Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eurostat: Μικρή η χρήση Η/Υ στην Ελλάδα
  • [02] Σημίτης: Δηλώσεις τουρκου Α/ΓΕΕΘΑ Οζκιόκ
  • [03] Στο 12,5% του ΑΕΠ οι δαπάνες για συντάξεις
  • [04] Υπουργός Οικονομίας-Καναδάς-Συμφωνία-Λαμί-ΕΕ-ΠΟΕ
  • [05] ΣΟΦΤΕΞ Δράμας:Παράνομες οι απολύσεις εργαζομένων
  • [06] Πρωτόπαπας για δήλωση Μητσοτάκη στην υπόθεση Κόκκαλη και Χρηματιστήριο
  • [07] Βουλή:Καταγελλία Αλαβάνου για τιμές διοδίων σε Αττική Οδό
  • [08] Κασσάνδρα:Επίσκεψη Βαρθολομαίου στις φυλακές.
  • [09] Τσοχατζόπουλος για εποπτεία Ασφαλιστικής αγοράς

  • [01] Eurostat: Μικρή η χρήση Η/Υ στην Ελλάδα

    28/05/2003 19:53:24

    Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της ΕΕ με τη μικρότερη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και ίντερνετ και τη μεγαλύτερη κινητών τηλεφώνων.Από έρευνα της Eurostat για τη διάδοση των νέων τεχνολογιών στις χώρες της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στις Βρυξέλλες, προκύπτει ότι ο αριθμός των προσωπικών υπολογιστών στην Κοινότητα αυξήθηκε κατά 9% το 2001, αλλά οι Σκανδιναβικές χώρες, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανά 100 κατοίκους, ενώ η Ελλάδα (8 υπολογιστές ανά 100 κατοίκους) και η Πορτογαλία (12 ανά 100 κατοίκους) απέχουν πολύ από τον κοινοτικό μέσο όρο που φθάνει τους 31 υπολογιστές ανά 100 κατοίκους.Οσον αφορά τους χρήστες ιντερνετ τα υψηλότερα ποσοστά συναντώνται στη Φινλανδία και την Ολλανδία (17,2 και 16,7 ανά 100 κατοίκους αντιστοίχως), ενώ η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία υπολείπονται κατά πολύ από τον κοινοτικό μέσο όρο (που φθάνει τους 3,4 χρήστες ανά 100 κατοίκους) περιοριζόμενες σε λιγότερους από 2 χρήστες ανά 100 κατοίκους.Συγκεκριμένα στην Ελλάδα και την Ισπανία αναλογούν 1,4 χρήστες ανά 100 κατοίκους, στη Γαλλία 1,3 χρήστες και στην Ιταλία 1,2 χρήστες ανά 100 κατοίκους.Συγκριτικά, οι ΗΠΑ εμφανίζουν 39,1 χρήστες ανά 100 κατοίκους και η Ιαπωνία 5,6 χρήστες ανά 100 κατοίκους. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου τον Ιούνιο του 2002, το 40% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών είχε πρόσβαση στο ίντερνετ. Το προβάδισμα διατηρούν πάντα οι σκανδιναβικές χώρες, ενώ η Ελλάδα έρχεται τελευταία, αφού μόνο το 9% των νοικοκυριών της έχει πρόσβαση στο ίντερνετ.

    [02] Σημίτης: Δηλώσεις τουρκου Α/ΓΕΕΘΑ Οζκιόκ

    28/05/2003 18:52:09

    Ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κώστας Σημίτης ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας σχετικά με το Αιγαίο, δήλωσε ότι ο κ. Οζκιόκ επανέλαβε τις γνωστές από παλιά θέσεις της Τουρκίας.

    Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι "στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε κάνει συζητήσεις γύρω από το θέμα και έχουμε πάρει αποφάσεις". "Έχουμε πάρει την απόφαση ότι μέχρι το 2004 θα πρέπει να διευθετηθούν, να λυθούν αυτά τα θέματα. Ως εκ τούτου, εμείς και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουμε ομαλά τη σχέση μας με την Τουρκία, περιμένοντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    [Φώτο-451445]

    [03] Στο 12,5% του ΑΕΠ οι δαπάνες για συντάξεις

    28/05/2003 17:31:22

    Το ύψος των δαπανών για συντάξεις στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, με αυτό που ισχύει στις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, δηλαδή περί το 12,5% του ΑΕΠ. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για τις δαπάνες πρόνοιας στα κράτη-μελη της ΕΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην έκθεση αυτή αναφέρεται ότι οι δαπάνες για συντάξεις αντιστοιχούσαν στην Ελλάδα το 1991 στα 11,1% του ΑΕΠ, το 1993 στο 11,3% του ΑΕΠ, το 1997 στο 11,7% του ΑΕΠ και το 2000 στο 12,5% του ΑΕΠ. Αντιστοίχως, για τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ οι δαπάνες για συντάξεις αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο το 1991 στο 12% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ, το 1993 στο 12,9%, το 1997 στο 12,9% και το 2000 στο 12,5%.

    [04] Υπουργός Οικονομίας-Καναδάς-Συμφωνία-Λαμί-ΕΕ-ΠΟΕ

    28/05/2003 16:29:27

    Το ούζο και η ρετσίνα θα προστατεύονται στον Καναδά και οι ονομασίες τους δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται πλέον από Καναδούς παραγωγούς, βάσει συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ και Καναδά. Η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις εξαγωγές των προϊόντων αυτών στην καναδική αγορά.

    Σε σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη με τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου του Καναδά Pierre Pettigrew και τον επίτροπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι διμερείς εμπορικές σχέσεις ΕΕ και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου.

    Μεγάλη σημασία αποδίδεται και από τις δυο πλευρές στην αναπτυξιακή διάσταση αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων και στην ενίσχυση των αναπτυσόμενων χωρών. Οι διαπραγματεύσεις επηρεάζουν και τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τόσο ο Ελληνας υπουργός όσο και ο επίτροπος Λαμί αναφέρθηκαν στην ανάγκη στήριξης της αγροτικής οικονομίας.

    Σημαντικό διμερές θέμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά, το οποίο συζητήθηκε, ήταν και η προώθηση μιας συμφωνίας για την διευκόλυνση των επενδύσεων και του εμπορίου. Οι δυο πλευρές εκφράστηκαν θερμά για μια τέτοια συμφωνία, ή οποία για την Ελλάδα παρουσιάζει ενδιαφέρον, επειδή αναμένεται να ενισχύσει την προσέλκυση καναδικών επενδύσεων.

    [05] ΣΟΦΤΕΞ Δράμας:Παράνομες οι απολύσεις εργαζομένων

    28/05/2003 15:46:48

    Παράνομες και καταχρηστικές έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Δράμας τις απολύσεις 220 πρώην εργαζόμενων στην Αθηναϊκή Χαρτοποΐα (Δράμας) κάνοντας αποδεκτή προσφυγή, που είχαν καταθέσει συλλογικά όλα αυτά τα άτομα και η οποία στρεφόταν κατά της διοίκησης της "Σόφτεξ". Ουσιαστικα το Δικαστήριο αποδέχτηκε πως οι απολύσεις δεν έγιναν ποτέ, γιατί δεν υπήρξε νόμιμη διαδικασία.

    Με βάση το σκεπτικό της απόφασης οι 220 κατ'αρχήν δικαιωθέντες έχουν το δικαίωμα να αξιώσουν απο την εταιρία την αναδρομική καταβολή μισθών και τα ημερομίσθια, που έχασαν απο την μέρα απόλυσής τους μέχρι να υπάρξει τελεσιδικία στα δικαστήρια.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της Αθηναϊκής Χαρτοποΐας Δράμας απέλυσαν όλο το προσωπικό (περίπου 435 άτομα) και έβαλαν ''λουκέτο'' στις μονάδες της βιομηχανίας, η οποία απο τότε και μέχρι σήμερα παραμένει σε λειτουργική αδράνεια. Οι υπόλοιποι απολυθέντες, δηλαδή οι 215, δεν είχαν καταθέσει αγωγή κατά της Σόφτεξ για τις απολύσεις τους, ελπίζοντας πως η εταιρία θα ξανάνοιγε το εργοστάσιο και θα τους επαναπροσλάμβανε. Κάτι τέτοιο όμως, δεν έγινε και όλοι απο αυτούς πήραν τις αποζημιώσεις, που τους έδωσαν οι ιδιοκτήτες και βγήκαν στο επίδομα ανεργίας, ενώ άλλοι εντάχθηκαν ή θα ενταχθούν σε προσυνταξιοδοτικά προγράμματα, τα οποία αποφάσισε να δρομολογήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με τη νομαρχία και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Δράμας.

    Να σημειωθεί πως πολλοί απο τους απολυθέντες, άνδρες και γυναίκες, είχαν υπηρεσία 20-25 χρόνων στο εργοστάσιο και μέσα στα επόμενα πέντε έως οκτώ χρόνια θα αποκτούσαν ώριμα δικαιώματα για συνταξιοδότηση. Για να μην χάσουν το δικαίωμα τους αυτό το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε πρόσφατα σχετική απόφαση για την Αναπτυξιακή Εταιρία της νομαρχίας Δράμας και οι απολυθέντες άνδρες, ηλικίας 50 χρόνων και άνω, καθώς και οι απολυθείσες γυναίκες, ηλικίας 45 χρόνων και άνω, εντάσσονται σε ειδικό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν τα ένσημα, που απαιτούνται και να υποβάλουν μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια τα χαρτιά τους στα ασφαλιστικά τους ταμεία για να πάρουν σύνταξη.

    [Φώτο-56497]

    [06] Πρωτόπαπας για δήλωση Μητσοτάκη στην υπόθεση Κόκκαλη και Χρηματιστήριο

    28/05/2003 15:37:44

    ''Η κυβέρνηση δεν επιλέγει σε ποιόν ανατίθενται οι υποθέσεις στη δικαιοσύνη'' απάντησε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ.Πρωτόπαπας, αναφερόμενος σε χθεσινή δήλωση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Βουλή, οτι την υπόθεση Κόκκαλη, θα έπρεπε να έχει αναλάβει εφέτης ανακριτής.

    Σημειώνεται οτι κ.Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την '' επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας'' αναφέρθηκε τόσο στο θέμα του Χρηματιστηρίου όσο και στην υπόθεση Κόκκαλη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι και στις δύο περιπτώσεις, θέλησε να συγκαλύψει τα θέματα και για το λόγο αυτό δεν ανέθεσε την έρευνά τους σε εφέτη ανακριτή.

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να αποφασίσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που έχει και πρέπει.

    Στο θέμα του ίδιου του νομοσχεδίου ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ του, λέγοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρεί με τρόπο έστω και εν μέρει αποτελεσματικό να λύσει το πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης με γενναίες τομές, απλοποίηση του συστήματος και επιτάχυνση της όλης διαδικασίας.

    «Εχω την αίσθηση ότι ο κ.Μητσοτάκης επαίνεσε το νομοσχέδιο που συζητήσαμε και μάλιστα το νομοσχέδιο, επί της αρχής, ψηφίστηκε όχι μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά ευρύτερα απάντησε το μεσημέρι ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ.Πετσάλνικος.

    Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο έχει ένα και μοναδικό στόχο, να επιταχύνει την απονομή της Δικαιοσύνης.

    [Φώτο-508045]

    [07] Βουλή:Καταγελλία Αλαβάνου για τιμές διοδίων σε Αττική Οδό

    28/05/2003 14:40:27

    Σε καταγγελία για το ύψος των διοδίων της Αττικής Οδου, ότι δηλαδή βρίσκεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή οδηγία 62/1999 προχώρησε σήμερα στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από το ΥΠΕΧΩΔΕ για θέματα περιβάλλοντος.

    Ο κ. Αλαβάνος ειδικότερα υποστήριξε ότι αν και κανονικά οι μεγάλοι οδικοί άξονες μειώνουν τους ρύπους στην περίπτωση της Αττικής Οδού ''διώχνουμε τους οδηγούς αυτοκινήτων λόγω τιμολογιακής πολιτικής, καθώς τα διόδια της Αττικής Οδού βρίσκονται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκη οδηγία 62/1999''.

    Ανταπαντώντας η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει κοινοτική οδηγία για ΙΧ παρά μόνο για φορτηγά άνω των 12 τόνων και ότι η ίδια έχει ζητήσει από την εταιρία παραχώρησης της Αττικής Οδού ''να αλλάξουν τα τιμολόγια''.

    Ας σημειωθεί ότι η κοινοτική οδηγία 62/1999 δεν έχει μέχρι στιγμής εφαρμοστεί, ενώ σύμφωνα με τον Πίνακα 50-1 (σελ. 5297) της Σύμβασης Παραχώρησης της Αττικής Οδού τα διόδια κλιμακώνονται από συντελεστή 1 για τα ΙΧ επιβατικά έως 4 για τα τετραξονικά φορτηγά.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πάντως επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στο διοξείδιο του άνθρακος στην Ελλάδα και γενικότερα μείωση σε όλους τους ρύπους ποου αναφέρονται στο Πρωτόκολλο του Κιότο. Παραδέχθηκε εντούτοις ότι υπάρχει πρόβλημα με τα αιωρούμενα σωματίδια, που είναι ένας νέος τύπος ρύπου και διευκρίνισε ότι πρόβλημα υπάρχει σε σχέση με αυτά που πρέπει να ισχύουν το 2005. Απέδωσε δε το πρόβλημα στα δημόσια έργα που εκτελούνται λόγω Ολυμπιακών Αγώνων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τιμές θα μειωθούν δραστικά με την ολοκλήρωση των έργων.

    Εξάλλου σε άλλη καταγγελία του κ. Αλαβάνου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα διότι α. δεν τηρήθηκε η προθεσμία του Ιουνίου 2002 για να δοθούν λεπτομέρειες σχετικά με την περιεκτικότητα των καυσίμων σε θείο, β. δεν τηρήθηκε η προθεσμία της 31.12.2002 για τις εκπομπές και την απομόνωση του διοξειδίου του άνθρακα για το 2001 και 2002 και γ. ότι δεν ελέγχει επαρκώς τη χρήση ουσιών που καταστρέφουν τη στοιβάδα του όζοντος, η κ. Παπανδρέου απάντησε ότι θα σταλούν τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αντέτεινε ότι η Ελλάδα είναι έβδομη σε καταγγελίες για θέματα περιβάλλοντος όταν μεγάλες χώρες, όποως η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται σε χειρότερη θέση.

    [Φώτο-172629]

    [08] Κασσάνδρα:Επίσκεψη Βαρθολομαίου στις φυλακές.

    28/05/2003 14:40:20

    Να τελειώσουν σύντομα το στάδιο αυτό της δοκιμασίας και να επανέλθουν στην οικογένεια και την εργασία ως πολίτες νομοταγείς και φιλοπρόοδοι ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στους κρατούμενους της αγροτικής φυλακής Κασσάνδρας κατά την επίσκεψή του στο σωφρονιστικό κατάστημα.

    Οπως είπε στην ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος ''η πολιτεία δεν τιμωρεί με εκδικητική διάθεση αλλά λαμβάνει μέτρα με παιδαγωγικό σκοπό δια την βελτίωσιν του δράστου μιας παρανόμου πράξεως''.

    Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ευλόγησε τους κρατούμενους και τους ευχήθηκε να ζήσουν με ελευθερία από κάθε κακή επιρροή ως χρήσιμα μέλη της κοινωνίας.

    Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης μοίρασε σταυρουδάκια σε όλους του κρατούμενους και επισκέφθηκε την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου που βρίσκεται μέσα στις φυλακές.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Βαρθολομαίο ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος εξήρε το πολύπλευρο έργο και το πολύπτυχο ενδιαφέρον του Παναγιωτάτου και αναφερθηκε στην πορεία εξέλιξης του προγράμματος ανέγερσης νέων καταστημάτων κράτησης και κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα λειτουργήσει σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για ενηλίκους κρατουμένους στη δικαστική φυλακή Λάρισας και τόνισε ότι οι αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας είναι το μεγαλύτερο αγροτικό σωφρονιστικό κατάστημα των Βαλκανίων όπου οι κρατούμενοι κάτω από καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης ασχολούνται με γεωργικές καλλιέργειες, με την κτηνοτροφία, την τυροκομία, την αρτοποιΐα και την παρασκευή ζωοτροφών.

    Κρατούμενος των φυλακών χαρακτήρισε μεγάλη και λαμπρή τη σημερινή ημέρα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη και του χάρισε εκ μέρους όλων των κρατουμένων ένα καράβι που κατασκεύασαν οι ίδιοι.

    Μετά την αποχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχη για τη Μεταμόρφωση όπου θα επισκεφθεί Μοναστήρι ο υπουργός Δικαιοσύνης περιηγήθηκε στο υπό κατασκευή κέντρο απεξάρτησης κρατουμένων βόρειας Ελλάδας δυναμικότητας 360 κρατουμένων και συνολικού Προϋπολογισμού 7 δισ. δρχ.

    Σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο το κέντρο είναι μέρος συνολικού προγράμματος που προβλέπει τη λειτουργία και δημιουργία τριών τέτοιων κέντρων τα οποία χαρακτήρισε μοναδικά σε όλο τον κόσμο.

    Το κέντρο απεξάρτησης κρατουμένων βόρειας Ελλάδας θα είναι έτοιμο το 2004 και περιλαμβάνει κατοικίες, κτίρια διοίκησης, χώρους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και μια σύγχρονη ιατρική μονάδα.

    [Φώτο-593189]

    [09] Τσοχατζόπουλος για εποπτεία Ασφαλιστικής αγοράς

    28/05/2003 14:40:04

    Την πρόταση της Επιτροπής Σταθόπουλου για τη δημιουργία Ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει τη δημιουργία αυτοτελούς νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου κατά το πρότυπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενώ προβλέπει ένα νέο συντονιστικό όργανο μεταξύ όλων των ανεξάρτητων αρχών για τη δημιουργία μελλοντικά ενιαίας εποπτείας όλης της χρηματοασφαλιστικής αγοράς.

    Η αρχή θα έχει την εποπτεία των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων καθώς και των διαμεσολαβούντων, θα εχει τη δυνατότητα έκδοσης κανονιστικών πράξεων και επιβολής προστίμων και άλλων ποινών.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η πρόταση θα τεθεί υπό συζήτηση με τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εκτιμά ότι η τελική πρόταση θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα περίπου. Ωστόσο δε ήταν σαφές υπό ποίου υπουργού την εποπτεία θα τελεί η συγκεκριμένη αρχή και αυτό είναι το βασικό θέμα προς συζήτηση.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι εξασφαλίζεται η διαφάνεια και ο απαραίτητος έλεγχος στην αγορά με τη νέα αρχή, η οποία θα διοικείται από εννεαμελές συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν ένας εκπρόσωπος ασφαλιστικής αγοράς, ένας αναλογιστής, ένας εκπρόσωπος διαμεσολαβούντων, ένας εκπρόσωπος από το Επικουρικό Κεφάλαιο, δυο εμπειρογνώμονες, ένας εκπρόσωπος της Ενωσης Καταναλωτών, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου και ο πρόεδρος. Τα έσοδα της επιτροπής θα είναι από κρατικό προϋπολογισμό και το 0,8 τοις χιλίοις της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων.

    Ο υπουργός ανάπτυξης αναφερόμενος στην προστασία των καταναλωτών γνωστοποίησε ότι προτίθεται να παραπέμψει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τους καταχρηστικούς όρους των ασφαλιστικών και τραπεζικών συμβολαίων χωρίς όμως να διευκρινίσει αν θα παραπεμφθούν εταιρίες ή αν επιδιώκεται απλώς γνωμοδότηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 May 2003 - 20:30:12 UTC