Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις για ΧΥΤΑ
  • [02] Απεργούν απο αύριο οι Δικηγόροι της Αθήνας
  • [03] Ληστεία σε τράπεζα στην Ανοιξη
  • [04] Ρέππας:Θα ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων
  • [05] Προαγωγικές και Πανελλήνιες εξετάσεις
  • [06] Κύπρος:Αντιδράσεις για ανθρώπινη κλωνοποίηση
  • [07] Δίκη 17Ν:Κατάθεση Μ.Τσιντέρη για υπόθεση Ριανκούρ

  • [01] Αντιδράσεις για ΧΥΤΑ

    20/05/2003 12:54:52

    Αντιδρούν οι Δήμοι Ανατολικής Αττικής με τις αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους , ενώ προτείνουν τη Ριτσώνα ως τόπο δημιουργίας Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων πρόταση που ωστόσο βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους και τις δημοτικές αρχές της Ευβοιας.

    Σε χθεσινή ημερίδα, με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων που διοργάνωσε η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής με Δήμους και Κοινότητες της περιοχής , ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδας Κουρής άσκησε κριτική στην «κυβερνητική εμμονή για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για το ζήτημα χωρίς προηγούμενως να διεξαχθεί διάλογος μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και δημοτικών Αρχών.

    [02] Απεργούν απο αύριο οι Δικηγόροι της Αθήνας

    20/05/2003 12:54:46

    Σαρανταοκτάωρη αποχή από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά για αύριο και την Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης.

    Την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, προκειμένου να αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    [03] Ληστεία σε τράπεζα στην Ανοιξη

    20/05/2003 12:54:39

    Ενοπλη ληστεία έγινε το πρωί στο υποκατάστημα της Alpha Bank στην περιοχή της Ανοιξης, στην Αθήνα. Ο δράστης με την απειλή όπλου ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους, άρπαξε άγνωστο χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκε.

    [04] Ρέππας:Θα ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων

    20/05/2003 12:54:30

    Ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας συναντήθηκε το πρωί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον οποιο ενημέρωσε για το θέμα των πτωχεύσεων επιχειρήσεων.

    Ο κ.Ρέππας είπε ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων. Πρόσθεσε ότι θα εκταμιευθούν πόροι από το Γ΄ΚΠΣ για την τόνωση της απασχόλησης.

    Το μεσημέρι ο υφυπουργός Εργασίας κ.Τζιόλας αναμένεται να συναντηθεί με την εργοδοσία της εταιρίας Σίσερ ΠΑΛΚΟ και αργότερα με εκπροσώπους των εργαζομένων των κατστημάτων Υβόννη Στόρς και των καταστημάτων Αντωνόπουλος.

    Μεθαύριο Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχει εξαγγείλει συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

    Παράλληλα συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ και άλλων στελεχών, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

    [Φώτο-563755]

    [05] Προαγωγικές και Πανελλήνιες εξετάσεις

    20/05/2003 12:46:12

    Ανοιξε σήμερα η αυλαία των προαγωγικών και απολυτηρίων πανελλαδικών εξετάσεων. Οι μαθητές της Β΄Λυκείου διαγωνίστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Γ΄Λυκείου στην Ιστορία. Τα θέματα μεταδόθηκαν χωρίς προβλήματα, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα θέματα χαρακτηρίζονται κλιμακούμενης δυσκολίας και για διαβασμένους. Το θέμα για τους μαθητές της Β΄Λυκείου ήταν ''Αν ήσαστε λυκειάρχης, πως θα προσελκύατε μέσω μιας σχολικής εφημερίδας τους μαθητές να μην βλέπουν ριάλιτι και να διαβάζουν περισσότερα λογοτεχνικά βιβλία;'' Οπως δήλωσε ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιος Τσουροπλής, οι βαθμολογίες θα έχουν ανακοινωθεί ως το τέλος Ιουνίου, ενώ στις 20 Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων. Οι βάσεις και τα ονόματα των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου ή τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Μεθαύριο Πέμπτη οι μαθητές της Β΄Λυκείου θα διαγωνιστούν στην Αλγεβρα και της Γ΄Λυκείου στη Νεοελληνική Γλώσσα. Τα γραπτά θα αποστέλλονται στα 20 βαθμολογικά κέντρα για τη Β΄Λυκείου και στα 26 αντίστοιχα για τη Γ΄Λυκείου.

    [Φώτο-589880]

    [06] Κύπρος:Αντιδράσεις για ανθρώπινη κλωνοποίηση

    20/05/2003 11:52:59

    Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου με ανακοίνωση της καταδικάζει την ανακοίνωση του γενετιστή Παναγιώτη Ζαβού ότι θα εμφυτεύσει κλωνοποιημένο έμβρυο σε νεαρή γυναίκα, η οποία θα γεννήσει ένα κοριτσάκι.

    Η Επιτροπή αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η ανθρώπινη κλωνοποίηση απαγορεύεται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Με αφορμή χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Κυπριακής καταγωγής γενετιστή, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής τονίζει ότι σύμφωνα με τον νόμο, πράξεις ή παραλείψεις από οποιονδήποτε που έχουν ως συνέπεια την ανθρώπινη κλωνοποίηση αποτελεί αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών ή χρηματική ποινή μέχρι 10 χιλιάδων λιρών ή και με τις δύο ποινές.

    Στόχος της απαγόρευσης, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι η προστασία της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας όλων των ανθρώπινων όντων και ότι οι διατάξεις και αρχές της εν λόγω Σύμβασης παραβιάζονται με τέτοιου είδους ενέργειες.

    Σε δηλώσεις του χθες στη Λεμεσό ο κ. Ζαβός ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες ομάδα εμβρυολόγων θα εμφυτεύσει το έμβρυο στη μήτρα νέας, 23 ετών.

    Ο κύριος Ζαβός είπε ότι είναι πολύ ευτυχής που ανακοίνωσε τη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένο εμβρύου για σκοπούς αναπαραγωγής.

    Σχετικά με την ηθική πτυχή του εγχειρήματος ο γενετιστής Ζαβός είπε ότι το θέμα είναι υποκειμενικό και ότι κάποιος μπορεί να επιλέξει να μην κλωνοποιηθεί αν η ηθική του το απαγορεύει.

    [Φώτο-344851]

    [07] Δίκη 17Ν:Κατάθεση Μ.Τσιντέρη για υπόθεση Ριανκούρ

    20/05/2003 11:30:33

    Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στο δικαστήριο, όταν εμφανίστηκε να καταθέσει η Μαρία Τσιντέρη, την οποία κατονόμασε, χθες, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, Στέφανος Μακρής, ως τη γυναίκα, η οποία έναντι 13 εκατομμυρίων δραχμών είχε δώσει την πληροφορία, το Μάρτιο του 1992, για επικείμενο χτύπημα της 17Ν κατα δικαστικού λειτουργού, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ.

    Η μάρτυρας αρνήθηκε κατηγορηματικά πως είχε επικοινωνήσει με τον κ. Μακρή και οτι έδωσε οποιαδήποτε πληροφορία.

    Η κυρία Τσιντέρη προσκόμισε στο δικαστήριο βεβαίωση απο τον ΟΤΕ, σύμφωνα με την οποία απο τον Φεβρουάριο του 2002 το τηλέφωνό της έχει απόκρυψη αριθμού.

    Τη βεβαίωση την προσκόμισε, καθώς χθες ο κ. Μακρής κατέθεσε οτι το Μάρτιο του 2002 τον είχε καλέσει και πάλι στο τηλέφωνο και είχε δει το αρθμό.

    Ο πρόεδρος ζήτησε απο τον κ. Μακρή, που ήταν παρών στο δικαστήριο, να απαντήσει στους ισχυρισμούς της κυρίας Τσιντέρη.

    Ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ είπε πως δε μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει, όπως επίσης και το λόγο, που προσκομίζονται στο δικαστήριο βεβαιώσεις του ΟΤΕ, ενώ επέμεινε οτι το Μάρτιο του 2002 το νούμερο της κυρίας Τσιντέρη είχε καταγραφεί στο καντράν του τηλεφώνου του.

    Η μάρτυρας, με έκδηλο εκνευρισμό, φώναξε στον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ οτι ποτέ δεν του τηλεφώνησε, πως δεν τον γνωρίζει και οτι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτε για τη 17Ν.

    Επιπλέον, είπε, οτι ο κ. Μακρής είχε δηλώσει στην εκπομπή του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά πως ''η πληροφοριοδότης της υπόθεσης της Ριανκούρ μπορεί και να έχει πεθάνει''.

    Σύμφωνα με την κυρία Τσιντέρη, η ηγεσία της αστυνομίας έκανε για την υπόθεση μία κατασκευασμένη έκθεση, ενώ δε μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα για ποιό λόγο επελέγη αυτή και όχι κάποια άλλη γυναίκα.

    Ο πρόεδρος ζήτησε και απο τον πρώην διευθυντή της υποδιεύθυνσης ναρκωτικών, Δημήτρη Αποστολόπουλο, που χθες κατέθεσε οτι είχε δει την κυρία Τσιντέρη να δηλώσει αν την αναγνωρίζει.

    Ο απόστρατος αξιωματικός είπε πως την αναγνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα.

    Η κυρία Τσιντέρη επεσήμανε οτι ο κ. Αποστολόπουλος, σε τηλεοπτική εκπομπή με αφορμή τη δημοσίευση φωτογραφίας της στην εφημερίδα ''Στο Καρφί'', δεν είχε απαντήσει αν είναι ή όχι η πληροφοριοδότης.

    Ο κ. Αποστολόπουλος είπε στο δικαστήριο πως δεν ήθελε να τη ''διαπομπεύσει δημοσίως''.

    Ο πρόεδρος απο την αρχή της κατάθεσης γνωστοποίησε στην κυρία Τσιντέρη οτι διενεργείται πραγματογνωμοσύνη με εντολή του κ. Ζερβομπεάκου σε ηχητικά ντοκουμέντα, ώστε να εντοπιστεί αν ταυτίζεται η φωνή της με τη γυναικεία φωνή, που ηχογραφήθηκε σε συνομιλίες με την τότε ηγεσία της ΕΛΑΣ για την υπόθεση της Ριανκούρ.

    Ο κ. Μαργαρίτης είπε στη μάρτυρα οτι, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, είναι πιθανό να ξανακληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο.

    Η κυρία Τσιντέρη απάντησε πως μόνη της δέχθηκε να δώσει δείγμα της φωνής της, ώστε να γίνει η εργαστηριακή σύγκριση.

    Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της μάρτυρος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας

    ζήτησε, με έκδηλο ειρωνικό ύφος, να κάνει ένα σχολιασμο στο δικαστήριο, αναφέροντας τα εξής:

    '' Είδαμε αυτόν τον όμορφο, αγγελικά πλασμένο κόσμο του συμπλέγματος

    των πρακτορών των χαφιέδων, των ρουφιάνων και της ηγεσίας της αστυνομίας γύρω απο την υπόθεση καταβρόχθισης των μυστικών κονδυλίων.

    Η 178Ν δεν είχε και δε θα μπορούσε να έχει σχέση με αυτά τα πράγματα. Με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε ποιοί και πως μοιράστηκαν τα δις των επικηρύξεων. Να θυμηθούμε και την υπόθεση των εκβιασμών, όπου μόλις η δικαστική και αστυνομική εξουσία αντελήφθησαν ότι εμπλέκονται δημοσιογράφοι είπαν πως το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο''.

    Στον κατηγορούμενο απάντησε ο εισαγγελέας κ. Λάμπρου ως εξής:

    '' Και τα λεφτά, που έκλεψε η 17Ν που πήγαν;''

    Λίγο πριν την έναρξη της κατάθεσης της κυρίας Τσιντέρη, με αφορμή τη γνωστοποίηση της 48ωρης αποχής, που κήρυξε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο πρόεδρος ξέσπασε, λέγοντας οτι υπάρχει κίνδυνος παρέλευσης του 18μηνου ορίου προφυλάκισης των κατηγορουμένων και ζήτησε απο όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    ''Είμαι βέβαιος οτι αν συνεχίσει έτσι τούτη η δίκη θα περάσει το 18μηνο. Δε θέλω να γίνω Κασσάνδρα, αλλά θέλω να ξέρετε οτι έχετε όλοι ευθύνες''.

    [Φώτο-589533]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 May 2003 - 11:30:14 UTC