Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Παπανδρέου στη ΔΕΘ
  • [02] Μετριασμένη η διακήρυξη της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ
  • [03] «Αρχίζει μια νέα πορεία προς τον λαό»
  • [04] Ομιλία Καραμανλή στον ΟΗΕ
  • [05] 2.000 ευρώ για τρίτο παιδί
  • [06] Ομιλία Θ. Γκιώνη στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
  • [07] Συνεδρίαση Κ.Π.Ε του ΣΥΝ
  • [08] Τριάντα νεκροί από έκρηξη σε προάστιο της Βαγδάτης
  • [09] Ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην 70η ΔΕΘ

  • [01] Επίσκεψη Παπανδρέου στη ΔΕΘ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θα επισκεφθεί, το Σαββατοκύριακο, την 70η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, κλείνοντας "τον κύκλο των επισκέψεων" των πολιτικών αρχηγών.

    Ο κ. Παπανδρέου θα φτάσει σήμερα στις 4 το απόγευμα, στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, όπου μέλη και φίλοι του κόμματός του ετοιμάζουν μαζική υποδοχή και θα τους απευθύνει σύντομο χαιρετισμό.

    Στις 8.30 το βράδυ, θα μιλήσει σε δείπνο, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ, στο οποίο έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού, καθώς και εκπρόσωποι δεκαπενταμελών μαθητικών συμβουλίων.

    Αμέσως μετά θα μεταβεί στο δημοτικό αναψυκτήριο Νεάπολης (πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη), σε εκδήλωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Αύριο, Κυριακή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί, στις 10.30 το πρωί, με τις διοικήσεις των δύο εταιριών της ΔΕΘ, στις 11.00 με εκπροσώπους των εργαζομένων και - στη συνέχεια - θα ξεναγηθεί σε περίπτερα..

    Στη 1 μετά το μεσημέρι, θα δώσει "εφ΄όλης της ύλης" συνέντευξη Τύπου, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" και στις 3 το απόγευμα θα γευματίσει με κομματικά στελέχη στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

    Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα συνοδεύουν στη Θεσσαλονίκη η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (Νίκος Αθανασάκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μαρία Δαμανάκη, Άννα Διαμαντοπούλου, Θεόδωρος Πάγκαλος, Βάσω Παπανδρέου, Χρήστος Παπουτσής, Κώστας Σκανδαλίδης, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Θανάσης Τσούρας), ο γραμματέας της Κ.Ο. , Δημήτρης Ρέππας, ο αντιπρόεδρος της βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Χάρης Καστανίδης.

    [02] Μετριασμένη η διακήρυξη της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ

    Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ έκλεισε την Παρασκευή με μια μετριασμένη διακήρυξη, με γενικές αναφορές στην οικονομική ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τρομοκρατία, την παγκόσμια ασφάλεια, καθώς και την μεταρρύθμιση του διεθνούς οργανισμού, αλλά χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, πέρα από μια απόφαση για την αποτροπή μελλοντικών γενοκτονιών.

    Η διακήρυξη που εγκρίθηκε στα 60ά γενέθλια του ΟΗΕ --μετά από τρεις ημέρες μαραθώνιων ομιλιών και διαβουλεύσεων--, οδήγησε πολλούς ηγέτες και στελέχη οργανώσεων αρωγής που φέρουν την ευθύνη για την εφαρμογή των προγραμμάτων του Οργανισμού να μιλήσουν για μια "χαμένη" σύνοδο.

    Η σαφέστερη δέσμευση που επιτεύχθηκε στη σύνοδο ήταν αυτή για την ανάγκη αποτροπής μελλοντικών γενοκτονιών, μετά τις σφαγές 800.000 ανθρώπων στη Ρουάντα το 1994, τα εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 1995 και τις δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Σουδάν τα τελευταία χρόνια. Ο ΟΗΕ υιοθέτησε ένα νέο δόγμα "προστασίας" των αμάχων. Η Αν Φλορίνι του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, καλωσόρισε την απόφαση αυτή δηλώνοντας ότι «η ιδέα πως η εθνική ανεξαρτησία δεν είναι απόλυτη είναι πολύ σημαντική».

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους καθώς και οι ομόλογοί του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Κίνας Χου Τζιντάο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν --εκπροσωπώντας τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας--, υιοθέτησαν επίσης μια απόφαση για την αποτροπή της χρήσης πυρηνικών υλικών από τρομοκράτες.

    Ωστόσο, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος όσον αφορά την μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, που αποτελούσε το κύριο αίτημα πολλών χωρών και οργανώσεων. Ουσιώδης πρόοδος δεν σημειώθηκε ούτε στα ζητήματα της αντιμετώπισης της φτώχειας, που μαστίζει δισεκατομμύρια ανθρώπων, ενώ όσον αφορά τα προγράμματα για το HIV/AIDS, την εκπαίδευση, την ιατρική περίθαλψη, την ισότητα των φύλων, την μείωση της μητρικής και παιδικής θνησιμότητας, υπήρξε απλώς μια δέσμευση στη συνέχισή τους.

    Πάντως, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, ο Μπους χρησιμοποίησε έναν συμφιλιωτικό τόνο στη Γενική Συνέλευση.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Άναν εμφανίστηκε "απογοητευμένος" από την έλλειψη αξιόλογης προόδου σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του οργανισμού. Κάλεσε τις πάνω από 30 χώρες που διαπραγματεύτηκαν το τελικό κείμενο να ορίσουν προθεσμία έως τον Δεκέμβριο για την μεταρρύθμιση και την διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά το αίτημά του αυτό αγνοήθηκε.

    [03] «Αρχίζει μια νέα πορεία προς τον λαό»

    «Αρχίζει μια νέα πορεία προς τον λαό, το τέλος της οποίας, θα είναι η νίκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ του επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή με πανό και συνθήματα ενώ ο Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

    Όσα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για την κυβέρνηση Μητσοτάκη '90-'93 ισχύουν και σήμερα για την κυβέρνηση Καραμανλή, «σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος στη συνέχεια απάντησε στο σύνθημα «γερά-γερά να πέσει η δεξιά» που φώναζαν οι συγκεντρωθέντες, λέγοντας «που θα πάει θα πέσει».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε ότι ο Κ. Καραμανλής λέει ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ και σχολίασε πως όταν στις εκλογές η ΝΔ θα βρεθεί στην αντιπολίτευση για αυτό θα φταίει το ΠΑΣΟΚ.

    Για τον πρωθυπουργό είπε ότι δεν εκφράζει το νέο μεσαίο χώρο, αλλά το στυγνό πελατειακό καπιταλισμό που ήταν πάντα η σημαία της δεξιάς στη χώρα μας.

    Η νέα διακυβέρνηση αποκάλυψε την νέα δεξιά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς. Τόσα χρόνια η ΝΔ δηλητηρίαζε την πολιτική ζωή μιλώντας για το "διεφθαρμένο" ΠΑΣΟΚ. Είχε συκοφαντήσει το ΠΑΣΟΚ, έλεγε κλέφτη τον Α. Παπανδρέου και "αρχιερέα της διαπλοκής" τον Κ. Σημίτη, τώρα όμως που συνδικαλιστές ή βουλευτές της ΝΔ μιλάνε για διαφθορά στην ΝΔ, τους φιμώνουν και τους διαγράφουν "αυτό είναι το νέο ήθος και ο νέος πολιτισμός της ΝΔ", παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου.

    Κατηγόρησε τον κυβέρνηση ότι δεν δίνει το επίδομα θέρμανσης, ενώ την ίδια ώρα χαρίζει φόρους στους πλούσιους, συρρικνώνοντας το εισόδημα των φτωχών και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει την μαύρη βίβλο της ΝΔ και την λευκή βίβλο με τις προτάσεις του κόμματος για να αλλάξει η Ελλάδα.

    Τέλος, απευθύνθηκε στις νέες και τους νέους και τους κάλεσε να πλαισιώσουν το νέο φορέα που θα αντικαταστήσει την οργάνωση της νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κλείνει "τον κύκλο των επισκέψεων" των πολιτικών αρχηγών στην 70η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις 8.30 το βράδυ θα μιλήσει σε δείπνο, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ, στο οποίο έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού, καθώς και εκπρόσωποι δεκαπενταμελών μαθητικών συμβουλίων. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο δημοτικό αναψυκτήριο Νεάπολης (πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη), σε εκδήλωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Αύριο, Κυριακή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί, στις 10.30 το πρωί, με τις διοικήσεις των δύο εταιριών της ΔΕΘ, στις 11.00 με εκπροσώπους των εργαζομένων και - στη συνέχεια - θα ξεναγηθεί σε περίπτερα. Στη 1 μετά το μεσημέρι, θα δώσει "εφ΄όλης της ύλης" συνέντευξη Τύπου, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" και στις 3 το απόγευμα θα γευματίσει με κομματικά στελέχη στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

    [04] Ομιλία Καραμανλή στον ΟΗΕ

    «Η εξαθλίωση και η πείνα αποτελούν ντροπή για τον αιώνα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας ότι «σήμερα διαθέτουμε τα μέσα για την εξάλειψή τους. Οφείλουμε να επιμείνουμε σε αυτό τον στόχο, όπως και σε όλους τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, προκειμένου να τους υλοποιήσουμε έως το 2015».

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για τη Διακήρυξη της Χιλιετίας σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας, η Ελλάδα έχει σημαντικά αυξήσει την αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχει».

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Διακήρυξη που αναμένεται να υιοθετήσουν σήμερα όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι «αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, μια καλή αφετηρία στο μακρύ δρόμο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» και «ευκαιρία να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας σε βασικές αρχές όπως:

  • Η υποχρέωση για αποφυγή απειλής ή χρήσης βίας, με οποιοδήποτε τρόπο μη συμβατό με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,

  • Η ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο,

  • Η εξουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλαμβάνει δράση για τη διατήρηση και αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας,

  • Και η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών είναι το ακόλουθο:

    «Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δύο Συμπροέδρους της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου, την Α.Ε. El Hadj Omar Bongo Ondimba, Πρόεδρο της Γκαμπόν, και την Α.Ε. τον κ. Goran Persson, Πρωθυπουργό της Σουηδίας, για αυτήν τη συνάντηση.

    Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω την βαθιά εκτίμησή μας στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα κ. Κόφι Ανάν για τις ακούραστες προσπάθειές του για την πραγματοποίηση αυτού του ιστορικού γεγονότος Υψηλού Επιπέδου.

    Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

    Πέντε χρόνια πριν, υιοθετώντας τη Διακήρυξη της Χιλιετίας, οι ηγέτες του κόσμου έθεσαν φιλόδοξους, πλην όμως εφικτούς στόχους, ενσωματώνοντας τις ελπίδες της διεθνούς κοινότητας για το νέο αιώνα, για έναν κόσμο ενωμένο με κοινές αρχές, και που αγωνίζεται με αποφασιστικότητα για την επίτευξη της ειρήνης και την εξασφάλιση αξιοπρεπών όρων διαβίωσης για κάθε άνδρα, γυναίκα, παιδί.

    Πολλά συνέβησαν έκτοτε. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας. Υιοθετήθηκαν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας και η Συμφωνία του Μοντερέι. Στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας, η Ελλάδα έχει σημαντικά αυξήσει την αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχει. Μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέσαμε τον φιλόδοξο στόχο αύξησης της αναπτυξιακής βοήθειας στο 0,56% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος έως το 2010, με ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στην Αφρική.

    Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, πολλά απομένουν ακόμα να γίνουν. Σημαντικές διαφορές μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών εξακολουθούν να υφίστανται. Η εξαθλίωση και η πείνα αποτελούν ντροπή για τον αιώνα μας. Σήμερα διαθέτουμε τα μέσα για την εξάλειψή τους. Οφείλουμε να επιμείνουμε σε αυτό τον στόχο, όπως και σε όλους τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, προκειμένου να τους υλοποιήσουμε έως το 2015.

    Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

    Πριν πέντε χρόνια διακηρύξαμε τη συλλογική μας ευθύνη να σεβασθούμε τις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας και της ισονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Δημιουργήσαμε ένα συνολικό πλαίσιο αρχών, βασισμένο σε θεμελιώδεις συνθήκες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιστορικές διακηρύξεις και νομολογία δεκαετιών από συμβατικούς μηχανισμούς εποπτείας εφαρμογής συνθηκών και διεθνή όργανα απονομής δικαιοσύνης. Ωστόσο, υπάρχει επικίνδυνο έλλειμμα εφαρμογής του πλαισίου αυτού σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι απαραίτητο να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της επιλεκτικής και αυθαίρετης εφαρμογής, καθώς και της άνευ συνεπειών παραβίασής του. Τα μέτρα αυτά θα δώσουν νέα ζωή στις δεσμεύσεις που έγιναν με τη Διακήρυξη της Χιλιετίας. Στο κείμενο που μόλις υιοθετήσαμε, αυτές οι δεσμεύσεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

    Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

    Σημαντικά γεγονότα μετά την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Χιλιετίας άλλαξαν δραματικά την αντίληψή μας για την ειρήνη και την ασφάλεια. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και αλλού έφεραν στην επιφάνεια νέες παγκόσμιες απειλές και προκλήσεις.

    Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Διακήρυξη που υιοθετούμε σήμερα αποτελεί ευκαιρία να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας σε βασικές αρχές όπως:

    Η υποχρέωση για αποφυγή απειλής ή χρήσης βίας, με οποιοδήποτε τρόπο μη συμβατό με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,

    Η ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο,

    Η εξουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλαμβάνει δράση για τη διατήρηση και αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, και

    Η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Μόνο μέσω αυτών των δεσμεύσεων μπορούμε να ελπίζουμε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των παγκόσμιων επιδημιών, της εξαθλίωσης, των φυσικών καταστροφών, της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής, του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, των μαζικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε άλλης μάστιγας του κόσμου μας.

    Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

    Τιμούμε φέτος την 60η επέτειο δημιουργίας του Οργανισμού μας, ο οποίος, κτισμένος για μια άλλη εποχή, οφείλει να προσαρμοστεί προκειμένου να είναι αποτελεσματικός στο νέο διεθνούς περιβάλλον. Τα Ηνωμένα Έθνη, ο μόνος αληθινά παγκόσμιος θεσμός στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, ο οποίος διαθέτει μοναδική νομιμοποίηση, οφείλει να ανταποκριθεί στις νέες πραγματικότητες και προκλήσεις.

    Η Διακήρυξη που υιοθετούμε σήμερα αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, μια καλή αφετηρία στο μακρύ δρόμο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Είναι μια ισχυρή πολιτική έκκληση, που ενσωματώνει τις περισσότερες από τις προτεινόμενες ιδέες για την ανάπτυξη, την οικοδόμηση της ειρήνης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διατήρηση της ειρήνης και τους θεσμούς των Ηνωμένων Εθνών.

    Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε».

    [05] 2.000 ευρώ για τρίτο παιδί

    Οσες οικογένειες αποκτήσουν και τρίτο παιδί θα τους καταβληθεί εφάπαξ ποσό 2.000 ευρώ από την 1.1.2006 και από την 1.1.2007 το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 2.500 ευρώ.

    Επίσης, όσοι αποκτήσουν και τρίτο παιδί θα απαλλαγούν από το τέλος ταξινόμησης, μέτρο που ισχύει ήδη για τους πολύτεκνους από τέσσερα παιδιά και άνω.

    Τα ανωτέρω ανακοίνωσαν στο υπουργείο Οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Κακλαμάνης οι οικογένειες που αποκτούν τρίτο παιδί ανέρχονται σε 8.000-10.000. Εξάλλου, το μέτρο για την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης αφορά περίπου 130.000.

    Το τέλος ταξινόμησης θα μειωθεί κατά 35% το 2006, ίδιο ποσοστό το 2007 και θα μηδενιστεί το 2008.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας η στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών αποτελεί βασική επιλογή της κυβέρνησης παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες και την τραγική κατάσταση στην οικονομία που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Εξάλλου, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το ποσό που θα χρειαστεί για να καλυφθεί η εφάπαξ καταβολή των 2.000 ευρώ στις οικογένειες με τρία παιδιά προέρχεται από εξοικονομήσεις και περιστολή δαπανών.

    Κριτική από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

    Κριτική στην κυβέρνηση ασκούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ με αφορμή τις ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα για τις οικογένειες με τρία παιδιά.

    ΠΑΣΟΚ

    "Μια βασική προσωπική προεκλογική δέσμευση του κ. Καραμανλή, για την ένταξη στους πολυτέκνους όσων έχουν τρία παιδιά, αφυδατώνεται σε ένα μελλοντικό εφάπαξ επίδομα μόνο για όσους θα αποκτήσουν στο μέλλον τρίτο παιδί", αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Ευάγγελος Βενιζέλος. Οπως αναφέρουν, "οι χιλιάδες οικογένειες που έχουν ήδη τρία παιδιά, πρέπει να αρκεστούν στη σταδιακή μείωση του τέλους ταξινόμησης, που αφενός μεν δεν αφορά όσους δεν έχουν και δεν πρόκειται να αποκτήσουν αυτοκίνητο, αφετέρου δε υπερκαλύπτεται από την υποχρέωση που ούτως ή άλλως έχει η χώρα κατά το κοινοτικό δίκαιο να καταργήσει το τέλος ταξινόμησης και να το αντικαταστήσει με άλλες μορφές τελών χρήσης ή με άλλες μορφές φορολογίας, από τις οποίες δεν εξαιρούνται, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, όσοι έχουν τρία παιδιά".

    Οι Τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ ρωτούν, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση γιατί "η ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος για τους πολύτεκνους αναβάλλεται για το μέλλον, ενώ η κυβέρνηση είχε την οικονομική ευχέρεια να χαρίσει 1 δισ. ευρώ το χρόνο -από πέρυσι- στους επιχειρηματίες". "Είναι σαφές ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση των ολίγων σε βάρος των πολλών", καταλήγουν.

    ΣΥΝ

    "Τα μέτρα αυτά είναι αποσπασματικά και δεν ικανοποιούν σε καμία περίπτωση τις ανάγκες των οικογενειών με τρία παιδιά, που προέρχονται από τα αδύναμα οικονομικά, κοινωνικά στρώματα. Ταυτόχρονα δεν δίνονται σε αυτές τις οικογένειες τα θεσμικά πλεονεκτήματα που έχουν σήμερα οι πολύτεκνοι με τέσσερα και περισσότερα παιδιά, παρβ ότι αυτό ήταν ρητή προεκλογική δέσμευση του κυβερνητικού κόμματος, την οποία και αναιρεί", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της ΠΓ και υπεύθυνου εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ.

    Ο ΣΥΝ ζητά την πλήρη εξομοίωση των οικογενειών με τρία παιδιά με τους πολύτεκνους με τέσσερα και περισσότερα παιδιά. Επίσης, ζητά συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη των νέων ζευγαριών, των μονογονεϊκών οικογενειών και των εργαζόμενων μητέρων.

    [06] Ομιλία Θ. Γκιώνη στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

    Την επιτυχία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που πραγματοποιείται στη Φοιτητική Εστία στα Ιλίσια, από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, χαιρέτισε ο γραμματέας της Νεολαίας του ΚΚΕ Θέμης Γκιώνης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την διοργάνωση η οποία όπως είπε, είναι βασισμένη σε άλλες αξίες.

    Η επιτυχία του Φεστιβάλ με τις όποιες αδυναμίες του, σημείωσε, έχει μια ακόμη διάσταση γιατί είναι μια επιτυχία χωρίς χορηγούς επίσημους ή ανεπίσημους από μεγάλα συμφέροντα. Διάλεξε να έχει χορηγό τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, τη σεμνή προσφορά των συντρόφων και των φίλων. Ετσι, για να είμαστε η ζωντανή διάψευση του ατομισμού, της λογικής του "κοίτα την πάρτη σου", της λογικής που θέλει επιτυχημένο τον "κονομημένο", "τον φαταούλα", τον "κοινωνικά αδιάφορο". Δεν μας πάει αυτή η μόδα και γι' αυτό την καταργούμε στην πράξη. Μέσα στο Φεστιβάλ αυτό μόδα είναι η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η γνώση, η ελπίδα, ο διεθνισμός".

    Αναφερόμενος στα σημερινά προβλήματα τόνισε ότι η Νεολαία είναι από τα σοβαρότερα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης, της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού. "Πληθαίνουν τα αδιέξοδα. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια γενικεύονται. Νέοι φραγμοί ορθώνονται στους νέους ανθρώπους. Κοντά σε αυτή την πραγματικότητα, σπέρνονται και νέα ήθη, νέες αξίες, νέες αρχές, βγαλμένα από το ζωικό βασίλειο, κατάλληλα να θολώσουν τα νερά. Ο αδύναμος δεν επιβιώνει, πρέπει να είμαστε survivors, ο καθένας για την πάρτη του, υποταγή στους ισχυρούς και το δίκιο τους", σημείωσε.

    Αναλύοντας τις οικονομικοπολιτικές συνθήκες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι νέοι σήμερα ο γραμματέας της ΚΝΕ διατύπωσε στις παρακάτω ρητορικές ερωτήσεις:

    α. Ποιόν συμφέρει η ανάπτυξη όταν γι' αυτή απαιτείται αύξηση ανεργίας, ένταση της εκμετάλλευσης, απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση του 8ώρου και των συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων και δουλειά την Κυριακή;

    β. Ποιός κερδίζει όταν ο ευαγγελιζόμενος εκσυγχρονισμός της παιδείας περνάει μέσα από την ένταση των ταξικών φραγμών, την αποψίλωση του λυκείου, το ολοήμερο τρέξιμο, την αποστήθηση ανούσιων πληροφοριών για μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση;

    γ. Ποιόν ωφελεί η δήθεν ποιοτική αναβάθμιση ΑΕΙ και ΤΕΙ όταν πίσω από αυτή έρχεται η κατηγοριοποίηση ή ιδιωτικοποίηση;

    δ. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς τη μετατροπή της επιστημονικής γνώσης και έρευνας από εργαλεία κοινωνικής ευημερίας σε όπλο πλουτισμού μιας χούφτας ανθρώπων αν όχι με ταξικό κριτήριο;

    ε. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι βαφτίζουν ελευθερία επιλογής τα σκληρά η μαλακά ναρκωτικά τη φυγή από την πραγματικότητα. Ποιόν συμφέρει;

    Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία εστιάστηκε η συζήτηση κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ με την επισήμανση ότι η αναζήτηση της πραγματικής αλήθειας μπορεί να μας ελευθερώσει. "Ελευθερία δεν είναι το να διαλέξεις αν θα σε κοιμίσει καλύτερα η Τατιάνα ή η Λαμπίρη, το Φέιμ Στόρι ή η Γιουροβίζιον" τόνισε ο κ. Γκιώνης.

    Ο γραμματέας της ΚΝΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αλλαγή της κατάστασης δεν είναι ανέφικτη, όπως επιμένουν ορισμένοι, αλλά χρειάζεται αγώνας και οργάνωση της νεολαίας σε μια πλατιά νεανική συσπείρωση για την ανάπτυξη ενός πολύμορφου κινήματος με στόχους και αιτήματα που καλλιεργούν την ρήξη και την απειθαρχία απέναντι στο σύστημα και την κυρίαρχη πολιτική.

    [07] Συνεδρίαση Κ.Π.Ε του ΣΥΝ

    Η ανάπτυξη των σχέσεων του Συνασπισμού με τη Νεολαία είναι το αντικείμενο συζήτησης στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος στη σημερινή συνεδρίασή της ενώ αύριο θα συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του κόμματος Α. Αλαβάνο.

    Την εισήγηση στη σημερινή συνεδρίαση έκανε ο κ. Α. Τσίπρας, μέλος της ΠΓ ο οποίος ανέπτυξε το σύνολο των προβλημάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμετωπη η νεολαία, αλλά και τη σχέση της με την πολιτική. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η νεολαία και τα κινήματά της αποτέλεσαν για πολλές δεκαετίες προνομιακό κοινωνικό χώρο για την ανάπτυξη και τη διάδοση των απελευθερωτικών ιδεών και οραμάτων της αριστεράς».

    Ωστόσο, πρόσθεσε στις μέρες μας, «σε μια περίοδο κρίσης της πολιτικής και γενικευμένης ηγεμονίας συντηρητικών αξιών και νεοφιλελεύθερων ιδεών, οι νέες και οι νέοι φαίνεται να γίνονται αποδέκτες νεοφιλελεύθερων επιλογών, τις συνέπειες των οποίων υφίστανται στηΝ καθημερινή τους ζωή, αλλά και φορείς συντηρητικών προτύπων και αξιών».

    Όπως πρατήρησε ο ομιλητής «αυτή η γενικευμένη κρίση ταυτότητας και αυτοπροσδιορισμού αντανακλάται έντονα και στο πολιτικό επίπεδο, όπου παρατηρείται μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ της δύναμης που εμφανίζουν οι πολιτικές δυνάμεις και της πολύ μικρότερης πραγματικής επιρροής τους στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους»

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η αντιπροσωπευτικότητα των πολιτικών σχηματισμών βρίσκεται σε κρίση, οι πολιτικοί όροι και οι έννοιες χρησιμοποιούνται πλέον χωρίς αυστηρότητα, ακρίβεια και θεωρητική πειθαρχία, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται συνολικά η λειτουργία του πολιτικού επιπέδου, πράγμα που σημαίνει ότι η «συρρίκνωσή της πολιτικής άλλωστε, είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα της εποχής μας, καθώς μειώνει τον ζωτικό χώρο της δημοκρατικής λειτουργίας και της πολιτικής αντιπαράθεσης, σε μία περίοδο που οι συσχετισμοί δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη άλλων συλλογικών διαδικασιών χειραφέτησης, αλλά απεναντίας ευνοούν ολοκληρωτικές κατευθύνσεις».

    Σύμφωνα με τον εισηγητή, η διεύρυνση της επιρροής του Συνασπισμού στους νέους και τις νέες αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του κόμματος, γιατί, όπως τόνισε, «η σχέση που αναπτύσσει ο Συνασπισμός με τους νέους αποτελεί βασικό παράγοντα για την διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, αλλά και αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξή του».

    Οι προτάσεις για την ανάπτυξη της Νεολαίας του κόμματος είναι οι εξής:

  • Να δημιουργηθεί ειδικός τομέας στο Οργανωτικό Γραφείο, με ευθύνη την παρακολούθηση, σε συνεργασία με τον οργανωτικό γραμματέα της Νεολαία Συνασπισμού, της δουλειάς των οργανώσεών στο χώρο της Νεολαίας.

  • Να στηριχτεί ολόπλευρα και σε όσες περισσότερες περιοχές είναι δυνατόν το φεστιβάλ της Νεολαία Συνασπισμού

  • Να στηριχθεί η ιδεολογική κατάρτιση των μελών και στελεχών της Νεολαίας Συνασπισμού, με την πραγματοποίηση σε συνεργασία με το "Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς", κύκλων σεμιναρίων σε σχετικά ζητήματα.

  • Να στηριχθεί η προσπάθεια της Νεολαίας Συνασπισμού για τη δημιουργία πολιτιστικών στεκιών στις μεγάλες πόλεις.

  • Να αξιοποιηθεί η έναρξη της λειτουργίας του Ρ/Σ του ΣΥΝ για την άμεση και μαζική επικοινωνία μας με χιλιάδες νέες και νέους, που ακούνε ραδιόφωνο.

    [08] Τριάντα νεκροί από έκρηξη σε προάστιο της Βαγδάτης

    Τουλάχιστον τριάντα Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 38 άλλοι τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε μια αγορά σε νοτιανατολικό προάστιο της Βαγδάτης σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εσωτερικών.

    Η επίθεση έγινε σε αγορά του Ναχραάν γύρω στις 18.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με την πηγή αυτή, η οποία σημείωσε οτι "υπάρχουν και άλλα θύματα".

    Αστυνομική πηγή ανέφερε ότι η επίθεση δεν έγινε απο καμικάζι βομβιστή. "Κάποιοι πάρκαραν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στο μέσον μιας πλατείας το οποίο ανατινάχτηκε αργότερα", πρόσθεσε.

    [09] Ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην 70η ΔΕΘ

    Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι κυβέρνηση των λίγων και αγνοεί τους πολλούς. Αυτό ήταν το μοτίβο της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για πολλά από τα ζητήματα που απασχολούν την χώρα όπως η οικονομία, η κοινωνική πολιτική, τα εθνικά θέματα, η Ολυμπιακή, η δημόσια διοίκηση κλπ

    Από την αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για την στάση που τηρεί σε ορισμένα σημαντικά θέματα όπως είναι το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, το ΕΚΑΣ κλπ

    Ειδικότερα για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μόνο η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή σε όλη την Ευρώπη δεν κάνει κάτι για να περιορίσει τις επιπτώσεις της ανόδου τιμών του πετρελαίου στους καταναλωτές και ζήτησε ένα μέρος από τα υπερβάλλοντα έσοδα που έχει και το κράτος, να δοθεί στους φτωχότερους πολίτες και δεν χρειάζεται, πρόσθεσε, να κόψει κονδύλια από άλλους τομείς.

    Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ τόνισε ότι η ΝΔ δίνει 12 ευρώ αύξηση - αμφισβήτησε αν και αυτά θα δοθούν- και χαρακτήρισε εμπαιγμό και κοροϊδία την αύξηση αυτή προς τα κοινωνικά στρώματα που βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης λέγοντας ότι δεν μπορεί να αρνείσαι στον χαμηλοσυνταξιούχο την ζωή

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για την στάση που τηρεί στο πρόσφατο φαινόμενο του κλεισίματος επιχειρήσεων και τόνισε ότι για να αλλάξει η κατάσταση απαιτείται ισχυρή πολική βούληση και όραμα, τα οποία, είπε ότι, δεν διαθέτει η ΝΔ και για αυτό "η Ελλάδα χάνει το τρένο της προόδου και της ευημερίας".

    Έντονα επικριτικός ήταν κ Παπανδρέου και σε ότι αφορά την διεθνή παρουσία της χώρας με την κυβέρνηση της ΝΔ.

    Ειδικότερα αναφερόμενος στην συνέλευση του ΟΗΕ τόνισε ότι θα περίμενε την Ελλάδα να είναι πρωτεργάτης, με πρωτοβουλία του κ. Καραμανλή, στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φτώχιας στο κόσμο. Αντί αυτού, συνέχισε, υπήρξε μόνο μια εθιμοτυπική ομιλία του πρωθυπουργού και από εκεί και πέρα "είμαστε βουβοί σαν να κάνουμε αγγαρεία".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολική της χώρας και ειδικότερα στην 3η Οκτωβρίου που σηματοδοτεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα ήταν ιστορικό λάθος αν η Ελλάδα συμφωνήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τους σημερινούς όρους. Η συνέχιση της κατοχής της Κύπρου και οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν μπορούν να ενσωματωθούν σε μια ευρωπαϊκή ομαλότητα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα είναι μια διαρκής ωρολογιακή βόμβα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η 3η Οκτωβρίου είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας για ένα νέο Ελσίνκι με χρονοδιάγραμμα, δεσμεύσεις και εγγυήσεις από την πλευρά της Τουρκίας γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον της χώρας

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή ότι επέλεξε και στο θέμα αυτό την υποχώρηση και την σιωπή και φτάσαμε, όπως είπε, στο παρά ένα. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υπογράμμισε ότι «δεν δικαιούστε να υποθηκεύετε την διαπραγματευτική θέση της χώρας» και τον κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ελλάδας

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μια Ελλάδα των αξιών, όπως είπε, που θα έχει παρουσία και δύναμη, θα έχει φωνή και την ηθική δύναμη των ιδεών και του πολιτισμού της.

    Πρέπει τόνισε ο Παπανδρέου να χτίσουμε το "νέο ελληνικό αναπτυξιακό μοντέλο" και προσέθεσε ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε σε μια ανταγωνιστική οικονομία ένα ισχυρό κοινωνικό σύστημα επενδύοντας την αξία που λέγεται άνθρωπος.

    Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε ορισμένες στρατηγικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της χώρας ξεκινώντας από το πολιτικό και διοικητικό σύστημα και την δημόσια διοίκηση κατηγορώντας τον κ. Καραμανλή ότι με την επανίδρυση που επαγγέλθηκε και εφαρμόζει, διατηρεί και επαυξάνει τις αρνητικές πτυχές του ελληνικού κράτους

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, πρότεινε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με ριζική αποκέντρωση των εξουσιών, με επανακαθορισμό των κρατικών, περιφερειακών και αυτοδιοίκητων αρμοδιοτήτων. Επίσης είπε ότι πρέπει να υπάρξει νέα κατανομή πόρων ανάμεσα στην κρατική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση καθώς και δημιουργία μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης

    Ειδικότερα για την Θεσσαλονίκη τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει μια στρατηγική για την ανάδειξη της σε μια πόλη για τη έρευνα, την καινοτομία και τις νέες υπηρεσίες ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός βαλκανικού σχεδιασμού. Επανέλαβε την περσινή του πρόταση για την περιφερειακή αναδιάρθρωση της χώρας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσέγγισε το θέμα πριν από μια εβδομάδα με προχειρότητα.

    Αναφερόμενος στο κράτος αλληλεγγύης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του προωθεί την αναμόρφωση του κοινωνικού συστήματος και τον απεγκλωβισμό του δυναμικού της χώρας. Το κοινωνικό σύστημα που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου θα δώσει βάρος στις «γέφυρες ζωής για την συμμετοχή του Ελληνα πολίτη στην κοινωνία».

    Παράλληλα ο Παπανδρέου είπε ότι η βασική θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχουν προνόμια για λίγους αλλά δικαιώματα για όλους και πρόσθεσε ότι σύνθημα του κόμματος τους είναι "εργασία για όλους και βασική προστασία για αυτούς που δεν μπορούν"

    Ιδιαίτερο βάρος, τόνισε, θα δοθεί στην μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης και πρότεινε να φύγει ο ΟΑΕΔ από τη κρατική διαχείριση και να περάσει στα χέρια των κοινωνικών ετέρων. Εμφαση θα δοθεί, όπως τόνισε, στην ανάγκη διαφύλαξης και στήριξης των κατώτερων συντάξεων με δίκαιο επιμερισμό του κόστους των υψηλότερων συντάξεων χωρίς αυτό να μετακυλίετε σε όλη την κοινωνία.

    Ο κ Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στη διαμόρφωση μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής οικονομίας η οποία όπως τόνισε πάει χέρι - χέρι με ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας. Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της ισχυρής οικονομίας ο εποπτικός ρόλος του κράτους και των ανεξάρτητων των αρχών θα είναι ισχυρός και προσέθεσε ότι η κριτική σε κάθε περίπτωση θα είναι το δημόσιο συμφέρον.

    Αναφερόμενος στο ρόλο του κράτους τόνισε ότι η συντήρηση σήμερα είναι τόσο οι απόψεις που δαιμονοποιούν το κράτος όσο και οι απόψεις που δαιμονοποιούν την αγορά, ενώ πρόσθεσε ότι προοδευτικό είναι αυτό που αναπτύσσει τον τρίτο μεγάλο παράγοντα που είναι η κοινωνία των πολιτών.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ζήτημα της Ολυμπιακής και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τους τελευταίους 18 μήνες ήταν προκλητικά απούσα, δεν αρνήθηκε πάντως ότι για την κατάσταση στην Ολυμπιακή έχει ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ.

    Τόνισε όμως ότι το πρωτεύον σήμερα είναι η εξεύρεση λύσης και παρουσίασε ως εξής τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

    1. να συνεχιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία της εταιρείας

    2. να προσφύγει η κυβέρνηση στο ευρωπαϊκό δικαστήριο

    3. η κυβέρνηση να συγκροτήσει ένα σοβαρό σχέδιο ενεργειών σε συνεννόηση με τη ΕΕ με στόχο την συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

    Το ΠΑΣΟΚ τόνισε ο κ. Παπανδρέου δεν θέλει ένα κρατικό μονοπώλιο να αντικατασταθεί από ιδιωτικό αλλά να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να προκύψει στο τέλος είναι ένα νέο σχήμα με προοπτική και βιοσημότητα που θα βασίζεται κυρίως σε ιδιωτικά κεφαλαία και θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας.

    Αναφέρθηκε στα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και φορολογίας και κατηγορήσετε την κυβέρνηση για την απογράφη.

    Το ΠΑΣΟΚ τόνισε, ως κυβέρνηση θα αποτυπώσει σε έναν πολυετή προϋπολογισμό τις πολιτικές προτεραιότητες στην εκπαίδευση στην έρευνα, την καινοτομία, τηνπροωθηση της απασχόλησης καθώς και τις προτεραιότητες για την εξικομμηση πόρων από την άμυνα, τις δημόσιες δαπάνες και τις επιδοτήσεις χωρίς κοινωνικό αποτέλεσμα. Επίσης εξήγγειλε την εφαρμογή μιας νέας φορολογικής πολιτικής με βασικό της στοιχείο την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

    Ειδικότερα όπως τόνισε θα μειωθεί ο φόρος ειδοσηματος που προέρχεται παο την εργασία και θα αυξηθεί ο φόρος που προέρχεται από το κεφάλαιο. Επίσης θα μειωθεί δραστικά η φορολόγηση των μη διανεμομένων κερδών των επιχειρήσεων για επενδύσεις και θα φορολογηθούν τα διανεμόμενα κέρδη ως εισόδημα, μαζιμε τους συντελεστές φορολογία φυσικών προσώπων. Επίσης θα διευρυνθεί η φορολογική δράση και θα μειωθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.

    Ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα καταργήσει τους μικροφορους, θα ενοποιήσει ολες τις φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα και θα δημιουργήσει πλήρη ηλεκτρονική διαχείριση των φορολογικών εργασιών. Βασικό στοιχείο της φορολογικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι πολίτες θα θεωρούνται "φορολογικά ειλικρινείς".

    Αναφερόμενος στην παιδεία τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η παιδεία στη χώρα μας να είναι βαθιά ταξική και σύνθημα του ΠΑΣΟΚ είναι "παιδεία για όλους". Ο προϋπολογισμός για την παιδεία πρέπει να φτάσει στο 25% τουΑΕΠ και να διατεθεί το 5% του προϋπολογισμού καθώς και το 40% του 4ου ΚΠΣ. Ανέφερε επίσης ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο θα παραμείνει βασικός μοχλός στη τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά όπως πρόσθεσε το ΠΑΣΟΚ δεν φοβαται μορφές μη κρατικών φορέων.

    Εκλεισε την ομιλία του με εκτεταμένη αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και στην αθέτηση προεκλογικών της υποσχέσεων. Τόνισε ότι ενώ υποσχέθηκε εξομοίωση των οικογενειών με τρία παιδιά με τις πολύτεκνες περιορίστηκε να ανακοινώσει ένα επίδομα για όσους αποκτήσουν από εδώ και πέρα τρίτο παιδί και σταδιακή μείωση των φόρων για την αγορά αυτοκινήτου.

    Κατηγόρησε επειδή τον κ. Καραμανλή ότι δεν συγκρότησε το μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα που υποσχέθηκε και ότι αντί για μείωση του κράτους η κυβέρνηση της ΝΔ ίδρυσε 220 νέες υπηρεσίες, συγκρότησε 400 νέες αμειβόμενες επιτροπές και ομάδες εργασίας και σύνεστησε 5,500 νέες θέσεις προσωπικού. Επίσης κατηγόρησε την ΝΔ ότι επανίδρυση του κρατους σημαίνει επανασύσταση του κομματικού κράτους με πρόσληψη, τον πρώτο χρόνο της νέας διακυβέρνησης, 475 ατόμων την ημέρα. Αντί για πρόσληψη σε ευαίσθητους χώρους οπως η υγεία, ανακοινώνει την πρόσληψη 9,000 αγροφυλάκων και χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως "κυβέρνηση αγροφυλάκων".

    Επίσης ο κ Παπανδρέου μίλησε και για διώξεις 25.000 στελεχων στην δημόσια διοίκηση μεταξύ των οποιων και στελέχη την ΝΔ τα οποία είχαν συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε επίσης ότι η μάχη της ΝΔ κατά της διαπλοκής κατέληξε στο φιάσκο, όπως το χαρακτήρισε του "βασικού μετόχου και έγινε πεδίο συμβιβασμών και διευθέτησης συμφερόντων. Ιδιαιτέρα σκληρή ήταν η κριτική του για την οικονομία όπου τόνισε ότι βρισκόμαστε σε έναν πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό με κατάρρευση των δημοσίων εσόδων με στάση πληρωμων και μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Ακόμα και το 3ο ΚΠΣ κατόρθωσε η κυβέρνηση να επιβραδύνει τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερηκε και στην ανεργία τονίζοντας ότι παραμένει το πρώτο πρόβλημα και τον τελευταίο χρόνο έχουν χαθεί σχεδον100.000 θεσιες

    Ταυτόχρονα τόνισε ότι τα πραγματικά εισοδήματα είναι στάσιμα ή υποχωρούν, η ακρίβεια πλήττει κάθε ελληνικό νοικοκυριό και η αγορά έχει παγώσει ενώ 3.000 επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκετο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε τους αγρότες και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν υπάρχει καμαι αναφορά στους αγρότες. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση επέβαλε άδικα φορολογικά μετρά ενώ δανείζεται με υψηλό κόστος για να εμφανίσει μείωση του ελληματος.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβερνηση για πρωτοφανή αυταρχισμό, τον Κ. Καραμανλή για πατερναλισμό και πρόσθεσε ότι έκαναν αλαζονεία την σεμνότητα και την ταπεινότητα.

    Αποτιμώντας συνολικά τα πεπραγμένα της κυβέρνηση τόνισε ότι δεν είναι απλά επικριτικός για την κυβέρνηση καραμανλή αλλά ως Έλληνας αισθάνεται οργισμένος γιατί χάνονται προσπάθειες ετών εξαιτίας της κυβέρνησης την ΝΔ.

    Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλες διαφορές με την ΝΔ καθώς βάζει ψηλά τον πήχη για την Ελλάδα ενώ η ΝΔ τον κατεβάζει, κατηγόρησε επίσης την ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή ότι καλλιεργούν τη ηττοπάθεια. Κατέληξε τονίζοντας ότι η ΝΔ θα λογοδοτήσει στις επόμενες εκλογές καθώς ο λαός θα καταδικάσει την αναλγησία τον κομματισμό και την ανευθυνότητα αυτής της κυβέρνησης. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος αναλαμβάνει μαζί με το ΠΑΣΟΚ την ιστορική ευθύνη να οδηγήσει την χωρά σε έναν διαφορετικό δρόμο με μια νέα εθνική κοινωνική συμφωνία με συμμετοχή κα συνευθύνει του πολίτη και κινητοποίηση της νέας γενιάς.

    Δήλωση Θ. Ρουσόπουλου για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην 70η ΔΕΘ

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας με δήλωσή του, την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην 70η ΔΕΘ ανέφερε ότι «με την ομιλία του πρωθυπουργού το προηγούμενο Σάββατο και την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν:

    Από τη μια μεριά, το έργο, τη σαφή στρατηγική, τη συγκροτημένη πολιτική της Κυβέρνησης. Και, από την άλλη, τα κενά περιεχομένου λόγια του ΠΑΣΟΚ. Από τη μια μεριά, την νέα πολιτική της Κυβέρνησης, που παράγει ήδη απτά αποτελέσματα, που εγγυάται ένα καλύτερο αύριο για όλους. Και από την άλλη, την καθολική άρνηση κάθε αλλαγής, κάθε μεταρρύθμισης. Από τη μια μεριά, τη γλώσσα της αλήθειας και από την άλλη, τη φωνή του λαϊκισμού».

    Απάντηση του Υπουργού ΕΣ.Δ.Δ.Α. Προκόπη Παυλόπουλου στα σημεία της ομιλίας του Αρχηγού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη ΔΕΘ σχετικά με θέματα αρμοδιότητας του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.

    Αναφερόμενος στις επισημάνσεις της ομιλίας του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, που αφορούν το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., ο Υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε τα εξής:

    «Είναι, τουλάχιστον, δείγμα πολιτικής αμηχανίας αλλά και έλλειψης πολιτικής μνήμης νβ ασκεί σήμερα κριτική - και μάλιστα χωρίς καμία πρόταση - στο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. ένας κορυφαίος Υπουργός των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.:

    - Για την αποκέντρωση, ιδίως ενόψει του Δβ ΚΠΣ, όταν οι Κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ. όχι μόνο δεν ετοίμασαν την περιφερειακή μας οργάνωση ενόψει των επειγουσών κοινοτικών μας υποχρεώσεων αλλά και είχαν καταντήσει τους Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών κομματικά φερέφωνα της Χαριλάου Τρικούπη.

    - Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Αβ και Ββ βαθμού, όταν οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. άφησαν τους μεν ΟΤΑ Αβ βαθμού, ιδίως ύστερα από τους πειραματισμούς τύπου «Καποδίστρια», τόσο σε δραματική υπερχρέωση μετά μάλιστα την συστηματική υπεξαίρεση των πόρων τους όσο και χωρίς καμμιά αναπτυξιακή προοπτική. Την δε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επί 10 ολόκληρα χρόνια χωρίς πόρους, προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Και αυτό το συνομολογούν ευθέως και απεριφράστως ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ.

    - Για την μετανάστευση, όταν οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για 10 κρίσιμα χρόνια, δεν τόλμησαν να χαράξουν στοιχειώδη μεταναστευτική πολιτική, να προχωρήσουν σε μέτρα νομιμοποίησης των μεταναστών για να μην είναι θύματα εκμετάλλευσης και μαύρης εργασίας, να θωρακίσουν τα αναφαίρετα δικαιώματα των μεταναστών και να θεσμοθετήσουν, έστω και σε γενικές γραμμές, σχέδιο κοινωνικής ένταξής τους.

    - Για τις προσλήψεις, τους συμβασιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους, όταν οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπήρξαν αρχιτέκτονες του πιο στυγνού κομματικού ρουσφετιού, εμπνευστές της ανάλγητης ομηρίας των συμβασιούχων και πρωτομάστορες της αναξιοκρατίας στις κρίσεις των δημόσιων υπαλλήλων.

    Στον κ. Παπανδρέου το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. δίνει την απάντηση που αρμόζει στο παρελθόν και το παρόν του ιδίου και του Κόμματός του:

    - Με την ουσιαστική ενίσχυση και δημοκρατική τόνωση της αποκέντρωσης και την προετοιμασία των 5 Αναπτυξιακών Περιφερειών για το Δβ ΚΠΣ.

    - Με την σεισάχθεια υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον υπερδιπλασιασμό των πόρων των ΟΤΑ Αβ και Ββ βαθμού καθώς και με την οργάνωση της αναπτυξιακής τους προοπτικής, για να είναι έτοιμοι νβ αντιμετωπίσουν και την μεγάλη πρόκληση του Δβ ΚΠΣ.

    - Με τη χάραξη σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και την αποτελεσματική προστασία τους απέναντι σε κάθε είδους εκμετάλλευσή τους καθώς και την σταδιακή πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία μας.

    - Με την ενίσχυση του ΑΣΕΠ, τη λύση της ομηρίας των συμβασιούχων και τη θέσπιση σύγχρονων κανόνων για την κατοχύρωση της αξιοκρατίας ως προς τις κρίσεις των δημόσιων υπαλλήλων. Στο σημείο δε αυτό ο κ. Παπανδρέου οφείλει να μην ξεχνά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εγκρίσεων για συμβασιούχους αφορά, αποκλειστικώς και μόνο, ανανεώσεις των συμβάσεων όσων προσέλαβε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τελούσαν για χρόνια υπό καθεστώς ομηρίας, όπως τονίσθηκε προηγουμένως. Κάνοντας ανεύθυνη και παραπλανητική κριτική, μετονομάζοντας τις εγκρίσεις αυτές σε νέες προσλήψεις, μήπως ο κ. Παπανδρέου προτείνει την απόλυσή τους; Αν το εννοεί ας βγει να το πει ευθέως. Φυσικά, δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε.

    Με απλές λέξεις σε 18, μόλις, μήνες καλύπτεται ένα κενό πολιτικής τουλάχιστον μιας δεκαετίας, δηλαδή το μεγάλο και επώδυνο κενό των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στις οποίες μετείχε - και είναι, άρα, πλήρως υπεύθυνος για τις πράξεις και παραλείψεις τους - ο κ. Παπανδρέου.

    Και μια τελευταία επισήμανση για το σημερινό ρόλο του κ. Παπανδρέου ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: Αναμένουμε πάντα - και ποιος ξέρει για πόσο ακόμη - τις προτάσεις του και την εποικοδομητική κριτική του και για την πορεία του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 September 2005 - 21:33:40 UTC