Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μηνύματα Καραμανλή προς Αγκυρα και Σκόπια
  • [02] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή
  • [03] Χειμερινό ωράριο στα καταστήματα
  • [04] Ο κ. Κ.Παπούλιας στην Αλβανία
  • [05] Συνέντευξη κ. Α. Παπαρήγα
  • [06] Επιστρέφει στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προκλήσεις Αλβανών
  • [07] Ο «βασικός μέτοχος» στη Βουλή
  • [08] Ο κ. Αν. Παπαληγούρας στον Αρειο Πάγο
  • [09] Συνεδρίαση Συντονιστών ΠΑΣΟΚ

  • [01] Μηνύματα Καραμανλή προς Αγκυρα και Σκόπια

    Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Προς τα Σκόπια: «Ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ μπορεί να υπάρχει, είτε μετά από αμοιβαία αποδεκτή λύση, είτε με ονομασία FYROM. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει».

    Προς την Άγκυρα: «Οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες δεν συμβιβάζονται ούτε με casus belli, ούτε κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους».Αμεση αναγνώριση της Κύπρου, σεβασμό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου:Οι πολίτες απαιτούν από τα πολιτικά κόμματα να ενώσουμε και να συνθέσουμε τις δυνάμεις μας και όχι την κατασκευή αιτιάσεων και προσχημάτων για άγονες αντιπαραθέσεις. «Οι Έλληνες απαιτούν ενότητα και ομοψυχία, τουλάχιστον στις μεγάλες εθνικές υποθέσεις» είπε χαρακτηριστικά.

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, εξαπέλυσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «κατρακύλα του τόπου, ανεπάρκεια, ανευθυνότητα και ανικανότητα». Ο κ.Παπανδρέου υποστήριξε οτι η κυβέρνηση διακατέχεται από φοβία και δειλία, («σύνδρομο Ζυρίχης») μπροστά στα όντως δύσκολα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, με συνέπεια να χάνει πολύτιμο χρόνο, κύρος και συμμάχους, τοποθετούμενη οικειοθελώς στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, επεσήμανε ο κ.Παπανδρέου, δεν κατανόησε, δεν πίστεψε και δεν ακολούθησε την επιτυχημένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

    Δριμεία κριτική κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κάνοντας λόγο για κοινές προγραμματικές θέσεις που δεν έχουν να κάνουν όμως με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Επίθεση εξαπέλυσε και στον ΣΥΝ κατηγορώντας τον ότι ζει στον αστερισμό της αυταπάτης.

    Για αυτισμό του δικομματισμού, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος υποστηρίζοντας ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξαντλήθηκαν σε μεταξύ τους αντιπαραθέσεις σε μία στείρα πολιτική.

    Ακόμα συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην συζητηθεί το ν/σ για τον βασικό μέτοχο με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος γιατί -όπως είπε- είναι προσβολή για το Κοινοβούλιο.

    [02] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν.Παπαληγούρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρωμύλο Κεδίκογλου και τον εισαγγελέα Δ. Λινό, με αντικείμενο τα φαινόμενα διαφθοράς και την κάθαρση στον χώρο της Δικαιοσύνης.

    Χθες, ο Κ.Καραμανλής από το βήμα της βουλής, υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να παταχθεί η διαπλοκή και να εμπεδωθεί η διαφάνεια στον ευαίσθητο τομέα των ΜΜΕ, προκειμένου "να μπεί, επιτέλους, τάξη στο τοπίο της αναρχίας, που οδήγησε σε αρνητικά αποτελέσματα για την ποιότητα της δημοκρατίας" και εξήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσα τα νομοσχέδια για την αδειοδότηση και την υπερσυγκέντρωση στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.Στο μεταξύ, με την μορφή του κατεπείγοντος εισάγεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής το νομοσχέδιο για τον "βασικό μέτοχο".

    Αναφερόμενος στην άρνηση του Κώστα Καραμανλή να συζητηθεί το νέο νομοσχέδιο περί βασικού μετόχου εκτός της επιλεγείσας διαδικασίας του "κατεπείγοντος" ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός φοβάται τη συζήτηση του νομοσχεδίου με άνεση χρόνου και διαφάνεια.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην συζητηθεί το ν/σ για τον βασικό μέτοχο με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος γιατί -όπως είπε- είναι προσβολή για το Κοινοβούλιο.

    [03] Χειμερινό ωράριο στα καταστήματα

    Με το χειμερινό ωράριο θα λειτουργούν από σήμερα τα εμπορικά καταστήματα.Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει στα μέλη του να ακολουθήσουν το ωράριο, το οποίο ίσχυε και πριν από τις αλλαγές που προέκυψαν με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου.Ετσι ενώ εξαντλείται το περιθώριο λειτουργίας που δίνει ο νόμος τις καθημερινές, για το Σάββατο δεν προτείνεται επέκταση του ωραρίου αλλά διατήρηση του γνωστού στους καταναλωτές καθεστώτος της λειτουργίας μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, για όσους εφαρμόζουν το διακεκομμένο ωράριο προτείνονται από τον ΕΣΑ.

    Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο: λειτουργία από τις 9 το πρωί εως τις 3.30 το μεσημέρι.

    Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή:λειτουργία από τις 9 το πρωί εως τις 2 το μεσημέρι και απο 5.30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

    Για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το συνεχές ωράριο, προτείνεται:

    - Δευτέρα - Τετάρτη και Σάββατο, 9 το πρωί με 3.30 το μεσημέρι

    - Τρίτη - Πέμπτη και Παρασκευή, 9 το πρωί με 9 το βράδυ.

    [04] Ο κ. Κ.Παπούλιας στην Αλβανία

    Την Αλβανία επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Αλφρεντ Μοϊσίου στους Αγίους Σαράντα. Η συνάντηση των δύο Προέδρων είναι η δεύτερη μετά από εκείνη της 28ης Μαρτίου στα Γιάννενα. Προηγουμένως ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το Αργυρόκαστρο.

    [05] Συνέντευξη κ. Α. Παπαρήγα

    Οι θέσεις του ΚΕ του ΚΚΕ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του 2006 θα παρουσιαστούν σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου από την κ.Αλέκα Παπαρήγα. Σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο άμεσα ή έμμεσα με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

    [06] Επιστρέφει στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προκλήσεις Αλβανών

    Ματαιώθηκε η συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν οι Πρόεδροι της Ελλάδος και της Αλβανίας Κάρολος Παπούλιας και Αλφρεντ Μοϊσίου στους Αγίους Σαράντα. Ο Κάρολος Παπούλιας παρέμεινε για περισσότερο από δυο ώρες στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του. Αιτία για τη ματαίωση της συνάντησης ήταν το ιδιαιτέρως αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν διαδηλωτές, αυτοαποκαλούμενοι «Τσάμηδες», που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο στους Αγίους Σαράντα. Ο Ελληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι η συνάντηση των δύο Προέδρων επρόκειτο να είναι η δεύτερη μετά από εκείνη της 28ης Μαρτίου στα Γιάννενα. Τότε, ο κ. Μοϊσίου είχε επισκεφθεί την Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του κ. Παπούλια. Η συνάντηση των δυο Προέδρων είχε διεξαχθεί σε θερμό κλίμα και θεωρήθηκε ιδιαιτέρως επιτυχημένη.

    [07] Ο «βασικός μέτοχος» στη Βουλή

    Με τη μορφή του κατεπείγοντος συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο». Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε το μεσημέρι επί της αρχής κατά πλειοψηφία. Αύριο θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί στην Ολομέλεια του σώματος.

    Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όταν δεν έγινε δεκτό αίτημά τους να υπάρξει ελεύθερη συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών (και όχι μόνον των εισηγητών). Ο υπ. Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος επικαλέστηκε τον κίνδυνο δημιουργίας νομικού κενού από την μη έγκαιρη ψήφιση του νομοσχεδίου. Οι εισηγητές της Αριστεράς επεφύλαξαν αρνητικά σχόλια για την στάση του ΠΑΣΟΚ, αν και δήλωσαν τη διαφωνία τους με την επιλογή της κυβέρνησης για περιορισμένο χρόνο συζήτησης του νομοσχεδίου.

    Χθες ο κ.Καραμανλής, από το βήμα της Βουλής, υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να παταχθεί η διαπλοκή και να εμπεδωθεί η διαφάνεια στον ευαίσθητο τομέα των ΜΜΕ, προκειμένου «να μπεί, επιτέλους, τάξη στο τοπίο της αναρχίας, που οδήγησε σε αρνητικά αποτελέσματα για την ποιότητα της δημοκρατίας». Συγχρόνως, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσα τα νομοσχέδια για την αδειοδότηση και την υπερσυγκέντρωση στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.

    Αναφερόμενος στην άρνηση του Κώστα Καραμανλή να συζητηθεί το νέο νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο εκτός της επιλεγείσας διαδικασίας του «κατεπείγοντος», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚκ. Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός φοβάται τη συζήτηση του νομοσχεδίου με άνεση χρόνου και διαφάνεια. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Α. Αλαβάνος, συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην συζητηθεί το ν/σ για το βασικό μέτοχο με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος γιατί -όπως είπε- είναι προσβολή για το Κοινοβούλιο.

    Εν τω μεταξύ, με αντικείμενο το νομοσχέδιο του υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή με τη συμμετοχή επιπλέον των κ.κ. Μιχάλη Λιάπη και Τάσου Νεράντζη.

    Μετά τη συνεδρίαση ο υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μ. Λιάπης υπογράμμισε ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή υπήρξε συμφωνία για το νομοσχέδιο και ότι η χώρα προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στο χώρο των επικοινωνιών.

    Ο υπουργός τόνισε ότι ταυτόχρονα αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών, αφού στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται διατάξεις για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, για θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας, καθώς και διατάξεις για τις τραπεζικές συναλλαγές.

    Οπως σημείωσε ο υφ. Επικοινωνιών κ. Τ. Νεράντζης το νομοσχέδιο αποτελείται από 71 άρθρα και παραρτήματα και θα παρουσιαστεί αύριο στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Απαντώντας σε ερώτηση, εάν μπορεί να συμμετέχει και η εταιρία Intracom με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται, ο κ. Νεράντζης ανέφερε: «Δεν νομοθετούμε για εταιρίες. Διαμορφώνουμε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο χωρούν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις».

    Ο κ. Μ. Λιάπης απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των ΔΕΚΟ και τις σχέσεις του με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη, είπε ότι «ολοκληρώνουμε από κοινού τις προσεχείς ημέρες το νομοσχέδιο. Είμαστε σύμφωνοι σε θέματα αρχών όσον αφορά στο νοικοκύρεμα και την εξυγίανση των ΔΕΚΟ».

    [08] Ο κ. Αν. Παπαληγούρας στον Αρειο Πάγο

    Ο υπ. Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας επισκέφθηκε σήμερα τον Αρειο Πάγο και είχε συνεργασία με τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Δημήτρη Λινό και Ρωμύλο Κεδίκογλου, για την πορεία των ερευνών όσον αφορά την κάθαρση στον τομέα της δικαιοσύνης.

    Μετά τη συνάντηση ο υπ. της Δικαιοσύνης ανήγγειλε ότι έχουν ήδη ασκηθεί δύο νέες ποινικές διώξεις κατά ισάριθμων δικαστικών λειτουργών για ψευδείς δηλώσεις του «πόθεν έσχες» και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Οπως δήλωσε, έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και άμεσα επίκεινται ποινικές διώξεις κατά έξι δικαστικών και τριών δικηγόρων.

    Παράλληλα ο υπ. Δικαιοσύνης δήλωσε: «Υπάρχει μια κοινή και αδιαπραγμάτευτη βούληση οριστικής εξυγίανσης στο χώρο της Δικαιοσύνης. Και η βούληση αυτή αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη. Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά. Τόσο στο Δικαστικό Σώμα όσο και στα παραδικαστικά κυκλώματα».

    Και κατέληξε λέγοντας πως «όταν η κυβέρνηση λέει ότι το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκαλο, αυτό γίνεται πράξη».

    Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου τόνισε πως διαβεβαίωσε τον υπουργό ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια εξυγίανσης της Δικαιοσύνης προς πάσα κατεύθυνση, γιατί «δεν επιθυμούμε να υπάρχει οποιαδήποτε σκιά».

    Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι «η ηγεσία της Δικαιοσύνης με τη συμπαράσταση της Πολιτείας προβαίνει στις δέουσες ενέργειες ώστε οι Ελληνες πολίτες να αποκτήσουν και πάλι απόλυτη εμπιστοσύνη προς τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους».

    [09] Συνεδρίαση Συντονιστών ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συνεδριάζουν στη βουλή οι συντονιστές της ΚΟ του κινήματος. Νωρίτερα παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου και μελών της οικογενείας Παπανδρέου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Γεωργίου Παπανδρέου και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, φίλοι και συνεργάτες του Γέρου της Δημοκρατίας άφησαν μερικά λουλούδια πλάι στον τάφο.

    Μεταξύ αυτών που παρέστησαν στο μνημόσυνο ήταν ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Αντώνης Λιβάνης, οι οποίοι μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου, μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, άφησαν ένα τριαντάφυλλο και στον τάφο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 November 2005 - 13:25:57 UTC