Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατίθεται σήμερα ο νέος «βασικός μέτοχος»
  • [02] Το θεσμικό πλαίσιο για φυσικό αέριο & βιοκαύσιμα
  • [03] Ομιλία Π. Μολυβιάτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [04] Μηνύματα Καραμανλή προς Σκόπια και Άγκυρα
  • [05] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο»
  • [06] Συναντήσεις Κοστούνιτσα με Καραμανλή-Παπανδρέου

  • [01] Κατατίθεται σήμερα ο νέος «βασικός μέτοχος»

    Στην έγγραφη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο τροποποίησης του νόμου περί βασικού μετόχου, αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος. «Η κυβέρνηση προχωρά το στρατηγικό σχέδιο που είχε εκπονήσει με σταθερά βήματα, οι επόμενες φάσεις του οποίου αναφέρονται στη συγκέντρωση των ΜΜΕ, καθώς επίσης και τις αδειοδοτήσεις» τόνισε ο κ.Ρουσόπουλος και σημείωσε ότι άμεσα θα ανοίξει ο διάλογος με τους ενδιαφερομένους φορείς και τα κόμματα για να διευθετηθούν όλα τα θέματα «όσο το δυνατό νωρίτερα».

    Σε άλλες ερωτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου «εξυπηρετεί απολύτως το πνεύμα του Συντάγματος» -δηλαδή, ιδιοκτήτης ΜΜΕ δεν μπορεί να επηρεάσει με ευνοϊκούς για τον ίδιο όρους την προώθηση άλλων επιχειρηματικών συναλλαγών του με το δημόσιο.

    «Εμείς, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, που άφησε το θέμα στο συρτάρι», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είχαμε συνεχείς συζητήσεις με την Επιτροπή και πετύχαμε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, που αποτελεί τον κοινό τόπο ανάμεσα στο κοινοτικό κεκτημένο και την ελληνική νομοθεσία».

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση αποσκοπούσε βασικά στην απομάκρυνση του κ.Μπόμπολα από το «MEGA», ο κ.Ρουσόπουλος επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του - ότι η κυβέρνηση δεν αντιπαρατίθεται με πρόσωπα και ότι καθήκον της Πολιτείας είναι να διαμορφώνει εκείνους τους θεσμούς που διευκολύνουν την τήρηση του Συντάγματος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε επίσης, ότι η διάταξη για τα ασυμβίβαστα αποσκοπεί στην αποφυγή «άσκησης αθέμιτης επιρροής» και συμπλήρωσε πως «όποιος αποπειραθεί να ασκήσει αθέμιτη επιρροή με το Μέσο που διαθέτει, θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου - που είναι πολύ αυστηρές».

    Ο κ.Ρουσόπουλος σημείωσε επίσης ότι η προσφυγή θα γίνεται από όποιον έχει έννομο συμφέρον και το δικαστήριο - επί τη βάσει της εννοίας του διεθνούς όρου για την «αθέμιτη επιρροή» - θα επιβάλλει τις σχετικές κυρώσεις.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, τέλος, ότι με σημερινή πράξη νομοθετικού περιεχομένου, παρασχέθηκε σύντομη παράταση στην ισχύ του προηγούμενο νόμου (δύο-τριών εβδομάδων) και ότι ο νέος τροποποιημένος νόμος θα κατατεθεί σήμερα με την επιδίωξη να προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

    [02] Το θεσμικό πλαίσιο για φυσικό αέριο & βιοκαύσιμα

    Ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία μιας νέας, απελευθερωμένης αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα μας με το σχετικό σχέδιο νόμου που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας στη Βουλή, με το οποίο αντιμετωπίζονται τόσο θέματα σχετικά με την ανάπτυξη ανταγωνισμού στην αγορά, όσο και θέματα σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού και την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

    Τα βασικότερα σημεία του νέου θεσμικού πλαισίου για την αγορά του φυσικού αερίου είναι:

    Πρώτον: Το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς του φυσικού αερίου, με ορισμό νέων Επιλεγόντων Πελατών (πελάτες που έχουν δικαίωμα επιλογής του προμηθευτή τους), πέραν εκείνων που προβλέπονταν από τον Ν.3175 του 2003.

    Δεύτερον: Η δραστηριοποίηση στην ελληνική επικράτεια, άλλων προμηθευτών, πέραν της ΔΕΠΑ Α.Ε., μετά τη λήψη της σχετικής άδειας. Για την πληρέστερη προστασία των καταναλωτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, παρέχεται εξουσιοδότηση για τη θέσπιση του Κώδικα Προμήθειας, με τις διατάξεις του οποίου θα ρυθμίζεται ο τρόπος άσκησης της δραστηριότητας προμήθειας φυσικού αερίου σε επιλέγοντες πελάτες.

    Τρίτον: Η ίδρυση ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.» (ΔΕΣΦΑ), κατά 100% θυγατρικής της ΔΕΠΑ, στην οποία μεταβιβάζεται, χωρίς δικαίωμα περαιτέρω μεταβίβασης, η κυριότητα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και στην οποία παραχωρούνται όλα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, ανάπτυξης, συντήρησης και λειτουργίας του.

    Τέταρτον: Η χορήγηση αδειών για την κατασκευή, κυριότητα, λειτουργία και την εκμετάλλευση Ανεξάρτητων Συστημάτων Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), βάσει αντικειμενικών και διάφανων κριτηρίων, καθώς και η χορήγηση αδειών για τη διαχείριση και εκμετάλλευση των ΑΣΦΑ.

    Πέμπτον: Η πρόσβαση των χρηστών στο ΕΣΦΑ, χωρίς διακρίσεις κατά τρόπο διαφανή, ώστε να προάγεται ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά φυσικού αερίου.

    Έκτον: Ο λογιστικός διαχωρισμός για τις δραστηριότητες προμήθειας σε επιλέγοντες και μη επιλέγοντες πελάτες, όπως επίσης η υποχρέωση τήρησης χωριστών λογαριασμών από επιχειρήσεις που ασκούν περισσότερες από μία δραστηριότητες φυσικού αερίου για κάθε μία από τις δραστηριότητες αυτές, ώστε να αποφεύγονται τυχόν διακρίσεις και σταυροειδείς επιδοτήσεις.

    Επιπλέον, κατατίθεται και αποτελεί παράρτημα του νόμου, Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό του τιμολογίου μεταφοράς φυσικού αερίου, με το οποίο καθορίζονται τα τιμολόγια πρόσβασης τρίτων (τέλη διέλευσης) στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της χώρας. Η Υ.Α. πρόκειται να εκδοθεί αμέσως μετά την δημοσίευση σε φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης του νέου νόμου.

    Στις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2003/54 στο εθνικό δίκαιο) και της σύστασης του Συμβουλίου Εθνικής Στρατηγικής για την Ενέργεια. Με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αυτές, η κυβέρνηση υλοποιεί το κυβερνητικό πρόγραμμα για την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και υιοθετεί τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες.

    Το νομοσχέδιο για τα βιοκαύσιμα

    Εξάλλου ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εισαγωγή των Βιοκαυσίμων και των άλλων ανανεώσιμων καυσίμων στην ελληνική αγορά. Η χρήση των βιοκαυσίμων αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο, στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για την βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και διανοίγεται μια νέα αγορά για καινοτόμα γεωργικά προϊόντα.

    Τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι:

    -Ο καθορισμός της συμμετοχής των βιοκαυσίμων και των άλλων ανανεώσιμων καυσίμων στην ελληνική αγορά σε ποσοστό 5,75% του συνόλου της βενζίνης και του πετρελαίου εσωτερικής καύσης που καταναλώνονται στον τομέα μεταφορών, έως την 31η Δεκεμβρίου του 2010.

    -Η θέσπιση της Άδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή και την εμπορία βιοκαυσίμων στη χώρα μας. Ο κάτοχος της σχετικής άδειας θα έχει το δικαίωμα παραγωγής ή εισαγωγής αυτούσιων βιοκαυσίμων και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων και της διάθεσής τους εντός της Ελληνική Επικράτειας.

    -Η πρόβλεψη για την κατάρτιση του «Προγράμματος Κατανομής Ποσοτήτων Βιοκαυσίμων» που απαλλάσσονται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Σε κάθε συμμετέχοντα στο Πρόγραμμα, παρέχεται η δυνατότητα και επιβάλλεται, παράλληλα, η υποχρέωση διάθεσης στην ελληνική αγορά συγκεκριμένης ποσότητας βιοκαυσίμων, απαλλαγμένη από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, για την περίοδο μέχρι και το τέλος του 2010. Ηδη, έχει ψηφιστεί και αποτελεί νόμο, η απαλλαγή κατάλληλων ποσοτήτων αυτούσιου Βιοντήζελ από τον ΕΦΚ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ν.3340/2005, οι αποφορολογημένες ποσότητες βιοντήζελ για το 2005 ανέρχονται σε 51.000 κ.μ., ενώ για τα έτη 2006 και 2007 έχουν οριστεί στα 91.000 και 114.000 κ.μ, αντίστοιχα.

    -Η ρύθμιση θεμάτων σχετικά με την ανάμιξη των βιοκαυσίμων με τα αντίστοιχα συμβατά προϊόντα διύλισης του αργού πετρελαίου, την εξασφάλιση της διάθεσης των βιοκαυσίμων στην ελληνική αγορά, καθώς και θεμάτων που άπτονται της ποιότητας και της διακίνησης των βιοκαυσίμων στη χώρα μας.

    [03] Ομιλία Π. Μολυβιάτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    "Η τρομοκρατία αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές απειλές εναντίον της ειρήνης, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της οποίας υιοθετήθηκε ομόφωνα η Απόφαση για το θέμα της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, με την οποία καλείται η Συρία να συνεργαστεί πλήρως για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

    Ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε ότι "η τρομοκρατική επίθεση της 14ης Φεβρουαρίου στο Λίβανο, που στοίχισε τη ζωή του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι και άλλων, και τραυμάτισε μεγάλο αριθμό ατόμων, αναστάτωσε τη διεθνή κοινότητα και απείλησε να αποσταθεροποιήσει τον Λίβανο σε μια μεταβατική περίοδο, που ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και ευαίσθητη".

    Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι "η διεθνής κοινότητα αντέδρασε με μια ισχυρή και αταλάντευτη καταδίκη, καθώς και με τη σταθερή πεποίθηση ότι οι δράστες αυτής της αποτρόπαιας πράξης πρέπει να εντοπιστούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη".

    Ο κ. Μολυβιάτης τόνισε μεταξύ άλλων:

    "Καμία δικαιολογητική βάση δεν μπορεί να υπάρξει για τις τρομοκρατικές πράξεις, ούτε πολιτική, ούτε θρησκευτική, ούτε φιλοσοφική. Όσοι διαπράττουν αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επανειλημμένως επιδείξει την αποφασιστικότητά του να εξαλείψει αυτή τη μάστιγα των καιρών. Με την ομόφωνη υιοθέτηση της Απόφασης 1595 στις 7 Απριλίου 2005, το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε ακριβώς αυτό. Έστειλε ένα σαφές μήνυμα, ότι οι δράστες της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι πρέπει να εντοπιστούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Αυτός ήταν ο κοινός στόχος του Συμβουλίου Ασφαλείας τότε. Αυτός συνεχίζει να είναι ο κοινός μας στόχος τώρα.

    Η Απόφαση που μόλις υιοθετήσαμε δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας. Δεν έχει ποινικό χαρακτήρα, αλλά υποστηρικτικό. Αποσκοπεί, πρωτίστως, στο να βοηθήσει και να εξοπλίσει με τα απαραίτητα εργαλεία τη Διεθνή Ανακριτική Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί από το ίδιο το Συμβούλιο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φέρει εις πέρας την εντολή της και να ολοκληρώσει την αποστολή της.

    Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει την αξίωσή του για πλήρη και χωρίς όρους συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται σε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια με τη Διεθνή Ανακριτική Επιτροπή και θέλει να εξασφαλίσει ότι το μήνυμα αυτό θα ακουστεί καθαρά.

    Με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις της συριακής κυβέρνησης, ελπίζουμε ότι η Συρία θα συνεργαστεί πλήρως και χωρίς όρους με τη Διεθνή Ανακριτική Επιτροπή, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας, προκειμένου να διευκολυνθεί η ειρηνική διευθέτηση του θέματος και να ξεκινήσει ένα καινούργιο κεφάλαιο στις σχέσεις με το Λίβανο".

    "Στο πλαίσιο των σκέψεων αυτών -συνέχισε ο κ. Μολυβιάτης- κατά τη σημερινή ψηφοφορία, εστιάσαμε την προσοχή μας και στα ακόλουθα δύο θέματα:

    α) την ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας στην αντιμετώπιση ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου ζητήματος με σοβαρές επιπτώσεις, και

    β) την ανάγκη να διατηρηθεί διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή

    Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, το Συμβούλιο να αντιμετωπίσει σύσσωμο τα θέματα τα οποία το ίδιο προσδιόρισε ότι αποτελούν απειλή στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η στάση αυτή διαφυλάσσει την αξιοπιστία του Συμβουλίου και προσδίδει ηθικό βάρος στο μήνυμά του.

    Πιστεύουμε ότι η πλήρης εφαρμογή αυτής της Απόφασης, όχι μόνο θα αποδώσει δικαιοσύνη, αλλά θα διατηρήσει την ενότητα και πολιτική ανεξαρτησία του Λιβάνου, βοηθώντας- κατά συνέπεια- στην αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή".

    [04] Μηνύματα Καραμανλή προς Σκόπια και Άγκυρα

    Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Προς τα Σκόπια: «Ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ μπορεί να υπάρχει είτε μετά από αμοιβαία αποδεκτή λύση, είτε με ονομασία FYROM. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει».

    Προς την Άγκυρα: «Οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες δεν συμβιβάζονται ούτε με casus belli ούτε με κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους».

    Προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου: Οι πολίτες απαιτούν από τα πολιτικά κόμματα να ενώσουμε και να συνθέσουμε τις δυνάμεις μας και όχι την κατασκευή αιτιάσεων και προσχημάτων για άγονες αντιπαραθέσεις. «Οι Έλληνες απαιτούν ενότητα και ομοψυχία, τουλάχιστον στις μεγάλες εθνικές υποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

    Παπανδρέου: Η κυβέρνηση διακατέχεται από φοβία και δειλία

    Ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, εμφανίστηκε στη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για «κατρακύλα του τόπου, ανεπάρκεια, ανευθυνότητα και ανικανότητα».

    Βασική θέση του κ. Παπανδρέου, υπήρξε ότι η κυβέρνηση διακατέχεται από φοβία και δειλία, («σύνδρομο Ζυρίχης») μπροστά στα όντως δύσκολα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, με συνέπεια να χάνει πολύτιμο χρόνο, κύρος και συμμάχους, τοποθετούμενη οικειοθελώς στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, δεν κατανόησε, δεν πίστεψε και δεν ακολούθησε την επιτυχημένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

    Παπαρήγα: Κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Δριμεία κριτική κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κάνοντας λόγο για κοινές προγραμματικές θέσεις που δεν έχουν να κάνουν όμως με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Επίθεση εξαπέλυσε και στον ΣΥΝ κατηγορώντας τον ότι ζει στον αστερισμό της αυταπάτης.

    «Απορρίπτουμε την λογική που λέει ότι όταν ένας λαός, ή πολιτικές δυνάμεις ή πολιτική δύναμη όπως το ΚΚΕ στην Ελλάδα, δεν συμφωνεί στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς στο όνομα της διεθνούς συνεργασίας, ότι αυτό σημαίνει εθνική αναδίπλωση, απομονωτισμό», τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε:

    «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρονται να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ των λαών, αλλά αν θα γέρνει υπέρ των σοσιαλδημοκρατικών ή φιλελεύθερων κομμάτων. Όσο για τον ΣΥΝ, ζει στον αστερισμό της αυταπάτης ότι με ολίγη αριστερά στις κυβερνήσεις και στα θεσμικά όργανα οι λαοί θα αποκτήσουν μερικά ψίχουλα λες και δεν έχουν το δικαίωμα να κατακτήσουν καρβέλια».

    Αλαβάνος: Επικριτικός και για τα δύο μεγάλα κόμματα

    Επικριτικός και για τα δύο μεγάλα κόμματα σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για απραξία. Παράλληλα, έδωσε έμφαση, τόσο στο θέμα των ελληνοτουρκικών, όσο και στο θέμα της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι πρέπει να απεγκλωβιστούμε από διχαστικές λογικές και τάχθηκε υπέρ της ένταξης τους στην ΕΕ.

    Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την αντίθεση του για την σημερινή συζήτηση γιατί γίνεται -όπως είπε- εκ των υστέρων, όταν τα ζητήματα έχουν ήδη δρομολογηθεί, ενώ δεν υπήρξε η δυνατότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να πουν τις απόψεις τους.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Τα δύο μεγάλα κόμματα μου θυμίζουν τον δόκτωρ Τζέκινς και τον μίστερ Χάιντ. Όταν είναι στην κυβέρνηση δεν βάζει βέτο πουθενά, ενώ όταν είναι αντιπολίτευση ζητάει πολλά».

    [05] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο»

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του ν. 3310/2005 «μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την αποτροπή καταστρατηγήσεων κατά τη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων» (βασικός μέτοχος).

    Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, η κυβέρνηση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αυτό ως κατεπείγον, γεγονός που σημαίνει ότι εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή αύριο και προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη και σε μία συνεδρίαση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δέκα ώρες.

    Σχολιάζοντας, από το βήμα της Βουλής, το γεγονός ότι βρέθηκε κοινός τόπος με την ΕΕ στο θέμα του βασικού μετόχου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τόνισε πως "ανοίγει τώρα ο δρόμος για τις επόμενες ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις στα μεγάλα θέματα της συγκέντρωσης και αδειοδότησης των ηλεκτρονικών ΜΜΕ".

    [06] Συναντήσεις Κοστούνιτσα με Καραμανλή-Παπανδρέου

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου είχε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν στο θέμα του Κοσόβου.

    Ο κ.Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου έχουν προσδιοριστεί, σημειώνοντας ότι επι του θέματος η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη.

    "Η λύση που θα δοθεί πρέπει να προέλθει από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να μην είναι προϊόν επιβολής",είπε ο κ.Καραμανλής και σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδίως η απόφαση 1244, ενώ σημείωσε ότι η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με τις αξίες της ΕΕ και να συνεκτιμά τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Σερβίας.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή των κριτηρίων για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου,σημειώνοντας ότι θα πρέπει όλοι οι κάτοικοι του Κοσόβου να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί βασικό παράγοντα για τη σταθερότητα της περιοχής, όπως επίσης ο σεβασμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα εργάζεται στους οργανισμούς που μετέχει ώστε να τηρηθούν όλες αυτές οι προϋποθέσεις.

    Ο κ.Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι βρήκε μεγάλη κατανόηση στις θέσεις του από τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι η επίλυση του θέματος θα πρέπει να εδράζεται στην εφαρμογή και το σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων των Σέρβων,των Αλβανών και των άλλων μειονοτικών πληθυσμών, καθώς και στο σεβασμό που αφορά στην κυριαρχία της περιοχής.

    Ακόμη τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ακόμη και η συμφωνία του Ντέιτον για να βρεθεί λύση, ενώ σημείωσε πως "δεν υπάρχει λύση που να μπορεί να επιβληθεί. Μέσα από ουσιαστικό διάλογο μπορεί να βρεθεί λύση και εκεί θα υπάρξουν συμβιβασμοί και αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ των δύο πλευρών".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε σε δηλώσεις του ότι συζητήθηκαν ακόμη η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς, όπως είπε, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ. Σημείωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως η φυσική θέση της Σερβίας είναι η ΕΕ και δεν σταματά να εργάζεται με γνώμονα την υλοποίηση αυτού του στόχου.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι προσπάθειες του κ.Κοστούνιτσα φαίνεται να επιβραβεύονται και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς.

    Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας αλλά και το ζήτημα της ένωσης Σερβίας και Μαυροβουνίου.

    Ο κ.Καραμανλής ανέφερε ότι με τον πρωθυπουργό της Σερβίας υπάρχει σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας που αντανακλά και το εξαιρετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις.

    Ο κ.Κοστούνιτσα είπε ότι περιμένει τη στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και λεπτά θέματα που έχουν τις ρίζες τους στο θέμα του Κοσόβου.

    Ο κ.Κοστούνιτσα ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, σημειώνοντας ότι υπάρχει η συνεχής τάση ανάπτυξης των σχέσεων.

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός ζήτησε βοήθεια και για την ανακατασκευή της μονής Χιλανδαρίου που καταστράφηκε πρόσφατα από πυρκαγιά.

    Συνάντηση Παπανδρέου - Κοστούνιτσα

    "Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Σερβίας μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ για να υπάρξει μια δίκαιη λύση στα προβλήματα του Κοσσυφοπεδίου" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "με τον κ. Κοστούνιτσα είχαμε να μιλήσουμε για παλιές, δύσκολες και κρίσιμες στιγμές κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών όταν η Ελλάδα είχε συμπαρασταθεί ενεργά στις προσπάθειες της τότε Γιουγκοσλαβίας και της σημερινής Σερβίας - Μαυροβουνίου για την ευρωπαϊκή της πορεία και την εμβάθυνση και ανάπλαση της δημοκρατίας".

    "Βεβαίως χαιρόμαστε για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας -Μαυροβουνιου προχωρά θετικά επιβεβαιώνοντας τις αποφάσεις που πήραμε στο Συμβούλιο Κορυφής Θεσσαλονίκης επί ελληνικής προεδρίας και που ανοίγουν τον δρόμο για όλα τα δυτικά Βαλκάνια", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 October 2005 - 21:42:10 UTC