Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Διάλογος μακράς πνοής για το ασφαλιστικό»
  • [02] Διεθνής εκστρατεία εναντίον της φτώχειας
  • [03] Σύνοδο Κορυφής το φθινόπωρο για το μέλλον της Ευρώπης, ανήγγειλε ο Τόνι Μπλερ
  • [04] Με κυβερνητικά στελέχη συναντάται ο πρωθυπουργός
  • [05] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στο Φανάρι

  • [01] «Διάλογος μακράς πνοής για το ασφαλιστικό»

    Ο διάλογος για το ασφαλιστικό θα είναι μακράς πνοής και η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να νομοθετήσει στη διάρκεια της τετραετίας.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Ο υπουργός, ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ο διάλογος που πρόκειται να ξεκινήσει να καταλήξει με συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων έτσι ώστε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το ασφαλιστικό να μην είναι σημείο τριβής στις επόμενες εκλογές.

    Σε ό,τι αφορά το ύψος του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2004 ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνησε ότι τα στοιχεία στα οποία αναφέρονται πληροφορίες από τις Βρυξέλλες (έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ) δεν είναι ακριβή τόνισε χαρακτηριστικά ότι η διαπραγμάτευση του υπουργείου Οικονομίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζονται και ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη το θέμα της καταγραφής των νοσοκομειακών δαπανών.

    Η προσπάθεια που καταβάλλουμε, δήλωσε ο υπουργός, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι δύσκολη αλλά θα είναι επιτυχής καθώς τους επόμενους επτά μήνες θα επιτύχουμε να είμαστε κοντά στις προβλέψεις μας.

    [02] Διεθνής εκστρατεία εναντίον της φτώχειας

    Πολλοί τόποι και μνημεία με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, όπως το μουσείο Γκούγκενχάιμ στο Μπιλμπάο της βόρειας Ισπανίας ή το λιμάνι του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ντύθηκαν σήμερα στα λευκά, στο πλαίσιο της σημερινής παγκόσμιας ημέρας κατά της φτώχειας που οργανώνει η συμμαχία "2005: όχι άλλες δικαιολογίες!".

    Η ιδέα για την εκδήλωση "λευκό βραχιόλι" γεννήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο κατά το 5ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε στη Βραζιλία με πρωτοβουλία οργανώσεων αρωγής από όλες τις ηπείρους, όπως οι Oxfam, Caritas, One World Africa, καθώς και πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Δεν σχετίζεται με το Live 8, τη σειρά συναυλιών που οργανώνονται αύριο ταυτόχρονα σ' ολόκληρο τον κόσμο για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στα προβλήματα της φτώχειας, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου στη Σκωτία. Ο σκοπός παραμένει ωστόσο ο ίδιος: Να ασκηθούν πιέσεις στα πλούσια κράτη προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Χιλιετίας, που είναι να μειωθεί η μεγάλη φτώχεια μέχρι το έτος 2015.

    Στο λιμάνι του Σίδνεϊ, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, φορώντας λευκά περιβραχιόνια ξεδίπλωσαν ένα μεγάλο πανό με το σύνθημα. "Για να γίνει η φτώχεια αρχαία ιστορία".

    Στον Καναδά, εξίσου μεγάλα πανό πρόκειται να τοποθετηθούν σε δύο από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία του Μόντρεαλ, τον καθεδρικό ναό της πόλης και τη βασιλική της Νοτρ Νταμ.

    Στη Νορβηγία, την πιο γενναιόδωρη χώρα του κόσμου όσον αφορά τη βοήθεια για την ανάπτυξη (0,87% του ΑΕΠ αφιερώνεται στον σκοπό αυτό), το κοινοβούλιο θα "φορέσει" και αυτό μια τεράστια λευκή ταινία μήκους 350 μέτρων. Παράλληλα σχεδιάζεται να σχηματιστεί ένας ανθρώπινος λευκός κύκλος με τη συμμετοχή και βουλευτών, που θα "αγκαλιάσει" το κτίριο.

    Στο Μπιλμπάο ο πρόεδρος της τοπικής βασκικής κυβέρνησης Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε παρέστη σήμερα στην τοποθέτηση ενός μεγάλου λευκού "μανδύα" στο μουσείο Γκουγκενχάιμ στο Μπιλμπάο, της χώρας των Βάσκων, ένα από τα κοσμήματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

    Αλλά και στην υπόλοιπη Ισπανία πολλές γέφυρες στις εθνικές οδούς ντύθηκαν στα λευκά, καθώς η σημερινή Παρασκευή είναι η πρώτη ημέρα της μεγάλης εξόδου των Ισπανών για τις θερινές τους διακοπές.

    Στο Λονδίνο θα ντυθεί στα λευκά ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου, ενώ στη Γαλλία, περίπου εκατό οργανώσεις, σύλλογοι και συνδικάτα οργανώνουν διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 50 πόλεις.

    Ανάλογες εκδηλώσεις αναμένονται στη Βιένη και στη Λισαβόνα.

    [03] Σύνοδο Κορυφής το φθινόπωρο για το μέλλον της Ευρώπης, ανήγγειλε ο Τόνι Μπλερ

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε σήμερα τη διενέργεια μίας "άτυπης συνόδου κορυφής" το φθινόπωρο προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους ευρωπαίους ηγέτες να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης.

    "Συμφωνήσαμε πως θα ήταν σημαντικό για την προεδρία να πραγματοποιηθεί μία άτυπη σύνοδος κορυφής το φθινόπωρο κατά την οποία οι ηγέτες της Ευρώπης θα μπορέσουν να συζητήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα σημειωθεί πρόοδος στην Ευρώπη στο μέλλον", υπογράμμισε ο Μπλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο, με την ευκαιρία της ανάληψης από την Βρετανία της προεδρίας της ΕΕ, για τους επόμενους έξι μήνες.

    Από την πλευρά του ο κ.Μπαρόζο εκτίμησε ότι η βρετανική προεδρία θα είναι επιτυχής. "Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι η βρετανική προεδρία θα αποτελέσει επιτυχία", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παράλληλα απηύθυνε έκκληση στα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ "να αγωνιστούν για να φθάσουν σε έναν συμβιβασμό" για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Είναι δεινοί οι καιροί για το ευρωπαϊκό όραμα και γι`αυτόν ακριβώς τον λόγο φέρει μία τέτοια μεγάλη ευθύνη η βρετανική προεδρία της ΕΕ", τόνισε ο κ. Μπαρόζο.

    [04] Με κυβερνητικά στελέχη συναντάται ο πρωθυπουργός

    Διαδοχικές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη θα έχει το Σάββατο ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα ο κ.Καραμανλής θα δεχθεί στο μέγαρο Μαξίμου τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Αργύρη Καρρά, τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, του υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο και, τέλος, τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Χθες ο κ.Αλογοσκούφης είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά το τέλος της οποίας δήλωσε ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό θα είναι μακράς πνοής, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να νομοθετήσει στη διάρκεια της τετραετίας. Ο υπουργός, ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ο διάλογος που πρόκειται να ξεκινήσει να καταλήξει με συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων έτσι ώστε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το ασφαλιστικό να μην είναι σημείο τριβής στις επόμενες εκλογές.

    Σε ό,τι αφορά το ύψος του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2004 ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνησε ότι τα στοιχεία στα οποία αναφέρονται πληροφορίες από τις Βρυξέλλες (έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ) δεν είναι ακριβή. Τόνισε, επίσης, ότι η διαπραγμάτευση του υπουργείου Οικονομίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζονται και ότι σε ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα της καταγραφής των νοσοκομειακών δαπανών.

    Η προσπάθεια που καταβάλλουμε για την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι δύσκολη αλλά θα είναι επιτυχής καθώς τους επόμενους επτά μήνες θα επιτύχουμε να είμαστε κοντά στις προβλέψεις μας, κατέληξε ο υπουργός.

    [05] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στο Φανάρι

    "Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να αντιμετωπίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπως επιβάλλουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο την Παρασκευή στο Φανάρι. "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί σύνδεσμο της Τουρκίας με το χριστιανικό κόσμο και αναδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα της χώρας αυτής και άρα έχει ιδιαίτερη σημασία η ανάδειξή του", σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι συζήτησε με τον πατριάρχη τα θέματα της μειονότητας, των Βακουφίων και της Χάλκης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση τούρκων δημοσιογράφων υπογράμμισε ότι "στην Τουρκία υπάρχουν φόβοι για το Οικομενικό Πατριαρχείο". "Σκέφτομαι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι. Πιστεύω ότι το να βρίσκεται το κέντρο των Ορθοδόξων Χριστιανών σε ένα κράτος μουσουλμανικό είναι για την Τουρκία, για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο πλεονέκτημα", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου, μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης της τάξης του 2005 στο πανεπιστήμιο Σαμπαντζί, παρομοίασε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με την "Ιθάκη" του Καβάφη, ενώ επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας σε όλη την πορεία για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει μια χώρα υπόδειγμα μέλους στην ΕΕ, που θα συνδυάζει την ισλαμική παράδοση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Στην ολοκλήρωση αυτου του επιτεύγματος το Οικουμενικό Πατριαρχείο παίζει σημαντικό ρόλο, επανέλαβε ο κ. Παπανδρέου και κάλεσε τους ακροατές του να μη διστάσουν να αποδώσουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τα δικαιώματα που του ανήκουν. "Είναι πλεονέκτημα για μια ισλαμική χώρα της Ευρώπης να φιλοξενεί τη Μέκκα της Ορθοδοξίας", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στον αγωγό φυσικού αερίου που θα θεμελιωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα την ερχόμενη Κυριακή και σημείωσε ότι το σημαντικό αυτό έργο που ενώνει τις δύο χώρες βρίσκεται στη λογική της πολιτικής που άσκησε και ο ίδιος όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών. "Πολλοί με ρωτούν αν δεν θα ήθελα να είμαι εγώ αυτός που θα κόψει την κορδέλα αυτού του έργου", είπε ο κ. Παπανδρέου και παρατήρησε ότι, όπως είχε ήδη προβλέψει ο τότε ομολόγος του Ισμαήλ Τζεμ, τα αποτελέσματα της πολιτικής που εγκαινίασαν δεν θα περιορίζονταν μόνο στη διάρκεια της θητείας τους , αλλά θα συνεχίζονταν και από επόμενες κυβερνήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 July 2005 - 21:32:53 UTC