Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: Νέο σχέδιο για την Παιδεία

  • [01] Παπανδρέου: Νέο σχέδιο για την Παιδεία

    "Βασικές αρχές του νέου μας σχεδίου για την Παιδεία είναι η μετάβαση από την ομοιομορφία στην πολυτυπία και από την ισοπεδωτική λογική στην ενίσχυση της άμιλλας και του ποιοτικού ανταγωνισμού με την εγγύηση του δημοσίου κοινωνικού ελέγχου", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή του ομιλία στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Κέρκυρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού υπογράμμισε ότι η οικονομία της γνώσης αναπτύσσεται ραγδαία τόνισε ότι οι σύγχρονες ανάγκες απαιτούν η εκπαίδευση να οδηγεί σε απασχόληση και η απασχόληση να είναι σε διαρκή επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα.

    "Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα παραμείνει ο βασικός μοχλός για την τριτοβάθμια παιδεία, δεν φοβόμαστε όμως και άλλες μορφές μή κρατικών φορέων", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι θέλουμε το δημόσιο έλεγχο για να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, τη σύνδεση με την παραγωγή και τις ανάγκες της κοινωνίας, τον κοινωνικό χαρακτήρα και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών κάθε εκπαιδευτικής μονάδας".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί η ερευνητική δραστηριότητα των πανεπιστημίων τόσο στους τομείς της βασικής έρευνας που απαιτείται για την παραγωγή νέας γνώσης και πρωτότυπης τεχνολογίας όσο και της εφαρμοσμένης έρευνας που μπορεί να συμβάλει στην οικονομική πρόοδο της χώρας με τη διασύνδεσή της με τον παραγωγικό ιστό.

    "Για μας το 40% του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης πρέπει να επενδυθεί στην εκπαίδευση ώστε σε συνδυασμό με την άμεση κάλυψη του στόχου για 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία να οδηγήσει σε διπλασιασμό των δαπανών για την Παιδεία, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα του πανεπιστημιακού συστήματος ο κ. Παπανδρέου εντόπισε ως κύρια τις γραφειοκρατικές λειτουργίες, τον ασφυκτικό εναγκαλισμό με την κεντρική διοίκηση και την συχνή αναποτελεσματική διαχείριση. Και είπε ότι τα προβλήματα αυτά απαιτούν ριζικές λύσεις:

  • Κάθε ίδρυμα να διαμορφώνει τη δική του φυσιογνωμία, στόχους, στρατηγική, δομή και λειτουργία με βάση τον εσωτερικό κανονισμό του. Και η μόνη εμπλοκή του κράτους να είναι η χρηματοδότηση συμφωνημένων προγραμμάτων και η διαπίστωση εκπλήρωσης των συμφωνιών.

  • Το κάθε ίδρυμα να μπορεί με εσωτερικές διαδικασίες να δημιουργεί νέα προγράμματα σπουδών ή νέα τμήματα, να μεταβάλει υφιστάμενα προγράμματα, να καθορίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα, να αλλάζει ή να εξελίσσεται σε ό,τι αφορά τα πτυχία του, να δημιουργεί παραρτήματα και να διαμορφώνει προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης.

  • Τα ΑΕΙ θα πρέπει να προσελκύσουν πόρους πέρα από την κρατική χρηματοδότηση με τη δυνατότητα δημιουργίας εδρών που θα φέρουν το όνομα του δωρητή χρηματοδότη ιδιώτη ή και δημόσιου φορέα.

  • Να γίνει παροχή κινήτρων στα ΑΕΙ για να συνάπτουν συμφωνίες με καταξιωμένους Ελληνες επιστήμονες του εξωτερικού για συνεργασία και διδασκαλία για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα βασικά πολιτικά εργαλεία για την επίτευξη του στόχου είναι η αποκέντρωση, η δημοκρατική συμμετοχή και η κοινωνική λογοδοσία. Και έθεσε τρεις προτεραιότητες.

    Η πρώτη προτεραιότητα δίνει έμφαση στις εκπαιδευτικές λειτουργίες και παρέχει τη δυνατότητα ευελιξίας από μέρους των πανεπιστημίων στην ανάπτυξη πολλαπλών προγραμμάτων σπουδών που οδηγούν ενδεχομένως και σε διαφορετικά πτυχία και στο συνδυασμό μερικώς ή ολικώς των προγραμμάτων σπουδών με στόχο να αντιμετωπίζονται οι νέες ανάγκες και να χορηγούνται από κοινού πτυχία πχ συνδυασμός σπουδών, μηχανικού και οικονομίας.

    Στην προτεραιότητα αυτή περιλαμβάνεται η δημιουργία ψηφιακών βιβλιοθηκών με στόχο να ξεπεραστεί το ένα σύγγραμμα ως βάση για τη διδασκαλία, η θεσμοθέτηση συστήματος κινήτρων και υποχρεώσεων για την εξέλιξη των διδασκόντων, η θεσμοθέτηση προγραμμάτων σπουδών σπονδυλωτής εξέλιξης και όχι ενός απαράδεκτα υψηλού αριθμού μαθημάτων που ισχύει σήμερα και η συμπλήρωση του προγράμματος σπουδών με δεξιότητες που αφορούν στην οργάνωση της εργασίας, στην επικοινωνία, στη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

    Η δεύτερη προτεραιότητα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εστιάζεται στην αυτονομία της διοίκησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ και συνοδεύεται από ένα νέο σύστημα ανάδειξης πανεπιστημιακών αρχών με νέο αντιπροσωπευτικότερο τρόπο φοιτητικής συμμετοχής, τη συγκρότηση νέου διοικητικού μοντέλου μέσω της εισαγωγής μάνατζερ στις κρίσιμες διοικητικές υπηρεσίες και την εκπόνηση από κάθε ίδρυμα σχεδίου δράσης με στόχους χρονοδιαγράμματα επίτευξής τους καθώς και πρόβλεψη - προϋπολογισμό των μέσων, τρόπων και πόρων για την επίτευξη των στόχων αυτών.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας παρεμβαίνει υποστηρικτικά σε εθνικό επίπεδο και ελέγχει την προσαρμογή των σχεδίων δράσης με τους εθνικούς στρατηγικούς στόχους.

    Η τρίτη προτεραιότητα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου εστιάζεται στις δυνατότητες εξεύρεσης πόρων και καλύτερης αξιοποίησής τους. Και όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει τα Ανώτατα Ιδρύματα να στραφούν στην άντληση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα και τους κοινωνικούς φορείς πάντοτε υπό δημόσιο έλεγχο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι εκτός από την αύξηση των πόρων σημαντική είναι και η ορθολογική και στοχευμένη κατανομή τους. Και τόνισε ότι απαιτείται ένα σύστημα λειτουργικής και εύχρηστης καταγραφής και παρακολούθησης της εξέλιξης των δαπανών σε συνδυασμό με στόχους και αποτελέσματα.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι για τη διάθεση των πόρων πρέπει να διαμορφωθεί με αξιοποίηση και της Ευρωπαϊκής πείρας ένα απλό και διαφανές σύστημα κατανομής της δημόσιας χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια με κριτήρια που θα αντανακλούν μία δέσμη προτεραιοτήτων, θα επιβραβεύουν τα καλύτερα ιδρύματα, τμήματα ή ερευνητικές μονάδες και θα υποβοηθούν όσα χρειάζονται υποστήριξη για την ανάπτυξή τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 October 2005 - 21:40:40 UTC