Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Καραμανλή στο Παρίσι
  • [02] Προβλήματα από νεροποντή
  • [03] Στη σύνοδο ΔΝΤ-ΠΑ ο Αλογοσκούφης
  • [04] Σουφλιάς για οικοδομικές άδειες
  • [05] Συνέντευξη Κ. Καραμανλή στην Le Figaro
  • [06] Συνάντηση Κώστα Καραμανλή με Ζακ Σιράκ
  • [07] Διαγωνισμός για την Ολυμπιακή
  • [08] Ενας νεκρός απο υποχώρηση στέγαστρου στη Σαντορίνη

  • [01] Επαφές Καραμανλή στο Παρίσι

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κάνει πίσω και να διαπραγματευτεί μια "ειδική σχέση" με την Τουρκία, επισημαίνει, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    "Η ΕΕ αναγνώρισε την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα το 1999 χωρίς να διατυπώσει κάποιες επιφυλάξεις αυτού του τύπου. Ο διάλογος είναι θεμιτός αλλά δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το παρελθόν. Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την αξιοπιστία της", τονίζει στη συνέντευξή του ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Θα ήταν μήπως δίκαιο ή ακόμη και έντιμο να πούμε στην Τουρκία ότι αυτό που της προτείνουμε σήμερα δεν είναι ακριβώς αυτό που της προτείναμε πριν από έξι χρόνια;" διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι ο εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας είναι "προς το συμφέρον όλων και ιδιαίτερα της Ελλάδας".

    Σύμφωνα πάντοτε με τα αποσπάσματα της συνέντευξης που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι "κάθε εμπόδιο που δημιουργεί η Τουρκία σχετικά με την αναγνώριση της Κύπρου θα αποτελούσε πρόβλημα για τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων" που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και το γάλλο πρωθυπουργό Ντομινίκ Βιλπέν.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι οι ελληνογαλλικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ε.Ε., το Κυπριακό και στα Βαλκάνια .

    [02] Προβλήματα από νεροποντή

    Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η νεροποντή που έπληξε ξαφνικά την Αττική μετά τις 8 το βράδυ. Εως τις 11 το βράδυ συνεχιζόταν η διακοπή στα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από το σταθμό Αττικής μέχρι τα Πετράλωνα καθώς σε πολλά σημεία οι γραμμές είχαν καλυφθεί από νερά.

    Επίσης παρέμενε κλειστή η οδός Πειραιώς στο ύψος της Χαμοστέρνας, η Καλλιρόης κάτω από τη γέφυρα της Συγγρού, από Καλλιθέα προς Αθήνα και η παραλιακή λεωφόρος, κάτω από τη γέφυρα του Ιπποδρόμου, από Πειραιά προς Αθήνα. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, όπου λόγω της υψηλής στάθμης των υδάτων έκλεισαν οι δύο λωρίδες προς Λαμία από την έξοδο Αχαρνών μέχρι τη γέφυρα λυμάτων, πρόβλημα το οποίο λίγο πριν τις 11 αποκαταστάθηκε.

    Στην οδό Πατησίων τέθηκαν εκτός λειτουργίας πολλοί φωτεινοί σηματοδότες ενώ δυσχέρεια επίσης κινούνταν τα οχήματα στην λεωφόρο Ηρακλείου, στο ύψος της Αττικής οδού και στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της Χαλυβουργικής.

    Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περίπου 150 κλήσεις για πλημμύρες σε υπόγεια σπίτια και καταστήματα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, στον Κολωνό, στην Πλατεία Αττικής και στα Πατήσια αλλά και στη Λυκόβρυση, στις Αχαρνές, στο Ιλιον και στο Περιστέρι. Για την άντληση των υδάτων εργάζονται ασταμάτητα 30 συνεργεία πυροσβεστών.

    [03] Στη σύνοδο ΔΝΤ-ΠΑ ο Αλογοσκούφης

    Τις ελληνικές θέσεις γιά την οικονομία και το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συναντήσεις, τις οποίες είχε στην Ουάσιγκτον με στελέχη του κογκρέσου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επισκέπτεται την αμερικανική πρωτεύουσα ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, που θα λάβει μέρος στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΑ), που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών συναντήθηκε με Αμερικανούς νομοθέτες, μεταξύ αυτών και με τον ελληνικής καταγωγής, Πολ Σαρμπάνη (ηγετικό μέλος των επιτροπών τραπεζικών υποθέσεων, οικονομικών, προϋπολογισμού και εξωτερικών σχέσεων της γερουσίας), και το βουλευτή, Μάικλ Οξλεϊ (πρόεδρο της επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της βουλής).

    Επιπλέον, είχε την ευκαιρία να "έρθει σε επαφή" με τους Ελληνες υπαλλήλους του ΔΝΤ και της ΠΤ, όπως και με εκπροσώπους της οργάνωσης Hellenic American Heritage Council, που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών.

    Αργότερα, ο κ. Αλογοσκουφης θα συναντηθεί με το ΔΣ του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, θα επισκεφθεί το γενικό διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Αύριο, εξάλλου, προβλέπεται να μιλήσει στην εναρκτήρια συνεδρίαση του ΔΝΤ/ΠΤ, ενώ το βράδυ θα παραστεί σε δείπνο, που θα παραθέσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας.

    Την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα συνεχίσει τις επαφές του, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ/ΠΤ και το βράδυ θα παραστεί σε δεξίωση της Εθνικής Τράπεζας.

    Το πρωί, της ερχόμενης Δευτέρας, 26 Σεπτεμβρίου, θα αναχωρήσει από την αμερικανική πρωτεύουσα γιά τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει επαφές με επιχειρηματίες και θεσμικούς επενδυτές.

    Στις εργασίες της συνόδου ΔΝΤ/ΠΤ θα λάβουν μέρος και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, ακθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας, ενώ θα τις παρακολουθήσουν και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τραπεζίτες από την Ελλάδα.

    [04] Σουφλιάς για οικοδομικές άδειες

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί το νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες για διάλογο στους εμπλεκόμενους φορείς ενώ μέσα στον Οκτώβριο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επεσήμανε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία για τις οικοδομικές άδειες δεν προβλέπει κανένα έλεγχο στη στατικότητα των κτιρίων, αλλά ούτε και στην πορεία του κτιρίου. Αυτό ήταν απαράδεκτο. Με το νέο νόμο θα γίνονται καλύτεροι έλεγχοι πριν από την έκδοση της οικοδομικής άδειας αλλά και ουσιαστικότεροι έλεγχοι κατά την ανέγερση μιας οικοδομής.

    Οι ημιυπαίθριοι χώροι

    Μέσα στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και λύση για τους ημιυπαίθριους χώρους αλλά στην ερώτηση αν οι ημιϋπαίθριοι χώροι θα καταργηθούν όπως είχε πει παλαιότερα ο υπουργός, απάντησε ότι θα τα πούμε όταν έλθει η ώρα.

    Επίσης ο υπουργός δήλωσε ότι την άλλη εβδομάδα θα κάνει ανακοινώσεις για το πως θα προχωρήσει το πρόγραμμα για το Κτηματολόγιο.

    Για τις νέες συμβάσεις παραχώρησης στις εθνικές οδούς ο υπουργός ανέφερε ότι είναι φυσικό τα διόδια να τα εισπραττουν αυτοί που θα κατασκευάσουν τα έργα. Οι υπάλληλοι του ΤΕΟ δεν θα χάσουν τη δουλειά τους. Εως το τέλος του χρόνου θα ξέρουμε τί θα γίνει με το ΤΕΟ, συμπλήρωσε. Τα νέα διόδια, ειπε ο κ. Σουφλιάς δεν μπορεί να είναι έτσι τοποθετημένα ώστε οι οδηγοί να υποχρεώνονται να περάσουν απο αυτά. Θα πρέπει να υπάρχει και εναλλακτική λύση, όπως υπάρχει και σήμερα.

    Επίσης θα υπάρχει αντίστοιχο αντίτιμο ανάλογα με τη χρήση του δρόμου.

    Η λυματολάσπη

    Για την Ψυττάλεια ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι η οσμή για την οποία μιλούν κάτοικοι της Δυτικής Αττικής δεν προκύπτει από την εδαφοποίηση απλώς κατά τη διάρκεια της εδαφοποίησης ίσως να υπάρχει λίγη οσμή αλλά εξαφανίζεται. Επισήμανε δε πως αν οι κάτοικοι των Λιοσίων δεν θέλουν τη λάσπη στη χωματερή μετά τον ερχόμενο Δεκέμβριο εμείς θα βρούμε άλλη λύση.

    Εχουμε μελετήσει, είπε, αυτές τις λύσεις, αλλά δεν θέλησε να τις αποκαλύψει. Η λυματολάσπη δεν θα πηγαίνει στα Λιόσια. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις, συμπλήρωσε.

    Η απορροφητικότητα κονδυλίων

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι πρώτο σε απορροφητικότητα κονδυλίων ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να του διαθέσει προς απορρόφηση άλλα 550 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια που δεν έχουν απορροφήσει άλλοι φορείς.

    Για την Εγνατία ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι υπάρχουν πιστώσεις ύψους 305 εκατ. ευρώ αλλά θεωρεί ότι θα χρειαστούν και άλλες πιστώσεις που θα φθάσουν πάνω από 650 εκατ. ευρώ. Για το λόγο αυτό θα γίνει μακροπρόθεσμος δανεισμός ύψους 250 εκατ. ευρώ ο οποίος όμως δεν θα επιβαρύνει τα ελλείμματα.

    Τέλος για το αεροδρόμιο "Μακεδονία" είπε ότι μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρχίσει επιτέλους η αναβάθμισή του.

    [05] Συνέντευξη Κ. Καραμανλή στην Le Figaro

    Με τίτλο " Καραμανλής : Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεσμευθεί στην Ευρώπη της άμυνας" η μεγάλης κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα Le Figaro, δημοσιεύει σχεδόν ολοσέλιδη συνέντευξη του Ελληνα πρωθυπουργού.

    Ανάμεσα στα θέματα που θίγονται στη συνέντευξη είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα βλέπει το ρόλο του γαλλογερμανικού δίδυμου στην Ευρώπη, ύστερα από το γαλλικό δημοψήφισμα και τις γερμανικές εκλογές, η άμυνα της Ευρώπης και η διεύρυνση σε Τουρκία αλλά και σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

    Στο ερώτημα κατά πόσο τον ανησυχούν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, ο πρωθυπουργός απάντησε:

    "Η Ευρώπη έχει ανάγκη από τη Γερμανία όπως και από τη Γαλλία. Γαλλία και Γερμανία είναι οι κινητήριες δυνάμεις της Ε.Ε. Ελπίζω λοιπόν να έχουμε το συντομότερο δυνατό στη Γερμανία μια ισχυρή κυβέρνηση που θα πάρει γενναίες αποφάσεις σε όλα τα θέματα που αγγίζουν την κοινή πορεία μας στην Ευρώπη."

    Σχολιάζοντας την επιλογή των Γάλλων να απορρίψουν το ευρωσύνταγμα, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε : "Διασχίζουμε μια περίοδο περισυλλογής . Δεν πρόκειται για μια καταστροφή. Η Ευρώπη πολλές φορές έχει γνωρίσει τέτοιες κρίσεις. Μόλις κάναμε δύο βήματα προς τα εμπρός, τη νομισματική ένωση και τη διεύρυνση, που αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο πολιτικό σοκ. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να δώσουμε μια ώθηση σε αυτή την Ευρώπη, διότι μια Ένωση των 25 δεν της επιτρέπεται να παραμένει ακίνητη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με τη Γαλλία στο μέτρο που μοιραζόμαστε πολλές απόψεις για την Ευρώπη."

    Σχετικά με την άμυνα της Ευρώπης ο Ελληνας πρωθυπουργός τονίζει οτι η Ελλάδα πάντοτε ενδιαφερόταν για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. " Οταν προσχωρήσαμε - λέει - στην Ε.Ε., δεν ήταν μόνο για οικονομικούς και εμπορικούς λόγους, αλλά γιατί διαισθανόμαστε ότι στην Ε.Ε. υπήρχε ένα ενδιαφέρον για θέματα ασφαλείας. Η Ελλάδα παραμένει ακόμη και σήμερα η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία είναι εκτεθειμένη σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια."

    Υπογράμμισε στη συνέχεια οτι γιά να βγεί η Ευρώπη από το αδιέξοδο στον αμυντικό τομέα θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή "ενισχυμένες συνεργασίες" παρόμοιες με αυτές της νομισματικής ένωσης. Για τον Ελληνα πρωθυπουργό η άμυνα είναι ένας τομέας που αυτό είναι εφικτό.

    Σε άλλα ερωτήματα κατά πόσο οι θέσεις αυτές υπέρ μιάς Ευρώπης της άμυνας, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και κατά πόσο είναι αντιφατική η επιλογή της Ελλάδας να προτιμήσει τα αμερικανικά F16, ο κ. Καραμανλής απάντησε :

    " Τίποτα δεν αλλάζει στη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές απόψεων, η διατλαντική συνεργασία είναι για μας η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία."

    Σε ο,τι αφορά την παραγγελία των τριάντα F16 τον Ιούλιο, ο κ. Καραμανλής είπε οτι "αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές επιλογές ή έναν προσανατολισμό λιγότερο ή περισσότερο ευρωπαϊκό. Για τέτοιου είδους συμφωνίες και άλλοι παράγοντες μπαίνουν στο παιχνίδι. Το κόστος, τα ειδικά χαρακτηριστικά των αεροσκαφών και πάνω από όλα, αυτό που μέτρησε σε αυτή την παραγγελία, ήταν η προθεσμία παράδοσης ."

    Γιά το αν η Ελλάδα σκέπτεται σε μελλοντική παραγγελία να προτιμήσει τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη, ο πρωθυπουργός είπε : "Ναι. Η ευρωπαϊική επιλογή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα εξεταστεί. Η δέσμευση μας υπερ της ευρωπαϊκής άμυνας είναι πολύ ισχυρή, αλλά όταν πρόκειται για τόσο σημαντικά συμβόλαια και άλλοι παράγοντες λαμβάνονται υπόψη. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ξοδεύουμε τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων."

    Σχετικά με τις θέσεις της Ελλάδας στο διάλογο γιά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ο κ. Καραμανλής υποστήριξε : " Καταλαβαίνω οτι οι χώρες που χρηματοδοτούν καθαρά τον ευρωπαϊκό προυπολογισμό ψάχνουν να μειώσουν τα έξοδα τους. Αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει με 25 χώρες με τον ίδια προϋπολογισμό όπως και πριν τη διεύρυνση. Για την Ελλάδα το βάρος από τη διεύρυνση έχει χειροτερεύσει από το γεγονός ότι πάνω από το μισό της χώρας στερείται επιδοτήσεων συνοχής λόγω στατιστικών επιπτώσεων, από το γεγονός και μόνο ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με τον μέσο όρο του μέσου εισοδήματος των 25 από ό,τι σε σχέση με το μέσο όρο την εποχή των 15. Αποδεχθήκαμε το συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό που παρουσίασε η προεδρία του Λουξεμβούργου. Αυτή θα πρέπει να είναι η βάση των συζητήσεων."

    Σε άλλο ερώτημα γιά την Τουρκία και κατά πόσο η αντιδήλωση των 25 ικανοποιεί την Ελλάδα απάντησε :

    "Η Τουρκία εκπλήρωσε τη δέσμευση που είχε αναλάβει υπογράφοντας το Πρωτόκολλο, που επεκτείνει την τελωνειακή ένωση στις 10 νέες χώρες μέλη της Ε.Ε. αλλά την συνέδεσε με μια απαράδεκτη δήλωση. Θα πρέπει αυτό να υπενθυμιστεί, έτσι ώστε η τουρκική δήλωση να μην έχει έννομες συνέπειες. Περιμένουμε από την Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία στης Κύπρου. Υπό αυτές τις συνθήκες οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου."

    Αναγνώρισε στη συνέχεια οτι η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, καθότι η "υπογραφή του Πρωτοκόλλου συνεπάγεται την εφαρμογή του". Στην περίπτωση που δεν εφαρμοσθεί, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε οτι "κάθε εμπόδιο που θα δημιουργεί η Τουρκία στο δρόμο της αναγνώρισης της Κύπρου θα αποτελεί ένα πρόβλημα για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων."

    Σχετικά με την επιθυμία της Γαλλίας να αναφέρεται η "προτιμησιακή συνεργασία" στην εντολή διαπραγμάτευσης για τις συνομιλίες με την Τουρκία, στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η ένταξη, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε : "Η Ε.Ε. αναγνώρισε την Τουρκία ως υποψήφια χώρα το 1999 χωρίς να αναφέρει επιφυλάξεις τέτοιου τύπου. Ο διάλογος είναι νόμιμος, αλλά δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από το παρελθόν . Η Ε.Ε. οφείλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της. Θα ήταν δίκαιο ή τουλάχιστον ειλικρινές να πούμε στην Τουρκία ότι αυτό που της προτείνουμε σήμερα δεν είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που της προτείναμε εδώ και 6 χρόνια ; Εάν θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. είναι για την Τουρκία μια παρότρυνση να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές αρχές, δεν είναι λογικό να καταστήσουμε αυτή την οδό αμφίβολη. Αυτό δεν θα είχε ως αποτέλεσμα παρά να αποδυναμώσει σοβαρά το κίνητρο της Άγκυρας. Κανείς δεν γνωρίζει ποιά θα είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων αυτών που προβλέπονται μακρές και δύσκολες."

    Σε ενα τελευταίο ερώτημα κατά πόσο τον ανησυχεί το γεγονός οτι είναι πιθανόν να καθυστερήσουν οι εντάξεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ο κ. Καραμανλής είπε : "Ναι αυτό με ανησυχεί. Οι χώρες αυτές έκαναν μια σημαντική προσπάθεια για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Η Ευρώπη δεν πρέπει να δώσει ένα κακό μήνυμα στις χώρες αυτές των οποίων η σταθερότητα εξαρτάται από την επιλογή που έκαναν υπερ της Ευρώπης. Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Ευρώπης έγκειται στην εμπιστοσύνη που της δείχνουμε. Εάν δεν κρατά τον λόγο της, θα χάσει αυτή την εμπιστοσύνη. Είπαμε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία μπορούν να ενταχθούν το 2007, θα πρέπει να το τηρήσουμε. Δεν μπορούμε να τους πούμε ότι έχουμε δυσκολίες και ότι θα πρέπει λοιπόν να περιμένουν στο κατώφλι."

    [06] Συνάντηση Κώστα Καραμανλή με Ζακ Σιράκ

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ με τον οποίο παρακάθησε σε γεύμα.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής δήλωσε:

    "Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκλησή του να επισκεφθώ το Παρίσι. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να κάνουμε μία ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων που καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και βρίσκονται, όπως είναι γνωστό σε όλους, σε εξαίρετο επίπεδο. Βεβαίως και η διάθεση υπάρχει και αναζητήσαμε τρόπους για να γίνουν ακόμη πιο στενές οι σχέσεις αυτές και να τις ενδυναμώσουμε περαιτέρω.

    Οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ εγκάρδια ατμόσφαιρα που άλλωστε αντικατοπτρίζει και τις ιδιαίτερα στενές παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Συζητήσαμε και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος κυρίως εκείνα που σχετίζονται με τη διεύρυνση και τις δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007 - 2013. Συζητήσαμε ακόμα για θέματα γενικότερου διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος όπως Βαλκάνια, Κυπριακό, Μεσανατολικό και τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών".

    Συνέντευξη Κ. Καραμανλή στην Le Figaro

    Με τίτλο " Καραμανλής : Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεσμευθεί στην Ευρώπη της άμυνας" η μεγάλης κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα Le Figaro, δημοσιεύει σχεδόν ολοσέλιδη συνέντευξη του Ελληνα πρωθυπουργού.

    Ανάμεσα στα θέματα που θίγονται στη συνέντευξη είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα βλέπει το ρόλο του γαλλογερμανικού δίδυμου στην Ευρώπη, ύστερα από το γαλλικό δημοψήφισμα και τις γερμανικές εκλογές, η άμυνα της Ευρώπης και η διεύρυνση σε Τουρκία αλλά και σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

    Στο ερώτημα κατά πόσο τον ανησυχούν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, ο πρωθυπουργός απάντησε: "Η Ευρώπη έχει ανάγκη από τη Γερμανία όπως και από τη Γαλλία. Γαλλία και Γερμανία είναι οι κινητήριες δυνάμεις της Ε.Ε. Ελπίζω λοιπόν να έχουμε το συντομότερο δυνατό στη Γερμανία μια ισχυρή κυβέρνηση που θα πάρει γενναίες αποφάσεις σε όλα τα θέματα που αγγίζουν την κοινή πορεία μας στην Ευρώπη."

    Σχολιάζοντας την επιλογή των Γάλλων να απορρίψουν το ευρωσύνταγμα, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε : "Διασχίζουμε μια περίοδο περισυλλογής . Δεν πρόκειται για μια καταστροφή. Η Ευρώπη πολλές φορές έχει γνωρίσει τέτοιες κρίσεις. Μόλις κάναμε δύο βήματα προς τα εμπρός, τη νομισματική ένωση και τη διεύρυνση, που αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο πολιτικό σοκ. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να δώσουμε μια ώθηση σε αυτή την Ευρώπη, διότι μια Ένωση των 25 δεν της επιτρέπεται να παραμένει ακίνητη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με τη Γαλλία στο μέτρο που μοιραζόμαστε πολλές απόψεις για την Ευρώπη."

    Σχετικά με την άμυνα της Ευρώπης ο Ελληνας πρωθυπουργός τονίζει οτι η Ελλάδα πάντοτε ενδιαφερόταν για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. " Οταν προσχωρήσαμε - λέει - στην Ε.Ε., δεν ήταν μόνο για οικονομικούς και εμπορικούς λόγους, αλλά γιατί διαισθανόμαστε ότι στην Ε.Ε. υπήρχε ένα ενδιαφέρον για θέματα ασφαλείας. Η Ελλάδα παραμένει ακόμη και σήμερα η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία είναι εκτεθειμένη σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια."

    Υπογράμμισε στη συνέχεια οτι γιά να βγεί η Ευρώπη από το αδιέξοδο στον αμυντικό τομέα θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή "ενισχυμένες συνεργασίες" παρόμοιες με αυτές της νομισματικής ένωσης. Για τον Ελληνα πρωθυπουργό η άμυνα είναι ένας τομέας που αυτό είναι εφικτό.

    Σε άλλα ερωτήματα κατά πόσο οι θέσεις αυτές υπέρ μιάς Ευρώπης της άμυνας, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και κατά πόσο είναι αντιφατική η επιλογή της Ελλάδας να προτιμήσει τα αμερικανικά F16, ο κ. Καραμανλής απάντησε : "Τίποτα δεν αλλάζει στη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές απόψεων, η διατλαντική συνεργασία είναι για μας η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία."

    Σε ο,τι αφορά την παραγγελία των τριάντα F16 τον Ιούλιο, ο κ. Καραμανλής είπε οτι "αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές επιλογές ή έναν προσανατολισμό λιγότερο ή περισσότερο ευρωπαϊκό. Για τέτοιου είδους συμφωνίες και άλλοι παράγοντες μπαίνουν στο παιχνίδι. Το κόστος, τα ειδικά χαρακτηριστικά των αεροσκαφών και πάνω από όλα, αυτό που μέτρησε σε αυτή την παραγγελία, ήταν η προθεσμία παράδοσης ."

    Γιά το αν η Ελλάδα σκέπτεται σε μελλοντική παραγγελία να προτιμήσει τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη, ο πρωθυπουργός είπε : "Ναι. Η ευρωπαϊική επιλογή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα εξεταστεί. Η δέσμευση μας υπερ της ευρωπαϊκής άμυνας είναι πολύ ισχυρή, αλλά όταν πρόκειται για τόσο σημαντικά συμβόλαια και άλλοι παράγοντες λαμβάνονται υπόψη. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ξοδεύουμε τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων."

    Σχετικά με τις θέσεις της Ελλάδας στο διάλογο γιά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ο κ. Καραμανλής υποστήριξε : " Καταλαβαίνω οτι οι χώρες που χρηματοδοτούν καθαρά τον ευρωπαϊκό προυπολογισμό ψάχνουν να μειώσουν τα έξοδα τους. Αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει με 25 χώρες με τον ίδια προϋπολογισμό όπως και πριν τη διεύρυνση. Για την Ελλάδα το βάρος από τη διεύρυνση έχει χειροτερεύσει από το γεγονός ότι πάνω από το μισό της χώρας στερείται επιδοτήσεων συνοχής λόγω στατιστικών επιπτώσεων, από το γεγονός και μόνο ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με τον μέσο όρο του μέσου εισοδήματος των 25 από ό,τι σε σχέση με το μέσο όρο την εποχή των 15. Αποδεχθήκαμε το συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό που παρουσίασε η προεδρία του Λουξεμβούργου. Αυτή θα πρέπει να είναι η βάση των συζητήσεων."

    Σε άλλο ερώτημα γιά την Τουρκία και κατά πόσο η αντιδήλωση των 25 ικανοποιεί την Ελλάδα απάντησε : "Η Τουρκία εκπλήρωσε τη δέσμευση που είχε αναλάβει υπογράφοντας το Πρωτόκολλο, που επεκτείνει την τελωνειακή ένωση στις 10 νέες χώρες μέλη της Ε.Ε. αλλά την συνέδεσε με μια απαράδεκτη δήλωση. Θα πρέπει αυτό να υπενθυμιστεί, έτσι ώστε η τουρκική δήλωση να μην έχει έννομες συνέπειες. Περιμένουμε από την Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία στης Κύπρου. Υπό αυτές τις συνθήκες οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου."

    Αναγνώρισε στη συνέχεια οτι η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, καθότι η "υπογραφή του Πρωτοκόλλου συνεπάγεται την εφαρμογή του". Στην περίπτωση που δεν εφαρμοσθεί, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε οτι "κάθε εμπόδιο που θα δημιουργεί η Τουρκία στο δρόμο της αναγνώρισης της Κύπρου θα αποτελεί ένα πρόβλημα για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων."

    Σχετικά με την επιθυμία της Γαλλίας να αναφέρεται η "προτιμησιακή συνεργασία" στην εντολή διαπραγμάτευσης για τις συνομιλίες με την Τουρκία, στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η ένταξη, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε : "Η Ε.Ε. αναγνώρισε την Τουρκία ως υποψήφια χώρα το 1999 χωρίς να αναφέρει επιφυλάξεις τέτοιου τύπου. Ο διάλογος είναι νόμιμος, αλλά δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από το παρελθόν . Η Ε.Ε. οφείλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της. Θα ήταν δίκαιο ή τουλάχιστον ειλικρινές να πούμε στην Τουρκία ότι αυτό που της προτείνουμε σήμερα δεν είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που της προτείναμε εδώ και 6 χρόνια ; Εάν θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. είναι για την Τουρκία μια παρότρυνση να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές αρχές, δεν είναι λογικό να καταστήσουμε αυτή την οδό αμφίβολη. Αυτό δεν θα είχε ως αποτέλεσμα παρά να αποδυναμώσει σοβαρά το κίνητρο της Άγκυρας. Κανείς δεν γνωρίζει ποιά θα είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων αυτών που προβλέπονται μακρές και δύσκολες."

    Σε ενα τελευταίο ερώτημα κατά πόσο τον ανησυχεί το γεγονός οτι είναι πιθανόν να καθυστερήσουν οι εντάξεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ο κ. Καραμανλής είπε : "Ναι αυτό με ανησυχεί. Οι χώρες αυτές έκαναν μια σημαντική προσπάθεια για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Η Ευρώπη δεν πρέπει να δώσει ένα κακό μήνυμα στις χώρες αυτές των οποίων η σταθερότητα εξαρτάται από την επιλογή που έκαναν υπερ της Ευρώπης. Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Ευρώπης έγκειται στην εμπιστοσύνη που της δείχνουμε. Εάν δεν κρατά τον λόγο της, θα χάσει αυτή την εμπιστοσύνη. Είπαμε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία μπορούν να ενταχθούν το 2007, θα πρέπει να το τηρήσουμε. Δεν μπορούμε να τους πούμε ότι έχουμε δυσκολίες και ότι θα πρέπει λοιπόν να περιμένουν στο κατώφλι."

    [07] Διαγωνισμός για την Ολυμπιακή

    Εντός τριών εβδομάδων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη για την Ολυμπιακή και σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία η κυβέρνηση θα την φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής προς έγκριση.

    Αυτό τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    Πάντως, από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, αναγνώρισαν στον κ Λιάπη ότι καταβάλει ειλικρινείς και σοβαρές προσπάθειες για την εξυγίανση της Ολυμπιακής αντίθετα -όπως είπαν- από άλλα κυβερνητικά στελέχη που οδήγησαν με τις δηλώσεις τους στην υπονόμευση της εταιρίας.

    Ο υπουργός Μεταφορών, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, και του υγιούς ανταγωνισμού και εναντίον των μονοπωλίων, διαβεβαίωσε ότι αναζητεί την καλύτερη δυνατή και συμφέρουσα λύση και κύριο μέλημα της είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας ενώ υπογράμμισε ότι έχει ενιαία στρατηγική, καλύπτοντας έτσι τους υπουργούς Επικρατείας και Οικονομίας, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε για διγλωσσία.

    Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αρμόδιου τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ Λιάπης, απέφυγε να αποκαλύψει ποια είναι τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης σε περίπτωση που ναυαγήσει ο διαγωνισμός γιατί, όπως είπε, αυτό θα υπονόμευε, σε αυτή τη φάση που είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός, τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

    Στο θέμα της προσφυγής της ελληνικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ Λιάπης αφού σημείωσε ότι ήδη έχει προσφύγει η Ολυμπιακή τόνισε ότι « η κυβέρνηση έχει δύο μήνες περιθώριο για να σκεφτεί, να κρίνει και να αποφασίσει

    «Έχουν γνώση οι φύλακες. Έχουμε μπροστά μας δύο μήνες. Θα δούμε βάσει της εξέλιξης του διαγωνισμού και θα αποφασίσουμε αν θα την κάνουμε ή όχι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο υπουργός Μεταφορών ζήτησε από όλους να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ώστε -όπως είπε- «να μην υπονομευτεί αυτή η εθνική προσπάθεια» ενώ δήλωσε επιφυλακτικός στο να δώσει περαιτέρω νομικές ερμηνείες γιατί όπως είπε μπορεί να βλάψουν την διαδικασία πώλησης της εταιρίας τη στιγμή μάλιστα που ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός ακόμα.

    «Η δική μας πολιτική βούληση είναι να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Χρειάζεται να έχουμε όλοι χαμηλούς τόνους για να προχωρήσει η εθνική υπόθεση της οποίας έχω το μεγάλο βάρος της λύσης. Θα σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να βρει την καλύτερη δυνατή και συμφέρουσα λύση για την Ολυμπιακή. Η προσπάθεια μας αυτή είναι δύσκολη και έχει να κάνει με τα συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος στα οποία δεν είναι της παρούσης να τα συζητήσουμε, καθώς και με μια ιδιαίτερα σκληρή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια με τον διαγωνισμό που τρέχει. Η πολιτική μας βούληση είναι να προχωρήσει και να λήξει αίσια η λύση της ιδιωτικοποίησης. Σε δύο τρεις εβδομάδες αναμένουμε να περατωθεί και να έχουμε τις σαφείς θέσεις των επενδυτών ώστε να συζητήσουμε τη λύση με τις Βρυξέλλες. Αν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός καλώς. Πάντως αν υπάρξει συμφωνία θα τη φέρουμε στη Βουλή για να ψηφιστεί από την Ολομέλεια», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ Λιάπης

    Ακόμα χαρακτήρισε απλουστευτικές τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ ότι το ίδιο παρέδωσε στη ΝΔ μια καθαρή υγιή εταιρία χωρίς χρέη και τις δημιούργησε προβλήματα.

    Απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για 18μηνη αδράνεια της κυβέρνησης τόνισε ότι αν ήταν έτσι δεν προχωρούσε στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΠΑΣΟΚ.

    «Θα μπορούσαμε να τον κηρύξουμε άγονο το δικό σας διαγωνισμό και να οχυρωθούμε πίσω από αυτό και δεν θα είχα και κανένα πολιτικό κόστος» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στις επικρίσεις του κ Βενιζέλου που έκανε λόγο για διγλωσσία της κυβέρνησης κάλυψε τόσο τον υπουργό Επικρατείας Θ Ρουσσόπουλο όσο και τον υπουργό Οικονομίας Γ Αλογοσκούφη τονίζοντας ότι υπάρχει ενότητα στη στρατηγική της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής η οποία όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να επιβιώσει με την μορφή που είναι σήμερα.

    «Ο κ Ρουσσόπουλος είπε το αυτονόητο ότι πρόθεση μας είναι η ιδιωτικοποίηση της ολυμπιακής. Η δήλωση του για εκκαθάριση εν λειτουργία της εταιρίας ήταν η προέκταση μιας απαισιόδοξης προοπτικής. Ο κ Αλογοσκούφης ήταν από την αρχή συντεταγμένος με την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης. Δεν υπήρχαν αντιφάσεις. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο τις γενικές γραμμές του οποίου συζήτησε χθες και ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Α Αλαβάνο στην συνάντηση που είχαν.

    « Η ΝΔ υπηρετεί τη φιλελεύθερη πολιτική είμαστε υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού ,εναντίον των μονοπωλίων και θέλουμε να λειτουργήσουν οι κανόνες ανταγωνισμού.

    Τέλος, σε ότι αφορά τις επισημάνσεις του προέδρου της Ολυμπιακής Εταιρίας κ Παπαγεωργίου στην εφημερίδα «Καθημερινή» τόνισε ότι εξέφρασε επιστημονικές απόψεις ενώ πρόσθεσε ότι οι απαντήσεις που έδωσε στον ίδιο προσωπικά ήταν πειστικές ότι σε μια δύσκολη στιγμή πρόσφερε τις γνώσεις του για να λυθεί ένα ακανθώδες πρόβλημα.

    Από την πλευρά του ο κ Βενιζέλος αμφισβήτησε ότι ήταν αυτές οι προθέσεις του κ Παπαγεωργίου όταν -όπως είπε- στο άρθρο του επεσήμανε ότι καλλιεργείται συνειδητά το κλείσιμο της εταιρίας για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.

    «Οι υποστηρικτές για εκκαθάριση εν λειτουργία της Ολυμπιακής φαίνεται να μην έχουν καμία γνώση για το τι σημαίνει αυτό. Ο κ Παπαγεωργίου στην ουσία κατηγόρησε και τον πρωθυπουργό και τον Αλογοσκούφη και τον Ρουσσόπουλο γιατί αν τον ρωτούσαν τον ίδιο τι σημαίνει δεν θα έκανα το έγκλημα αυτό στην Ολυμπιακή» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ Βενιζέλος.

    Πάντως, ο κ Βενιζέλος, δήλωσε ότι αναγνώρισε στο ύφος της ομιλίας του κ Λιάπη σοβαρή και φιλότιμη προσπάθεια ενώ πρόσθεσε ότι η στάση του υπουργού Μεταφορών στο θέμα της Ολυμπιακής δείχνει το ατόπημα που έκαναν σε βάρος της άλλα στελέχη της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας βεβιασμένη και βλαπτική την δήλωση για εκκαθάριση εν λειτουργία της εταιρίας.

    Τόσο ο κ Βενιζέλος όσο και ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού με το να εξομοιώνει τα δικά της σχέδια, με τον νόμο 3185 του 2003.

    «Η προσπάθεια τότε η δικιά μας είχε κεντρικό πυλώνα να δημιουργήσουμε υγιή κομμάτια της νέας εταιρίας διαχωρίζοντας την από την παλιά εταιρία. Έτσι, με το νόμο 3185 πήραμε τις υγιείς βάσεις και δημιουργήσαμε μία υγιή Ολυμπιακή εταιρία. Έγινε με απόλυτη επιτυχία διότι έφτασε έτσι η νέα εταιρία να μπορεί να πετάει χωρίς να σταματήσει τις πτήσεις και χωρίς χρέη» τόνισαν μεταξύ άλλων.

    «Αυτός ο διαχωρισμός της παλιάς από την νέα εταιρία κατέρρευσε με το έγγραφο που αποστείλατε στην ΕΕ και υποστηρίζετε ότι η νέα Ολυμπιακή εταιρία είναι καθολικός διάδοχος της παλιάς» επεσήμανε ο κ Βερελής ενώ κατέληξε, απευθύνομενος προσωπικά στον κ Λιάπη, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι κάνατε μια ειλικρινή προσπάθεια για την εξυγίανση της Ολυμπιακής αλλά δυστυχώς υπονομεύτηκε από άλλους που δεν ήθελαν να μακροημερεύσει η εταιρία».

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης και του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επέρριψαν ευθύνες, τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στου ΠΑΣΟΚ, ότι με τους χειρισμούς τους οδήγησαν την Ολυμπιακή σε απαξίωση ενώ επανέλαβαν την πρόταση τους για δημόσιο φορέα.

    Εξάλλου από το Παρίσι, η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την περίοδο 1999 - 2004, Λογιόλα ντε Παλάθιο, αρμόδια για τις Μεταφορές, δήλωσε τα εξής:

    «Θέλω να τονίσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν επιτρέπω σε κανέναν να σπιλώνει με αθλιότητες την αντικειμενική και διαυγή διαχείριση του φακέλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την διάρκεια της θητείας μου ως επιτρόπου με αρμοδιότητα για τις μεταφορές.

    Το Κολέγιο των επιτρόπων αποφάσισε ομόφωνα το Δεκέμβριο του 2002 για έναν φάκελο που εκκρεμούσε επί μια δεκαετία και τον οποίο διαχειρίστηκαν τρεις επίτροποι και εκατοντάδες άξια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαι υπερήφανη για όλους τους συνεργάτες μου εκείνης της εποχής, πρότυπα ήθους και επαγγελματισμού».

    [08] Ενας νεκρός απο υποχώρηση στέγαστρου στη Σαντορίνη

    Ενα άτομο μέχρι στιγμής ανασύρθηκε νεκρό και έξι τραυματισμένα μετά την υποχώρηση, λόγω της κακοκαιρίας, του μεταλλικού στέγαστρου του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι Σαντορίνης.

    Το στέγαστρο 1000 τ.μ. σύμφωνα με τις πρώτες πληροφοριες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει καταπλακώσει αρκετά άτομα, εργάτες και τουρίστες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.

    Στη Σαντορίνη έσπευσαν μονάδες των ΕΜΑΚ από την Αθήνα, οι άνδρες των οποίων προσπαθούν να ανασύρουν τους εγκλωβισμένους.

    Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συμπεράσματα ως προς τα αίτια του δυστυχήματος.

    Στη Σαντορίνη μετέβη ο υφυπουργός Πολιτισμού κ.Π. Τατούλης συνοδευόμενος από τον γγ του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, στο Ακρωτήρι βρίσκεται η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Εφορείας της περιοχής κα Μαρφάρη, η οποία βρισκόταν στην Οία.

    Οι εργασίες στο Ακρωτήρι, που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα, συνεχίζονται και όπως είναι γνωστό χρηματοδοτούνται από το Γ' ΚΠΣ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 September 2005 - 16:20:28 UTC