Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη Δευτέρα το νέο σχέδιο Αναν
  • [02] Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων
  • [03] Διαδήλωση Παλαιστινίων εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης.
  • [04] Αντιδράσεις στις ακραίες δηλώσεις Τούρκου πανεπιστημιακού.
  • [05] Πρόταση για συνέδριο μετά τις ευρωεκλογές στο ΣΥΝ.
  • [06] Δεύτερη πυρκαγιά στο ?γιο Όρος.

  • [01] Τη Δευτέρα το νέο σχέδιο Αναν

    27/03/2004 18:47:17

    Κορυφώνεται αύριο η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, καθώς στην Ελβετία αναμένονται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν. Σήμερα έφθασε στο Μπούργκενστοκ ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προκειμένου να ηγηθεί της μεσολαβητικής προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ο κ.Ανάν θα παραδόσει τη Δευτέρα το νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού στις ενδιαφερόμενες πλευρές. Θα πρόκειται για κείμενο πολλών εκατοντάδων σελίδων, στο οποίο, εκτός από τις πρόνοιες του σχεδίου, θα περιλαμβάνεται και όλη η σχετική νομοθεσία η οποία θα ρυθμίζει τη λειτουργία του νέου κράτους. Ο κ.Άναν θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Τυνησία, προσκεκλημένος του Αραβικού Συνδέσμου και θα επιστρέψει στην Ελβετία αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας. Το μεσημέρι ο ειδικός αντιπρόσωπος του κ.Ανάν Αλβαρο ντε Σότο παρέθεσε γεύμα στους εκπροσώπους των αντιπροσωπειών, κατά το οποίο συζητήθηκαν κυρίως θέματα διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Εθνη εξετάζουν το ενδεχόμενο η Θεμελιώδης Συμφωνία για το Κυπριακό να φέρει και την υπογραφή της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός απο αυτές των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων και των Εγγυητριών Δυνάμεων. Χθες τόσο ο κ.Καραμανλής όσο και ο κ.Παπαδόπουλος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αναφορά σχετικά με τις διαπραγμάτευσεις στο Κυπριακό που συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρθηκε στην ανάγκη υπαγωγής της κυοφορούμενης λύσης για το Κυπριακό «στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου. Το Συμβούλιο Κορυφής αποφάσισε επίσης να μεταβεί στη Λουκέρνη και ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν. Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες οτι χωρίς μόνιμες αποκλίσεις απο το κοινοτικό κεκτημένο δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού. Σήμερα, απο την Αγκυρα, ο πρωθυπουργός Ερντογάν είπε οτι η Τουρκία θα κάνει ο,τι περνά απο το χέρι της για επίλυση του Κυπριακού και εμφανίστηκε ενθαρρυμένος απο τη χθεσινή συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, όπως είπε, έχει την ίδια καλή θέληση για επίλυση του θέματος.

    [02] Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων

    27/03/2004 18:30:06

    Επιτράπηκε στις 6 το απόγευμα ο απόπλους όλων των επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για όλα τα νησιά μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

    [03] Διαδήλωση Παλαιστινίων εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης.

    27/03/2004 18:17:16

    Με το σύνθημα "Θάνατος στο Σαρόν - Λευτεριά στην Παλαιστίνη" να κυριαρχεί, δεκάδες μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας στην Αθήνα, διαδήλωσαν σήμερα, αργά το μεσημέρι, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ.

    [04] Αντιδράσεις στις ακραίες δηλώσεις Τούρκου πανεπιστημιακού.

    27/03/2004 15:11:08

    "Προκαλούν έκπληξη και οδυνηρή ανησυχία τέτοιες εμπρηστικές δηλώσεις ενός εκπροσώπου πνευματικού Ιδρύματος, που θα έπρεπε να μιλάει για την ειρήνη, τη συνύπαρξη και το διάλογο. Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν το βαθύ διχασμό που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην πορεία της για την ευρωπαϊκή της ταυτότητα".

    Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, αναφορικά με τις δηλώσεις του πρύτανη του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Κεμάλ Αλεμντάρογλου.

    Ο Τούρκος πανεπιστημιακός, κατά την επίσημη παρουσίαση ταινίας σχετικής με τη μάχη των Δαρδανελίων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: "απευθύνομαι στους αξιωματούχους που βρίσκονται στην Ελβετία. Εγώ προέρχομαι από τη γενιά που φώναζε το σύνθημα ''διχοτόμηση ή θάνατος''. Μην τυχόν και κάνετε παραχωρήσεις στην Κύπρο. Αν χρειαστεί, έστω και με 135 χιλιάδες νεκρούς, μπορούμε να καταλάβουμε και την Ελλάδα και την Κύπρο"!

    [05] Πρόταση για συνέδριο μετά τις ευρωεκλογές στο ΣΥΝ.

    27/03/2004 14:55:36

    Την πραγματοποίηση του συνεδρίου του ΣΥΝ, μετά το τέλος των Ευρωεκλογών, "ώστε να γίνει συνολική αποτίμηση των εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών", πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής η οποία συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο.

    Αναφορικά με τη συνεργασία του κινήματος και των αριστερών δυνάμεων οι οποίες συγκρότησαν το "ΣΥΝ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς", ο κ.Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι αυτή "πρέπει να συνεχιστεί και στις ευρωεκλογές και στη συνέχεια".

    Ο ίδιος, μιλώντας για το Κυπριακό, τόνισε την ανάγκη επίλυσής του με τρόπο ο οποίος "δεν θα αλλοιώνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ούτε θα κάνει μη λειτουργική τη μορφή του ενιαίου κράτους και της διακυβέρνησης μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε, επίσης, σήμερα τη διαφωνία του με τον τρόπο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας από μέρους της ΕΕ, σημειώνοντας ότι "το πρόβλημα δεν είναι υπόθεση αστυνομικών μέτρων, αλλά πολιτικό και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα αποφασιστικό "όχι" στον πόλεμο, με την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού".

    [06] Δεύτερη πυρκαγιά στο ?γιο Όρος.

    27/03/2004 14:38:02

    Ύστερα από τη μεγάλη πυρκαγιά στην ιερά μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους, πριν από λίγες ημέρες, γεγονός αποτελεί η φωτιά, τη νύχτα που πέρασε, στο καμπαναριό του ιερού ναού του Πρωτάτου των Καρυών, επίσης, στο ?γιο Όρος.

    Η αιτία η οποία προκάλεσε την πυρκαγιά παραμένει άγνωστη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 March 2004 - 21:30:41 UTC