Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα αναμένεται να αποφασίσουν οι «25» για την Τουρκία
  • [02] Συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ της ΝΔ
  • [03] Εναρξη της Ββ Συνόδου της Βουλής.
  • [04] Επίθεση εναντίον του υπουργού πετρελαίων στο Ιράκ.
  • [05] ΕΕ-Εικόνα εμπλοκής στις διαβουλεύσεις.
  • [06] Στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός
  • [07] Συνεδριάζει αύριο η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
  • [08] Απάντηση Αθανασάκη στον Καραμανλή
  • [09] Γκιουλ: «Καταλήξαμε σε συμφωνία»
  • [10] Συγκροτήθηκε το προεδρείο του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ
  • [11] «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά»
  • [12] Οριστική συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

  • [01] Σήμερα αναμένεται να αποφασίσουν οι «25» για την Τουρκία

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέκοψαν -λίγο πριν τις 2 ώρα Ελλάδας- τις εργασίες τους, έχοντας, ωστόσο, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, επιτελέσει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Όπως ανέφερε, τις πρώτες πρωινές ώρες, διπλωμάτης στο Λουξεμβούργο, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε να επαναλάβει τις εργασίες του στις 10.30 ώρα Ελλάδας.

    Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Τζακ Στρο δήλωσε ότι δεν είναι "καθόλου βέβαιος" ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στους κόλπους της ΕΕ, που θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ένωση.

    Η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ δήλωσε, πως εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή συμφωνία που θα επιτρέψει να αρχίσουν στο τέλος της ημέρες οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Διπλωματικές πηγές κατέληγαν στην εκτίμηση ότι οι "25" βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και ότι αυτή είναι εξαιρετικά πιθανόν ότι θα συμβεί σήμερα το πρωί.

    Υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τάχθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία, στη διάρκεια του χθεσινού δείπνου εργασίας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες κάθε κράτους-μέλους.

    [02] Συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ της ΝΔ

    Με ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και με αντικείμενο τον προγραμματισμό δράσης του κόμματος συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε πως στη συνεδρίαση θα μιλήσουν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Απόστολος Σταύρου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βύρων Πολύδωρας, οι συντονιστές του κόμματος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα αναφερθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Θα μιλήσουν επίσης όσοι βουλευτές θα ζητήσουν το λόγο.

    Το έλλειμμα για φέτος θα κινηθεί κοντά στους στόχους που έχουν τεθεί και του χρόνου κάτω από το 3%, χωρίς να ληφθούν νέα φορολογικά μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομμικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο συζήτησε για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι οι εξελίξεις στην οικονομία προχωρούν σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος σύγκλισης και πρόσθεσε ότι για τη μείωση του ελλείμματος θα δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην μείωση των δαπανών. Πηγές του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι το έλλειμμα φέτος θα κλείσει στο 3,6% από 6,6% πέρυσι και του χρόνου στο 2,8%.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ερωτηθείς για τη συνεργασία του με τον υφυπουργό Οικονομίας Αδάμ Ρεγκούζα είπε ότι "με όλους τους συναδέλφους στο υπουργείο Οικονομίας έχουμε στενή συνεργασία".

    Πηγές του υπουργείου Οικονομίας έλεγαν ότι ο κ. Ρεγκούζας δέχθηκε επίθεση από "διακομματικά κυκλώματα" που δρουν στο χώρο των Τελωνείων και υπογραμμίζουν ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το θέμα των Τελωνείων, θα λάβει μέτρα στην κατεύθυνση της διαφάνειας και πρόσθεταν πως ήδη διεξάγεται έρευνα.

    [03] Εναρξη της Ββ Συνόδου της Βουλής.

    Αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της Ββ Συνόδου, της ΙΑβ (ενδεκάτης) περιόδου της ολομέλειας της Βουλής, τέλεσε στο κοινοβούλιο το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, συνοδευόμενος από τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Τον Αρχιεπίσκοπο προϋπάντησε στη Βουλή ο αβ αντιπρόεδρoς Σωτήριος Χατζηγάκης, για να ακολουθήσει ο καθιερωμένος αγιασμός και η ευχή του κ. Χριστοδούλου για βουλεύματα «ειρηνικά, εθνωφελή, σωτήρια και προοδευτικά».

    Ο Αρχιεπίσκοπος έτεινε το σταυρό του αγιασμού προς ασπασμό, στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου ενώ από απόσταση ευλόγησε την πτέρυγα της Αριστεράς. Οι βουλευτές του ΣΡΑ δεν παρέστησαν στην τελετή του αγιασμού.

    Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής Aννα Μπενάκη-Ψαρούδα, αύριο (Τρίτη) το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των τριών κοσμητόρων και των έξι γραμματέων του σώματος, εκ των οποίων δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς θα είναι από τη συμπολίτευση (ΝΔ), ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας από την αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) και ένας γραμματέας από το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ).

    Η πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη με τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Αύξηση συντάξεων Δημοσίου και άλλες διατάξεις».

    Σημειώνεται τέλος, ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης επέδωσε στην πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του κράτους, οικονομικού έτους 2006.

    [04] Επίθεση εναντίον του υπουργού πετρελαίων στο Ιράκ.

    Επίθεση με στόχο τον υπουργό Πετρελαίων του Ιράκ, Ιμπραχίμ Μπαχρ αλ-Ουλούμ έγινε στην περιοχή Μπαϊζί, 200 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

    Ο υπουργός κατευθυνόταν σε μία πετρελαϊκή εγκατάσταση, για να παραστεί σε τελετή εγκαινίων, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον της αυτοκινητοπομμπής, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η αυτοκινητοπομπή έγινε στόχος επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

    Από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο άνδρες της προσωπικής φρουράς του υπουργού πετρελαίων και δύο τραυματίστηκαν. Ωστόσο υπουργός Ιμπραχίμ Μπαχρ αλ-Ουλούμ δεν τραυματίστηκε.

    Στο μεταξύ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως δεν έχει επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της αλ Κάιντα ότι απήγαγε δύο αμερικανούς Πεζοναύτες.

    "Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς της αλ Κάιντα. Η πολυεθνής δύναμη προχωρά σε έρευνες για να επαληθεύσει αν τα στρατεύματά της είναι πλήρη", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Το ιρακινό σκέλος της αλ Κάιντα ανακοίνωσε μέσω Ιντερνετ χθες Κυριακή πως απήγαγε δύο Πεζοναύτες που συμμετείχαν στην αμερικανική επιχείρηση "Σιδηρά Πυγμή" στο δυτικό Ιράκ, κοντά στα σύνορα με την Συριά.

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής σκοτώθηκαν 12 αντάρτες και τραυματίστηκαν πέντε πολίτες.

    [05] ΕΕ-Εικόνα εμπλοκής στις διαβουλεύσεις.

    Η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως σημειώθηκε "πρόοδος" στις διαβουλεύσεις για να συμφωνηθεί από τους 25 η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ωστόσο οι συνομιλίες δεν μπορούν πρακτικά πλέον να ξεκινήσουν στο Λουξεμβούργο την ώρα που είχε προβλεφθεί, στις 18.00 ώρα Ελλάδας.

    "Οι συνομιλίες (με τους Τούρκους) ήταν προγραμματισμένες για τις 17.00 (τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας). Δεν υπάρχει κανένα αεροπλάνο που να μπορεί να φέρει τον υπουργό (Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ) εδώ στις 17.00", δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας τις πρώτες απογευματινές ώρες.

    "Σημειώθηκε πραγματική πρόοδος", διαβεβαίωσε ωστόσο σχετικά με τις διμερείς διαβουλεύσεις που ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο συνεχίζει με τους ομολόγους του της ΕΕ.

    Παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών η αυστριακή αντιπροσωπεία εμμένει στη θέση ότι δεν μπορεί εξ αρχής να θεωρηθεί δεδομένο ότι κάποτε η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ, ενώ, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, κυριολεκτικά «στο παρά πέντε» η βρετανική προεδρία ενημέρωσε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ότι η Τουρκία, μεταξύ άλλων, δεν αποδέχεται και την (εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για Ελλάδα και Κύπρο) παράγραφο 5 του κειμένου το οποίο περιγράφει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας, αν και όταν αυτές αρχίσουν.

    Υπενθυμίζεται ότι η παράγραφος 5 αναφέρει πως η Τουρκία, στην περίοδο μέχρι την ένταξή της, θα πρέπει «σταδιακά να εναρμονίζει τις πολιτικές της προς τρίτες χώρες και τις θέσεις της μέσα σε διεθνείς οργανισμούς (περιλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών της ΕΕ σε αυτούς τους οργανισμούς) με τις πολιτικές και τις θέσεις της ΕΕ».

    Σημειώνεται πως με την παράγραφο αυτή καλείται εμμέσως πλην σαφώς η Τουρκία να πάψει να θέτει εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως για παράδειγμα το ΝΑΤΟ στο οποίο έχει δικαίωμα «βέτο».

    Για την ελληνική πλευρά δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της παραγράφου 5 του κειμένου του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Τουρκία και αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή, δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ενημέρωσε τη βρετανική προεδρία, η οποία από το πρωί πραγματοποιεί διμερείς επαφές, ότι για την Ελλάδα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης κειμένων που έχουν συμφωνηθεί δεν τίθεται, και ότι αν τελικά αυτό συμβεί τότε θα πρέπει να συζητηθούν εκ νέου μια σειρά από ζητήματα τα οποία η ελληνική διπλωματία προτίθεται να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Εχοντας γνώση των ελληνικών θέσεων η βρετανική προεδρία εξακολουθεί να πραγματοποιεί διμερείς επαφές, καταβάλλοντας ιδιαίτερες προσπάθειες να επιτύχει σήμερα συμβιβαστική συμφωνία.

    Και αυτό όχι μόνο λόγω του ιδιαίτερου βρετανικού ενδιαφέροντος υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, αλλά και επειδή η βρετανική προεδρία δεν έχει επί της ουσίας καταφέρει να επιλύσει κανένα από τα ζητήματα που ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό την ΕΕ.

    Επιμένει η Αγκυρα

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε και πάλι σήμερα κάθε ενδεχόμενο αποδοχής από την Τουρκία αλλαγών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ συγκάλεσε για το απόγευμα ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και μελών του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία θα συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    «Εμείς κάναμε ό,τι μας αναλογούσε. Αυτή τη στιγμή η πλευρά που ελέγχεται δεν είναι η Τουρκία, είναι η Ε.Ε.. Εμείς δεν χάνουμε τις ελπίδες μας μέχρι την τελευταία στιγμή», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός στις τουρκικές τηλεοράσεις και ανακοίνωσε ότι νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών κα. Κοντολίζα Ράϊς.

    Επιφυλάξεις της Λευκωσίας

    H κυπριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις σε δύο σημεία όσον αφορά την έναρξη ενταξιακών των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οι επιφυλάξεις αφορούν τη δήλωση, στην οποία ενδεχομένως να προβεί ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλλάχ Γκιούλ και το τι θα αναφέρει σε σχέση με την Κύπρο, καθώς και μια πιθανή τροποποίηση της διάταξης του διαπραγματευτικού πλαισίου για αλλαγή της φράσης ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να θέτει βέτο σε κράτη μέλη της Ενωσης για συμμετοχή τους σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε, εξάλλου, πως αν γίνει οποιαδήποτε δήλωση από την Τουρκία και δεν υπάρξει απάντηση από τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τότε θα απαντήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο έχει συμφωνηθεί και με τα 25 κράτη μέλη και δεν είναι δυνατόν να διαφοροποιηθεί, εκτός των σημείων εκείνων που υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ Αυστρίας και Προεδρίας.

    [06] Στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός

    «Όποια εποικοδομητική πρόταση προκύψει, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κατά την επίδοση του κρατικού προϋπολογισμού έτους 2006, στην πρόεδρο της Βουλής.

    Πρόσθεσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «να γίνει μια γόνιμη συζήτηση στο πλαίσιο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και να διαμορφωθεί και το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού». Η κ. Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα τόνισε πως «από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, θα προκύψει και μια πρόταση για τον προϋπολογισμό που θα ακολουθήσει».

    Νωρίτερα ο κ.Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας τις γενικές γραμμές του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε πως «οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2006 είναι ευνοϊκές, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον».

    Αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το 2006, επισήμανε, πρώτον, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εξασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, δεύτερον, την αύξηση της παραγωγικότητας μέσα απο την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων, τρίτον, την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τέταρτον, την αύξηση της απασχόλησης και, τέλος, στοχευμένες δράσεις για τη μείωση του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Στους άμεσους στόχους του προϋπολογισμού ανέφερε τη μείωση του ελλείμματος κάτω απο το 3% του ΑΕΠ, τον περιορισμό του δημοσίου χρέους και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι το έτος που διανύουμε είναι κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας, καθώς είναι το έτος στο οποίο έπρεπε να ξεκινήσουν οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας και των προβλημάτων του κοινωνικού κράτους.

    Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό είπε ότι η ελληνική οικονομία ανταποκρίνεται θετικά στις πρωτοβουλίες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και ανέφερε ότι σε μία περίοδο αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και στασιμότητας στην ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ικανοποιητικός και διαμορφώνεται στο 3,6%, η ανεργία μειώνεται στο 10,4% απο 11% που ήταν το 2004, ενώ οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 2%.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής για την αντιμετώπιση των σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων. Συνέπεια της επιλογής αυτής, ανέφερε χαρακτηριστικά, ήταν ο περιορισμός του ελλείμματος απο το 6,6% το 2004 στο 3,6% το 2005 και η μείωση του δημοσίου χρέους κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες.

    Ειδικότερα στο προσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών,προβλέπεται να αυξηθούν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά 7,4% το 2006 και να ανέλθουν στα 46.448 εκατ. ευρώ έναντι 43.264 εκατ. ευρώ το 2005. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,8% και να ανέλθουν στα 50.182 εκατ. ευρώ έναντι 47.884 εκατ. ευρώ το 2005.

    Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 6,4% και θα ανέλθουν στα 40.582 εκατ. ευρώ το 2006 έναντι 38.154 εκατ. ευρώ το 2005. Οσον αφορά τις δαπάνες για τόκους, προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν μείωση 1,3% και θα ανέλθουν στα 9.600 εκατ. ευρώ έναντι 9.730 εκατ. ευρώ το 2005.

    Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα αυξηθούν κατά 13% και θα ανέλθουν στα 8.700 εκατ. ευρώ έναντι 7.700 εκατ. ευρώ το 2005. Τα έσοδα του ΠΔΕ θα αυξηθούν κατά 13,4% και θα ανέλθουν στα 3.490 εκατ. ευρώ έναντι 3.078 εκατ. ευρώ το 2005.

    Ετσι, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα μειωθεί το 2006 στο 2,8% του ΑΕΠ από 3,6% του ΑΕΠ το 2005 και 6,6% του ΑΕΠ το 2004.

    Επιτάχυνση αναμένεται να παρουσιάσει ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2006. Συγκεκριμένα αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 3,8% το 2006 από 3,6% φέτος.

    Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση της απασχόλησης και την υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στο 9,8% από 10,4% φέτος. Παράλληλα υποχώρηση προβλέπεται να παρουσιάσει το 2006 και ο πληθωρισμός στα επίπεδα του 3,2% από 3,5% το 2005. Αυτό, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του πραγματικού μέσου μισθού το 2006 κατά 1,7%.

    "Διαψεύδονται για άλλη μία φορά οι κινδυνολόγοι και όσοι προέβλεπαν καταστροφές στην ελληνική οικονομία", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στο νέο προϋπολογισμό και στις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας το 2005 και το 2006.

    Ο υπουργός τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα και πρόσθεσε ότι θα στηριχθεί στη μείωση της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο όπου, όπως είπε, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια.

    Ο κ. Αλογοσκούφης έστειλε μήνυμα προς τους φοροφυγάδες αλλά και προς τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους, λέγοντας ότι το υπουργείο θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολιτική για την περιστολή της φοροδιαφυγής, η οποία θα γίνει πιο δύσκολη στο μέλλον.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, από την οποία έχουν εγγραφεί πρόσθετα έσοδα στον προϋπολογισμό του 2005 και του 2006, τόνισε ότι η διαδικασία αυτή έχει γίνει με βάση τους κανόνες της Eurostat και θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους αν δεν υπάρξει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αναφερόμενος στους στόχους της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι είναι οι ακόλουθοι:

    -Η τόνωση της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στα κέρδη των επιχειρήσεων.

    -Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων με τη μείωση από το 2007 των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, καθώς και με την αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος για ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι κεντρικός στόχος είναι ο μέσος συντελεστής στη φορολογία εισοδήματος να πέσει στο 25% από 30% που είναι σήμερα.

    -Η πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου με την αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων.

    Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του συνόλου των φορολογικών εσόδων κατά 7,4% το 2006, τα οποία θα ανέλθουν στα 44.658 εκατ. ευρώ από 41.595 εκατ. ευρώ το 2005. Ειδικότερα τα έσοδα από άμεσους φόρους προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 6% και θα ανέλθουν στα 19.046 εκατ. ευρώ από 17.975 εκατ. ευρώ το 2005.

    Τα έσοδα από φόρους εισοδήματος θα αυξηθούν κατά 5% και θα ανέλθουν στα 14.734 εκατ. ευρώ από 13.965 εκατ. ευρώ το 2005. Τα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 9,2%, ενώ τα έσοδα από φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων θα αυξηθούν κατά 2,5%.

    Οι φόροι στην περιουσία προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 2,8%, ενώ οι άμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών θα παρουσιάσουν αύξηση 6,4%. Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 8,4% και θα ανέλθουν στα 25.612 εκατ. ευρώ από 23.620 εκατ. ευρώ φέτος.

    Οι φόροι συναλλαγών προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 8,7% και θα ανέλθουν στα 16.890 εκατ. ευρώ από 15.540 εκατ. ευρώ φέτος. Η αύξηση αυτή αναμένεται να προέλθει από τις αυξήσεις των εσόδων από ΦΠΑ κατά 9,7% και των λοιπών φόρων συναλλαγών κατά 0,3%. Οι φόροι κατανάλωσης προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,6% και θα ανέλθουν στα 7.824 εκατ. ευρώ έναντι 7.274 εκατ. ευρώ φέτος.

    Στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού έχουν προβλεφθεί και έσοδα από την προείσπραξη μελλοντικών εσόδων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Ειδικότερα για το 2005 προβλέπονται έσοδα 1.800 εκατ. ευρώ και 2.000 εκατ. ευρώ για το 2006.

    Οι δαπάνες για αποδοχές και συντάξεις προβλέπεται ότι θα αυξηθούν το 2006 κατά 5,9% και θα ανέλθουν στα 19.642 εκατ. ευρώ έναντι 18.544 εκατ. ευρώ το 2005. Ειδικότερα οι δαπάνες για μισθούς στην κεντρική διοίκηση θα αυξηθούν κατά 6,4% και για συντάξεις κατά 5,5%. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται δαπάνη για νέες προσλήψεις 30 εκατ. ευρώ έναντι 70 εκατ. ευρώ το 2005.

    Οι δαπάνες για ασφάλιση και περίθαλψη στο Δημόσιο προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 8,2% και θα ανέλθουν στα 8.530 εκατ. ευρώ έναντι 7.880 εκατ. ευρώ το 2005. Οι δαπάνες περίθαλψης προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1% και οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 9,2% .

    Ειδικότερα οι επιχορηγήσεις στον ΟΓΑ θα αυξηθούν κατά 7%, οι επιχορηγήσει στο ΙΚΑ κατά 6,3%, στο ΝΑΤ κατά 8%, στο ΤΕΒΕ κατά 3,8%, ενώ οι επιχορηγήσεις για την καταβολή του ΕΚΑΣ (πλην συνταξιούχων του Δημοσίου) κατά 6,7%. Προβλεπονται επίσης δαπάνες για το ΛΑΦΚΑ που ανέρχονται σε 144 εκατ. ευρώ.

    Οι λειτουργικές και άλλες δαπάνες του Δημοσίου θα αυξηθούν κατά 5,5% και θα ανέλθουν στα 8.385 εκατ. ευρώ έναντι 7.946 εκατ. ευρώ το 2005. Ειδικότερα οι επιχορηγήσεις για συγκοινωνιακούς φορείς θα αυξηθούν κατά 3,3%, ενώ οι λοιπές επιχορηγήσεις κατά 8,4%.

    Οι καταναλωτικές δαπάνες προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 3,5%. Πιο συγκεκριμένα οι δαπάνες για μετακινήσεις θα αυξηθούν κατά 1,1%, οι λειτουργικές δαπάνες κατά 5,9%, οι προμήθειες κατά 2,7%, ενώ οι λοιπές δαπάνες θα μειωθούν κατά 31,9%.

    Σε ό,τι αφορά την κατανομή των δαπανών ανά υπουργείο ο προϋπολογισμός προβλέπει τα ακόλουθα: Αύξηση των δαπανών του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας κατά 7,6%, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά 7%, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 5,5%, Εθνικής Αμυνας 6,1%, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης 8,4%, Δημόσιας Τάξης 5,3%, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 8,8%, Εμπορικής Ναυτιλίας 7,6%, Οικονομίας και Οικονομικών 1,8%, Δικαιοσύνης 5,2%, Εξωτερικών 3,1%, Μεταφορών και Επικοινωνιών 4,7%, Πολιτισμού 4,4%, ΠΕΧΩΔΕ 5,5%, Ανάπτυξης 6,4%, Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης 3,4%, Τουριστικής Ανάπτυξης 7,5%, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής 12,8%, Μακεδονίας-Θράκης 4,9%, Προεδρίας της Δημοκρατίας 7,5%, Βουλή 8,9% και Γενικές Κρατικές Δαπάνες 8%.

    [07] Συνεδριάζει αύριο η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρεία του Γιώργου Παπανδρέου συνεδριάζει αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν παρεμβάσεις βουλευτών.

    Στο μεταξύ σήμερα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης επέκρινε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τα όσα ανέφερε στη σημερινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και δήλωσε πως "καθημερινά η πραγματικότητα διαψεύδει όσα λέει".

    Ο κ. Καραμανλής, είπε, "έκανε και σήμερα μια επίδειξη αναξιοπιστίας σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αναξιοπιστία σε σχέση με την καθημερινή πρακτική της κυβέρνησής του και των υπουργών του, που κάθε ημέρα φέρνουν στη δημοσιότητα και μια ενέργεια που ξεσηκώνει τη λαϊκή αντίδραση".

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ο απολογισμός της μέχρι σήμερα 18μηνης κυβερνητικής θητείας είναι φτωχός: Το να τεντώνεις τον απολογισμό, το να επαναλαμβάνεις τα ίδια από ομιλία σε ομιλία, δεν προσθέτει. Αντίθετα, είπε, κάνει πιο φανερή την έλλειψη έργου. Και το γνωστό παραμύθι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ, που σήμερα το είδαμε να συνοδεύεται και με κάτι αγριάδες, δεν περνάει πια. Ας βρούνε κάτι άλλο, πρόσθεσε ο κ.Αθανασάκης.

    Αναφερόμενος στην πρωθυπουργική αποστροφή για "μηδενική ανοχή", ο Νίκος Αθανασάκης είπε ότι "προφανώς ο κ. Καραμανλής απευθύνεται στους υπουργούς του, στους συνεργάτες του,στα στελέχη της διοίκησης" και πρόσθεσε ότι "απβ ό,τι είδα, υποθέτω ότι ο πρώτος που χειροκρότησε τη συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού θα ήταν ο κ. Ρεγκούζας και όλοι μαζί οι υπόλοιποι". "Εξ όσων γνωρίζω ο κ. Ρεγκούζας παραμένει στη θέση του. Ο κ. Τατούλης παραμένει στη θέση του. Ο κ. Αλογοσκούφης παραμένει στη θέση τους. Ο κ. Παλαιοκρασσάς παραμένει στη θέση του. Σε κάποιους άλλους απευθυνόταν ο πρωθυπουργός;", διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Και πρόσθεσε: "Το ΠΑΣΟΚ τού φταίει; Μπορούν να γράφουν κάθε μέρα όταν ξυπνούν το πρωί σε μια λευκή κόλλα, 100 φορές ο καθένας, ``φταίει το ΠΑΣΟΚ, φταίει το ΠΑΣΟΚ`` και να το φυλάνε σε ένα συρτάρι. Ο λαός πράγματι έχει αρχίσει και λέει το ``ως εδώ και μη παρέκει`` που είπε ο κ. Καραμανλής σήμερα. Ως εδώ και μη παρέκει για την κυβέρνησή του και τα έργα του".

    Σύμφωνα με τον κ.Αθανασάκη, τα περί κοινωνικού κέντρου τα οποία ανέφερε ο πρωθυπουργός "προκαλούν μάλλον θυμηδία, όταν υπάρχει αυτή η επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας, όταν αυτή η κυβέρνηση συστηματικά εξυπηρετεί τα μεγάλα εισοδήματα και πλήττει καθημερινά τους πολλούς, τους εργαζόμενους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους Έλληνες αγρότες, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.Την απόδειξη της αναξιοπιστίας του την υπέγραψε σήμερα ιδιοχείρως ο κ. Καραμανλής με την εμφάνισή του και με όσα είπε".

    Ο κ. Αθανασάκης έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο του Γραμματέα του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών, βουλευτή Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος σημειώνει πως στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν είχαν συμπεριλάβει τον αγροτικό τομέα.

    Ο κ.Αθανασάκης επέμεινε στις καταγγελίες του για προσλήψεις από το Γενικό Γραμματέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων κ.Κ.Τσαμαδιά και δήλωσε πως η απάντηση που δόθηκε το Σάββατο συνιστούσε "εμφανή προσπάθεια να κρύψουν τη βελόνα μέσα στα άχυρα".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκαν πολίτες, αντιστασιακοί κατά της Χούντας, στο δικαστήριο του Ηρακλείου, δήλωσε πως είναι ένα γεγονός απαράδεκτο και απολύτως καταδικαστέο, όπως είναι κάθε φορά οι μέθοδοι των δήθεν αγανακτισμένων πολιτών.Είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι πρέπει να γίνει πλήρης έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν και αναφέρομαι είτε στους δράστες είτε στις αστυνομικές δυνάμεις και στην κάλυψη των ανθρώπων αυτών οι οποίοι έπρεπε να έχουν προστατευθεί.

    Ο κ.Αθανασάκης είπε ότι "μπορεί να είναι φίλοι οι δράστες, όπως ήταν η διαδικασία, γιατί υπήρχε μια συγκεκριμένη αντιδικία, μπορεί να είναι φίλοι ή να έχουν σχέση με τον κ. Βρέντζο, αλλά πάντως σχέση με το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν και δεν μπορεί να έχουν. Γενικότερα το όλο αυτό θέμα από την αφετηρία του είναι στην αρμοδιότητα Επιτροπής Πιστοποίησης και Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ η οποία και θα το εξετάσει συνολικά".

    Συνάντηση με την εθνική μπάσκετ

    Στο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη υποδέχθηκε σήμερα στις 13:30 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου την Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Σερβίας/Μαυροβουνίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματός του, Νίκο Αθανασάκη και τον πρώην βουλευτή Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα, συνεχάρη τους πρωταθλητές Ευρώπης και τους ευχήθηκε νβ αγωνίζονται πάντοτε έτσι στο παρκέ και στη ζωή δίνοντας το παράδειγμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι έκανε αναφορά και στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματός του για το μπάσκετ, καθώς στο διεθνή χώρο η Ελλάδα απέδειξε ότι όταν θέλει μπορεί. «Γιβ αυτό και δεν πρέπει να φοβόμαστε, όχι μόνο στον Αθλητισμό,» πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας το παράδειγμα των παικτών που με αξιοκρατία, συλλογικότητα και προσπάθεια έδειξαν τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέθεσε γεύμα στους έξι διεθνείς, τη διοίκηση της ΕΟΚ, αλλά και τα δύο μέλη της «χρυσής» Εθνικής του β87 που ήταν επίσης παρόντες, Αργύρη Καμπούρη και Φάνη Χριστοδούλου. Στο ραντεβού με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πήγαν μόνο οι έξι από τους δώδεκα παίκτες, καθώς οι υπόλοιποι έχουν ήδη ενσωματωθεί στις ομάδες τους που βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Το «παρών» έδωσαν οι τέσσερις διεθνείς του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης, Κώστας Τσαρτσαρής, Νίκος Χατζηβρέττας, Βασίλης Σπανούλης, ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος του Ολυμπιακού και ο Γιάννης Μπουρούσης της ΑΕΚ. Τη διοίκηση της ΕΟΚ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της FIBA Europe Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ανδρέας Μιαούλης, ο γενικός γραμματέας Τάκης Τσαγκρώνης και ο ταμίας Απόστολος Τασούλας.

    Εκτός από τον Ομοσπονδιακό προπονητή, Παναγιώτη Γιαννάκη το «παρών» έδωσαν οι δύο άμεσοι συνεργάτες του Λευτέρης Κακιούσης και Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο γυμναστής Γιάννης Παπαγεωργίου, ο γιατρός Δημήτρης Παππάς, ο φυσιοθεραπευτής Σπύρος Ζήσης, ο μάνατζερ της Εθνικής Νίκος Φιλίππου και ο γενικός αρχηγός Γιώργος Κολοκυθάς.

    Στο τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου χάρισε αναμνηστικά ασημένια μανικετόκουμπα στους διεθνείς παίκτες από το μουσείο. Με τη σειρά της η ΕΟΚ πρόσφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μία μπάλα μπάσκετ και μία αγωνιστική φανέλα της Εθνικής με τις υπογραφές ολόκληρης της ομάδας.

    [08] Απάντηση Αθανασάκη στον Καραμανλή

    Υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου συνεδριάζει αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν παρεμβάσεις βουλευτών.

    Στο μεταξύ σήμερα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης επέκρινε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τα όσα ανέφερε στη σημερινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και δήλωσε πως "καθημερινά η πραγματικότητα διαψεύδει όσα λέει".

    Ο κ. Καραμανλής, είπε, "έκανε και σήμερα μια επίδειξη αναξιοπιστίας σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αναξιοπιστία σε σχέση με την καθημερινή πρακτική της κυβέρνησής του και των υπουργών του, που κάθε ημέρα φέρνουν στη δημοσιότητα και μια ενέργεια που ξεσηκώνει τη λαϊκή αντίδραση".

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ο απολογισμός της μέχρι σήμερα 18μηνης κυβερνητικής θητείας είναι φτωχός: Το να τεντώνεις τον απολογισμό, το να επαναλαμβάνεις τα ίδια από ομιλία σε ομιλία, δεν προσθέτει. Αντίθετα, είπε, κάνει πιο φανερή την έλλειψη έργου. Και το γνωστό παραμύθι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ, που σήμερα το είδαμε να συνοδεύεται και με κάτι αγριάδες, δεν περνάει πια. Ας βρούνε κάτι άλλο, πρόσθεσε ο κ.Αθανασάκης.

    Αναφερόμενος στην πρωθυπουργική αποστροφή για "μηδενική ανοχή", ο Νίκος Αθανασάκης είπε ότι "προφανώς ο κ. Καραμανλής απευθύνεται στους υπουργούς του, στους συνεργάτες του,στα στελέχη της διοίκησης" και πρόσθεσε ότι "απβ ό,τι είδα, υποθέτω ότι ο πρώτος που χειροκρότησε τη συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού θα ήταν ο κ. Ρεγκούζας και όλοι μαζί οι υπόλοιποι". "Εξ όσων γνωρίζω ο κ. Ρεγκούζας παραμένει στη θέση του. Ο κ. Τατούλης παραμένει στη θέση του. Ο κ. Αλογοσκούφης παραμένει στη θέση τους. Ο κ. Παλαιοκρασσάς παραμένει στη θέση του. Σε κάποιους άλλους απευθυνόταν ο πρωθυπουργός;", διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Και πρόσθεσε: "Το ΠΑΣΟΚ τού φταίει; Μπορούν να γράφουν κάθε μέρα όταν ξυπνούν το πρωί σε μια λευκή κόλλα, 100 φορές ο καθένας, ``φταίει το ΠΑΣΟΚ, φταίει το ΠΑΣΟΚ`` και να το φυλάνε σε ένα συρτάρι. Ο λαός πράγματι έχει αρχίσει και λέει το ``ως εδώ και μη παρέκει`` που είπε ο κ. Καραμανλής σήμερα. Ως εδώ και μη παρέκει για την κυβέρνησή του και τα έργα του".

    Σύμφωνα με τον κ.Αθανασάκη, τα περί κοινωνικού κέντρου τα οποία ανέφερε ο πρωθυπουργός "προκαλούν μάλλον θυμηδία, όταν υπάρχει αυτή η επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας, όταν αυτή η κυβέρνηση συστηματικά εξυπηρετεί τα μεγάλα εισοδήματα και πλήττει καθημερινά τους πολλούς, τους εργαζόμενους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους Έλληνες αγρότες, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.Την απόδειξη της αναξιοπιστίας του την υπέγραψε σήμερα ιδιοχείρως ο κ. Καραμανλής με την εμφάνισή του και με όσα είπε".

    Ο κ. Αθανασάκης έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο του Γραμματέα του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών, βουλευτή Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος σημειώνει πως στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν είχαν συμπεριλάβει τον αγροτικό τομέα.

    Ο κ.Αθανασάκης επέμεινε στις καταγγελίες του για προσλήψεις από το Γενικό Γραμματέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων κ.Κ.Τσαμαδιά και δήλωσε πως η απάντηση που δόθηκε το Σάββατο συνιστούσε "εμφανή προσπάθεια να κρύψουν τη βελόνα μέσα στα άχυρα".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκαν πολίτες, αντιστασιακοί κατά της Χούντας, στο δικαστήριο του Ηρακλείου, δήλωσε πως είναι ένα γεγονός απαράδεκτο και απολύτως καταδικαστέο, όπως είναι κάθε φορά οι μέθοδοι των δήθεν αγανακτισμένων πολιτών.Είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι πρέπει να γίνει πλήρης έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν και αναφέρομαι είτε στους δράστες είτε στις αστυνομικές δυνάμεις και στην κάλυψη των ανθρώπων αυτών οι οποίοι έπρεπε να έχουν προστατευθεί.

    Ο κ.Αθανασάκης είπε ότι "μπορεί να είναι φίλοι οι δράστες, όπως ήταν η διαδικασία, γιατί υπήρχε μια συγκεκριμένη αντιδικία, μπορεί να είναι φίλοι ή να έχουν σχέση με τον κ. Βρέντζο, αλλά πάντως σχέση με το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν και δεν μπορεί να έχουν. Γενικότερα το όλο αυτό θέμα από την αφετηρία του είναι στην αρμοδιότητα Επιτροπής Πιστοποίησης και Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ η οποία και θα το εξετάσει συνολικά".

    Συνάντηση με την εθνική μπάσκετ

    Στο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη υποδέχθηκε σήμερα στις 13:30 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου την Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Σερβίας/Μαυροβουνίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματός του, Νίκο Αθανασάκη και τον πρώην βουλευτή Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα, συνεχάρη τους πρωταθλητές Ευρώπης και τους ευχήθηκε νβ αγωνίζονται πάντοτε έτσι στο παρκέ και στη ζωή δίνοντας το παράδειγμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι έκανε αναφορά και στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματός του για το μπάσκετ, καθώς στο διεθνή χώρο η Ελλάδα απέδειξε ότι όταν θέλει μπορεί. «Γιβ αυτό και δεν πρέπει να φοβόμαστε, όχι μόνο στον Αθλητισμό,» πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας το παράδειγμα των παικτών που με αξιοκρατία, συλλογικότητα και προσπάθεια έδειξαν τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέθεσε γεύμα στους έξι διεθνείς, τη διοίκηση της ΕΟΚ, αλλά και τα δύο μέλη της «χρυσής» Εθνικής του β87 που ήταν επίσης παρόντες, Αργύρη Καμπούρη και Φάνη Χριστοδούλου. Στο ραντεβού με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πήγαν μόνο οι έξι από τους δώδεκα παίκτες, καθώς οι υπόλοιποι έχουν ήδη ενσωματωθεί στις ομάδες τους που βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Το «παρών» έδωσαν οι τέσσερις διεθνείς του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης, Κώστας Τσαρτσαρής, Νίκος Χατζηβρέττας, Βασίλης Σπανούλης, ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος του Ολυμπιακού και ο Γιάννης Μπουρούσης της ΑΕΚ. Τη διοίκηση της ΕΟΚ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της FIBA Europe Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ανδρέας Μιαούλης, ο γενικός γραμματέας Τάκης Τσαγκρώνης και ο ταμίας Απόστολος Τασούλας.

    Εκτός από τον Ομοσπονδιακό προπονητή, Παναγιώτη Γιαννάκη το «παρών» έδωσαν οι δύο άμεσοι συνεργάτες του Λευτέρης Κακιούσης και Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο γυμναστής Γιάννης Παπαγεωργίου, ο γιατρός Δημήτρης Παππάς, ο φυσιοθεραπευτής Σπύρος Ζήσης, ο μάνατζερ της Εθνικής Νίκος Φιλίππου και ο γενικός αρχηγός Γιώργος Κολοκυθάς.

    Στο τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου χάρισε αναμνηστικά ασημένια μανικετόκουμπα στους διεθνείς παίκτες από το μουσείο. Με τη σειρά της η ΕΟΚ πρόσφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μία μπάλα μπάσκετ και μία αγωνιστική φανέλα της Εθνικής με τις υπογραφές ολόκληρης της ομάδας.

    [09] Γκιουλ: «Καταλήξαμε σε συμφωνία»

    «Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε αργά σήμερα ότι η Τουρκία συμφώνησε με την Ευρωπαική Ενωση για το κείμενο του οδικού χάρτη σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες με ευρωπαίους αξιωματούχους.

    "Συμφωνήσαμε, πηγαίνω στο Λουξεμβούργο" για την τελετή έναρξης των διαπραγματεύσεων, τόνισε στους δημοσιογράφους την ώρα που αναχωρούσε από την έδρα του κυβερνώντος κόμματος "Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης" .

    Προς την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα του πλαισίου εντός του οποίου θα διεξαχθούν τα επόμενα χρόνια οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, τείνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης.

    Η επίτευξη συμφωνίας θεωρείται δεδομένη από τους διπλωμάτες, επισήμως όμως το Συμβούλιο των 25 υπουργών Εξωτερικών, συνέρχεται σε λίγη ώρα για να την επικυρώσει και τυπικά.

    Την κατάσταση αυτή επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Απελμπορν, ο οποίος δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι οι "25" έχουν φθάσει σε συμφωνία και ότι αναμένουν την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Λουξεμβούργο.

    [10] Συγκροτήθηκε το προεδρείο του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

    Στη σημερινή -19η κατά σειρά μετά τις εκλογές της 8ης και 9ης Ιουνίου- συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, συγκροτήθηκε το Προεδρείο του Δ.Σ., στο οποίο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αντιπροσωπεύονται όλες οι παρατάξεις που μετέχουν στο Συμβούλιο.

    Το νεοεκλεγέν Προεδρείο έχει ως εξής:

    Πρόεδρος: Πάνος Σόμπολος ψήφοι 8, λευκά 2

    Αβ Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Τσαλαπάτης ψήφοι 6, λευκά 4

    Ββ Αντιπρόεδρος: Γιώργος Βλαβιανός ψήφοι 8, λευκά 2

    Γενικός Γραμματέας: Δημήτρης Τρίμης ψήφοι 8, λευκά 2

    Ταμίας: Παναγιώτης Ράμμος ψήφοι 8, λευκά 2

    Μέλη: Κώστας Γκοτσίνας

    Δημήτρης Κουμπιάς

    Κώστας Μπετινάκης

    Παντελής Μπουκάλας

    Νανά Νταουντάκη

    Φανή Πετραλιά

    Στην ίδια ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται ότι «η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία εκλεγμένων μελών του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, ενώ απουσίαζε δικαιολογημένα, λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, ο συνάδελφος Γιώργος Βλαβιανός».

    Στη σημερινή συνεδρίαση προήδρευσε ο δεύτερος κατά σειρά πλειοψηφήσας σύμβουλος Δημήτρης Τσαλαπάτης.

    [11] «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά»

    "Η ανοχή μας σε φαινόμενα διαφθοράς είναι μηδενική", διεμήνυσε σε υψηλούς τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ ότι έχει επιλέξει πρακτικές άλλων εποχών.

    "Δεν μπορεί να ταλαιπωρούνται οι πολίτες με το φακελάκι απο υπαλλήλους που δεν σέβονται τον όρκο τους. Ως εδώ και μη παρέκει.Το το λέω και το εννοώ", τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα φαινόμενα της διαφθοράς και πρόσθεσε ότι "δεν θα μας σταματήσουν οι δυνάμεις του βολέματος και της αδράνειας, είμαστε σε μετωπική σύγκρουση μαζί τους".

    Παραμένοντας στο ίδιο θέμα ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε "δεν έχουμε διλήμματα, δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα αντίθετα απο τους σκοπούς και τις δεσμεύσεις της νέας διακυβέρνησης".

    Επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της σε επίορκους λειτουργούς και σε παράνομες πρακτικές. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν θα βάλει νερό στο κρασί της, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στη σύγκρουση αυτή.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι έχει επιλέξει πρακτικές άλλων εποχών.

    "Το ΠΑΣΟΚ οχυρώνεται στην άρνηση και στην αντίδραση. Αντί για επιχειρήματα επιστρατεύει κραυγές και ύβρεις. Προτάσσει την οξύτητα και την πόλωση, αναπτύσσει ισχυρισμούς που αποδίδουν σε άλλους τα προβλήματα που αυτό δημιούργησε. Επιδιώκουν συμψηφισμό σε υποθέσεις όπως η "Ολυμπιακή", που έχουν ακέραια την ευθύνη, γίνονται τιμητές σε φαινόμενα διαφθοράς που πήραν δραματικές διαστάσεις επί των ημερών τους και ενώ κατάπιναν την κάμηλο τώρα διυλίζουν τον κώνωπα".

    Συνεχίζοντας την επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός είπε σε έντονο πάντα ύφος:

    "Τολμούν να μιλούν για προλήψεις, αυτοί που είχαν κάνει πρακτική τους τα πράσινα καφενεία, αυτοί που έδιναν πράσινες κάρτες στα μέλη τους για να βρίσκουν δουλειά, εκείνοι που έβαζαν στο ψυγείο άξια στελέχη που δεν δήλωναν ότι είναι ΠΑΣΟΚ;".

    Αναφερόμενος στην πρακτική της δικής του κυβέρνησης ο κ. Καραμανλής είπε "η δική μας πορεία είναι ριζικά διαφορετική, το κόμμα θα κρατηθεί μακριά απο το κράτος, αντιμετωπίζουμε ισότιμα όλους τους Ελληνες πολίτες, οι κομματικές πρακτικές του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν θέση".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συνέχεια στη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων που, όπως είπε, είναι αδιαπραγμάτευτη επιλογή της κυβέρνησής του, επιλογή που υπηρετεί τους πολλούς και τους μη προνομιούχους.

    "Προχωρούμε αταλάντευτα στην επανίδρυση του κράτους, συμμαχούμε με την κοινωνία για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, δημιουργούμε κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό, τα υπουργεία έχουν υποχρέωση να συνεχίσουν την προσπάθεια για ενίσχυση της διαφάνειας και για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και για μείωση της σπατάλης", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ προκειμένου να ενισχυθεί ο κοινωνικός τους ρόλος, με σεβασμό στο χρήμα των φορολογουμένων και με αύξηση της παραγωγικότητας και του υγιούς ανταγωνισμού.

    Αναφέρθηκε επίσης στις νέες ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις, στο νέο πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων και στη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνει, απο τις αρχές του 2007, μείωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών προσώπων.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι παρέλαβε απο την προηγούμενη κυβέρνηση ένα δύσκολο πλέγμα προκλήσεων και προβλημάτων και πρόσθεσε ότι "ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, έχουμε συγκροτημένο σχέδιο πορείας, προχωρούμε με σύνεση και τόλμη", ενώ έκανε εκτεταμένη αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του σ'αυτούς τους 18 μήνες.

    Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι η χώρα μας στηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, έδωσε μάχη μαζί με την Κύπρο για τη διασφάλιση των συμφερόντων μας στο κείμενο που βάζει το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος και κατέληξε λέγοντας ότι εφόσον η Τουρκία καλύψει τις προϋποθέσεις που της βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, στο τέλος της μακράς πορείας της έχει δικαίωμα να γίνει πλήρες μέλος της Ενωσης.

    Η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας είχε συμβολικό, επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται 31 χρόνια απο την ίδρυση του κόμματος.

    Η ομιλία του πρωθυπουργού άρχισε με αναφορά στον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων.

    "Τιμούμε τον πολιτικό που ηγήθηκε της Μεταπολίτευσης και έβαλε την σφραγίδα του στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, τιμούμε τον αναμορφωτή της σύγχρονης Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ακολούθως επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη του σύγχρονου πολιτικού κέντρου, είναι η παράταξη που βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής, στο κέντρο της δημιουργικότητας και της μετριοπάθειας, η παράταξη που συνδυάζει σύνεση και τόλμη.

    Τέλος, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για την εφαρμογή στο ακέραιο του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας με άξονες ένα κράτος υπεύθυνο και αποτελεσματικό, οικονομία ισχυρή και εξωστρεφή, νέο αναπτυξιακό πρότυπο με ισόρροπη ανάπτυξη, μία κοινωνία πιο δίκαιη με καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες.

    Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Σταύρου, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και βάζουν τη χώρα σε αναδική τροχιά.

    Στους 18 μήνες της διακυβέρνησής της η ΝΔ δεν έχει κάνει κάποιο σοβαρό πολιτικό λάθος τόνισε στην ομιλία του ο γραμματέας του κόμματος κ. Ευ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε σώφρων κυβερνήτης αυτές τις αποφάσεις θα είχε πάρει. Ωστόσο, πρόσθεσε, η επικαιρότητα αναδεικνύει δευτερεύοντα ζητήματα και αναγκάζει τους βουλευτές να συζητούν για παραπολιτικά θέματα.

    Στα προβλήματα προβολής του κυβερνητικού έργου από τα ΜΜΕ αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους οι συντονιστές και οι βουλευτές.

    Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Βύρων Πολύδωρας παρατήρησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει καλύτερη γραμμή επικοινωνίας με το σύνολο της κοινωνίας.

    Ο συντονιστής Εξωτερικών υποθέσεων κ. Βασίλης Μαγγίνας σημείωσε ότι "το έργο της κυβέρνησης και των βουλευτών δεν γίνεται ευρέως γνωστό" ενώ ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Τάσος Σπηλόπουλος ανέφερε ότι "υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια συνεργασίας των υπουργών με την ΚΟ"

    Ο συντονιστής Υγείας και Κοινωνικών υποθέσεων κ. Παναγιώτης Αδρακτάς ζήτησε μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών την Κεντρικής Επιτροπής στα θέματα που συζητούνται δημοσίως για να υπάρχει καλύτερη στήριξη της κυβερνητικής γραμμής.

    Η συντονίστρια του τομέα Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κα. Ζέτα Μακρή ανέφερε ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ "γκρινιάζουν, φωνάζουν και παραπονούνται ωστόσο δεν έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση. Σε αυτή προσβλέπουν και ελπίζουν. Είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να υποτιμάται ο ρόλος των βουλευτών ενώ έκανε λόγο για την συμπεριφορά ορισμένων κρατικών αξιωματούχων οι οποίοι αντιμετωπίζουν περιφρονητικά τους βουλευτές

    Ο συντονιστής του τομέα Παραγωγής και Εμπορίου κ. Γ. Καλατζής ανέφερε ότι "στηρίξαμε και στηρίζουμε την κυβέρνηση στην βουλή και γενικότερα στην οικονομία, κάνουμε υπομονή αλλά βλέπουμε ότι οι κόποι της κυβέρνησης και των στελεχών δικαιώνονται και αυτό το βλέπει και η κοινωνία".

    Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Θ. Κασσίμης θεωρεί ότι πρέπει να προστατευθεί το κύρος του βουλευτή από τα εξωθεσμικά κέντρα που επιδιώκουν να τον απαξιώσουν με σκοπό να του υπαγορεύσουν την θέληση τους.

    Ο βουλευτής κ. Κ. Τασούλας ανέφερε ότι ο ρόλος του βουλευτή πρέπει να αντιμετωπισθεί με περισσότερη προσοχή και αλληλεγγύη από τους υπουργούς και τα κομματικά στελέχη και προέβλεψε ότι τα πυρά του αντιπάλου συστήματος θα γίνουν σφοδρότερα.

    Ο βουλευτής κ. Γ. Μανώλης παρατήρησε ότι οι βουλευτές μπορούν να κάνουν περισσότερα αρκεί να τους ζητηθεί να κάνουν περισσότερα. Είπε ακόμη αναφερόμενος στα θέματα διαφθοράς ότι γίνεται μια προσπάθεια συμψηφισμού και απενοχοποίησης του ΠΑΣΟΚ και ότι κάθε φορά που υπάρχουν καταγγελίες για στελέχη της κυβέρνησης θα πρέπει να ζητούνται συγκεκριμένα στοιχεία.

    Ο βουλευτής κ. Κ. Κιλτίδης κάνοντας αναφορά στο θέμα των διορισμών των "γαλάζιων παιδιών" είπε ότι θα πρέπει να γίνει διάκριση, από την μια είναι ανεπίτρεπτος ο διαχωρισμός των Ελλήνων πολιτώών σύμφωνα με τις κομματικές τους προτιμήσεις από την άλλη όμως είναι αναγκαία για τις διοικητικές θέσεις η επιλογή ανθρώπων που πιστεύουν στις αρχές της κυβέρνησης αφού θα κληθούν να τις υλοποιήσουν.

    [12] Οριστική συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

    Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ενέκριναν επίσημα απόψε στο Λουξεμβούργο τη συμφωνία που επιτρέπει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ανακοίνωσε η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο αρχηγός της βρετανικής διπλωματίας Τζάκ Στρό κάλεσε σε σύνοδο τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόψε στο Λουξεμβούργο για να εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία για την έναρξη των ιστορικών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

    «Ιστορική στιγμή», χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης την επίτευξη συμφωνίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν πετύχει να κατοχυρώσουν πλήρως όλες της επιδιώξεις τους, βάσει νομικά δεσμευτικών και θεσμικών κειμένων, υπογράμμισε ο υπουργός.

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ξεκινάει μια νέα εποχή για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, μια εποχή «ειρήνης και σταθερότητας», που θα αποβεί προς όφελος του ελληνικού λαού, αλλά και του τουρκικού. Ο κ. Μολυβιάτης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει το κακό παρελθόν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Σε ό,τι αφορά τη δήλωση της Βρετανικής Προεδρίας, ο υπουργός Εξωτερικών την χαρακτήρισε καθαρά ερμηνευτική, σημείωσε ότι δεν έχει νομικό αντίκρισμα, παράλληλα, όμως, ανέφερε ότι στο εξής, η Τουρκία δεν θα μπορεί να εμποδίζει τη συμμετοχή και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, χωρίς αυτό να έχει συνέπειες στην πορεία της προς την Ενωμένη Ευρώπη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιουλ δήλωσε αναχωρώντας για το Λουξεμβούργο ότι « οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπαίνουν σε ιστορική φάση».

    Ο Γκιουλ έκανε λόγο για «συμφωνία» μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας επί του θέματος του διαπραγματευτικού πλαισίου και σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    Ο τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι «πολλοί ηγέτες της ΕΕ, υποστήριξαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γκιουλ είπε πως «αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι είναι ξεκάθαρη η προοπτική της πλήρους ένταξης και δεν υπάρχουν εναλλακτικές καταστάσεις, όπως οι ειδικές σχέσεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 October 2005 - 21:46:14 UTC