Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Γ. Αλογοσκούφη με πρόεδρο του ΟΤΕ
  • [02] Ομιλία Γ.Παπανδρέου για ωράριο
  • [03] Εκρήξεις στο μετρό και σε λεωφορείο στο Λονδίνο. Καθησυχαστικός ο Μπλερ
  • [04] «Θα καταργήσω τις μονομερείς κυβερνητικές αποφάσεις»
  • [05] «Τα κόμματα κρίνονται από αυτά που κτίζουν»
  • [06] Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις εργασιακές σχέσεις
  • [07] Συναντήσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με στελέχη της κυβέρνησης

  • [01] Συνάντηση Γ. Αλογοσκούφη με πρόεδρο του ΟΤΕ

    Η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και του προέδρου του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας λόγω του ότι ο κ. Αλογοσκούφης νωρίτερα συναντήθηκε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από ό,τι είχε προγραμματιστεί, με τον πρωθυπουργό κ.Καραμανλή.

    Οπως είπε απαντώντας σε ερωτήσεις ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης, ο υπουργός επρόκειτο να έρθει στον ΟΤΕ, αλλά καθυστέρησε με τον πρωθυπουργό. Επίσης είπε ότι το υπουργείο Οικονομίας είναι ο μεγάλος μέτοχος του ΟΤΕ και δεν χρειάζεται ο υπουργός πρόσκληση για να τον επισκεφθεί και να συναντηθεί με τα στελέχη του. Αλίμονο αν χρειαζόταν και πρόσκληση, είπε ο κ. Βουρλούμης, αναφερόμενος στον κ. Αλογοσκούφη.

    Η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί στον ΟΤΕ, πραγματοποιήθηκε τελικά στο υπουργείο Οικονομίας "για να κερδηθεί χρόνος" και κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πορεία του προγράμματος αναδιοργάνωσης του ΟΤΕ και της ευρύτερης συνεισφοράς του στην οικονομία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Το Δημόσιο, πρόσθεσε ο υπουργός, έχει μεγάλη συμμετοχή στον Οργανισμό και άρα το ενδιαφέρον του είναι άμεσο.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε ότι το Μάϊο η διοίκηση του ΟΤΕ και οι εργαζόμενοι πέτυχαν μια ιστορική συμφωνία για το μέλλον του ΟΤΕ και την οικονομία και αποδείχθηκε ότι στην οικονομία, όταν υπάρχει συναίνεση, υπάρχουν και πολλά θετικά αποτελέσματα. Η συναίνεση αυτή είχε θετικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία και τελικά ωφελημένος είναι ο πολίτης. Οπως είπε ο υπουργός, η παροχή προνομίων προς τους φοιτητές και τους μαθητές για την πρόσβασή τους στο Ιντερνετ, που ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό, αποδεικνύει ότι τελικά ωφελημένος είναι ο πολίτης.

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του ΟΤΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον του Οργανισμού αλλά και γενικότερα για τις τηλεπικοινωνίες.

    [02] Ομιλία Γ.Παπανδρέου για ωράριο

    Την υπόσχεση ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει όταν επανέλθει στην κυβέρνηση, όλες τις «μονομερείς» αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το ωράριο.

    Παραλλήλως, ο κος Παπανδρέου, προκάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού: «Σας προκαλώ - πηγαίνετε και ζητήστε ψήφο, να δούμε εάν θα σας πιστέψει ο λαός με όλα αυτά τα μεγάλα τα λόγια τα προεκλογικά».

    Στην ομιλία του, ο κος Παπανδρέου κατηγόρησε τη «δεξιά», ότι δεν ψάχνει λύσεις στα προβλήματα, αλλά εχθρούς «πρώτα στο κακό ΠΑΣΟΚ, μετά στους διαπλεκόμενους, τώρα στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, «με επίδειξη αυταρχισμού προσπαθεί να αποκρύψει ευθύνες δικές της».

    [03] Εκρήξεις στο μετρό και σε λεωφορείο στο Λονδίνο. Καθησυχαστικός ο Μπλερ

    Εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα σε τρεις σταθμούς του μετρό του Λονδίνου καθώς και σε ένα λεωφορείο της βρετανικής πρωτεύουσας. Ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Ιαν Μπλερ έκανε λόγο για τέσσερις εκρήξεις ή απόπειρες εκρήξεων στο Λονδίνο, τις οποίες χαρακτήρισε "σαφώς πολύ σοβαρό περιστατικό", και για "μικρό αριθμό θυμάτων", ενώ είπε ότι οι βόμβες ήταν "πιο μικρές" από εκείνες που είχαν εκραγεί στις 7 Ιουλίου στο Λονδίνο.

    Από την εταιρεία που διαχειρίζεται τα λεωφορεία του Λονδίνου ανακοινώθηκε ότι έκρηξη σημειώθηκε στο λεωφορείο αριθμός 26, του οποίου έσπασαν τα τζάμια, αλλά δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.

    Εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ δήλωσε ότι "για λόγους προληπτικούς, αστυνομικοί έκαναν τους ελέγχους για τυχόν ύπαρξη χημικών στους σταθμούς του υπογείου Ουόρεν Στριτ και Οβαλ, χρησιμοποιώντας προστατευτικές μάσκες» και τόνισε ότι από τις πρώτες αναλύσεις προέκυψε πως «δεν υφίσταται καμία ένδειξη για ύπαρξη χημικών προϊόντων». Παράλληλα, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως ένοπλοι αστυνομικοί εστάλησαν στο Νοσοκομείο Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Λονδίνου για να ερευνήσουν για πιθανό "επεισόδιο" σε εκείνο το σημείο.

    Δηλώσεις Τόνι Μπλερ

    Δεν μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τη σημασία αυτών των περιστατικών που σημειώθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Σκοπός τους είναι να φοβήσουν τον κόσμο να τον ανησυχήσουν. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα από την τρομοκρατική επίθεση. Η αστυνομία αντέδρασε αποτελεσματικά και ήρεμα σαν να επρόκειτο περί καθημερινής κατάστασης.

    Εγώ θα επανέλθω στο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων μου. Οι αστυνομικές αρχές έχουν σαφέστερη εικόνα και πολύ σύντομα θα δώσουμε σε πλήρη κυκλοφοροία το μετρό για το κοινο.

    Ο κ. Μπλερ εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το θάνατο Αυστραλιανού υπηκόου στο τρομοκρατικό χτύπημα προ 15 ημερών ενώ τόνισε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση βρίσκεται στο πλάι μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και είναι δεδηλωμένη και σταθερή αυτή η βούληση της.

    Από την πλευρά του ο Αυστραλιανός πρωθυπουργός -ο οποίος είχε συνομιλές σήμερα με τον βρετανό πρωθυπουργό στο Λονδίνο- χαρακτήρισε ως παγκόσμια απειλή για την ανθρωπότητα και ως ιδεολογία του κακού την τρομοκρατία, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να την αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ενώ εξήρε τη μεθοδικότητα και την οργάνωση της βρετανικής αστυνομίας.

    [04] «Θα καταργήσω τις μονομερείς κυβερνητικές αποφάσεις»

    Την υπόσχεση ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει όταν επανέλθει στην κυβέρνηση, όλες τις «μονομερείς» αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το ωράριο.

    Παραλλήλως, ο κος Παπανδρέου, προκάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού: «Σας προκαλώ - πηγαίνετε και ζητήστε ψήφο, να δούμε εάν θα σας πιστέψει ο λαός με όλα αυτά τα μεγάλα τα λόγια τα προεκλογικά».

    Στην ομιλία του, ο κος Παπανδρέου κατηγόρησε τη «δεξιά», ότι δεν ψάχνει λύσεις στα προβλήματα, αλλά εχθρούς «πρώτα στο κακό ΠΑΣΟΚ, μετά στους διαπλεκόμενους, τώρα στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, «με επίδειξη αυταρχισμού προσπαθεί να αποκρύψει ευθύνες δικές της».

    [05] «Τα κόμματα κρίνονται από αυτά που κτίζουν»

    «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση, κρίνονται για το μέλλον από αυτά που θα κτίσουν και όχι από αυτά που υπόσχονται ότι πρόκειται να γκρεμίσουν», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά την διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων και απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε δηλώσει πως θα καταργήσει τις σχετικές διατάξεις, όταν το κόμμα του έρθει στην εξουσία.

    «Εμείς προχωράμε με έγνοια το συλλογικό συμφέρον, συνθέτοντας απόψεις και όχι προσπαθώντας να διαιρέσουμε την κοινωνία ή να εξακολουθούμε να λειτουργούμε σε εικονικές πραγματικότητες, αυτές που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση και στην οποία από ότι φαίνεται, με τον τρόπο που ενεργεί και πράττει θα παραμείνει για πολλές τετραετίες» πρόσθεσε ο κ Σιούφας.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης συνέχισε λέγοντας ότι "την αλλαγή του ωραρίου την ζητά ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής αγοράς, οι καταναλωτές, το εμπόριο το οποίο δεν μπορεί να λειτουργεί με κανόνες που ίσχυαν τον προηγούμενο αιώνα". Πρόσθεσε μάλιστα ότι "ο κ. Παπανδρέου ήρθε τώρα να υπεραμυνθεί ενός συστήματος ωραρίου που ανήκει στην παρελθούσα εποχή νομίζοντας ότι αυτό είναι μια τεράστια πρόταση για το μέλλον. Το τώρα, το μετά, το παρελθόν και το μέλλον βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με τον τρόπο σκέψης και έκφρασης ΠΑΣΟΚ".

    Ακόμα ο κ. Σιούφας σημείωσε ότι «η φιλοσοφία της αντιπολίτευσης είναι η ΝΔ να μην κάνει τίποτα, ώστε να την κατηγορεί ως κυβέρνηση της απραξίας και όταν κάνει κάτι να κατηγορείται ως κυβέρνηση συμφερόντων». «Καθήκον ενός κόμματος που βρίσκεται στην Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι πρώτα να πολιτεύεται και όχι να αντιδρά σε όλα. Η χώρα έχει ανάγκη από συναινετική και όχι διχαστική πολιτική και πρακτική όπως αυτήν που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ»,κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.-

    [06] Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις εργασιακές σχέσεις

    Ενέκρινε επί της αρχής, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Απασχόλησης για το εργασιακό.

    Το σχέδιο νόμου με την επικεφαλίδα «Ρυθμίσεις για την προώθηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και άλλες διατάξεις» υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης στην Επιτροπή, ενώ η αντιπολίτευση καταψήφισε.

    Αισιόδοξος ο υφυπουργός Απασχόλησης Νίκος Αγγελόπουλος, ανέφερε ότι «ο νόμος θα κριθεί στην πράξη», ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Παπαχρήστος, επανέλαβε ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται χωρίς εγγυήσεις και ανταλλάγματα προς τους εργαζομένους, συνιστώντας μια «υποχώρηση στην εποχή της υποχρεωτικής διαιτησίας». Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δ. Τσιόγκας, προέβλεψε ότι με την εφαρμογή του νόμου η ανεργία θα φουντώσει, ενώ για λογαριασμό του Συνασπισμού, ο Γιάννης Δραγασάκης, υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν απαντούν στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, ή της μετανάστευσής τους στο εξωτερικό.

    Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί στο θερινό τμήμα της Βουλής, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Τρίτη.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταργήσει όταν γίνει κυβέρνηση όλους αυτούς τους νόμους.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, επανέλαβε ότι δεν καταργείται το οκτάωρο και όποιος το λέει αυτό ψεύδεται και εκτίθεται.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για σημαντική μείωση του εργατικού εισοδήματος.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τις θέσεις του συνδέσμου.

    Ηδη, η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη, ενώ η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε στάση εργασίας για την ημέρα αυτή.

    [07] Συναντήσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με στελέχη της κυβέρνησης

    Συζήτηση για την προετοιμασία της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης είχε ο υπουργός Οικονομίας κ.Γιώργος Αλογοσκούφης με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    Ο κ. Αλογοσκούφης μετα τή συνάντηση δήλωσε, ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία που είχε χθες με τους τοπικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

    Πρόσθεσε δε ότι λόγω της μακράς συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό η επίσκεψή του στον ΟΤΕ δεν έγινε και αντί γι' αυτό θα μεταβεί ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Παναγιώτης Βουρλούμης στο υπουργείο Οικονομίας.

    Σε ερώτηση για το θέμα που προέκυψε με τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε "ποιό θέμα με το Λιάπη;".

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Χρήστο Φώλια ο οποίος τον ενημέρωσε για θέματα της αρμοδιότητάς του.

    Ο κ. Φώλιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς επίσης και για την Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, για την πρόοδο στην απορρόφηση των κονδυλίων και τέλος για τον προγραμματισμό του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Συνάντηση με Βουλγαράκη

    Για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που αποσκοπούν στον περιορισμό της οπλοχρησίας στην Κρήτη, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης.

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στα Ανώγεια της Κρήτης με τη συμμετοχή όλου του πνευματικού και πολιτικού κόσμου του νησιού.

    Θύμισε δε ότι στην πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της οπλοχρησίας στην Κρήτη έχει αναλαβει ηγετικό ρόλο ο συνθέτης ο Μίκης Θεοδωράκης.

    Ο κ. Βουλγαράκης είπε ακόμη ότι με την πρωτοβουλία αυτή το υπουργείο εκτιμά ότι θα ξεκινήσει η αντιστροφή του φαινομένου που στο παρελθόν έχει υπάρξει αιτία πολλών δεινών.

    Ο Υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το σύνολο των σχετικών πρωτοβουλιών και είπε ακόμη ότι ο κ. Καραμανλής έχει την ίδια άποψη.

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλής είχε επίσης και ο υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης,ο οποίος όμως δεν έκανε δηλώσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 July 2005 - 21:04:13 UTC