Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κανονικά λειτουργούν οι τράπεζες. Ψηφίστηκε η τροπολογία για το ασφαλιστικό των τραπεζών.
  • [02] Επιτυχής μεταμόσχευση ήπατος στον 11μηνο Σταύρο
  • [03] Αλλαγές από σήμερα στο δίκτυο του ΟΑΣΑ
  • [04] Ομιλία Καραμανλή στο Πανεπιστήμιο του Σίτι στο Λονδίνο
  • [05] Τακτική σχολιασμού δημοσιευμάτων εγκαινίασε το ΠΑΣΟΚ
  • [06] Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ
  • [07] Παγκόσμια ημέρα σήμερα 1η Ιουλίου κατά της οικονομικής εξαθλίωσης
  • [08] Εισβολή καμικάζι αυτοκτονίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας.
  • [09] Στα ύψη ο υδράργυρος σήμερα-Εντονες βροχοπτώσεις απο αύριο.
  • [10] Στην προεδρία της ΕΕ απο σήμερα η Βρετανία

  • [01] Κανονικά λειτουργούν οι τράπεζες. Ψηφίστηκε η τροπολογία για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

    Κανονικά λειτουργούν από σήμερα οι τράπεζες μετά την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ να αναστείλει την απεργία.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Ομοσπονδίας, οι τραπεζοϋπάλληλοι θα βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και θα είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν σε κάθε τράπεζα χωριστά απεργιακές κινητοποιήσεις, εφόσον η διοίκηση της τράπεζας αυτής επιχειρήσει να εφαρμόσει τη νέα ρύθμιση για το ασφαλιστικό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Εξάλλου, θα ξεκινήσουν και μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη, προκειμένου να κηρυχθεί αντισυνταγματική η τροπολογία, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη οι τραπεζοϋπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας σε ένδειξη αλληλεγγύης στην απεργία που έχουν κηρύξει οι εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την προώθηση νομοθετήματος που θα διευρύνει το ωράριο εργασίας τους.

    Χθές ψηφίστηκε -και επί των άρθρων- το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά. Ειδικότερα, τα άρθρα που αφορούσαν στο ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και στην εθελούσια έξοδο στον ΟΤΕ, έγιναν δεκτά με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία ζήτησε το ΠΑΣΟΚ. Επί 286 παρόντων βουλευτών, τα άρθρα (πλην του άρθρου 74 για την εθελούσια έξοδο) υπερψηφίστηκαν από 164 βουλευτές (ΝΔ) και καταψηφίστηκαν από 122 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ, Στ. Μάνος). Το άρθρο 74 για την εθελούσια έξοδο στον ΟΤΕ υπερψηφίστηκε από 165 βουλευτές (ΝΔ και Στ. Μάνος) ενώ το καταψήφισαν 121 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΡΑ).

    Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Μ. Έβερτ δεν παρέστη στην ψηφοφορία. Με επιστολή του προς το προεδρείο της Βουλής επανέλαβε ότι καταψηφίζει το άρθρο 59.

    Επίσης καταψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία Μάνου για την ανάληψη των ελλειμμάτων των ταμείων από τις τράπεζες.

    Της ψηφοφορίας προηγήθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδη για την επίμαχη τοποθέτηση Στουρνάρα, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης προειδοποίησε για όσα υπονοηθήκαν εις βάρος του λέγοντας: «Επειδή πολλοί συνάδελφοι, δεν θα τους κατονομάσω, άφησαν άθλια υπονοούμενα, και δεν εξετάζω από ποια πτέρυγα, να ξέρουν ότι καθαρός ουρανός αστραπή δεν φοβάται. Να ξέρουν ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν, αν χρειαστεί και στη δικαιοσύνη, τις συνέπειες των λεγομένων τους».

    Επανερχόμενος στις δηλώσεις Στουρνάρα, ο κ. Αλογοσκούφης κατέθεσε στη Βουλή και μία συνέντευξη του πρώην διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας στην εφημερίδα «Ισοτιμία» (15-16/3/2003), στην οποία ανέφερε -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Εμείς ως Εμπορική, αντί να διαθέσουμε τα κεφάλαια από την πώληση της Ιονικής σε απλές τοποθετήσεις στη διατραπεζική, αγοράσαμε μετοχές με συνέπεια τεράστιες υποαξίες στα χαρτοφυλάκια». Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε επίσης ότι το 2002, επί Στουρνάρα, η Εμπορική Τράπεζα μείωσε το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 750 εκατ. ευρώ λόγω της απώλειας αξίας του χαρτοφυλακίου μετοχών. «Αυτή είναι η πραγματικότητα για τη διαχείριση που κάνατε στις κρατικές τράπεζες» είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε ακόμα τη θλίψη του για τη «δήθεν επιλεκτική ενημέρωση ιδιωτικών τραπεζών». Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι τα ζητήματα του ασφαλιστικού συζητούνταν ευρέως μεταξύ όλων των τραπεζών με την ΟΤΟΕ και την κυβέρνηση. Ήταν λογικό είπε, καμία τράπεζα να μην εγγράψει προβλέψεις για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού, αναμένοντας τη ρύθμιση που ψηφίζουμε σήμερα. Αυτό έκαναν όλες οι τράπεζες, ιδιωτικές και δημόσιες, σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Εν μέσω αντεγκλήσεων, ο κ. Καστανίδης παρέθεσε απόσπασμα από τοποθέτηση του κ. Στουρνάτα στη Γενική Συνέλευση της Εμπορικής βάσει του οποίου τα 272 δισ. από την Ιονική επενδύθηκαν στο σύνολο του ενεργητικού, δηλαδή σε «μετρητά, δάνεια, ομόλογα, μετοχές, συμμετοχές σε μη συνδεδεμένες επιχειρήσεις κλπ» [..] «Πόθεν προκύπτει ότι επενδύθηκαν στο ΧΑΑ και χάθηκαν», αναρωτήθηκε ο κ. Καστανίδης. Αναφέρθηκε επίσης σε εισαγγελικό πόρισμα που αφορούσε σε σχετικά θέματα της ΕΤΕ, της ΑΤΕ και της Εμπορικής, βάσει του οποίου, όπως είπε ο κ. Καστανίδης, ουδέν στοιχείο παρέχεται που να δικαιολογείται οποιαδήποτε πολιτική ή ποινική ευθύνη.

    Ανταπαντώντας, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι με τις λέξεις «στοιχεία ενεργητικού» ο κ. Στουρνάρας προσπάθησε να κρύψει ότι είναι μετοχές. Παρέθεσε επίσης επόμενο απόσπασμα της τοποθέτησης Στουρνάρα στη ΓΣ της Εμπορικής με το οποίο λέει ότι τα χρήματα από την πώληση επενδύθηκαν και ότι υπάρχουν, και ότι δεν έχουν πωληθεί οι μετοχές, και ότι όταν οι αγορές βελτιωθούν τα 272 δισεκ. θα ξαναγίνουν τόσα και ακόμα παραπάνω. «Μα όλη η Ελλάδα περιμένει να βελτιωθούν οι αγορές από το έγκλημα του ΧΧΑ. Όλη η Ελλάδα, και μαζί της και η Εμπορική» κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

    [02] Επιτυχής μεταμόσχευση ήπατος στον 11μηνο Σταύρο

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθές στις 7 το απόγευμα σε Ιατρικό Κέντρο του Παρισιού, η πολύωρη μεταμόσχευση ήπατος στον 11μηνο Σταύρο από το Ηράκλειο, ο οποίος πάσχει από ηπατική ανεπάρκεια και μεταφέρθηκε επειγόντως το βράδυ της Τρίτης στη γαλλική πρωτεύουσα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

    Η εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση - η οποία διήρκεσε σχεδόν 12 ώρες - άρχισε νωρίς το πρωί, όταν βρέθηκε ξαφνικά δότης που μόλις είχε πεθάνει.

    Οι γιατροί του γαλλικού Ιατρικού Κέντρου μετέφεραν αμέσως το 11μηνο αγοράκι στο χειρουργείο και έκαναν την επέμβαση, αφού η περίπτωσή του κρίθηκε εξαιρετικά επείγουσα.

    Μετά την ολοκλήρωση της εξαιρετικά λεπτής επέμβασης, οι γιατροί του Κέντρου ανακοίνωσαν στους γονείς του μικρού Σταύρου ότι η μεταμόσχευση πήγε καλά. Το αγοράκι παραμένει διασωληνωμένο και τα επόμενα δύο 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα για την εξέλιξη της υγείας του. Το ζητούμενο πλέον είναι αν ο οργανισμός του αγοριού θα αντιδράσει θετικά και θα δεχτεί το μόσχευμα.

    Ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε και ο πατέρας του παιδιού Γ. Σπανάκης, τόσο για επιτυχημένη μεταμόσχευση όσο και για τα μηνύματα συμπαράστασης που όπως είπε, πήρε όχι μόνο από την Κρήτη και την Ελλάδα, αλλά και από εξωτερικό και κυρίως από τη Γαλλία.

    [03] Αλλαγές από σήμερα στο δίκτυο του ΟΑΣΑ

    Σημαντικές αλλαγές στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής επέρχονται από σήμερα 1η Ιουλίου, στο πλαίσιο εφαρμογής από τον ΟΑΣΑ του Νέου Συγκοινωνιακού Χάρτη της Αθήνας που προβλέπει την αναδιάρθρωση του Συγκοινωνιακού Δικτύου.

    Έτσι από σήμερα ιδρύονται νέες λεωφορειακές γραμμές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων των Ανατολικών προαστίων της Αττικής, συνενώνονται γραμμές και μεταφέρονται αφετηρίες, οι οποίες παρέχουν το πλεονέκτημα της άμεσης ανταπόκρισης με τα μέσα σταθερής τροχιάς και κατ' επέκταση τη μείωση του χρόνου μετακίνησης των επιβατών.

    Συγκεκριμένα ιδρύονται οι λεωφορειακές γραμμές 310 στ. Κορωπίου - Παιανία - ΣΕΑ Αττικής Οδού, 307 στ. Δουκ. Πλακεντίας - Γλυκά Νερά- στ. Κάντζας και 306 στ. Δουκ. Πλακεντίας - Γαργηττός - Γέρακας.

    Επίσης συνενώνονται οι λεωφορειακές γραμμές 608 Ακαδημία - Γαλάτσι και 222 Ακαδημία - Νεκρ. Ζωγράφου σε μία ενιαία λεωφορειακή γραμμή με αριθμό και ονομασία 608 Γαλάτσι - Ακαδημία - Νεκρ. Ζωγράφου.

    Τέλος μεταφέρονται στο σταθμό του μετρό Δουκ. Πλακεντίας οι αφετηρίες των γραμμών 314 στ. Εθν. Αμυνας-Νομ. Ανατ. Αττικής-Παλλήνη και 321 στ. Εθν. Αμυνας- Κέντρο Υγείας Σπάτων- Αρτεμις που μέχρι τώρα έχουν αφετηρία το σταθμό μετρό Έθν. Άμυνας. Επίσης οι λεωφορειακές γραμμές 220 Ακαδημία - Ανω Ιλίσια και 221 Ακαδημία - Πανεπιστημιούπολη μετατρέπονται σε κυκλικές.

    Η νέα αφετηρία θα βρίσκεται στην οδό Κολοκοτρώνη του Δήμου Ζωγράφου ενώ καταργείται η μέχρι σήμερα αφετηρία τους επί του παράδρομου της οδού Ακαδημίας και μετατρέπεται σε στάση επί της οδού Ακαδημίας.

    [04] Ομιλία Καραμανλή στο Πανεπιστήμιο του Σίτι στο Λονδίνο

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του απόψε στη Σχολή Επιχειρήσεων και Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σίτι του Λονδίνου με θέμα «Ελλάδα: Βλέποντας πίσω από την Ολυμπιάδα του 2004», περιέγραψε το νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργείται στην Ελλάδα, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

    «Ενα ευρύ πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο κ. Καραμανλής, «βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, τη δημόσια υγεία και την παιδεία και βασικός άξονας της στρατηγικής μας είναι η μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων, ένα κράτος μικρότερο στην οικονομία και αποτελεσματικότερο στην κοινωνική αποστολή του".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή παραμένει βασική και επιτακτική προτεραιότητα της πολιτικής μας. Επιδίωξή μας, είπε, είναι η προσαρμογή αυτή να επιτευχθεί με την πιο ήπια διαδικασία. Εφαρμόζουμε μια νέα οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική. Προχωρούμε με σχέδιο και πρόγραμμα σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που δεν στηρίζεται στην κρατικοδίαιτη ανάπτυξη, αλλά στις παραγωγικές επενδύσεις.

    «Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας», τόνισε ο κ. Καραμανλής, «προωθούμε ειδικά χωροταξικά σχέδια για τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, τους ορεινούς όγκους και τον παράκτιο χώρο. Στόχος μας είναι η δημιουργία ολοκληρωμένου πλαισίου για επενδύσεις και αποτροπή καθυστερήσεων και ανασφαλειών».

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε, επίσης, την εξαιρετική σημασία που έχει για την Ελλάδα η ναυτιλία. «Είναι», είπε, «ο τομέας στον οποίο οι Ελληνες έχουμε αποδείξει πόσο μπορεί να ανθίσει η επιχειρηματικότητα, όταν βρίσκει γόνιμο περιβάλλον. Τα οφέλη που έχει η χώρα είναι σημαντικά. Τα έσοδα από τη ναυτιλία ξεπέρασαν πέρυσι για πρώτη φορά τα έσοδα από τον τουρισμό».

    Καταλήγοντας ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε: «Η Ελλάδα είναι η πύλη εισόδου των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι ταυτόχρονα ο τόπος, όπου ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορούν να εγκαταστήσουν την έδρα τους για να διεισδύσουν στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Η Ελλάδα διαμορφώνει σήμερα ένα νέο αναπτυξιακό περιβάλλον σταθερό, γόνιμο και φιλικό στην επιχειρηματικότητα για τους Ελληνες και ξένους επενδυτές. Η μετα-ολυμπιακή Ελλάδα είναι μια χώρα πολλών προοπτικών και ευκαιριών. Μια χώρα που αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση».

    [05] Τακτική σχολιασμού δημοσιευμάτων εγκαινίασε το ΠΑΣΟΚ

    Τακτική σχολιασμού δημοσιευμάτων του Τύπου εγκαινίασε το ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Νίκος Αθανασάκης σχολίασε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" που έκανε λόγο για συντριβή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην προημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για τη δημόσια διοίκηση.

    Ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι διατηρεί το δικαίωμα να σχολιάζει δημοσιεύματα των εφημερίδων όταν εκτιμά ότι πρέπει να το κάνει. Και σχετικά με το δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου" ο κ. Αθανασάκης "συμβούλεψε" εκείνον που έκανε τη σχετική επιλογή "να είναι πιο προσεκτικός σε ό,τι αφορά τη σοβαρότητα της εφημερίδας". Πρόσθεσε ότι ο ίδιος αλλά και πάρα πολλοί άλλοι σε όλο τον Τύπο δεν έχουν αυτή την εκτίμηση.

    Ο κ. Αθανασάκης κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ" στη στήλη των παραπολιτικών σχολίων, μέσω του οποίου, σύμφωνα με την ερώτηση, εκφράζεται δυσαρέσκεια του κ. Μπόμπολα για την αναφορά του ονόματός του από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση στη Βουλή.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο και πρόσθεσε ότι "η θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όπως διατυπώθηκε στη Βουλή ήταν σαφής". Τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Παπανδρέου στη δευτερολογία του κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγνώμη για όσα καταλόγιζε στο ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, κάτι, που όπως είπε, ο κ. Καραμανλής δεν έκανε.

    [06] Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ

    Η Ελλάδα αναλαμβάνει από σήμερα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το μήνα Ιούλιο.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, θα έχει σειρά συναντήσεων με τους ομολόγους του των χωρών-μελών του Σώματος με σκοπό να τους ενημερώσει για το πρόγραμμα του μηνός.

    Τα μέλη του ΣΑ αναμένεται να υιοθετήσουν το πρόγραμμα την Τρίτη (η Δευτέρα είναι επίσημη αργία στις ΗΠΑ για την επέτειο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας). Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλάκης θα το παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού.

    Η θεματολογία καθορίζεται με βάση το πρόγραμμα των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κυρίως, πρόκειται για εκθέσεις που αφορούν τις προθεσμίες για την ανανέωση της εντολής ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Το ΣΑ μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αποφασίσει για τη συζήτηση ενός θέματος που προκύπτει από τρέχουσες εξελίξεις.

    Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα, θα παρουσιάσει στις 12 Ιουλίου το θέμα: ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στις ανθρωπιστικές κρίσεις. Την παρουσίαση θα κάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος θα προεδρεύσει της ανοικτής συζήτησης που θα ακολουθήσει.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μολυβιάτης θα συναντηθεί με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με τους αντιπροσώπους των μελών του ΣΑ.

    Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν στο ΣΑ μέσα στον Ιούλιο είναι κατά κύριο λόγο προβλήματα που απασχολούν διάφορες χώρες της αφρικανικής ηπείρου, όπως την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Παπούα - Νέα Γουϊνέα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σομαλία, το Σουδάν, την Αιθιοπία. Επίσης, θα συζητηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι ειρηνευτικές αποστολές στο Λίβανο και τη Γεωργία.

    Στις 18 Ιουλίου θα γίνει ανοικτή ενημέρωση με θέμα το HIV/AIDS στο πλαίσιο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, καθώς συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την υιοθέτηση της σχετικής απόφασης (1308) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Στις 25 του μηνός προγραμματίζεται δημόσια συνεδρίαση για την πρόοδο των εργασιών των τριών Επιτροπών του Συμβουλίου Ασφαλείας που ασχολούνται με θέματα τρομοκρατίας: Αντιτρομοκρατική Επιτροπή, Επιτροπή Κυρώσεων κατά των Ταλιμπάν και Επιτροπή μη διασποράς πυρηνικών όπλων.

    Η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος του ΣΑ για τη διετία 2005-2006. Η προηγούμενη φορά που ήταν μέλος του Σώματος ήταν το 1952-1953.

    [07] Παγκόσμια ημέρα σήμερα 1η Ιουλίου κατά της οικονομικής εξαθλίωσης

    Παγκόσμια ημέρα σήμερα 1η Ιουλίου κατά της οικονομικής εξαθλίωσης και εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζούν στο έλεος των ασθενειών και της πείνας.

    Στη διάρκεια του 2005, εκατομμύρια άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχουν στη διεθνή καμπάνια "κάντε τη φτώχεια παρελθόν" για να ασκήσουν πίεση στους ηγέτες της G8, των 8 ισχυρότερων και πλουσιώτερων χωρών,που θα έχουν συνομιλίες στις 6-8 Ιουλίου,στη Σκωτία, ώστε να λάβουν δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

    Το διεθνές σύμβολο αυτής της δραστηριοποίησης των πολιτών κατά της φτώχειας είναι το λευκό βραχιόλι, που καλεί ο διεθνής μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός "ActionAid" να φορέσετε σήμερα, 1η Ιουλίου 2005, ώστε να εκφράσετε την επιθυμία σας να διαγραφεί το 100% των χρεών του Τρίτου Κόσμου, να αναδιαμορφωθούν οι κανονισμοί για το εμπόριο, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο εισόδημα και να παρέχουν οι ανεπτυγμένες χώρες περισσότερη και καλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια.

    Το 2005 είναι χρονιά ορόσημο, είναι ευκαιρία για όλους μας, να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του αναπτυσσόμενου κόσμου και να αναλάβουμε δυναμική δράση.

    Ακόμη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν παραδέχθηκε ότι οι οχτώ στόχοι τηε χιλιετίας για την ανάπτυξη δεν θα επιτευχθούν μέχρι το 2015, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα, άν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι η εξάλειψη της έσχατης ένδειας, η μείωση της παιδικής θνησιμοτητας, η καταπολέμηση του AIDS και η διασφάλιση της περιβαλλοντικής σταθερότητας.

    Ο Τόνι Μπλέρ, από σήμερα προεδρεύων της Ευρωπαικής Ενωσης αλλά και οικοδεσπότης της Συνόδου G8, που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, έχει θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του εκτός από το ζήτημα του περιβάλλοντος και τη φτώχεια στην Αφρική.

    [08] Εισβολή καμικάζι αυτοκτονίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας.

    Νεκρός έπεσε από τα πυρά Τούρκων αστυνομικών, επίδοξος καμικάζι αυτοκτονίας, ο οποίος επιχείρησε να εισέλθει στο υπουργείο Δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας.

    Ο δράστης εμφανίστηκε ως επισκέπτης στο υπουργείο, αρνήθηκε να υποβληθεί στο σωματικό έλεγχο ασφαλείας και άρχισε να τρέχει απασφαλίζοντας την περόνη που προφανώς ήταν συνδεδεμένη με εκρηκτικά πάνω στο σώμα του. Το εκρηκτικό υλικό, για άγνωστο λόγο, δεν εξερράγη, αλλά ο ύποπτος αρνήθηκε να σταματήσει ακόμα κι όταν οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν στα πόδια.

    Στη συνέχεια τον πυροβόλησαν και σε άλλα σημεία του σώματός του με αποτέλεσμα να τον σκοτώσουν. Το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται στην περιοχή Κιζιλάι στο κέντρο της Άγκυρας.

    Το επεισόδιο καταγράφηκε από ερασιτεχνική κάμερα και μεταδόθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

    [09] Στα ύψη ο υδράργυρος σήμερα-Εντονες βροχοπτώσεις απο αύριο.

    Και τους 39 βαθμούς αγγίζει σήμερα ο υδράργυρος στα ηπειρωτικά. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και αύριο ενώ πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από αύριο το βράδυ. Ηδη ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα προβλήματα από τον καύσωνα.

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία σε έκτακτο δελτίο της επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αναφέρει ότι από αύριο το απόγευμα θα σημειωθούν κατά τόπους έντονες βροχές και καταιγίδες στην Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Αργότερα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή από την Κυριακή σε όλη τη χώρα ενώ θα επικρατήσουν ισχυροί βορειάδες.

    [10] Στην προεδρία της ΕΕ απο σήμερα η Βρετανία

    Η Βρετανία αναλαμβάνει επίσημα από σήμερα και για έξι μήνες, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στοχεύοντας στην εξεύρεση λύσης στη διένεξη με τις αγροτικές επιδοτήσεις και τη βρετανική έκπτωση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρό, εξέφρασε την ελπίδα ότι ως το τέλος της εξάμηνης προεδρίας μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε πάντως ότι απαιτείται συμβιβασμός για να επιτευχθεί συμφωνία. Ο Μπαρόζο, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, επέκρινε την προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να συνδέσει "διαφορετικά θέματα", όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η βρετανική έκπτωση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Κάλεσε, πάντως, τις χώρες μέλη της ΕΕ "να είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της βρετανικής προεδρίας, προσθέτοντας ότι είναι "πιθανή" η επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό.

    Ο Μπαρόζο κάλεσε τη Βρετανία να συμβιβαστεί στο θέμα της έκπτωσης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να γίνουν και κάποιες κινήσεις από τις χώρες που επωφελούνται από την ΚΑΠ.

    Αναφορικά με το Ευρωσύνταγμα, ο κ.Μπαρόζο εκτίμησε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Γκάρντιαν" οτι η ΕΕ δεν πρόκειται να έχει Σύνταγμα για τα προσεχή χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 July 2005 - 14:33:42 UTC