Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντεγκλήσεις στη Βουλή για το αγροτικό
  • [02] Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων
  • [03] Απόφαση της ΕΕ για το μέλλον των «Ολυμπιακών Αερογραμμών»
  • [04] Επίσκεψη Α. Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη
  • [05] ΔΕΘ: Συνέντευξη Α. Αλαβάνου
  • [06] Ομιλία Κ. Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
  • [07] Βαριά ήττα του Παναθηναϊκού στο τσάμπιονς λιγκ

  • [01] Αντεγκλήσεις στη Βουλή για το αγροτικό

    «Η αγροτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αποτιμάται σήμερα με φτώχεια στον αγρότη, ακρίβεια στον καταναλωτή και κέρδη στους μεσάζοντες», επεσήμανε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του για το νέο αγροτικό νομοσχέδιο - ένα νομοσχέδιο «πολυδιαφημισμένο, αλλά κενό περιεχομένου, που δεν συνιστά συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθύμισε τις προεκλογικές και προγραμματικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να διαπιστώσει: «Τα έχετε κάνει θάλασσα. Και επειδή έχει τελειώσει το παραμύθι ότι «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ», σωσίβιο για την κυβέρνηση είναι να ζητάει από μας προτάσεις. Θα έπρεπε ο κος Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη να είναι πιο ειλικρινής και να πει: «Περιμένω προτάσεις από τον κο Παπανδρέου επειδή δεν ξέρουμε πού πάμε». Αρπάξατε ως σωσίβιο την υπεύθυνη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή της ΚΑΠ. Ήταν ένας χρόνος χαμένος για την αγροτική οικονομία».

    Απαντώντας στην αιτίαση του πρωθυπουργού, ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος δεν έχει προτάσεις, ο κος Παπανδρέου τόνισε: «Εμείς έχουμε προτάσεις: Πρέπει να δράσουμε με σχέδιο, να οικοδομήσουμε υποστηρικτικές δομές και λειτουργίες, να αξιοποιήσουμε τη νέα ΚΑΠ για να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα των αγροτών σε νέο περιβάλλον. Εσείς απλώς σπαταλάτε χρόνο».

    Ειδικότερα, ο κος Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τις συμβουλευτικές δομές για τους αγρότες, αντί του μηχανισμού που προβλέπει το νομοσχέδιο (κέντρα αγροτικής ανάπτυξης, κέντρα πληροφόρησης, διαπιστευμένοι αγροτικοί σύμβουλοι) πρότεινε «ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής συμβουλών που δεν θα βασίζεται σε δημοσιοϋπαλληλικά πρότυπα, αλλά όπου θα συμμετέχουν και φυσικά πρόσωπα της Περιφέρειας που ασχολούνται με τη γεωργία».

    Σε σχέση με τις ρυθμίσεις για τους νέους αγρότες, ο κος Παπανδρέου, παραδέχθηκε κατβ αρχάς ότι ο νόμος του ΠΑΣΟΚ δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, για να παρατηρήσει ωστόσο ότι και η προβλεπόμενη στο σχέδιο νόμου, μείωση του επιτοκίου των δανείων δεν αποτελεί ουσιαστικό κίνητρο, αλλά θα έπρεπε να πλαισιωθεί και από άλλα μέτρα που αφορούν τον «τρόπο διαχείρισης του εθνικού αποθέματος».

    Η αύξηση των μελών στο ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας και αλλού, «το μόνο που θα δημιουργήσει είναι νέες περισσότερες θέσεις για ημετέρους». Ουσιαστικό μέτρο θα ήταν κατά τον κο Παπανδρέου, η αποσύνδεση της εκπαίδευσης των νέων αγροτών από την υφιστάμενη κατάρτιση και η δημιουργία ενός νέου φορέα που θα διαχειριστεί τα προγράμματα και θα συνδέεται με την τριτοβάθμια εκπαίδευση - αλλά και η συγχώνευση και αποκέντρωση οργανισμών και φορέων όπως ο ΟΑΕΔ.

    «Η πολιτική γης και οι χρήσεις της είναι σοβαρότατο θέμα, αλλά δεν αντιμετωπίζεται με τα γραφεία αναδασμών. Κι εμείς προσπαθήσαμε να παρέμβουμε - χωρίς επιτυχία. Δημιουργήσαμε την «Αγρογή» πολύ αργά σε σχέση με την Ευρώπη. Όμως, τώρα, με αφορμή τη νέα ΚΑΠ, είναι σημαντική η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε μια νέα πρόταση «Αγρογής», ώστε να υπάρξει σοβαρή πολιτική γης. Ζητούμε την ισότιμη ανταλλαγή θέσεων και απόψεων με τους κατοίκους της υπαίθρου» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνειδητή δημιουργία κλίματος ανασφάλειας σε σχέση με τις επιδοτήσεις, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ έχει διασφαλίσει τα σχετικά ποσά μέχρι το 2013. «Για να καλύψετε την έλλειψη της προετοιμασίας σας, θέλατε να χαμηλώσετε τον πήχη, διαδίδοντας ότι υπήρξε δήλωση της Δανέζας Επιτρόπου για μείωση των επιδοτήσεων μετά το 2008. Τέτοια δήλωση δεν είδαμε. Εφβ όσον εμείς διασφαλίσαμε τις επιδοτήσεις μέχρι το 2013, οποιαδήποτε μείωση θα είναι αποτέλεσμα της δικής σας απραξίας. Θα κριθείτε και εσείς και ο κύριος Καραμανλής» προειδοποίησε ο κος Παπανδρέου.

    Τέλος, ο κ.Παπανδρέου, επεσήμανε την ανάγκη χορήγησης επιδόματος θέρμανσης τουλάχιστον στους κατοίκους των ορεινών περιοχών, καθώς η κυβέρνηση έχει εισπράξει τεράστιους φόρους από το πετρέλαιο. «Εμείς ζητάμε να μην υπάρχει κοινωνική αναλγησία, αλλά να δώσετε το επίδομα θέρμανσης σβ αυτούς που έχουν ανάγκη, από τα χρήματα που εισπράξατε» τόνισε.

    Απάντηση Μπασιάκου

    «Η σημερινή συζήτηση ήταν ευνοϊκή συγκυρία για τον κο Παπανδρέου για να διακόπτει τις διακοπές του και να μιλά για δεύτερη φορά κατά το 18μηνο της διακυβέρνησης της ΝΔ για τα αγροτικά» ανέφερε σε παρέμβασή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ε. Μπασιάκος, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Αντί για προτάσεις, είχαμε από πλευράς του κου Παπανδρέου, ορισμένες θεωρητικές επισημάνσεις, αλλά καμία πρόταση για την επίλυση των χρονιζόντων τη 10ετία του ΠΑΣΟΚ προβλημάτων στον αγροτικό τομέα» υποστήριξε ο υπουργός. «Στο παρελθόν, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, είχε καταθέσει μία πρόταση να φτιάξουμε μια Επιτροπή Περιβαλλοντικής Προστασίας και κανείς, ούτε ο ίδιος, δεν την επαναφέρει (?) Δεν μίλησε, όμως, για το φόνο, για την υπογραφή του στις πολλές ρυθμίσεις κοινοτικών κανονισμών που διευκόλυναν τις εισαγωγές».

    «Η κυβέρνηση είναι υπερήφανη γιατί το πρώτο πεντάμηνο του 2005 αναστρέψαμε για πρώτη φορά την καθοδική πορεία του ισοζυγίου, καθώς είχαμε αύξηση των εξαγωγών και μείωση κατά 4,7% των εισαγωγών. Είναι πολύ σημαντικές εξελίξεις, που οφείλονται στις προσπάθειες της ΝΔ» παρατήρησε ο κος Μπασιάκος.

    Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο απέναντι στην κριτική που δέχθηκε από τον κο Παπανδρέου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι, «κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τα μισά άρθρα» και υπενθύμισε ότι «το σύνολο των φορέων συμφωνεί με τα μέτρα μας, που βεβαίως δεν εξαντλούν τις προτάσεις της κυβέρνησης. Θα έρθει και νέο νομοσχέδιο στο τέλος του έτους».

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις, ο κος Μπασιάκος ανέστρεψε το επιχείρημα του κου Παπανδρέου, για να παρατηρήσει: «Εφβ όσον διασφαλίσατε, όπως λέτε, τα σχετικά ποσά, πώς τότε είναι δυνατόν να μειωθούν οι επιδοτήσεις;»

    [02] Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων

    Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, η αύξηση της παραγωγικότητας, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η αύξηση της απασχόλησης και η προώθηση δράσεων που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, είναι οι πέντε προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων για το χρονικό διάστημα 2005-2008.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας σήμερα το προσχέδιο του Εθνικού Προγραμμάτος Μεταρρυθμίσεων, "οι προτεραιότητες αυτές αποτελούν την απάντηση σε αυτούς που λένε ότι προχωρούμε χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα και χωρίς στόχους". Εχουμε, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι αποβλέπουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη βελτίωση του επιπέδου ζωής.

    Επίσης ο υπουργός είπε ότι περιμένει τις υπεύθυνες θέσεις των κομμάτων και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι "δεν μας αξίζει η θέση του ουραγού, στην οποία μας καταδίκασαν οι αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος . Δεν μας αξίζει η θέση του οραγού, στην οποία μας καταδίκασε η αναβλητικότητα, η στασιμότητα και η αβελτηρία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Δεν μας αξίζει η θέση του οραγού, στην οποία μας καταδίκασε η αναποτελεσματικότητα και η αδιαφορία της προηγούμενης κυβέρνησης".

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμα ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων αντανακλά την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, παράλληλα με την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, να επιταχύνει το ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να επισπεύσει την υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας και πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις όλων των υπουργείων κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

    Προσχέδιο προγράμματος

    Το προσχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων δόθηκε στη δημοσιότητα προκειμένου να εκφέρουν τις απόψεις τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και στη συνέχεια, αφού συζητηθεί το πρόγραμμα και στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, θα υποβληθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2005-2008 περιλαμβάνονται όλες οι δράσεις και οι ενέργειες, οι οποίες αποβλέπουν στην προσέγγιση των στόχων που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις της Λισαβόνας, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ θα πρέπει να καταστεί η πιο ανταγωνιστική οικονομία στον πλανήτη.

    Ειδικότερα, αναφέρεται στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, στις μεταφορές, στην εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς, στην κοινωνία της γνώσης, στις επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο, στην προστασία του περιβάλλοντος κλπ.

    Το προσχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης, αποτελεί την πυξίδα για το μέλλον. Αποτελεί την εγγύηση ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει πορεία, ότι παύει να είναι ο ουραγός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι αξιοποιεί τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι θα αξιολογηθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΟΑ, ότι θα υπάρξουν μέτρα ενεργητικής πολιτικής για την απασχόληση και ότι η κοινοτική Οδηγία για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων έχει απορριφθεί και δεν υπάρχουν πιέσεις (για την απελευθέρωση επαγγελμάτων στην Ελλάδα).

    [03] Απόφαση της ΕΕ για το μέλλον των «Ολυμπιακών Αερογραμμών»

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα ότι μια σειρά από ενισχύσεις μέσω των οποίων το ελληνικό κράτος στήριξε οικονομικά την Ολυμπιακή Αεροπορία και τις Ολυμπιακές Αερογραμμές είναι αντίθετες προς το Κοινοτικό Δίκαιο.

    Οπως αναφέρει στη σημερινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή, με την απόφαση αυτή περατώνεται η έρευνα την οποία ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου του 2004 και η οποία αποσκοπούσε να διαπιστώσει αν οι ενισχύσεις που έδωσε το ελληνικό Δημόσιο από το Δεκέμβριο του 2002 και μετά, δόθηκαν καταχρηστικά ή ήταν σύμφωνες προς το Κοινοτικό Δίκαιο.

    Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται επίσης ότι το 2002 η Ολυμπιακή είχε καταδικαστεί στην επιστροφή 160 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

    Αναλυτικότερα, στη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι μετά από μια διεξοδική ανάλυση της οικονομικής κατάστασης, τόσο της Ολυμπιακής Αεροπορίας όσο και των Ολυμπιακών Αερογραμμών, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό Δημόσιο συνέχισε να ενισχύει τις δύο αυτές εταιρίες, χορηγώντας ασυμβίβαστες με την κοινή αγορά ενισχύσεις, κυρίως μέσω των ακόλουθων μέτρων:

    - της ανάληψης από το ελληνικό Δημόσιο και την Ολυμπιακή Αεροπορία μέρους του κόστους μίσθωσης αεροσκαφών από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, συνολικού ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώΒ·

    - της αδικαιολόγητης καταβολής περίπου 90 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο προς την Ολυμπιακή Αεροπορία, κατά τη στιγμή της δημιουργίας των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της μεταβίβασής τους στο Δημόσιο. Η ενίσχυση προκύπτει από την υπερεκτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού που μεταβιβάστηκαν στο ΔημόσιοΒ·

    - της ανοχής από το ελληνικό Δημόσιο της μη πληρωμής από την Ολυμπιακή Αεροπορία, μεταξύ Δεκεμβρίου 2002 και Δεκεμβρίου 2004, οφειλόμενων φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ποσού άνω των 350 εκατ. ευρώΒ·

    - της ανάληψης από το ελληνικό Δημόσιο διαφόρων οικονομικών υποχρεώσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που συνδέονται κυρίως με συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών και την αποπληρωμή τραπεζικού δανείου, ποσού το οποίο μπορεί να ανέλθει σε 60 εκατ. ευρώ.

    Το ακριβές ποσό των ενισχύσεων που το ελληνικό κράτος θα πρέπει να ανακτήσει βάσει των μέτρων που προαναφέρθηκαν, θα οριστεί με την εφαρμογή της απόφασης.

    Ζακ Μπαρό: Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην ελληνική αγορά των αερομεταφορών

    Tην εκτίμηση ότι με τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ξεκαθαρίζει το τοπίο στην ελληνική αγορά των αερομεταφορών» εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Ζακ Μπαρό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σε ότι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, ο αρμόδιος για θέματα μεταφορών Επίτροπος εμφανίσθηκε σχετικά αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει χώρος στους ελληνικούς ουρανούς για μιά ή περισσότερες αεροπορικές εταιρίες» και ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα σημαντικά σημεία στη διεθνή αγορά των αερομεταφορών.

    Ο Ζακ Μπαρό ανέφερε ακόμη ότι οι πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τις ενισχύσεις που μπορούν να λαμβάνουν τα ευρωπαϊκά περιφερειακά αεροδρόμια για την αύξηση των εργασιών τους, δημιουργούν θετικό έδαφος για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην ελληνική αγορά των αεροπορικών υπηρεσιών. Παράλληλα δήλωσε πως είναι πεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια, σημειώνοντας μάλιστα ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κ Καραμανλής αναφέρθηκε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του τρόπου λειτουργίας της Ολυμπιακής.

    Ο Ζακ Μπαρό σημείωσε ότι το ακριβές ποσό, το οποίο θα πρέπει τελικά να επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο δεν είναι προς το παρόν προσδιορίσιμο και ότι αυτό θα συμβεί μετά από αναλυτική εξέταση όλων των ενισχύσεων, την οποία από κοινού θα πραγματοποιήσουν οι αρμόδιες ελληνικές και κοινοτικές υπηρεσίες. «Αυτό που μπορώ σήμερα να σας πω είναι πως πρόκειται για ένα ποσό μερικών εκατοντάδων εκατομυρίων ευρώ και τίποτα άλλο» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε κατβ επανάληψη ο Επίτροπος σε συνεχείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

    Το θέμα για το οποίο ο γάλλος Επίτροπος δεν άφησε καμία αμφιβολία, ωστόσο, ήταν ότι αποκλείεται στο εξής να επιτραπεί στο ελληνικό δημόσιο να εξακολουθήσει να ενισχύει τις Ολυμπιακές Αερογραμμές κατά τρόπο αντίθετο προς την κοινοτική νομοθεσία. Ο Ζακ Μπαρό υπενθύμισε εν προκειμένω ότι από το 1994 ως σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει τρία σχέδια εξυγίανσης της Ολυμπιακής, χωρίς κανένα να εφαρμοσθεί. Οι ελληνικές αρχές και η Ολυμπιακή γνώριζαν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να εξακολουθήσει επ` άπειρον, σημείωσε με νόημα ο γάλλος Επίτροπος, τονίζοντας ότι, συν τοις άλλοις, αυτή η κατάσταση ήταν άδικη για τις υπόλοιπες αεροπορικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

    Τέλος ο Ζακ Μπαρό ερωτηθείς αν υπάρχει η δυνατότητα δραστηριοποίησης εκ νέου κρατικής αεροπορικής εταιρίας στην Ελλάδα απάντησε ότι αυτό δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι δική της ευθύνη είναι να μην στρεβλώνονται οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, είτε από τις κρατικές, είτε από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου.

    Μιχ.Λιάπης: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια

    Σε αναζήτηση μιας λύσης, η οποία θα έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους στις Ολυμπιακές Αερογραμμές, βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την αναμενόμενη καταδικαστική απόφαση της Κομισιόν.

    Σε δήλωσή του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης παραδέχθηκε ότι η απόφαση της ΕΕ επιβαρύνει καταλυτικά την ήδη βεβαρημένη κατάσταση της Ολυμπιακής και δυσχεραίνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησής της. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την πώληση της Ολυμπιακής και επεξεργάζεται εναλλακτικές λύσεις για την επόμενη ημέρα.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι την επίτευξη "της καλύτερης δυνατής λύσης" και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Ο κ. Λιάπης επέρριψε τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση του εθνικού μας αερομεταφορέα σε εσφαλμένες πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες, όπως τόνισε, δημιούργησαν το απόλυτο αδιέξοδο για την Ολυμπιακή και τους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτήν.

    Αύριο στις 18.30 θα συνεδριάσει η διϋπουργική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα, με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργών Γ.Αλογοσκούφη, Δ.Σιούφα, Μιχ.Λιάπη, Π.Παναγιωτοπούλου και του ξένου συμβούλου αποκρατικοποιήσεων, της εταιρείας «Λαζάρ», γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος.

    [04] Επίσκεψη Α. Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

    Τις εγκαταστάσεις της 70ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Ο πρόεδρος της Helexpo ΑΕ Αριστοτέλης Θωμόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ Δημήτρης Μπακατσέλος την ενημέρωσαν για τη φετινή διοργάνωση, τις συμμετοχές και τις παράλληλες εκδηλώσεις.

    Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι στη ΔΕΘ φαίνεται και η δυσαναλογία ανάμεσα στους διάφορους κλάδους, καθώς σε ορισμένους παρατηρείται μείωση της παραγωγής και σε άλλους αύξηση. Παρατήρησε ακόμα ότι θα μπορούσε να γίνει μια έκθεση που θα αποτυπώνει την προσφορά των εργαζομένων στην παραγωγή και οικονομική ανάπτυξη.

    Στη συνέχεια η γενική γραμματέας του ΚΚΕ ξεναγήθηκε σε περίπτερα της ΔΕΘ.

    Αλέκα Παπαρήγα: "Να μη διαλυθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία"

    Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην διαλυθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία, να μην χάσουν τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι, δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά την άφιξή της στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

    Η κα Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ θέλει την Ολυμπιακή, φιλολαϊκή, κρατικό μονοπώλιο και όχι μονοπώλιο για τα συμφέροντα των λίγων.

    Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζακ Μπαρό, για την Ολυμπιακή Αεροπορία και την αναφορά του περί ισότιμου ανταγωνισμού, η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ισότιμος ανταγωνισμός, υπάρχει ένας ανταγωνισμός». Όπως είπε "ο ανταγωνισμός από τη μία πλευρά θυσιάζει συνειδητά τα συμφέροντα των εργαζομένων και από την άλλη «προετοιμάζει το γήπεδο» για να δώσουν μάχη οι διάφοροι γίγαντες της βιομηχανίας, όπως οι αεροπορικές εταιρίες, για το ποιος θα κυριαρχήσει έναντι των άλλων".

    «Σε αυτό το γήπεδο του ανταγωνισμού, η Ευρωπαϊκή Ένωση το λέει ψευδεπίγραφα ισότιμο, δεν μπορούν να παίξουν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι πρέπει να χαράξουν μια γραμμή ριζικής αντίθεσης με αυτά που λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη, τα οποία βεβαίως είναι συνένοχοι-συνυπεύθυνοι, αφού οι αποφάσεις είναι διακρατικές», ανέφερε.

    [05] ΔΕΘ: Συνέντευξη Α. Αλαβάνου

    Για κοινωνική αδιαφορία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 70η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Χαρακτήρισε «δοκιμασμένο, ανίκανο, αποτυχημένο και επικίνδυνο» το μοντέλο πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. για το οποίο είπε ότι αποτελεί την ελληνική έκφραση του μοντέλου της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

    Το επίδομα θέρμανσης δεν είναι ελεημοσύνη, είναι υποχρέωση της Πολιτείας προς τους καταναλωτές, είπε ενώ επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης για τον χειρισμό της υπόθεσης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας". Επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έκανε τίποτε για να αποτρέψει την απόφαση της Κομισιόν και την κάλεσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να την αμφισβητήσει με κάθε τρόπο.

    «Εμείς θέλουμε να καταδικάσουμε κατ΄αρχήν την απόφαση της Ε.Ε. η οποία στρέφεται ενάντια στην λειτουργία των εθνικών αερομεταφορέων στις χώρες-μέλη της, δίνοντας ουσιαστικά αβαντάρισμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις εταιρίες χαμηλού κόστους.

    Θέλουμε να καταγγείλουμε το μνημόνιο πώλησης της Ολυμπιακής εταιρίας σε μια εταιρία άγνωστη αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων. Ολοι μας πρέπει να αντισταθούμε ώστε να μην γίνει η Ολυμπιακή Αεροπορία μια ελληνική >», τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    Επέκρινε το ΠΑΣΟΚ ότι είναι «άφωνο» στην υπόθεση της Ολυμπιακής και σημείωσε: » Εχω καλέσει προσωπικά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συνταχθούμε μαζί και να στηρίξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της Ολυμπιακής. Μια σαφής θέση του ΠΑΣΟΚ και μια κινητοποίηση των δυνάμεων του υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της Ο.Α. θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιτυχία αυτού του αγώνα», είπε χαρακτηριστικά.

    Για τις δηλώσεις του βουλευτή Επικρατείας Στέφανου Μάνου παρατήρησε πως «ως συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ και με τις πάγιες θέσεις που έχει είναι λογικό να συζητάει πως θα γίνει η «κηδεία» της Ολυμπιακής».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι είναι σκληρή και απάνθρωπη η πολιτική της κυβέρνησης στο εργασιακό και επικαλέστηκε απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει και άλλα 400.000.000 ευρώ από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (πέραν των 500.000.000 ευρώ που έχουν κοπεί) για το 2005.

    Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την κοινή γνώμη να εμπιστεύεται την κυβέρνηση, απάντησε ότι οι δημοσκοπήσεις αλλάζουν και ο ΣΥΝ αγωνίζεται για να αλλάξουν.

    Σε ότι αφορά την Αριστερά και τις σχέσεις του ΣΥΝ με το ΚΚΕ σημείωσε: «Εμείς είμαστε μια δύναμη πλατιάς συνεργασίας της Αριστεράς. Πιστεύουμε στη μεγάλη Αριστερά. Πιστεύουμε ότι η δυναμική της κοινής δράσης μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά ως μεγάλη Αριστερά. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό είναι και το όνειρο μας και πάντα θα υπάρχουν καρέκλες για όσους το αρνούνται».

    Για τις προτάσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σχολίασε::»Δεν είναι θέμα δημοσίων σχέσεων και επιστολών το θέμα της συνεργασίας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την αξιωματική αντιπολίτευση στην καταγγελία των πολιτικών ιδιωτικοποίησης και την προώθηση ενός μετώπου για τον δημόσιο χαρακτήρα της Ολυμπιακής. Από κει και πέρα οι δημοτικές εκλογές δεν είναι κομματική δημοσκόπηση».

    Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και την ίδια στιγμή η Αγκυρα να μην αναγνωρίζει την Κύπρο.

    Ο κ. Αλαβάνος έδωσε τη συνέντευξη Τύπου συμβολικά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου Κορδελιού για να δείξει, όπως είπε, ότι υπάρχει και η άλλη Θεσσαλονίκη η οποία δεν φάνηκε στην τελετή εγκαινίων της 70ης ΔΕΘ.

    Χαρακτήρισε «εθνικιστικό παραλήρημα» την παρέμβαση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, στην τελετή εγκαινίων και σημείωσε::"Η Θεσσαλονίκη που θέλει να παίξει ρόλο στα Βαλκάνια, δεν μπορεί να έχει σύνδρομο φοβίας, να αισθάνεται κομπλεξικά, να μην έχει αυτοεκτίμηση και να μην έχει τη γενναιότητα στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί μέσα στον βαλκανικό χώρο».

    [06] Ομιλία Κ. Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

    «Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να ενδυναμωθούν στη διαχείριση, επίλυση και πρόληψη των συγκρούσεων και την επανεμφάνισή τους», τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    «Επιπρόσθετα, η πρώιμη, συνολική και αποτελεσματική αποτροπή των συγκρούσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της εντολής των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης ότι «συνολικές και μακροπρόθεσμες στρατηγικές προς αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των συγκρούσεων είναι απαραίτητες».

    Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σήμερα στη σημαντική αυτή συνεδρίαση του ΣΑ, αφού η χώρα μας είναι μη μόνιμο μέλος του Σώματος για τη διετία 2005 -2006.

    Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα: «Απειλές για την Παγκόσμια Ειρήνη και Ασφάλεια», είναι το ακόλουθο:

    «Κύριε Πρόεδρε,

    Είναι μεγάλη η χαρά μου που συμμετέχω στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα ήθελα να σας συγχαρώ, Κυρία Πρόεδρε, για την ανάληψη από τη χώρα σας της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα.

    Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων προβαίνουν σε μια επισκόπηση της εφαρμογής της Διακήρυξης της Χιλιετίας και εξετάζουν το μέλλον του Οργανισμού.

    Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εγκαινίασε μια νέα εποχή στις διεθνείς σχέσεις, η οποία εξάλειψε την απειλή της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πόλων ισχύος. Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει ακόμη βίαιες εσωτερικές συγκρούσεις, εμφυλίους πολέμους, γενοκτονία και άλλες ωμότητες μεγάλης έκτασης, προκαλώντας άπειρη οδύνη σε εκατομμύρια ανθρώπων.

    Η τρομοκρατία αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο σοβαρές απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια, θέτοντας σε κίνδυνο αυτά καθαυτά τα θεμέλια των δημοκρατικών μας κοινωνιών.

    Η υπογραφή, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας Συνόδου Κορυφής, της Διεθνούς Σύμβασης Καταστολής της Πυρηνικής Τρομοκρατίας και η υιοθέτηση, κατά την 60ή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, μιας συνολικής Σύμβασης κατά της τρομοκρατίας αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά βήματα στον αγώνα κατά αυτής της μάστιγας.

    Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να τονισθεί ότι οι δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών δεν είναι δεν αυτο-αναιρούνται. Συμφωνούμε πλήρως με την πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα, ότι «μακροπρόθεσμα θα συνειδητοποιήσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, παράλληλα με τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελούν έναν από τους καλλίτερους τρόπους προφύλαξης από την τρομοκρατίας».

    Συνεπώς, χαιρετίζουμε την υιοθέτηση μιας νέας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την απαγόρευση της υποκίνησης για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι η Απόφαση αυτή δεν πρέπει να επηρεάσει τις καθιερωμένες αρχές που άπτονται της ελευθερίας του λόγου και της αρχής της μη επαναπροώθησης.

    Στην αντιμετώπιση των βαθύτερων δομικών προβλημάτων που πυροδοτούν τις συγκρούσεις, η οικοδόμηση της ειρήνης οφείλει να συγκεράσει την ασφάλεια με την ανάπτυξη. Η χρηστή διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου, οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αναπτυξιακή βοήθεια, καθώς και η μεταρρύθμιση και ο εκδημοκρατισμός του τομέα ασφαλείας, αποτελούν καίρια συστατικά στην προσπάθεια μείωσης των σημερινών συγκρούσεων.

    Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να ενδυναμωθούν στη διαχείριση, επίλυση και πρόληψη των συγκρούσεων και την επανεμφάνισή τους. Επιπρόσθετα, η πρώιμη, συνολική και αποτελεσματική αποτροπή των συγκρούσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της εντολής των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Συνολικές και μακροπρόθεσμες στρατηγικές προς αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των συγκρούσεων είναι απαραίτητες.

    Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε ενθέρμως τη δημιουργία μιας Επιτροπής Οικοδόμησης της Ειρήνης. Υποστηρίζουμε, επίσης, την υιοθέτηση μιας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πρόληψη των συγκρούσεων στην Αφρική, που είναι η ήπειρος που μαστίζεται όσο καμία άλλη από τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις.

    Οι συγκρούσεις, πάντως, εντός και μεταξύ των κρατών δεν είναι η μοναδική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Νέες απειλές και προκλήσεις αναδύονται. Η ακραία φτώχεια σε πολλά σημεία του πλανήτη, οι θανάσιμες επιδημίες και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχουν καταστροφικές επιπτώσεις. Η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής είναι η εν δυνάμει μεγαλύτερη απειλή για τις κοινωνίες μας. Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί ακόμη μια απειλή που μπορεί να έχει αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις και να προκαλέσει εμφύλιες συγκρούσεις.

    Όλες οι ανωτέρω απειλές και προκλήσεις απαιτούν μια πιο συνολική προσέγγιση στην έννοια της συλλογικής ασφάλειας, καθώς και στην ενίσχυση των Ηνωμένων Εθνών. Οι διεθνείς περιφερειακές οργανώσεις οφείλουν, επίσης, να είναι αποτελεσματικές, και οι διεθνείς συνθήκες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές.

    Πιστεύουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής μας δίδει μια μοναδική ευκαιρία να επιφέρουμε τις αλλαγές που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός πιο ειρηνικού και σταθερού κόσμου στον 21ο αιώνα.

    Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε».

    Συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ

    Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και τον πρόεδρο του Μεξικού, είχε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Στη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο συζητήθηκαν η τακτική Αθήνας και Λευκωσίας στην ΕΕ σε ότι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, στις 3 Οκτωβρίου και η απάντηση της ΕΕ στην δήλωση της Άγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη», τόνιζαν ελληνικές κυβερνητικές πηγές και πρόσθεταν ότι «διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η ίδια γραμμή στην τοποθέτηση και των δύο χωρών». Άλλωστε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δηλώσεις του, τόνισε ότι δεν εξαρτάται η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας από την αναγνώριση της Κύπρου αν και συνδέεται το θέμα.

    Οι κ. Καραμανλής και Παπαδόπουλος θα συναντηθούν εκ νέου αύριο το βράδυ κατά την βράβευση του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη από κυπριακές ομογενειακές οργανώσεις.

    Στη συνάντηση με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μπιν Αμπντουλ Αζίζ αλ Σαούντ, διαπιστώθηκε το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ ο κ. Καραμανλής έθεσε το Κυπριακό και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Αργά το μεσημέρι, σήμερα, τοπική ώρα, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Μεξικού Βισέντε Φοξ και συζήτησαν διμερή θέματα.

    Το ραντεβού με τον νέο πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα μετατέθηκε για αύριο το μεσημέρι, τοπική ώρα, λόγω της καθυστέρησης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε 20λεπτη συνάντηση με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

    Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση :

    «Αρχίζει σήμερα η συνάντηση κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στην οποία συμμετέχουν 170 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Σκοπός αυτής της πολύ σημαντικής συνάντησης είναι να γίνει αξιολόγηση-ανασκόπηση εφαρμογής της Δήλωσης της Χιλιετίας, που υιοθετήθηκε το 2000 και βέβαια μια σειρά θεμάτων που αναφέρονται στη μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών.

    »Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2005-2006.

    »Μετέχω λοιπόν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με βασικά θέματα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψη των συγκρούσεων στην Αφρική.

    »Με το γενικό γραμματέα κ. Κόφι Αναν είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις για το Κυπριακό, για την ονομασία της FYROM και για θέματα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ».

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής παραβρέθηκε στη δεξίωση του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ.

    [07] Βαριά ήττα του Παναθηναϊκού στο τσάμπιονς λιγκ

    Με μια μεγάλη αποτυχία ξεκίνησε η πορεία του Παναθηναϊκού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα του Αλμπέρτο Μαλεζάνι γνώρισε βαριά ήττα 3-0 από την Ουντινέζε στο «Φρίουλι», στην πρεμιέρα του 3ου ομίλου της διοργάνωσης. Και τα τρία γκολ των νικητών πέτυχε ο αρχηγός και μεγάλο αστέρι της ομάδας, Βιντσέντζο Ιακουΐντα στο 28ο, το 73ο και το 76ο λεπτό. Στις καθυστερήσεις ο Γκούμας έσωσε από τα... ακόμη χειρότερα την ομάδα του, αφού έδιωξε με κεφαλιά πάνω στη γραμμή το πλασέ του Ιακουϊντα. Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Μπαρτσελόνα επικράτησε εκτός έδρας της Βέρντερ με 2-0.

    ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ: Ντε Σάντις, Τζενόνι, Ομπόντο (68΄ Πίντζι), Φελίπε, Καντελά, Ζουάρες (86΄ Σενσίνι), Μουντάρι, Νατάλε, Ντι Νατάλε (80΄ Ντι Μικέλε), Βιντιγκάλ, Ιακουΐντα.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Μόρις, Γκούμας, Κώτσιος, Νίλσον, Σέριτς, Μπίσκαν, Γκονζάλες, Βόουτερ (76΄ Λεοντίου), Χαραλαμπίδης (70΄ Γκέκας), Τόργκελε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 September 2005 - 22:02:39 UTC