Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοδικείο:Πόρισμα για τις καταγγελίες Γ. Κουρή.
  • [02] Φυλακές Κορυδαλλού:Ποινική δίωξη κατά διευθυντή
  • [03] Αντιπαράθεση στη Βουλή για υπόθεση ΧΑΑ

  • [01] Πρωτοδικείο:Πόρισμα για τις καταγγελίες Γ. Κουρή.

    29/05/2003 14:21:11

    Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σωτήρη Μπάγια παραδόθηκε το πόρισμα της έρευνας που διενήργησε επί ένα μήνα η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελλη Τουμπάνου σχετικά με τις καταγγελίες του ιδιοκτήτη της ''Αυριανής'' κ. Γιώργου Κουρή για οικονομικές συναλλαγές κυβερνητικών στελεχών με τον επιχειρηματία κ. Αθανάσιο Αθανασούλη.

    Η εντολή που είχε λάβει η κ. Τουμπάνου ήταν να μελετήσει τα στοιχεία που δημοσιεύονταν στην εφημερίδα ''Αυριανή'' τον περασμένο Απρίλιο λαμβάνοντας υπόψη της το νόμο περί ευθύνης υπουργών σύμφωνα με τον οποίο αν προέκυπταν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων θα έπρεπε οι σχετικοί φάκελοι να διαβιβαστούν στη Βουλή.

    Η έρευνα της εισαγγελέως χωριζόταν σε πέντε σκέλη. Συγκεκριμένα το σκέλος που αφορούσε καταγγελίες του Γιώργου Κουρή για την υπόθεση της ανάθεσης του έργου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στον επιχειρηματία Αθανάσιο Αθανασούλη στο οποίο κατά τον κ. Κουρή εμπλέκεται ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος.

    Η εισαγγελέας ζητά να διαβιβαστεί ο φάκελος αυτός στη Βουλή ώστε να διερευνηθούν οι καταγγελίες, ενώ παράλληλα η ίδια θα διερευνήσει την εμπλοκή στην υπόθεση μη πολιτικών προσώπων ώστε να εξακριβωθεί αν προκύπτει η διάπραξη αδικήματος.

    Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του Γ. Κουρή σχετικά με χρηματοδότηση εκ μέρους του κ. Αθανασούλη της προεκλογικής εκστρατείας του υπουργού κ. Χρήστου Πρωτόπαπα τόσο κατά τη διάρκεια των εκλογών του 1996 όσο και του 2000, η εισαγγελέας ερεύνησε τα στοιχεία και απεφάνθη ότι οι καταγγελίες είναι αβάσιμες. Ετσι ζητά να τεθεί ο συγκεκριμένος φάκελος στο αρχείο. Τονίζει επίσης ότι ακόμη και αν είχε εντοπιστεί βασιμότητα στις καταγγελίες σε ό,τι αφορά τις εκλογές του 1996 το αδίκημα έχει παραγραφεί.

    Για την υπόθεση των καταγγελιών Κουρή σε ό,τι αφορά τη βίλα του κ. Πρωτόπαπα στα Βριλήσσια και το εξοχικό του στο Λαύριο, η κ. Τουμπάνου διέταξε τη διενέργεια αυτοψίας από την πολεοδομία, το πόρισμα της οποίας αναφέρει ότι δεν υπήρξαν πολεοδομικές ή οικοδομικές παραβάσεις.

    Επιπλέον, από τον έλεγχο που διενήργησε η εισαγγελέας προέκυψε ότι τα χρηματικά ποσά που διατέθηκαν για την απόκτηση και κατασκευή των ακινήτων δικαιολογούνται τόσο από τα εισοδήματα του κ. Πρωτόπαπα και της συζύγου του όσο και από δάνεια που έλαβε το ζευγάρι. Και για την υπόθεση αυτή η εισαγγελέας αποφαίνεται ότι πρέπει να μπει στο αρχείο.

    Αλλο σκέλος της έρευνας της εισαγγελέως αφορούσε τις καταγγελίες του εκδότη κ. Κουρή σχετικά με εμπλοκή των κ.κ. Μιχ. Νεονάκη, Ευάγ. Μαλέσιου, Στέφανου Μανίκα και Χρήστου Πρωτόπαπα σε επιλήψιμες χρηματιστηριακές συναλλαγές. Η κ. Τουμπάνου αναφέρει στο πόρισμά της ότι για να κινηθεί ποινική διαδικασία ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να προηγηθεί σχετική μήνυση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς του χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

    Για την υπόθεση δεν υπάρχει μήνυση και ως εκ τούτου η κ. Τουμπάνου ζητά να τεθεί προσωρινά στο αρχείο ώστε αν η επιτροπή κεφαλαιαγοράς προσφύγει στη Δικαιοσύνη να ανοίξει ο σχετικός φάκελος.

    Τέλος, το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τις καταγγελίες Κουρή για παράνομες πράξεις του επιχειρηματία κ. Αθανασούλη σε βάρος του αλλά και σε βάρος του ελληνικού δημοσίου η εισαγγελέας διαβίβασε τα συγκεκριμένα στοιχεία στην τέταρτη τακτική ανακρίτρια κα Θεώνη Μπούρη.

    Η ανακρίτρια χειρίζεται τη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τη δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας κ. Ασπρογέρακας σε βάρος του κ. Αθανασούλη για το αδίκημα της απάτης και σε βάρος του κ. Κουρή για το αδίκημα της εκβίασης.

    Η δίωξη είχε ασκηθεί μετά από έρευνα που διενεργήθηκε με αφορμή μηνύσεις που είχαν υποβάλει οι κύριοι Κουρής και Αθανασούλης.

    [Φώτο-14283]

    [02] Φυλακές Κορυδαλλού:Ποινική δίωξη κατά διευθυντή

    29/05/2003 14:08:32

    Στον Εισαγγελέα Πειραιά οδηγήθηκε σήμερα απο άνδρες της Ασφάλειας ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού Σπύρος Αθανασόπουλος, εναντίον του οποίου ασκήθηκε χθες ποινική δίωξη, μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του η δικηγόρος Ελλη Ρίζου η οποία κατήγγειλε οτι την προπηλάκισε.

    Ο διευθυντής των φυλακών, που αναζητείτο καθ'όλη την διάρκεια της νύχτας, αφού ο Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, που είχε ασκήσει την δίωξη είχε διατάξει και την προσαγωγή του, συνελήφθη σήμερα στις 09.00 μέσα στο σπίτι του, στο Κερατσίνι και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, και στη συνέχεια στο Αυτόφωρο, για να δικασθεί βάσει της μήνυσης της δικηγόρου Ελλης Ρίζου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόλις έγινε χθες γνωστό το θέμα, ο ΔΣΑ, με ανακοίνωσή του, ζητά την άμεση απομάκρυνση του διευθυντή των φυλακών Σπύρου Αθανασόπουλου.

    [03] Αντιπαράθεση στη Βουλή για υπόθεση ΧΑΑ

    29/05/2003 14:04:40

    Νέα ένταση δημιουργήθηκε σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ''επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας και άλλες διατάξεις'', με αφορμή την τοποθέτηση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία ''αν η κυβέρνηση δεν κάνει το χρέος της, αναφορικά με την υπόθεση του Χρηματιστηρίου,ελπίζω ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να θελήσει να ξεκινήσει την διαδικασία του Συμβουλίου των Εφετών''.

    Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο εισαγγελέας θα πρέπει να μην αφήσει να σκεπαστεί η υπόθεση του Χρηματιστηρίου και της ΑΛΤΕΚ και να ορίσει εφέτη-ανακριτή. Κατήγγειλε ακόμα ότι το ΣΔΟΕ υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες και έκανε λόγο για ''δυσοσμία που περιβάλει την οικία Μαξίμου'' καθώς παραμένει ανερεύνητη η υπόθεση.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος,απαντώντας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ''εδώ και δύο τρείς ημέρες δημιουργεί κλίμα έξωθεν πιέσεων,ώστε η δικαιοσύνη να νοιώθει ανασφαλής και να αναρρωτηθεί αν κάνει καλά τη δουλειά της''.

    Ο κ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε αυτή τη στάση της ΝΔ άκρον άωτον της υποκρισίας,όταν γίνονται τέτοιες αναφορές για τις σχέσεις εκτελεστικής εξουσίας και δικαιοσύνης και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή διενεργείται προανακριτή εξέταση απο τον Εισαγγελέα των Εφετών για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου,αναμένονται τα αποτελέσματα και δεν επιτρέπεται καμμία παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο της δικαιοσύνης.

    Επίσης ανέφερε ότι ''αυτή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν θεσμοθετήσει τα απαραίτητα θεσμικά όργανα για την τήρηση της διαφάνειας και σ'αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο ΣΔΟΕ''.

    Εκανε λόγο ακόμα και για τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κρουσταλλάκη, ο οποίος,όπως είπε, σε προηγούμενες δηλώσεις του έχει παραδεχθεί ότι η εκτελεστική εξουσία έχει κάνει το καθήκον της,όσο αφορά τη σύσταση θεσμών και ότι το καθήκον του κάνει και το Κοινοβούλιο.

    Δευτερολογώντας ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον κ.Πετσάλνικο ότι ''ξεχνάει πολλά'' και υποστήριξε ότι ο ίδιος ζήτησε ''η κυβέρνηση όχι να διατάσσει αλλά να ενθαρρύνει την εφαρμογή του άρθρου 29 σε ορισμένες περιπτώσεις''. Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν συνιστά ανάμιξη της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο της δικαιοσύνης, το να ζητάς η ολομέλεια των εφετών να εκφράζει την άποψή της σε ορισμένες περιπτώσεις. ''Αυτό συνιστά ηθικό και πολιτικό χρέος μιας κυβέρνησης'',δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι ''αν εισαγγελικός λειτουργός ζητήσει να έρθει ξανά το θέμα στη Βουλή θα πρέπει η κυβέρνηση να δεχθεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής'' και επισήμανε ότι επί Νέας Δημοκρατίας όποτε το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής το αίτημα έγινε δεκτό. Πρόσθεσε ακόμα ότι για τις ''φούσκες του Χρηματιστηρίου υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα,ένα έγκλημα που πρέπει να εκλείψει''.

    Τέλος, υποστήριξε ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει εκφράσει κραυγή αγωνίας και για τη διαφθορά και για το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

    [Φώτο-239412]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 May 2003 - 11:30:13 UTC