Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων για Κυπριακό
  • [02] Μερική απαγόρευση απόπλου
  • [03] Ποινική δίωξη για επιταγή σε ομογένεια
  • [04] Aπο αύριο η θερινή ώρα

  • [01] Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων για Κυπριακό

    27/03/2004 09:22:50

    Μέσα σε κλίμα έντονων πιέσεων απο το διεθνή παράγοντα, συνεχίζονται και σήμερα στην πόλη Μπούργκενστοκ της Ελβετίας οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Στην ελβετική πόλη αναμένεται σήμερα απο τη Νέα Υόρκη και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ο οποίος ζήτησε απο τα εμπλεκόμενα μέρη να είναι έτοιμα για την τελική τους δέσμευση, καθώς η ''διαδικασία οδεύει προς το τέλος της και θα ασκοληθεί προσωπικά με αυτή''.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κόφι Ανάν θα επιδώσει σήμερα τέταρτο σχέδιο για το Κυπριακό προς τις αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας.Ωστόσο επίσημα δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Τ.Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο έγγραφο που επέδωσε ο κύριος ντε Σότο στις δύο πλευρές,(με το οποίο ζητείται απο τις εμπλεκόμενες πλευρές να υπογράψουν ακόμη και εάν τελικώς δεν υπάρξει συμφωνία)διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια δέσμη πραγμάτων που θα ισχύουν εάν λυθεί το Κυπριακό.

    Σημείωσε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη ετοιμάζουν και κείμενο που θα υπάρχει σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία και το οποίο δεν θα υπογραφεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μπούργκενστοκ, η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέστησε σαφές ότι το αίτημα για υπογραφές πριν από τα δημοψηφίσματα είναι εκτός πλαισίου της συμφωνίας της Νέας Υόρκης.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το έγγραφο ντε Σότο, που έχει τη μορφή ''non paper'', συνοδεύεται από άλλα έγγραφα, τα οποία αφορούν κάποιες εισηγήσεις των Ηνωμένων Εθνών σε ζητήματα όπως η ασφάλεια και οι διεθνείς συνθήκες.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εκπροσωπηθεί στις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής,που αναμένεται αύριο στην ελβετική πόλη, κατέστησε σαφές απο τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, οτι Αθήνα και Λευκωσία δεν πρόκειται να αποδεχθούν μόνιμες παρεκκλίσεις απο το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.Ωστόσο έσπευσε να σημειώσει οτι μπορεί ''να δεί με άλλο μάτι'' τις μεταβατικές περιόδους πλήρους προσαρμογής στο κοινοτικό δίκαιο.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α.Γκιούλ, δήλωσε χθές οτι ''χωρίς μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού.''Αναφερόμενος στην προοπτική των συνομιλιών,ο κ. Γκιουλ τόνισε ότι ''μπορεί η συζήτηση και το πάρε-δώσε να συνεχιστεί για όσο ακόμη θέλουμε, αλλά από τη στιγμή που θα δώσουμε τα χέρια, η συμφωνία θα πρέπει να μείνει ως έχει'' και επέμεινε στην ανάγκη των μονίμων αποκλίσεων, λέγοντας ότι ''αν πρόκειται να βρεθεί μια λύση, θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα κρατήσει''.

    Στο μεταξύ οι κύριοι Καραμανλής και Παπαδόπουλος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, για την αναφορά σχετικά με τις διαπραγμάτευσεις στο Κυπριακό που συμπεριελήφθη στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα,το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ''καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη βούληση της Επιτροπής να προσφέρει τη βοήθειά της για μια ταχεία λύση που θα βρίσκεται εντός του πλαισίου του κεκτημένου. Επίσης, ''επαναβεβαιώνει την ισχυρή του προτίμηση για την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ'' ενώ παραμένει πεπεισμένο πως μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την 1η Μαΐου.

    [Φώτο-709181]

    [02] Μερική απαγόρευση απόπλου

    27/03/2004 08:48:03

    Απογορεύθηκε στις 6πμ ο απόπλους όλων των επιβατηγών και οχηματαγών πλοίων απο τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, για τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, καθώς στα πελάγη πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που φθάνουν και τα 9 μποφόρ.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

    [03] Ποινική δίωξη για επιταγή σε ομογένεια

    27/03/2004 07:41:47

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Ζαχαρόπουλος κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση επιταγής που είχε σταλεί σε ομογενείς με την έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών.

    Η δίωξη ασκήθηκε μετά από προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο κ. Ζαχαρόπουλος με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών επιταγή ύψους περίπου ενός εκατ. ευρώ η οποία με την έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών επρόκειτο να σταλεί σε κοινότητα ελλήνων της Μελβούρνης για την ανέγερση Ιερού Ναού. Βάσει των δημοσιευμάτων ωστόσο, η επιταγή δεν κατέληξε ποτέ στους παραλήπτες της.

    Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή.

    [04] Aπο αύριο η θερινή ώρα

    27/03/2004 07:41:29

    Μια ώρα μπροστά πρέπει να μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών στις 03.00 τα ξημερώματα αύριο, αφού αρχίζει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, η οποία θα διαρκέσει έως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 March 2004 - 12:30:09 UTC