Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνεδρίαση στην ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
  • [02] Συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ
  • [03] «Υπάρχει άλλος δρόμος»
  • [04] Ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ του ΣΥΝ
  • [05] Ολοκλήρωσε ο Δημήτρης Σιούφας τις επαφές του στις ΗΠΑ
  • [06] «Καμικάζι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Μπαλί»
  • [07] Κρίσιμη Σύνοδος των «25» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
  • [08] Κρίσιμη Σύνοδος των «25» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
  • [09] Διαφωνούν οι «25» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
  • [10] Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ του ΣΥΝ
  • [11] Σε νέα συνεδρίαση των «25» η απόφαση για την Τουρκία

  • [01] Κρίσιμη συνεδρίαση στην ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

    Λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, θα επιδιώξουν να βρούν σήμερα στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο υπουργός εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τόνισε οτι "όλα θα κριθούν την Κυριακή το βράδυ".

    Ο κ.Μολυβιάτης συναντήθηκε και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου, «όπως αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα, ο κ. Ρις επισήμανε ότι «εδώ και πολύ καιρό η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί στρατηγικά σημαντική τη στήριξη των ευρωπαϊκών προσδοκιών της Τουρκίας».

    Στο μεταξύ, ο ύπατος αντιπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέρ Σολάνα, εκτιμά σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Λε Σουάρ", πως η Ένωση διατρέχει «έναν κίνδυνο μεγάλων διαστάσεων εάν αφεθεί η Τουρκία χωρίς ερείσματα στον κόσμο». «Για έναν πολίτη της ΕΕ είναι καλύτερο να έχουμε την Τουρκία στο πλευρό μας, αντί για? κι εγώ δεν ξέρω πού», τονίζει κ.Σολάνα.

    Η βρετανική προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία την Κυριακή και εξέδωσε ένα αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η εντολή αναμένεται να εγκριθεί το βράδυ της Κυριακής και η τελετή έναρξης να πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. (18:00 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χθές το βράδυ από την Άγκυρα ότι είχε μια "πολύ θετική" τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, η χώρα του οποίου απειλεί να μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Η συνομιλία μας έγινε σε θετικό και ευχάριστο κλίμα", είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας δεξίωσης με την ευκαιρία της επανέναρξης των εργασιών του κοινοβουλίου.

    Η Αυστρία μπλοκάρει την υιοθέτηση από τους "25" του διαπραγματευτικού πλαισίου για τις ενταξιακές συνομιλίες που έχει οριστεί να ξεκινήσουν την Δευτέρα. Βασικό αίτημά της είναι να περιληφθεί στο κείμενο αυτό μια εναλλακτική προσέγγιση, αντί της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, στην οποία αντιτίθεται η Βιέννη.

    Στην Τουρκία, ο ενθουσιασμός για το ενδεχόμενο ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, φαίνεται να ελαττώνεται, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας "Μιλιέτ", οι τρείς στους πέντε Τούρκους πολίτες δηλώνουν οτι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Μόλις το 17,5% των ερωτηθέντων στην έρευνα, η οποία διεξήχθη στο διάστημα 24 με 29 Σεπτεμβρίου, τονίζουν πως εμπιστεύονται την ΕΕ.

    Σύμφωνα με άλλη έρευνα, που παρουσιάσθηκε χθες από το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D, μόλις το 47% εκτιμά πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τελικά τη Δευτέρα.

    Για το 55% των ερωτηθέντων, η Γαλλία είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα εμπόδια που ορθώνονται στην ένταξη της Τουρκίας, ενώ μακράν ακολουθούν η Γερμανία κι η Βρετανία με 15%, η Ελλάδα με 7%, κι η Αυστρία με 6%.

    Ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι οποιοδήποτε νέο εμπόδιο στην έναρξη των προγραμματισμένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα, θα ορθώσει "ένα τείχος προκατάληψης", το οποίο θα παρεμποδίσει την πρόοδο της Ένωσης. Απευθυνόμενος στην τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο Σεζέρ δήλωσε πως η φιλοδοξία της Τουρκίας να καταστεί πλήρες μέλος του 25μελούς συνασπισμού βρίσκεται σε ένα "αμετάκλητο μονοπάτι".

    [02] Συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ

    Με ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και με αντικείμενο τον προγραμματισμό δράσης του κόμματος συνεδριάζει αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε πως στη συνεδρίαση θα μιλήσουν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Απόστολος Σταύρου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βύρων Πολύδωρας, οι συντονιστές του κόμματος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα αναφερθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Θα μιλήσουν επίσης όσοι βουλευτές θα ζητήσουν το λόγο.

    Το έλλειμμα για φέτος θα κινηθεί κοντά στους στόχους που έχουν τεθεί και του χρόνου κάτω από το 3%, χωρίς να ληφθούν νέα φορολογικά μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομμικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο συζήτησε για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι οι εξελίξεις στην οικονομία προχωρούν σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος σύγκλισης και πρόσθεσε ότι για τη μείωση του ελλείμματος θα δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην μείωση των δαπανών. Πηγές του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι το έλλειμμα φέτος θα κλείσει στο 3,6% από 6,6% πέρυσι και του χρόνου στο 2,8%.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ερωτηθείς για τη συνεργασία του με τον υφυπουργό Οικονομίας Αδάμ Ρεγκούζα είπε ότι "με όλους τους συναδέλφους στο υπουργείο Οικονομίας έχουμε στενή συνεργασία".

    Πηγές του υπουργείου Οικονομίας έλεγαν ότι ο κ. Ρεγκούζας δέχθηκε επίθεση από "διακομματικά κυκλώματα" που δρουν στο χώρο των Τελωνείων και υπογραμμίζουν ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το θέμα των Τελωνείων, θα λάβει μέτρα στην κατεύθυνση της διαφάνειας και πρόσθεταν πως ήδη διεξάγεται έρευνα.

    [03] «Υπάρχει άλλος δρόμος»

    «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι υπάρχει άλλος δρόμος και ήλθε η ώρα να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για το άλμα στη νέα εποχή της Αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στη δευτερολογία του στις εργασίες της 4ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τη συντηρητική παράταξη που «ενδιαφέρεται μόνο για τον έλεγχο και τη συγκέντρωση της εξουσίας», εμπιστεύεται την Αυτοδιοίκηση και τον πολίτη. Επιπλέον, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικός μοχλός της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι υποψήφιοι που θα αναδείξει το Κίνημα αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες και οι «πλάτες τους πρέπει να αντέχουν από πλευράς ικανοτήτων, ενεργοποίησης και συναίνεσης της κοινωνίας και ήθους».

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της, ενώ αναφερόμενος στην παρουσίαση, τη Δευτέρα, του σχεδίου Προϋπολογισμού είπε: «Δεν ξέρω τι θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν, δεν ξέρω τι θα θελήσουν να πουν για το έτος των παροχών του 2007. Ξέρω όμως, ότι στην πραγματικότητα με την πολιτική τους έχουν πέσει έξω σε όλα».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα, και στο ΠΑΣΟΚ έχουν την ευθύνη να δώσουν ξανά την ελπίδα, την αισιοδοξία και τη σιγουριά για μια άλλη πορεία, μια ευθύνη που τους αφορά όλους συλλογικά, ως όργανα, και ατομικά τον καθένα.

    Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις είπε ότι και αυτές αποτυπώνουν την καλή δουλειά που έχει γίνει στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ωστόσο ότι τα γκάλοπ είναι απλώς ένα χρήσιμο εργαλείο, και όχι οδηγός ή αυτοσκοπός. «Οδηγός μας είναι το συμφέρον της Ελλάδας, οδηγός μας είναι το συμφέρον του Ελληνα πολίτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, τόνισε ωστόσο, ότι ούτε αυτός ο στόχος είναι αυτοσκοπός.

    Σκοπός μας, υπογράμμισε, είναι να δημιουργήσουμε ένα Κίνημα αλλαγών, για νέες δομές και νέους δρόμους, για μια Ελλάδα αναπτυξιακή, αλληλέγγυα, δίκαιη, συμμετοχική, για να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε την επομένη των εκλογών με γρήγορα βήματα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των στόχων μαζί με τον ελληνικό λαό και όχι ενάντιά του.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    "Ο κ. Παπανδρέου αρέσκεται μόνο να μιλά για μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος όταν η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές. Αντί έστω και μιας εποικοδομητικής αντιπρότασης απλώς τις απορρίπτει", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Δημοσκόπηση της ΔΗΜΕΛ - Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ

    Προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ κατά 0,9% δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας ΔΗΜΕΛ για την εφημερίδα «ο Κόσμος του Επενδυτή».

    Στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε αν γίνονταν σήμερα εθνικές βουλευτικές εκλογές», ΠΑΣΟΚ απάντησαν το 41,2% του δείγματος, ΝΔ το 40,3%, ΚΚΕ το 6%, ΣΥΝ το 3,2%, ΛΑΟΣ το 2,5%, «άλλο κόμμα» το 0,4%, ενώ αναποφάσιστοι εμφανίστηκαν το 4,1% του δείγματος.

    Ωστόσο, στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα ερχόταν πρώτο αν γίνονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές», η ΝΔ απάντησαν το 46% και ΠΑΣΟΚ το 28% του δείγματος.

    Η πανελλαδική δημοσκόπηση διεξήχθη σε δείγμα 2.000 ανθρώπων το διάστημα 15-23 Σεπτεμβρίου.

    Ξενογιαννακοπούλου: Το πολιτικό κλίμα αλλάζει

    «Είναι φανερό ότι το πολιτικό κλίμα αλλάζει, το ΠΑΣΟΚ καθημερινά αναδεικνύει το δικό του σχέδιο για το μέλλον της χώρας, αναδεικνύει έναν άλλο διαφορετικό δρόμο από τον μονόδρομο των αντιλαϊκών, αυταρχικών και μονομερών πολιτικών της ΝΔ», δήλωσε η γραμματέας του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κληθείσα να σχολιάσει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της ΔΗΜΕΛ.

    «Οι πολίτες έρχονται ξανά προς το ΠΑΣΟΚ, προσμένουν από μας και είναι φανερό ότι αυτή η αλλαγή θβ αρχίσει νβ αποτυπώνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο», ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι «εμείς με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αυτήν την μεγάλη πορεία προς τον λαό και μαζί με τον λαό».

    [04] Ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ του ΣΥΝ

    Ολοκληρώνεται σήμερα το τριήμερο Φεστιβάλ της Νεολαίας του Συνασπισμού, με την ομιλία του προέδρου του κόμματος, Αλέκου Αλαβάνου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κάλεσε προχθες την κυβέρνηση «να ακυρώσει το προσύμφωνο πώλησης της Ολυμπιακής και να προχωρήσει σε μια νέα δημόσια επιχείρηση με αυτοτέλεια, διαφάνεια, στρατηγικό σχεδιασμό και συμμαχίες.» «Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να κάνει την Ολυμπιακή σαν την Μαντάμ Ορτάνς στο Ζορμπά του Καζαντζάκη: Ενώ είναι ακόμη ζωντανή, έχουν επιπέσει πάνω της, Loufthansa, Aegean και άλλοι και πλιατσικολογούν την περιουσία της και κυρίως τα δρομολόγιά της σήμερα», κατέληξε ο κ.Αλαβάνος.

    Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα τον κατάλογο των επιχειρήσεων που από το 1995 έχουν επιδοτηθεί, αλλά δεν έχουν τηρήσει τις υποχρεώσεις τους. Ζήτησε ακόμα από την κυβέρνηση να εξηγήσει σε πόσες από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις, καθώς και να αναλάβει να συζητήσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα στη Βουλή με τη διαδικασία της προ ημερησίας διατάξεως.

    Αναφερόμενος στα στοιχεία που η συνδικαλιστική παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» έδωσε χθες στη δημοσιότητα (κατάλογος 80 περίπου επιχειρήσεων), τόνισε ότι αυτές οι εταιρίες, παρά το γεγονός πως επιδοτήθηκαν αδρά από αναπτυξιακούς νόμους, από εθνικές ή κοινοτικές επιδοτήσεις, δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν να μην μειώσουν το προσωπικό που απασχολούν και να μην μεταφέρουν την παραγωγική τους δραστηριότητα αλλού.

    "Η μέχρι σήμερα σκόπιμη αδράνεια όλων των κυβερνήσεων έχει κάνει τους επιδοτούμενους βιομήχανους ασύδοτους. Αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, αφού κανείς δεν τους ζητάει ευθύνες", υπογράμμισε ο κ.Αλαβάνος. "Έφτασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ να ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιχειρήσεων που παρανομούν. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι είναι υποχρεωμένη να περιφρουρήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού, είναι υποχρεωμένη με βάση την εθνική και κοινοτική νομοθεσία να παράσχει πλήρη διαφάνεια και να απαιτήσει εντόκως την επιστροφή αυτών των κονδυλίων".

    [05] Ολοκλήρωσε ο Δημήτρης Σιούφας τις επαφές του στις ΗΠΑ

    «Φεύγουμε με μεγαλύτερη δύναμη και σιγουριά ότι ακολουθούμε το σωστό δρόμο ανάπτυξης με όλο το σχέδιο πορείας που έχουμε για την χώρα μας και για την ευρύτερη περιοχή και για τη θέση μας στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ.

    Ο κ. Σιούφας ολοκλήρωσε χθες το πρόγραμμα των επαφών του στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναχωρεί σήμερα για την Αθήνα, μέσω Φρανκφούρτης. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας είχε συναντήσεις με στελέχη μεγάλων εταιρειών, με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τα μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης και το βράδυ εγκαινίασε το υποκατάστημα της ελληνικής εταιρείας Σόδης Mastic Spa (αγνά καλλυντικά με μαστίχα).

    «Επισκεφθήκαμε την Ουάσιγκτον, το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη με σκοπό να προωθήσουμε αναπτυξιακά θέματα της χώρας μας», τόνισε ο κ. Σιούφας, σημειώνοντας ότι «όλες οι επαφές που είχαμε με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και με στελέχη της Ομογένειας, με επιχειρηματίες, με επιστήμονες που δραστηριοποιούνται εδώ, μας δίνουν ακόμη περισσότερη δύναμη για να συνεχίσουμε στο σχέδιο πορείας για το αύριο, για την ανάπτυξη της χώρας, πιστεύοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν όλες τις δυνατότητες να κερδίσουν ακόμη περισσότερες αγορές».

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πολλές συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της Ομογένειας, καθώς και στο συμπόσιο που διοργάνωσε στο Σικάγο το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, υπογραμμίζοντας ότι «μας γέμισαν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη γιατί εξετάσαμε τρόπους και διαδρόμους συνεργασίας του επιστημονικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τα ινστιτούτα στην Ελλάδα».

    Μετά τα χθεσινοβραδινά εγκαίνια του υποκαταστήματος «Mastic Spa», σε δεσπόζουσα θέση στην περιοχή Σόχο του Μανχάταν, ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι «μια ακόμη ελληνική επιχείρηση ανοίγεται στη μεγάλη αγορά της Νέας Υόρκης, την απαιτητική αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Δείχνει αυτοπεποίθηση γιβ αυτούς που έλαβαν την απόφαση να ανοίξουν την επιχείρηση εδώ. Τα προϊόντα της στηρίζονται στη μοναδικότητα της μαστίχας και ταυτόχρονα είναι φυσικά καλλυντικά».

    Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι πρόκειται για «καινοτομικά προϊόντα» που δείχνουν τη δύναμη που μπορούν να έχουν και αυτή η επιχείρηση, όπως και πολλές άλλες, έχοντας εξωστρέφεια δείχνει το δρόμο της ανταγωνιστικότητας. Πόσα πολλά πράγματα ακόμη μπορούμε να πετύχουμε όταν συνδυάζουμε με ευφυή τρόπο καινοτομική παρέμβαση, δυναμικότητα του προϊόντος και παρουσία τέτοια που να εγγυάται την επιχείρηση, όπου και να βρεθεί. Και εδώ, σβ αυτή τη δύσκολη αγορά, αυτή η επιχείρηση έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχει».

    Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Μετά τη συνάντηση, ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής επεσήμανε ότι «ήταν και πάλι ευκαιρία και είχαμε τη δυνατότητα ανταλλαγής σκέψεων στο πεδίο της συνεργασίας, της οικονομικής ανάπτυξης και στα θέματα παιδείας και σε θέματα γενικότερα των προοπτικών συνεργασίας εδώ στην Αρχιεπισκοπή».

    Από την πλευρά του ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι «ξέρουμε το σημαντικό ποιμαντικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή στην ομογένεια και όχι μόνο, και βεβαίως συζητήσαμε θέματα τα οποία μπορούν να διευρύνουν ακόμη περισσότερο αυτό το ρόλο της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας, ώστε να δυναμώσει περισσότερο και η συνοχή της ομογένειας αλλά και η ίδια η ομογένεια όπως στέκεται μέχρι σήμερα σε όλα τα θέματα που αφορούν και την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Αυτή η δύναμη και οι διάδρομοι συνεργασίας να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο και ο ρόλος της Αρχιεπισκοπής και του Αρχιεπισκόπου είναι καθοριστικός σβ αυτή την πορεία και για τον Ελληνισμό και για την Ομογένεια».

    [06] «Καμικάζι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Μπαλί»

    Βομβιστές αυτοκτονίας ενδέχεται να ήταν πίσω από τις χθεσινές συντονισμένες εκρήξεις στο Μπαλί της Ινδονησίας που σκόρπισαν το θάνατο σε 26 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων τουλάχιστον 122, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ινδονησίας.

    "Πιστεύουμε ότι ένας καμικάζι εμπλεκόταν σε καθένα από τα τρία σημεία όπου έγιναν οι επιθέσεις", τόνισε προσθέτοντας ότι βλέπει τη σφραγίδα της Τζαμάα Ισλαμίγια, του ισλαμιστικού δικτύου του δρα στην περιοχή. Κατά τους εμπειρογνώμονες που διενεργούν τις έρευνες, μόνο το δίκτυο αυτό είναι σε θέση να δράσει με τέτοιο συντονισμό στην περιοχή. Ο αξιωματούχος είπε ότι δεν γνωρίζει αν οι δράστες μετέφεραν τα εκρηκτικά ή ήταν ζωσμένοι με αυτά. Πρόσθεσε όμως ότι οι υποψίες του στρέφονται σε δύο Μαλαίσιους, ειδικούς στην παρασκευή εκρηκτικών, τους Νοορντίν Μοχάμαντ Τοπ και Αζαχάρι Χουσίν που καταζητούνται και θεωρούνται ύποπτοι για συνέργια σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδονησία.

    Οι εκρήξεις σημειώνονταν με διαφορά μερικών λεπτών η μια από την άλλη στα θέρετρα Τζιμπαράν και Κούτα, στην καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού, που συνιστά πρώτο προορισμό στην Ινδονησία για τους ξένους παραθεριστές.

    Ένας Ιάπωνας και τρεις Αυστραλοί, μεταξύ τους ένας έφηβος σκοτώθηκαν. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι έξι Νοτιοκορεάτες, 17 Αυστραλοί, μια Γαλλίδα, ένας Βρετανός, σύμφωνα με πρόχειρο απολογισμό.

    Τις δολοφονικές επιθέσεις καταδίκασαν πολιτικοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο δηλώνοντας την υποστήριξή τους στην Τζακάρτα, στον πόλεμό της κατά του εξτρεμισμού.

    "Καταδικάζω απερίφραστα τις στυγερές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Μπαλί. Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους", δήλωσε λίγο μετά τις επιθέσεις ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Συγχαίρω την κυβέρνηση της Ινδονησίας για την αποφασιστικότητά της να συντρίψει την τρομοκρατία και συνεισφέρουμε με όλη μας τη στήριξη στο λαό του Μπαλί την ώρα που δοκιμάζεται από μια νέα θηριωδία, ύστερα από εκείνη του 2002", υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός.

    Τις τυφλές επιθέσεις καταδίκασαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, η Ιρλανδία, η Κίνα, οι Φιλιππίνες. Η αστυνομία της Αυστραλίας μάλιστα θα συνδράμει στο έργο στο ερευνών αποστέλλοντας εμπειρογνώμονες. Τις αιματηρές επιθέσεις καταδίκασαν οι ΗΠΑ που δια της υπουργού των Εξωτερικών τους, Κοντολίζα Ράις, δήλωσαν ότι "παραστέκονται στο λαό και στην κυβέρνηση της Ινδονησίας και εργάζονται για να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη αυτούς που ευθύνονται για τις τρομοκρατικές αυτές ενέργειες. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία", τόνισε η Ράις.

    Στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ διαβεβαίωσε την Ινδονησία "για την αλληλεγγύη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας".

    "Η Γαλλία καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις απεχθείς αυτές ενέργειες", έγραψε ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ στο συλλυπητήριο μήνυμα που απέστειλε στον ινδονήσιο ομόλογό του διαβεβαιώνοντας για την "αλληλεγγύη της χώρας του στη δοκιμασία αυτή".

    [07] Κρίσιμη Σύνοδος των «25» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

    Κρίσιμη συνεδρίαση πραγματοποιούν, στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία ημέρα πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ, για την οριστικοποίηση του πλαισίου συζήτησης. Η βρετανική προεδρία έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία σήμερα.

    Η Αυστρία μπλοκάρει την υιοθέτηση από τους "25" του διαπραγματευτικού πλαισίου για τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας, με βασικό αίτημα να περιληφθεί στο κείμενο αυτό μια εναλλακτική προσέγγιση, αντί της πλήρους ένταξης.

    [08] Κρίσιμη Σύνοδος των «25» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

    Με κύριο στόχο την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης ως προς το πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθούν τα επόμενα χρόνια οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προσήλθαν απόψε σε δείπνο εργασίας στο Λουξεμβούργο, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Πέτρου Μολυβιάτη.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές λίγο πριν από την έναρξη του δείπνου η βρετανική προεδρία είχε διμερείς διαβουλεύσεις με την αυστριακή αντιπροσωπεία, η οποία ως γνωστόν επιθυμεί εξ αρχής να κατοχυρώσει ότι στόχος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία μπορεί να είναι η προσχώρηση της Τουρκίας στην ενωμένη Ευρώπη, μπορεί όμως και όχι. Προς το σκοπό αυτό η αυστριακή διπλωματία επιθυμεί να υπάρξει κάποια εναλλακτική πρόβλεψη στην περίπτωση που τελικά αποδειχθεί ότι είτε η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, είτε η ίδια η ΕΕ δεν είναι σε θέσει να τη συμπεριλάβει στους κόλπους της.

    Διπλωμάτες ανέφεραν σήμερα το βράδυ στο Λουξεμβούργο ότι κάθε πρόβλεψη είναι προς το παρόν επισφαλής, αν και ορισμένοι εξ αυτών εκτιμούσαν πως σταδιακά καλύπτονται οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών και αυξάνονται οι πιθανότητες να συμφωνήσουν τελικά οι «25».

    Στην περίπτωση που υπάρξει συμβιβαστική λύση, τότε, λίγο μετά το δείπνο θα συνεδριάσουν επισήμως οι 25 υπουργοί, ως Συμβούλιο της ΕΕ, για να επικυρώσουν την κοινή θέση τους. Στην περίπτωση αυτή, κατά τη διάρκεια του αυριανού Συμβουλίου και συγκεκριμένα περί τις 18 ώρα Ελλάδας, θα ξεκινήσουν επισήμως πλέον (με τη συμμετοχή και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Γκιούλ) οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την ένταξη - στο απώτερο μέλον - της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο αυτό ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν πως τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή διπλωματία αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα πει αύριο στο Λουξεμβούργο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ορισμένες αναφορές του είναι προβληματικές τότε θα υπάρξει ανταπάντηση, έστω και αν αυτό δεν προβλέπεται από το τυπικό της διαδικασίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η βρετανική προεδρία έχει ήδη ενημερωθεί για τις διαθέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας.

    Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των «25» τότε τα πράγματα θα περιπλακούν. Η βρετανική προεδρία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και το μόνο βέβαιο είναι πως στην περίπτωση αυτή οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας δεν θα ξεκινήσουν αύριο.

    Από ελληνικής πλευράς πάντως, η κινητικότητα ήταν έντονη τις τελευταίες ώρες. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης συζήτησε στην Τύνιδα το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας με τον Γάλλο, και τον Ισπανό ομολόγό του, καθώς και με τον Τούρκο αξιωματούχο Σενέμ Αϊντίν, στενό συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν. Σήμερα είχε τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων αυτών ο κ. Μολυβιάτης επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι στόχος των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και ότι μόνο εφόσον αυτό καταστεί σαφές θα υποχρεωθεί η Τουρκία να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την προσχώρησή της στην ΕΕ.

    Σε γενικές γραμμές, πάντως, ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν σήμερα στο Λουξεμβούργο ότι τα περιθώρια κινήσεων της ελληνικής διπλωματίας είναι σχετικώς αυξημένα σε σχέση με ανάλογες διαβουλεύσεις κατά το παρελθόν. Και αυτό διότι όπως ανέφεραν, αφενός μεν η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν εν πολλοίς ικανοποιηθεί από τα όσα αναφέρονται στο κείμενο για το πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας, αφετέρου δε διότι είναι κοινώς αποδεκτό στο εσωτερικό της ΕΕ ότι οι πολιτικές θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας είναι σχετικά βαρύνουσας σημασίας.

    [09] Διαφωνούν οι «25» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

    Σε αδυναμία να καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία ως προς το πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξακολουθούσαν να βρίσκονται αργά το βράδυ της Κυριακής οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

    Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πληγές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν οι 25 υπουργοί, στο δείπνο εργασίας, δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία, αφού η αυστριακή πλευρά εμμένει στη θέση πως θα πρέπει να προβλεφθεί εναλλακτικό σενάριο στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή, στο μέλλον, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η βρετανική προεδρία, παρά τη μη επίτευξη συμφωνίας, προτίθεται να συγκαλέσει μετά το δείπνο επίσημη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, η απόφαση αυτή της βρετανικής προεδρίας ερμηνεύεται ως προσπάθεια άσκησης πιέσεων στην αυστριακή πλευρά, η οποία είναι η μόνη που εξακολουθεί να εμποδίζει, στην παρούσα φάση, την προγραμματισμένη για αύριο επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων η ελληνική αντιπροσωπεία

    Υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, τάχθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία, στη διάρκεια του δείπνου εργασίας των "25", επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες κάθε κράτους-μέλους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνεδρίαση και πως όλοι θα πρέπει να έχουν την αίσθηση των ευθυνών και των αποφάσεων που θα ληφθούν.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μολυβιάτης επισήμανε ότι η ελληνική θέση είναι γνωστή και ξεκαθάρισε ότι στόχος μιας ενταξιακής διαδικασίας θα πρέπει να είναι η ένταξη της υποψήφιας χώρας στην ΕΕ υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι που έχουν τεθεί.

    Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, ακόμη, κατά τη σχετική συζήτηση, ότι δεν είναι δυνατόν να στερούνται το όραμα και το κίνητρο μια υποψήφια χώρα, επισήμανε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις, οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες κάθε κράτους-μέλους.

    Η ελληνική πλευρά τόνισε, επίσης, ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει τρόπους προκειμένου να διευκολυνθεί η θέση της Αυστρίας, χωρίς, όμως και να μεταβληθεί η θέση της ΕΕ ότι ο τελικός στόχος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι η ένταξη της υποψήφιας χώρας στην ΕΕ.

    [10] Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ του ΣΥΝ

    Την ουσία και τη σημασία του συνθήματος «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας την Κυριακή στο φεστιβάλ Νεολαίας του κόμματος.

    Η ομιλία του κ. Αλαβάνου ήταν επικεντρωμένη στα προβλήματα της νεολαίας, της εργαζόμενης και σπουδάζουσας νεολαίας, για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει για την κοινωνία η ανάπτυξη ενός πολύπλευρου και διεκδικητικού κινήματος νεολαίας στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε ελάχιστες αναφορές στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά έκανε εκτενείς αναφορές στα προβλήματα που προκύπτουν από τις πολιτικές που ακολουθούνται, κυρίως από την κυβερνητική πολιτική, και οι οποίες πλήττουν κυρίως τη νέα γενιά. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτό τον καιρό ζούμε μια κατά μέτωπο σύγκρουση της κυβέρνησης με τα δικαιώματα των νέων ηλικιών» και πρόσθεσε ότι «με την άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις δημόσιες επιχειρήσεις, η γενιά που έρχεται στερείται δικαιωμάτων που είχε η γενιά που βρίσκεται σήμερα στην εργασία. Το αύριο είναι χειρότερο από το σήμερα. Και από το χθες».

    Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «πέρα από την πολιτική, υπάρχει μια βαθιά ηθική, αλλά και ανθρωπολογική διάσταση στις 'μεταρρυθμίσεις' της ΝΔ. Για να τις περάσει η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαγοράσει, να διαφθείρει τους σημερινούς εργαζόμενους».

    Ο κ. Αλαβάνος επιτέθηκε και κατά του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και του αρχιεπισκόπου λέγοντας ότι:

    «Ο ΣΕΒ, ο υπβ αριθμόν ένα εχθρός του λαού και της νεολαίας, υπαγορεύει, η συντηρητική κυβέρνηση εκτελεί τις εντολές. Ο αρχιεπίσκοπος παπαγαλίζει 'πατρίς, θρησκεία, οικογένεια' και όποιος δεν γονατίζει 'δεν δικαιούται να ζει σε αυτή τη χώρα και αυτή τη ζωή'. Οι τρεις αυτές δυνάμεις ασχημονούν και δημαγωγούν πάνω στο πληγωμένο κορμί της εργατικής οικογένειας".

    Παράλληλα, αναφερόμενος στο ΚΚΕ είπε ότι «η απουσία της συνεργασίας της Αριστεράς αναδείχνεται σε μια παθολογία και του νεολαιίστικου κινήματος στη χώρα μας. Πηγάζει από τις πολιτικές επιλογές κυρίως του ΚΚΕ.

    [11] Σε νέα συνεδρίαση των «25» η απόφαση για την Τουρκία

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των "25" ανέβαλαν για σήμερα Δευτέρα τις συνομιλίες τους για την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέκοψαν -λίγο πριν τις 2 ώρα Ελλάδας- τις εργασίες τους, έχοντας, ωστόσο, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, επιτελέσει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Όπως ανέφερε, τις πρώτες πρωινές ώρες, σήμερα, διπλωμάτης στο Λουξεμβούργο, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε να επαναλάβει τις εργασίες του στις 10.30 ώρα Ελλάδας.

    Στο σημερινό Συμβούλιο, η βρετανική προεδρία θα παρουσιάσει ένα σχέδιο κειμένου το οποίο θα έχει διαμορφώσει μετά από διαβουλεύσεις με την αυστριακή αντιπροσωπεία. Ο ίδιος διπλωμάτης σημείωνε ότι η αυστριακή πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί ότι τελικός στόχος τω διαπραγματεύσεων είναι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό τον όρο, όμως, ότι θα τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι, αφενός μεν να διαπιστωθεί ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει απολύτως όλα τα κριτήρια για την προσχώρησή της στην ΕΕ, αφετέρου δε ότι η ΕΕ θα είναι σε θέση "να απορροφήσει" την Τουρκία όταν θα φθάσει η ώρα της ένταξής της.

    Διπλωματικές πηγές κατέληγαν στην εκτίμηση ότι οι "25" βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και ότι αυτή είναι εξαιρετικά πιθανόν ότι θα συμβεί σήμερα το πρωί.

    Υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων η ελληνική αντιπροσωπεία

    Υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, τάχθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία, στη διάρκεια του δείπνου εργασίας των "25", επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες κάθε κράτους-μέλους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνεδρίαση και πως όλοι θα πρέπει να έχουν την αίσθηση των ευθυνών και των αποφάσεων που θα ληφθούν.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μολυβιάτης επισήμανε ότι η ελληνική θέση είναι γνωστή και ξεκαθάρισε ότι στόχος μιας ενταξιακής διαδικασίας θα πρέπει να είναι η ένταξη της υποψήφιας χώρας στην ΕΕ υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι που έχουν τεθεί.

    Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, ακόμη, κατά τη σχετική συζήτηση, ότι δεν είναι δυνατόν να στερούνται το όραμα και το κίνητρο μια υποψήφια χώρα, επισήμανε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις, οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες κάθε κράτους-μέλους.

    Η ελληνική πλευρά τόνισε, επίσης, ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει τρόπους προκειμένου να διευκολυνθεί η θέση της Αυστρίας, χωρίς, όμως και να μεταβληθεί η θέση της ΕΕ ότι ο τελικός στόχος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι η ένταξη της υποψήφιας χώρας στην ΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 October 2005 - 8:10:24 UTC