Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
  • [02] Στάσεις εργασίας απο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
  • [03] Συνέρχεται το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής
  • [04] Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρατείνει για άλλους 6 μήνες την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο
  • [05] Την κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής υπογράμμισε ο πρωθυπουργός
  • [06] Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισαν οι τραπεζοϋπαλληλοι
  • [07] Συνήλθε το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής

  • [01] Ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

    Στο ρυθμό της συνόδου κορυφής των «25» οι Βρυξέλλες οι οποίες σήμερα υποδέχονται τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ενωμένης Ευρώπης. Μιας συνόδου κορυφής που θεωρείται από τις κρισιμότερες στην ιστορία της ΕΕ η οποία προς το παρόν εμφανίζεται αμήχανη μπροστά στα πρόσφατα «όχι» της Γαλλίας και της Ολλανδίας στο Ευρωσύνταγμα, αλλά και αδύναμη, λόγω των εσωτερικών της αντιθέσεων, να συμφωνήσει επί του ύψους των κοινοτικών δαπανών για την ερχόμενη δημοσιονομική περίοδο, δηλαδή την περίοδο 2007-2013.

    Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά ζητήματα, δηλαδή το τι μέλλει γενέσθαι με το Ευρωσύνταγμα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να συμφωνήσουν σε γενικές γραμμές ότι απαιτείται μια «περίοδος περίσκεψης», κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση - αν μη τι άλλο - της διαδικασίας κύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης από τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί επί αυτής. Με άλλα λόγια, είναι βέβαιο πως η διαδικασία των επικυρώσεων δεν θα συνεχισθεί με βάση τους αρχικούς προγραμματισμούς και συνεπώς είναι εξαιρετικά πιθανό οι «25» να επανασυζητήσουν το πρόβλημα σε επόμενη σύνοδο κορυφής. Προς το παρόν θα αρκεσθούν σε μια δήλωση επί της καταστάσεως.

    Σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013 οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας εμφανίζονται αυτή τη στιγμή εξαιρετικά περιορισμένες και είναι βέβαιο πως μόνο αν το σύνολο των κρατών μελών δείξει συμβιβαστικές διαθέσεις θα υπάρξει επίλυση του προβλήματος.

    Όσον αφορά την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη για τη διασφάλιση επαρκών κοινοτικών κονδυλίων για την Ελλάδα κατά την εξαετία 2007-2013. Οι πιο πλούσιες χώρες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν κοινοτικό προϋπολογισμό μεγαλύτερο του 1% του ΑΕΠ, γεγονός που θα έχει σημαντικές μειώσεις στα κονδύλια που λαμβάνουν οι ασθενέστερες οικονομικά χώρες .

    Ο υπουργός εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, περιγράφοντας τις αντίξοες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί επεσήμανε ότι εκτός από τη μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού, ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι με την είσοδο των 10 νέων χωρών αυξήθηκαν εκείνες που διεκδικούν μερίδιο. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι «το κόστος της διεύρυνσης δεν μπορεί να βαρύνει τις χώρες της συνοχής».

    [02] Στάσεις εργασίας απο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

    Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων για το ασφαλιστικό η οποία έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στους καταθέτες και σε όλους τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες . Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στις κρατικές τράπεζες. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας τονίζει κατηγορηματικά ότι με τις νέες ρυθμίσεις «τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ασφαλισμένων έως και το τέλος του 1992 τραπεζοϋπαλλήλων διατηρούνται στο ακέραιο . Όσον αφορά την ένταξη των ταμείων κύριας ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 1-1-2006, θα γίνει, όπως ακριβώς προβλέπει ο Ν. 3029/2002».

    Σε συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιούν στάσεις εργασίας. Τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν από τη μία το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα, το Μετρό 11 με 3, ο ηλεκτρικός και προαστιακός Σιδηρόδρομος 12 με 3 μεσημέρι. Επίσης οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας . Κανονικά θα λειτουργήσει το Τραμ. Τέλος, συγκέντρωση προγραμματίζουν στη 1 το μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    [03] Συνέρχεται το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής

    Συνέρχεται σήμερα το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευ. Μπασιάκου. Όπως δήλωσε ο κ. Μπασιάκος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θα δοθεί η δυνατότητα στα κόμματα, τους βουλευτές, τα γεωπονικά πανεπιστήμια, τους συνεταιριστικούς και συνδικαλιστικούς φορείς των αγροτών και τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, να επικαιροποιήσουν τις θέσεις τους για τα ποσοστά σύνδεσης - αποσύνδεσης των επιδοτήσεων, στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ.

    [04] Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρατείνει για άλλους 6 μήνες την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την παράταση για άλλους έξι μήνες της εντολής που έχει η ειρηνευτική αποστολή στην Κύπρο, με την ελπίδα ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κυπριακό.

    Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, καθώς τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αποδέχτηκαν το σχετικό αίτημα του Γενικού Γραμματέα, Κόφι Αναν, που επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί η επιτήρηση της εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο Κόφι Αναν ανέφερε πως η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει επίσης ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι ήρεμη, αλλά παραμένει η δυσπιστία ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

    [05] Την κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

    Την κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης μετά τα δημοψηφίσματα στην Γαλλία και την Ολλανδία για το Ευρωσύνταγμα και θα συζητηθούν οι επιπτώσεις στην διαδικασία κύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης καθώς και τα επόμενα βήματα.

    Ο κ. Καραμανλής διεμήνυσε ότι "αποτελεί μεγάλη πρόκληση και πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή υπόθεση".

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον προϋπολογισμό για την εξαετία 2007-2013 όπου υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ πολλών χωρών-μελών είπε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι πολύ σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα υπογράμμισε ότι "στην παρούσα πολιτική συγκυρία η Ε.Ε. πρέπει να στείλει ένα καθαρό σήμα και μήνυμα αποτελεσματικότητας σε όλους τους πολίτες της".

    Ο κ Καραμανλής αύριο θα συναντηθεί το πρωί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [06] Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισαν οι τραπεζοϋπαλληλοι

    Με μεγάλη συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της ΟΤΟΕ στην οδό Σίνα απάντησε σήμερα η ΟΤΟΕ, αλλά και η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και οι ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ, στις θέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Η συγκέντρωση ξεπέρασε σε μαζικότητα τις συνηθισμένες των τελευταίων χρόνων και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των συνδικαλιστών, η συμμετοχή στην απεργία στις τράπεζες αυξήθηκε αισθητά από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι κυβερνητικές θέσεις.

    Στο μεταξύ απ' ό,τι φαίνεται, διαμορφώνεται απεργιακό μέτωπο με στοιχεία διάρκειας και κλιμάκωσης γύρω από το ασφαλιστικό των τραπεζών. Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς ανακοίνωσε στους συγκεντρωμένους ότι η ΟΤΟΕ αποφάσισε ομόφωνα να συνεχίσει την απεργία με νέα 48ωρη αύριο και την Τρίτη.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ανακοίνωσε στους απεργούς ότι αύριο η Εκτελεστική Γραμματεία της ΓΣΕΕ θα αποφασίσει 24ωρη πανελλαδική απεργία την επόμενη Παρασκευή, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν είναι μόνοι στη σύγκρουση που έχει ξεκινήσει. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος έκανε λόγο για ενιαίο αγώνα με διάρκεια, προειδοποιώντας εμμέσως αλλά σαφώς ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στο σύντομο χαιρετισμό του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βαφτίζει μεταρρυθμίσεις την υποβάθμιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και υπογράμμισε ότι η πρόταση Αλογοσκούφη-Παναγιωτόπουλου χαρίζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στους τραπεζίτες και φορτώνει τα βάρη στο ΙΚΑ, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι τέτοιες λύσεις δεν πρόκειται να περάσουν με τη συναίνεση των συνδικάτων. Ο κ. Πολυζωγόπουλος ήταν ιδιαίτερα καυστικός για τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας απίστευτη αλαζονεία το να απευθύνονται οι βιομήχανοι προς τους εργάτες και να τους χαρακτηρίζουν "ρετιρέ".

    Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΤΟΕ αποτελούν αφετηρία και όχι τέλος του αγώνα των συνδικάτων για το ασφαλιστικό στις τράπεζες. Εκανε λόγο για αλματώδη αύξηση των ποσοστών συμμετοχής στην απεργία και δήλωσε ότι η απόπειρα διάσπασης των εργαζομένων σε "ρετιρέ" και ιδιωτικό τομέα δεν θα περάσει. Ο κ. Τσουκαλάς κάλεσε την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και την κυβέρνηση να σταματήσουν αμέσως τους τόκους υπερημερίας και το σφράγισμα των επιταγών κατά τη διάρκεια της απεργίας στις τράπεζες. Ο κ. Τσουκαλάς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση αντεργατικό, πρόχειρο και επιπόλαιο.

    Ο εκπρόσωπος της ΟΤΟΕ Ζώης Πεπές υπογράμμισε με την ομιλία του ότι το σχέδιο νόμου έχει στοιχεία συνταγματικής εκτροπής, αφού βάζει σε αμφισβήτηση ταμεία που αποτελούν προϊόν ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Πεπές χαρακτήρισε επίσης προκλητικές τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ και σημείωσε ότι η επιτυχία της σημερινής απεργίας και της συγκέντρωσης αποτελεί απόδειξη της δύναμης των συνδικάτων, προειδοποιώντας επίσης την κυβέρνηση ότι τα σχέδιά της για το ασφαλιστικό δεν θα περάσουν.

    Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κκ Πρωτόπαπας και Κουσελάς (πρώην πρόεδροι της ΟΤΟΕ) καθώς και Γιάννης Κουτσούκος (πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ). Παραβρέθηκε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και πολλά συνδικαλιστικά στελέχη από μεγάλες ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ και τις οργανώσεις των συνταξιούχων. Ο κ. Αλαβάνος σε δήλωσή του εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΣΥΝ στον αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων που είναι, όπως είπε, αγώνας για κάθε πολίτη "ώστε να μην πέσει το βάρος που έχουν οι τράπεζες στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων".

    [07] Συνήλθε το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής

    Μέχρι το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα έχει αποφασίσει για τα ποσοστά σύνδεσης-αποσύνδεσης των κοινοτικών επιδοτήσεων στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ. Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ) που συνήλθε για το θέμα αυτό.

    Ο κ. Μπασιάκος επισήμανε ακόμη ότι η επικρατούσα άποψη είναι υπέρ της πλήρους αποδέσμευσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή, θέση που τηρούν και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Οι παραπάνω επισημάνσεις του κ. Μπασιάκου προδιαγράφουν και τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το κόμμα δεν παρουσίασε εισήγηση, ενώ η ΣΥΔΑΣΕ που πρόσκειται στη ΝΔ, ζήτησε 100% αποδέσμευση στο λάδι.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος τάχθηκε υπέρ της πλήρους αποδέσμευσης των επιδοτήσεων και ζήτησε να οριστεί στο ανώτερο ύψος (10%) το ποσοστό της παρακράτησης για την μη εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων καλλιέργειας και στο 3% το δικαίωμα παρακράτησης για το εθνικό απόθεμα δικαιωμάτων υπέρ των νέων αγροτών. Το μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια και παρελκυστική τακτική και όπως τόνισε, η κυβέρνηση έπρεπε να γνωστοποιήσει τις θέσεις της και πάνω εκεί να υπάρξουν οι τοποθετήσεις των κομμάτων και των θεσμικών φορέων.

    Το ΚΚΕ δεν παρέστη, ενώ η εκπρόσωπος του ΣΥΝ βουλευτής κ. Ασημίνα Ξηροτύρη ανέφερε ότι η όλη ΚΑΠ είναι προβληματική, υποστηρίζοντας τις θέσεις των αγροτικών οργανώσεων και τη διατήρηση σε συγκεκριμένα προϊόντα συνδεδεμένων ενισχύσεων.

    Οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων (παρευρέθηκαν οι πρόεδροι της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας, της ΣΥΔΑΣΕ Δημ. Παναγιωτόπουλος και της ΓΕΣΑΣΕ Δ. Γωνιωτάκης) τάχθηκαν υπέρ της πλήρους αποδέσμευσης με μερικές διαφοροποιήσεις σε επί μέρους προϊόντα.

    Η εκπρόσωπος του ΣΕΒ κ. Φωτεινή Λεγάκη τάχθηκε υπέρ της χαμηλότερης δυνατόν σύνδεσης, εκφράζοντας την άποψη ότι η πλήρης αποσύνδεση θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη βασικών καλλιεργειών, γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα στην βιομηχανία και την μεταποίηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 June 2005 - 14:46:39 UTC