Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισε η δίκη για το πολύνεκρο τροχαίο στα Τέμπη
  • [02] Συνομιλίες Καραμανλή - Σρέντερ
  • [03] Παραδόθηκε στους Παλαιστινίους η πόλη Τουλκάρεμ

  • [01] Άρχισε η δίκη για το πολύνεκρο τροχαίο στα Τέμπη

    Άρχισε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Βόλου η δίκη για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, τον Απρίλιο του 2003, που κόστισε τη ζωή σε 21 μαθητές και μαθήτριες από το Μακροχώρι Ημαθίας.

    Η δικαστική αίθουσα ήταν γεμάτη από τους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών, ενώ ιδιαίτερα έντονη ήταν και η παρουσία της αστυνομίας για το φόβο επεισοδίων.

    Ωστόσο, η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε στις 10 το πρωί, λόγω αδυναμίας συμπλήρωσης του αριθμού των 12 ενόρκων, 4 τακτικών και 8 αναπληρωματικών, καθώς δύο επικαλέστηκαν λόγους υγείας.

    Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί αύριο, με την παρουσία και των 12 ενόρκων σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του δημαρχείου του Βόλου, καθώς η αίθουσα του Μικτού Ορκωτού στο δικαστήριο είναι μικρή για να φιλοξενήσει τους συνολικά 150 μάρτυρες που πρόκειται να καταθέσουν για την υπόθεση.

    Για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών έχουν παραπεμφθεί για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες κατά συρροή, συνολικά έξι άτομα, ανάμεσά τους και ο οδηγός του μοιραίου φορτηγού, Δημήτριος Ντόλας, που συγκρούστηκε με το λεωφορείο το οποίο μετέφερε τους μαθητές. Στο εδώλιο κάθονται ακόμα οι: Φώτιος Καβελίδης, Αναστάσιος Καμέας, Δημήτριος Χαμπούρης, Πολυχρόνης Δαρδαμπούνης και Μωυσής Αλεξάκης.

    [02] Συνομιλίες Καραμανλή - Σρέντερ

    H αναγκαιότητα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας - με το οποίο επεκτείνεται η τελωνειακή ένωση και στις δέκα νέες - χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος - προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου και η εξεύρεση μιας «αμοιβαία αποδεκτής λύσης» για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προκειμένου να προωθηθεί μία στενότερη σχέση των Σκοπίων με τις ευρωατλαντικές δομές, ήταν τα δύο συγκεκριμένα σημεία στήριξης που «πρόσφερε» ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Βερολίνο, ενώ ταυτόχρονα οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν στο ότι διαφωνούν σχετικά με το ύψος της χρηματοδότησης του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού (2007-2013), με την Γερμανία να τάσσεται υπέρ του «παγώματος» στο 1 % του ΑΕΠ και την Ελλάδα να υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για αύξηση στο 1,24 %.

    Οι κ.κ. Σρέντερ και Καραμανλής εξέφρασαν σχεδόν ταυτόσημα την ικανοποίησή τους για το περιεχόμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου σχετικά με την «επί το ελαστικότερο» τροποποίηση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας, αξιολογώντας τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, «ως πολύ θετική εξέλιξη για την Ευρώπη, γιατί αποκαθιστά την αξιοπιστία του Συμφώνου και παράλληλα του δίνει τα απαραίτητα στοιχεία ευελιξίας για να διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη», όπως είπε ο κ. Καραμανλής, ενώ ο κ. Σρέντερ υπογράμμισε ότι συμφώνησε με τον έλληνα πρωθυπουργό να υποστηρίξουν την απόφαση αυτή στην σύνοδο κορυφής των ηγετών των «25», που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

    Αναφορικά με την βαλκανική πτυχή των συνομιλιών - πέραν του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ - υπήρξε μόνον η αναφορά από τον γερμανό καγκελάριο στο θέμα της Κροατίας, θέμα στο οποίο τόνισε ότι η απόφαση της αναστολής της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (που επρόκειτο να αρχίσουν στις 17 Μαρτίου και που ανεστάλησαν εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση του Ιβο Σάναντερ δεν είναι σε θέση να παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου, στρατηγό Αντε Κοτόβινα) θα απασχολήσει μεν τους υπουργούς εξωτερικών των «25» κατά τη διάρκεια της Συνόδου κορυφής, αλλά «δεν είναι ανατρέψιμη».

    Ελληνική κυβερνητική πηγή, σε ενημέρωση των ελλήνων δημοσιογράφων που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό, πρόσθεσε μετά τη λήξη της συνέντευξης τύπου Σρέντερ-Καραμανλή ότι στις συνομιλίες των δύο πολιτικών συζητήθηκε και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον καγκελάριο για το πρόσφατο ταξίδι του στην Πρίστινα, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Σρέντερ μετέφερε στον κ. Καραμανλή από την «τετραμερή» συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι - με Σιράκ, Πούτιν και Θαπατέρο - το γεγονός ότι ο ρώσος Πρόεδρος είναι «εξαιρετικά αντίθετος» με την προοπτική ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, ανεξαρτήτως των περιοριστικών όρων που συζητούνται.

    Μήνυμα Σρέντερ για την Τουρκία με πολλούς αποδέκτες

    Αξιοσημείωτο ως προς το θέμα της Τουρκίας είναι το γεγονός ότι ο Σρέντερ υποστήριξε μεν σαφώς την ελληνική άποψη περί αναγκαιότητας «έγκαιρης υπογραφής» του Πρωτοκόλλου πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς και της εφαρμογής στην πράξη των ανειλημμένων δεσμεύσεων της Αγκυρας για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά έδωσε έμφαση στην «πεποίθησή» του ότι αυτό (η υπογραφή δηλαδή) θα γίνει και ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν οπωσδήποτε στις 3 Οκτωβρίου.

    Μία ερμηνευτική προσέγγιση - ελληνικής προέλευσης - αντελήφθη ότι η σχετική δήλωση του κ. Σρέντερ συνιστά και μήνυμα προς τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ρετσέπ Ερντογάν, το οποίο και θα κομίσει ο κ. Καραμανλής κατά το αποψινό διμερές δείπνο στις Βρυξέλλες που θα έχει με τον τούρκο ομόλογό του, ενώ μία άλλη προσέγγιση - γερμανικής προέλευσης - θεωρεί πως ο γερμανός καγκελάριος θέλησε κυρίως να αποκρούσει τις πρόσφατες αμφισβητήσεις στελεχών του κόμματός του σχετικά με το κατά πόσο μπορούν πράγματι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου. (Υπενθυμίζεται σχετικά ότι μέσα στα προηγούμενα δύο εικοσιτετράωρα, δύο εν ενεργεία στελέχη του SPD, ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην Ευρωβουλή, Μάρτιν Σουλτς και o εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο επί θεμάτων ευρωπαϊκής πολιτικής, Γκύντερ Γκλόζερ, εξέφρασαν αμφιβολίες για την ημερομηνία, θέτοντας μεταξύ άλλων ως προϋπόθεση την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο μεν πρώτος κάνοντας μάλιστα λόγο για «διπλωματική αναγνώριση», ο δε δεύτερος για «ντε φάκτο» αναγνώριση, μέσω της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Σύνδεσης.)

    Υπέρ της δεύτερης ερμηνευτικής προσέγγισης συνηγορεί το γεγονός ότι ο κ. Σρέντερ εκφράστηκε με απαξιωτικό τρόπο για αυτούς που εξέφρασαν αυτές τις «αμφιβολίες» - «δεν γνωρίζω κανέναν που να υποστηρίζει την αναβολή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά εν πάση περιπτώσει στη Γερμανία έχουμε την ελευθερία της γνώμης», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση - συνοδεύοντας την αποστροφή αυτή με την επανάληψη της «βεβαιότητάς» του ότι «οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν!». Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι το «μήνυμα Σρέντερ» προορίζονταν για περισσότερους αποδέκτες.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο κ. Σρέντερ εξέφρασε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών την εκτίμηση ότι τα έκτροπα της τουρκικής αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη σε βάρος διαδηλωτριών ήταν μάλλον «προβοκάτσια του βαθέως κράτους» ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν και ότι «δεν πρέπει να παρασυρόμαστε...»

    [03] Παραδόθηκε στους Παλαιστινίους η πόλη Τουλκάρεμ

    Το Ισραήλ παρέδωσε τον έλεγχο της πόλης Τουλκάρεμ στους Παλαιστίνιους, όπως ανακοίνωσε ο Παλαιστίνιος διοικητής της πόλης, Σαΐντ Αμπού Φάσα. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι ο έλεγχος της Τουλκάρεμ έχει περάσει πλέον στην παλαιστινιακή αστυνομία.

    Πολλοί Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες ένοπλοι αστυνομικοί έκαναν την εμφάνισή τους και άρχισαν να περιπολούν στην πόλη.

    Η Τουλκάρεμ, που συνορεύει με το Ισραήλ και χωρίζεται από αυτό από ένα τσιμεντένιο τείχος, είναι η δεύτερη από τις πέντε πόλεις που θα παραδοθούν στους Παλαιστίνιους μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 March 2005 - 21:06:04 UTC