Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρουσίαση έκθεσης ΟΟΣΑ από τον Γ.Αλογοσκούφη
  • [02] Συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Ο Κ. Καραμανλής στην έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης
  • [04] Η ιστορία της τρομοκρατίας από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
  • [05] Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από τις επιθέσεις στο Λονδίνο

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


    [01] Παρουσίαση έκθεσης ΟΟΣΑ από τον Γ.Αλογοσκούφη

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006, τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα συγκράτησης των δαπανών και τόνωσης των εσόδων του προϋπολογισμού.

    Ο υπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κ. Ζαν-Φιλιπ Κοτίς, παρουσίασαν την έκθεση του Οργανισμού για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2005.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια την προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση με ηπιότερους ρυθμούς. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες για τους πολίτες, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Παράλληλα, έκανε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, με στόχο, όπως τόνισε, την αύξηση του ανταγωνισμού, την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς εργασίας, αλλά και το περιορισμό της γραφειοκρατίας.

    Κεντρική επιλογή της κυβερνητικής πολιτικής για τις αλλαγές αυτές είναι ο διάλογος και η συναίνεση, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία μπορούν να συμβάλουν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 5 έως 7 ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα χρόνια, προκαλώντας ταυτόχρονα μακροχρόνια αύξηση των εξαγωγών έως και 40%.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχει προωθήσει έως τώρα η κυβέρνηση, με τη μείωση της άμεσης φορολογίας, την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, το νέο επενδυτικό νόμο, ενώ τόνισε ότι σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το νομοσχέδιο για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων στην αγορά και κινείται προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

    Το μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν βιώσιμο, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτό, όπως είπε, οδήγησε σε υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και αύξηση του χρέους που αυτή τη στιγμή είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε μία σειρά από αλλαγές που πρόκειται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα, με χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Αυτές οι αλλαγές είναι:

    - Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους και τη μείωση των επιβαρύνσεων των φορολογούμενων και του κοινωνικού συνόλου.

    - Το νέο σύστημα ελέγχου των δημοσίων δαπανών για τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο.

    - Τα μέτρα που προωθούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα παράλληλα με την αντιμετώπιση του φαινομένου των πλαστών τιμολογίων.

    Για το ασφαλιστικό ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλία για εθνικό διάλογο και αναφερόμενος στο μέγεθος του προβλήματος το χαρακτήρισε ωρολογιακή βόμβα για την ελληνική οικονομία. Στόχος μας, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, είναι να εξασφαλίσουμε συναίνεση και μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και το πρώτο βήμα ανακοίνωσε ότι θα είναι η μελέτη όλων των παραμέτρων του προβλήματος.

    Σε ό,τι αφορά στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στις τράπεζες με τη ρύθμιση για το ασφαλιστικό τους καθεστώς επιτεύχθηκε ο περιορισμός τους για τους νέους ασφαλισμένους μετά το 1993. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο χρόνο εργασίας, είπε ότι στοχεύουν στη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, καθώς και στην αντιμετώπιση του ζητήματος του κόστους των υπερωριών. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο τα ζητήματα αυτά αντιμετωπίζονται σε κάθε ΔΕΚΟ ξεχωριστά, όπως έγινε στην περίπτωση του ΟΤΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός αναφερόμενος στην έκθεση του ΟΟΣΑ που προτείνει μία σειρά από μέτρα για την ελληνική οικονομία, είπε ότι ούτε δαιμονοποιούμε ούτε υιοθετούμε καμία έκθεση.

    Από την πλευρά του ο Γάλλος επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του ΟΟΣΑ κ. Ζαν-Φιλίπ Κοτίς αναφέρθηκε στις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η οικονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια, καθώς και στα μέτρα που προτείνονται στην έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού.

    Ο κ. Κοτίς σημείωσε την ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης τα επόμενα χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση με τις άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή σε ότι αφορά την κατάσταση της οικονομίας, δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους στην οικονομική πολιτική. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη χειρότερη χώρα στον ΟΟΣΑ σε ότι αφορά τις επιδόσεις της στην ανταγωνιστικότητα και ότι σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής θα επιδεινώσει την κατάσταση αυτή.

    Ο κ.Κοτίς σημείωσε ωστόσο ότι είναι εφικτός ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2006, τόνισε ωστόσο ότι χρειάζονται μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών και ελέγχου της αύξησης των μισθών, οι οποίοι αυξάνονται πιο γρήγορα απ' ότι οι υπόλοιπες δαπάνες του δημοσίου.

    Κατέστησε επίσης αναγκαία την άμεση αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος στην Ελλάδα με αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς. Ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια οι δαπάνες συντάξεων θα ανεβούν σημαντικά και θα ανέλθουν στο 22% του ΑΕΠ το 2050 από 12% που εκτιμώνονται φέτος.

    Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ελλάδα μόνο ένας στους οκτώ εργαζόμενους συνταξιοδοτείται στην ηλικία των 65 ετών. Στο σημείο αυτό πρότεινε την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εκτός από τους εργαζόμενους που εργάζονται σε βαριά επαγγέλματα.

    Επίσης πρότεινε να συνδεθεί το ύψος της σύνταξης με τις εισφορές που καταβάλει ο εργαζόμενος καθ'όλη την διάρκεια του εργασιακού του βίου. Στα μέτρα που προτείνει ακόμα ο ΟΟΣΑ περιλαμβάνονται η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, η εφαρμογή καθεστώτος μεγαλύτερης ευελιξίας στις απολύσεις ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κοτίς στο ελάχιστο μισθό στην Ελλάδα, που τον χαρακτήρισε πολύ υψηλό.

    Τέλος, πρότεινε να απελευθερωθεί η αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ενώ ειδικότερα για την αγορά ηλεκτρισμού τόνισε ότι κυρίαρχος πρέπει να είναι ο ιδιωτικός τομέας.

    [02] Συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις επεξεργάστηκε το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου.

    Σε δηλώσεις του μετά την πολύωρη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αποφασίστηκε ομόφωνα το πλαίσιο των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό, ενώ εξέφρασε ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση ένα τόσο σοβαρό θέμα. Με τον ίδιο ανεύθυνο τρόπο, πρόσθεσε, η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ασφαλιστικό των τραπεζών, μεταφέροντας όλα τα βάρη στο ΙΚΑ

    [03] Ο Κ. Καραμανλής στην έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης

    Στις μεγάλες ερευνητικές και επιχειρηματικές δυνατότητες της χώρας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε την έκθεση Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών που διοργανώνει το υπουργείο Ανάπτυξης στο Ζάππειο.

    Τα επιτεύγματα που παρουσιάζονται, δήλωσε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνουν τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας και αποδεικνύουν ότι εφόσον συνεργαστούμε σωστά μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο με υψηλό αναπτυξιακό και κοινωνικό όφελος για όλους.

    Προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε εντατικά, είπε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογία καθώς επίσης ότι προχωρά η ίδρυση νέων ερευνητικών κέντρων.

    [04] Η ιστορία της τρομοκρατίας από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

    Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, στις 7 Ιουλίου 2005, όπως πρόσφατα οι ανάλογες επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη, την Κωνσταντινούπολη, το Μπεσλάν, τη Μόσχα και άλλες περιοχές του πλανήτη μας, έδειξαν ότι η απειλή της τρομοκρατίας, αυτής της σύγχρονης μάστιγας της ανθρωπότητας, εξακολουθεί να παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα.

    Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ

    Έζησε τη φρίκη και τον αποτροπιασμό της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που έμελλε να αλλάξει όλο τον κόσμο. Συμμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης επιζώντων στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Το έργο της διάσωσης, όμως, γρήγορα μετατράπηκε σε έργο ανάσυρσης πτωμάτων. Δεν θα ξεχάσει ποτέ τις εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής, που έμειναν χαραγμένες στο μυαλό του. Ο λόγος για τον Ελληνοαμερικανό Πυροσβέστη Πήτερ Κριτσιμίλιο, πατέρα τριών παιδιών, ο οποίος μίλησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε. Το μυαλό του καθημερινά πηγαίνει στα ανυποψίαστα θύματα της τυφλής βίας στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρο Εμπορίου. Σε αυτό το τραγικό κοιμητήρι του αμερικανικού ονείρου.

    "Βρισκόμουν στο σπίτι μου στο Μανχάταν παρέα με το μικρότερό μου παιδί, όταν μου τηλεφώνησαν και μου είπαν ότι ένα αεροσκάφος προσέκρουσε σε έναν από τους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Άνοιξα αμέσως την τηλεόραση. Όλα τα κανάλια έδειχναν τις ίδιες εικόνες: Ένας από τους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου τυλιγμένος στις φλόγες. Όταν είδα και το δεύτερο αεροπλάνο να χτυπά το δεύτερο Πύργο συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια", περιγράφει ο ελληνικής καταγωγής πυροσβέστης τις πρώτες στιγμές του εφιάλτη. Η πρώτη του αντίδραση ήταν να πάρει τα παιδιά του και να τα πάει σε ένα ασφαλές μέρος. "Πίστευα ότι θα έρθουν κι άλλα αεροπλάνα. Φοβόμουν ότι θα έχουν βάλει στο στόχαστρό τους το μετρό ή ότι θα δηλητηριάζαν το νερό", θυμάται.

    "Σήμανε συναγερμός όλοι οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί και τα σωστικά συνεργεία κλήθηκαν να αναλάβουν δράση. Ο αέρας είχε τυλιχθεί από καπνό. Βρισκόμασταν στα ερείπια αρχικά για τρεις μέρες. Ξαπλώναμε όπου μπορούσαμε για να ξεκουραστούμε. Κοιμόμασταν λίγο και σηκωνόμασταν για να ξαναπιάσουμε δουλειά. Ήταν εξουθενωτικό σωματικά αλλά και ψυχικά. Τροποποιήσαμε τις βάρδιές μας. 24 ώρες εργαζόμασταν και 24 ώρες ξεκουραζόμασταν. Αυτό το ωράριο τροποποιήθηκε περαιτέρω για να αυξηθεί η ταχύτητα εναλλαγής και να διατηρούμε την παρουσία μας καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου, επτά μέρες την εβδομάδα". Ο κ. Κριτσιμίλιος ο οποίος δηλώνει περήφανος που βρέθηκε στην Ελλάδα, στην πατρίδα των προγόνων του, επισημαίνει ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε η στάση της κοινής γνώμης απέναντι στο Πυροσβεστικό Σώμα.

    "Σίγουρα μας σέβονταν πολύ και πριν την 11 Σεπτεμβρίου, πάντα είχαμε καλή σχέση με το κοινό. Αλλά μετά την 11/9, το μέγεθος της αγάπης τους προς εμάς ήταν τρομερό. Κάθε Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε ένα τεράστιο μνημείο με λουλούδια και κάρτες. Άρχισαν να μας στέλνουν φαγητά, ρούχα. Ήταν απίστευτο. Καταταφθάναν κούτες με γράμματα στα κτίρια της πυροσβεστικής. Την ώρα που τρώγαμε βραδινό, καθόμασταν στο τραπέζι και ανοίγαμε κάρτες. Πιστεύω πως κάθε πυροσβέστης πρέπει να έστειλε 1000 ευχαριστήριες απαντήσεις σε παιδιά, σε διάφορους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο. Αυτοί μας έδιναν κουράγιο να συνεχίσουμε", τονίζει.

    Κλείνοντας ο κ. Κριτσιμίλιος απηύθυνε έκκληση σε όλους να μην ξεχάσουν τι συνέβη εκείνη την ημέρα. "Να θυμόμαστε με τιμή τους 2.000 και πλέον πολίτες, που απλώς σηκώθηκαν εκείνη την μέρα, αποχαιρέτησαν τις οικογένειες τους, πήγαν στη δουλειά τους, και δεν γύρισαν ποτέ. Να μην ξεχάσουμε τους 7.500 τραυματίες. Είχαμε πολλούς τραυματίες με τρομερά εγκαύματα από τα καύσιμα των αεροπλάνων. Να μην ξεχάσουν τους 23 αστυνομικούς που έσπευσαν στο κτίριο για να προσπαθήσουν να σώσουν ζωές. Τους 37 άντρες του λιμενικού και τους 343 πυροσβέστες. Ήταν αδέρφια, πατέρες, γιοι, ήταν άνθρωποι. Και μας λείπουν".

    Η ΟΜΗΡΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

    Δέκα ημέρες, κράτησε η ομηρία 700 ατόμων στο Θέατρο της Μόσχας, από ομάδα Τσετσένων τρομοκρατών, που εισέβαλαν σε αυτό στις 21 Οκτωβρίου 2002, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αέριο για να εξουδετερώσουν τους αυτονομιστές, που όμως κόστισε πολλές ζωές.

    Ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών, Μπόρις Γκριζλόφ, δήλωσε ότι οι άνδρες των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναμειχτεί σε μία «άνευ προηγουμένου επιχείρηση» προκειμένου να εντοπίσουν αυτό που ο ίδιος κατονόμασε «τρομοκρατικό δίκτυο» στη ρωσική πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές.

    Αμέσως μετά είχαν συλληφθεί στην Τσετσενία τουλάχιστον 100 άτομα, που φέρονται ύποπτα για τρομοκρατική δράση. Οι επιχειρήσεις αυτές όμως δεν ήταν αναίμακτες. Ένα ρωσικό ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στην κύρια στρατιωτική βάση των Ρώσων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι τέσσερις επιβαίνοντες και -σύμφωνα με αναφορές- πρόκειται για επίθεση Τσετσένων ανταρτών.

    Τις πρώτες ημέρες στα νοσοκομεία παρέμειναν για νοσηλεία 245 πρώην όμηροι, εκ των οποίων οι 16 ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των νοσηλευομένων βρίσκονταν δέκα παιδιά. Την ίδια ώρα, έχουν λάβει εξιτήριο 418 άτομα.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι εκ των 800 ομήρων οι 117 έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της επιχείρησης των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Ο θάνατος των 115 επήλθε από την εισπνοή του αερίου που χρησιμοποιήθηκε πριν την έφοδο, ενώ μόνο δύο έχασαν τη ζωή τους από την ανταλλαγή πυρών με τους Τσετσένους αντάρτες.

    Οι ρωσικές Αρχές ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ομήρων ανέρχεται σε 117, εκ των οποίων μόνο δύο σκοτώθηκαν από ανταλλαγή πυρών, ενώ οι υπόλοιποι πέθαναν από τις παρενέργειες του αερίου.

    ΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Σοκ και δέος, προκάλεσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη το πολλαπλό τρομοκρατικό πλήγμα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης, στις 11 Μαρτίου 2004, που προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους από 200 αθώους, ενώ οι τραυματίες είναι 1400, εκ των οποίων 45 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Πρόκειται για τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία όχι μόνο της Ισπανίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, που δείχνει για μία ακόμη φορά το μέγεθος της απειλής κατά των φιλήσυχων και ανυποψίαστων πολιτών από τη σύγχρονη μάστιγα της κοινωνίας μας, τους θιασώτες της παράλογης και τυφλής βίας. Και δικαιολογημένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με μια αστραπιαία του ενέργεια, αποφάσισε να ανακηρύξει την 11η Μαρτίου ως την «Ημέρα των θυμάτων της τρομοκρατίας».

    Την απάντηση στους τρομοκράτες, την έδωσαν οι ίδιοι οι Ισπανοί, με τις μαζικές διαδηλώσεις εκατομμυρίων ατόμων, σε όλες τις πόλεις της χώρας, βροντοφωνάζοντας με όλη τη δύναμη της ψυχής τους το «φτάνει πια» απέναντι στην τρομοκρατία.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Ανχελ Αθέμπες δήλωσε ότι δεκατρείς βόμβες χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις. Τρεις εξερράγησαν στο σταθμό Ατότσα στο κέντρο της Μαδρίτης, τέσσερις κοντά στο σταθμό αυτό, μια στο σταθμό Σάντα Εουχένια και δύο στο σταθμό Ελ Πόσο», είπε ο Αθέμπες.

    Όπως επισήμανε ο Ισπανός υπουργός, πυροτεχνουργοί της αστυνομίας προκάλεσαν ελεγχόμενες εκρήξεις σε άλλες τρεις βόμβες. Η εκρηκτική ύλη ήταν δυναμίτης, που χρησιμοποιείται συνήθως από την οργάνωση ΕΤΑ, έγινε γνωστό από πηγή της ειδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

    Οι δράστες προφανώς χρησιμοποίησαν ένα σύστημα πυροδότησης με ωρολογιακό μηχανισμό, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Επιστολή που αποδίδεται στην ΕΤΑ και ταχυδρομήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου στη νοτιοδυτική Γαλλία προειδοποιούσε όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία που συνεργάζονται με το «ισπανικό φασιστικό κράτος», ανακοινώθηκε από την εισαγγελία της πόλης Πο.

    Η 11η Μαρτίου 2004, μέρα που ανακηρύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Παγκόσμια Ημέρα για τα Θύματα της Τρομοκρατίας, είναι σημειολογικά η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης.

    Το τρομοκρατικό χτύπημα ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή, το πιο αιματηρό επί εδάφους που έχει γνωρίσει η Γηραιά Ήπειρος στη μεταπολεμική της ιστορία (οι επιθέσεις στη Μόσχα είναι, ασφαλώς, μια ιδιαίτερη περίπτωση). Επίσης -αυτό είναι εξίσου σημαντικό- δεν συνάδει με την «κουλτούρα» των ένοπλων οργανώσεων που έχουν κατά καιρούς αναπτύξει δράση επί ευρωπαϊκού εδάφους.

    Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για ένα νέο είδος τρομοκρατίας που περνά τις πύλεςς της Ευρώπης. Εάν ευθύνεται η αλ Κάιντα ή άλλη ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση, τότε θα έχουμε να κάνουμε με την - αναμενόμενη από καιρό, είναι αλήθεια - δραστηριοποίηση των εξτρεμιστών ισλαμιστών επί ευρωπαϊκού εδάφους. Εάν, αντιθέτως, αποδειχθεί ότι η ευθύνη ανήκει στην ΕΤΑ (κάτι που δεν φαινόταν να επιβεβαιώνεται χθες το βράδυ) τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την, εξίσου επικίνδυνη, μετάλλαξη του παραδοσιακού «αντάρτικου πόλεων» βάσει των προτύπων, αν όχι και της ενεργού βοήθειας, του δικτύου του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να μάθουν να ζουν από εδώ και στο εξής με το φόβο ενός τέτοιου χτυπήματος, που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και σε κάθε τόπο.

    Η ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕΣΛΑΝ

    Πραγματική μάχη, διεξήχθη το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Σεπτεμβρίου 2004 μέσα και έξω από το σχολείο, στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας, μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας και των ενόπλων τρομοκρατών που κρατούσαν ως ομήρους εκατοντάδες μικρούς μαθητές και τους δασκάλους τους. Επί πολλές ώρες, γίνονταν μάχες μεταξύ των ενόπλων τρομοκρατών και ανδρών των ειδικών μονάδων «Άλφα» του ρωσικού στρατού, αν και οι αρχές αρνούνταν ότι εξαπέλυσαν επίθεση για την απελευθέρωση των ομήρων και έκαναν λογο για έξοδο των ίδιων των ομήρων.

    Με δραματικά λόγια, μερικά από τα παιδιά που απελευθερώθηκαν, περιέγραψαν στους συγγενείς τους τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν στα χέρια των απαγωγέων, καθώς, επειδή δεν υπήρχε νερό, αναγκάζονταν να πίνουν τα ούρα τους για να ξεδιψάσουν και να μπορέσουν έτσι να επιζήσουν.

    Ένα από τα θύματα των Τσετσένων τρομοκρατών, που οργάνωσαν την επιχείρηση, ήταν και ο 74χρονος ομογενής δάσκαλος Γιάννης Κανίδης, που προτ΄βιμησε να βρει το θάνατο μαζί με τους μαθητές τους, παρά να τους εγκαταλείψει. Τουλάχιστον 10 ασθενοφόρα γεμάτα ανθρώπους αναχώρησαν από το σχολείο. Απεσταλμένος του Reuters μεταδίδει ότι είδε αιμόφυρτα παιδιά να μεταφέρονται από στρατιώτες, ενώ άνθρωποι έτρεχαν κραυγάζοντας και κλαίγοντας από το κτίριο. Γύρω στα 160 παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

    Μεγάλο ερώτημα είναι η κατάσταση που επικρατεί μέσα στο σχολικό συγκρότημα. Ενώ γίνεται λόγος για τραυματίες και τα τηλεοπτικά συνεργεία μεταδίδουν εικόνες τραυματιών, κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά για τον αριθμό των νεκρών, που σίγουρα υπάρχουν καθώς, 2 γυναίκες, γνωστές ως "μαύρες χήρες" ανατινάχθηκαν κατά την πρώτη ημέρα της ομηρίας παρασύροντας πιθανώς και στο θάνατο κάποιους από τους ομήρους. Πάντως, το Reuters μετέδωσε ότι τα περισσότερα παιδιά και οι όμηροι φαίνεται να είναι ζωντανοί.

    ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Σοκ, δέος, οδύνη αλλά και οργή, προκάλεσαν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα οι αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις, που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 15 και στις 20 Νοεμβρίου 2003, στερώντας τη ζωή συνολικά από 50 και πλέον αθώους πολίτες, τραυματίζοντας περισσότερα από 800 άτομα, προκαλώντας τεράστιες υλικές καταστροφές και ανοίγοντας για μία ακόμη φορά έναν φαύλο κύκλο τυφλής βίας, που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε όλη την υφήλιο σε βάρος όχι μόνο της ειρήνης και της ασφάλειας, αλλά και της ίδιας της σταθερότητας.

    Περισσότεροι από 27 νεκροί και περίπου 500 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ομογενείς, ήταν τα θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στις 9,30 το πρωί της Πέμπτης 20 Νοεμβρίου 2003 κατά βρετανικών στόχων, στην Κωνσταντινούπολη. Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην τουρκική μεγαλούπολη η οποία συγκλονίστηκε από μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων σε πολυσύχναστα σημεία, με στόχους κυρίως βρετανικών συμφερόντων. Και όλα αυτά, μερικά μόλις 24ωρα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στις εβραϊκές συναγωγές με τους 25 νεκρούς.

    Οι ισχυρότατες διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν σε διάστημα μερικών λεπτών στο βρετανικό προξενείο, στην τράπεζα βρετανικών συμφερόντων HSBC, σε εμπορικό κέντρο και στο Ζωγράφειο Λύκειο, το σχολείο της ελληνικής μειονότητας, όπου όμως δεν τραυματίστηκαν μαθητές ούτε προκλήθηκαν ζημιές. Μόνο από την έκρηξη στο βρετανικό προξενείο έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα, ενώ άλλα 16 σκοτώθηκαν από την έκρηξη στο τραπεζικό κατάστημα. Οι αρχές εκφράζουν φόβους για δραματική αύξηση του αριθμού των θυμάτων, δεδομένου πως πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Το μπαράζ των εκρήξεων στην "καρδιά" της Κωνσταντινούπολης στάθηκε ικανό να προκαλέσει χάος και πανικό στους κατοίκους της πόλης, με αποτέλεσμα η ζωή στην Κωνσταντινούπολη κυριολεκτικά να παραλύσει, ενώ η κυβέρνηση, σχεδόν άμεσα, αποφάσισε να κλείσει το Χρηματιστήριο, όταν ο δείκτης είχε αρχίσει να υποχωρεί κάτω από το -7,50%. 15 και στις 20 Νοεμβρίου 2003, στερώντας τη ζωή συνολικά Ο

    Οι επιθέσεις κατά των δύο συναγωγών

    Δύο νέοι ηλικίας 23 και 22 ετών ο Μεσούτ Τσαμπούκ και ο Γκιοκχάν Ελάλτουντας συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές ως οι οδηγοί των παγιδευμένων με εκρηκτικά οχημάτων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2003, στις βομβιστικές επιθέσεις κατά των συναγωγών Μπεθ Ισραέλ και Νεβέ Σαλόμ της Κωνσταντινούπολης, όπου βρήκαν το θάνατο 24 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν άλλοι 300.

    Οι συνεργάτες τους Αζάντ Εκιντζί και Φεριντούν Ουγουρλού οι οποίοι τους εξασφάλισαν τα οχήματα έφυγαν στις 28 Οκτωβρίου στο Ντουμπάι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουρριέτ» οι συλληφθέντες είναι μέλη της Ένωσης Ιμάμηδων η οποία έχει διασυνδέσεις με την «Αλ Κάιντα». Οι αστυνομικοί που συνέλαβαν κατηγορούμενους για τις επιθέσεις χρησιμοποίησαν τεστ DNA και τεχνικές παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ενώ στα ενοχοποιητικά στοιχεία περιλαμβάνονται το διαβατήριο του Μεσούτ Τσαμπούκ ο οποίος το 2000 είχε περάσει από το Άγρι της Τουρκίας στο Ιράν όπου έμεινε ένα χρόνο. Ο Τσαμπούκ πέντε λεπτά πριν από την έκρηξη στη συναγωγή Μπεθ Ισραέλ βρισκόταν κοντά στο τόπο της έκρηξης και πραγματοποιούσε τηλεφωνική συνδιάλεξη. Οι αστυνομικές αρχές μετέφεραν τους συγγενείς των συλληφθέντων από την ιδιαίτερη πατρίδα τους στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ DNA για την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους.

    Σύμφωνα με τη «Χουρριέτ» από τους συνεργάτες των συλληφθέντων ο Φεριντούν Ουγουρλού μόλις αποφοίτησε από το λύκειο είχε μεταβεί στο Πακιστάν με τη μεσολάβηση κάποιου ιδρύματος αλλά επέστρεψε μετά από τρεις μήνες λόγω προβλημάτων υγείας. Ο έτερος των συνεργατών Αζάντ Εκιντζί κατά την περίοδο 1997-2000 είχε αναλάβει δράση στο Μπινγκιόλ ως μέλος της οργάνωσης «Χεζμπολλάχ» ενώ στη συνέχεια λόγω της διάσπασης της έφυγε για την Κωνσνταντινούπολη όπου εντάχθηκε στις οργανώσεις "Μουσουλμάνοι Αδελφοί" και "Ισλαμικό Κίνημα". Επισκέφτηκε 8 φορές το Ιράν, 3 φορές το Πακιστάν και 2 φορές την Τσετσενία και τη Βοσνία. Σύμφωνα με τη «Χουρριέτ» στο Πακιστάν ο Εκιντζί εκπαιδεύτηκε πάνω στα όπλα και τις βόμβες και στη συνέχεια μετέβη στην Τσετσενία όπου πολέμησε με τους Τσετσένους αντιστασιακούς.

    Η εφημερίδα «Μιλλιέτ» από τη πλευρά της δημοσιεύει ότι στα ερείπια που προκάλεσαν οι βομβιστικές επιθέσεις της 15ης Νοεμβρίου, βρέθηκαν κομμάτια από διαβατήριο που χρησιμοποιούν Πακιστανοί υπήκοοι άλλα δεν διαπιστώθηκε σε ποιον ανήκει. Το διαβατήριο αυτό δημιουργεί υποψίες για διασύνδεση με τους συνδέσμους της «Αλ Κάιντα» στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν , το Ιράν και την Τσετσενία. Αξιωματούχος της τουρκικής αστυνομίας δήλωσε στην εφημερίδα «Μιλλιέτ» ότι το κόστος των επιθέσεων ανέρχεται στα 150-200 δισεκατομμύρια λίρες, ποσό το οποίο , όπως είπε, είναι αδύνατο να το έχουν συγκεντρώσει οι δύο συλληφθέντες και επομένως δημιουργούνται υποψίες ότι οι επιθέσεις στηρίχθηκαν από το εξωτερικό.

    ΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Συγκλονίστηκαν οι κάτοικοι του Λονδίνου αλλά και ολόκληρου του κόσμου, από το μπαράζ των εκρήξεων που συγκλόνισε το πρωί της Πέμπτης 7 Ιουλίου 2005 τη βρετανική πρωτεύουσα. Συνολικά τέσσερις εκρήξεις στην καρδιά του Λονδίνου άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 33 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι.

    Για τρομοκρατικό χτύπημα που σχεδιάστηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συμπέσει με τη Σύνοδο των G8 που διεξάγονταν την ίδια ημέρα στη Σκοτία, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στο Λονδίνο προκειμένου να ενημερωθεί από την αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές. Η "Μυστική Οργάνωση του Τζιχάντ της αλ Κάιντα στην Ευρώπη" φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα, με ανακοίνωσή της που δημοσιεύεται σε ισλαμική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα συρρέουν στη βρετανική πρωτεύουσα από όλο τον κόσμο.

    Εξαιρετκά ασφαλής χώρα είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, η Ελλάδα. Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

    Ο υπουργός ρωτήθηκε αν μετά το χτύπημα έχουν ληφθεί στην Ελλάδα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, κι αν όχι, εάν υπάρχει πρόθεση να ληφθούν. Ο υπουργός, δήλωσε ότι αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο, καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα εξαιρετικά ασφαλής και όλοι όσοι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως έκτατα μέτρα δε χρειάζονται, καθώς,τόσο η βρετανική πρεσβεία, όσο και άλλα επίσημα κτίρια, βρίσκονται ούτως ή άλλως πολύ ψηλά στην αξιολόγηση απειλών, και συνεπώς προστατεύονται αρκετά.

    Σε ερώτηση που του τέθηκε για το αν υπήρχαν πληροφορίες για τις επιθέσεις, ο υπουργός απάντησε πως σχετικές πληροφορίες δεν ανακοινώνονται, καθώς αποτελούν θέματα κάθε χώρας ξεχωριστά, όπως και η αξιολόγησή τους. Υπογράμμισε, όμως, πως η διεθνής τρομοκρατία απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και σε όλα τα πλάτη της γης, και γιβ αυτό το λόγο απαιτείται διεθνής συνεργασία για την καταπολέμησή της, σε κλίμα εμπιστοσύνης, γιατί μόνο έτσι δε θα έχουμε στο μέλλον άλλα αθώα θύματα, τυφλών -όπως τις χαρακτήρισε- επιθέσεων.

    Αναφέρθηκε, ακόμη στη συνάντηση με το Βρετανό πρέσβη στην Ελλάδα ,κο Simon Gass, κατά τη διάρκεια της οποίας του εξέφρασε την πρόθεση και την ετοιμότητα του υπουργείου να διαθέσει εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα στο Λονδίνο, εφόσον αυτό κριθεί χρήσιμο απβ τη βρετανική κυβέρνηση.

    ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    1974: 28 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε κύμα βομβιστικών επιθέσεων του IRA, σε μπαρ της Βρετανίας

    1980: Βόμβα που είχαν τοποθετήσει ακροδεξιοί στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια σκοτώνει 85 ανθρώπους

    1984: 5 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από βόμβα του IRA στο Γκραντ Οτέλ του Μπράιτον, που είχε στόχο τη Μάργκαρετ Θάτσερ

    1985: 18 άνθρωποι σκοτώνονται στη Μαδρίτη σε βομβιστική επίθεση, την ευθύνη για την οποία διεκδίκησαν σιίτες μουσουλμάνοι

    1988: 259 επιβαίνοντες σε Μπόινγκ της Παναμέρικαν χάνουν τη ζωή τους στο Λόκερμπι της Σκωτίας, από έκρηξη βόμβας στο αεροπλάνο. H Λιβύη αποδέχεται να πληρώσει αποζημιώσεις

    1992: Βόμβα του IRA σκοτώνει 3 ανθρώπους στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου

    1995: Βόμβα στο Μετρό του Παρισιού σκοτώνει 8 επιβάτες

    1998: 29 άνθρωποι σκοτώνονται στο Όμαγκ της B. Ιρλανδίας από έκρηξη αυτοκινήτου με εκρηκτικά. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση Αληθινός IRA

    1999: 4 Σεπτεμβρίου. 64 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Νταγκεστάν, στα σύνορα με την Τσετσενία

    1999: 9 Σεπτεμβρίου. 94 άνθρωποι σκοτώνονται από έκρηξη βόμβας σε πολυκατοικία της Μόσχας

    1999: 13 Σεπτεμβρίου. 118 σκοτώνονται από έκρηξη βόμβας σε οκταώροφη πολυκατοικία της Μόσχας. Οι αρχές αποδίδουν και αυτή και την προηγούμενη επίθεση σε Τσετσένους

    1999: 21 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 110 άνθρωποι σκοτώνονται σε επίθεση με ρουκέτες στην τσετσενική πρωτεύουσα Γκρόζνι

    2003: 12 Μαΐου. Τουλάχιστον 60 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας σε κυβερνητικό κτίριο στην Τσετσενία

    2004: 11 Μαρτίου. Πάνω από 200 νεκροί και 1.400 τραυματίες από τυφλό πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ισπανικής πρωτεύουσας.

    2004: 3 Σεπτεμβρίου. Δεκάδες οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες από την κατάληψη από Τσετσένους τρομοκράτες σχολικού κτιρίου στην πόλη Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία.

    ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑ

    Οι μεγαλύτερες μέχρι τώρα επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι αντάρτες πόλεων των Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ, ήταν οι ακόλουθες:

    -1980: Η χρονιά της ΕΤΑ με την εντονότερη δράση: από πολλαπλές επιθέσεις σκοτώνονται μέσα στον χρόνο περίπου 100 άνθρωποι.

    -Σεπτέμβριος 1985: Η πρώτη επίθεση της ΕΤΑ με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Μαδρίτη- νεκρός ένας αμερικανός που έκανε τζόκινγκ και 50 πολιτοφύλακες τραυματίες.

    -Ιούλιος 1986: 12 πολιτοφύλακες σκοτώνονται στη Μαδρίτη και 50 τραυματίζονται.

    -Ιούνιος 1987: Η πλέον αιματηρή επίθεση της ΕΤΑ: 21 άνθρωποι σκοτώνονται από έκρηξη βόμβας σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης. Η οργάνωση μιλάει για «λάθος» και απολογείται.

    -Φεβρουάριος 2000: Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βικτόρια σκοτώνει ντόπιο σοσιαλιστή πολιτικό και τον σωματοφύλακά του.

    -Νοέμβριος 2000: Σκοτώνεται από βομβιστική επίθεση ο σοσιαλιστής, πρώην υπουργός Υγείας. Περίπου ένα εκατομμύριο ισπανοί διαδηλώνουν.

    -Φεβρουάριος 2001: Από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώνονται δύο άνθρωποι και τραυματίζονται τέσσερις στο Σαν Σεμπαστιάν.

    ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Είκοσι ένα άτομα έχασαν τη ζωή τους από το 1975 που έκανε την εμφάνισή της η «Eπαναστατική Oργάνωση 17 Νοέμβρη», μέχρι το τελευταίο της χτύπημα, το 2000. Οι κυριότερες δολοφονίες που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση είναι οι εξής:

    23/12/1975: Εκτέλεση του σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς με 45άρι στο Π. Ψυχικό.

    13/12/1976: Δολοφονία του απότακτου αστυνομικού Ευάγγελου Μάλλιου.

    16/1/1980: Εκτελέστηκαν στο Παγκράτι με 45άρι ο υποδιευθυντής των ΜΑΤ Παντελής Πέτρου και ο οδηγός του Σωτήρης Σταμούλης.

    15/11/1983: Δολοφονία του πλοιάρχου Τζορτζ Τσάντες, αρχηγού της Τζασμάκ στην Αθήνα, καθώς επίσης και του οδηγού του, Νίκου Βελούτσου, στο Ψυχικό.

    21/2/1985: Δολοφονία στο Κολωνάκι του εκδότη της εφημερίδας «Απογευματινή» Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Γιώργου Ρουσσέτη.

    26/11/1985: Με ασύρματο χειρισμό βόμβας ανατινάζεται στην Καισαριανή αυτοκίνητο τη στιγμή που περνάει δίπλα λεωφορείο των ΜΑΤ. Σκοτώνεται ο αστυφύλακας Ν.Γεωργακόπουλος.

    8/4/1986: Δολοφονία στο Κολωνάκι του βιομηχάνου Δημήτρη Αγγελόπουλου.

    1/3/1988: Δολοφονία του βιομηχάνου Αλέξανδρου Αθανασιάδη-Μποδοσάκη στη Φιλοθέη.

    28/6/1988: Δολοφονία του ναυτικού ακόλουθου των ΗΠΑ Γουίλιαμ Νόρντιν στο Κεφαλάρι.

    10/1/1989: Πυροβολείται στου ζωγράφου ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Ανδρουλιδάκης. Πεθαίνει έπειτα από μερικές ημέρες.

    26/9/1989: Δολοφονείται στο Κολωνάκι ο βουλευτής της ΝΔ Παύλος Μπακογιάννης.

    12/3/1991: Δολοφονία του Αμερικανού λοχία Ρόναλντ Στιούαρτ στην Ανω Γλυφάδα.

    7/10/1991: Δολοφονία του αναπληρωτή ακόλουθου Τύπου Τσετίν Γκιοργκιού στο Παγκράτι.

    14/7/1992: Τηλεπυροδοτούμενη ρουκέτα κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά στο κέντρο της Αθήνας σκοτώνει τον 22χρονο φοιτητή Θάνο Αξαρλιάν.

    24/1/1994: Δολοφονία του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλου.

    4/7/1994: Δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη στην Αθήνα Ομέρ Σιμαχίογλου.

    28/5/1997: Δολοφονία του εφοπλιστή Κώστα Περατικού στον Πειραιά.

    8/6/2000: Δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου Στίβεν Σόντερς.

    Συκούριο και Λουίζης Ριανκούρ

    Χαρακτηριστικά γεγονότα της δράσης της 17 Νοέμβρη αποτελούν η κλοπή ρουκετών και άλλων πυρομαχικών από το Στρατόπεδο του Συκουρίου της Λάρισας στις 25 Δεκεμβρίου 1989, καθώς και το «φιάσκο της Οδού Λουίζης Ριανκούρ» στις 23 Μαρτίου 1992, όπου ύστερα από συμπλοκή και ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων, οι τελευταίοι καταφέρνουν να διαφύγουν.

    Επιθέσεις με ρουκέτες και βόμβες

    Στη δράση της 17Ν όλα αυτά τα χρόνια συμπεριλαμβάνονται και αρκετές επιθέσεις με βόμβες και ρουκέτες. Αυτές είναι:

    24/4/1987: Επίθεση με βόμβα σε αμερικανικό στρατιωτικό λεωφορείο στην περιοχή του Ρέντη.

    10/8/1987: Βομβιστική επίθεση σε αμερικανικό λεωφορείο στο Καβούρι.

    23/3/1988: Τέσσερις βόμβες σε αυτοκίνητα Τούρκων διπλωματών στο Παγκράτι.

    10/7/1990: Επίθεση με ρουκέτα εναντίον της πολυεθνικής Procter & Gamble.

    20/11/1990: Επίθεση με τρεις ρουκέτες εναντίον του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, τον οποίο σώζει η θωράκιση του αυτοκινήτου του και η μη συντονισμένη πυροδότηση του παγιδευμένου αυτοκινήτου σε δρόμο της Νέας Ερυθραίας.

    16/12/1990: Επίθεση με δύο ρουκέτες εναντίον των γραφείων της ΕΟΚ στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

    24/1/1991: Έκρηξη βόμβας στα γραφεία του Γάλλου στρατιωτικού ακόλουθου.

    28/1//1991: Επίθεση με ρουκέτα εναντίον των γραφείων της American Express στην οδό Πανεπιστημίου.

    15/3/1995: Επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του Mega Channel

    15/2/1996: Επίθεση με ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβείας.

    1/4/1999: Επίθεση με ρουκέτα εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

    17/4/1999: Επίθεση με ρουκέτα εναντίον του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Η 17Ν αφήνει για πρώτη φορά ίχνη μία τραγιάσκα και σταγόνες αίματος.

    [05] Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από τις επιθέσεις στο Λονδίνο

    Τέσσερις εκρήξεις, τρεις σε σταθμούς του μετρό και μια σε διώροφο λεωφορείο συγκλόνισαν το πρωί το κέντρο του Λονδίνου. Με δήλωσή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι "France 2" ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αναφέρει ότι ο προσωρινός απολογισμός των επιθέσεων διαμορφώνεται σε 50 νεκρούς και 300 τραυματίες, από τους οποίους όμως η κατάσταση των 50 είναι "πάρα πολύ σοβαρή".

    Στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ η βρετανική σημαία μετά τις 19.11 ώρα Ελλάδας κυματίζει πλέον μεσίστια με απόφαση της βασίλισσας Ελισάβετ Β' σε ένδειξη σεβασμού των βρετανικών ανακτόρων προς τους νεκρούς και τους τραυματίες από τις φονικές επιθέσεις.

    "Είναι σαφές ότι οι ενέργειες αυτές είχαν στόχο να συμπέσουν με την έναρξη της συνόδου κορυφής της G8", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στο Λονδίνο. "Ανθρωποι που έδρασαν εξ ονόματος του Ισλάμ" πραγματοποίησαν τις φονικές επιθέσεις, εκτίμησε ο Τόνι Μπλερ, συμπληρώνοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μουσουλμάνων απεχθάνεται όσους κάνουν τις πράξεις αυτές. "Προσπαθούν να μας εκφοβίσουν, αλλά δεν θα φοβηθούμε", τόνισε τέλος ο Μπλέρ, ενώ ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο συνέδεσε τις επιθέσεις με την Αλ Κάιντα. Ψήφισμα καταδίκης των τρομοκρατικών χτυπημάτων ενέκρινε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπό την προεδρία της Ελλάδας, σε έκτακτη συνεδρίασή του. Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε από την βρετανική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση να συγκαλέσει επειγόντως το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ

    Στην Αθήνα υπάρχει συνεχής επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών με την πρεσβεία μας στο Λονδίνο προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει Έλληνας μεταξύ των θυμάτων από τις εκρήξεις. Στην Πρεσβεία και στο Γενικό Προξενείο Λονδίνου λειτουργούν ειδικές τηλεφωνικές γραμμές για τυχόν πληροφορίες: 0044 207 727 7570 και 0044 207 313 5623. Τα συλλυπητήριά της στο βρετανικό λαό εξέφρασε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

    Καταδίκη από την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

    «Αποτροπόπαιες» χαρακτηρίζει τις επιθέσεις ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε συλλυπητήριο μήνυμα που απέστειλε προς τη Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας. «Οι αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της χώρας σας που προκάλεσαν το θάνατο αθώων πολιτών καταδικάζονται από κάθε άνθρωπο με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο. Σας εκφράζω προσωπικώς τα συλλυπητήρια μου και σας μεταφέρω τα αισθήματα συμπαράστασης του ελληνικού λαού απέναντι στη χώρα σας και τις οικογένειες των θυμάτων», τονίζεται στο συλλυπητήριο μήνυμα του Ελληνα προέδρου.

    «Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Ελληνικού Λαού επιθυμώ να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια» αναφέρει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε επιστολή προς τον βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ και τονίζει: «Και αυτή η πράξη τυφλής βίας υπογραμμίζει ότι η απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας παραμένει ενεργή. Απέναντι σβ αυτήν την κοινή απειλή, εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή η δέσμευσή μας για αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στις οικογένειες των θυμάτων».

    «Είμαστε δίπλα σας στην απόφασή σας και στον αγώνα σας κατά της τρομοκρατίας» επισημαίνει σε τηλεγράφημά του προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για το τραγικό γεγονός.

    «Από τέτοιες ενέργειες, που σκορπίζουν το θάνατο σε ανύποπτους ανθρώπους, πιστεύουμε ότι ωφελείται ο ιμπεριαλισμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ. «Πρέπει να εντείνουμε τους αγώνες μας συντονισμένα όλοι οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου για να ξεριζωθούν οι αιτίες που τροφοδοτούν την τρομοκρατία», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 July 2005 - 21:06:28 UTC