Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιόδοξος ο Κόφι Αναν για τη συνέχιση του διαλόγου σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
  • [02] Με Δ.Αβραμόπουλο και Β.Μεϊμαράκη συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός
  • [03] Έκλεισαν και σήμερα κόμβους οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας
  • [04] Στις 18 Αυγούστου ο Τάσσος Παπαδόπουλος στην Αθήνα
  • [05] Στα 65 δολάρια το πετρέλαιο
  • [06] Με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης συναντήθηκε ο πρωθυπουργός
  • [07] Συνάντηση Καραμανλή με Μεϊμαράκη

  • [01] Αισιόδοξος ο Κόφι Αναν για τη συνέχιση του διαλόγου σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, κάλεσε το Ιράν και τις τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συνεχίσουν το διάλογο, ελπίζοντας ότι θα ξεπεραστεί χωρίς περαιτέρω εντάσεις το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε λόγω των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έκανε τις δηλώσεις αυτές με αφορμή την απόφαση της Τεχεράνης να αποσφραγίσει τις εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν, όπου μπορεί να παραχθεί πυρηνική ενέργεια.

    Αποκάλυψε επίσης ότι πρόσφατα είχε τηλεφωνική συνομιλία με το νέο πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, τον οποίο κάλεσε να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να συνεχίσει τον διάλογο με τους Ευρωπαίους.

    Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα έκαναν ένα "μεγάλο, μεγάλο σφάλμα" αν παρέπεμπαν το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αφορμή την επανάληψη των πυρηνικών δραστηριοτήτων. Ο Σίρους Ναζέρι, εκπρόσωπος του Ιράν στην Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), δήλωσε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για την παραπομπή του Ιράν με αφορμή την αποσφράγιση των εγκαταστάσεων όπου μπορεί να γίνει επεξεργασία ουρανίου.

    Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ φέρεται να έφθασε σε συμφωνία όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αργά το βράδυ της Τετάρτης, ανέφεραν διπλωματικές πηγές χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΙΑΕΑ Πίτερ Ρίκγουντ, το κείμενο απόφασης αναμένεται να δοθεί στους αντιπροσώπους των 35 χωρών-μελών του συμβουλίου της ΙΑΕΑ προς έγκριση σήμερα το απόγευμα.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά για παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι όμως που παραμένει ανοικτό.

    [02] Με Δ.Αβραμόπουλο και Β.Μεϊμαράκη συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός

    Για τα θέματα της ακτοπλοΐας και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή,ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ.Κεφαλογιάννης τόνισε ότι η πολιτεία λαμβάνει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για την ασφάλεια των επιβατών και την απρόσκοπτη επιστροφή τους από τις διακοπές.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας σημείωσε ότι ήδη έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα σε ορισμένες εταιρίες και προειδοποίησε ότι κρίνονται από τη συμπεριφορά τους και την ικανοποίηση των επιβατών κατά την επιστροφή τους.

    Ανέφερε επίσης ότι οι πολλές εταιρίες διακίνησαν ικανοποιητικά περίπου 2,5 εκατομμύρια επιβάτες,ενώ τόνισε ότι "δεν μπορούμε να τα βάλουμε με το Θεό", αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες και σε ενδεχόμενες καθυστερήσεις που προκαλούν στα δρομολόγια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ετοιμάζεται να επιβάλει και νέα πρόστιμα σε εταιρίες που "δεν ενημερώνουν τους επιβάτες για καθυστερήσεις και τους ταλαιπωρούν και ιδιαίτερα για εκείνες που δεν ζητούν έμπρακτα συγνώμη από τους πελάτες τους".

    Για τις επόμενες μέρες το υπουργείο έχει λάβει μέτρα ώστε αν παραστεί ανάγκη να υπάρξουν έκτακτα δρομολόγια με πλοία τα οποία έχουν κενά.

    Επίσης το υπουργείο για την επόμενη σεζόν σκέφτεται να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τη μίσθωση πλοίου που θα είναι εφεδρικό και θα χρησιμοποιείται όπου κρίνεται αναγκαίο.

    Ακόμη σε ό,τι αφορά στην άγονη γραμμή θα υπάρξουν συμβάσεις από 5 έως 12 έτη με κριτήριο την ηλικία,την ταχύτητα και το ιστορικό του πλοίου και της εταιρίας προκειμένου να προσελκυσθούν νεότερης ηλικίας πλοία τα οποία μπορούν επίσης να χρηματοδοτηθούν με το δάνειο της Τράπεζας Επενδύσεων που έχει συνάψει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το οποίο θα διατεθεί επίσης για την αναμόρφωση των λιμένων.

    Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την πρόσληψη διεθνούς συμβούλου που θα προχωρήσει το έργο.

    Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια είχε συνεργασία και με τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

    Συζήτησαν για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής καθώς και για προγραμματισμό των επισκέψεων του κ. Καραμανλή το επόμενο διάστημα στο εξωτερικό.

    Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Τουρισμού, Δ.Αβραμόπουλο και τον γ.γ. της ΝΔ, Ευ.Μεϊμαράκη.

    [03] Έκλεισαν και σήμερα κόμβους οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας

    Οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Πέλλας άνοιξαν τον κόμβο Μελισσίου, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Εδεσσας, αλλά κρατούν κλειστούς τους κόμβους Μαυροβουνίου, Σκύδρας και Μάνδαλου. Την ίδια ώρα καταβάλλονται προσπάθειες από μερίδα ροδακινοπαραγωγών να ανοίξουν και οι τρεις κόμβοι, όπως είχαν δεσμευτεί κατά τη χτεσινοβραδινή σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά συναντούν αντιδράσεις.

    Γύρω στις 13.30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων των ροδακινοπαραγωγών και των κονσερβοποιείων και από το αποτέλεσμα των συνομιλιών θα εξαρτηθεί αν οι διαδηλωτές θα επιμείνουν στους αποκλεισμούς δρόμων ή θα αποχωρήσουν με τα τρακτέρ από την εθνική οδό.

    Οι άνδρες της Τροχαίας ενημερώνουν τους οδηγούς να χρησιμοποιούν παρακαμπήριους δρόμους για να φτάσουν στον προορισμό τους.

    [04] Στις 18 Αυγούστου ο Τάσσος Παπαδόπουλος στην Αθήνα

    Επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει στις 18 Αυγούστου στην Αθήνα ο προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος,ανακοίνωσε το μεσημέρι το Γραφείο του πρωθυπουργού.

    Ο κ. Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στις 12.30 με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και ενόψει και του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων στις 25 Αυγούστου στις Βρυξέλλες,όπου η ΕΕ θα απαντήσει στην επιστολή με την οποία συνόδευσε το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης η Τουρκία και με την οποία δήλωνε ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [05] Στα 65 δολάρια το πετρέλαιο

    Το ένα μετά το άλλο σπάει τα ρεκόρ η τιμή του πετρελαίου. Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού έφθασε στα 65 δολάρια το βαρέλι.

    Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε κατά δύο δολάρια το βαρέλι μέσα σε ένα 24ωρο, καθώς μία έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης πυροδότησε ανησυχίες ότι η μεγάλη ζήτηση στις ΗΠΑ και η αδυναμία των διϋλιστηρίων να ανταποκριθούν σε αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στα ενεργειακά αποθέματα.

    Το αμερικανικό ελαφρύ αργό ανέβηκε κατά 1,93 δολάρια το βαρέλι και έφθασε στα 65 δολάρια, ενώ στο Λονδίνο το Μπρεντ ανέβηκε κατά 2,08 δολάρια φθάνοντας στα 64,06 δολάρια το βαρέλι, που είναι επίσης τιμή-ρεκόρ γι΄αυτόν τον τύπο του πετρελαίου.

    [06] Με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης συναντήθηκε ο πρωθυπουργός

    Συνεργασία με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ενημερώθηκε για την πορεία του ελληνικού Τουρισμού στη φετινή σεζόν.

    "Πάμε καλά", δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του και σημείωσε ότι το θετικό αποτέλεσμα προκύπτει λόγω της ολοκληρωμένης στρατηγικής και του σχεδιασμού που υπήρξε, ενώ ανέφερε ότι ήδη έχει αρχίσει η προετοιμασία για την επόμενη χρονιά.

    Υπογράμμισε όμως, ότι χρειάζονται βαθιές τομές και μεγάλες αλλαγές που να στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

    Συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα και μοιραζόμαστε τα αισιόδοξα μηνύματα, τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στο Υπουργείο από διεθνείς και ανεξάρτητους φορείς, η αύξηση του τουρισμού φέτος θα ξεπεράσει το 10% και τούτο αποδίδεται στην έγκαιρη προετοιμασία και στη στοχευμένη διαφημιστική εκστρατεία που υπήρξε.

    Το Υπουργείο και φέτος θα ξεκινήσει νωρίς τη διαφημιστική καμπάνια με στόχο να συνεχιστεί η αυξημένη ροή τουριστών στην Ελλάδα και την επόμενη χρονιά.

    Στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον ιαματικό τουρισμό,το οποίο θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα στη Βουλή το Σεπτέμβριο.

    Ο κ.Καραμανλής στην συνέχεια θα συναντηθεί με τον γ.γ. της ΝΔ, Β.Μεϊμαράκη.

    Επίσης, την Τετάρτη 17 Αυγούστου θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η Κυβερνητική Επιτροπή προκειμένου να καθοριστεί το πρόγραμμα δράσης από το Σεπτέμβριο και μετά και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης.

    [07] Συνάντηση Καραμανλή με Μεϊμαράκη

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε το μεσημέρι συνεργασία με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ και συζήτησαν για τον προγραματισμό δράσης κόμματος καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις.

    Ο κ. Μεϊμαράκης ενημέρωσε τον κ.Καραμανλή για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, όπου συζήτησε με κομματικά στελέχη της ΝΔ και για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ,καθώς επίσης και για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Ο Γραμματέας της ΝΔ απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση να υπάρξει ρύθμιση ώστε να γίνεται η εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή αν συγκεντρώνει ποσοστό 42%, δήλωσε ότι "η ΝΔ είναι ένα κόμμα που συζητά με τους φορείς, θέτει ζητήματα και καταθέτει προτάσεις".

    Όπως είχαμε αποφασίσει στο Συνέδριο,στο πρόγραμμά μας προβλέπεται και η πρόταση για εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, πρόσθεσε.

    Η κυβέρνηση, σημείωσε,αξιολογεί τις προτάσεις,συζητά,ιεραρχεί τα θέματα και όταν αισθάνεται την ανάγκη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.Έτσι λοιπόν, τόνισε, ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε πως θα πορευθούμε στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί ότι το σύστημα που προτείνει είναι πιο αναλογικό και πως εμποδίζει συναλλαγές στο δεύτερο γύρο.

    Επίσης ο Γραμματέας της ΝΔ σημειώνει ότι θα μπορούσε για παράδειγμα να εκλέγεται ο δήμαρχος σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και οι δημοτικοί σύμβουλοι από ενιαίο ψηφοδέλτιο.

    Ο κ.Μεϊμαράκης υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρείται από ορισμένους ότι δεν μπορεί ένας δήμαρχος "να κυβερνήσει" έναν ΟΤΑ με ποσοστό 41, ή 42%, όταν οι κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν πολυπλοκότερα και σοβαρότερα προβλήματα,κυβερνούν με τα ίδια ποσοστά.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 August 2005 - 12:29:24 UTC