Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ:Για επίδομα θερμανσης
  • [02] Τη ΔΕΘ επισκέπτεται η Παπαρήγα
  • [03] Εκατόμβη νεκρών από επιθέσεις στη Βαγδάτη
  • [04] Στο περίπτερο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη ΔΕΘ, ο Α.Αλαβάνος
  • [05] Φοροαπαλλαγή για αγορά ΙΧ
  • [06] Απόφαση της ΕΕ για το μέλλον των «Ολυμπιακών Αερογραμμών»
  • [07] Συνάντηση Καραμανλή-Ανάν

  • [01] ΠΑΣΟΚ:Για επίδομα θερμανσης

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, τη μη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στα ασθενέστερα στρώματα, τα οποία τα έχουν ανάγκη, ενόψει του χειμώνα. Ανέφερε, επίσης, ότι για το θέμα αυτό υπήρξε αλλαλούμ δηλώσεων των υπουργών, για να ακολουθήσει η κάθετη άρνηση του πρωθυπουργού για τη χορήγηση του επιδόματος.

    Το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να συντηρήσει και να αναδείξει το επόμενο διάστημα το θέμα αυτό, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, επίκειται η κατάθεση στη Βουλή επίκαιρης επερώτησης, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αποφασίστηκε και η κατάθεση πρότασης σχεδίου νόμου.

    Ο κ. Αθανασάκης στις δηλώσεις του αναφέρθηκε σε δηλώσεις που είχε κάνει πριν από πέντε χρόνια ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Ρουσόπουλος, τότε εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για το ίδιο θέμα.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αθανασάκης, ο κ. Ρουσόπουλος σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη των υπευθύνων των τομέων της Νέας Δημοκρατίας, είχε δηλώσει ότι η ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ασκήσει πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να ζητήσει την υιοθέτηση νέας πολιτικής σχετικά με το φόρο κατανάλωσης, ο οποίος θα έπρεπε να μειωθεί. Αν αυτό δεν μπορεί να το κάνει η κυβέρνηση, φέρεται να είπε ο κ. Ρουσόπουλος, πρέπει να φύγει. Ερωτηθείς ο κ. Αθανασάκης αν η κυβέρνηση πρέπει να φύγει για τους ίδιους λόγους, περιορίστηκε να δηλώσει ότι "το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί τον τόπο σε περιπέτειες".

    Επίσης, ο κ. Ρουσόπουλος, πάντα σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αθανασάκης, είχε προσδιορίσει το επίδομα θέρμανσης στις 100.000 δραχμές, το οποίο έπρεπε να δοθεί σε ρευστό και όχι με τη μορφή φοροαπαλλαγών. Ο κ. Αθανασάκης αναρώτηθηκε αν ο κ. Ρουσόπουλος, ως εκπρόσωπος σήμερα της κυβέρνησης, που προβαίνει για το θέμα σε δηλώσεις αυτές τις ημέρες, θυμάται τις δηλώσεις που είχε κάνει τότε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι εκείνη την εποχή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το πετρέλαιο να είναι στα 32 δολάρια το βαρέλι, είχε χορηγήσει επιδόμα θέρμανσης, το οποίο αρνείται σήμερα να δώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και αδυνατεί να ελέγξει την αγορά των πετρελαιοειδών, με αποτέλεσμα, ενώ υπάρχει πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, στην Ελλάδα να έχουμε αύξηση της τιμής για τον καταναλωτή.

    [02] Τη ΔΕΘ επισκέπτεται η Παπαρήγα

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί σήμερα, στις 6 το απόγευμα, την 70η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα έχει συναντήσεις με τις διοικήσεις και θα ξεναγηθεί σε περίπτερα.

    Στις 8.30 το βράδυ, θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΚΚΕ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σκύδρας του νομού Πέλλας.

    Την Πέμπτη το πρωί, εξάλλου, η Αλέκα Παπαρήγα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της "Ολυμπιακής" και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και με τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

    Στις 12.30 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ και στις 8 το βράδυ θα μιλήσει σε κομματική εκδήλωση, στην Αποθήκη Α΄του λιμανιού.

    [03] Εκατόμβη νεκρών από επιθέσεις στη Βαγδάτη

    Τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 162 τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτοκτονίας εναντίον συγκεντρωμένων εργατών σήμερα το πρωί σε σιιτική συνοικία στο κέντρο της Βαγδάτης, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

    "Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 80 και των τραυματιών τους 162", διευκρίνισε η ίδια πηγή επικαλούμενη στοιχεία από πέντε νοσοκομεία της πρωτεύουσας όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα.

    "Ο καμικάζι που επέβαινε σε αυτοκίνητο μάρκας Οπελ έπεσε πάνω σε εργάτες οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί σε πλατεία στη συνοικία Καζιμίγια στο κέντρο της πόλης", επισήμανε.

    Νωρίτερα, άγνωστοι εκτέλεσαν 17 ιρακινούς πολίτες στην πόλη Τάτζι, 15 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

    "Άντρες που φορούσαν στολές στρατιωτών και επέβαιναν σε στρατιωτικά οχήματα έφτασαν στο Τάτζι, συγκέντρωσαν αρκετά μέλη της σιιτικής φυλής Μπάνι Ταμίμ στην πλατεία και τους εκτέλεσαν", δήλωσε στρατιωτική πηγή.

    [04] Στο περίπτερο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη ΔΕΘ, ο Α.Αλαβάνος

    Εντυπωσιασμένος από τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν τα δύο εθνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας, έμεινε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην 70η ΔΕΘ.

    Ο κ. Αλαβάνος, ενημερώθηκε από τον γενικό διευθυντή του ΜΠΕ Σπύρο Κουζινόπουλο, για τις υπηρεσίες που παρέχουν τα δύο πρακτορεία, τα οποία βρίσκονται στα πρόθυρα της ενοποίησής τους και ιδιαίτερα για το καθημερινό Δελτίο Βαλκανικών Ειδήσεων, την ενημέρωση της διάσπαρτης σε όλο τον κόσμο ελληνικής Ομογένειας και τις απευθείας τηλεοπτικές μεταδόσεις στο διαδίκτυο.

    Στο τέλος σύντομης συνέντευξής του, που μεταδόθηκε απευθείας στο Internet, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήριά του για το επιτελούμενο έργο, δήλωσε ότι εκτιμά το ρόλο που μπορεί να παίξουν οι δημόσιοι φορείς ενημέρωσης σε ό,τι αφορά τη σοβαρή και πλουραλιστική ενημέρωση των πολιτών και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην πορεία του ενοποιημένου εθνικού ειδησεογραφικού πρακτορείου "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων".

    Τον κ. Αλαβάνο, συνόδευαν στην επίσκεψή του η βουλευτής Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Ασημίνα Ξηροτύρη, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης και Τάσος Κανταράς, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Νίκος Παυλίδης και το στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τέως βουλευτής, Γιάννης Θεωνάς.

    [05] Φοροαπαλλαγή για αγορά ΙΧ

    Στην επέκταση και στις οικογένειες με τρία παιδιά της φοροαπαλλαγής στην αγορά ΙΧ αυτοκινήτου που ισχύει σήμερα για τις πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα παιδιά πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση.

    Αυτό προκύπτει από τηλεοπτικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της υλοποίησης των εξαγγελιών της για την επέκταση των προνομίων που ισχύουν για τις πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα παιδιά και σε αυτές που έχουν τρία παιδιά θα προχωρήσει σε πρώτη φάση στο μέτρο αυτό.

    Οι πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα παιδιά δικαούνται σήμερα την αγορά ΙΧ αυτοκίνητου χωρίς την καταβολή τελών ταξινόμησης για αυτοκίνητα μέχρι 2000 κυβικά. Για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού ο φόρος μειώνεται κατά 50%.

    Ο υπουργός τόνισε ότι σταδιακά το ευνοϊκό καθεστώς που ισχύει σήμερα για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά θα επεκταθεί σταδιακά και σε αυτές με τρία.

    [06] Απόφαση της ΕΕ για το μέλλον των «Ολυμπιακών Αερογραμμών»

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα ότι μια σειρά από ενισχύσεις μέσω των οποίων το ελληνικό κράτος στήριξε οικονομικά την Ολυμπιακή Αεροπορία και τις Ολυμπιακές Αερογραμμές είναι αντίθετες προς το Κοινοτικό Δίκαιο.

    Οπως αναφέρει στη σημερινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή, με την απόφαση αυτή περατώνεται η έρευνα την οποία ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου του 2004 και η οποία αποσκοπούσε να διαπιστώσει αν οι ενισχύσεις που έδωσε το ελληνικό Δημόσιο από το Δεκέμβριο του 2002 και μετά, δόθηκαν καταχρηστικά ή ήταν σύμφωνες προς το Κοινοτικό Δίκαιο.

    Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται επίσης ότι το 2002 η Ολυμπιακή είχε καταδικαστεί στην επιστροφή 160 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

    Αναλυτικότερα, στη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι μετά από μια διεξοδική ανάλυση της οικονομικής κατάστασης, τόσο της Ολυμπιακής Αεροπορίας όσο και των Ολυμπιακών Αερογραμμών, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό Δημόσιο συνέχισε να ενισχύει τις δύο αυτές εταιρίες, χορηγώντας ασυμβίβαστες με την κοινή αγορά ενισχύσεις, κυρίως μέσω των ακόλουθων μέτρων:

    - της ανάληψης από το ελληνικό Δημόσιο και την Ολυμπιακή Αεροπορία μέρους του κόστους μίσθωσης αεροσκαφών από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, συνολικού ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώΒ·

    - της αδικαιολόγητης καταβολής περίπου 90 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο προς την Ολυμπιακή Αεροπορία, κατά τη στιγμή της δημιουργίας των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της μεταβίβασής τους στο Δημόσιο. Η ενίσχυση προκύπτει από την υπερεκτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού που μεταβιβάστηκαν στο ΔημόσιοΒ·

    - της ανοχής από το ελληνικό Δημόσιο της μη πληρωμής από την Ολυμπιακή Αεροπορία, μεταξύ Δεκεμβρίου 2002 και Δεκεμβρίου 2004, οφειλόμενων φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ποσού άνω των 350 εκατ. ευρώΒ·

    - της ανάληψης από το ελληνικό Δημόσιο διαφόρων οικονομικών υποχρεώσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που συνδέονται κυρίως με συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών και την αποπληρωμή τραπεζικού δανείου, ποσού το οποίο μπορεί να ανέλθει σε 60 εκατ. ευρώ.

    Το ακριβές ποσό των ενισχύσεων που το ελληνικό κράτος θα πρέπει να ανακτήσει βάσει των μέτρων που προαναφέρθηκαν, θα οριστεί με την εφαρμογή της απόφασης.

    Ρουσόπουλος για απόφαση Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι αύριο στις 18.30 θα συνεδριάσει η διϋπουργική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα, με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργών Γ.Αλογοσκούφη, Δ.Σιούφα, Μιχ.Λιάπη, Π.Παναγιωτοπούλου και του ξένου συμβούλου αποκρατικοποιήσεων, της εταιρείας «Λαζάρ».

    Σε ερώτηση σχετική με το «ενδιαφέρον που εξακολουθούν να δείχνουν δύο εταιρίες που μετείχαν στην ιδιωτικοποίηση της Ο.Α., γεγονός που σημαίνει ότι η Ο.Α. θεωρείται κερδοφόρα από τις ιδιωτικές εταιρείες, ενώ η κυβέρνηση την οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε: «Δεν νομίζω ότι θεωρεί κάποιος κερδοφόρα την Ο.Α. Επανειλημμένα έχω αναφέρει τα ποσά που χάνει καθημερινά το ελληνικό δημόσιο από την «Ολυμπιακή» - άλλο λοιπόν το γενικό ενδιαφέρον και άλλο το ειδικό ζήτημα των προβλημάτων της Ο.Α. Δεν νομίζω ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον αγοράς της «Ολυμπιακής» όπως έχει, με τους χιλιάδες υπαλλήλους και τα βάρη της».

    Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε την καταγγελία στελεχών της «Ολυμπιακής» πως «τον Ιούλιο 2005 σε σχέση με τον Ιούλιο 2004, η Ο.Α. παρουσίασε αύξηση 25% στην κίνηση και κέρδη πάνω από 550 εκ.ευρω», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «τα συνολικά ποσά που έχει πληρώσει το ελληνικό δημόσιο για την υπόθεση της «Ολυμπιακής» ανέρχονται σε 3 δισ.ευρω και συνεχίζει να πληρώνει την Ο.Α. με 1,5 εκ.ευρώ ημερησίως».

    Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις που σχετίζονταν με πληροφορίες περί σχεδίων ιδιωτικοποίησης της Ο.Α., τα οποία κοινοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές αντιμετώπισε το πρόβλημα, καθώς στις 16/03/2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί επί 10 χρόνια. Η κυβέρνηση έλαβε τότε την κατεύθυνση προώθησης της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της Ο.Α., η οποία ξεκίνησε και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί». Συμπληρωματικά, ο κ.Ρουσόπουλος ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της Ν.Δ., αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της Ο.Α. Αποφασίστηκε ότι θα έπρεπε να ολοκληρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και αμέσως μετά να υπάρξει μια δραστική ενέργεια από κυβερνητικής πλευράς. ΄Ετσι, τον Οκτώβριο 2004 προχώρησε η νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας».

    [07] Συνάντηση Καραμανλή-Ανάν

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε 20λεπτη συνάντηση με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αμέσως μετά την άφιξη του στη Νέα Υόρκη.

    Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση :

    «Αρχίζει αύριο (σήμερα) η συνάντηση κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στην οποία συμμετέχουν 170 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Σκοπός αυτής της πολύ σημαντικής συνάντησης είναι να γίνει αξιολόγηση- ανασκόπηση εφαρμογής της δήλωσης, της Δήλωσης της Χιλιετίας, που υιοθετήθηκε το 2000 και βέβαια μια σειρά θεμάτων που αναφέρονται στη μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών.

    »Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2005-2006.

    »Μετέχω λοιπόν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με βασικά θέματα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψη των συγκρούσεων στην Αφρική.

    »Με το γενικό γραμματέα κ. Κόφι Αναν είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις για το Κυπριακό, για την ονομασία της FYROM και για θέματα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ».

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής παραβρέθηκε στη δεξίωση του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ.

    Στο περιθώριο της συνόδου ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο του Μεξικού Βινσέντε Φοξ Κεσάδα, τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Αμπντέλ Αζίζ, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, τον βέλγο πρωθυπουργό Γκι Φέρχοφσταντ και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 September 2005 - 12:41:43 UTC