Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την "αποφασιστικότητα" του πρωθυπουργού για την ασφάλεια αναγνωρίζουν
  • [02] Ιδιωτική επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη
  • [03] Σύλληψη αλλοδαπού για ναρκωτικά
  • [04] Νέα στοιχεία για την υπόθεση Μπαλτά.
  • [05] Επιλογή νέου αρχηγού ΓΕΣ.
  • [06] Πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Κορωπί
  • [07] Ολοκληρώνεται η επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.

  • [01] Την "αποφασιστικότητα" του πρωθυπουργού για την ασφάλεια αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ.

    08/05/2004 14:28:23

    ''Οι ΗΠΑ έχουν εμπιστοσύνη στην αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, να φιλοξενήσει ασφαλείς και επιτυχείς Ολυμπιακούς Αγώνες'', δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες πως η Ελλάδα ''διαθέτει τη βούληση και τα μέσα να το πράξει''.

    [02] Ιδιωτική επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη

    08/05/2004 13:41:36

    Από την Καβάλα ξεκίνησε ουσιαστικά την ιδιωτική του επίσκεψη στη Θράκη ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Γύρω στις 11.40 προσγειώθηκε στο διεθνή αερολιμένα ''Μέγας Αλέξανδρος'' προερχόμενο από την Αθήνα αεροσκάφος τύπου ''Μπόινγκ 737'' , στο οποίο επέβαιναν εκτός από τον κ. Ερντογάν και τη σύζυγό του , 173 άτομα μεταξύ των οποίων Τούρκοι επίσημοι, υπηρεσιακοί παράγοντες της γειτονικής χώρας, πολλοί δημοσιογράφοι και δεκάδες Τούρκοι επιχειρηματίες, οι οποίοι αργότερα θα επισκέπτονταν την έκθεση ''Θράκη 2004'', όπου θα είχαν συναντήσεις με συναδέλφους τους για μια σειρά από θέματα τα οποία θα αφορούσαν συμφωνίες για ανταλλαγή προϊόντων, ειδών, κατασκευών κλπ. Σε σύντομη δήλωσή του στο αεροδρόμιο της Καβάλας ο κ. Εντογάν εξέφρασε την αισιοδοξία πως ''με την υπάρχουσα πολιτική βούληση οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας θα συνεχίσουν το έργο τους, το οποίο θα είναι αποδοτικό για τους δύο γειτονικούς λαούς. Εγώ πιστεύω, τόνισε, ότι η Τουρκία και η Ελλάδα θα αποτελέσουν παράδειγμα σε αυτή την προσπάθεια για την εξέλιξη των σχέσεών τους, για όλες τις χώρες της περιοχής''. Και κατέληξε:''Δεν θα πρέπει να αφήσουμε κανένα πρόβλημα άλυτο για τις νέες γενιές''. Στον αερολιμένα τον υποδέχτηκαν ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Νικόλαος Τσιαρτσιώνης, ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης κι άλλοι επίσημοι. Στο αεροδρόμιο έφθασαν από πολύ νωρίς μουσουλμάνοι πολιτικοί, νυν και πρώην δήμαρχοι, μέλη της Ανωτάτης Ατυπης Μουσουλμαντικής Επιτροπής Θράκης κι άλλοι. Ο κ. Ερντογάν εξέπληξε όταν ζήτησε από τους δύο Ελληνες υπουργούς να συναντηθούν και να γνωριστούν καλύτερα και οδηγήθηκαν στην αίθουσα υψηλών προσώπων στην οποία παρέμειναν συνομιλούντες για περίπου δέκα λεπτά της ώρας, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός, η σύζυγός του , οι δύο Ελληνες υπουργοί και οι άλλοι επίσημοι επιβιβάστηκαν σε οχήματα που τους ανέμεναν στο χώρο του αεροδρομίου και συνοδευόμενοι από ισχυρή αστυνομική δύναμη αναχώρησαν με κατεύθυνση την Ξάνθη και τελική κατάληξη την Κομοτηνή. Καθόλη τη διαδρομή υπερίπτατο ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν άνδρες της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Η επίσκεψη Ερντογάν είναι η πρώτη Τούρκου πρωθυπουργού στη Θράκη τα τελευταία 52 χρόνια. Τη χρονιά εκείνη επί κυβερνήσεως στρατάρχη Παπαγου είχε επισκεφθεί την περιοχή ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός Τζελάλ Μπαγιάρ.

    Στην πόλη της Κομοτηνής βρίσκεται από τη 1 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιώντας ολιγόωρη επίσκεψη.

    Ο κ. Ερντογάν και η συνοδεία του έφθασαν οδικώς στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής από την Καβάλα και από εκεί ο Τούρκος πρωθυπουργός κατευθύνθηκε πεζή προς το τούρκικο προξενείο. Στη διαδρομή έτυχε θερμών εκδηλώσεων από εκατοντάδες ομόθρησκούς του , οι οποίοι τον χειροκρότησαν φωνάζοντας ''Ινσααλάχ'', που σημαίνει ''ο Θεός να είναι μαζί σου''. Ο κ. Ερντογάν στο προξενείο συναντάται με μέλη της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής της Μουσουλμανικής Μειονότητας.

    Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα , στη συνέχεια θα μεταβεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και αργότερα θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο περιφερειάρχης.

    [03] Σύλληψη αλλοδαπού για ναρκωτικά

    08/05/2004 12:49:35

    Περισσότερα από 2 κιλά ηρωίνης είχε στην κατοχή του 29χρονος αλλοδαπός, τα στοιχεία του οποίου δεν ανακοινώθηκαν από την αστυνομία. Ανδρες της αστυνομίας παρακολουθούσαν τον 29χρονο ως ύποπτο κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και που σταμάτησαν για έλεγχο στην Καλαμαριά. Κατά τη σωματική έρευνα βρέθηκαν πάνω στον 29χρονο ένα δέμα ηρωίνης βάρους 578 γραμμαρίων, ένα κινητό τηλέφωνο, ένα διαβατήριο και μία προσωρινή άδεια παραμονής με διαφορετικά στοιχεία. Στη συνέχεια σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του δράστη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη τρία δέματα ηρωίνης συνολικού βάρους 1.590 γραμμαρίων. Σύμφωνα με την αστυνομία σε βάρος του 29χρονου αλλοδαπού εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Γ Ανακριτή Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για παραβάσεις του νόμου '' Περί ναρκωτικών''.

    Ο 29χρονος με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

    [04] Νέα στοιχεία για την υπόθεση Μπαλτά.

    08/05/2004 12:49:27

    Νέα στοιχεία προέκυψαν για την εγκληματική δράση του 34χρονου Γιάννη Μπαλτά που απήγαγε την περασμένη Δευτέρα την πρώην αρραβωνιαστικιά του Θεοδώρα Κιρκινέζη, αφού προηγουμένως σκότωσε τον έναν αδελφό της και τραυμάτισε τον άλλον. Όπως ομολόγησε κατά την ανάκριση ο Γιάννης Μπαλτάς σε συνεργασία με τον 29χρονο αδελφό του Σταύρο και τον 32χρονο φίλο του Δημήτριο Σαβελίδη τα Χριστούγεννα του 1995 σκότωσαν και λήστεψαν δύο Αλβανούς 20 και 25 χρόνων που εργάζονταν ως βοσκοί στην περιοχή. Όπως τόνισε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ραδόπουλος ο Γιάννης Μπαλτάς ήταν αυτός που εμπνεύστηκε και οργάνωσε τη δολοφονία των δύο Αλβανών, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν στις 18 Φεβρουαρίου του 1996 σε τούνελ στο 4ο χιλιόμετρο Ασκού Νυμφόπετρας. Σύμφωνα με τα όσα ομολόγησε ο Μπαλτάς, στην κτηνοτροφική του μονάδα, απασχολούσε έναν ηλικιωμένο βοσκό από την Αλβανία, στον οποίο δεν είχε καταβάλει τα δεδουλευμένα. Για το λόγο αυτό, ο βοσκός ζήτησε τη βοήθεια των δύο νεαρών Αλβανών που εργάζονταν σε διπλανά χωριά για να εκφοβίσουν τον Μπαλτά. Τότε ήταν που ο 34χρονος συνέλαβε την ιδέα για να τους εκδικηθεί. Αφού υποσχέθηκε ότι θα τακτοποιήσει την πληρωμή του βοσκού του, έπεισε τους δύο νεαρούς ότι παραμονές Χριστουγέννων θα του μεταφέρει ο ίδιος στην Αλβανία, καθώς η μεταφορά λαθρομεταναστών ήταν μια από τις δραστηριότητες του, ενώ γνώριζε ήδη ότι οι δύο βοσκοί είχαν πληρωθεί και θα μετέφεραν στη χώρα τους μεγάλο χρηματικό ποσό.

    Έτσι οδήγησε, με το φορτηγό του, τους δύο νεαρούς στο Πετρωτό Κιλκίς και σε προκαθορισμένο σημείο τους σταμάτησαν ο 29χρονος αδελφός του και ο φίλος τους προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, οπλισμένοι με ένα μονόκανο όπλο και μία καραμπίνα. Τότε ήταν που ο 29χρονος Σταύρος και ο 32χρονος Δημήτρης πυροβόλησαν τους δύο Αλβανούς. Ο 20χρονος, όμως, βοσκός δεν εξέπνευσε και τότε ο Γιάννης Μπαλτάς τον πυροβόλησε εν ψυχρώ στο μέτωπο. Στη συνέχεια αφού αφαίρεσαν τα χρήματα που είχαν πάνω τους οι δύο Αλβανοί, καθώς και διάφορα αντικείμενα που είχαν μαζί τους, μετέφεραν τα δύο πτώματα σε περιοχή μεταξύ του Ασκού και της Νυμφόπετρας, τα πέταξαν μέσα σ ένα τούνελ όπου και βρέθηκαν ύστερα από περίπου δύο μήνες. Από την αρχή, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, οι υποψίες είχαν στραφεί εναντίον του Γιάννη Μπαλτά, καθώς οι συγγενείς των δύο Αλβανών γνώριζαν ότι θα τους μετέφερε στη χώρα τους ο 34χρονος. Ωστόσο δεν υπήρχαν τότε επαρκή στοιχεία για να στοιχειοθετηθεί κατηγορία. Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τζέκης τόνισε ότι πρόκειται για μια εγκληματική οικογένεια που αν δεν είχε αποκαλυφθεί με την απαγωγή της Κιρκινέζη και τη δολοφονία του αδελφού της τότε στο μέλλον θα είχε πλούσια εγκληματική δράση.

    Επιπλέον από την ασφάλεια εξετάζονται όλοι οι φάκελοι με εξαφανίσεις Αλβανών στην περιοχή καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο Μπαλτάς να εμπλέκεται και σε άλλες υποθέσεις. Τέλος να σημειωθεί ότι οι τρεις δράστες κρατούνται και την ερχόμενη εβδομάδα θα οδηγηθούν στον ανακριτή.

    [05] Επιλογή νέου αρχηγού ΓΕΣ.

    08/05/2004 11:40:09

    Συνεδρίασε το πρωί το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και επέλεξε ως νέο αρχηγό ΓΕΣ τον αντιστράτηγο Νικόλαο Ντούβα μέχρι σήμερα Διοικητή της Πρώτης Στρατιάς. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι προχωρούν οι έρευνες για τα δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί στο στρατό. Πρόσθεσε ότι στο άμεσο μέλλον θα αρχίσει να υλοποιείται και η μεταρρύθμιση στις Ενοπλες Δυνάμεις.

    [06] Πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Κορωπί

    08/05/2004 10:49:04

    Πυρκαγιά από άγνωστη αιτία εκδηλώθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα στο εργοστάσιο παρασκευής χρωμάτων του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου του Ναπολέοντα στο 1ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Βάρης - Κορωπίου στο Κορωπί. Λόγω των εύφλεκτων υλικών η πυρκαγιά πήρε μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να καταστραφεί. Η φωτιά σβήστηκε γύρω στις 5 τα ξημερώματα από 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες λόγω των συνεχών μικροεκρήξεων από τα διαλυτικά και τα άλλα υλικά, που υπήρχαν στο χώρο. Οι ζημιές υπολογίζονται από την Πυροσβεστική γύρω στα 230.000 ευρώ. Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί προανάκριση το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    [07] Ολοκληρώνεται η επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.

    08/05/2004 08:13:56

    Ολοκληρώνεται η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα αναχωρήσει στις 09.30 το πρωί για περιοδεία στη Θράκη. Ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στην Καβάλα και στη συνέχεια στην Κομοτηνή, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, καλωσορίζοντας τον Τούρκο ομόλογό του δήλωσε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε νέα τροχιά. Επισήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο στόχο της επανένωσης της Κύπρου και τόνισε ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Στην αντιφώνησή του ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η φίλια και η συνεργασία Αγκυρας και Αθήνας αποτελεί κοινό στρατηγικό στόχο των δύο χωρών και μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για την περιοχή. Νωρίτερα σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα διεξήχθησαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε επίσης με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 May 2004 - 11:30:12 UTC