Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στη Ραφήνα-Καίγονται σπίτια.
  • [02] Η βρετανική αστυνομία δεν αποκλείει ένα νέο χτύπημα
  • [03] Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στη Ραφήνα-Κάηκαν σπίτια.
  • [04] Σε ύφεση οι πυρκαγιές στην περιοχή της Ραφήνας
  • [05] Αναδασωτέες κηρύσσονται όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν
  • [06] Το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής στον τομέα των καυσίμων

  • [01] Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στη Ραφήνα-Καίγονται σπίτια.

    Ανεξέλεγκτη είναι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι.

    Η φωτιά έχει δύο μέτωπα, ενω ένα τρίτο ξέσπασε αργά το μεσημέρι στο Νέο Βουτζά και απειλεί εκ νέου κατοικίες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες απο τη φωτιά έχουν καεί δεκάδες σπίτια της περιοχής, ενω ο δήμαρχος Ραφήνας έκανε λόγο για εμπρησμό.

    Στην περιοχή βρίσκονται και προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά, 60 οχήματα με 180 άνδρες της Πυροσβεστικής,100 άνδρες πεζοπόρων τμημάτων, 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα, 20 υδροφόρες απο γειτονικούς δήμους, ενώ σπεύδουν και 20 οχήματα από περιοχές της Πελοπονήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

    Η λεωφόρος Μαραθώνος παραμένει κλειστή αφενός για λόγους ασφαλείας, αφετέρου για να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών οχημάτων,ενώ την περιοχή επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής.Στον τόπο της πυρκαγιάς βρίσκεται ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Βουλγαράκης.

    Ο πρωθυπουργός, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς ανέβαλε το προγραμματισμένο για απόψε δείπνο που θα είχε με τους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

    Στον τόπο της πυρκαγιάς μετέβη το μεσημέρι και η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου καθώς και ο γραμματέας εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης.

    [02] Η βρετανική αστυνομία δεν αποκλείει ένα νέο χτύπημα

    Η βρετανική αστυνομία δεν αποκλείει την ύπαρξη κι άλλων τρομοκρατικών πυρήνων και ένα νέο χτύπημα από τους δράστες των αποτυχημένων επιθέσεων της 21ης Ιουλίου, οι οποίοι εξακολουθούν να διαφεύγουν, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιάρντ Ίαν Μπλερ.

    Μετά τη σύλληψη του Γιασίν Χάσαν Όμαρ, ο οποίος είναι ύποπτος για την απόπειρα ανατίναξης εκρηκτικού μηχανισμού στην Ουόρεν Στριτ, η Σκότλαντ Γιάρντ εξακολουθεί να αναζητεί τρεις από τους τέσσερις δράστες των αποτυχημένων επιθέσεων της 21ης Ιουλίου, από τις οποίες δεν προκλήθηκαν θύματα.

    Σήμερα το πρωί, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε εννέα άνδρες στο Τούτινγκ, στο νότιο Λονδίνο, ανεβάζοντας σε 20 το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που κρατούνται σε σχέση με τα γεγονότα της 21ης Ιουλίου.

    Παράλληλα η ισπανική εφημερίδα Ελ Μούντο γράφει σήμερα ότι δύο αδελφοί, που έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στην Ισπανία και στη Βρετανία αντίστοιχα για φερόμενη σχέση με τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου του 2004 στην Ισπανία, είχαν επαφές στο Λονδίνο με τον παλαιστίνιο Αμπού Κατάντα, ο οποίος θεωρείται πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη.

    Πρόκειται για τον συριακής καταγωγής Ισπανό Μοχάμαντ Αλμάλαχ, ο οποίος συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στη Μαδρίτη και τον αδελφό του Μουτάζ, ο οποίος συνελήφθη την επόμενη ημέρα στην Αγγλία βάσει ισπανικού εντάλματος σύλληψης.

    Η πρώην σύζυγος του πρώτου δήλωσε στις 16 Μαρτίου ότι τα δύο αδέλφια, ο Μοχάμεντ και ο Μουτάζ, είχαν "πολύ συχνή επαφή" με τον Αμπού Κατάντα, ο οποίος είχε μάλιστα τηλεφωνήσει στον Μουτάζ τον Αύγουστο του 2002 για να του πει "να πάει να εργαστεί μαζί του" στο Λονδίνο, το οποίο και έγινε, γράφει η ισπανική εφημερίδα.

    Ο Κατάντα έχει τεθεί σε κατ'οίκον περιορισμό στη Βρετανία.

    Στο μεταξύ οι αρχές της Ρώμης θεώρησαν απαραίτητο να διαψεύσουν δια του Τύπου σήμερα τις φήμες που κυκλοφόρησαν μέσω SMS ότι το νερό της Ρώμης είναι μολυσμένο και ότι οι κάτοικοι της ιταλικής πρωτεύουσας δεν θα πρέπει να πίνουν το νερό της βρύσης.

    Οι φήμες κυκλοφορούσαν εδώ και δύο ημέρες στη Ρώμη: "Μην πίνετε νερό. Είναι μολυσμένο", ανέφεραν τα SMS.

    Ο φόβος μετά τις επιθέσεις του Λονδίνου ήταν αρκετός για να καλλιεργηθεί στους κατοίκους της Ρώμης η ιδέα ότι τρομοκράτες αποφάσισαν να τους δηλητηριάσουν.

    [03] Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στη Ραφήνα-Κάηκαν σπίτια.

    Τεράστιες προσπαθειες καταβάλλονται για να τεθει υπο ελεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι. Η πυρκαγιά ειχε τρία μετωπα και εκδηλωθηκε ταυτόχρονα, στον Ντράφι, στον Νέο Βουντζά και στην Αγία Τριάδα. Στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, μιλούν για σχέδιο εμπρηστών, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις ατόμων που ανακρίνονται.

    Η κατάσταση τείνει να γίνει τραγική καθώς τα πυροσβεστικα αεροπλάνα δεν μπορούν να πλησιάσουν τις πολλες εστίες της πυρκαγιάς η οποια καίει ανεξέλεγκτα σπίτια και αγροικίες. Επί τοπου επισης, βρισκονται και προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά, 60 οχήματα με 180 άνδρες της Πυροσβεστικής, 100 άνδρες πεζοπόρων τμημάτων, 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα, 20 υδροφόρες απο γειτονικούς δήμους, ενώ σπεύδουν και 20 οχήματα από περιοχές της Πελοπονήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Εν τω μεταξύ ολοι οι γύρω απο την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας δήμοι εχουν ηδη αποστειλει υδροφόρες και προσωπικο για να βοηθησουν το εργο των πυροσβεστων. Παράλληλα, τριακόσιοι στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

    Το μέτωπο της πυρκαγιάς επεκτεινεται σε αρκετα χιλιομετρα και απειλεί περιοχές που βρισκονται κοντα στο αεροδρόμιο των Σπάτων και την Καλλιτεχνούπλη, Συγκεκριμένα οι πύρινες φλόγες γλείφουν αυτή την ώρα τις αυλές των σπιτιών στον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης τα οποία έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί.

    Οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι τοπικοί παράγοντες θεωρούν βέβαιο ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό, κάτι που θα διερευνηθεί από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Πριν από λίγη ώρα κάτοικοι στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης υπέδειξαν σε αστυνομικούς δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοποδήλατο ως ύποπτους γιατί περιφέρονταν με περίεργο τρόπο. Τα άτομα αυτά προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και ανακρίνονται.

    Η πυρκαγια εκδηλωθηκε στις εντεκα παρα τέταρτο και απειληθηκαν αμεσα περιοχές οπως τα Περιβολάκια, η Αγια Τριάδα και η ευρύτερη περιοχή της Ραφηνας. Η φωτιά ξεκίνησε σε δύο μέτωπα, της περιοχής της Ραφήνας, ενώ ένα τρίτο ξέσπασε αργά το μεσημέρι στο Νέο Βουντζά, το οποίο κατευθύνθηκε προς την Καλλιτεχνούπολη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη φωτιά έχουν καεί δεκάδες σπίτια της ευρύτερης περιοχής, ενώ ο δήμαρχος Ραφήνας έκανε λόγο για εμπρησμό.

    Μετά απο μεγάλες προσπάθειες, άνοιξε η Λ.Μαραθώνος, η οποία παρέμεινε κλειστή επι 5 ώρες τουλάχιστον.

    Με γρήγορους ρυθμούς εκκενώθηκαν κατοικημένες περιοχές, ενώ σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν παιδιά που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις της Αγιας Τριάδας και του ορφανοτροφείου της περιοχής της Ραφήνας.

    Προληπτικά εκκενώθηκε και το νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης» και τα παιδιά μεταφέρθηκαν στα Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" και "Αγία Σοφία" και στο "Δρομοκαϊτειο". Αλλα παιδιά μεταφέρθηκαν στο 4o Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης, όπου έχει μεταβεί και ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, με κλιμάκιο ειδικών για να τα υποδεχθούν.

    Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία "ΚΑΤ" ,"Αμαλία Φλέμινγκ", "ΙΚΑ" , "Σισμανόγλειο", "Γεώργιος Γεννηματάς" και η "Μονάδα Εγκαυμάτων" του "Θριάσιου".

    Με ελαφρά εγκαύματα και αναπνευστικα προβλήματα, έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία "Γεώργιος Γεννηματάς", "ΚΑΤ" και "Αμαλία Φλέμινγκ", πέντε άτομα.

    Την περιοχή επισκέφθηκε λιγη ωρα μετα την εκδηλωση της πυρκαγιάς ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής. Επι τοπου εφθασαν ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Βουλγαράκης, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλιζα Ξενογιαννακοπούλου και ο γραμματέας εσωτερικων του ΠΑΣΟΚ Νικος Σαλαγιάννης.

    Ο πρωθυπουργός, επισης, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς ανέβαλε το προγραμματισμένο για απόψε δείπνο που θα είχε με τους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

    Σημειώνεται οτι απο χθες η Υπηρεσία Πολιτικης Προστασίας με ανακοινώσεις της ειχε επισημάνει οτι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς εξ αιτίας των ισχυρων ανέμων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικης.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική αργά το μεσημέρι εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας σε πευκόφυτη περιοχή.

    [04] Σε ύφεση οι πυρκαγιές στην περιοχή της Ραφήνας

    Σε ύφεση βρίσκονται τα περισσότερα μέτωπα της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, ενώ τεράστιες προσπαθειες καταβάλλονται για να τεθεί υπό πλήρη ελεγχο. Τόσο στην Πυροσβεστική όσο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επικρατεί αισιοδοξία για τον έλεγχο της φωτιάς σε όλα τα μέτωπα, λόγω της εξασθένησης των ανέμων αλλά και της καλύτερης πλέον οπτικής επαφής - λόγω μή ύπαρξης καπνού - με τα μέτωπα αυτά καθ' εαυτά.

    Η πυρκαγιά ειχε τρία μετωπα και επεκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα, ενώ εκδηλωθηκε ταυτόχρονα, στον Ντράφι, στον Νέο Βουντζά και στην Αγία Τριάδα. Οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεωρούν βέβαιο ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό, κάτι που θα διερευνηθεί από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις ατόμων.

    Στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία έχει κάψει σπίτια και αγροικίες, λαμβάνουν μέρος 60 οχήματα με 180 άνδρες της Πυροσβεστικής, 100 άνδρες πεζοπόρων τμημάτων, 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα, 20 υδροφόρες και προσωπικό απο γειτονικούς δήμους, καθώς και 20 πυροσβεστικά οχήματα από περιοχές της Πελοπονήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα, στις προσπάθειες κατάσβεσης έχουν συντρέξει πάνω από 300 αξιωματικοί και οπλίτες του στρατού.

    Η πυρκαγια εκδηλωθηκε στις εντεκα παρα τέταρτο και απειληθηκαν αμεσα περιοχές οπως τα Περιβολάκια, η Αγια Τριάδα και η ευρύτερη περιοχή της Ραφηνας, ενώ μία ακόμη πυρκαγιά ξέσπασε αργά το μεσημέρι στο Νέο Βουντζά, η οποία κατευθύνθηκε προς την Καλλιτεχνούπολη, όπου δημιούργησε μεγάλα προβλήματα.

    Το απόγευμα, οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αν και είχαν εξασθενήσει οδήγησαν τη φορά του πύρινου μετώπου προς το Ντράφι και αμέσως μεταφέρθηκαν εκεί τμήματα των πυροσβεστικών αλλά και στρατιωτικών δυνάμεων.

    Υπό πλήρη έλεγχο βρίσκονται τα μέτωπα στις περιοχές Αγίας Κυριακής και Αγίας Τριάδος Ραφήνας, καθώς, επίσης, το μέτωπο στην Αρτέμιδα της Λούτσας, ενώ στο Νέο Βουτζά η φωτιά αναζωπυρώθηκε.

    Σε ό,τι αφορά το "Νταού Πεντέλης" οι εγκαταστάσεις αποθηκών, πλυντηρίων και γραφεία καταστράφηκαν όταν η φωτιά εφθασε στους χώρους του νοσοκομείου. Εκεί βρίσκεται από νωρίς ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης επιβλέποντας την εκκένωση του νοσοκομείου αλλά και επιβραβεύοντας διοίκηση και προσωπικό, όπως χαρακτηριστικά είπε, για την άμεση και ακριβή εκκένωση του νοσοκομείου και την ασφαλή μεταφορά των παιδιών στα νοσοκομεία Παίδων "Αγγλαϊα Κυριακού" και "Αγία Σοφία", καθώς επίσης και στο 4-ο δημοτικό σχολείο Ραφήνας. Σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν παιδιά που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις της Αγιας Τριάδας και του ορφανοτροφείου της περιοχής της Ραφήνας.

    Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία "ΚΑΤ" ,"Αμαλία Φλέμινγκ", "ΙΚΑ" , "Σισμανόγλειο", "Γεώργιος Γεννηματάς" και η "Μονάδα Εγκαυμάτων" του "Θριάσιου".

    Η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος έχει αποκατασταθεί εν μέρει, οι δρόμοι που οδηγούν προς την Καλλιτεχνούπολη και το Ντράφι στο ύψος του Πικερμίου παραμένουν κλειστοί, ενώ το ρεύμα προς Αθήνα αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα.

    Κάτοικοι στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης υπέδειξαν σε αστυνομικούς δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοποδήλατο ως ύποπτους γιατί περιφέρονταν με περίεργο τρόπο. Τα άτομα αυτά προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όμως αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψε τίποτε σε βάρος τους.

    Με ελαφρά εγκαύματα και αναπνευστικα προβλήματα, έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία "Γεώργιος Γεννηματάς", "ΚΑΤ" και "Αμαλία Φλέμινγκ", πέντε άτομα.

    Την περιοχή επισκέφθηκε λιγη ωρα μετα την εκδηλωση της πυρκαγιάς ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής. Επι τοπου εφθασαν ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Βουλγαράκης, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλιζα Ξενογιαννακοπούλου και ο γραμματέας εσωτερικων του ΠΑΣΟΚ Νικος Σαλαγιάννης.

    Ο πρωθυπουργός λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς ανέβαλε το προγραμματισμένο για απόψε δείπνο που θα είχε με τους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

    Σημειώνεται ότι από χθες η Υπηρεσία Πολιτικης Προστασίας με ανακοινώσεις της ειχε επισημάνει οτι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς εξ αιτίας των ισχυρων ανέμων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικης.

    Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε αργά το μεσημέρι στα Ψαχνά Ευβοίας, σε πευκόφυτη περιοχή. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται μέχρι τώρα, τρεις φωτιές στην περιοχή των Ιωαννίνων. Η μια σε δασική με πεύκη περιοχή στην Αγία Παρασκευή Κόνιτσας, η δεύτερη επίσης σε πευκοδάσος στην Βωβούσα και η τρίτη σε χορτολιβαδική έκταση στο Μπιζάνι, κοντά στο Μουσείο «Βρέλλη». Και στις τρεις φωτιές έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, για να τις περιορίσουν και να μη πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

    [05] Αναδασωτέες κηρύσσονται όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν

    Εντολές για άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων -όπως προβλέπει ο νόμος- από την πυρκαγιά στη Ραφήνα, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπως δήλωσε μετά την επίσκεψή του απόψε στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι "όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα για όσους απεργάζονται σχέδια κατά της ποιότητας της ζωής όλων μας, κατά του περιβάλλοντος. Στη θέση του δάσους που κάηκε θα δημιουργηθεί νέο δάσος".

    Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους εθελοντές και τους πολίτες της Αττικής για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι σήμερα είχαμε μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Αττική, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση παρουσιάζει ύφεση. Υπογράμμισε, όμως, ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και ολόκληρος ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα.

    Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Χρήστο Σμέτη και τον επικεφαλής του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου της Πυροσβεστικής.

    Στο μεταξύ, σε πλήρη έλεγχο έχουν τεθεί όλα τα μέτωπα της φωτιάς, ενώ ελέγχονται στο σύνολο τους και οι μικροεστίες, στη βορειοανατολική Αττική, όπου από το πρωί κάηκαν δασικές θαμνώδεις εκτάσεις, ενώ καταστροφές προκλήθηκαν και σε περισσότερες από 60 κατοικίες, όπως ανακοίνωσε ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Χρήστος Κουρής.

    Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Φούρλα, με τη δύση του ηλίου τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που συμμετέχουν στο έργο της πυρόσβεσης θα σταματήσουν τις πτήσεις, ενώ πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστών και στρατιωτών θα περιπολούν σε όλη τη διάρκεια της νύκτας για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς.

    Η Λεωφόρος Μαραθώνος δόθηκε ολόκληρη και πάλι στην κυκλοφορία, ενώ με εντολή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα απαγορευτεί, λόγω επικινδυνότητας, η πρόσβαση στα δάση Πεντέλης, Υμηττού και Αιγάλεω.

    Σύμφωνα με στοιχεία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία οκτώ άτομα, τέσσερις πυροσβέστες και τέσσερις πολίτες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία που βρίσκονται σε επιφυλακή, με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

    Επίσης τα παιδιά από το νοσοκομείο "Παίδων Πεντέλης" που είχαν αρχικά μεταφερθεί στο 4ο δημοτικό σχολείο Παλλήνης, διακομίσθηκαν τελικά στο Παιδιατρικό Πεντέλης και στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας «Αγλαϊα Κυριακού» και «Αγία Σοφία».

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό, κάτι που θα διερευνηθεί από την αρμόδια διεύθυνση της Πυροσβεστικής. Η πυρκαγια εκδηλωθηκε στις εντεκα παρα τέταρτο και απειληθηκαν αμεσα περιοχές οπως τα Περιβολάκια, η Αγια Τριάδα και η ευρύτερη περιοχή της Ραφηνας, ενώ μία ακόμη πυρκαγιά ξέσπασε αργά το μεσημέρι στο Νέο Βουντζά, η οποία κατευθύνθηκε προς την Καλλιτεχνούπολη, όπου δημιούργησε μεγάλα προβλήματα.

    Την περιοχή επισκέφθηκε λιγη ωρα μετα την εκδηλωση της πυρκαγιάς ο πρωθυπουργός. Επι τοπου εφθασαν ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Βουλγαράκης, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλιζα Ξενογιαννακοπούλου και ο γραμματέας εσωτερικων του ΠΑΣΟΚ Νικος Σαλαγιάννης. Σε δήλωσή της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφέρει ότι «από τη στιγμή που η γη και η κατοικία έγινε εμπόρευμα, τότε θα μπουν φωτιές για να γίνει πιο ακριβό το εμπόρευμα» και ζητεί να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες των λαϊκών στρωμάτων. Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η πυρκαγιά της Ραφήνας «καταδεικνύει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, τα σοβαρά προβλήματα προστασίας των δασών από τις κυβερνητικές πολιτικές που ενθαρρύνουν αντικειμενικά τους εμπρηστές - καταπατητές».

    Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε αργά το μεσημέρι στα Ψαχνά Ευβοίας, σε πευκόφυτη περιοχή, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται μέχρι τώρα, τρεις φωτιές στην περιοχή των Ιωαννίνων. Η μια σε δασική με πεύκη περιοχή στην Αγία Παρασκευή Κόνιτσας, η δεύτερη επίσης σε πευκοδάσος στην Βωβούσα και η τρίτη σε χορτολιβαδική έκταση στο Μπιζάνι, κοντά στο Μουσείο «Βρέλλη». Και στις τρεις φωτιές έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, για να τις περιορίσουν και να μη πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

    [06] Το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής στον τομέα των καυσίμων

    Σε δύο φάσεις θα υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στον τομέα των καυσίμων, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    Η πρώτη φάση θα διαρκέσει από 15 Οκτωβρίου έως 30 Απριλίου 2006. Στο διάστημα αυτό θα γίνει πλήρης καταγραφή των στοιχείων που αφορούν στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης από τις εταιρίες εμπορίας και τα πρατήρια, καθώς και στις αγορές πετρελαίου από τους καταναλωτές, τα φυσικά πρόσωπα, τις πολυκατοικίες και τους αγρότες. Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης με το μειωμένο φόρο των 21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.

    Η δεύτερη φάση θα αφορά στο διάστημα μετά το Μάιο του 2006, οπότε θα γίνει η ενοποίηση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης. Και στη δεύτερη φάση οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης με τον σημερινό μειωμένο ειδικό φόρο των 21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.

    Στη δεύτερη αυτή φάση η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης από όλους τους καταναλωτές (φυσικά πρόσωπα, πολυκατοικίες και αγρότες) θα γίνεται με εδιική ηλεκτρονική κάρτα την οποία θα προμηθευτούν. Στην κάρτα θα αναγράφονται τα στοιχεία του χρήστη (ιδιώτης, πολυκατοικία, αγρότης, ΑΦΜ, διεύθυνση), καθώς και τα αναλυτικά στοιχεία των προηγούμενων αγορών του. Η κάρτα θα χρησιμοποιείται σε φορητά τερματικά, τα οποία θα βρίσκονται υποχρεωτικά σε κάθε βυτίο κατά την ώρα της αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης απο τους καταναλωτές.

    Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρεί σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των στοιχείων που θα υπάρχουν στη βάση δεδομένων που θα έχει δημιουργήσει, με τα στοιχεία που θα καταγράφονται στις ειδικές ηλεκτρονικές κάρτες θέρμανσης. Για τους παραβάτες προβλέπονται οικονομικές και ποινικές κυρώσεις. Η έκδοση εικονικού τιμολογίου θα αποτελεί ποινικό αδίκημα, ενώ οι εκδότες τέτοιων τιμολογίων θα τιμωρούνται με ανάκληση της άδειας λειτουργίας και την επιβολη υψηλών προστίμων. Παράλληλα θα νομοθετηθεί η συνυπευθυνότητα για τους λήπτες εικονικών τιμολογίων.

    Το κυβερνητικό σχέδιο αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Μπασιάκου, των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Α. Ρεγκούζα και Ανάπτυξης κ. Γ. Σαλαγκούδη, των Γενικών Γραμματέων Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Μίχαλου, Ανάπτυξης κ. Ν. Στεφάνου και Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Δ. Αναγνωστόπουλου καθώς και του Ειδικού Γραμματέα της ΥΠΕΕ κ. Η. Αργυρού.

    Οπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κ. Αλογοσκούφης το κύριο χαρακτηριστικό των νέων ρυθμίσεων είναι ότι δεν θα επιβαρύνεται ο τελικός καταναλωτής και ότι η κυβέρνηση προχωρεί αποφασιστικά στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου καταπολέμησης της λαθρεμπορίας.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας είπε ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν αφορούν μια νέα διαρθρωτική παρέμβαση στην αγορά των πετρελαιοειδών η οποία αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στη διαφάνεια. Ακολουθήσαμε, πρόσθεσε, τη σύσταση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για την εφαρμογή ενός συστήματος που θα είναι τίμιο και απλό και που δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες. Τέλος ο κ. Σιούφας ευχαρίστησε όλους τους φορείς πετρελαιοειδών που συνέβαλαν στις τελικές ρυθμίσεις.

    Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Πρόκειται για μια ?τρύπα... στο πετρέλαιο? αυτή την φορά. Μετά από τις βεβιασμένες δηλώσεις τους, τις διαρροές, τις υπαναχωρήσεις και τον φόβο που δημιούργησαν στους καταναλωτές, ήρθαν σήμερα απλά να φορτώσουν όλους τους πολίτες με πρόσθετη γραφειοκρατία για να εφαρμοσθούν (;) από του χρόνου οι ρυθμίσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Για άλλη μια φορά πλήρης έλλειψη σοβαρότητας από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους αρμόδιους υπουργούς».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 July 2005 - 21:38:38 UTC