Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: Προτεραιότητα η περιφερειακή ανάπτυξη
  • [02] Σύσκεψη Σημίτη με φορείς της Θεσσαλονίκης
  • [03] Δυο νεκροί από έκρηξη φιάλης προπανίου
  • [04] Ταγματάρχης βρέθηκε απαγχονισμένος
  • [05] Ημερησία-Δημοσκόπηση Metron Analysis

  • [01] Σημίτης: Προτεραιότητα η περιφερειακή ανάπτυξη

    06/09/2003 22:28:44

    Στην πολιτική για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, την οποία προσπάθησε να αναδείξει, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του η διοίκηση της Διεθνούς ΄Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε τόσο στις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση με στόχο την ανάπτυξη όλων των περιφερειών της χώρας, όσο και στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς τους για την επίτευξη αυτού του στόχου. «Η περιφερειακή ανάπτυξη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της οικονομικής μας πολιτικής, τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι «η πραγματική σύγκλιση της χώρας περνά μέσα από την περιφερειακή σύγκλιση.

    Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας θα παίξουν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με τις δημόσιες να «είναι ο σταθερότερος κινητήρας της αναπτυξιακής διαδικασίας στην Ελλάδα. Στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας εντάσσεται και το 80% των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ, δηλαδή 14 τρις δραχμές.

    Ο Πρωθυπουργός επισήμανε και την ευθύνη των τοπικών κοινωνιών στην προσπάθεια ανάπτυξης της περιφέρειας της χώρας, οι οποίες πρέπει «να συμφωνήσουν για το είδος της ανάπτυξης που επιθυμούν και για τα μέσα με τα οποία θα πετύχουν το στόχο τους. Παρατήρησε επίσης ότι «σε πολλές περιπτώσεις επενδυτικών σχεδίων, οι τοπικές κοινωνίες προέβαλαν αντιρρήσεις και αμέσως μετά οι ίδιες κοινωνίες διαμαρτυρήθηκαν γιατί οι επενδυτές αποχώρησαν.

    Ο κ. Σημίτης κάλεσε τους Δήμους και τις Νομαρχίες «να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, αν θέλουν να προσελκύσουν επενδύσεις, γιατί, όπως ανέφερε, κάθε φορά που με τις ενέργειές μας διώχνουμε μια επένδυση, στην πραγματικότητα διώχνουμε και άλλες, αφού οι επενδυτές «προβληματίζονται για το τι μπορεί να τους συμβεί σε τοπικό επίπεδο.

    Επισήμανε επίσης και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον «ενδοπεριφερειακό ανταγωνισμό, τον οποίο χαρακτήρισε «απειλητικό για τη συνοχή της περιφέρειας, αλλά και για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, στέκεται απέναντι στη λογική των τοπικών διαχωρισμών και «διαμορφώνει την πολιτική της τοπικής, νομαρχιακής και περιφερειακής ανάπτυξης με όρους σύνθεσης.

    [02] Σύσκεψη Σημίτη με φορείς της Θεσσαλονίκης

    06/09/2003 22:04:36

    Σε κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της Θεσσαλονίκης για να αναδειχθούν πολιτικές και να παραχθεί έργο που θα αντανακλά ακόμα περισσότερο στο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, ως μητροπολιτικού κέντρου της νοτιοανατολικής Ευρώπης, κάλεσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, μιλώντας σήμερα σε σύσκεψη εκπροσώπων δεκάδων μαζικών φορέων της πόλης στο πλαίσιο της επίσκεψής του για τα εγκαίνια της 68ης ΔΕΘ.

    Στην κατεύθυνση αυτή, είπε ο κ. Σημίτης, «ίσως να χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε το διοικητικό της μοντέλο για να ξεπερασθούν προβλήματα πολυαρχίας ή ασάφειας αρμοδιοτήτων.

    Στις παρεμβάσεις τους, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, και εκπρόσωποι φορέων που έλαβαν το λόγο, επέκριναν την κυβέρνηση για ολιγωρία στον τομέα της υλοποίησης των έργων και μη υλοποίηση υποσχέσεων.

    Απαντώντας, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου, αφού ανέλυσε τους νέους σχεδιασμούς για το μετρό, κάλεσε τον κ. Παπαγεωργόπουλο να ξεκαθαρίσει εάν θέλει αυτό το έργο ή όχι.

    Πάντως, στον πρωθυπουργό δόθηκαν τρία διαφορετικά υπομνήματα με αιτήματα για τα προβλήματα της πόλης, ένα από τον δήμαρχο, ένα από το νομάρχη που έθετε και ζητήματα γύρω από τα οικονομικά της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, και ένα από τους δημάρχους των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος.

    [03] Δυο νεκροί από έκρηξη φιάλης προπανίου

    06/09/2003 19:35:18

    Εκρηξη σημειώθηκε σε βιομηχανία επεξεργασίας κρεάτος στη λαχαναγορά του Ρέντη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι Πέτρος Μονοχολιάς, 18 ετών και Δημήτρης Στεφάνου 30 ετών, οι οποίοι έκαναν εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης. Η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή φιάλης προπανίου.

    [04] Ταγματάρχης βρέθηκε απαγχονισμένος

    06/09/2003 19:26:38

    Σε τραγωδία φαίνεται πως εξελίχθηκε ο θανάσιμος τραυματισμός του 23χρονου λοχία εθελοντή Πενταετούς Υποχρέωσης, Στέφανου Φακάκη από έκρηξη χειροβομβίδας, την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια άσκησης στην περιοχή Φερών Έβρου. Σήμερα το μεσημέρι, ο διοικητής του άτυχου στρατιώτη, Επίλαρχος Τεθωρακισμένων Α.Α., 46 χρόνων, απαγχονίστηκε μέσα στο στρατόπεδο του, στην Αλεξανδρούπολη. Ο επίλαρχος βρέθηκε το μεσημέρι από το προσωπικό του στρατοπέδου απαγχονισμένος σε αποθήκη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, για να δώσει τέλος στη ζωή του, χρησιμοποίησε κορδόνια από στρατιωτικά άρβυλα.

    Η είδηση του θανάτου του 46χρονου ταγματάρχη προκάλεσε σοκ στους στρατιωτικούς κύκλους του Έβρου. Συνάδελφοί του έλεγαν, ότι επρόκειτο για έναν εξαίρετο και πολύ υπεύθυνο αξιωματικό, οικογενειάρχη και άνθρωπο, που αγαπούσε πολύ τους στρατιώτες του και τα τελευταία 24ωρα έφερε βαρέως την απώλεια του 23χρονου. Οι ίδιοι αξιωματικοί έλεγαν ότι στην περίπτωση του ατυχήματος ο ταγματάρχης δεν είχε ευθύνη, αλλά ο ίδιος, ως διοικητής, το έφερε βαρέως και προφανώς σε μια κρίση υπευθυνότητας, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του.

    Η σορός του ταγματάρχη που ήταν παντρεμένος και είδε δύο κόρες, μεταφέρθηκε για νεκροτομή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ για τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου του, διατάχθηκε προανάκριση από τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές.

    [05] Ημερησία-Δημοσκόπηση Metron Analysis

    06/09/2003 14:38:31

    Αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό φαίνεται ότι προοιωνίζονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, όπως προκύπτει απο πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύει η Ημερησία του Σαββάτου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης για πρώτη φορά την τελευταία τριετία ο κ. Σημίτης και η κυβέρνηση επαναδημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης με μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Στην ερώτηση "ποιόν εμπιστεύονται οι πολίτες για τη διαχείριση της οικονομίας το 37,4% απαντά "μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον Κ. Σημίτη" έναντι του 27,3% που προτιμά "μια κυβέρνηση ΝΔ με τον Κ. Καραμανλή".

    Σε αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρίας πριν τρεις μήνες η ΝΔ προηγείτο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ποιός γνωρίζει καλύτερα να διαχειρίζεται την εξουσία το 30,7% των ερωτηθέντων εμφανίζεται ικανοποιημένο από την κυβέρνηση ενώ το 24,7% από την αξιωματική αντιπολίτευση.

    Η πρώτη γενική αποτίμηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο "πακέτο Σημίτη" από την κοινή γνώμη, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, είναι θετική. Το 61,5% θεωρεί ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 27,7% ότι κινούνται σε αρνητική κατεύθυνση.

    Σύμφωνα με την έρευνα όσοι είναι ενημερωμένοι για το κοινωνικό πακέτο θεωρούν ότι τα μέτρα συμβάλλουν στην ενίσχυση:

    -Των χαμηλόμισθων (56,1% έναντι 38% που θεωρούν ότι δεν συμβάλλουν).

    -Των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και παιδί ποου σπουδάζει (55,6% θετικές γνώμες έναντι 35,4% αρνητικές)

    -Των αγροτών (55,3% έναντι 34μ,3%)

    -Των συνταξιούχων (53% έναντι 41%)

    -Των μισθωτών (45,4% έναντι 38,6%)

    -Των γυναικών που είναι μητέρες (40,7% έναντι 32,7%)

    -Των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (36,6 έναντι 32,4%)

    Στη μόνη κατηγορία όπου πλειοψηφούν οι αρνητικές γνώμες είναι οι άνεργοι με ποσοστό 41% ότι τα μέτρα συμβάλλουν και 43,2% ότι τα μέτρα δεν συμβάλλουν.

    Στην ίδια σφυγμομέτρηση τέθηκε επίσης το ερώτημα εάν οι πολίτες πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία συγκλίνει σταδιακά με την οικονομία της Ευρώπης όπως ισχυρίζεται ό Κ. Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ ή αποκλίνει όπως ισχυρίζεται η ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής. Οι απαντήσεις δείχνουν ότι υπερτερεί η άποψη της σύγκλισης αφού το 41,1% συμφωνεί ότι η ελληνική οικονομία συγκλίνει προς την ευρωπαϊκή και το 38,9% ότι αποκλίνει.

    Τέλος, με βάση τη σφυγμομέτρηση τα κοινωνικά μέτρα εξασφαλίζουν την επιδοκιμασία της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (το 77,2% θεωρούν ότι τα μέτρα κινούνται σε σωστή κατεύθυνση και το 11,1% τα κρίνει ουδέτερα. Επίσης το 72,9% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος εκτιμά ότι τα μέτρα θα πραγματοποιηθούν. Στην ίδια ερώτηση το 43,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ επιδοκιμάζει τα μέτρα και το 50% τα κρίνει αρνητικά. Τέλος, το 72,5% των ψηφοφόρων που αυτοτοποθετούνται στην αριστερά επιδοκιμάζει τα μέτρα, ενώ όσοι αυτοτοποθετούνται στην κεντροαριστερά τα επιδοκιμάζουν κατά 70,4% και οι κεντρώοι κατά 69,4%.

    Οι θετικές γνώμες για όσους αυτοτοποθετούνται στη δεξιά αγγίζουν το 47%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 September 2003 - 20:30:11 UTC