Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισχυρή εντολή για αλλαγές ζήτησε ο Γ.Παπανδρέου
  • [02] Καραμανλής: Απουσία Γ. Παπανδρέου
  • [03] Σημίτης: Για 'διχαστική νοοτροπία της ακροδεξιάς'' κατηγήρησε τη ΝΔ
  • [04] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
  • [05] EFG Eurobank Ergasias-Βραβεία σε αριστούχους μαθητές-Στεφανόπουλος.

  • [01] Ισχυρή εντολή για αλλαγές ζήτησε ο Γ.Παπανδρέου

    28/01/2004 23:24:27

    Ισχυρή εντολή από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 8 Φεβρουαρίου και από τον ελληνικό λαό στις 7 Μαρτίου ζήτησε απόψε από τη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να προχωρήσει σε βαθιές τομές και ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε στο κατάμεστο ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ της Θεσσαλονίκης μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό, ενώ η όλη εκδήλωση θύμισε τις καλύτερες εποχές του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου διακόπηκε πολλές φορές στη διάρκεια της ομιλίας του από τους συγκεντρωμένους, με διάφορα συνθήματα όπως ''Αυτό είναι το σωστό. Ο Γιώργος στην κυβέρνηση, το κόμμα στο λαό''. Στο σύνθημα αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε συμφωνώντας ότι το κόμμα πρέπει να ανήκει στο λαό και ο λαός να είναι στην εξουσία.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στη ΝΔ τόνισε ότι φοβάται το καινούργιο που φέρνει το ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει τη δύναμη της αναγέννησης και της ανανέωσης. Στο επιχείρημα, εξάλλου, της ΝΔ, για το που ήταν ο ίδιος τα προηγούμενα χρόνια, αντέστρεψε το ερώτημα και ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να εξηγήσει που ήταν εκείνη όλα αυτά τα χρόνια και ποια ήταν η συνεισφορά της στα μεγάλα θέματα της χώρας, όπως η ένταξη στην ΟΝΕ, η προώθηση των εθνικών θεμάτων, η υγεία και η παιδεία. Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το Κίνημα δεν ανήκει σε κανέναν αλλά στον ελληνικό λαό, με τον οποίο, όπως είπε, πρέπει να συνυπογράψουμε όλοι ένα νέο συμβόλαιο.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα της γνωστής τροπολογίας για το Πόρτο Καρράς και την απομάκρυνση βουλευτών από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει κάποια στιγμή επανεξέταση του θέματος για ορισμένους από τους βουλευτές, αλλά αυτή η στιγμή από ό,τι φαίνεται θα έρθει μετά τις εκλογές.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε ορισμένες δεσμεύσεις για την επόμενη των εκλογών, οι οποίες κωδικοποιούνται στα εξής:

    - Δημιουργία κοινωνίας της παιδείας.

    - Διατήρηση των ίδιων και υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης στην οικονομία.

    - Δημιουργία οικονομίας της ανταγωνιστικότητας, ώστε η Ελλάδα να είναι κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή.

    - Δημιουργία κοινωνίας της συνοχής και της αλληλεγγύης.

    - Προώθηση της ριζικής αποκέντρωσης και ενδυνάμωση των αποκεντρωμένων θεσμών.

    - Διαμόρφωση μιας πολιτικής άμυνας, η οποία θα υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και θα κινείται στη βάση του οράματος του Ρήγα Φεραίου για συνεργασία στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

    - Διακυβέρνηση νέου τύπου που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή και να υπερασπίζει τα συμφέροντα των πολιτών.

    Για όλα αυτά θέλουμε τη δύναμη σας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και διατύπωσε ένα τρίπτυχο οδηγό της πολιτικής του που περιγράφεται από τους όρους, ανατροπή, νέα διακυβέρνηση, ενεργός πολίτης.

    [02] Καραμανλής: Απουσία Γ. Παπανδρέου

    28/01/2004 22:28:07

    Την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, υπογραμμίζοντας πως «η συμμετοχική δημοκρατία ξεκινά και καταλήγει εδώ στο Κοινοβούλιο.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκίνησε την ομιλία του με μια φιλοφρόνηση προς τον πρωθυπουργό, για το «καλό επίπεδο διαλόγου που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις εντάσεις και τις νευρικές εκφράσεις, αναγνωρίζοντας τη «συμβολή του κ. Σημίτη και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών σ αυτό κι εκφράζοντας τη λύπη του προς τον Πρωθυπουργό: «Ποτέ δεν είπατε ένα θετικό λόγο για την αντιπολίτευση.

    Η έμφαση ωστόσο, δόθηκε αλλού: «Απορώ γιατί δεν βλέπω δίπλα σας τον αντικαταστάτη σας. Πού είναι σήμερα ο κος Παπανδρέου; Γιατί απουσιάζει, ειδικά σήμερα που ο λαός θέλει να δει τους ηγέτες του και τις απόψεις τους;

    Οι αναφορές του κ. Καραμανλή, προκάλεσαν την σύντομη απάντηση του κ. Σημίτη, ο οποίος υπενθύμισε ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση απαντά ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός όχι ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει μονάχα 12 λεπτά στη διάθεσή του. «Ο κ. Καραμανλής επικαλείται τον κ. Παπανδρέου. Πρόκειται για ένα τέχνασμα και τεχνάσματα δεν έχουν θέση εδώ στη Βουλή. Πρόκειται για μια θεατρική σκηνοθεσία, με στόχο να μην απαντά ο υπεύθυνος. Εσείς υποβαθμίζετε το κύρος της Βουλής κι εγώ έχω υποχρέωση να διαφυλάξω το κύρος αυτό ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    «Τέχνασμα είναι αυτό που κάνουμε εμείς εδώ στη Βουλή; Σόου επικοινωνιακό; Μην κρύβεστε πίσω από τυπικότητες. Ο κ. Παπανδρέου είναι στην ουσία ήδη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού. Δική μου άποψη είναι να είναι εδώ. Δικαίωμά του να επιλέγει διαφορετικά ανταπάντησε ο κ. Καραμανλής.

    Υπήρξαν και άλλες αναφορές για τον κ. Παπανδρέου στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ: «Εμείς μιλήσαμε για αλαζονεία της εξουσίας, διαφθορά, γραφειοκρατία και μας επιβεβαιώνει ο διάδοχός σας (?) Το ΠΑΣΟΚ έγινε κατεστημένο και μάχεται για τη συντήρηση. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ότι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Το σύστημα ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κυβερνήσει και ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να το αλλάξει (?) Ο κ. Παπανδρέου, τη μια τα βρίσκει όλα λάθος και την άλλη δηλώνει συνεχιστής του ίδιου έργου (?) Λέει ότι θα χρησιμοποιήσει το διεθνές του κύρος για προσέλκυση επενδύσεων. Πέραν από τον έμμεσο υπαινιγμό προς το πρόσωπο του κ. Σημίτη, δεν είδα καμία από τις ξένες εκθέσεις που εξηγούν γιατί δεν έρχονται επενδύσεις, γιατί κάθε ξένος επιχειρηματίας γνωρίζει ότι θα βρεθεί απέναντι σε ένα τοίχος γραφειοκρατίας και σ ένα σύστημα ΠΑΣΟΚ με γρηγορόσημα και μίζες; (?) Το 2002, είχαμε εισροή μόλις 153 εκ δολ. όταν η Πορτογαλία είχε 100 φορές και η Ιρλανδία 400 φορές περισσότερα. Γιατί ο ΥΠΕΞ δεν χρησιμοποίησε το κύρος του για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και με ποια αξιοπιστία περιμένουμε να το κάνει στο μέλλον;.

    Αλλά και για τις εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ο κ. Καραμανλής σχολίασε: «Επιλέγεται η κατάργηση βασικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, υπάρχουν κίνδυνοι για απολύσεις ήδη εργαζομένων. Επιτυγχάνεται έτσι η μείωση, ή η ανακύκλωση της ανεργίας;

    [03] Σημίτης: Για 'διχαστική νοοτροπία της ακροδεξιάς'' κατηγήρησε τη ΝΔ

    28/01/2004 21:46:12

    Για ''διχαστική νοοτροπία της ακροδεξιάς'' κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά την προ ημερησίας, με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα ''την πολιτική της κυβέρνησης στους κρίσιμους τομείς των λειτουργιών του κράτους''.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι ''με τις φραστικές χυδαιότητες που χρησιμοποίησε η Νέα Δημοκρατία κατά του ίδιου και του Γεωργίου Παπανδρέου έδειξε τις ρίζες της που είναι η ακροδεξιά, απετέλεσε ένδειξη πολιτικής υποκρισίας. Ο λόγος και οι πράξεις της βρίσκονται σε ακραία αντίθεση, χρησιμοποιεί την διγλωσσία, την έλλειψη ήθους, την αλαζονεία, τις προσωπικές επιθέσεις και τον διασυρμό και τραυματίζει την πολιτική και το πολιτικό σύστημα''.

    Εξάλλου αναφερόμενος στην επίμαχη ''τροπολογία Πάχτα'' ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η θέση της κυβέρνησης ήταν σαφής και ξεκάθαρη ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου όταν για πρώτη φορά ήρθε η τροπολογία στη Βουλή και απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

    ''Έπρεπε να το ξέρουν όλοι ή να επιδιώξουν την αναθεώρηση της κυβερνητικής θέσης'', δήλωσε αναφερόμενος στον Χρήστο Πάχτα και τους εννέα βουλευτές που υπέγραψαν την επίμαχη τροπολογία. Πρόσθεσε δε ότι ''η τροπολογία προωθήθηκε και ψηφίστηκε σε αντίθεση με την κυβερνητική θέση και με αντιδεοντολογική διαδικασία'', χαρακτήρισε δε ''αναγκαίες ενέργειες'' τα μέτρα που πάρθηκαν τόσο για την παραίτηση του υφυπουργού Οικονομικών όσο και για την απομάκρυνση των εννέα από τις λίστες των υποψηφίων.

    Επίσης τόνισε ότι η απόφαση για τους βουλευτές ήταν ''δύσκολη, αλλά αναγκαία'', υποστηρίζοντας ότι η στάση τους δεν ταιριάζει με το προοδευτικό εκσυγχρονιστικό εγχείρημα της κυβέρνησης και έπρεπε να επωμισθούν τις συνέπειες.

    Επιπλέον κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δημιουργεί μία ''εικονική πραγματικότητα γενικής σήψης και απαξίωσης των αξιών'' και εξέφρασε την άποψή του ότι στην πολιτική ζωή της χώρας η εντιμότητα είναι ο κανόνας και η διαφθορά η εξαίρεση. ''Προσωπικά μάχομαι για την διαφάνεια, κατά των σκανδάλων αλλά και κατά της σκανδαλολογίας'', είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και ζήτησε να συμβάλλουν όλοι στην απομόνωση και εξάλειψη των εστιών διαφθοράς.

    [04] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

    28/01/2004 19:20:03

    Ακολουθεί πίνακας με το κλείσιμο των δεικτών μεγάλων ευρωπαικών χρηματιστηρίων, την αριθμητική διαφορά σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο και την ποσοστιαία μεταβολή.

    ΛονδίνοFTSE 100 4.468,10 +21,10 +0,47%

    ΦρανκφούρτηDAX-30 4.150,24 +15,82 +0,38%

    ΦρανκφούρτηEurostoxx50 2.896,78 +12,53 +0,43%

    ΠαρίσιCAC-40 3.706,79 +9,37 +0,25%

    ΖυρίχηSMI 5.803,30 +12,70 +0,21%

    [05] EFG Eurobank Ergasias-Βραβεία σε αριστούχους μαθητές-Στεφανόπουλος.

    28/01/2004 17:31:28

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος απένειμε τιμητικές πλακέτες στους 63 αριστούχους μαθητές από όλα τα Λύκεια της χώρας που σημείωσαν τον υψηλότερο βαθμό στις πανελλήνιες εξετάσεις.

    Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή, εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος ''Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία'' που καθιέρωσε η τράπεζα EFG Eurobank Ergasias. Με το πρόγραμμα αυτό η Eurobank επιβραβεύει κάθε χρόνο τους αριστούχους μαθητές, με τον υψηλότερο βαθμό στις πανελλήνιες εξετάσεις από κάθε ένα από τα περίπου 1.300 Λύκεια της χώρας, δημόσια, ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά. Για την βράβευση των αριστούχων της περιόδου 2002-2003 πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και στην περιφέρεια 40 τελετές. Η επιβράβευση του κάθε αριστούχου συνοδεύεται και από το συμβολικό ποσό των 1.000 ευρώ.

    Σκοπός του χορηγικού αυτού προγράμματος είναι να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει την προσπάθεια της νέας γενιάς για περισσότερη γνώση και μόρφωση, να συμβάλλει στην κατάκτηση των υψηλών της στόχων και παράλληλα να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του τραπεζικού ομίλου στην κοινωνική ζωή του τόπου.

    Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στην υλικοτεχνική ενίσχυση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης για να καταλήξει ότι σήμερα είμαστε σε ευθύ ανταγωνιστικό και συγκρίσιμο περιβάλλον με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα χορηγιών της τράπεζας που εστιάζεται στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού τονίζοντας ότι μία δυναμική και επιτυχημένη επιχείρηση οφείλει να συμμετέχει ενεργά και να συνεισφέρει δημιουργικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

    Εκ μέρους των βραβευθέντων μίλησε η απόφοιτος και ήδη φοιτήτρια Ντιάνα Τόλη που αναφέρθηκε στους κόπους, τις θυσίες και την επιμονή για την επίτευξη του στόχου της επιτυχίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος, η Δήμαρχος Αθηναίων κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, πρώην υπουργοί Παιδείας, Βουλευτές, Πρυτάνεις και Ακαδημαϊκοί, η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank κα Μαριάννα Λάτση καθώς και παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

    Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Ελένη Σπανοπούλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 January 2004 - 21:30:18 UTC