Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απορίες προκαλεί σε Βατικανό και Αγκυρα η πρόσκληση της Τουρκίας στον Πάπα
  • [02] Ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών
  • [03] 2.000 ευρώ για τρίτο παιδί
  • [04] ΕΕ: Διαφωνίες για την αντιδήλωση

  • [01] Απορίες προκαλεί σε Βατικανό και Αγκυρα η πρόσκληση της Τουρκίας στον Πάπα

    Η είδηση της πρόσκλησης του Πάπα για το ...2006 αιφνιδίασε τη διπλωματική κοινότητα στην Αγκυρα. Ακόμα και ο εκπρόσωπος του Βατικανού που πληροφορήθηκε από δημοσιογράφους την είδηση της πρόσκλησης αρνήθηκε να πιστέψει ότι, όσα του μετέφεραν οι συνομιλητές του, ήταν ακριβή και ζήτησε να δεί γραπτή επιβεβαίωση ενός πράγματος που θεώρησε αδιανόητο.

    Ο Νούντσιος στην Άγκυρα δεν εμπλέκεται στη διαβίβαση της πρόσκλησης του Τούρκου προέδρου προς τη Ρώμη, καθώς η διαδικασία έγινε από τον πρέσβη της Τουρκίας στο Βατικανό Οσμάν Σουλειμάν Ντουράκ. Aλλά ο Νούντσιος είχε λάβει μέρος στην προετοιμασία όλων των λεπτομερειών της επίσκεψης που προγραμματιζόταν για τις 28-30 Νοεμβρίου 2005.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ποντίφικα είχε καθορισθεί με κάθε λεπτομέρεια: οι συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, η λειτουργία που θα τελούσε στη «Νουντσιατούρα» και η επίσκεψη την επόμενη 30 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, η λειτουργία στο Φανάρι, η ανταλλαγή μηνυμάτων με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η Αγία Σοφία ...

    «Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πλέον τις πολιτικές συνέπειες της κίνησης» λένε χαρακτηριστικά Ευρωπαίοι διπλωμάτες με τους οποίους επικοινώνησε το ΑΠΕ. Πολλοί μιλούν για προσβολή προς το Βατικανό, προσβολή που δεν έχει γίνει στο Βατικανό μετά τον Ιωσήφ Στάλιν και τη γνωστή αποστροφή του για το «πόσες μεραρχίες μπορεί να παρατάξει ο Πάπας».

    «Η Άγκυρα προσπαθεί να ανταγωνισθεί τον Πάπα, για τις θέσεις που έχει εκφράσει ως καρδινάλιος», λένε χαρακτηριστικά διπλωμάτες που θεωρούν ότι η κίνηση αυτή είναι κάτι περισσότερο από «προσβολή». Είναι «λάθος».

    Ορισμένοι διπλωμάτες, που δεν ήθελαν να πιστέψουν ότι η Άγκυρα μπορεί να έκανε τόσο μεγάλο λάθος, έλεγαν ότι ενδεχομένως η κίνηση της πρόσκλησης για το 2006 δεν συνιστά κίνηση ανταγωνισμού προς τον Πάπα, αλλά απλό διαχωρισμό των πολιτικών από τις εκκλησιαστικές λειτουργίες του Πάπα. «Η Άγκυρα διαχωρίζει τα του Καίσαρος από τα του Θεού», λέει χαρακτηριστικά ευρωπαίος διπλωμάτης που θεωρεί αδιανόητο να εμποδίσει η Τουρκία την εκφρασμένη θέληση του Πάπα να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη την 30η Νοεμβρίου. Η Άγκυρα θέλει απλώς να διαχωρίσει τη θέση της από την επίσκεψη και θα υποδεχθεί τον Πάπα ως αρχηγό του κράτους του Βατικανού σε διαφορετική ημερομηνία, λένε οι ίδιοι διπλωμάτες .

    Αλλά οι δυσκολίες μίας τέτοιας «διχοτόμησης» της επίσκεψης είναι πολύ μεγάλες. Ο Πάπας θα εμφανισθεί να επιβάλλει την παρουσία του στην Τουρκία. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αντιδράσεις που θα προκαλούσε η παρουσία του Πάπα στην Κωνσταντινούπολη και στα μεγάλα χριστιανικά μνημεία της Πόλης, καθώς και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα ήταν μεγάλη. Η πίεση προς το Φανάρι θα ήταν επίσης ανυπολόγιστη .

    Τουρκικές πηγές έδιναν, τέλος, διαφορετική ερμηνεία στην κίνηση. Η μετάθεση της επίσκεψης του Πάπα για το 2006 επιτρέπει στην κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο, υποστήριζαν, προκειμένου να ολοκληρώσει τις αλλαγές που εκκρεμούν ως προς τις θρησκευτικές ελευθερίες και την κατάσταση των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων. Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η λύση του θέματος της νομικής προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η απόδοση στα ιδρύματα των μειονοτήτων των περιουσιών που έχουν ουσιαστικά δημευτεί με διάφορες μεθοδεύσεις, έχουν όλα μετατεθεί από την τουρκική κυβέρνηση για μετά την 3η Οκτωβρίου.

    Εμβρόντητη δέχθηκε και η Κωνσταντινούπολη την ανακοίνωση της πρόσκλησης του Πάπα Βενέδικτου του 16ου για το ...2006. Πολιτικοί, επιχειρηματίες ,σχολιαστές , αναλυτές , αναρωτιούνται για τη σοφία της κίνησης, την παραμονή της κρίσιμης απόφασης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. «Η Τουρκία πυροβόλησε μόνη της το πόδι της, στην πιο κρίσιμη στιγμή των αποφάσεων γα την Ευρώπη», είναι το συμπέρασμα μόλις υποχωρεί ο αιφνιδιασμός.

    Ο τουρκικός Τύπος υποδέχεται με μεγάλη επιφύλαξη την απόφαση να προσκληθεί ό Πάπας Βανέδικτος τον ερχόμενο χρόνο και όχι το Νοέμβριο. Η απόφαση για το χειρισμό αυτό αποδίδεται από όλες τις εφημερίδες στη διπλωματική γραφειοκρατία και το προεδρικό μέγαρο.

    Η εφημερίδα «Σαμπάχ» αποδίδει την απόφαση στην επιμονή των γραφειοκρατών του κράτους να αρνούνται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως τη θέση που έχει στη διεθνή εκκλησιαστική τάξη ως «Οικουμενικό» Πατριαρχείο. Η εφημερίδα δείχνει περισσότερο σκεπτική για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η απόφαση αυτή στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.

    Η «Χουριέτ» αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η επίσκεψη του Παπα να γίνει το Νοέμβριο στην Κωνσταντινούπολη, όπως έχει προγραμματισθεί και να ακολουθήσει αργότερα, τον επόμενο χρόνο η επίσκεψη στην Άγκυρα .

    [02] Ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών

    «Η εξαθλίωση και η πείνα αποτελούν ντροπή για τον αιώνα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας ότι «σήμερα διαθέτουμε τα μέσα για την εξάλειψή τους. Οφείλουμε να επιμείνουμε σε αυτό τον στόχο, όπως και σε όλους τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, προκειμένου να τους υλοποιήσουμε έως το 2015».

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για τη Διακήρυξη της Χιλιετίας σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας, η Ελλάδα έχει σημαντικά αυξήσει την αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχει».

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Διακήρυξη που αναμένεται να υιοθετήσουν σήμερα όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι «αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, μια καλή αφετηρία στο μακρύ δρόμο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» και «ευκαιρία να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας σε βασικές αρχές όπως:

  • Η υποχρέωση για αποφυγή απειλής ή χρήσης βίας, με οποιοδήποτε τρόπο μη συμβατό με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,

  • Η ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο,

  • Η εξουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλαμβάνει δράση για τη διατήρηση και αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας,

  • Και η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών είναι το ακόλουθο:

    «Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δύο Συμπροέδρους της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου, την Α.Ε. El Hadj Omar Bongo Ondimba, Πρόεδρο της Γκαμπόν, και την Α.Ε. τον κ. Goran Persson, Πρωθυπουργό της Σουηδίας, για αυτήν τη συνάντηση.

    Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω την βαθιά εκτίμησή μας στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα κ. Κόφι Ανάν για τις ακούραστες προσπάθειές του για την πραγματοποίηση αυτού του ιστορικού γεγονότος Υψηλού Επιπέδου.

    Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

    Πέντε χρόνια πριν, υιοθετώντας τη Διακήρυξη της Χιλιετίας, οι ηγέτες του κόσμου έθεσαν φιλόδοξους, πλην όμως εφικτούς στόχους, ενσωματώνοντας τις ελπίδες της διεθνούς κοινότητας για το νέο αιώνα, για έναν κόσμο ενωμένο με κοινές αρχές, και που αγωνίζεται με αποφασιστικότητα για την επίτευξη της ειρήνης και την εξασφάλιση αξιοπρεπών όρων διαβίωσης για κάθε άνδρα, γυναίκα, παιδί.

    Πολλά συνέβησαν έκτοτε. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας. Υιοθετήθηκαν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας και η Συμφωνία του Μοντερέι. Στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας, η Ελλάδα έχει σημαντικά αυξήσει την αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχει. Μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέσαμε τον φιλόδοξο στόχο αύξησης της αναπτυξιακής βοήθειας στο 0,56% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος έως το 2010, με ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στην Αφρική.

    Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, πολλά απομένουν ακόμα να γίνουν. Σημαντικές διαφορές μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών εξακολουθούν να υφίστανται. Η εξαθλίωση και η πείνα αποτελούν ντροπή για τον αιώνα μας. Σήμερα διαθέτουμε τα μέσα για την εξάλειψή τους. Οφείλουμε να επιμείνουμε σε αυτό τον στόχο, όπως και σε όλους τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, προκειμένου να τους υλοποιήσουμε έως το 2015.

    Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

    Πριν πέντε χρόνια διακηρύξαμε τη συλλογική μας ευθύνη να σεβασθούμε τις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας και της ισονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Δημιουργήσαμε ένα συνολικό πλαίσιο αρχών, βασισμένο σε θεμελιώδεις συνθήκες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιστορικές διακηρύξεις και νομολογία δεκαετιών από συμβατικούς μηχανισμούς εποπτείας εφαρμογής συνθηκών και διεθνή όργανα απονομής δικαιοσύνης. Ωστόσο, υπάρχει επικίνδυνο έλλειμμα εφαρμογής του πλαισίου αυτού σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι απαραίτητο να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της επιλεκτικής και αυθαίρετης εφαρμογής, καθώς και της άνευ συνεπειών παραβίασής του. Τα μέτρα αυτά θα δώσουν νέα ζωή στις δεσμεύσεις που έγιναν με τη Διακήρυξη της Χιλιετίας. Στο κείμενο που μόλις υιοθετήσαμε, αυτές οι δεσμεύσεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

    Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

    Σημαντικά γεγονότα μετά την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Χιλιετίας άλλαξαν δραματικά την αντίληψή μας για την ειρήνη και την ασφάλεια. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και αλλού έφεραν στην επιφάνεια νέες παγκόσμιες απειλές και προκλήσεις.

    Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Διακήρυξη που υιοθετούμε σήμερα αποτελεί ευκαιρία να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας σε βασικές αρχές όπως:

    Η υποχρέωση για αποφυγή απειλής ή χρήσης βίας, με οποιοδήποτε τρόπο μη συμβατό με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,

    Η ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο,

    Η εξουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλαμβάνει δράση για τη διατήρηση και αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, και

    Η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Μόνο μέσω αυτών των δεσμεύσεων μπορούμε να ελπίζουμε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των παγκόσμιων επιδημιών, της εξαθλίωσης, των φυσικών καταστροφών, της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής, του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, των μαζικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε άλλης μάστιγας του κόσμου μας.

    Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

    Τιμούμε φέτος την 60η επέτειο δημιουργίας του Οργανισμού μας, ο οποίος, κτισμένος για μια άλλη εποχή, οφείλει να προσαρμοστεί προκειμένου να είναι αποτελεσματικός στο νέο διεθνούς περιβάλλον. Τα Ηνωμένα Έθνη, ο μόνος αληθινά παγκόσμιος θεσμός στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, ο οποίος διαθέτει μοναδική νομιμοποίηση, οφείλει να ανταποκριθεί στις νέες πραγματικότητες και προκλήσεις.

    Η Διακήρυξη που υιοθετούμε σήμερα αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, μια καλή αφετηρία στο μακρύ δρόμο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Είναι μια ισχυρή πολιτική έκκληση, που ενσωματώνει τις περισσότερες από τις προτεινόμενες ιδέες για την ανάπτυξη, την οικοδόμηση της ειρήνης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διατήρηση της ειρήνης και τους θεσμούς των Ηνωμένων Εθνών.

    Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε».

    [03] 2.000 ευρώ για τρίτο παιδί

    Οσες οικογένειες αποκτήσουν και τρίτο παιδί θα τους καταβληθεί εφάπαξ ποσό 2.000 ευρώ από την 1.1.2006 και από την 1.1.2007 το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 2.500 ευρώ.

    Επίσης, όσοι αποκτήσουν και τρίτο παιδί θα απαλλαγούν από το τέλος ταξινόμησης, μέτρο που ισχύει ήδη για τους πολύτεκνους από τέσσερα παιδιά και άνω.

    Τα ανωτέρω ανακοίνωσαν στο υπουργείο Οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Κακλαμάνης οι οικογένειες που αποκτούν τρίτο παιδί ανέρχονται σε 8.000-10.000. Εξάλλου, το μέτρο για την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης αφορά περίπου 130.000.

    Το τέλος ταξινόμησης θα μειωθεί κατά 35% το 2006, ίδιο ποσοστό το 2007 και θα μηδενιστεί το 2008.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας η στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών αποτελεί βασική επιλογή της κυβέρνησης παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες και την τραγική κατάσταση στην οικονομία που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Εξάλλου, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το ποσό που θα χρειαστεί για να καλυφθεί η εφάπαξ καταβολή των 2.000 ευρώ στις οικογένειες με τρία παιδιά προέρχεται από εξοικονομήσεις και περιστολή δαπανών.

    Κριτική από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

    Κριτική στην κυβέρνηση ασκούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ με αφορμή τις ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα για τις οικογένειες με τρία παιδιά.

    ΠΑΣΟΚ

    "Μια βασική προσωπική προεκλογική δέσμευση του κ. Καραμανλή, για την ένταξη στους πολυτέκνους όσων έχουν τρία παιδιά, αφυδατώνεται σε ένα μελλοντικό εφάπαξ επίδομα μόνο για όσους θα αποκτήσουν στο μέλλον τρίτο παιδί", αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Ευάγγελος Βενιζέλος. Οπως αναφέρουν, "οι χιλιάδες οικογένειες που έχουν ήδη τρία παιδιά, πρέπει να αρκεστούν στη σταδιακή μείωση του τέλους ταξινόμησης, που αφενός μεν δεν αφορά όσους δεν έχουν και δεν πρόκειται να αποκτήσουν αυτοκίνητο, αφετέρου δε υπερκαλύπτεται από την υποχρέωση που ούτως ή άλλως έχει η χώρα κατά το κοινοτικό δίκαιο να καταργήσει το τέλος ταξινόμησης και να το αντικαταστήσει με άλλες μορφές τελών χρήσης ή με άλλες μορφές φορολογίας, από τις οποίες δεν εξαιρούνται, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, όσοι έχουν τρία παιδιά".

    Οι Τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ ρωτούν, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση γιατί "η ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος για τους πολύτεκνους αναβάλλεται για το μέλλον, ενώ η κυβέρνηση είχε την οικονομική ευχέρεια να χαρίσει 1 δισ. ευρώ το χρόνο -από πέρυσι- στους επιχειρηματίες". "Είναι σαφές ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση των ολίγων σε βάρος των πολλών", καταλήγουν.

    ΣΥΝ

    "Τα μέτρα αυτά είναι αποσπασματικά και δεν ικανοποιούν σε καμία περίπτωση τις ανάγκες των οικογενειών με τρία παιδιά, που προέρχονται από τα αδύναμα οικονομικά, κοινωνικά στρώματα. Ταυτόχρονα δεν δίνονται σε αυτές τις οικογένειες τα θεσμικά πλεονεκτήματα που έχουν σήμερα οι πολύτεκνοι με τέσσερα και περισσότερα παιδιά, παρβ ότι αυτό ήταν ρητή προεκλογική δέσμευση του κυβερνητικού κόμματος, την οποία και αναιρεί", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της ΠΓ και υπεύθυνου εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ.

    Ο ΣΥΝ ζητά την πλήρη εξομοίωση των οικογενειών με τρία παιδιά με τους πολύτεκνους με τέσσερα και περισσότερα παιδιά. Επίσης, ζητά συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη των νέων ζευγαριών, των μονογονεϊκών οικογενειών και των εργαζόμενων μητέρων.

    Απάντηση υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών

    "Tο ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά δείχνει ότι έχει χάσει όχι μόνο επεισόδια από την πολιτική ζωή του τόπου, αφού από τις 6 Σεπτεμβρίου είχαν προαναγγελθεί τα μέτρα πρόνοιας που ανακοινώθηκαν σήμερα, αλλά και το μέτρο", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με αφορμή την κριτική που άσκησαν οι Τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ η Βάσω Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    "Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε λαϊκισμό και ασκούν κριτική για τη στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στις οικογένειες με τρία παιδιά, χωρίς να απολογούνται γιατί δεν το έπραξαν οι ίδιοι στο παρελθόν", προσθέτει το υπουργείο. "Καλά θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, που έχει καταδικάσει όλες τις ελληνικές οικογένειες και τις επόμενες γενιές με χρέη και ελλείμματα, να σταματήσει να εμπαίζει και να παραπληροφορεί συστηματικά τον ελληνικό λαό. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από το 2006. Αντί λοιπόν να ασκεί ανέξοδη κριτική το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να απολογηθεί για την κατάσταση που άφησε στην οικονομία".

    Απάντηση υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη

    O υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικήτας Κακλαμάνης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα μέτρα πρόνοιας για τις οικογένειες με τρία παιδιά, ανέφερε:

    "Οταν η αμηχανία συνυπάρχει με τον πολιτικό πανικό, τότε ακόμη και σοβαροί πολιτικοί όπως οι κ.κ. Β. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλος, διατυπώνουν απόψεις που αμφιβάλλω αν μπορούν να τις επαναλάβουν στις λαϊκές γειτονιές των εκλογικών τους περιφερειών και όχι βεβαίως στην Εκάλη και την Κηφισιά η πρώτη και στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης ο δεύτερος...".

    [04] ΕΕ: Διαφωνίες για την αντιδήλωση

    Το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ), που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, δεν κατάφερε τελικώς να καταλήξει σε συμφωνία για την αντιδήλωση των "25" στη διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κύπρου.

    "Η συνεδρίαση των πρεσβευτών ολοκληρώθηκε. Δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στις θέσεις των χωρών", ανέφερε διπλωματική πηγή. Σύμφωνα με τον ίδιο διπλωμάτη, το γεγονός αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα απειλήσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, στις 3 Οκτωβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 September 2005 - 21:58:06 UTC