Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενίσχυση των διμερών σχέσεων αποφάσισαν Μολυβιάτης-Γκιουλ
  • [02] Ξεκίνησε η συζήτηση για την κύρωση της Συνθήκης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  • [03] Συναντήσεις Μολυβιάτη στην Αγκυρα-Αποχώρησε απο τα Ιμια η τουρκική ακταιωρός.
  • [04] Αρχίζει ο διάλογος για ασφαλιστικό και εργασιακό.

  • [01] Ενίσχυση των διμερών σχέσεων αποφάσισαν Μολυβιάτης-Γκιουλ

    Την εγκαθίδρυση απευθείας τηλεφωνικής γραμμής για την επικοινωνία μεταξύ του Εθνικού Αεροπορικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Λάρισας και του Αεροπορικού Κέντρου Ελέγχου του Εσκί Σεχίρ συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στις χθεσινές συνομιλίες στην Άγκυρα με επικεφαλής του δύο υπουργούς Πέτρο Μολυβιάτη και Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Σε κοινή τους δήλωση προς τον Τύπο οι κύριοι Μολυβιάτης και Γκιούλ τόνισαν τη σημασία της απόφασης προς την κατεύθυνση της αποφυγής ανεπιθύμητων γεγονότων στο Αιγαίο. Ο κ.Μολυβιάτης επισήμανε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της κοινής, όπως διαπιστώθηκε, βούλησης των δυο πλευρών για περαιτέρω βελτίωση του κλίματος των διμερών σχέσεων, για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και μείωση των εντάσεων. "Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλει εποικοδομητικά στη γενικότερη προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεών μας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μολυβιάτης και ο κ. Γκιούλ ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών των δυο χωρών για την υλοποίηση των αποφάσεων.

    Ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε, ωστόσο, ότι "η βελτίωση των σχέσεών μας θα πρέπει να αντανακλάται και σε ορισμένες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, οι οποίες δραστηριότητες επιδρούν αρνητικά στο κλίμα μεταξύ των χωρών μας", ενώ ο κ. Γκιούλ διαβεβαίωσε ότι "αυτά τα μέτρα θα υποστηριχθούν και από τις στρατιωτικές μας αρχές".

    Σε ό,τι αφορά τα τρία νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση - πέραν των 11 που ισχύουν ήδη - ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αυτά αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των μονάδων άμεσης επέμβασης όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές από στρατιωτικής πλευράς και ταυτόχρονα τη διοργάνωση κοινών ασκήσεων για θέμα αυτό, τη συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού, συγκεκριμένου αριθμού, για εκπαίδευση και εκμάθηση γλώσσας στα στρατιωτικά ιδρύματα των δυο χωρών και τη διοργάνωση αθλητικών διαγωνισμών μεταξύ των στρατιωτικών σχολών των δυο χωρών.

    Κατά τη διάρκεια των δύο κατ` ιδίαν συνομιλιών, αλλά και των συνομιλιών των αντιπροσωπειών, οι δυο υπουργοί έκαναν ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, συζήτησαν για την πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

    Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε ότι "το όραμά μας είναι να μετατρέψουμε τη γειτονιά μας σε μια περιοχή όπως η υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή μια περιοχή ειρήνης, δημοκρατίας, ευημερίας και σταθερότητας, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των μειονοτήτων" και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας και θεωρεί ότι δικαιούται να καταστεί πλήρες μέλος της Ε.Ε., εφόσον πληρωθούν οι προβλεπόμενοι από την Ε.Ε. κανόνες και κριτήρια.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γκιούλ εξέφρασε την ικανοποίηση και την εκτίμηση της τουρκικής πλευράς για τη στάση που τηρεί η Ελλάδα αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

    Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για το Κυπριακό και όπως εκτίμησε ο κ. Μολυβιάτης, όλα τα μέρη συγκλίνουν στο σκοπό της επανένωσης της νήσου. Επανέλαβε δε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί με διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν και να είναι βιώσιμη, λειτουργική και σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και πρόσθεσε πως για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό πως η νέα προσπάθεια θα έχει ευτυχή έκβαση.

    "Πιστεύω ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην ιστορική πρόκληση της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και των δύο λαών μας. Πιστεύω ότι σήμερα κάναμε ακόμη ένα βήμα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μολυβιάτης, ο οποίος προσκάλεσε τον κ. Γκιούλ στην Αθήνα για να κάνουν από κοινού ακόμη ένα βήμα, όπως χαρακτηριστικά είπε, για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών. Για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών καταγράφηκε η "υποστήριξη που δίνεται από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ όσον αφορά τις εργασίες για την επίλυση του Κυπριακού".

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών, με την ανάπτυξη της συνεργασίας στον εμπορικό τομέα, στον τουρισμό και στον τομέα των συγκοινωνιών, την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και την ενίσχυση των επαφών των επιχειρηματιών από τις δυο πλευρές. Ο Γκιούλ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που θα έχει η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Καρατζάμπεϊ - Κομοτηνή το 2006, που, όπως είπε, αποτελεί τον "καρπό" της συνεργασίας των δύο πλευρών στον τομέα της ενέργειας.

    Οι δυο πλευρές αποφάσισαν, επίσης, τη βελτίωση της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και τη δημιουργία ακτοπλοϊκής γραμμής μεταξύ Σμύρνης και Πειραιά. Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε την ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων των ελληνικών νησιών και αυτών στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου, τόσο προς όφελος του τουρισμού όσο και προς όφελος των σχέσεων μεταξύ των λαών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Γκιούλ, συμφωνήθηκε η επίδειξη ελαστικότητας στις θεωρήσεις διαβατηρίου.

    [02] Ξεκίνησε η συζήτηση για την κύρωση της Συνθήκης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για την κύρωση της Συνθήκης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Η εισηγήτρια της ΝΔ, Ελσα Παπαδημητρίου σημείωσε ότι «η παγκοσμιοποίηση ανέδειξε ότι τα μεγάλα προβλήματα πλέον, έχουν πλανητική διάσταση και απαιτούν παγκόσμια συνεργασία για την επίλυσή τους. Απαιτούν κυρίως, μια δυνατή Ευρώπη, με αποκρυσταλλωμένο το περιεχόμενο του ρόλου που καλείται να αναλάβει, μια που ο οραματιζόμενος κόσμος μπορεί και πρέπει να στηριχθεί στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, η κα Παπαδημητρίου, τόνισε ότι με τη Συνθήκη του Ευρωσυντάγματος, αναδομούνται και απλουστεύονται οι λειτουργίες των οργάνων της Ε.Ε. ενισχύεται ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου, των εθνικών Κοινοβουλίων και του ίδιου του πολίτη και ενσωματώνονται ρυθμίσεις υπέρ της κοινωνικής και της περιβαλλοντικής πολιτικής.

    Επιμένοντας ότι η Συντακτική Συνθήκη αποτελεί όντως ένα «ευρωσύνταγμα» και όχι μια απλή Συνθήκη, η Άννα Διαμαντοπούλου, εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το ερώτημα, αν πρέπει να υπερισχύει το εθνικό Σύνταγμα ή η ευρωπαϊκή Συνθήκη, «τίθεται, ή από έναν αμαθή πολιτικό, ή από έναν απολιτικό νομομαθή, ή από κάποιον, ο οποίος θέλει να δημιουργήσει ένα πολιτικό πυροτέχνημα το οποίο φωτίζει βεβαίως για λίγο, αλλά μπορεί μακροχρόνια να βάλει φωτιά».

    «Είναι το δίλημμα που παγιδεύει τη ΝΔ σήμερα, καθώς, το άρθρο 16 του Συντάγματος, για πρώτη φορά μιλά με απόλυτη σαφήνεια μέσα σε συνταγματικό κείμενο, ότι θεσπίζεται η αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ε.Ε. έναντι του δικαίου των κρατών-μελών. Πώς θα ψηφίσει η ΝΔ τη Συνθήκη, αν δεν δέχεται το άρθρο αυτό;» αναρωτήθηκε η κ. Διαμαντοπούλου.

    Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε κατά τα άλλα, ότι το Ευρωσύνταγμα εκφράζει την ανάγκη ενός συμβιβασμού για τη συνέχεια της πορείας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο οποίος ωστόσο, αφήνει ένα «πολύ μεγάλο φάσμα πολιτικών επιλογών σε εθνικό επίπεδο». Το ΠΑΣΟΚ κρίνει ότι το Ευρωσύνταγμα απαντά σε θέματα δημοκρατικού ελλείμματος περισσότερο απβ ό,τι στο παρελθόν, φέρνει την κοινωνική Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη και επιτυγχάνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το παλαιότερο γραφειοκρατικό και δυσκίνητο σύστημα, είπε.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης, προκειμένου να εξηγήσει την αντίθεση του κόμματός του στην υπερψήφιση του Ευρωσυντάγματος, έκανε λόγο για περιστολή των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και ένταση της καταστολής με το συντονισμό των μηχανισμών αστυνόμευσης και παρακολούθησης, εξελίξεις, που κατά την άποψή του, σηματοδοτούν μια «Δημοκρατία που κόβεται και ράβεται στα μέτρα της κυρίαρχης τάξης».

    Ο κ. Τζέκης, είπε ότι στις χώρες της Βαλτικής απαγορεύεται η λειτουργία κομμουνιστικών κομμάτων, όπως και η συμμετοχή των ρωσόφωνων πολιτών στην κοινοβουλευτική διαδικασία, θέλοντας έτσι να τεκμηριώσει τους φόβους του ότι μπορεί στο μέλλον κόμματα όπως το ΚΚΕ, να τεθούν εκτός εκλογικής και πολιτικής ζωής. Η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρώπης, κατά τον βουλευτή του ΚΚΕ, ελάχιστα μπορεί πραγματικά να εγγυηθεί. «Ποια εγγύηση υπάρχει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, του τεκμηρίου αθωότητας και του δικαιώματος υπεράσπισης; Πώς θα προασπίσει τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή, όταν ξέρουμε για τις τρελές αγελάδες, τα γιαούρτια, τα μεταλλαγμένα;. Γιβ αυτό είναι υποκρισία να μιλάει κανείς για τη Χάρτα» σημείωσε ο κ. Τζέκης.

    Για λογαριασμό του ΣΥΝ, ο πρώην πρόεδρός του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σημείωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τη Συνθήκη αυτή, καθώς «μβ αυτήν, δεν έχει περιθώρια μια κυβέρνηση Αριστεράς να εφαρμόσει προοδευτικό πρόγραμμα».

    «Στην Συνθήκη, πολιτικές διακηρύξεις για ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική δημοκρατία, συνυπάρχουν δίπλα από την αναγνώριση ως συνταγματικής αρχής, της αγοράς του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού - και αναφορές στους στόχους της ειρήνης και της ελευθερίας, συνυπάρχουν δίπλα στην αναγνώριση του ΝΑΤΟ ως θεμελίου της συλλογικής άμυνας και όργανο της εφαρμογής τους για τα κράτη-μέλη του» σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Επιπρόσθετα δε, ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, υπενθύμισε ότι «το Σύνταγμά μας προβλέπει με σαφήνεια, ότι στη διαδικασία αναθεώρησής του, απαραίτητο στοιχείο είναι η προσφυγή στο λαό»

    «Η ελληνική κοινή γνώμη είναι μια δύναμη πάρα πολύ σημαντική και μου είναι αδιανόητο να μην τη χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα, που βρίσκεται υπό πίεση για πολύ σοβαρά θέματα» συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ

    Αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έδωσε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι η διαβεβαίωση εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ένωσης, είναι «οξύμωρη».

    «Είναι οξύμωρη γιατί κάνατε ό,τι μπορούσατε για να απαξιώσετε τη χώρα και να την απομακρύνετε από τον σκληρό πυρήνα της Ένωσης, χάριν μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων με τη δήθεν απογραφή σας» ανέφερε ο κ. Σημίτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «απείχε θεαματικά» κατά τη λήψη αποφάσεων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ότι «θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις συνεχείς αυτοδιαψευδόμενες πληροφορίες που παρέχετε, την επί πολύ χρόνο σιωπή σας σε σημαντικά θέματα που σας έχουν θέσει και τις ασύμβατες με το κοινοτικό δίκαιο ρυθμίσεις σας».

    «Οξύμωρο ήταν η βούληση κάποιων να μείνουμε στο ψέμα και τη συγκάλυψη της αλήθειας» απάντησε για λογαριασμό της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «υπερασπίστηκε το κύρος της Κύπρου και τη δυνατότητά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματα που απορρέουν από την ένταξή της» και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι το Σύνταγμα είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο και μας λέτε ότι πρέπει να απεμπολήσουμε όλα εκείνα που απορρέουν από το Σύνταγμα και τις επιλογές που κάναμε, εν ονόματι δήθεν της μη σύγκρουσης με την κοινοτική έννομη τάξη».

    Το λόγο έλαβε τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι «πριν από ένα χρόνο, ήταν η Ελλάδα του κύρους που μπήκε στην ΟΝΕ με το σπαθί της, που έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε., που κατάφερε να διαμορφώσει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την πορεία της Τουρκίας, που δεν είχε υποστεί αναγνωρίσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την ΠΓΔΜ, που δεν κινδύνευε με απώλεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ σήμερα είμαστε υπόλογοι και εμπλεκόμενοι σε άσκοπες μάχες που δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα της χώρας αλλά με μικροπολιτικές και είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης».

    Ανταπαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών, σημείωσε: «Όλοι γνωρίζουν ένα πράγμα: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άφησε την Ελλάδα ουραγό, και την οδήγησε στην ΟΝΕ με έναν χρόνο καθυστέρηση και με εικονική σύγκλιση. Θέλησε να καταστήσει τη χώρα δέσμια της δημιουργικής λογιστικής».

    Ο κύκλος έκλεισε με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Ο. Κολοζώφ, να διαμαρτύρεται για το ότι «όλοι οι διαξιφισμοί γίνονται για δευτερεύοντα θέματα» και επειδή «ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να μας πουν γιατί και οι δύο θέλουν να κυρώσουν τη Συνθήκη αυτή, παίζουν το θέατρο του παραλόγου».

    [03] Συναντήσεις Μολυβιάτη στην Αγκυρα-Αποχώρησε απο τα Ιμια η τουρκική ακταιωρός.

    Με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κυρίους Σεζέρ και Ερντογάν, αντίστοιχα, συναντάται σήμερα στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Χθες είχε διαβουλεύσεις με τον ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ, με τον οποίο συμφωνήθηκε η εγκαθίδρυση απευθείας τηλεφωνικής γραμμής για την επικοινωνία μεταξύ του Εθνικού Αεροπορικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Λάρισας και του Αεροπορικού Κέντρου Ελέγχου του Εσκί Σεχίρ.

    Ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε, ωστόσο, ότι "η βελτίωση των σχέσεών μας θα πρέπει να αντανακλάται και σε ορισμένες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο". Ο κ.Γκιούλ αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα της ενέργειας και επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που θα έχει η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Καρατζάμπεϊ- Κομοτηνής το 2006. Οι δυο πλευρές αποφάσισαν, επίσης, τη βελτίωση της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και τη δημιουργία ακτοπλοϊκής γραμμής μεταξύ Σμύρνης και Πειραιά.

    Συμφωνήθηκε τέλος, η επίδειξη ελαστικότητας στις θεωρήσεις διαβατηρίου για τους κατοίκους των ελληνικών νησιών και των τουρκικών παραλίων.

    Αποχώρησε η τουρκική ακταιωρός απο τα Ιμια

    Oι τουρκικές προκλήσεις συνεχίστηκαν στο Αιγαίο, με τουρκικές ακταιωρούς να παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και να προσεγγίζουν την περιοχή των Ιμίων. Πάντως, λίγο μετά τις 11 σήμερα το πρωί αποχώρησε από την περιοχή η ακταιωρός που ευρίσκετο εκεί από χθες και παρακολουθείτο στενά απο σκάφη του πολεμικού ναυτικού.

    Νωρίτερα, στη Βουλή ο Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε οτι περιμένει απο τον κ.Μολυβιάτη να πεί στην Τουρκία οτι δεν θα συνεχιστούν οι συζητήσεις όσο συνεχίζεται η παρουσία της ακταιωρού, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε οτι τα περί αποχώρησης δεν συνέβησαν στο παρελθόν, για να μπορεί το ΠΑΣΟΚ να τα επικαλείται.

    [04] Αρχίζει ο διάλογος για ασφαλιστικό και εργασιακό.

    Αρχίζει ο διάλογος για το ασφαλιστικό και το εργασιακό, με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος ζήτησε με επιστολή του απο την πρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη να συζητηθούν τα θέματα αυτά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Οπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης απο τις 24 Ιανουαρίου έχει τοποθετηθεί υπέρ της έναρξης διαλόγου με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς για το ασφαλιστικό. Υπάρχουν, είπε, ζητήματα που αφορούν την οικονομία και την κοινωνία και "θεωρώ ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία.'' Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μαζί με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους πρέπει να διαμορφωθεί η ατζέντα των ζητημάτων που θα συζητηθούν και όπου είναι δυνατόν να επέλθει συμφωνία. Η ατζέντα θα περιγράφει τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

    Υπάρχει θετική ανταπόκριση απο κοινωνικούς εταίρους, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί αύριο με τη ΓΣΕΕ, η οποία έχει συγκεκριμένες θέσεις για το ασφαλιστικό.

    Ωστόσο, ο υπουργός αν και χαρακτήρισε θετική τη στάση της ΓΣΕΕ, επισήμανε ότι υπάρχει μία αλλαγή πορείας, διότι η Συνομοσπονδία θεωρούσε ότι είχε κλείσει το πρόβλημα με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο διάλογος θα έχει πολλά στάδια, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και επανέλαβε ότι με το διάλογο θα καθοριστούν όλοι οι παράμετροι του προβλήματος.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι θα επικαιροποιηθούν όλες οι αναλογιστικές μελέτες που αφορούν τα ταμεία των τραπεζών, τα οποία πρέπει να ενταχθούν στο ΙΚΑ.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι είναι μάλλον ανώριμο να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα επίλυση του ασφαλιστικού, ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ για το εργασιακό είπε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, όπως για παράδειγμα ο χρόνος εργασίας.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο υπουργός είπε ότι το δημόσιο στηρίζει απόλυτα το ΙΚΑ, δίνει το 1% του ΑΕΠ και οποιαδήποτε επιχορήγηση για την κάλυψη των κενών. Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με τη φορολογία των ακινήτων επανέλαβε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ψηφιστεί ο νόμος που ρυθμίζει τη φορολογία ακινήτων, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε "λεπτομέρειες", λέγοντας ότι δεν θα κάνει καμμία δήλωση για να μην παρερμηνευτεί.

    Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ και στην έγκριση του επικαιροποιημένου προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης απο το Συμβούλιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 April 2005 - 12:29:30 UTC