Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ευρώπη των ''25''
  • [02] Σύγκληση Ιεράς Συνόδου θα ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος
  • [03] Συνάντηση Παπαδόπουλου με Ερντογάν

  • [01] Η Ευρώπη των ''25''

    02/05/2004 09:35:29

    Πραγματικότητα αποτελεί από χθες η ΕΕ των 25 κρατών-μελών και των 450 εκατομυρίων κατοίκων. Η τελετή διεύρυνσης της ΕΕ πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο στο πάρκο Φοίνιξ του Δουβλίνο. Η πρόεδρος της χώρας Μ.Μαγκλύς με το σύζυγό της υποδέχθηκαν τους 25 ηγέτες ενώ ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ Μπέρτι Ααχερν χαιρέτισε τη συμβολή της Ευρώπη και την επανένωση της ηπείρου. Ακολούθησε η ανάγνωση ποιημάτων που αναφέρονται στην ειρήνη ενώ παιδιά ηλικίας 10 εως 14 χρόνων που προέρχονταν από όλες τις χώρες της ΕΕ παρέδωσαν στον ηγέτη της κάθε χώρας τη σημαία της καταγωγής του.

    Αγημα του Ιρλανδικού στρατού τοποθέτησε στους ιστούς τις 25 σημαίες και ακολούθησε η έπαρση υπό την υπόκρουση του ευρωπαϊκού ύμνου, που είναι ο ''Υμνος της Χαράς'' του Μπετόβεν.

    Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας κ.Ααχερν δήλωσε ότι η απουσία ενός Συντάγματος για τη διευρυμένη Ευρώπη θα προκαλέσει ''τεράστιες δυσκολίες'', επειδή η καλή λειτουργία ''της διαδικασίας λήψης απόφασης είναι απαραίτητη''.

    Οι 25 έχουν διορία μέχρι τις 17 Ιουνίου προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για το Σύνταγμα το οποίο ακολούθως πρέπει να επικυρωθεί από κάθε μία χώρα μέλος για να τεθεί σε ισχύ.

    Ο πρόεδος της ΕΕ Ρομάνο Πρόντι τόνισε ότι ως ''το πλέον σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού είναι η ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας'' καθώς και η διαχείριση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και της πολιτικής διακυβέρνησης.

    [Φώτο-753479]

    [02] Σύγκληση Ιεράς Συνόδου θα ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος

    02/05/2004 08:33:34

    Τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος θα ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να θεωρήσει άκυρες τις εκλογές στις Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπόλεως και Κοζάνης και να επιβάλει το επιτίμιο της ακοινωνησίας στον κ.Χριστόδουλο.

    Οι ενέργειες της Εκκλησίας της Ελλάδος, επισημαίνει ο κ.Χριστόδουλος βασίστηκαν σε αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου μας που ελήφθησαν με συντριπτική πλειοψηφία σύμφωνα με την πράξη του 1928, όπως ίσχυσε μέχρι σήμερα, το σύνταγμα και τους νόμους του Ελληνικού κράτους τους οποίους η εκκλησία της Ελλάδος οφείλει να τηρεί αλλά και την προ ημερών συμφωνία μεταξύ των δύο εκκλησιών.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος χθες σε ομάδα προσκηνυτών από τη Βόρεια Ελλάδα, δήλωσε ότι ''ο μακαριώτατος έχει πολλά προσόντα αλλά και υπέρμετρον φιλοδοξία και για να την ικανοποιήσει θυσιάζει τους θεσμούς, την ενότητα και τη συνεργασία της Ορθοδοξίας και βλάπτει τα ιερά συμφέροντα του Οικουμενικού Θρόνου.

    Απρόβλεπτες συνέπειες για την ενότητα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού θα έχει η πρόσφατη απόφαση της διευρυμένης Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου εναντίον του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, σημειώνει σε δήλωσή του ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων.

    [03] Συνάντηση Παπαδόπουλου με Ερντογάν

    02/05/2004 08:13:12

    Σύντομη συνάντηση που έγινε σε καλό κλιμα --όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από κυπριακές πηγές-- είχαν το βράδυ στο Δουβλίνο ο προέδρος της Κύπρου, Τάσσος Παππαδόπουλος με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν. Κατά τις σχετικές πληροφορίες ο πρόεδρος της Κύπρου διευκρίνισε στον Τούρκο ηγέτη πως το ''οχι'' των Ελληνοκυπρίων αφορούσε το συγκεκριμένο σχέδιο Αναν και όχι τη λύση του Κυπριακού. Υπογράμμισε παράλληλα, πως παραμένει στόχος η λύση, μέσω της συγκρότησης μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 May 2004 - 11:30:06 UTC