Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Προχωρούμε με αποφασιστικότητα και κοινωνική ευθύνη στις μεταρρυθμίσεις»
  • [02] Συνέδριο στις ΗΠΑ για την γρίπη των πτηνών
  • [03] Στην Κέρκυρα ο Γ.Παπανδρέου
  • [04] «Επιδιώξαμε συνειδητά την ήπια πολιτική προσαρμογή»
  • [05] Στην IAEA και τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι το Νόμπελ Ειρήνης
  • [06] Παραιτήθηκε ο Αδάμ Ρεγκούζας
  • [07] Συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΝ

  • [01] «Προχωρούμε με αποφασιστικότητα και κοινωνική ευθύνη στις μεταρρυθμίσεις»

    Η Οικονομική και, ακόμη περισσότερο, η Νομισματική Ενοποίηση αποτελεί τον πιο προωθημένο πυλώνα του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η δημιουργία του ευρώ και η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή των μελών του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην Αρχαία Αγορά.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η νομισματική ενοποίηση, η δημιουργία μιας μεγάλης κοινής αγοράς, και η δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος, είχαν σημαντικά οφέλη για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. "Οι Οικονομίες των Χωρών μας απαλλάχθηκαν από το κόστος που συνεπάγονταν τα δώδεκα διαφορετικά νομίσματα. Διευκολύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό, οι διασυνοριακές συναλλαγές, οι εμπορικές ανταλλαγές, η τουριστική κίνηση. Μειώθηκαν και διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιτόκια, γεγονός που έχει σημαντική συμβολή στις επενδύσεις, την ανάπτυξη, τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

    Επιτεύχθηκε σημαντική σταθερότητα στις τιμές, αφού ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, παρά την πρωτόγνωρη έκρηξη στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, βρίσκεται, ιστορικά, στα πιο χαμηλά επίπεδα. Δημιουργήθηκε ένα πιο σταθερό και αποτελεσματικό οικονομικό περιβάλλον".

    "Είναι αυτονόητο, είπε ο πρωθυπουργός , ότι η ίδια νομισματική πολιτική δεν επενεργεί το ίδιο σε διαφορετικές Οικονομίες. Γιβ αυτό, ακριβώς, οι επιπτώσεις της κοινής νομισματικής πολιτικής στις Οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, δεν έχουν την ίδια ένταση. Διαφέρουν γιατί εξαρτώνται από παράγοντες που διαφέρουν από Χώρα σε Χώρα.

    Στόχος μας τώρα είναι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν στις ευρωπαϊκές οικονομίες να ακυρώσουν τους πιθανούς κινδύνους και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες της Νέας Εποχής. Αυτή είναι, σήμερα, η κύρια πρόκληση για τις Χώρες της Ευρωζώνης: Είναι η δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού για την προσέλκυση επενδύσεων, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της ΟΝΕ στην χώρας μας τονίζοντας ότι «η νομισματική σταθερότητα, αλλά και τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ έδωσαν σημαντική ώθηση στην ιδιωτική κατανάλωση και διευκόλυναν την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους». Υπογράμμισε όμως ότι η αναβλητικότητα και ιδίως η μεταρρυθμιστική αδράνεια του παρελθόντος, άφησαν έντονα σημάδια στη λειτουργία του Κράτους και της Οικονομίας και η νέα κυβέρνηση, με συναίσθηση ευθύνης και σεβασμό στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναγνώρισε ευθέως τα προβλήματα που διαιωνίζονταν από το παρελθόν και αναπτύσσει αποτελεσματικές πολιτικές, για την αντιμετώπισή τους.

    Εφαρμόζουμε , είπε ο κ. Καραμανλής , πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, με τον πιο ήπιο τρόπο, ώστε να μειώσουμε τα ελλείμματα, ως το τέλος του 2006, κάτω από το όριο του 3%. Διαμορφώνουμε νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που βασίζεται στην ενθάρρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας,τη συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, την αξιοποίηση της νέας γνώσης, της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας, την εξωστρέφεια της Οικονομίας.

    Προχωρούμε, με αποφασιστικότητα και κοινωνική ευθύνη, σε μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες, εδώ και πολλά χρόνια, για να καταστήσουμε την Οικονομία μας πιο παραγωγική, πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή.

    Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και απλουστεύσαμε τις φορολογικές διαδικασίες. Θέσαμε σε εφαρμογή αυξημένα επενδυτικά κίνητρα. Θεσπίσαμε ενιαίο νομικό πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός και πιο ανταγωνιστικός. Ενισχύσαμε την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Περιορίσαμε και συνεχίζουμε να περιορίζουμε, η γραφειοκρατία, σβ ό,τι αφορά την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Προχωρούμε σε νέες αποκρατικοποιήσεις. Απελευθερώνουμε άμεσα την ενεργειακή αγορά και εφαρμόζουμε πολιτικές για τη σταδιακή μείωση της πετρελαϊκής εξάρτησης, την εξοικονόμηση ενέργειας, την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας έχει βελτιωθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και βελτιώνεται διαρκώς. Η Ελλάδα πετυχαίνει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή σβ ένα περιβάλλον υψηλής εγχώριας ανάπτυξης, που αναμένεται να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Το δημόσιο χρέος αποκλιμακώνεται, με ταχύτερους ρυθμούς. Οι εξαγωγές μας αυξάνονται. Το τουριστικό ρεύμα προς τη ζώρα μας ενισχύεται. Η ανεργία παρουσιάζει ενθαρρυντικά σημάδια μείωσης. Η Ελλάδα κινείται αποφασιστικά για να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα και γρηγορότερα, τη συμμετοχή της στην ΟΝΕ. Δημιουργεί ένα νέο αναπτυξιακό περιβάλλον, ελκυστικό στις επενδύσεις και φιλικό στις επιχειρήσεις. Διαδραματίζει καθοριστικής σημασίας ρόλο στις προσπάθειες για την ανάπτυξη της Ν.Α. Ευρώπης. Αξιοποιεί τη γεωπολιτική θέση και τη συμμετοχή της σε όλους του μεγάλους διεθνείς, οικονομικούς και πολιτικούς οργανισμούς, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, της ανάπτυξης και της προόδου σβ ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

    Η Ελλάδα, είναι σήμερα, η πιο κατάλληλη έδρα για τα στρατηγεία και τα ερευνητικά κέντρα, μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που διεισδύουν στις γειτονικές χώρες. Είναι, ταυτόχρονα, η πύλη που οδηγεί την Ασία, τη Μ. Ανατολή και την Αν. Μεσόγειο στην Ευρώπη. Είναι η μόνη χώρα- μέλος της Ε.Ε. και της ΟΝΕ, σε μια περιοχή με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές. Η Ελλάδα μεταβάλλεται σταδιακά σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, γεγονός που ενισχύει, όχι μόνο τις αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά και τη συνεργασία, τη σταθερότητα, την ειρήνη σβ ολόκληρη την περιοχή.

    Προχωρούν, ύστερα από σχετικές διακρατικές συμφωνίες, η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας - Τουρκίας και Ελλάδας - Ιταλίας. Υπογράφεται, στην Αθήνα, στα τέλη Οκτωβρίου, η Συνθήκη για την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας της Ν.Α. Ευρώπης. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν έντονη παρουσία στη Ν.Α. Ευρώπη και οι εργασίες τους αναπτύσσονται με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς. Οι εξαγωγές μας στις χώρες αυτές αυξάνονται με συνεχώς επιταχυνόμενους ρυθμούς. Η Ελλάδα διαθέτει εξειδικευμένο και καλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Είναι παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη. Είναι, όπως δικαιούται από τον Πολιτισμό, το φυσικό πλούτο και τις σύγχρονες υποδομές της, ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στον Κόσμο. Η Ελλάδα απέδειξε και αποδεικνύει σταθερότητα, ασφάλεια και φιλοξενία, υψηλού επιπέδου. Απέδειξε και τις ικανότητες και το μέγεθος των δυνατοτήτων της, μέσα από την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004. Απέδειξε ότι μπορεί να βάζει υψηλούς στόχους και να τους πετυχαίνει με τρόπο εκπληκτικό".

    [02] Συνέδριο στις ΗΠΑ για την γρίπη των πτηνών

    Εκπρόσωποι από 80 χώρες και διεθνείς οργανισμούς συμμετέχουν σε συνέδριο που άρχισε στην Ουάσινγκτον, με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών όλων των αρμόδιων φορέων ώστε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως η γρίπη των πτηνών, πριν πάρει διαστάσεις πανδημίας, οπότε θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους.

    "Ο κόσμος είναι απροετοίμαστος, ή ελλειπώς προετοιμασμένος, για μία πανδημία της γρίπης Η5Ν1", δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Υγείας, Μάικ Λέβιτ. Το συνέδριο διεξάγεται με την υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών για τη νόσο, ώστε να ενημερώνονται εγκαίρως οι υγειονομικές υπηρεσίες όλων των χωρών.

    "Με κατάλληλο συντονισμό, θα μπορούσαμε να είμαστε σε θέση να επεμβαίνουμε εγκαίρως", τόνισε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Υγείας.

    [03] Στην Κέρκυρα ο Γ.Παπανδρέου

    "Βρισκόμαστε σε μία φάση που ως ΠΑΣΟΚ διαμορφώνουμε τον άλλο δρόμο, έναν δρόμο που επιτρέπει να ελπίζει ο ελληνικός λαός ότι μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, αλλά με κοινωνική συνοχή και ανθρωπιά", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, την οποία επισκέπτεται απο το πρωί.

    "Θα στείλουμε ένα μήνυμα σε περιοχές όπως στην Κέρκυρα, που με την τουριστική ανάπτυξη μπορούν να βρούν νέους δρόμους σε μία πολύ ανταγωνιστική διεθνή σκηνή", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος και το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ περιόδευσαν στα "καντούνια" της πόλης, με οικοδεσπότη τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αντζελα Γκερέκου, προσκύνησαν την κάρα του πολιούχου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ολιγόλεπτες κουβέντες με νέους στην Πλατεία Ληστών, ενώ υπέγραψε και μία αφίσα της σημερινής τους συγκέντρωσης που του έδειξαν δύο κοπέλες με τα λόγια "Στη νεολαία της Κέρκυρας Γιώργος Παπανδρέου" και τη σημερινή ημερομηνία.

    Αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντάται με το νομάρχη Γιώργο Μαχειμάρη και στο επίκεντρο των συνομιλιών τους θα βρεθούν τα έργα υποδομών στο νησί, αγροτικά και τουριστικά ζητήματα, καθώς και το θέμα της ελλιπούς στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών στην Κέρκυρα.

    Αργότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναπτύξει στη Σύνοδο των Πρυτάνεων την υπό διαμόρφωση πρόταση για την Παιδεία, που εκπονεί το ΠΑΣΟΚ και μετά θα εκφωνήσει πολιτική ομιλία.

    [04] «Επιδιώξαμε συνειδητά την ήπια πολιτική προσαρμογή»

    Η μείωση του ελλείμματος επιτυγχάνεται κατά τα τρία τέταρτα με διαρθρωτικά μέτρα και η τιτλοποίηση αποτελεί μόνο το ένα τέταρτο της δημοσιονομικής προσαρμογής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός αναφερόμενος στη δημοσιονομική προσαρμογή είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μία κατάσταση τραγική, η οποία έπρεπε να αντιμετωπιστεί για να αποφευχθεί η δημοσιονομική ανισορροπία και οι στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Επιδιώξαμε, πρόσθεσε ο υπουργός, συνειδητά την ήπια πολιτική προσαρμογή, πολιτική η οποία οδηγεί σε άνοδο της ανάπτυξης, αύξηση της απασχόλησης και προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα απο 6,6% το 2004 μειώνεται στο 3,6% το 2005 και προβλέπεται ότι θα μειωθεί το 2006 στο 2,8%. Παράλληλα, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, ο ρυθμός ανάπτυξης φθάνει το 3,6% και η ανεργία μειώθηκε κατά 1 εκατοστιαία μονάδα.

    Ο προϋπολογισμός του 2006 αντανακλά την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης των ελλειμμάτων και της λήψης διαρθρωτικών μέτρων.

    Η τιτλοποίηση θα γίνει με τους κανόνες της Γιουροστάτ, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αν υπάρξουν διαφορές σχετικά με την τιτλοποίηση για το 2006 αυτές θα λυθούν στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας (ECOFIN), το οποίο έκανε και τη Σύσταση στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός επανέλαβε ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζεται και ότι για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση βαρύνονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που απέκρυβαν την πραγματικότητα και τα οποία οφείλουν να απολογούνται για πράξεις και παραλήψεις και όχι να παριστάνουν τους κατήγορους.

    [05] Στην IAEA και τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι το Νόμπελ Ειρήνης

    Το Νόμπελ Ειρήνης 2005 απονέμεται στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) και τον γενικό διευθυντή της Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι για το έργο τους κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

    Η υπηρεσία του ΟΗΕ που έχει ως αποστολή την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνική χρήση και ο γενικός διευθυντής της βραβεύονται "για τις προσπάθειές τους με στόχο να εμποδισθεί η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για στρατιωτικούς σκοπούς", δήλωσε ο Ολε Ντάνμπολτ Μγιόες, πρόεδρος της επιτροπής του Νόμπελ.

    Το Νόμπελ Ειρήνης, ένα χρυσό μετάλλιο που συνοδεύεται από ένα δίπλωμα και μια επιταγή 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών , θα απονεμηθεί σε επίσημη τελετή στιες 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του ιδρυτή του Αλφρεντ Νόμπελ.

    Η διάκριση για την IAEA και τον διευθυντή της έρχεται τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για να πείσει το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά τους προγράμματα. Ερχεται λίγους μήνες μετά την αποτυχημένη διάσκεψη του Μαΐου για την αναζωογόνηση της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων και λίγες ημέρες μετά την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να συμφωνήσει ως προς το θέμα της Μη Διάδοσης κατά την πρόσφατη διεθνή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ.

    Συμπίπτει επίσης με την 60ή επέτειο του βομβαρδισμού με δύο ατομικές βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ στις 6 και 9 Αυγούστου 1945.

    Η επιτροπή Νόμπελ συνεχίζει έτσι την άγραφη παράδοση των τελευταίων 20 ετών που συνίσταται στη βράβευση οργανώσεων και ατόμων που αντιτάσσονται στα πυρηνικά όπλα σε κάθε σημαντική επέτειο των βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, των πρώτων ατομικών βομβαρδισμών της ιστορίας που προκάλεσαν άμεσα τον θάνατο 210.000 ανθρώπων. Το 1995 το βραβείο απονεμήθηκε στο αντιπυρηνικό κίνημα Pugwash και τον ιδρυτή του Τζόζεφ Ρόντμπλατ και το 1985 στη Διεθνή των Γιατρών κατά του πυρηνικού πολέμου.

    Το 1953 διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον αμερικανό πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ η ιδέα της ίδρυσης διεθνούς επιτροπής η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την προώθηση της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και με τον έλεγχο των πυρηνικών υλικών ώστε να προληφθεί η χρήση τους σε στρατιωτικούς σκοπούς. Η IAEA ιδρύθηκε στις 29 Ιουλίου 1975. Όργανα της η Γενική Συνέλευση, αποτελούμενη από το σύνολο των μελών της, το Συμβούλιο των Κυβερνητών, στο οποίο συμμετέχουν 35 χώρες μέλη, 13 απ΄αυτές είναι οι πιο ανεπτυγμένες χώρες στον πυρηνικό τομέα, και μια Γραμματεία αποτελούμενη από 2.200 επιθεωρητές.

    Ο ρόλος της IAEA στον τομέα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων ενισχύθηκε με τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (NPT) , η οποία υπεγράφη το 1968 και ετέθη σε ισχύ στις 5 Μαρτίου 1970.

    Βάσει του άρθρου ΙΙΙ της Συνθήκης, η IAEA επιφορτίζεται με τον έλεγχο της ειρηνικής χρήσης των πυρηνικών υλικών στις χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη και δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ήλθε στο προσκήνιο τους μήνες που προηγήθηκαν της αμερικανο-βρετανικής εισβολής στο Ιράκ το 2003. Αντίθετα με τις ΗΠΑ, πεπεισμένες περί του αντιθέτου, η IAEA επέμενε ότι το ιρακινό καθεστώς δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, θέση η οποία πλέον τυγχάνει γενικής παραδοχής.

    [06] Παραιτήθηκε ο Αδάμ Ρεγκούζας

    Την παραίτησή του υπέβαλε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αδαμ Ρεγκούζας. Σχετική δήλωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο αντικαταστάτης του κ. Ρεγκούζα θα οριστεί τις επόμενες ημέρες.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής παραίτησης του κ.Ρεγκούζα, έχει ως εξής:

    «Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Μετά τις διαρκείς και άδικες επιθέσεις που δέχομαι τον τελευταίο καιρό, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να διεκδικήσω το δίκιο μου στη Δικαιοσύνη. Η ενέργειά μου αυτή έχει μόνο στόχο να αναδείξω- χωρίς τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται η θέση που σήμερα κατέχω- την αλήθεια.

    Και η αλήθεια είναι μία.Τα συμφέροντα και οι υπηρέτες τους ενοχλήθηκαν από τον πόλεμο που έχω κηρύξει. Η αλήθεια θα λάμψει στη Δικαιοσύνη. Σας ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε με τη συμμετοχή μου στην πρώτη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

    Δηλώσεις Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε πληθώρα σχετικών ερωτήσεων -όταν ανακοίνωσε την παραίτηση του κ.Ρεγκούζα και την αποδοχή της από τον πρωθυπουργό- διευκρίνισε ότι η αναπλήρωση του κ.Ρεγκούζα δεν συμπαρασύρει ευρύτερες κινήσεις ανασχηματισμού, ότι ο διάδοχός του θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών, ότι την πρωτοβουλία αυτής της εξέλιξης είχε ο ίδιος ο υφυπουργός και ότι δεν τίθεται ζήτημα αποπομπής του κ.Ρεγκούζα από τη Ν.Δ.

    Σε ό,τι αφορά χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή, όπου «ο κ.Ρεγκούζας εμφανίσθηκε να διατηρεί προνομιακή σχέση με ιδιοκτήτη περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού», ο κ.Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δεν γνωρίζει να υπήρχε «προνομιακή σχέση» του κ.Ρεγκούζα, δεδομένου ότι η διαβεβαίωση του παραιτηθέντος υφυπουργού πως έδωσε κρατική διαφήμιση απευθυνόταν σε εκπροσώπους Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης «εν γένει». Εξάλλου, σημείωσε ο κ.Ρουσόπουλος, η κυβέρνηση έχει εκδώσει ήδη εγκύκλιο για την κατανομή των κρατικών διαφημίσεων.

    Αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας των τηλεφωνικών γραμμών 090, οι οποίες σύμφωνα με τις καταγγελίες αποτελούσαν πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας του συγκεκριμένου «καναλάρχη», ο κ.Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο ίδιος επικοινώνησε εγγράφως και τηλεφωνικώς με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο απηύθυνε επιστολή στον Εισαγγελέα κ.Λινό, επί τη βάσει της οποίας έγιναν εισαγγελικές έρευνες στη Θεσσαλονίκη «που απέδωσαν τα γνωστά αποτελέσματα».

    [07] Συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΝ

    Το Σύλλογο ΠΙΣΤΗ στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ απανατώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την παρέμβαση Αλμούνια, δήλωσε: «Παρά τις διαφορές στον προϋπολογισμό, ο επίτροπος Αλμούνια αναδεικνύεται σε έναν σύμμαχο της κυβέρνησης της ΝΔ και ήρθε εδώ για να ζητήσει περισσότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες για την υγεία και την απασχόληση και για να ζητήσει ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

    »Δυστυχώς, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν πήραν ακόμα το μάθημά τους από το γαλλικό δημοψήφισμα. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο κ.Αλμούνια είναι σοσιαλιστής. Το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να διαφοροποιηθεί στοιχειωδώς από τη ΝΔ, πρέπει να καταγγείλει ανοιχτά τα όσα είπε ο επίτροπος Αλμούνια στην Ελλάδα».

    Αύριο θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ με θέμα το Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 29-30 του μηνός.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα συζητηθεί το κείμενο θέσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο απολογισμός της εως τώρα δουλειάς, καθώς και η οργάνωση του συνεδρίου, ενώ θα διαμορφωθεί η 12μελής αντιπροσωπεία που θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΝ στο συνέδριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 October 2005 - 13:46:38 UTC