Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κώστα Καραμανλή με Ζακ Σιράκ
  • [02] Ενας νεκρός από κατάρρευση στεγάστρου στη Σαντορίνη
  • [03] Εκρηξη σε παρέλαση της Χαμάς
  • [04] Φυγή από το Τέξας - Λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες

  • [01] Συνάντηση Κώστα Καραμανλή με Ζακ Σιράκ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ με τον οποίο παρακάθησε σε γεύμα, ενώ το απόγευμα συναντάνται με τον Γάλλο ομόλογό του Ντομινίκ Βιλπέν. Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος συναντήθηκε με το Γάλλο ομόλογό του, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί.

    Μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο ο κ. Καραμανλής δήλωσε:

    "Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκλησή του να επισκεφθώ το Παρίσι. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να κάνουμε μία ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων που καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και βρίσκονται, όπως είναι γνωστό σε όλους, σε εξαίρετο επίπεδο. Βεβαίως και η διάθεση υπάρχει και αναζητήσαμε τρόπους για να γίνουν ακόμη πιο στενές οι σχέσεις αυτές και να τις ενδυναμώσουμε περαιτέρω.

    Οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ εγκάρδια ατμόσφαιρα που άλλωστε αντικατοπτρίζει και τις ιδιαίτερα στενές παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Συζητήσαμε και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος κυρίως εκείνα που σχετίζονται με τη διεύρυνση και τις δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007 - 2013. Συζητήσαμε ακόμα για θέματα γενικότερου διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος όπως Βαλκάνια, Κυπριακό, Μεσανατολικό και τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών".

    Ελληνογαλλική δήλωση για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια

    Η Ελλάδα και η Γαλλία επιβεβαίωσαν και σήμερα τη βούλησή τους "να συνεχίσουν να εργάζονται, με το σύνολο των εταίρων που το επιθυμούν, για την οικοδόμηση της πολιτικής διάστασης μιας Ευρώπης ικανής να μιλά με μια φωνή στη διεθνή σκηνή, μιας Ευρώπης προικισμένης με τις στρατιωτικές δυνατότητες που είναι απαραίτητες για την πολιτική της αξιοπιστία".

    Σύμφωνα με κοινή δήλωση για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας που εξεδόθη μετά τη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι των κκ Σιράκ και Καραμανλή η Ελλάδα και η Γαλλία τονίζουν πως "θέλουν να ανταποκριθούν έτσι στις προσδοκίες των πολιτών τους που επιθυμούν να δεσμευθεί αποφασιστικά η Ένωση στην υπηρεσία της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, συμβάλλοντας έτσι και στην δική τους ασφάλεια".

    "Μια δυνατή Ευρώπη θα προσδώσει στην Ατλαντική Συμμαχία, που παραμένει η βάση της συλλογικής άμυνας, μια νέα ζωτικότητα, ενδυναμώνοντας έτσι τους διατλαντικούς δεσμούς", επισημαίνεται στην ελληνογαλλική δήλωση, στην οποία υποσημειώνεται επίσης πως επί σχεδόν δύο αιώνες, η Ελλάδα και η Γαλλία αντιμετώπισαν από κοινού κρίσεις, προκλήσεις και απειλές, που θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια.

    Στο κείμενο της ελληνογαλλικής δηλώσεως επισημαίνονται ακόμη τα εξής:

    "Με αυτό το πνεύμα οι χώρες μας υποστηρίζουν την αποφασιστική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπηρεσία της ειρήνης στα Βαλκάνια, στην Αφρική και, πιο πρόσφατα στην επαρχία ACEH της Ινδονησίας και θεωρούν ύψιστης σημασίας την ενίσχυση των συλλογικών μέσων της Ένωσης. Επιθυμούν την εγκαθίδρυση, το συντομότερο δυνατό, του Κέντρου Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον σχεδιασμό και την διοίκηση αυτόνομων επιχειρήσεων τύπου ββΆρτεμιςββ.

    Η Γαλλία και η Ελλάδα υπογραμμίζουν την πολιτική και επιχειρησιακή σημασία των ευρωπαϊκών πολυεθνικών δυνάμεων για την πρόοδο της αμυντικής διάστασης της Ευρώπης. Η Γαλλία υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την προσχώρηση της Ελλάδας, το συντομότερο δυνατό, στις ββΕυρωδυνάμειςββ. Οι χώρες μας αναγνωρίζουν επίσης τη σημασία των ευρωπαϊκών συγκροτημάτων μάχης, ώστε να διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, επίσης, να ενισχύσει τη δυνατότητά της να ανταποκρίνεται επειγόντως στις καταστροφές που πλήττουν τους πολίτες. Σε αυτό τον τομέα η Γαλλία υποστηρίζει τις ελληνικές προτάσεις προς ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων, πολιτικών και στρατιωτικών, ταχείας αντίδρασης. Οι χώρες μας επιθυμούν να αποτελέσουν οι δυνατότητες αυτές το αντικείμενο ενδελεχών συζητήσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Για να παρασχεθεί στην Ένωση η δική της δυνατότητα εκτίμησης της κατάστασης, οι χώρες μας θα εξακολουθήσουν την ενίσχυση της συνεργασίας τους, ιδίως όσον αφορά το πρόγραμμα ββΗΛΙΟΣββ, στον τομέα των δορυφόρων επίγειας παρατήρησης. Η συμμετοχή μας στο πλευρό άλλων εταίρων της Ένωσης, στο πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποδεικνύει επίσης τη βούληση Ελλάδας και Γαλλίας να διατηρήσουν και ενδυναμώσουν στο μέλλον την αυτονομία της Ευρώπης όσον αφορά την αμυντική αεροναυπηγική.

    Οι δύο χώρες μας υπογραμμίζουν τη βούλησή τους να συνεχίσουν την παραδοσιακή τους συνεργασία σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας και των αμυντικών εξοπλισμών, όπου υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για προώθηση και περαιτέρω ενίσχυση των ήδη άριστων διμερών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα και η Γαλλία επιθυμούν να αναπτύξουν μια ισχυρή συνεργασία στο ναυτικό τομέα.

    Στο πλαίσιο του Γενικού Στόχου του Ελσίνκι και για να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες σε στρατιωτικό εξοπλισμό των ενόπλων μας δυνάμεων, οι χώρες μας συμφωνούν να δώσουν προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή συνεργασία στο πλαίσιο της πολιτικής εξασφαλίσεως και μεταφοράς τεχνολογίας που συμβάλλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες και δράσεις του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού προκειμένου να προωθηθούν προγράμματα από κοινού. Γι΄ αυτό εκφράζουν, επίσης, την ελπίδα ότι ο Ευρωπαϊκός Αμυντικός Οργανισμός θα αποκτήσει έναν πραγματικό προϋπολογισμό για την έρευνα και ανάπτυξη και θα έχει την ευθύνη για συγκεκριμένα προγράμματα, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή των στόλων αεροσκαφών ανεφοδιασμού.

    Για την ενίσχυση των μέσων που θα προβάλλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δύο χώρες υποστηρίζουν τη γενική προσέγγιση όσον αφορά την ανάπτυξη δυνάμεων για την εξαρίστευση των πολυεθνικών δομών με ειδίκευση στις στρατηγικές μεταφορές αέρος, θαλάσσης ή ξηράς. Ως προς αυτό υπογραμμίζουν τις δυνατότητες που παρέχει το Κέντρο των Αθηνών για τον Συντονισμό των Ναυτικών Μεταφορών. Υποστηρίζουν επίσης τη δημιουργία ευρωπαϊκών ναυτικών μέσων ταχείας αντίδρασης στη βάση της ιδέας να υπάρχει δυνατότητα της ΕΕ για ναυτική αντίδραση.

    Προκειμένου να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μέσων της πολιτικής για την άμυνα της Ενώσεως και να ενισχύσουν το συντονισμό τους σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, η Ελλάδα και η Γαλλία αποφάσισαν να προγραμματίσουν κατ΄ έτος συνάντηση των Διευθυντών των Πολιτικών Υποθέσεων και μια συνάντηση, τουλάχιστον ανά εξάμηνο, των Διευθυντών των Στρατηγικών Υποθέσεων των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. Επίσης, αποφάσισαν να προβούν σε ανταλλαγές προσωπικού που θα είναι πλήρως ενταγμένα στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

    Η Ελλάδα και η Γαλλία, εξάλλου, συμφώνησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της εκπαίδευσης προσωπικού. Αναφορικά με την εκπαίδευση των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών οι χώρες μας συμβάλλουν από κοινού στη διαμόρφωση του προγράμματος της Προκεχωρημένης Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης Πιλότων Αεροσκαφών (AEJPT). Στο πνεύμα αυτό συμφώνησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

    Στον τομέα της κατά θάλασσα εκπαιδεύσεως αξιωματικών του ναυτικού, η Ελλάδα και η Γαλλία αποφάσισαν την από κοινού εξέταση του προγράμματος Ευρωπαϊκής Ναυτικής Σχολής ή Ομάδος Ευρωπαϊκών Ναυτικών Σχολών.

    Οι Υπουργοί Άμυνας επιφορτίστηκαν ώστε να υλοποιηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της παρούσας δήλωσης".

    Συνέντευξη Κ. Καραμανλή στην Le Figaro

    Με τίτλο " Καραμανλής : Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεσμευθεί στην Ευρώπη της άμυνας" η μεγάλης κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα Le Figaro, δημοσιεύει σχεδόν ολοσέλιδη συνέντευξη του Ελληνα πρωθυπουργού.

    Ανάμεσα στα θέματα που θίγονται στη συνέντευξη είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα βλέπει το ρόλο του γαλλογερμανικού δίδυμου στην Ευρώπη, ύστερα από το γαλλικό δημοψήφισμα και τις γερμανικές εκλογές, η άμυνα της Ευρώπης και η διεύρυνση σε Τουρκία αλλά και σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

    Στο ερώτημα κατά πόσο τον ανησυχούν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, ο πρωθυπουργός απάντησε: "Η Ευρώπη έχει ανάγκη από τη Γερμανία όπως και από τη Γαλλία. Γαλλία και Γερμανία είναι οι κινητήριες δυνάμεις της Ε.Ε. Ελπίζω λοιπόν να έχουμε το συντομότερο δυνατό στη Γερμανία μια ισχυρή κυβέρνηση που θα πάρει γενναίες αποφάσεις σε όλα τα θέματα που αγγίζουν την κοινή πορεία μας στην Ευρώπη."

    Σχολιάζοντας την επιλογή των Γάλλων να απορρίψουν το ευρωσύνταγμα, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε : "Διασχίζουμε μια περίοδο περισυλλογής . Δεν πρόκειται για μια καταστροφή. Η Ευρώπη πολλές φορές έχει γνωρίσει τέτοιες κρίσεις. Μόλις κάναμε δύο βήματα προς τα εμπρός, τη νομισματική ένωση και τη διεύρυνση, που αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο πολιτικό σοκ. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να δώσουμε μια ώθηση σε αυτή την Ευρώπη, διότι μια Ένωση των 25 δεν της επιτρέπεται να παραμένει ακίνητη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με τη Γαλλία στο μέτρο που μοιραζόμαστε πολλές απόψεις για την Ευρώπη."

    Σχετικά με την άμυνα της Ευρώπης ο Ελληνας πρωθυπουργός τονίζει οτι η Ελλάδα πάντοτε ενδιαφερόταν για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. " Οταν προσχωρήσαμε - λέει - στην Ε.Ε., δεν ήταν μόνο για οικονομικούς και εμπορικούς λόγους, αλλά γιατί διαισθανόμαστε ότι στην Ε.Ε. υπήρχε ένα ενδιαφέρον για θέματα ασφαλείας. Η Ελλάδα παραμένει ακόμη και σήμερα η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία είναι εκτεθειμένη σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια."

    Υπογράμμισε στη συνέχεια οτι γιά να βγεί η Ευρώπη από το αδιέξοδο στον αμυντικό τομέα θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή "ενισχυμένες συνεργασίες" παρόμοιες με αυτές της νομισματικής ένωσης. Για τον Ελληνα πρωθυπουργό η άμυνα είναι ένας τομέας που αυτό είναι εφικτό.

    Σε άλλα ερωτήματα κατά πόσο οι θέσεις αυτές υπέρ μιάς Ευρώπης της άμυνας, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και κατά πόσο είναι αντιφατική η επιλογή της Ελλάδας να προτιμήσει τα αμερικανικά F16, ο κ. Καραμανλής απάντησε : "Τίποτα δεν αλλάζει στη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές απόψεων, η διατλαντική συνεργασία είναι για μας η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία."

    Σε ο,τι αφορά την παραγγελία των τριάντα F16 τον Ιούλιο, ο κ. Καραμανλής είπε οτι "αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές επιλογές ή έναν προσανατολισμό λιγότερο ή περισσότερο ευρωπαϊκό. Για τέτοιου είδους συμφωνίες και άλλοι παράγοντες μπαίνουν στο παιχνίδι. Το κόστος, τα ειδικά χαρακτηριστικά των αεροσκαφών και πάνω από όλα, αυτό που μέτρησε σε αυτή την παραγγελία, ήταν η προθεσμία παράδοσης ."

    Γιά το αν η Ελλάδα σκέπτεται σε μελλοντική παραγγελία να προτιμήσει τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη, ο πρωθυπουργός είπε : "Ναι. Η ευρωπαϊική επιλογή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα εξεταστεί. Η δέσμευση μας υπερ της ευρωπαϊκής άμυνας είναι πολύ ισχυρή, αλλά όταν πρόκειται για τόσο σημαντικά συμβόλαια και άλλοι παράγοντες λαμβάνονται υπόψη. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ξοδεύουμε τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων."

    Σχετικά με τις θέσεις της Ελλάδας στο διάλογο γιά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ο κ. Καραμανλής υποστήριξε : " Καταλαβαίνω οτι οι χώρες που χρηματοδοτούν καθαρά τον ευρωπαϊκό προυπολογισμό ψάχνουν να μειώσουν τα έξοδα τους. Αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει με 25 χώρες με τον ίδια προϋπολογισμό όπως και πριν τη διεύρυνση. Για την Ελλάδα το βάρος από τη διεύρυνση έχει χειροτερεύσει από το γεγονός ότι πάνω από το μισό της χώρας στερείται επιδοτήσεων συνοχής λόγω στατιστικών επιπτώσεων, από το γεγονός και μόνο ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με τον μέσο όρο του μέσου εισοδήματος των 25 από ό,τι σε σχέση με το μέσο όρο την εποχή των 15. Αποδεχθήκαμε το συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό που παρουσίασε η προεδρία του Λουξεμβούργου. Αυτή θα πρέπει να είναι η βάση των συζητήσεων."

    Σε άλλο ερώτημα γιά την Τουρκία και κατά πόσο η αντιδήλωση των 25 ικανοποιεί την Ελλάδα απάντησε : "Η Τουρκία εκπλήρωσε τη δέσμευση που είχε αναλάβει υπογράφοντας το Πρωτόκολλο, που επεκτείνει την τελωνειακή ένωση στις 10 νέες χώρες μέλη της Ε.Ε. αλλά την συνέδεσε με μια απαράδεκτη δήλωση. Θα πρέπει αυτό να υπενθυμιστεί, έτσι ώστε η τουρκική δήλωση να μην έχει έννομες συνέπειες. Περιμένουμε από την Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία στης Κύπρου. Υπό αυτές τις συνθήκες οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου."

    Αναγνώρισε στη συνέχεια οτι η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, καθότι η "υπογραφή του Πρωτοκόλλου συνεπάγεται την εφαρμογή του". Στην περίπτωση που δεν εφαρμοσθεί, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε οτι "κάθε εμπόδιο που θα δημιουργεί η Τουρκία στο δρόμο της αναγνώρισης της Κύπρου θα αποτελεί ένα πρόβλημα για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων."

    Σχετικά με την επιθυμία της Γαλλίας να αναφέρεται η "προτιμησιακή συνεργασία" στην εντολή διαπραγμάτευσης για τις συνομιλίες με την Τουρκία, στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η ένταξη, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε : "Η Ε.Ε. αναγνώρισε την Τουρκία ως υποψήφια χώρα το 1999 χωρίς να αναφέρει επιφυλάξεις τέτοιου τύπου. Ο διάλογος είναι νόμιμος, αλλά δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από το παρελθόν . Η Ε.Ε. οφείλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της. Θα ήταν δίκαιο ή τουλάχιστον ειλικρινές να πούμε στην Τουρκία ότι αυτό που της προτείνουμε σήμερα δεν είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που της προτείναμε εδώ και 6 χρόνια ; Εάν θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. είναι για την Τουρκία μια παρότρυνση να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές αρχές, δεν είναι λογικό να καταστήσουμε αυτή την οδό αμφίβολη. Αυτό δεν θα είχε ως αποτέλεσμα παρά να αποδυναμώσει σοβαρά το κίνητρο της Άγκυρας. Κανείς δεν γνωρίζει ποιά θα είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων αυτών που προβλέπονται μακρές και δύσκολες."

    Σε ενα τελευταίο ερώτημα κατά πόσο τον ανησυχεί το γεγονός οτι είναι πιθανόν να καθυστερήσουν οι εντάξεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ο κ. Καραμανλής είπε : "Ναι αυτό με ανησυχεί. Οι χώρες αυτές έκαναν μια σημαντική προσπάθεια για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Η Ευρώπη δεν πρέπει να δώσει ένα κακό μήνυμα στις χώρες αυτές των οποίων η σταθερότητα εξαρτάται από την επιλογή που έκαναν υπερ της Ευρώπης. Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Ευρώπης έγκειται στην εμπιστοσύνη που της δείχνουμε. Εάν δεν κρατά τον λόγο της, θα χάσει αυτή την εμπιστοσύνη. Είπαμε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία μπορούν να ενταχθούν το 2007, θα πρέπει να το τηρήσουμε. Δεν μπορούμε να τους πούμε ότι έχουμε δυσκολίες και ότι θα πρέπει λοιπόν να περιμένουν στο κατώφλι."

    [02] Ενας νεκρός από κατάρρευση στεγάστρου στη Σαντορίνη

    Ενας νεκρός και έξι τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από την κατάρρευση τμήματος του στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι Σαντορίνης, στις 2:15 το μεσημέρι.

    Μέχρι αργά το απόγευμα τα σωστικά συνεργεία είχαν ανασύρει και τους έξι τραυματίες, όχι όμως και το νεκρό, ο οποίος παραμένει θαμμένος στα χαλάσματα.

    Τραυματίες είναι δύο Σλοβένοι τουρίστες, δύο Αμερικανοί, μία Γερμανίδα και ένας Ελληνας, ο οποίος αποχώρησε ήδη από το Κέντρο Υγείας, γιατί ήταν ελαφρά τραυματισμένος. Από τους τραυματίες, δύο είναι σοβαρά και μεταφέρονται με ελικόπτερο στο ΚΑΤ της Αθήνας.

    Η ταυτότητα του νεκρού δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, αλλά πιθανολογείται ότι πρόκειται για Βρετανό τουρίστα, επειδή μία Βρετανίδα αναζητά το σύζυγό της, ο οποίος της είχε πει ότι πήγαινε να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου, καλύπτει έκταση περίπου 1.000 τ.μ., πρόκειται για μεταλλική κατασκευή και κατέρρευσε ένα τμήμα του, διαστάσεων 70 επί 30 μέτρων. Οι αιτίες της κατάρρευσης δεν έχουν εξακριβωθεί και θα ορισθεί επιτροπή πραγματογνωμόνων για να διερευνήσει όλες τις λεπτομέρειες.

    Οπως έγινε γνωστό από τις αρχές, στο στέγαστρο εργάζονταν συνεργεία, τα οποία έκαναν επιχωμάτωση στη σκεπή, προκειμένου να μπει γκαζόν. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν οφείλεται σε αυτό το γεγονός η πτώση της σκεπής, επειδή είχαν γίνει λεπτομερείς στατικές μελέτες και είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Μεταφορά τριών τραυματιών από τη Σαντορίνη στην Αθήνα με C-130

    Με ένα C-130 μεταφέρονται από τη Σαντορίνη στην Αθήνα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τρεις από τους πέντε σοβαρότερα τραυματισμένους.

    Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού υπήρξε άμεση. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να μεταφερθούν με C-130 που θα απογειωνόταν από την Αθήνα, αλλά λόγω της κακοκαιρίας απογειώθηκε τελικώς το αεροσκάφος από την Κρήτη και μετέβη στη Σαντορίνη.

    Τατούλης: Θα γίνει έρευνα σε βάθος για τον εντοπισμό των υπευθύνων του δυστυχήματος

    Ερευνα σε βάθος θα διεξαχθεί προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για το σημερινό τραγικό δυστύχημα στη Σαντορίνη, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης ο οποίος έσπευσε στο χώρο όπου κατέπεσε το στέγαστρο συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Το έργο γίνεται υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Εταιρείας και δεν έχει ακόμη παραδοθεί στο υπουργείο Πολιτισμού.

    [03] Εκρηξη σε παρέλαση της Χαμάς

    Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 85 τραυματίστηκαν σήμερα από την ανατίναξη ενός αυτοκινήτου που συμμετείχε σε μια στρατιωτική παρέλαση του ριζοσπαστικού κινήματος Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από ιατρική πηγή.

    Η παρέλαση αυτή, που παρακολουθούσαν χιλιάδες Παλαιστινίων, έγινε κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό στη Τζαμπάλια (βόρεια Γάζα), λίγο αφότου παλαιστινιακός πύραυλος έπεσε στο Ισραήλ.

    Ισραηλινή στρατιωτική πηγή ανέφερε οτι δεν υπάρχει ισραηλινή στρατιωτική εμπλοκή.

    [04] Φυγή από το Τέξας - Λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες

    Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο όταν το λεωφορείο στο οποίο είχαν επιβιβαστεί προκειμένου να απομακρυνθούν από το Τέξας ενόψει της άφιξης του κυκλώνα Ρίτα τυλίχτηκε στις φλόγες κοντά στο Ντάλας, όπως μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.

    Το τηλεοπτικό κανάλι KXAS, επικαλούμενο ένα σερίφη της περιοχής, ανέφερε ότι στο λεωφορείο επέβαιναν 43 άνθρωποι και "οι μισοί από αυτούς σκοτώθηκαν". Πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν ένοικοι ενός γηροκομείου και μέσα στο όχημα υπήρχαν πολλές φιάλες οξυγόνου που ενδεχομένως να συνέβαλαν στις εκρήξεις.

    Πάντα σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το λεωφορείο παρουσίασε αρχικά πρόβλημα με ένα σκασμένο λάστιχο. Ο οδηγός το ακινητοποίησε αλλά τότε ξέσπασε φωτιά στο σύστημα των φρένων και από εκεί επεκτάθηκε σε όλο το όχημα. Οι εκρήξεις έγιναν τη στιγμή που οι επιβάτες προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το λεωφορείο.

    Εξασθένισε ελαφρώς ο κυκλώνας Ρίτα

    Ο κυκλώνας "Ρίτα" εξασθένησε ελαφρώς, όμως παραμένει επικίνδυνος, με ανέμους που αγγίζουν τα 135 μίλια την ώρα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων (NHC).

    Η "Ρίτα" ενδέχεται να φτάσει στο βόρειο τμήμα του Τέξας ως κυκλώνας κατηγορίας 3, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν το Χιούστον

    Ο δήμαρχος του Χιούστον, Μπιλ Ουάιτ ζήτησε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) από τους κατοίκους που δεν έχουν ακόμα εγκαταλείψει την πόλη, να αναζητήσουν κάποιο καταφύγιο, εκτιμώντας ότι είναι τώρα πια πολύ αργά για να μπορέσουν να φύγουν πριν φτάσει εκεί ο κυκλώνας Ρίτα.

    "Τώρα πια δεν υπάρχει χρόνος για να ξεκινήσει κάποιος να φύγει από την πόλη. Ολοι οι άνθρωποι που παρέμειναν πρέπει να προετοιμαστούν και να βρουν κάποιο καλό καταφύγιο", τόνισε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου.

    Σημείωσε επίσης ότι λεωφορεία και καμιόνια μεταφέρουν καύσιμα στους αυτοκινητόδρομους για να βοηθήσουν τους οδηγούς που έχουν μείνει από βενζίνη.

    "Είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη καταιγίδα, πολύ επικίνδυνη και για την περιοχή του Χιούστον", πρόσθεσε ο δήμαρχος της πόλης μιλώντας στο CNN.

    Ηδη, όπως ανέφερε, από χθες το πρωί πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν την πόλη τους.

    Οι αρχές της πολιτείας του Τέξας ενημέρωσαν για τα επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, που θα επηρεάσουν 5,2 εκατομμύρια κατοίκους

    Αξιωματούχος της πολιτείας του Τέξας στη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε, σήμερα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι εξαιτίας του κυκλώνα Ρίτα που πλησιάζει την πολιτεία, ολόκληρη η πόλη Πορτ Αρθουρ αναμένεται να κατακλυστεί από νερά.

    Επίσης επισήμανε ότι η καθημερινή ζωή 5,2 εκατομμυρίων πολιτών της πολιτείας θα επηρεαστεί από τον κυκλώνα αυτόν, ενώ περίπου έξι χιλιάδες κτίρια αναμένεται να σαρωθούν στο πέρασμά του.

    Ο ίδος ανέφερε, εξάλλου, ότι οι άνεμοι θα σαρώνουν με πολλή μεγάλη ωριαία ταχύτητα (τωρινή εκτίμηση για 135 μίλια την ώρα) περιοχές της πολιτείας για 16 ολόκληρες ώρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 September 2005 - 20:58:15 UTC