Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η 31η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
  • [02] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τη ΓΣΕΕ

  • [01] Σήμερα η 31η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    ?Η 31η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι για τους Έλληνες ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής. Είναι αφορμή περίσκεψης για το σχεδιασμό των μελλοντικών δράσεών μας?, αναφέρει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη δήλωση του για τη συμπλήρωση 31 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    "Τριάντα ένα χρόνια μετά την 20η Ιουλίου του 1974, η Ελλάδα «δεν ξεχνά». Τιμά τα θύματα της Κυπριακής τραγωδίας. Επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για συνεπή, συνεχή και αποφασιστική υποστήριξη του αγώνα του Κυπριακού λαού για άρση των συνεπειών της εισβολής και της κατοχής.

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση - για την προώθηση και την πραγματοποίηση της οποίας συνεργάσθηκαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στην Ελλάδα και τη Μεγαλόνησο - είναι εξέλιξη - σταθμός στην πορεία για την τελική και οριστική δικαίωση.

    Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και χρέους που επιδείξαμε για την ευόδωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, όλες και όλοι μαζί, οφείλουμε να συμβάλλουμε στη εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης, ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Αμετακίνητος στόχος μας παραμένει η επανένωση της νήσου, ώστε να επωφεληθούν των πλεονεκτημάτων της ένταξης όλοι οι κάτοικοί της, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι. Όραμά μας είναι να καταστήσουμε τη γειτονιά μας παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, ασφάλειας και συνεργασίας", αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Καραμανλής .

    Γ.Παπανδρέου

    Μέρα ενεργοποίησης και συλλογικής μνήμης είναι η σημερινή, από την οποία πρέπει να διδασκόμαστε, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε τις δύσκολες μέρες της εισβολής και τόνισε ότι το κυπριακό είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα, συνύπαρξης και συμβίωσης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, συμμετέχει ενεργά στην επαναδιεθνοποίηση του προβλήματος, για την εξεύρεση μιας λύσης, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, χωρίς να υπολογίζει το όποιο πολιτικό κόστος.-

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ

    Τριάντα ένα χρόνια από το καθοδηγημένο από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτέλεσε το πρόσχημα για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων και την κατοχή μέχρι σήμερα του 38% του νησιού, το αίτημα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού παραμένει, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Ο Κυπριακός λαός, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμη βαρύτατο τίμημα από το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων και τα δικαιώματα ανάμειξης και επέμβασης που αυτές έχουν στα εσωτερικά του, καθώς και από την παρουσία των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο.

    Ο Κυπριακός λαός, παρά τον αρνητικό διεθνή συσχετισμό και παρά τις πιέσεις από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ και του Συνασπισμού, απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία στις 24 Απρίλη 2004, το αμερικανοβρετανικό «σχέδιο Ανάν». Το «σχέδιο Ανάν», το οποίο είχε και τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, επιχειρούσε να νομιμοποιήσει τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής με την θεσμοθέτηση δύο κυρίαρχων κρατών. Έθετε την Κυπριακή Δημοκρατία, αν και κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ, υπό τη διεθνή εποπτεία ενός δικαστηρίου όπου τον αποφασιστικό λόγο θα τον είχαν μη Κύπριοι.

    Ο Κυπριακός λαός, με τις πλούσιες αγωνιστικές του παραδόσεις, θα βρει το δρόμο προς την επανένωση του νησιού στη βάση μιας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θα εγγυάται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Ο αγώνας του Κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, με τους οποίους επιχειρείται και πάλι να επιβληθεί το «σχέδιο Ανάν», είναι η βασική εγγύηση γι αυτό.

    Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του Κυπριακού λαού και θα βρίσκεται, όπως έπραξε πάντα, στο πλευρό του.

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συνασπισμού

    Συμπληρώνονται σήμερα 31 χρόνια από την τουρκική εισβολή της Κύπρου την οποία διευκόλυνε το προδοτικό χουντικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και συνεργοί της υπήρξαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

    Παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, συνεχίζεται η κατοχή του 38% των εδαφών και η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού.

    Όσο καθυστερεί η λύση τόσο αυξάνονται τα δυσμενή δεδομένα για την επίτευξή της.

    Θεωρούμε, ότι ο ΟΗΕ οφείλει να ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, για μια λύση το ταχύτερο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη βάση των αποφάσεων του και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Λύση που θα παίρνει υπόψη τις αναγκαίες εγγυήσεις ασφάλειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου και θα κατοχυρώνει την βιωσιμότητα της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

    Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτή την περίοδο πρέπει να αξιοποιηθεί σ' αυτή την κατεύθυνση.

    Η ΕΕ. οφείλει να συμβάλλει στη λύση, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και ιδιαίτερα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Η κυβέρνηση της 'Άγκυρας πρέπει άμεσα να υπογράψει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-Κύπρου και να το εφαρμόσει, αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η επίλυση του Κυπριακού, η άρση της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου προς όφελος ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και του κοινού τους μέλλοντος, θα αποτελέσει και δικαίωση όσων αγωνίστηκαν για ανεξάρτητη και δημοκρατική Κύπρο.

    Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους αγώνες του Κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, για ειρήνη, κοινή ανάπτυξη του νησιού και φιλία μεταξύ των λαών της ευρύτερης περιοχής.

    [02] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τη ΓΣΕΕ

    Η κυβέρνηση της ΝΔ πάει την Ελλάδα πίσω, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ και παράλληλα δεσμεύθηκε ότι, ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, θα καταργήσει όλα τα "μονομερή μέτρα" της κυβέρνησης. Μέχρι τις εκλογές, πάντως, όποτε κι αν γίνουν, το ΠΑΣΟΚ θα εργάζεται για την επίτευξη συναίνεσης, είπε.

    Ο κ.Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την κοινωνία και τους εργαζόμενους ως εμπόδια και πρόσθεσε ότι σε καμία κοινωνία δεν γίνεται ανάπτυξη χωρίς τη συναίνεση του λαού, αλλά με επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ποιότητα.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών και τόνισε ότι τα μέτρα που παίρνει δεν μπορούν να σταθούν. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της υπονομεύει τους θεσμούς, τις δημοκρατικές αρχές και το φρόνημα του λαού.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι θα καταργήσει τις μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης, δήλωσε πως "για να μπορέσει ο κ. Παπανδρέου να υλοποιήσει τη «δέσμευσή» του - αν πράγματι την εννοεί ως τέτοια και όχι ως ένα ακόμη πυροτέχνημα- οφείλει πρώτα να πείσει τους πολίτες ότι οι προτάσεις του είναι αποτελεσματικότερες και κοινωνικά δικαιότερες από τις αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση".

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου "δεν αντιπροτείνει τίποτα" και πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "αν πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να γυρίσει πίσω, να το πει ευθέως".

    "Γιατί οι πάντες σήμερα γνωρίζουν πού οδήγησαν οι στρεβλώσεις και οι αναχρονιστικές αγκυλώσεις της περιόδου ΠΑΣΟΚ: Σε μια Ελλάδα που κατείχε είτε θέση ουραγού στην ΕΕ (ανταγωνιστικότητα, ξένες επενδύσεις), είτε θλιβερές πρωτιές (ελλείμματα, χρέη, ανεργία, κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες)", κατέληξε ο Υπουργός Επικρατείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 July 2005 - 21:16:23 UTC