Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζητείται σήμερα το μέλλον της Ολυμπιακής
  • [02] Νέα αεροπορική εταιρεία στη θέση της Ολυμπιακής
  • [03] Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την οικονομία
  • [04] Παπανδρέου: «Ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ»
  • [05] Άρχισαν οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
  • [06] Νέα αεροπορική εταιρεία στη θέση της Ολυμπιακής

  • [01] Συζητείται σήμερα το μέλλον της Ολυμπιακής

    Με αντικείμενο τις εξελίξεις στην "Ολυμπιακή" συνεδρίασε το πρωϊ στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και με τη συμμετοχή και του αρμόδιου Υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη. Για το ίδιο θέμα θα συνεδριάσει το απόγευμα η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

    Ο κ.Λιάπης ανακοίνωσε σε δηλώσεις του ότι ενημερώθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή για το διαγωνισμό σε ό,τι αφορά στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και συζητήθηκε η προοπτική της εταιρίας.

    Το απόγευμα, κατά τη συνεδρίαση της διϋπουργικής Επιτροπής, θα ενημερωθεί και επισήμως η κυβέρνηση για την εισήγηση του χρηματοοικονομικού συμβούλου, αν, δηλαδή, θα κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός ή όχι και στη συνέχεια - το βράδυ - θα γίνουν ανακοινώσεις για την "επόμενη ημέρα" της "Ολυμπιακής".

    Λάβαμε οδηγίες, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών και τόνισε πως «μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Σεπτεμβρίου, όλα πια έχουν αλλάξει για την Ολυμπιακή».

    Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Μεταφορών επίκειται η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τη δημιουργία μιας νέας εταιρίας, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος και την Πέμπτη ο κ.Λιάπης θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

    Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα αρχίσει διαβουλεύσεις, μετά από την εκδήλωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε ένα νέο μεικτό σχήμα, ενώ ειδικός σύμβουλος με εξειδίκευση στα αεροπορικά θα καταρτίσει για τους επόμενους δύο μήνες το επιχειρησιακό σχέδιο της νέας εταιρίας.

    [02] Νέα αεροπορική εταιρεία στη θέση της Ολυμπιακής

    Την ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρείας στη θέση της Ολυμπιακής, ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης.

    Στην εταιρεία αυτή θα συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές με πλειοψηφία και θα έχουν την ευθύνη της διοίκησης και της λειτουργίας της. Παράλληλα το υπουργείο Μεταφορών θα προχωρήσει σε διάλογο με τους εργαζόμενους για να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

    Για τη δημιουργία της νέας εταιρείας, όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Λιάπης, θα υπάρχει συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα τηρήσει τους κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού.

    Η λύση που δόθηκε για την Ολυμπιακή χαρακτηρίστηκε και από τους δύο υπουργούς ως η μόνη εναλλακτική λύση, η οποία αποβλέπει στην κάλυψη των αναγκών της χώρας.

    [03] Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την οικονομία

    «Η περαιτέρω πρόοδος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης θα γίνει κυρίως με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που θα επικεντρωθούν στη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, στην αντιμετώπιση της σπατάλης και της φοροδιαφυγής, χωρίς πρόσθετα φορολογικά μέτρα» τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων που σχετίζονταν με την οικονομία της χώρας και ειδικότερα την απόσυρση της τιτλοποίησης από το σχέδιο προϋπολογισμού.

    Αναλυτικότερα, ο κ.Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει καταφέρει να κάνει τόσο πολλά σε τόσο σύντομη χρονική περίοδο - μειώσαμε το έλλειμμα κατά 2% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα έχουμε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη (3,6%), έχοντας μειώσει το ποσοστό ανεργίας κατά 1%. Αυτό αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη από τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες. Είναι τέλος σαφές, ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει την πρόοδο που έγινε το 2005, η οποία είναι μεγαλύτερη από το 1,9% του ΑΕΠ που περίμενε η ίδια η Επιτροπή και έχει επιτευχθεί με διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Το έλλειμμα, χωρίς την τιτλοποίηση, διαμορφώνεται στο 4,4% του ΑΕΠ, δηλαδή η πρόοδος είναι 2,2% του ΑΕΠ».

    Αναφορικά με την τιτλοποίηση, ο κ.Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «αποφασίσθηκε να μην συμπεριληφθεί στα έσοδα του 2005 - θα υπάρχει μια σημείωση ότι η τιτλοποίηση θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό όταν ολοκληρωθούν οι τεχνικές διεργασίες με την Eurostat. Σε κάθε περίπτωση, η τιτλοποίηση είναι ένα προσωρινό μέτρο - έχει γίνει πολύς θόρυβος επί του θέματος, ενμέρει κατανοητός και πάντως η προσαρμογή από το 2005 στο 2006 δεν αλλάζει από το αν θα περιληφθεί ή όχι η τιτλοποίηση στα έσοδα του προϋπολογισμού».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την «υπαναχώρηση της κυβέρνησης» ως προς την τιτλοποίηση, ο κ.Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι ο αρμόδιος επίτροπος κ.Αλμούνια «με δημόσιες δηλώσεις του έχει δώσει την πολιτική έγκριση να προχωρήσει η διαδικασία. Εκείνο που απομένει είναι η συνέχιση της τεχνικής επεξεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Eurostat, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2005. Επειδή ο προϋπολογισμός έπρεπε να υποβληθεί στις 21 Νοεμβρίου, η τιτλοποίηση δεν περιελήφθη στον προϋπολογισμό». Εξάλλου, «η τιτλοποίηση έχει να κάνει με την είσπραξη εσόδων από το παρελθόν. Αντί λοιπόν να προσάπτεται στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν φρόντισε να εισπράξει τα χρέη προς το δημόσιο, εμφανίζεται κατά κάποιο τρόπο ως μομφή προς αυτή την κυβέρνηση».

    Σε ό,τι αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης ευρύτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «πέρσυ η αντιπολίτευση κινδυνολογούσε ότι η οικονομία θα πέσει σε ύφεση, θα έχουμε έκρηξη της ανεργίας και ότι δεν θα επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος. Διαψεύστηκε σε όλα. Φέραμε αποτελέσματα χωρίς κοινωνικούς κραδασμούς, χωρίς μείωση της ανάπτυξης, χωρίς αύξηση της ανεργίας».

    Σε άλλη ερώτηση, περί της ανάπτυξης, ο κ.Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη συσχετιζόταν κατά κύριο λόγο με τα πάρα πολλά και πολύ ακριβά έργα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Με δεδομένο ότι οι Ολυμπιακοί ολοκληρώθηκαν και η ανάπτυξη αντί να πέσει στο μηδέν - όπως κινδυνολογούσαν διάφοροι - κυμαίνεται στο 3,6%, πρόκειται για μια συγκεκριμένη επιτυχία της οικονομικής πολιτικής, που προήλθε μάλιστα από μεταρρυθμίσεις και όχι από προσωρινά ή πλασματικά μέτρα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

    [04] Παπανδρέου: «Ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ»

    Η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, τόσο στο κόμμα, όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στο πλαίσιο φιλικού γεύματος σε εστιατόριο της Αθήνας, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι έχει προχωρήσει σε μεγάλες οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι σε 18 μήνες έχουνε γίνει τόσα όσα δεν έκανε η ΝΔ σε 11 χρόνια.

    Ειδικότερα για την κοινοβουλευτική ομάδα, είπε ότι υπάρχουν ήδη 40 νέα πρόσωπα και ότι, εάν στις επόμενες εκλογές έχει 80-100 νέους βουλευτές θα είναι ευχαριστημένος: «Απ΄ αυτούς θα αντλήσω κι απβ αυτούς θα χρησιμοποιήσω στην κυβέρνηση. Έχω την υποχρέωση να φέρω στο προσκήνιο μια νέα γενιά πολιτικών». Ο κ. Παπανδρέου ερωτήθηκε εάν στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν «βαρίδια» και εάν θα προχωρήσει σε «αποστρατείες»: Συνυπολογίζω και αξιολογώ την άποψη του κόσμου, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: Τη λέξη αποστρατεία δεν τη χρησιμοποιώ. Το έχω κάνει και στο παρελθόν με την υπόθεση Πάχτα έστω κι αν κάποιοι την πλήρωσαν άδικα. Κληθείς να σχολιάσει εκείνους που λένε ότι «εμένα δεν με αποστρατεύει κανείς» είπε ότι στην αξιολόγηση και στην κρίση, είμαστε όλοι ίσοι.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για μια πλειάδα ακόμα θεμάτων, που άπτονται του ενδεχομένου ενός ανασχηματισμού και των πρόωρων εκλογών, της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, των σχέσεων κράτους-εκκλησίας, καθώς και του πρόσφατου βιβλίου του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Εάν ήμουν ο Κώστας Καραμανλής θα είχα δίλημμα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, διότι το 2007 δεν θα μου έβγαιναν, και τώρα θα ήταν ρίσκο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εκτίμησε ο κ. Παπανδρέου. «Εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε όποτε κι αν γίνουν», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ για το σενάριο του ανασχηματισμού υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει υλικό: «Με ποια στελέχη, μόνο με τη Ντόρα; Η εικόνα θα αλλάξει ελάχιστα. Άλλωστε, για τη ΝΔ αυτή είναι η πρώτη «ενδεκάδα» της». Αξιολογώντας τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν παίρνει αποφάσεις, και ότι αφήνει τα πράγματα να τρέχουν όπως στη Λουκέρνη.

    Με αφορμή την υπόθεση της τιτλοποίησης, ο κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Αλογοσκούφης την άρχισε όταν λέει τώρα ότι δεν χρειάζεται. Με την απογραφή και με τον τρόπο που διαχειρίζεται η ΝΔ τα οικονομικά, προκλήθηκε σοκ στην οικονομία, πέφτει η ανάπτυξη, και έχει μπει η χώρα στο «στενό κορσέ» της επιτήρησης. Με την απογραφή, αντί να βάλουν τάξη, τα έχουν κάνει θάλασσα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι θα ολοκληρώσει «εν καιρώ και με ηρεμία» την ανάγνωση του βιβλίου του κ. Σημίτη, το οποίο άρχισε να διαβάζει το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ερωτηθείς εάν είναι ενοχλημένος από το περιεχόμενό του είπε ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν ενοχλήσεις, υπάρχουν πολιτικές θέσεις. Μπορεί να υπάρχει το συναίσθημα, αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα. «Ότι ειπώθηκε για το θέμα, ειπώθηκε».

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του μητροπολίτη Αμβροσίου για τον κ. Σημίτη, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν αφορούν μόνο τον τέως πρωθυπουργό, αλλά ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ. Ξέρω τον κ. Αμβρόσιο από το 1983 όταν ήθελε να αφορίσει τον πατέρα μου και τη μητέρα μου με αφορμή το νέο οικογενειακό δίκαιο.

    Με την ευκαιρία, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «οι καθαρές σχέσεις (του κράτους με την εκκλησία) κάνουν τους σωστούς και καλούς λογαριασμούς». Οι σχέσεις αυτές μπορούν να καθοριστούν νομοθετικά χωρίς να περιμένουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε ο κ. Παπανδρέου ενώ άσκησε κριτική στον κ. Καραμανλή για το ότι έθεσε την υπογραφή του για το θρήσκευμα στις ταυτότητες.

    Τέλος, τοποθετήθηκε στο θέμα της λειτουργίας των ΜΜΕ, λέγοντας ότι απαιτείται διακομματική προσπάθεια για τη θέσπιση κανόνων. Σημείωσε πάντως, ότι όσο πιο ελεύθερα και χειραφετημένα είναι τα ΜΜΕ, τόσο το καλύτερο. Όσο για τη στάση ορισμένων ΜΜΕ απέναντι στην κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η κριτική τους προς την κυβέρνηση έχει βάση» και αναρωτήθηκε εάν «εμείς ελέγχουμε τα ΜΜΕ για την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση».

    [05] Άρχισαν οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

    Άρχισαν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε ισχύ από χθες μέχρι και την Παρασκευή.Για το λόγο αυτό απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων στα τμήματα των δρόμων γύρων απο το Ιδρυμα. Εξάλλου, περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν για τη φύλαξη του χώρου γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η πορεία.

    Οι αστυνομικοί θα είναι διακριτικοί και θα παρακολουθούν από απόσταση την πορεία και θα επέμβουν μόνο σε περίπτωση που θα προκληθούν έκτροπα.

    Την ευθύνη για τη φύλαξη του εσωτερικού χώρου του Πολυτεχνείου θα έχει η πρυτανεία του Ιδρύματος που θα έχει ορίσει ομάδες περιφρούρησης από τους φοιτητές.

    [06] Νέα αεροπορική εταιρεία στη θέση της Ολυμπιακής

    Άλλη μια ευκαιρία -και μάλλον την τελευταία- δίνει η κυβέρνηση στην Ολυμπιακή, για να συνεχίσει να πετά και να μπορέσει μέσα από ένα νέο σχήμα να σταθεί στα «φτερά της», μέσα σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό αεροπορικό περιβάλλον.

    Η κυβερνητική επιτροπή το πρωί και η αρμόδια διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε το απόγευμα, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση μιας νέας εταιρίας στην οποία θα συμμετέχουν δημόσιο και ιδιώτες οι οποίοι θα έχουν το πλειοψηφικό πακέτο και θα ασκούν τη διοίκηση.

    Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής αποφασίστηκε να κηρυχθεί άγονος και ο τελευταίος διεθνής διαγωνισμός για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των Ολυμπιακών Αερογραμμών και εντός των προσεχών ημερών να κατατεθεί στη βουλή νομοθετική ρύθμιση, για την ίδρυση της νέας εταιρίας.

    Η κυβέρνηση επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, τόσο των εργαζομένων, όσο και των πολιτικών κομμάτων και για το λόγο αυτό το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών θα προχωρήσει σε διάλογο. Ήδη όπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μ. Λιάπης θα ενημερώσει τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια μέρα θα ενημερώσει για τις θέσεις της κυβέρνησης και την Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας κυρίως για θέματα που αφορούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για τις κινήσεις της κυβέρνησης είναι ήδη ενημερωμένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι των σημερινών αποφάσεων για το μέλλον του εθνικού μας αερομεταφορέα, προηγήθηκε συνάντηση, την περασμένη εβδομάδα, του κ. Λιάπη με τον αρμόδιο επίτροπο κ. Μπαρό, στις Βρυξέλλες.

    Η λύση που δόθηκε για την Ολυμπιακή χαρακτηρίστηκε και από τους υπουργούς Οικονομίας και μεταφορών ως η μόνη εναλλακτική λύση, η οποία αποβλέπει στην κάλυψη των αναγκών της χώρας.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής επιτροπής, ο κ. Λιάπης ανακοίνωσε ότι ανατέθηκε σε κορυφαίο διεθνή εξειδικευμένο οίκο η εκπόνηση νέου επιχειρησιακού σχεδίου, με βάση το οποίο η νέα εταιρεία θα λάβει τις απαραίτητες άδειες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για να μπορέσει να λειτουργήσει. Μέχρι τότε η Ολυμπιακή θα εξακολουθεί να λειτουργεί ομαλά, ενώ θα ληφθεί μέριμνα για τα εισιτήρια που έχουν εκδοθεί.

    Για τυφλή πτήση της Ολυμπιακής έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Μεταφορών κ. Χ. Βερελής, ενώ ΚΚΕ και Συνασπισμός διακρίνουν πρόθεση της κυβέρνησης για ξεπούλημα του εθνικού μας αερομεταφορέα με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 November 2005 - 8:25:30 UTC