Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων
  • [02] Σοβαρά προβλήματα κακοκαιρίας σε Ελλάδα και Ευρώπη
  • [03] Κύκλωμα με πλαστά πιστοποιητικά υγείας
  • [04] Εξόρμηση ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία
  • [05] Μέλη διεθνών επιτροπών στην Ακρόπολη

  • [01] Αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων

    Σημαντική μείωση των φόρων σε κληρονομιές - δωρεές και γονικές παροχές, καθώς και αύξηση του αφορολόγητου ποσού για μεταβιβάσεις που αφορούν πρώτη κατοικία, προβλέπει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, στο οποίο περιλαμβάνεται ακόμα η εισαγωγή του ΦΠΑ 19% στις νεόδμητες οικοδομές από 1/1/2006.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε τις αλλαγές, που εγκρίθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, μεγάλη τομή στη φορολογία κεφαλαίου, καθώς, όπως είπε, εκτός από τις μειώσεις των φόρων για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, η εισαγωγή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές (ύστερα από 18 χρόνια καθυστέρηση) θα αντιμετωπίσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή που υπάρχει σε πολλούς κλάδους στην οικονομία.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εισαγωγή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, ο υπουργός διευκρίνισε ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των αδειών που έχουν υποβληθεί στις πολεοδομίες τον τελευταίο καιρό, ενόψει των αλλαγών στη φορολογία, από τον ΦΠΑ 19% θα εξαιρεθούν όχι μόνο οι άδειες που θα εκδοθούν μέχρι τις 31/12/2005 αλλά και οι άδειες για τις οποίες έως σήμερα 25 Νοεμβρίου 2005 έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος στην Πολεοδομία.

    Παράλληλα ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι από τον ΦΠΑ εξαιρούνται και τα οικόπεδα που δίνονται ως αντιπαροχή. Ο ΦΠΑ θα επιβαρύνει μόνο το κτίσμα στις περιπτώσεις αυτές. Διευκρίνισε επίσης ότι οι υπόχρεοι στο ΦΠΑ είναι οι κατ' επάγγελμα κατασκευαστές ακινήτων, ενώ δίνεται η δυνατότητα προαιρετικής υπαγωγής σε φυσικά πρόσωπα που ανεγείρουν οικοδομή και επιθυμούν κάτι τέτοιο.

    Σε ό,τι αφορά το φόρο μεταβίβασης ακινήτου, εξακολουθεί να ισχύει για τα μη νεόδμητα ακίνητα που θα μεταβιβασθούν από 1/1/2006. Προβλέπεται μάλιστα αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις μεταβιβάσεις αυτές κατά 15%. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου καταργείται σταδιακά, καθώς δεύτερη μεταβιβαση παλαιότερου ακινήτου μετά την 1/1/2006 θα υπόκειται στο φόρο αυτόματου υπερτιμήματος. Επίσης οι δεύτερες μεταβιβάσεις μετά την 1/1/2006 θα υπόκεινται και σε τέλος συναλλαγής ύψους 1% επί της αξίας του ακινήτου.

    Σε ό,τι αφορά τον φόρο αυτόματου υπερτιμήματος, θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου και ο συντελεστής, ο οποίος θα επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ αξίας κτήσης και αξίας πώλησης του ακινήτου, θα είναι 20% αν το ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του φορολογούμενου έως πέντε έτη από την απόκτησή του, 10% για 5-15 χρόνια, 5% για 15-25 χρόνια, ενώ μετά την παρέλευση της 25ετίας καταργείται ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος.

    Σε ό,τι αφορά το φόρο κληρονομιών, τετραπλασιάζεται το αφορολόγητο όριο όπως και για τις δωρέες και διαμορφώνεται στα 80.000 ευρώ από 20.000 ευρώ. Επίσης το φορολογικό καθεστώς για τους εγγονούς του κληρονομούμενου εξομοιώνεται με αυτό που ισχύει για τα τέκνα. Προβλέπονται επίσης χαμηλότεροι συντελεστές στα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου.

    Για τις γονικές παροχές αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό από 90.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την καταβολή του φόρου που προκύπτει από κληρονομιές, θα μπορεί να γίνεται σε 24 διμηνιαίες δόσεις από 24 μηνιαίες δόσεις σήμερα.

    Χαρακτηριστικά για τις μειώσεις που επέρχονται στους φόρους, είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

    -Για κληρονομιά 80.000 ευρώ ο φόρος σήμερα είναι 4.000 ευρώ. Με τα νέα μέτρα ο φόρος μηδενίζεται.

    -Για κληρονομιά έως 200.000 ευρώ ο φόρος σήμερα είναι 16.000 ευρώ και γίνεται 11.000 ευρώ.

    -Για κληρονομιές 300.000 ευρώ ο φόρος από 34.000 ευρώ πέφτει στα 29.000 ευρώ.

    -Για γονικές παροχές αξίας 100.000 ευρώ σήμερα ο φόρος είναι 3.500 ευρώ και με τα νέα μέτρα είναι 500 ευρώ.

    -Για γονικές παροχές 200.000 ευρώ ο φόρος από 13.500 πέφτει στα 10.500 ευρώ.

    -Για το φόρο δωρεάς αξίας 80.000 ευρώ φορολογείται σήμερα με 8.500 ευρώ, ενώ με τα νέα μέτρα ο φόρος μηδενίζεται. Για αξία 200.000 ευρώ ο φόρος από 32.500 ευρώ πέφτει στα 11.000 ευρώ.

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ακόμα διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος, μεταξύ των οποίων είναι η κωδικοποίηση των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα των επιχειρήσεων.

    [02] Σοβαρά προβλήματα κακοκαιρίας σε Ελλάδα και Ευρώπη

    Έντονα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τις ισχυρές βροχές που εξακολουθούν να πλήττουν τη χώρα.

    Σε συναγερμό βρίσκονται η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και οι υπηρεσίες της Νομαρχίας στο Ν. Λακωνίας λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων σε επικίνδυνο βαθμό στον ποταμό Ευρώτα, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υπερχείλισης και πλημμύρας. Στο Γύθειο 50χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν το αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού.

    Στο νομό βρίσκεται ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χριστόφορος Πιτσογιάννης και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας για να συντονίσουν το έργο άντλησης υδάτων. Οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί ότι αν υπάρξει ανάγκη θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Εάν οι τεράστιες ποσότητες νερού που δέχτηκε η ορεινή Λακωνία τις βραδινές ώρες κατέβουν στον Ευρώτα, η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Λόγω του μεγάλου όγκου από πέτρες και χώματα που κατέβασε η βροχή, έχει κλείσει ο δρόμος Σπάρτης - Γυθείου.

    Αττική

    Προβλήματα, όμως, υπάρχουν από τη συνεχιζόμενη βροχόπτωση και στην Αττική. Από την Τετάρτη η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 365 κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων. Σοβαρότερα είναι τα προβλήματα στη Βορειοανατολική Αττική και τα νότια προάστια όπου πλημμύρες δυσχεραίνουν την κυκλοφορία των οχημάτων. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδό Αθηνάς στη Βάρη και στη διασταύρωση Πίνδου και Μακεδονομάχων στη Νέα Φιλαδέλφεια λόγω καθίζησης του δρόμου, ενώ με δυσκολία διεξάγεται από Μαρκόπουλο προς Βραυρώνα και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος της ΠΥΡΚΑΛ, λόγω της υψηλής στάθμης των υδάτων στο δρόμο. Πρόβλημα στην κυκλοφορία παρατηρείται από κατολισθήσεις χωμάτων και στο 8ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θηβών στο ύψος της Μάνδρας. Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Πραγματοποιήθηκαν μόνο τα δρομολόγια για την Κρήτη.

    Μακεδονία

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σ΄ολόκληρο σχεδόν το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Μακεδονίας όπου τα χιόνια που έπεσαν τις τελευταίες ημέρες έλιωσαν από τις βροχές, ενώ η θερμοκρασία σημείωσε άνοδο.

    Στα ορεινά των νομών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας επικρατεί συννεφιά και κατά διαστήματα βρέχει, ενώ στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές επικρατεί συννεφιά. Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν χθες και τη Βόρεια Ελλάδα δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα, με εξαίρεση τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση που σημειώθηκαν κυρίως στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Ημαθίας, εξαιτίας των χιονοπτώσεων σε συνδυασμό με την απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες στους επαρχιακούς δρόμους Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας και Βιτσίου), από τα χιονοδρομικά κέντρα της Ημαθίας, Σέλι και Τρία Πέντε Πηγάδια, προς και από τη Βέροια και τη Νάουσα.

    Οι βροχές έλιωσαν τα χιόνια και στο ακριτικό Νευροκόπι της Δράμας όπου νωρίς το πρωί σημειώθηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία στη Μακεδονία (-2 βαθμοί), ενώ 1 βαθμό είχαν η Κοζάνη και η Φλώρινα και 4 η Θεσσαλονίκη.

    Στην Ευρώπη

    Ολλανδία

    Σφοδρές χιονοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι σαρώνουν την Ολλανδία με αποτέλεσμα να παραλύσουν οι συγκοινωνίες και να προκληθούν πολλά τροχαία. Στη διάρκεια της νύχτας έγιναν 37 τροχαία δίχως ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Ενα φορτηγό ανατράπηκε κοντά στο Μάαστριχτ με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος και να δημιουργηθεί μιά ουρά αυτοκινήτων μήκους 12 χιλιομέτρων.

    Το χιόνι έχει καλύψει το αεροδρόμιο Σίπφολ του Αμστερνταμ και μόνο ένας από τους τρεις διαδρόμους προσγείωσης έχει παραμείνει ανοικτός με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο 20 προσγειώσεις την ώρα από 70 που πραγματοποιούνται σε φυσιολογικές συνθήκες. Το αεροδρόμιο του Ρότερνταμ παραμένει πάντως κλειστό και οι πτήσεις προωθούνται σε άλλα αεροδρόμια.

    Ισχυροί άνεμοι σαρώνουν τις ολλανδικές ακτές και όπως ανακοίνωσε η ακτοφυλακή τουλάχιστον επτά σκάφη στη Βόρεια Θάλασσα αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τρεις ναυτικοί στο οχηματαγωγό "Maersk Flanders" χτυπήθηκαν από γιγαντιαίο κύμα και τραυματίστηκαν. Το πλοίο που είχε αποπλεύσει από το Σεβενίγκεν με προορισμό τη Βρετανία υποχρέωθηκε να επιστρέψει στην Ολλανδία.

    Γερμανία

    Πυκνό χιόνι κάλυψε και το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 30 πτήσεις εσωτερικού. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι λόγω των χιονοπτώσεων θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις πτήσεις από τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου. Οι σφοδρότερες χιονοπτώσεις αναφέρθηκαν στη Βαυαρία και άλλες περιοχές της νότιας Γερμανίας. Στους δρόμους της Βαυαρίας και της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας πολλά φορτηγά ακινητοποιήθηκαν στις κεντρικές οδικές αρτηρίες με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές αυτοκινήτων πολλών χιλιομέτρων. Στο κρατίδιο της Εσσης ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο.

    Ελβετία

    Κυκλοφοριακό χάος έχουν προκαλέσει οι σφοδρές χιονοπτώσεις και στην Ελβετία. Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Μπρουγκ, ανάμεσα στη Βασιλεία και το Ααράου, έκλεισε τη νύχτα λόγω των χιονοπτώσεων. Διεκόπησαν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες ανάμεσα στη Βασιλεία και τη Ζυρίχη.

    Βρετανία

    Η περιοχή του Λονδίνου αντιμετωπίζει το βαρύτατο χειμώνα της τελευταίας δεκαετίας και οι ειδικοί στα θέματα υγείας προειδοποιούν ότι το επερχόμενο κρύο μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέχρι και σε 6.000 άτομα, κατοίκους της αγγλικής πρωτεύουσας. Καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά και αναπνευστικά προβλήματα είναι οι βασικές αιτίες που προκαλούν θανάτους στον βαρύ χειμώνα, και κυρίως μεταξύ του ηλικιωμένου πληθυσμού. Οπως δήλωσε η καθηγήτρια της ιατρικής Σου Ατκινσον, επικεφαλής της υπηρεσίας Υγείας για την περιοχή του Λονδίνου στην εφημερίδα του Λονδίνου Ηβνινγκ Στάνταρντ, «το βαρύ κρύο πέρυσι τον χειμώνα προκάλεσε τον θάνατο σε 3.400 άτομα στην περιοχή του Λονδίνου. Ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει φέτος τους 6.000. Δυστυχώς ο κόσμος δεν συνειδητοποιεί τους κινδύνους από το βαρύ κρύο. Πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση των ηλικιωμένων μελών στις οικογένειες. Είναι λάθος η άποψη ότι ο βασικός κίνδυνος τον χειμώνα είναι η υποθερμία. Οι περισσότεροι θάνατοι που προκαλούνται απο το βαρύ κρύο έχουν ως αιτίες την καρδιακή προσβολή και τα εγκεφαλικά».

    [03] Κύκλωμα με πλαστά πιστοποιητικά υγείας

    Την ύπαρξη κυκλώματος στο νοσοκομείο "Αττικόν", στο Χαϊδάρι, που εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά υγείας για τους μετανάστες, αποκάλυψε το υπουργείο Υγείας.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Νικήτας Κακλαμάνης, από τις αρχές Νοεμβρίου έως την περασμένη Δευτέρα, το κύκλωμα εξέδωσε 1.800 πλαστά πιστοποιητικά, ενώ στο επίσημο αρχείο του νοσοκομείου είχαν καταγραφεί μόλις 221!

    Στο κύκλωμα εμπλέκονται τουλάχιστον ένας πανεπιστημιακός γιατρός (είναι αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ένας δικηγόρος.

    Ο γιατρός ήταν επικεφαλής της τριμελούς επιτροπής που εξέδιδε τα πιστοποιητικά υγείας στους μετανάστες και κρατούσε δύο αρχεία (το επίσημο και ένα δεύτερο για τα πλαστά). Στην κατοχή του βρέθηκαν λευκά δελτία έκδοσης, που έφεραν την σφραγίδα του νοσοκομείου. Στα δελτία αυτά προσέθετε απλώς τα στοιχεία των μεταναστών και τους τα έδινε, δίχως καν να ζητήσει να υποβληθούν οι ενδιαφερόμενοι σε μια ακτινογραφία θώρακος ή στην εξέταση για την φυματίωση Madoux (και τα δύο είναι απαραίτητα για την έκδοση πιστοποιητικού υγείας).

    Ο γιατρός παραδέχθηκε την εμπλοκή του στο κύκλωμα απολογούμενος στη διοίκηση του νοσοκομείου και δήλωσε μετανιωμένος για τις πράξεις του.

    Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει έλεος - και αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας να διενεργήσει έκτακτο έλεγχο στο νοσοκομείο, ενώ τη Δευτέρα ο φάκελος της υπόθεσης θα σταλεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δ. Παπαγγελόπουλο. Είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την πειθαρχική δίωξη του γιατρού, ενώ αναμένεται και παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

    Όπως εξήγησε ο κ. Κακλαμάνης, το κύκλωμα εντοπίσθηκε χάρη σε ένα τυχαίο περιστατικό: Ο υπεύθυνος ασφαλείας του νοσοκομείου άκουσε έναν διαπληκτισμό μεταξύ μιας δικηγόρου και ενός γιατρού σχετικά με την έκδοση των πιστοποιητικών, έθεσε το τμήμα σε διακριτική παρακολούθηση και σύντομα αποκαλύφθηκε η απάτη.

    Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα ακούγονται ψίθυροι για την ύπαρξη αντίστοιχων κυκλωμάτων σε 2-3 νοσοκομεία.

    [04] Εξόρμηση ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία

    Την πραγματοποίηση πανελλαδικής εξόρμησης διαλόγου με τους πολίτες για την Οικονομία ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη περίοδο, μετά από την Ημέρα κατά της Ακρίβειας και το διήμερο για την Υγεία. Η πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, στη διάρκεια των οποίων κλιμάκια του Κινήματος με μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, του Εθνικού Συμβουλίου, βουλευτές και ευρωβουλευτές, θα επισκεφθούν ολόκληρη τη χώρα. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος της εξόρμησης είναι να αναδειχθούν τα μεγάλα προβλήματα στην Οικονομία από την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και οι επιπτώσεις τους στους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους αγρότες, τους νέους και τους ανέργους.

    Στο πλαίσιο ης πρωτοβουλίας, κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθούν το Σάββατο και την Κυριακή, 26 και 27 Νοεμβρίου, τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, την Καρδίτσα και θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης. Η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα επισκεφθεί το Νομό Ιωαννίνων και θα μιλήσει την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, σε πολιτική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μπιζανίου.

    Η δεύτερη φάση της εξόρμησης έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο και την Κυριακή, 3 και 4 Δεκεμβρίου, στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Η πρωτοβουλία διαλόγου του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, με επισκέψεις Κλιμακίων του Κινήματος στο Λεκανοπέδιο της Αττικής (Αθήνα, Πειραιά, Υπόλοιπο Αττικής).

    [05] Μέλη διεθνών επιτροπών στην Ακρόπολη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα το πρωί τους Προέδρους και μέλη 12 Διεθνών Επιτροπών για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων τους οποίους ευχαρίστησε για "τη γενναία προσπάθεια" που κάνουν και τόνισε πως τα Ελγίνεια "υπήρξαν θύματα αρπαγής, σε μια ιστορική περίοδο όπου οι ισχυροί είχαν το δικαίωμα ζωής και θανάτου στους αδύναμους".

    Ο Κάρολος Παπούλιας επεσήμανε πως "έχει περάσει αυτή η εποχή" και τόνισε ότι "τώρα υπηρετούμε άλλες ηθικές αξίες και νομίζω ότι είναι ηθικό χρέος αυτοί οι θησαυροί του ελληνικού πολιτισμού να γυρίσουν στην πατρίδα τους".

    "Ο αττικός ουρανός, ο αττικός ήλιος και η αττική γη τα περιμένει τα Ελγίνεια Μάρμαρα", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ευχαρίστησε τον υφυπουργό Πολιτισμού (ο οποίος συνόδευε τις επιτροπές) για "την πολύ όμορφη ιδέα, την οποία είχε",σημειώνοντας πως με τον Πέτρο Τατούλη τον συνδέει "η ευαισθησία για θέματα πολιτισμού".

    Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προσπάθεια που κανουν οι Επιτροπές και πρόσθεσε πως "δεν είναι εύκολος αγώνας".

    "Έχουμε", είπε," να δώσουμε απαντήσεις σε ανθρώπους που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ορισμένα πράγματα, τα οποία είναι πολύ καθαρά. Αλλά, πιστεύω, να πρυτανεύσει ο παγκόσμιος ηθικός κανόνας και θα γιορτάσουμε όλοι μαζί μια άλλη μέρα, με την επιστροφή των Ελγινείων".

    Ο βρετανός Άντονυ Σνοντγκρας (Antony Snodgrass), Πρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε ότι 15 οργανώσεις από όλο τον κόσμο αγωνίζονται για την επιστροφή των Μαρμάρων, ενω ο αυστραλός Ντέβηντ Χίλ (David Hill)διαβεβαίωσε ότι "είμαστε αφοσιωμένοι να πετύχουμε μέχρις ότου δικαιωθούμε και μέχρις ότου αυτά τα υπέροχα αγάλματα επιστρέψουν και επανενωθούν και βρεθούν εκεί που πρέπει".

    Ο Πρόεδρος της σερβικής επιτροπής Διογένης Βαλαβανίδης δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το βιβλίο μου "Νόστιμο Ήμαρ" και τόνισε ότι για τους έλληνες της διασποράς τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι μόνο απλά γλυπτά. Για εμάς, είπε, αποτελούν τη σημαία μας, τον εθνικό ύμνο μας, συνεχίζουν τη συνέχεια της ταυτότητας του έθνους μας.

    Νωρίτερα τα μέλη των 12 Διεθνών Επιτροπών είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή.

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ακολούθησε μια πολιτική που έχει συνέπεια και τόνισε ότι ήταν μια συνάντηση που ανέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς και ταυτόχρονα εκφράστηκαν οι ευχαριστίες για τον αγώνα που δίνουν διεθνείς προσωπικότητες για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε ότι αποτελεί αίτημα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας για την αρτιότητα του μνημείου του Παρθενώνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 November 2005 - 23:12:17 UTC