Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίζεται επι της αρχής το ν/σ για εργασιακά
  • [02] Διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη
  • [03] Ψηφίστηκε επι της αρχής του το ν/δ για τις εργασιακές σχέσεις.
  • [04] Ονομαστική ψηφοφορία για το ωράριο
  • [05] Δείπνο Παπανδρέου σε βουλευτές
  • [06] Επίσκεψη Αλογοσκούφη στα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


    [01] Ψηφίζεται επι της αρχής το ν/σ για εργασιακά

    Επί της αρχής αναμένεται να ψηφισθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέες διευθετήσεις στη διαχείριση του χρόνου εργασίας, την αμοιβή των υπερωριών, αλλά και ζητήματα ασφαλιστικού χαρακτήρα.

    Τα μέτρα που προτείνονται ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την κοινωνική συνοχή,δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης, τονίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν καταργείται το οχτάωρο.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Πολυζωγόπουλος,υποστήριξε ότι με τις νέες διευθετήσεις στις υπερωρίες, το εργατικό εισόδημα θα μειωθεί σημαντικά.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος , ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τις θέσεις του ΣΕΒ .

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, διέκρινε αρκετές θετικές διατάξεις στο σχέδιο νόμου, αλλά προέβλεψε ότι η μείωση της αμοιβής των υπερωριών «θα δημιουργήσει πρόβλημα στην επόμενη συλλογική διαπραγμάτευση, καθώς στους εργαζόμενους υπάρχει η αίσθηση ότι αδικούνται κατάφωρα».

    Συνάντηση Παπανδρέου με ΓΣΕΕ

    Η κυβέρνηση της ΝΔ πάει την Ελλάδα πίσω, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ και παράλληλα δεσμεύθηκε ότι, ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, θα καταργήσει όλα τα "μονομερή μέτρα" της κυβέρνησης.

    Ο κ.Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την κοινωνία και τους εργαζόμενους ως εμπόδια και πρόσθεσε ότι σε καμία κοινωνία δεν γίνεται ανάπτυξη χωρίς τη συναίνεση του λαού, αλλά με επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ποιότητα.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών και τόνισε ότι τα μέτρα που παίρνει δεν μπορούν να σταθούν. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της υπονομεύει τους θεσμούς, τις δημοκρατικές αρχές και το φρόνημα του λαού.

    [02] Διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη

    Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς έχει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου , ο πρωθυπουργός. Ο κ.Καραμανλής ήδη συναντήθηκε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη και τον υπουργό Εξωτερικών, κ.Μολυβιάτη. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φώλια.

    Συνάντηση με Βουλγαράκη

    Για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που αποσκοπούν στον περιορισμό της οπλοχρησίας στην Κρήτη, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης.

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στα Ανώγεια της Κρήτης με τη συμμετοχή όλου του πνευματικού και πολιτικού κόσμου του νησιού.

    Θύμισε δε ότι στην πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της οπλοχρησίας στην Κρήτη έχει αναλαβει ηγετικό ρόλο ο συνθέτης ο Μίκης Θεοδωράκης.

    Ο κ. Βουλγαράκης είπε ακόμη ότι με την πρωτοβουλία αυτή το υπουργείο εκτιμά ότι θα ξεκινήσει η αντιστροφή του φαινομένου που στο παρελθόν έχει υπάρξει αιτία πολλών δεινών.

    Ο Υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το σύνολο των σχετικών πρωτοβουλιών και είπε ακόμη ότι ο κ. Καραμανλής έχει την ίδια άποψη.

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλής είχε επίσης και ο υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης,ο οποίος όμως δεν έκανε δηλώσεις.

    Χθές συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, κ.Κακλαμάνη και τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης.

    Ο Νικήτας Κακλαμάνης μετά τή συνάντηση δήλωσε ότι παρουσίασε στον πρωθυπουργό το νομοθετικό πρόγραμμα του υπουργείου του και τα τέσσερα νομοσχέδια για τα οποία, όπως είπε, πήρε έγκριση να περάσουν απο τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και απο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ακόμη ότι συζήτησαν μέ τόν κ.Καραμανλή για την προετοιμασία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, πρόσθεσε όμως ότι αυτό το θέμα θα το ξανασυζητήσουν σε συνάντηση μετά τις 15 Αυγούστου, με την τελική εισήγησή του για τα θέματα του υπουργείου.

    Ανέφερε επίσης ότι στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι η δημιουργία τριών νοσοκομείων. Το πρώτο θα είναι 800 κλινών και θα είναι στην Αθήνα. Το δεύτερο θα είναι το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων, 250 κλινών, θα είναι στην Αθήνα, σε χώρο εύκολα προσβάσιμο. Το τρίτο θα είναι Παιδιατρικό Νοσοκομείο, 500 κλινών και θα είναι εκτός Αθηνών, αφού η Αθήνα έχει ήδη δύο παιδιατρικά νοσοκομεία.

    Ερωτηθείς για το θέμα των 9.000 προσλήψεων στον τομέα της υγείας, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο συνολικότερα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.

    Ο κ. Κακλαμάνης ερωτήθηκε για το θέμα του δήμου Αθηναίων και για το εάν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Απάντησε ότι η Αθήνα έχει δήμαρχο, απολύτως πετυχημένο και εκείνος ως βουλευτής Α' Αθηνών βοηθά και πρόσθεσε ότι όταν έλθει η ώρα να γίνει συζήτηση για το ενδεχόμενο νέας υποψηφιότητας, αφού δεν γνωρίζει τί θα κάνει η κ. Μπακογιάννη και εάν θα είναι η ίδια και πάλι υποψήφια, τότε θα τοποθετηθεί.

    Συναντήσεις Καραμανλή με Παπαληγούρα και Προέδρους ΣτΕ και Αρείου Πάγου

    Τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου και τον πρόεδρο του ΣτΕ Γ. Παναγιωτόπουλο καθώς και τον Υπουργό της Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα, δέχθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Παπαληγούλας δήλωσε ότι με τον πρωθυπουργό συζήτησαν τις μεγάλες προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των θεμάτων της δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση του κύρους της δικαιοσύνης,η δεύτερη να επιταχυνθεί η απονομή της και η τρίτη να εξανθρωπιστεί το σωφρονιστικό σύστημα.

    "Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει ένα συμβόλαιο τιμής μεταξύ της πολιτείας και της ηγεσίας της δικαιοσύνης, να εξαλειφθεί κάθε φαινόμενο διαφθοράς απο το Σώμα της Δικαιοσύνης",τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαληγούρας.

    Ερωτηθείς για το αν οι ανακριτικές αρχές βρίσκονται στα ίχνη ενός δεύτερου παραδικαστικού κυκλώματος, ο κ. Παπαληγούρας απάντησε:

    "Δεν είμαι εδώ για να σχολιάσω αυτά. Μόλις υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα των πολλών ερευνών που αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη, θα το πληροφορηθείτε και εσείς".

    Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας δήλωσε ότι επρόκειτο για μία εθιμοτυπική επίσκεψή του στον κ. Καραμανλή και ότι συζητήθηκαν τα βασικότερα και γενικά ζητήματα της ελληνικής δικαιοσύνης.-

    [03] Ψηφίστηκε επι της αρχής του το ν/δ για τις εργασιακές σχέσεις.

    Ενέκρινε επί της αρχής, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Απασχόλησης για το εργασιακό.

    Το σχέδιο νόμου με την επικεφαλίδα «Ρυθμίσεις για την προώθηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και άλλες διατάξεις» υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης στην Επιτροπή, ενώ η αντιπολίτευση καταψήφισε.

    Αισιόδοξος ο υφυπουργός Απασχόλησης Νίκος Αγγελόπουλος, ανέφερε ότι «ο νόμος θα κριθεί στην πράξη», ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Παπαχρήστος, επανέλαβε ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται χωρίς εγγυήσεις και ανταλλάγματα προς τους εργαζομένους, συνιστώντας μια «υποχώρηση στην εποχή της υποχρεωτικής διαιτησίας». Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δ. Τσιόγκας, προέβλεψε ότι με την εφαρμογή του νόμου η ανεργία θα φουντώσει, ενώ για λογαριασμό του Συνασπισμού, ο Γιάννης Δραγασάκης, υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν απαντούν στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, ή της μετανάστευσής τους στο εξωτερικό.

    Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί στο θερινό τμήμα της Βουλής, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Τρίτη.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταργήσει όταν γίνει κυβέρνηση όλους αυτούς τους νόμους.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, επανέλαβε ότι δεν καταργείται το οκτάωρο και όποιος το λέει αυτό ψεύδεται και εκτίθεται.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για σημαντική μείωση του εργατικού εισοδήματος.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τις θέσεις του συνδέσμου.

    Ηδη, η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη, ενώ η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε στάση εργασίας για την ημέρα αυτή.

    Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς θα έχει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου , ο πρωθυπουργός. Ο κ.Καραμανλής στις 9 το πρωί θα συναντηθεί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη και στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών, κ.Μολυβιάτη, τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φώλια.

    Χθές συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, κ.Κακλαμάνη και τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης.

    Ο Νικήτας Κακλαμάνης μετά τή συνάντηση δήλωσε ότι παρουσίασε στον πρωθυπουργό το νομοθετικό πρόγραμμα του υπουργείου του και τα τέσσερα νομοσχέδια για τα οποία, όπως είπε, πήρε έγκριση να περάσουν απο τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και απο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ακόμη ότι συζήτησαν μέ τόν κ.Καραμανλή για την προετοιμασία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, πρόσθεσε όμως ότι αυτό το θέμα θα το ξανασυζητήσουν σε συνάντηση μετά τις 15 Αυγούστου, με την τελική εισήγησή του για τα θέματα του υπουργείου.

    Ανέφερε επίσης ότι στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι η δημιουργία τριών νοσοκομείων. Το πρώτο θα είναι 800 κλινών και θα είναι στην Αθήνα. Το δεύτερο θα είναι το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων, 250 κλινών, θα είναι στην Αθήνα, σε χώρο εύκολα προσβάσιμο. Το τρίτο θα είναι Παιδιατρικό Νοσοκομείο, 500 κλινών και θα είναι εκτός Αθηνών, αφού η Αθήνα έχει ήδη δύο παιδιατρικά νοσοκομεία.

    Ερωτηθείς για το θέμα των 9.000 προσλήψεων στον τομέα της υγείας, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο συνολικότερα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.

    Ο κ. Κακλαμάνης ερωτήθηκε για το θέμα του δήμου Αθηναίων και για το εάν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Απάντησε ότι η Αθήνα έχει δήμαρχο, απολύτως πετυχημένο και εκείνος ως βουλευτής Α' Αθηνών βοηθά και πρόσθεσε ότι όταν έλθει η ώρα να γίνει συζήτηση για το ενδεχόμενο νέας υποψηφιότητας, αφού δεν γνωρίζει τί θα κάνει η κ. Μπακογιάννη και εάν θα είναι η ίδια και πάλι υποψήφια, τότε θα τοποθετηθεί.

    Συναντήσεις Καραμανλή με Παπαληγούρα και Προέδρους ΣτΕ και Αρείου Πάγου

    Τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου και τον πρόεδρο του ΣτΕ Γ. Παναγιωτόπουλο καθώς και τον Υπουργό της Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα, δέχθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Παπαληγούλας δήλωσε ότι με τον πρωθυπουργό συζήτησαν τις μεγάλες προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των θεμάτων της δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση του κύρους της δικαιοσύνης,η δεύτερη να επιταχυνθεί η απονομή της και η τρίτη να εξανθρωπιστεί το σωφρονιστικό σύστημα.

    "Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει ένα συμβόλαιο τιμής μεταξύ της πολιτείας και της ηγεσίας της δικαιοσύνης, να εξαλειφθεί κάθε φαινόμενο διαφθοράς απο το Σώμα της Δικαιοσύνης",τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαληγούρας.

    Ερωτηθείς για το αν οι ανακριτικές αρχές βρίσκονται στα ίχνη ενός δεύτερου παραδικαστικού κυκλώματος, ο κ. Παπαληγούρας απάντησε:

    "Δεν είμαι εδώ για να σχολιάσω αυτά. Μόλις υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα των πολλών ερευνών που αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη, θα το πληροφορηθείτε και εσείς".

    Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας δήλωσε ότι επρόκειτο για μία εθιμοτυπική επίσκεψή του στον κ. Καραμανλή και ότι συζητήθηκαν τα βασικότερα και γενικά ζητήματα της ελληνικής δικαιοσύνης.-

    [04] Ονομαστική ψηφοφορία για το ωράριο

    Ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή για το επίμαχο άρθρο της διεύρυνσης του ωραρίου των καταστημάτων , που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο ήδη ψηφίσθηκε επί της αρχής.

    Και κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα της συζήτησης οι τόνοι ανέβηκαν στη Βουλή ενώ συνεχίσθηκε και η αντιπαράθεση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον ανεξάρτητο βουλευτή,Στέφανο Μάνο.

    Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επανέλαβε ότι πρόκειται για μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή προς όφελος των εργαζομένων και των καταναλωτών. Κατηγόρησε δε το ΠΑΣΟΚ για οπισθοδρόμηση.

    Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του έκανε λόγο για αυταρχικές λογικές και προέβλεψε οδυνηρές συνέπειες για τα μικρά καταστήματα .

    Κατά της νέας ρύθμισης τάχθηκαν τόσο οι βουλευτές του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΝ, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι "προωθεί αντιλαϊκά μέτρα" κατά των εργαζομένων και υπέρ των ισχυρών συμφερόντων .

    [05] Δείπνο Παπανδρέου σε βουλευτές

    Ευχάριστο ήταν το κλίμα που επικράτησε χθες το βράδυ, στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στους βουλευτές του Κινήματος που μετέχουν στις εργασίες του πρώτου θερινού τμήματος της Βουλής. Τα ανέκδοτα και η εξιστόρηση εμπειριών κυριάρχησαν στα τέσσερα τραπέζια που φιλοξένησαν τους 38 βουλευτές.

    Η επικαιρότητα, πάντως, δεν έλειψε από τις συζητήσεις. Το εργασιακό, το ωράριο, ο Χριστόδουλος, η συμπεριφορά Μάνου και Ανδριανόπουλου ήταν μεταξύ των θεμάτων της επικαιρότητας που απασχόλησαν τις συζητήσεις στα διάφορα τραπέζια.

    Από το απόγευμα, χθες, πάντως, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι είναι πιθανό στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής να παραστεί ο κ. Παπανδρέου και να μιλήσει.

    Στο χθεσινοβραδυνό δείπνο, το ενδιαφέρον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, συγκέντρωσε το εργασιακό. Με αφορμή το θέμα αυτό ο ΄Ακης Τσοχατζόπουλος, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανεβάσει τους τόνους, από τώρα, ενώ προέβλεψε ότι η κοινωνία θα αντιδράσει στα μέτρα της κυβέρνησης από το φθινόπωρο. Θέσεις με τις οποίες συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι. Συμφωνούντος του κ. Παπανδρέου συμφωνήθηκε επίσης ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος θα πυκνώσει, από το φθινόπωρο, τις επισκέψεις του στην περιφέρεια.

    Στο ίδιο κλίμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κινήθηκε και ο Πρόεδρος του Κινήματος, που επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μόνο να συμπιέσει το κόστος εργασίας, δημιουργώντας ανεργία και φτώχια.

    Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση "ξεχρεώνει γραμμάτια που έχει υπογράψει", ενώ επισημάνθηκε ότι ο ΣΕΒ εμφανίσθηκε ανικανοποίητος από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις και ζητάει περισσότερα.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε από τον Πρόεδρο του Κινήματος, ο οποίος, αναφερόμενος στο "σκανδιναβικό μοντέλο", είπε ότι εκεί υπάρχει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

    Η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών Στέφανου Μάνου και Ανδρέα Ανδριανόπουλου, απασχόλησε, επίσης, τις συζητήσεις στα τραπέζια, με μια ιδιαιτερότητα. Οι συζητήσεις δεν έγιναν παρουσία του κ. Παπανδρέου, ίσως γιατί οι βουλευτές δεν ήθελαν να στενοχωρήσουν τον Πρόεδρο του Κινήματος.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το κλίμα μεταξύ των βουλευτών ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ "τους πληρώνει", ενώ τονίσθηκε ότι υπάρχει σεβασμός από την πλευρά του Κινήματος των απόψεων των δύο βουλευτών, αλλά οι ίδιοι δεν τηρούν την ίδια στάση, καθώς, όπως αναφέρθηκε, επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον Στ. Μάνο, η συμπεριφορά του οποίου "δεν είναι η αρμόζουσα".

    Σε άλλο τραπέζι τέθηκε το Θέμα του Αρχιεπισκόπου και των παρεμβάσεών του στα πολιτικά δρώμενα. Το θέμα έθεσε ο Θ. Κολιοπάνος, βουλευτής ΄Αρτας, ο οποίος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ κακώς άφησε ελεύθερο τον κ. Χριστόδουλο να προβαίνει σε παρόμοιες ενέργειες, όπως η αποστολή σημειώματος με την κάρτα και την υπογραφή του. Ο ίδιος είπε στον κ. Παπανδρέου ότι ήταν πολύ καλή η δήλωσή του στο Ρέθυμνο για το θέμα, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τονίζει ότι ήταν κάτι που έπρεπε να κάνει.

    Σε ένα από τα τραπέζια άνοιξε η συζήτηση περί δημοτικών εκλογών, αλλά φάνηκε ότι το θέμα δεν είναι εύκολο. Ακούσθηκαν διάφορα ονόματα για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και για άλλους Δήμους, αλλά οι διαφορές ήταν εμφανείς. Γι αυτό και εύκολα έγινε δεκτή η άποψη που εξέφρασαν οι κ.κ Μ. Παπαϊωάννου, Ν. Σαλαγιάννης και Α. Μουσιώνης, ότι πριν από οποιαδήποτε επιλογή προσώπων πρέπει να διαμορφωθεί, από το ΠΑΣΟΚ, ένα πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το Κίνημα.

    Σε άλλο τραπέζι συζητήθηκε θέμα νεολαίας. Ο κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε "πως κερδίζει κανείς τη νεολαία", θέμα που τον απασχολεί πολύ πριν αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά έχει καλές επιδόσεις. Ο παριστάμενος στο τραπέζι Β. Τόγιας, πρώην Γραμματέας της Ν. ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η Νεολαία, σήμερα, οργανωτικά, αποτελεί κακό αντίγραφο της οργάνωσης του ίδιου του Κινήματος. Θέση με την οποία φέρεται ότι συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου, όπως και με την παρατήρηση ότι "πρέπει να ξαναδούμε το μοντέλο οργάνωσης της νεολαίας".

    Οι βουλευτές κάθισαν σε τέσσερα τραπέζια. Στο πρώτο ήταν ο Γραμματέας της Κ.Ο. Δημ. Ρέππας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χ. Καστανίδης και οι βουλευτές, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως οι Χρ. Παπουτσής, Μαρ. Δαμανάκη και Βαγγ. Παπαχρήστος.

    Σε ένα δεύτερο τραπέζι βρέθηκαν βουλευτές του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού μπλοκ, με την Α. Διαμαντοπούλου, τον Σ. Κοσμίδη, τον Γ. Φλωρίδη, τον Γ. Κουτσούκο, τον Δ. Κουσελά κ.α.

    Στα άλλα δύο τραπέζια η σύνθεση ήταν ανάμικτη.

    [06] Επίσκεψη Αλογοσκούφη στα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ

    Το Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι , θα επισκεφθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος θα συναντηθεί με την ηγεσία του οργανισμού.

    Χθές ο κ.Αλογοσκούφης είχε συναντήσεις με τα μέλη της νέας διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) και τις διοικήσεις των δύο εταιριών, Helexpo ΑΕ και ΔΕΘ ΑΕ, στη Θεσσαλονίκη.

    Συνάντηση Αλογοσκούφη με ΣΒΒΕ

    Αμέσως μετά την συνάντηση του υπουργού με τα μέλη της νέας διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας,ο κ.Αλογοσκούφης δήλωσε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της Β. Ελλάδας και ότι τους ανέλυσε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως και τις πρωτοβουλίες για την εδραίωση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή τη ΝΑ Ευρώπης.

    Από την πλευρά της η νέα διοίκηση του ΣΒΒΕ παρουσίασε συνοπτικά στον υπουργό τις θέσεις και προτάσεις του Συνδέσμου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Β. Ελλάδα, και γενικότερα για την περιφερειακή ανάπτυξη, τις επιχειρηματικές σχέσεις της περιοχής με τα Βαλκάνια, την

    ανάπτυξη της Θράκης, ακόμη και για τη θέση της βιομηχανίας στην Ελλάδα και τα εργασιακά.

    Ο δύο πλευρές θα έχουν και νέα συνεργασία, εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των κυβερνητικών αποφάσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της 70ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σεπτέμβριο.

    Συνάντηση Αλογοσκούφη με Helexpo ΑΕ και ΔΕΘ ΑΕ

    Μέχρι το τέλος του 2005 θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, για το αν οι δύο εταιρίες, Helexpo ΑΕ και ΔΕΘ ΑΕ θα συνεχίσουν να λειτουργούν ξεχωριστά ή θα επανενωθούν, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τις συναντήσεις που είχε με τις

    διοικήσεις των δύο φορέων, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Νίκου Τσιαρτσιώνη.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, άφησε επίσης ανοικτό και το ενδεχόμενο μερικής αποκρατικοποίησης της Helexpo. Επισήμανε ωστόσο, ότι, αυτή η λύση δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και αν γίνει, θα γίνει στο πλαίσιο του προωθούμενου νόμου για τις συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και

    ιδιωτικού τομέα.

    Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις, όπως είπε ο υπουργός, θα ληφθούν με γνώμονα το καλύτερο για την εθνική οικονομία και τη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος, αφού ενημερώθηκε για την πορεία των δύο εταιριών, χαρακτήρισε εντυπωσιακή τη δραστηριότητα και τον προγραμματισμό τους, που, όπως

    σημείωσε, εντάσσεται στην κυβερνητική πολιτική για ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.

    Τόνισε δε, ότι η 70η ΔΕΘ, που θα γίνει από τις 9 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, μπορεί να αποτελέσει έκθεση σταθμό για τη κυβερνητική στρατηγική ενίσχυσης της εξωστρέφειας, και ότι η Helexpo αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους κρίκους για την ανάπτυξη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία. Ακόμη, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εισηγηθεί την ένταξη της Helexpo ΑΕ στο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών.

    Ο πρόεδρος της εταιρίας Αριστοτέλης Θωμόπουλος, τάχθηκε ευθέως υπέρ της επανένωσης των δύο εταιριών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη περνά μόνο μέσα από αυτή τη προοπτική. Επίσης παρουσίασε την επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη στρατηγική ανάπτυξης της Helexpo στην πενταετία 2005-2009.

    Αναφερόμενος στην παρουσία της εταιρίας στην αγορά της Αθήνας μέσω του Εκθεσιακού Συνεδριακού Κέντρου Αττικής (ΕΣΚΑ) ανακοίνωσε ότι αναζητείται στην πρωτεύουσα και δεύτερος εκθεσιακό χώρος. Σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας είπε ότι το πρώτο 3μηνο του 2005 ο τζίρος έφθασε στα 8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στα 3 εκατ. ευρώ.

    Ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ Δημήτρης Μπακατσέλος, αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές της εταιρίας, αλλά και στην πορεία της κατά τον τελευταίο χρόνο και ανακοίνωσε ότι ο φορέας επανήλθε στην κερδοφορία. Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, το πρώτο εξάμηνο του 2005 η ΔΕΘ ΑΕ εμφανίζει κέρδη 110.000 ευρώ, έναντι ζημίας ύψους 190.000 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τζίρος ενισχύθηκε κατά 6%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 July 2005 - 11:21:35 UTC