Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-04-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασκηση ετοιμότητας των ΕΚΑΜ ενόψει Ολυμπιάδας
  • [02] Ανεξάρτητοι καθίστανται Ανδριανόπουλος,Μάνος,Παπαθεμελής
  • [03] Αποφάσεις για καπνό, λάδι και βαμβάκι, στο συμβούλιο Υπ.Γεωργίας.
  • [04] Απορρίφθηκε το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Κυπριακό.
  • [05] Νέα εμπλοκή στο ΣΑ για Κυπριακό

  • [01] Ασκηση ετοιμότητας των ΕΚΑΜ ενόψει Ολυμπιάδας

    22/04/2004 13:15:50

    Ειδική άσκηση ετοιμότητας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων έκαναν χθες οι Ειδικές Κατασταλτικές Μονάδες της Αστυνομίας (ΕΚΑΜ), ενώπιον του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη, στις εγκαταστάσεις της ΕΚΑΜ.

    Ή άσκηση περιελάμβανε καταρρίχιση ανδρών απο κτίρια, απο ελικόπτερο, αστραπιαίες επεμβάσεις σε οικίες, λεωφορεία και αεροπλάνα, καθώς και άσκηση εξουδετέρωσης ελεύθερων σκοπευτών.

    Ο κ. Βουλγαράκης μετά το τέλος της άσκησης είπε ότι η ηγεσία της Αστυνομίας και ο ίδιος είναι πολύ ευχαριστημένοι απο το επίπεδο λειτουργίας της Μονάδας και πρόσθεσε ότι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων έχει εξοπλιστεί με νέα τεχνικά μέσα, έχει αναβαθμιστεί στις κτιριακές της εγκαταστάσεις, ενώ το προσωπικό της ενισχύεται με ειδικό επίδομα και η ηγεσία είναι βέβαιη ότι η ΕΚΑΜ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει κάθε θέμα που σχετίζεται με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [Φώτο-734325]

    [02] Ανεξάρτητοι καθίστανται Ανδριανόπουλος,Μάνος,Παπαθεμελής

    22/04/2004 12:43:13

    Ανεξάρτητοι καθίστανται οι βουλευτές Α. Ανδριανόπουλος (Επικρατείας), Στ. Μάνος (Επικρατείας) και Στ. Παπαθεμελής (Α Θεσσαλονίκης). Σχετικές επιστολές απέστειλαν στην πρόεδρο της Βουλής Α. Μπενάκη-Ψαρούδα.

    Υπενθυμίζεται ότι οι κκ Ανδριανόπουλος και Μάνος εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπαθεμελής με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

    [03] Αποφάσεις για καπνό, λάδι και βαμβάκι, στο συμβούλιο Υπ.Γεωργίας.

    22/04/2004 12:08:05

    Σε πολιτική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της κοινής οργάνωσης αγοράς στα μεσογειακά προϊόντα κατέληξε το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββα Τσιτουρίδη και του υφυπουργού Ευάγγελου Μπασιάκου.

    Μετά τις αποφάσεις του συμβουλίου, κ.Τσιτουρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή των ελληνικών αιτημάτων. Τόνισε οτι διασφαλίζεται το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών μας, καθώς και των βαμβακοπαραγωγών μας, με τη επίτευξη υψηλών επιδοτήσεων, ενώ αποτρέπεται ο κίνδυνος εγκατάλειψης της καλλιέργειας καπνού.

    Σε ό,τι αφορά τα γενικά θέματα, προβλέπεται μεταβατική περίοδος για την έναρξη εφαρμογής τους, που ορίζεται για το 2006.

    Για το βαμβάκι επανήλθαν στον α πυλώνα 65 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία η Επιτροπή είχε προτείνει να μεταφερθούν στο β΄ πυλώνα. Κατοχυρώθηκε έκταση 3.700.000 στρεμμάτων, μέγεθος που αντιστοιχεί στη σημερινή καλλιεργούμενη έκταση στην Ελλάδα, έναντι των 3.400.000 που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ποσοστό της αποσύνδεσης της παραγωγής από την πριμοδότηση διαμορφώνεται στο 65%, έναντι 35% της σύνδεσης και το ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται, κατά μέσον όρο, σε 51.500 δραχμές ανά στρέμμα.

    Σε ό,τι αφορά τον καπνό, εκτιμάται ότι διασφαλίζεται στο ακέραιο το εισόδημα των καπνοπαραγωγών, παρέχεται στη χώρα μας η δυνατότητα ευελιξίας μεταξύ συνδεδεμένης και αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης, δίνεται η ευχέρεια προώθησης ποικιλιών εκλεκτής ποιότητας και διασφαλίζεται η παραγωγή σε ευαίσθητες περιοχές. Για το ελαιόλαδο εκτιμάται οτι διασφαλίζεται επίσης μακροπρόθεσμα το εισόδημα των παραγωγών με δυνατότητα ευελιξίας ανάμεσα στα ποσοστά συνδεδεμένης και αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης, ενώ σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου η αποσύνδεση της παραγωγής από την επιδότηση ορίζεται στο 60%.

    [04] Απορρίφθηκε το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Κυπριακό.

    22/04/2004 07:23:45

    Το αμερικανοβρετανικό σχέδιο-ψηφίσματος για την ασφάλεια εφαρμογής της προτεινόμενης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σε ψηφοφορία που έγινε, λόγω άσκησης βέτο από τη Ρωσία. Υπέρ ψήφισαν τα υπόλοιπα δεκατέσσερα μέλη του Σώματος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ, μετά από το αδιέξοδο που σημειώθηκε από τις αρχές της εβδομάδας, διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι υπήρξαν ''παρεμβάσεις'' της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου προς τη Μόσχα, αλλά και προς τις χώρες που αρχικά είχαν διαφωνήσει με την έγκριση ψηφίσματος πριν την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ζήτησε να βρεθεί ''συμβιβαστική φόρμουλα'', ώστε να μην υπάρξει καταψήφιση του σχεδίου-ψηφίσματος των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους διπλωματικούς κύκλους, ο κ. Ανάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, λίγο πριν την ψηφοφορία. Στην αίθουσα του ΣΑ εκπροσώπησε τον κ. Ανάν, ο αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Κίραν Πρέντεργκαστ. Ο Ρώσος αντιπρόσωπος αιτιολόγησε το ''τεχνικό βέτο'', όπως τόνισε, για ''λόγους αρχής'', επιμένοντας ότι πριν την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου στην Κύπρο δεν θα πρέπει να εγκριθεί ψήφισμα, ώστε να μην επηρεαστεί η βούληση του Κυπριακού λαού. Ο Βρετανός αντιπρόσωπος δήλωσε ότι το σχέδιο-ψηφίσματος παραμένει στο τραπέζι και εάν το σχέδιο Ανάν υπερψηφιστεί από τις δυο κοινότητες της Κύπρου στα δημοψηφίσματα, τότε η χώρα του θα το επαναφέρει για συζήτηση και έγκριση την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος αναφέρθηκε σε μερικά ''θετικά σημεία'' του σχεδίου Ανάν και εξέφρασε τη λύπη του για το ρωσικό βέτο, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι 14 μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του προτεινόμενου ψηφίσματος. Οι αντιπρόσωποι των άλλων μελών του Σώματος, στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν επιφυλάξεις για τον τρόπο που προωθήθηκε το σχέδιο ψηφίσματος, αλλά για την χρονική στιγμή που υποβλήθηκε για έγκριση, δηλαδή πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο. Ειδικά οι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών που αρχικά είχαν διαφωνήσει με την όλη διαδικασία και με σημεία του αμερικανοβρετανικού σχεδίου, διατύπωσαν την άποψη ότι η θετική τους ψήφος αντανακλά ουσιαστικά στην υποστήριξη που προσφέρουν στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού.

    [05] Νέα εμπλοκή στο ΣΑ για Κυπριακό

    22/04/2004 00:05:49

    Νέα εμπλοκή σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό. Μετά την επίσημη κατάθεση του τροποποιημένου αμερικανοβρετανικού σχεδίου, αφού υπήρξαν κάποιες αλλαγές κατόπιν εισηγήσεων της Γαλλίας, η Ρωσία ζητά 24 ώρες αναβολή για να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις, όπως αναφέρεται στο σχετικό κανονισμό του ΣΑ από τη στιγμή κατάθεσης ενός σχεδίου-ψηφίσματος. Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και η Βρετανία επιμένουν στην έγκριση της πρότασής τους απόψε, η Ρωσία απειλεί με βέτο. Εγινε διακοπή για 45 λεπτά, μετά από απόφαση του προέδρου του ΣΑ, Γερμανού αντιπροσώπου, ενώ Ρωσία και Πακιστάν διατυπώνουν σοβαρές και διαφορετικές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο του σχεδίου-ψηφίσματος. Αβέβαιη παραμένει η έκβαση των προσπαθειών Αμερικανών και Βρετανών. Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι από τις σπάνιες φορές που ένα μόνιμο μέλος του ΣΑ απειλεί με βέτο στο θέμα της Κύπρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 April 2004 - 11:30:17 UTC