Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κανονικά διεξάγονται οι πτήσεις στο «Ελ.Βενιζέλος»
  • [02] Ανακοινώθηκε το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στα καύσιμα
  • [03] Η Βρετανία είχε απορρίψει αίτημα των ΗΠΑ για σύλληψη ατόμου που τώρα θεωρείται αναμεμιγμένος στις επιθέσεις
  • [04] Σύσκεψη συγκαλεί στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός για την αποτίμηση των ζημιών από την πυρκαγιά στη Ραφήνα
  • [05] Παρουσιάστηκε ο «Κώδικας Συμεριφοράς Δημοσίων Υπαλλήλων»
  • [06] Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου για την αποτίμηση των ζημιών της πυρκαγιάς
  • [07] Εκρήξεις και πυροβολισμοί στο δυτικό Λονδίνο.
  • [08] Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στο Κανάλι της Πρέβεζας
  • [09] Άμεσα αναδασωτέες οι πληγείσες περιοχές
  • [10] Σε τέσσερα μέτωπα επεκτάθηκε η φωτιά στο Κανάλι Πρέβεζας
  • [11] Συνελήφθησαν και οι τέσσερις ύποπτοι των επιθέσεων στο Λονδίνο

  • [01] Κανονικά διεξάγονται οι πτήσεις στο «Ελ.Βενιζέλος»

    Κανονικά θα διεξάγονται σήμερα οι πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» καθώς η ομοσπονδία των εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ανακοίνωσε τη ματαίωση της προγραμματισμένης για σήμερα απεργίας τους, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας να την κρίνει παράνομη και καταχρηστική.

    [02] Ανακοινώθηκε το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στα καύσιμα

    Σε δύο φάσεις θα υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στον τομέα των καυσίμων, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    Η πρώτη φάση θα διαρκέσει από 15 Οκτωβρίου έως 30 Απριλίου 2006. Στο διάστημα αυτό θα γίνει πλήρης καταγραφή των στοιχείων που αφορούν στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης από τις εταιρίες εμπορίας και τα πρατήρια, καθώς και στις αγορές πετρελαίου από τους καταναλωτές, τα φυσικά πρόσωπα, τις πολυκατοικίες και τους αγρότες. Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης με το μειωμένο φόρο των 21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.

    Η δεύτερη φάση θα αφορά στο διάστημα μετά το Μάιο του 2006, οπότε θα γίνει η ενοποίηση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης. Και στη δεύτερη φάση οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης με τον σημερινό μειωμένο ειδικό φόρο των 21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.

    Στη δεύτερη αυτή φάση η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης από όλους τους καταναλωτές (φυσικά πρόσωπα, πολυκατοικίες και αγρότες) θα γίνεται με εδιική ηλεκτρονική κάρτα την οποία θα προμηθευτούν. Στην κάρτα θα αναγράφονται τα στοιχεία του χρήστη (ιδιώτης, πολυκατοικία, αγρότης, ΑΦΜ, διεύθυνση), καθώς και τα αναλυτικά στοιχεία των προηγούμενων αγορών του. Η κάρτα θα χρησιμοποιείται σε φορητά τερματικά, τα οποία θα βρίσκονται υποχρεωτικά σε κάθε βυτίο κατά την ώρα της αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης απο τους καταναλωτές.

    Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρεί σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των στοιχείων που θα υπάρχουν στη βάση δεδομένων που θα έχει δημιουργήσει, με τα στοιχεία που θα καταγράφονται στις ειδικές ηλεκτρονικές κάρτες θέρμανσης. Για τους παραβάτες προβλέπονται οικονομικές και ποινικές κυρώσεις. Η έκδοση εικονικού τιμολογίου θα αποτελεί ποινικό αδίκημα, ενώ οι εκδότες τέτοιων τιμολογίων θα τιμωρούνται με ανάκληση της άδειας λειτουργίας και την επιβολη υψηλών προστίμων. Παράλληλα θα νομοθετηθεί η συνυπευθυνότητα για τους λήπτες εικονικών τιμολογίων.

    Το κυβερνητικό σχέδιο αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Μπασιάκου, των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Α. Ρεγκούζα και Ανάπτυξης κ. Γ. Σαλαγκούδη, των Γενικών Γραμματέων Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Μίχαλου, Ανάπτυξης κ. Ν. Στεφάνου και Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Δ. Αναγνωστόπουλου καθώς και του Ειδικού Γραμματέα της ΥΠΕΕ κ. Η. Αργυρού.

    [03] Η Βρετανία είχε απορρίψει αίτημα των ΗΠΑ για σύλληψη ατόμου που τώρα θεωρείται αναμεμιγμένος στις επιθέσεις

    Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι οι βρετανικές αρχές είχαν απορίψει αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών ένα μήνα πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο να συλλάβουν έναν άνδρα που τώρα θεωρείται ύποπτος ότι βοήθησε τους βομβιστές της 7ης Ιουλίου.

    Ο Χαρούν Ράσιντ Ασουάτ, 30 χρόνων βρετανός υπήκοος, ινδικής καταγωγής, βρίσκεται υπό κράτηση στη Ζάμπια, αναφέρουν ποικίλες δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι ήθελαν να συλλάβουν τον Ασουάτ ως ύποπτο συμμετοχής στη δημιουργία στρατοπέδου εκπαίδευσης τρομοκρατών στην πολιτεία του Όρεγκον, στις ΗΠΑ, αλλά οι βρετανικές αρχές αρνήθηκαν γιατί ο Ασουάτ ήταν βρετανός υπήκοος, ανέφεραν πηγές του CNN.

    Τώρα η Βρετανία πιστεύει ότι ο Ασουάτ βοήθησε τους τέσσερις βομβιστές της 7ης Ιουλίου να πραγματοποιήσουν τις φονικές τους επιθέσεις στο μετρό και στο λεωφορείο 30, που στοίχισαν τη ζωή σε 56 ανθρώπους.

    Οι ΗΠΑ είχαν εντοπίσει και παρακολουθούσαν τον Ασουάτ στη Νότια Αφρική εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις του Λονδίνου.

    [04] Σύσκεψη συγκαλεί στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός για την αποτίμηση των ζημιών από την πυρκαγιά στη Ραφήνα

    Ευρεία υπουργική σύσκεψη έχει συγκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την αποτίμηση της κατάστασης από τη χθεσινή πυρκαγιά στη Ραφήνα η οποία κατέκαψε περίπου 3.500 στρέμματα πευκοδάσους και 60 κατοικίες. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εσωτερικών- Δημόσιας Διοίκησης- Αποκέντρωσης , Δημόσιας Τάξης , Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Υγείας.

    Κατά την χθεσινή του επίσκεψη στον τόπο της πυρκαγιάς, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές για άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων. Επίσης ανακοίνωσε ότι όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες. "Αυτό είναι , τόνισε ,ένα σαφές μήνυμα για όσους απεργάζονται σχέδια κατά της ποιότητας της ζωής όλων μας, κατά του περιβάλλοντος. Στη θέση του δάσους που κάηκε θα δημιουργηθεί νέο δάσος".

    Οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για εμπρησμό. Στην περιοχή εξακολουθούν και βρίσκονται ισχυρότατες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων . Τις πληγείσες περιοχές θα επισκεφθούν σήμερα αντιπροσωπείες των κομμάτων της αντιπολίτευσης .

    Στο μεταξύ κατασβέστηκαν οι πυρκαγιές στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και στον Εξαπλάτανο, στην Αριδαία Πέλλας.

    [05] Παρουσιάστηκε ο «Κώδικας Συμεριφοράς Δημοσίων Υπαλλήλων»

    "Οδηγός καλής συμπεριφοράς δημοσίων υπαλλήλων" είναι ο τίτλος της έκδοσης η οποία παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από τον υφυπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Απόστολο Ανδρεουλάκο και τον Ελληνα Συνήγορο του Πολίτη, Γιώργο Καμίνη.

    Θα πρέπει να μιλήσουμε για τα αυτονόητα. Την ευθύνη, την αξιοπρέπεια, την ευγένεια και των τήρηση των αρχών, είπε ο κ. Ανδρεουλάκος, προσθέτοντας ότι όσες υποδομές και να φτιάξουμε και έγιναν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και τα περασμένα χρόνια και όσα χρήματα και αν δώσουμε που δόθηκαν και δίνονται αν δεν αλλάξει η νοοτροπία τα αποτελέσματα δεν θα είναι σημαντικά.

    Θέλουμε να κινήσουμε τα λιμνάζοντα ύδατα στο δημόσιο τομέα. Ο δημόσιος υπάλληλος, όπως και όλοι μας, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι με τον οδηγό δεν βάζουμε καινούργιους κανόνες αλλά συστηματοποιούμε τις διάσπαρτες διατάξεις και με απλή εύληπτη γλώσσα προσπαθούμε να περιγράψουμε τους κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων.

    Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ανδρεουλάκος είπε ότι η ΑΔΕΔΥ είδε με καλό βλέμμα την όλη προσπάθεια.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών είπε ότι το πόνημα προσπαθεί να διδάξει μία νέα διοικητική κουλτούρα, ανέφερε ότι η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων προσφέρει σημαντικό έργο και πρόσθεσε ότι ο πολίτης στηρίζει με την άμεση και έμμεση φορολογία τη δημόσια διοίκηση και εμείς ως διοίκηση υπάρχουμε γι' αυτόν τον πολίτη.

    Αναφερόμενος στην νέα διοικητική κουλτούρα ο κ.Ανδρεουλάκος έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ για τους οποίους εκτίμησε ότι διέπονται από αυτό το πνεύμα.

    Από την πλευρά του ο κ. Καμίνης είπε ότι μεταξύ διοίκησης και πολίτη υπάρχει ένας φαύλος κύκλος καχυποψίας και δυσπιστίας τονίζοντας όμως ότι τους δημοσίους υπαλλήλους τους κυνηγούν ορισμένα στερεότυπα.

    Με το πόνημα επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα τα οποία όμως δεν είναι και αυτονοήτως εφαρμοζόμενα, είπε ο Ελληνας Συνήγορος του Πολίτη, προσθέτοντας τέλος ότι "ελπίζω ότι αυτό το πόνημα θα είναι η αρχή της προσπάθειας για αλλαγές".

    [06] Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου για την αποτίμηση των ζημιών της πυρκαγιάς

    Σύσκεψη για την κατάσταση που επικρατεί στη Ραφήνα, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά,Εθνικής Αμύνης Σπ. Σπηλιωτόπουλου, Δημοσίας Τάξεως Γ. Βουλγαράκη,Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Μπασιάκου και Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη.

    Μετά τη σύσκεψη ο Γ. Βουλγαράκης τόνισε ότι υπήρξε πολύ καλός συντονισμός που είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί με επιτυχία - και παρά τις δυσμενείς συνθήκες- να λήξει γρήγορα η πυρκαγιά.

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι οι βασικές ενδείξεις, με βάση και τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δείχνουν ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς υπήρχαν πολλές εστίες και σε διαφορετική φορά από την κατεύθυνση του ανέμου. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι οι έρευνες της υπηρεσίας συνεχίζονται.

    Ο κ.Βουλγαράκης ευχαρίστησε όλους τους πυροσβέστες,τους στρατιωτικούς, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές για τις προσπάθειες που κατέβαλαν, ώστε να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά.

    Σήμερα αρχίζουν αεροφωτογραφίσεις της περιοχής,όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι αεροφωτογραφίες θα δοθούν στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, ώστε - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη- κάθε πολίτης να είναι συμμέτοχος, αλλά και να μπορεί να ελέγξει ότι όπου υπήρχε δάσος θα υπάρξει δάσος.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι όσοι θεωρούν ότι με τέτοιες ενέργειες θα κερδίσουν έστω και μια σπιθαμή δάσους κάνουν λάθος.

    Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την συμπάθειά του στους πληγέντες, εξήρε τον συντονισμό που υπήρξε και υπογράμμισε πως ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και όλοι θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

    Τόνισε ότι αρχίζει η καταγραφή των ζημιών και οι προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων, υπογραμμίζοντας ότι τα αποτελέσματα θα είναι ορατά την επόμενη εβδομάδα.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι η εντολή του πρωθυπουργού ήταν σαφής: "όπου υπήρχε δάσος θα γίνει και πάλι δάσος".

    Εν τω μεταξύ, η πυρκαγιά σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο παραμένουν 240 πυροσβέστες με 80 οχήματα, τα 20 από τα οποία έφτασαν χθες από την επαρχία, 100 άνδρες της ΕΜΑΚ, 20 υδροφόρα οχήματα των δήμων και περίπου 600 στρατιώτες, γιά να επέμβουν αν υπάρξουν αναζωπυρώσεις, αλλά και γιά να σβήσουν κάποιες μικροεστίες με τη βοήθεια 2 δασοπυροσβεστικών ελικοπτέρων, τα οποία, ρίχνουν, από νωρίς το πρωί νερό.

    [07] Εκρήξεις και πυροβολισμοί στο δυτικό Λονδίνο.

    Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν προ ολίγου στο Νότινγκ Χιλ του δυτικού Λονδίνου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη νέα αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της έρευνας για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη βρετανική πρωτεύουσα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε σήμερα ότι οι βρετανικές αρχές είχαν απορίψει αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών ένα μήνα πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο να συλλάβουν έναν άνδρα που τώρα θεωρείται ύποπτος ότι βοήθησε τους βομβιστές της 7ης Ιουλίου.

    Ο Χαρούν Ράσιντ Ασουάτ, 30 χρόνων βρετανός υπήκοος, ινδικής καταγωγής, βρίσκεται υπό κράτηση στη Ζάμπια, αναφέρουν ποικίλες δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι ήθελαν να συλλάβουν τον Ασουάτ ως ύποπτο συμμετοχής στη δημιουργία στρατοπέδου εκπαίδευσης τρομοκρατών στην πολιτεία του Όρεγκον, στις ΗΠΑ, αλλά οι βρετανικές αρχές αρνήθηκαν γιατί ο Ασουάτ ήταν βρετανός υπήκοος, ανέφεραν πηγές του CNN.

    Τώρα η Βρετανία πιστεύει ότι ο Ασουάτ βοήθησε τους τέσσερις βομβιστές της 7ης Ιουλίου να πραγματοποιήσουν τις φονικές τους επιθέσεις στο μετρό και στο λεωφορείο 30, που στοίχισαν τη ζωή σε 56 ανθρώπους.

    Οι ΗΠΑ είχαν εντοπίσει και παρακολουθούσαν τον Ασουάτ στη Νότια Αφρική εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις του Λονδίνου.

    [08] Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στο Κανάλι της Πρέβεζας

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά σε θαμνώδη και δασική έκταση στο Κανάλι της Πρέβεζας, που ήδη επεκτείνεται σε τέσσερα μέτωπα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη «Καναντέρ» και ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Προς στιγμήν απειλήθηκαν κάποια σπίτια στο χωριό Κανάλι και ένα κάμπινγκ, αλλά τελικά άλλαξε η φορά των ανέμων και τώρα το ενδιαφέρον των πυροσβεστών εστιάζεται προς το χωριό Μιχαλίτσι, που προς το παρόν δεν απειλείται άμεσα. Στην περιοχή φθάνουν συνεχώς και πυροσβεστικά οχήματα από άλλες περιοχές της Ηπείρου, ενώ δεν αποκλείεται η από αέρος ρίψη νερού να ενισχυθεί και με πυροσβεστικά ελικόπτερα. Όλες οι άλλες φωτιές στην περιοχή των Ιωαννίνων, τέθηκαν υπό έλεγχο ή έχουν σβηστεί.

    [09] Άμεσα αναδασωτέες οι πληγείσες περιοχές

    Συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όσοι επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά της Ραφήνας έλαβε η κυβέρνηση, σε σύσκεψη που συνεκάλεσε νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Παράλληλα, σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγια -η οποία από όλους θεωρείται έργο εμπρηστών - και προσπαθούν να σβήσουν τις τελευταίες μικροεστίας φωτιάς καθώς εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι και ο κινδυνος αναζωπυρώσεων είναι υπαρκτός.

    Όπως γνωστοποιήθηκε στη σύσκεψη που συνεκάλεσε ο πρωθυπουργός εκφράστηκε ικανοποίηση για την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και το συντονισμό που υπήρξε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές στο έργο της κατάσβεσης συνέβαλαν η έγκαιρη κινητοποίηση συμπληρωματικών πυροσβεστικών δυνάμεων από την περιφέρεια, αλλά και η συμμετοχή 500 στρατιωτών, ειδικά εκπαιδευμένων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

    Ο Κώστας Καραμανλής έδωσε εντολή να ξεκινήσουν άμεσα αεροφωτογραφήσεις της καμμένης περιοχής και να δοθούν οι αεροφωτογραφίες στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε, όπως είπε, "ο κάθε πολίτης να είναι συμμέτοχος στη γνώση, αλλά και να μπορεί να ελέγξει την πολιτεία ότι αυτά που λέει τα εννοεί και ότι όπου υπήρχε δάσος θα γίνει δάσος". Στους δήμους της περιοχής δέχονται αιτήσεις από τους πυρόπληκτους, οι οποίοι δικαιούνται έκτακτο βοήθημα που κυμαίνεται από 230 ευρώ έως περίπου 600, ενώ με βάση τις αιτήσεις που θα κατατεθούν θα χορηγηθούν άτοκα δάνεια για κατοικίες και επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί. Ακόμη, για κύριες κατοικίες που έχουν καταστραφεί το ΥΠΕΧΩΔΕ μπορεί να διαθέσει λυόμενα σπίτια.

    Εξάλλου, συνεργεία των νομαρχιών καταγράφουν επιτόπου τις ζημιές και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προβλέπει ότι η Νομαρχία θα προωθεί άμεσα τις αιτήσεις, ώστε τα βοηθήματα να δοθούν σύντομα και δεν θα αναμένεται να ολοκληρωθεί η υποβολή των σχετικών αιτήσεων από όλους τους πυρόπληκτους.

    Επίσης η Νομαρχία σε συνεργασία με την περιφέρεια,μετά και την αεροφωτογράφηση θα κηρύξει αναδασωτέα την περιοχή που κάηκε και θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την τοποθέτηση κλαδοπλεγμάτων για αντιπλημμυρική προστασία.

    Οι Υπουργοί κ.κ. Παυλοπουλος, Βουλγαράκης και Σπηλιωτόπουλος τόνισαν μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ότι υπήρξε πολύ καλός συντονισμός των δυνάμεων που ενεπλάκησαν στην κατάσβεση, ενώ ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ανέφερε ότι οι βασικές ενδείξεις, με βάση και τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δείχνουν ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς υπήρχαν πολλές εστίες και σε διαφορετική φορά από την κατεύθυνση του ανέμου. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι οι έρευνες της υπηρεσίας συνεχίζονται.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι όσοι θεωρούν ότι με τέτοιες ενέργειες θα κερδίσουν έστω και μια σπιθαμή δάσους κάνουν λάθος, ενώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι η εντολή του πρωθυπουργού ήταν σαφής: "όπου υπήρχε δάσος θα γίνει και πάλι δάσος".

    Οι πρώτες εκτιμήσεις, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα, αναφέρουν πως περίπου 60 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, περί τις 40 έχουν υποστεί ζημιές και περίπου 45 ΙΧ έχουν καεί. Οι εκτιμήσεις για τη δασική έκταση που καταστράφηκε αναφέρουν πως κυμαίνεται από 2.600 έως 3.500 στρέμματα.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο από τις 6 τα ξημερώματα και στην περιοχή παραμένουν 240 πυροσβέστες με 80 οχήματα, τα 20 από τα οποία έφτασαν χθες από την επαρχία, 100 άνδρες της ΕΜΑΚ,20 υδροφόρα οχήματα των δήμων και στρατιώτες, γιά να επέμβουν αν υπάρξουν αναζωπυρώσεις, αλλά και γιά να σβήνουν κάποιες μικροεστίες, με τη βοήθεια 2 δασοπυροσβεστικών ελικοπτέρων,τα οποία ρίχνουν,από νωρίς το πρωί, νερό.

    Δεκατέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύουν ζωές. Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με ελαφρά εγκαύματα σε νοσοκομεία, άλλοι τρεις παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και ένας πολίτης μεταφέρθηκε στο Αμαλία Φλέμινγκ με ορθοπεδικό πρόβλημα. Μεταξύ των τραυματιών είναι και πυροσβέστες.-

    Σε ό,τι αφορά στα αίτια της καταστροφικής φωτιάς διενεργείται προανάκριση από τη διεύθυνση αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος.-

    Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκαν το πρώι αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τη Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μαριλιζα Ξενογιαννακοπούλου και του Συνασπισμού.

    [10] Σε τέσσερα μέτωπα επεκτάθηκε η φωτιά στο Κανάλι Πρέβεζας

    Σε μήκος μεγαλύτερο των 5,5 χιλιομέτρων έχει επεκταθεί η μεγάλη φωτιά στο Κανάλι Πρέβεζας με τέσσερα διαφορετικά μέτωπα. Εχοντας «σύμμαχό της» τον άνεμο, συνεχίζει να επεκτείνεται, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από όλη την Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία καθώς και τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, που κάνουν ρίψεις νερού.

    Η φωτιά απείλησε και πάλι το κάμπινγκ στην περιοχή του Μονολιθίου, το οποίο εκκενώθηκε για κάθε ενδεχόμενο.

    Από την Πυροσβεστική διαψεύστηκαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες είχαν υποστεί ζημιές δύο σπίτια παραθεριστών. Ωστόσο ορισμένα σπίτια θα κινδυνεύσουν αν η φωτιά δεν τεθεί υπό έλεγχο έγκαιρα. Ηδη πολλά σπίτια εκκενώθηκαν και οι ένοικοί τους συγκεντρώθηκαν στην παραλία του Καναλίου.

    Οι πυροσβέστες, αλλά και εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής που βοηθούν στην κατάσβεση, ελπίζουν να κοπάσουν οι άνεμοι για να μπορέσουν έτσι να αντιμετωπίσουν περισσότερο αποτελεσματικά τα πύρινα μέτωπα, κάτι το οποίο όμως φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς σε αυτή παραθαλάσσια περιοχή πάντα πνέουν ισχυροί άνεμοι από το Ιόνιο Πέλαγος.

    Πυρκαγιά στην Αχαΐα. Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε απόψε κοντά στα χωριά Χιόνα, Μιτόπολη και Κόμη του Δήμου Τριταίας στην Αχαΐα. Η πυρκαγιά κατακαίει πευκοδάσος. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Πάτρα. Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

    [11] Συνελήφθησαν και οι τέσσερις ύποπτοι των επιθέσεων στο Λονδίνο

    Η Σκότλαντ Γιαρντ επιβεβαίωσε ότι συλληφθεί και οι τέσσερις ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις της 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο.

    Ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Πίτερ Κλαρκ, είπε ότι ο ένας από τους συλληφθέντες στο Λονδίνο δήλωσε πως ονομάζεται Μουχτάρ Σαϊντ Ιμπραχίμ. Ο 27χρονος Μουχτάρ κατάγεται από την Ερυθραία και φέρεται ως υπεύθυνος για την έκρηξη που σημειώθηκε στο λεωφορείο της γραμμής 26 του Χάκνεϊ.

    Ο δεύτερος από τους συλληφθέντες, που ονομάζεται Ράμσι Μοχάμεντ, πιστεύεται ότι είναι ο άνθρωπος που τοποθέτησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο σταθμό Όβαλ του μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας.

    Λίγο νωρίτερα από τη Ρώμη έγινε γνωστό ότι η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τον 27χρονο Χουσέιν Οσμάν, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

    Ο τέταρτος ύποπτος, ο Γιασίν Χάσαν Ομάρ, είχε συλληφθεί την περασμένη Τετάρτη στο Μπέρμιγχαμ.

    Παράλληλα, η βρετανική αστυνομία παίρνει δρακόντεια μέτρα ασφάλειας στους σταθμούς του Μετρό και σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός αστυνομικών που φρουρούν τώρα το δίκτυο του Μετρό του Λονδίνου ανέρχεται σε 6.000.

    Οι βρετανικές αρχές αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ σημαντική η σύλληψη στη Ζάμπια του Βρετανού υπηκόου αλλά πακιστανού στην καταγωγή Χαρούν Ρασίντ Ασουάντ 31 ετών, ο οποίος θεωρείται ως ο πιθανότερος εγκέφαλος των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο την 7η Ιουλίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ντεϊλι Μεϊλ" οι Υπηρεσίες Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας οι οποίες έχουν στείλει ήδη στελέχη των υπηρεσιών τους στη Ζάμπια για να ανακρίνουν τον Ρασίντ Ασουάντ, βρίσκονται επίσης σε διαπραγματεύσεις μεταξύ τους για να καταλήξουν σε ποιά χώρα θα ήταν καλύτερο να εκδοθεί για να δικαστεί ο εν λόγω ύποπτος.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντεϊλι Μέϊλ" ο Ασουάντ από το 2002 ήταν στη λίστα των υπόπτων του FBI για σχέσεις του με την "Αλ Κάϊντα" και ήταν μάλιστα υπό στενή παρακολούθηση των Αμερικανικών Υπηρεσιών Ασφαλείας και υπήρξε αίτημά τους στις βρετανικές αρχές να τον συλλάβουν καθώς είναι Βρετανός υπήκοος. Το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνείται ότι υπήρξε τέτοιο αίτημα.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι συνέλαβε δύο γυναίκες στην οδό Λίβερπουλ και οι συλλήψεις αυτές έχουν σχέση με τις βομβιστικές απόπειρες της 21ης Ιουλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 July 2005 - 21:32:10 UTC