Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθανασάκης: «Ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ»
  • [02] 7η Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων
  • [03] Αλογοσκούφης: Μείωση του ελλείμματος από το 6,6% στο 4,4% για το 2005
  • [04] Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
  • [05] Συνάντηση Καραμανλή με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων από τη Χούντα

  • [01] Αθανασάκης: «Ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ»

    Η ανανέωση είναι διακηρυγμένος στόχος του Γιώργου Παπανδρέου από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει ηλικιακά κριτήρια και αφορά δομές, λειτουργίες, προγραμματικές θέσεις, νοοτροπίες και γίνεται καθημερινά πράξη στο ΠΑΣΟΚ.

    Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Νίκος Αθανασάκης, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα σχετικά με όσα φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

    Ο κ. Αθανασάκης θεώρησε ότι εκ των πραγμάτων αποδόθηκαν αποσπασματικά όσα λέχθηκαν και πρόσθεσε ότι πουθενά στον Τύπο δεν έχει αποδοθεί το σύνολο μιας συζήτησης, η οποία έγινε σε τέσσερα τραπέζια και κράτησε δυόμιση ώρες.

    Αναφορικά με τους όρους, όπως "αποστρατεία", "βαρίδια" κλπ. ο Νίκος Αθανασάκης τόνισε ότι τέτοιους είδους χαρακτηρισμοί υπήρχαν μόνο στις ερωτήσεις και αποκρούστηκαν ως ορολογία από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου.

    Στο ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ παλαιού και νέου και δεν ισχύουν τέτοιοι μηχανιστικοί προσδιορισμοί.

    Τόνισε επίσης ότι στις νέες δομές που έχουν διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ τίποτα δεν αποκλείει ένα παλιό στέλεχος να ανανεώνεται διαρκώς.

    Σχετικά με τους βουλευτές τόνισε ότι η κρίση και το ποιος εκλέγεται βουλευτής ή όχι, ανήκει στο λαό και αυτό πρόσθεσε το επανέλαβε χθες ο κ. Παπανδρέου. Είναι ο λαός, συνέχισε ο κ. Αθανασάκης, αυτός που "αποστρατεύει" ή ανανεώνει την εντολή.

    Πρόσθεσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές θα έχει τουλάχιστον άλλες 40 έδρες, οπότε η ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θεωρείται δεδομένη.

    Και σχετικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιεί ο κ. Γ. Παπανδρέου έφερε ως παράδειγμα τον τρόπο συγκρότησης και τη σύνθεση οργάνων,όπως το Πολιτικό Συμβούλιο και το Συντονιστικό Οργανο, η σύνθεση των οποίων εμπεριέχει την ανανέωση και τη συνέχεια.

    Ο μόνος που έθεσε ηλικιακά κριτήρια, ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, ήταν ο κ. Μητσοτάκης όταν προσδιόρισε το 75ο έτος ως όριο και έκοψε με αυτόν τον τρόπο, από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου, αλλά στη συνέχεια όταν επρόκειτο για τον ίδιο ξέχασε αυτό το όριο.

    Στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ο κ. Αθανασάκης και στο Συνέδριό του ψηφίστηκε θητεία ακόμη και για τον ίδιο τον πρόεδρο του Κινήματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση για δηλώσεις σχετικές με το θέμα που έγιναν σήμερα από στελέχη του ΠΑΣΟΚ,ο κ. Αθανασάκης απάντησε οτι αυτές στηρίχθηκαν σε όσα, τα στελέχη αυτά, διάβασαν ή άκουσαν για όσα συζητήθηκαν χθες στο γεύμα που παρέθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Σχετικά με τον όρο "αποστρατεία", ο κ. Αθανασάκης, αφού ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σχετικό όρο, τόνισε οτι η συγκεκριμένη συζήτηση αφορούσε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα,την "υπόθεση Πάχτα", και πρόσθεσε πως αν προκύψει πάλι ένα ανάλογο ειδικό θέμα, υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο της αντίδρασης του κόμματος.

    Αυτό είναι διαφορετικό από το να μιλάει κανένας για γενική αποστρατεία και τόνισε επίσης ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έχουν τα δικά τους κριτήρια που ψηφίζουν και συμπλήρωσε πως κανένας, άλλωστε, δεν έχει εκλεγεί με βάση γραμμή περί ανανέωσης.

  • ** Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διακήρυξε την πίστη του σε δύο αυτονόητες αλήθειες. Πρώτον, ότι είναι υποχρεωμένος να βοηθήσει μια νέα γενιά πολιτικών να έρθει στο προσκήνιο και δεύτερον, ότι ελπίζει, όπως είπε, να συμβεί αυτό στις επόμενες εκλογές, παραπέμποντας έτσι στην κρίση των πολιτών».

    [02] 7η Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων

    Με αισιοδοξία , που πηγάζει από το γεγονός της συνεχούς αύξησης της συμμετοχής των ξένων κομμάτων, υποδέχεται το ΚΚΕ από τις 18 μέχρι και 20 Νοεμβρίου στην Αθήνα την 7η συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, που θα συζητήσουν με θέμα «Σύγχρονες τάσεις του καπιταλισμού, οικονομικές πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις - η κομμουνιστική εναλλακτική λύση -πρόταση».

    Το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον Περισσό εξέφρασε με σημερινές δηλώσεις του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ του κόμματος, ο οποίος σημείωσε αφενός την ομόφωνη απόφαση της ομάδας εργασίας να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στην Αθήνα και αφετέρου την συνεχή αύξηση των συμμετοχών, που όπως σημείωσε,θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν σε πολλές χώρες δεν υπήρχαν προβλήματα σε πολλά ΚΚ, όπως οικονομικά, ή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα τους.

    Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι για πρώτη φορά θα πάρουν μέρος ορισμένες αντιπροσωπείες από χώρες όπως το ΚΚ Κίνας, το ΚΚ Βενεζουέλας, το ΚΚ Εκουαδόρ, το ΚΚ Τατζικιστάν και από τη Μαδαγασκάρη.

    Φέτος, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία στον Περισσό περιμένουν 75 κομμουνιστικά κόμματα από 63 χώρες, από όλες τις ηπείρους.

    Συγκεκριμένα:

    Από την Ευρώπη θα βρεθούν στην Αθήνα συνολικά 43 Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα. 21 από την Δυτική Ευρώπη και 22 από την Ανατολική Ευρώπη.

    Από την Μέση Ανατολή και την υπόλοιπη Ασία 18 Κόμματα (11 από Μ. Ανατολή, 7 από την υπόλοιπη Ασία).

    Από την Αμερική 10 Κόμματα (8 από την Λατινική Αμερική και 2 από τη Βόρεια Αμερική).

    Από την Αφρική 3 Κόμματα και 1 από την Αυστραλία.

    Οσον αφορά στη συζήτηση που θα γίνει ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «η Διεθνής Συνάντηση πραγματοποιείται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για τον «εκδημοκρατισμό» των Αραβικών χωρών και των χωρών της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής». Υπάρχει η ιμπεριαλιστική - και των ΗΠΑ και της ΕΕ- επιθετικότητα ενάντια στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν και η εγκληματική επέμβαση του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού και μια πολύμορφη επέμβαση στην Αφρική».

    Ο κ. Κουτσόυμπας πρόσθεσε ότι «θα απαιτήσουμε να αποχωρήσουν οι στρατοί κατοχής και όλα τα ξένα στρατεύματα, όπως κι αν ονομάζονται, τόσο από το Ιράκ, όσο κι από το Αφγανιστάν και τα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που πυροδοτούν μεγάλους κινδύνους για όλη την περιοχή, αλλά και ευρύτερα» και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης αποχώρησης των ελληνικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

    Η Διεθνής Συνάντηση θα ξεκινήσει τις εργασίες της την Παρασκευή με την εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις των υπολοίπων εκπροσώπων των Κομμάτων.

    [03] Αλογοσκούφης: Μείωση του ελλείμματος από το 6,6% στο 4,4% για το 2005

    Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ.Αλογοσκούφη και Δ.Σιούφα είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

    Ο κ.Καραμανλής ενημερώθηκε αρχικά από τον κ.Αλογοσκούφη για την πορεία της οικονομίας και στη συνέχεια και με τους δύο υπουργούς συζήτησαν όλες τις εξελίξεις.

    Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του 2006 που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική μείωση του ελλείμματος από το 6,6% στο 4,4% για το 2005 ενώ για το 2006 προβλέπεται προσαρμογή κάτω από το 3%.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την τιτλοποίηση ο κ.Αλογοσκούφης είπε: "είναι δευτερεύον θέμα που έχει ξεκαθαρίσει".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας υπογράμμισε ότι ισχύουν όσα είπε ο υπουργός Οικονομίας και πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για το 2006 και τα επόμενα χρόνια.

    Απάντηση Ν. Αθανασάκη

    Ελλειψη σοβαρότητας καταλόγισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Αθανασάκης στον υπουργό Οικονομίας και στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας δηλώσεις των κ.κ. Αλογοσκούφη και Σιούφα αμέσως μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση είχε καταθέσει τον Προϋπολογισμο του 2005 με προβλεπόμενο έλλειμμα 2,8% και στη συνέχεια έκανε νέα πρόβλεψη με το πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης προσδιορίζοντας το έλλειμμα στο 3,6%. Τώρα, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί επιτυχώς ούτε την τιτλοποίηση, ανακοινώνει έλλειμμα 4,4% , δήλωσε ο κ. Αθανασάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το έλλειμμα να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

    Σχολιάζοντας την δήλωση του κ.Γ. Αλογοσκούφη ότι η τιτλοποίηση ήταν ένα δευτερεύον θέμα, ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι δεν είναι δευτερεύον θέμα η έλλειψη σοβαρότητας του υπουργού Οικονομίας και της κυβέρνησης.

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, τη δήλωση του κ. Δ. Σιούφα ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αναπτυξιακά σχέδια, ο κ. Αθανασάκης αναφέρθηκε στη συνεχή μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο έχει επιλέξει η κυβέρνηση, για να κάνει περικοπές και όχι από τις καταναλωτικές δαπάνες.

    [04] Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

    Με καταθέσεις στεφανιών και κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας άρχισαν χθες οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 32ης επετείου της φοιτητικής εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη 1973, οι οποίες θα κορυφωθούν αύριο με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

    Αυστηρά μέτρα ασφαλείας ισχύουν μέχρι και την Παρασκευή. Για το λόγο αυτό απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων στα τμήματα των δρόμων γύρων απο το Ιδρυμα. Εξάλλου, περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν για τη φύλαξη του χώρου γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η πορεία.

    Οι αστυνομικοί θα είναι διακριτικοί και θα παρακολουθούν από απόσταση την πορεία και θα επέμβουν μόνο σε περίπτωση που θα προκληθούν έκτροπα.

    Την ευθύνη για τη φύλαξη του εσωτερικού χώρου του Πολυτεχνείου θα έχει η πρυτανεία του Ιδρύματος που θα έχει ορίσει ομάδες περιφρούρησης από τους φοιτητές.καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Σήμερα κατέθεσαν στεφάνι αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και του ΚΚΕ.

    Στο χώρο του Πολυτεχνείου παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής με έργα των καταδικασθέντων ως μελών της "17 Νοέμβρη" Βασίλη και Χριστόδουλου Ξηρού, καθώς και του Ηρακλή Κωστάρη με τίτλο: «Χρώμα από τα λευκά κελιά».

    Συνάντηση Καραμανλή με εκπροσώπους Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων από τη Χούντα

    Συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967-1974 είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μάξιμου ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής, υποδεχόμενος τα μέλη του Συνδέσμου, είπε ότι "στο πρόσωπό σας τιμούμε όλες τις ελληνίδες και όλους τους έλληνες που είχαν το κουράγιο, στα δύσκολα εκείνα χρόνια, να αντιδράσουν, να αγωνισθούν, να ορθώσουν το ανάστημά τους, να παλέψουν για τη δημοκρατία, την ελευθερία του ανθρώπου, την ελευθερία της έκφρασης, για ισονομία και ισοπολιτεία. Όλοι έχουμε επίγνωση ότι αυτό έγινε με πολύ υψηλό τίμημα, προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό, ακόμα και ανθρώπινο".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πέρα από την αναγνώριση της προσπάθειας και του αγώνα των αντιστασιακών έχει σημασία ότι έδωσαν και δίνουν "το παράδειγμα για το πώς πρέπει οι πολίτες να αντιλαμβάνονται το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα, την πολιτεία, την κοινωνία και τους συνανθρώπους τους".

    Ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι 32 χρόνια μετά, η δημοκρατία είναι εμπεδωμένη, παρά τις ατέλειες και τις αδυναμίες της και σημείωσε ότι "το αίτημα για εθνική ομοψυχία στην αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών θεμάτων, για ακόμα καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας και το αίτημα να αντιμετωπισθούν επιτέλους τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, είναι ζωντανό και μας συνέχει όλους".

    Υπογράμμισε ακόμη ότι είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε "αυτόν τον δημοκρατικό διαλόγο, μέσα από σεβασμό στην άποψη του άλλου και μέσα από την αντίληψη ότι εκείνα που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όποια, σε επίπεδο αποχρώσεων και αντιλήψεων, μπορεί να μας διαφοροποιούν".

    "Είναι ευτύχημα", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ότι "σήμερα η δημόσια ζωή έχει ξεφύγει από τον κύκλο των σκληρών αντεγκλήσεων ή των υπερβολικών φανατισμών ή ακόμα και των διχαστικών νοοτροπιών και μηνυμάτων".

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φώτης Προβατάς τόνισε σε δηλώσεις του ότι οι αντιστασιακοί ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να διδάσκεται η ιστορία της Δικτατορίας στα σχολεία και πρόσθεσε ότι "ο Κ. Καραμανλής το αντιμετώπισε παρά πολύ θετικά".

    Επίσης είπε ότι ζήτησαν την αποκατάσταση της Γυάρου, σημειώνοντας ότι είναι ένα ιστορικό μνημείο που ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους έλληνες να την επισκέπτονται ώστε να διδάσκονται, κυρίως οι νέοι άνθρωποι, για το αύριο, ώστε να μην ξαναγινούν αυτά στην πατρίδα μας.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής, δήλωσε ο κ. Φ. Προβατάς, δεσμεύθηκε να ξεκινήσει η αποκατάσταση, με ορισμένα έργα και να εντάξει στον προϋπολογισμό σταδιακά το σύνολο του έργου.

    Σε ό,τι αφορά τους χώρους των βασανιστηρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ ζήτησαν να αποκατασταθούν τα κτίρια στην αρχική τους μορφή και να παραχωρηθεί και το δεύτερο κτίριο στο Σύνδεσμο, κτίριο που σήμερα λειτουργεί ως αποθήκη κοντινού νοσοκομείου.

    Ο κ. Προβατάς απαντώντας σε ερώτηση για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την αποφυλάκιση του Νίκου Ντερτιλή και του Δημ. Ιωαννίδη, δήλωσε ότι "εμείς, συνολικά, δεν έχουμε άποψη γιβ αυτό" και πρόσθεσε ότι "δεν έχω να κάνω μια δήλωση για την αποφυλάκιση των δύο τελευταίων χουντικών που κρατούνται στη φυλακή, ιδιαίτερα επειδή έχουν να κάνουν και με το Πολυτεχνείο".

    Για την έκθεση στο Πολυτεχνείο έργων ζωγραφικής καταδικασθέντων μελών της "17 Νοέμβρη" είπε - ερωτηθείς σχετικά - ότι "και πέρσι έγινε μια προσπάθεια και όταν εκτιμήσαμε ότι είχαν υπερβεί τα όρια, προσπαθώντας να εξυμνήσουν εγκλήματα τρομοκρατικά, απαιτήσαμε και κατεβάσαμε τα σχετικά πανό". "Φέτος είναι πολύ - πολύ μικροτέρων διαστάσεων το ζήτημα από αυτό που έχει αναφανεί", πρόσθεσε.

    Γ. Παπανδρέου

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου πήγε, χθες, στο Πολυτεχνείο και άφησε ένα λουλούδι στο μνημείο.

    «Ηρθα απλά και ανθρώπινα», είπε, «να καταθέσω ένα λουλούδι».

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε το σεβασμό του στη γενιά του Πολυτεχνείου που αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και πρόσθεσε ότι τα συνθήματα για την απασχόληση είναι επίκαιρα αιτήματα. Και κατέληξε καλώντας όλους τους νέους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια "επανίδρυσης του νεολαιίστικου κινήματος".

    [05] Συνάντηση Καραμανλή με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων από τη Χούντα

    Συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967-1974 είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μάξιμου ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής, υποδεχόμενος τα μέλη του Συνδέσμου, είπε ότι "στο πρόσωπό σας τιμούμε όλες τις ελληνίδες και όλους τους έλληνες που είχαν το κουράγιο, στα δύσκολα εκείνα χρόνια, να αντιδράσουν, να αγωνισθούν, να ορθώσουν το ανάστημά τους, να παλέψουν για τη δημοκρατία, την ελευθερία του ανθρώπου, την ελευθερία της έκφρασης, για ισονομία και ισοπολιτεία. Όλοι έχουμε επίγνωση ότι αυτό έγινε με πολύ υψηλό τίμημα, προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό, ακόμα και ανθρώπινο".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πέρα από την αναγνώριση της προσπάθειας και του αγώνα των αντιστασιακών έχει σημασία ότι έδωσαν και δίνουν "το παράδειγμα για το πώς πρέπει οι πολίτες να αντιλαμβάνονται το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα, την πολιτεία, την κοινωνία και τους συνανθρώπους τους".

    Ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι 32 χρόνια μετά, η δημοκρατία είναι εμπεδωμένη, παρά τις ατέλειες και τις αδυναμίες της και σημείωσε ότι "το αίτημα για εθνική ομοψυχία στην αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών θεμάτων, για ακόμα καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας και το αίτημα να αντιμετωπισθούν επιτέλους τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, είναι ζωντανό και μας συνέχει όλους".

    Υπογράμμισε ακόμη ότι είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε "αυτόν τον δημοκρατικό διαλόγο, μέσα από σεβασμό στην άποψη του άλλου και μέσα από την αντίληψη ότι εκείνα που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όποια, σε επίπεδο αποχρώσεων και αντιλήψεων, μπορεί να μας διαφοροποιούν".

    "Είναι ευτύχημα", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ότι "σήμερα η δημόσια ζωή έχει ξεφύγει από τον κύκλο των σκληρών αντεγκλήσεων ή των υπερβολικών φανατισμών ή ακόμα και των διχαστικών νοοτροπιών και μηνυμάτων".

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φώτης Προβατάς τόνισε σε δηλώσεις του ότι οι αντιστασιακοί ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να διδάσκεται η ιστορία της Δικτατορίας στα σχολεία και πρόσθεσε ότι "ο Κ. Καραμανλής το αντιμετώπισε παρά πολύ θετικά".

    Επίσης είπε ότι ζήτησαν την αποκατάσταση της Γυάρου, σημειώνοντας ότι είναι ένα ιστορικό μνημείο που ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους έλληνες να την επισκέπτονται ώστε να διδάσκονται, κυρίως οι νέοι άνθρωποι, για το αύριο, ώστε να μην ξαναγινούν αυτά στην πατρίδα μας.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής, δήλωσε ο κ. Φ. Προβατάς, δεσμεύθηκε να ξεκινήσει η αποκατάσταση, με ορισμένα έργα και να εντάξει στον προϋπολογισμό σταδιακά το σύνολο του έργου.

    Σε ό,τι αφορά τους χώρους των βασανιστηρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ ζήτησαν να αποκατασταθούν τα κτίρια στην αρχική τους μορφή και να παραχωρηθεί και το δεύτερο κτίριο στο Σύνδεσμο, κτίριο που σήμερα λειτουργεί ως αποθήκη κοντινού νοσοκομείου.

    Ο κ. Προβατάς απαντώντας σε ερώτηση για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την αποφυλάκιση του Νίκου Ντερτιλή και του Δημ. Ιωαννίδη, δήλωσε ότι "εμείς, συνολικά, δεν έχουμε άποψη γιβ αυτό" και πρόσθεσε ότι "δεν έχω να κάνω μια δήλωση για την αποφυλάκιση των δύο τελευταίων χουντικών που κρατούνται στη φυλακή, ιδιαίτερα επειδή έχουν να κάνουν και με το Πολυτεχνείο".

    Για την έκθεση στο Πολυτεχνείο έργων ζωγραφικής καταδικασθέντων μελών της "17 Νοέμβρη" είπε - ερωτηθείς σχετικά - ότι "και πέρσι έγινε μια προσπάθεια και όταν εκτιμήσαμε ότι είχαν υπερβεί τα όρια, προσπαθώντας να εξυμνήσουν εγκλήματα τρομοκρατικά, απαιτήσαμε και κατεβάσαμε τα σχετικά πανό". "Φέτος είναι πολύ - πολύ μικροτέρων διαστάσεων το ζήτημα από αυτό που έχει αναφανεί", πρόσθεσε.

    Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

    Με καταθέσεις στεφανιών και κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας άρχισαν χθες οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 32ης επετείου της φοιτητικής εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη 1973, οι οποίες θα κορυφωθούν αύριο με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

    Αυστηρά μέτρα ασφαλείας ισχύουν μέχρι και την Παρασκευή. Για το λόγο αυτό απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων στα τμήματα των δρόμων γύρων απο το Ιδρυμα. Εξάλλου, περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν για τη φύλαξη του χώρου γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η πορεία.

    Οι αστυνομικοί θα είναι διακριτικοί και θα παρακολουθούν από απόσταση την πορεία και θα επέμβουν μόνο σε περίπτωση που θα προκληθούν έκτροπα.

    Την ευθύνη για τη φύλαξη του εσωτερικού χώρου του Πολυτεχνείου θα έχει η πρυτανεία του Ιδρύματος που θα έχει ορίσει ομάδες περιφρούρησης από τους φοιτητές.καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Σήμερα κατέθεσαν στεφάνι αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και του ΚΚΕ.

    Στο χώρο του Πολυτεχνείου παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής με έργα των καταδικασθέντων ως μελών της "17 Νοέμβρη" Βασίλη και Χριστόδουλου Ξηρού, καθώς και του Ηρακλή Κωστάρη με τίτλο: «Χρώμα από τα λευκά κελιά».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου πήγε, χθες, στο Πολυτεχνείο και άφησε ένα λουλούδι στο μνημείο.

    «Ηρθα απλά και ανθρώπινα», είπε, «να καταθέσω ένα λουλούδι».

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε το σεβασμό του στη γενιά του Πολυτεχνείου που αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και πρόσθεσε ότι τα συνθήματα για την απασχόληση είναι επίκαιρα αιτήματα. Και κατέληξε καλώντας όλους τους νέους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια "επανίδρυσης του νεολαιίστικου κινήματος".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 November 2005 - 20:42:02 UTC