Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τράπεζα Ελλάδος: Απελευθέρωση καταναλωτικών δανείων
  • [02] Συνάντηση Παπαδόπουλου με Ντε Σότο
  • [03] Σημίτης: Εγκαίνια νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης
  • [04] Δίκη ''17Ν''-Πιθανόν αύριο το δικαστήριο θα αποφανθεί για την
  • [05] Τοποθετήσεις κατηγορουμένων για 17Ν.

  • [01] Τράπεζα Ελλάδος: Απελευθέρωση καταναλωτικών δανείων

    04/03/2003 20:23:57

    Iσως και πριν από το καλοκαίρι η Tράπεζα της Eλλάδος θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των περιορισμών στη χορήγηση καταναλωτικών δανείων, ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Νίκος Γκαργκάνας τονίζει πως δεν υπάρχει θέμα υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών.

    Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο κ. Γκαργκάνας, αναφερόμενος στο θέμα της δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών που αποτελεί θέμα έντονης συζήτησης τελευταία, επισημαίνει πως οι τράπεζες και τα νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν λειτουργήσει με ορθολογισμό, κάτι που καταδεικνύεται και στη σχετική έρευνα που έχει πραγματοποιήσει η ICAP και την οποία έχει ήδη στα χέρια του ο διοικητής. Aπό την έρευνα προκύπτει πως τα ελληνικά νοικοκυριά απέχουν μακράν από το όριο της υπερχρέωσης.

    Eπιπλέον, ο κ. Γκαργκάνας προσέθεσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα υπερχρέωσης σε σχέση με το AEΠ, καθώς τα δάνεια προς τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται στο μισό του μέσου όρου της ευρωζώνης. Eπισήμανε δε πως περίπου δύο τρίτα του συνολικού δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών είναι στεγαστικά δάνεια, που είναι και περισσότερο ασφαλή.

    Ως επιπλέον στοιχείο ασφάλειας, ο κ. Γκαργκάνας, με βάση πάντα τα αποτελέσματα της έρευνας, αναφέρει πως καταγράφεται τάση υψηλότερου δανεισμού από τα υψηλότερου εισοδήματος εγχώρια νοικοκυριά. H καθησυχαστική αυτή εικόνα θα επιτρέψει την χωρίς κινδύνους απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης. Οπως είπε ο διοικητής, η επιβράδυνση που διαπιστώνεται τελευταία στην πιστωτική επέκταση, επιτρέπει την κίνηση αυτή δεδομένου ότι δεν υπάρχει λόγος άλλης καθυστέρησης.

    Στο μέλλον, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, η πιστωτική επέκταση θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, καθώς τα πρόσφατα μέτρα για την αύξηση των προβλέψεων επιβαρύνουν το κόστος χρήματος για τις τράπεζες, οι οποίες θα αναγκαστούν να συγκρατήσουν τις σχετικές χρηματοδοτήσεις.

    [02] Συνάντηση Παπαδόπουλου με Ντε Σότο

    04/03/2003 19:43:52

    Θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργικότητα του σχεδίου Αναν και τη δυνατότητα για περαιτέρω διαπραγμάτευση, συζήτησαν σε απογευματινή συνάντηση ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και η διαπραγματευτική του ομάδα, με τον Αλβαρο ντε Σότο. Νέα συνάντηση θα γίνει αύριο, στις 4 το απόγευμα.

    Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς αποκάλυψε ότι έχει απορρίψει πλήρως όλες τις προτάσεις του νέου αναθεωρημένου σχεδίου του Κόφι Αναν, διακηρύσσοντας ταυτόχρονα ότι μόνη αποδεκτή λύση είναι η διαίρεση, την οποία χαρακτήρισε ως το αποτέλεσμα πολλών ετών και εθνικών διενέξεων των δύο κοινοτήτων. Ο Ντενκτάς μεταβαίνει αύριο στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις.

    [03] Σημίτης: Εγκαίνια νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

    04/03/2003 17:25:36

    Το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, δυναμικότητας 673 κλινών, εγκαινίασε, το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    «Το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που εγκαινιάζουμε σήμερα σηματοδοτεί ένα ακόμα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και τη διαρκή αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι εντός του 2003 το νοσοκομείο θα ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό το προσωπικό του με καθηγητές Ιατρικής, μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι εγκαταστάσεις του παλαιού νοσοκομείου.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στι δίκη της «17 Νοέμβρη είπε:

    «Ας αφήσουμε το δικαστήριο να κάνει τη δουλειά του. Εχει όλες τις προϋποθέσεις για να κάνει καλά τη δουλειά του. Κι ας ασχοληθούμε εμείς με την Ελλάδα που αλλάζει. Με την Ελλάδα που δημιουργεί, με την Ελλάδα η οποία ξεφεύγει από καταστάσεις όπως αυτές που ερευνώνται στην δίκη. Ας ασχοληθούμε την Ελλάδα η οποία προσφέρει κάτι καινούργιο και μεγάλο.

    [04] Δίκη ''17Ν''-Πιθανόν αύριο το δικαστήριο θα αποφανθεί για την τηλεοπτική κάλυψηη

    04/03/2003 16:32:55

    Για αύριο το πρωί διακόπηκε η εκδίκαση της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων των φερομένων ως μελών της ''17Ν''. Αύριο δεν αποκλείεται το δικαστήριο να αποφανθεί για το αίτημα που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης.

    Ο εισαγγελέας έδρας κ. Χρήστος Λάμπρου, ζήτησε από το δικαστήριο να μην επιτρέψει την παρουσία τηλεοπτικής κάμερας. ''Μην παρασυρθείτε από αυτές τις απόψεις. Ο νόμος που απαγόρευσε την τηλεοπτική κάλυψη είναι συνταγματικός και εφαρμοστέος. Τα θύματα έχουν δικαιώματα. Οι κατηγορούμενοι τους στέρησαν πατέρα και σύζυγο. Ας μην τους στερήσει και η Πολιτεία την αξιοπρέπεια''. Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι η δημοσιότητα της δίκης είναι εξασφαλισμένη.

    Λίγο πριν την τοποθετηση του εισαγγελέα ζήτησε το λόγο ο Δημήτρης Κουφοντίνας και υποστήριξε ότι το δικαστήριο ή θα πρέπει να επιτρέψει να μεταδίδεται ολόκληρη η διαδικασία ή τίποτα. Μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουφοντίνας είπε ''θέλω να ρωτήσω ποιοί είναι αυτοί που δεν θέλουν να ακουστεί η φωνή μας. Τί φοβούνται; Μήπως γιατί όσο κι αν προσπαθήσετε θα προκύψουν οι πραγματικοί λόγοι της δράσης μας και θα προβάλονται απ' ευθείας οι απόψεις μας στο διάλογο που διεξάγεται στην κοινωνία; Και θα ακουστεί ο λόγος μας; Δεν δέχομαι μεσαίες λύσεις. Ή θα επιτρέψετε να μεταδίδονται τα πάντα άμεσα και απ' ευθείας, ή δεν θα μεταδίδεται τίποτα. Οποιαδήποτε μεσαία λύση, δεν θα δεχθούμε. Ούτε επιλεγμένα δεκάλεπτα που θα είναι συρραφές βολικών αποσπασμάτων ούτε μετάδοση με υστέρηση, ρύθμιση που σημαίνει λογοκρισία όλων των ενοχλητικών αποσπασμάτων. Τίποτα.''

    [05] Τοποθετήσεις κατηγορουμένων για 17Ν.

    04/03/2003 15:17:29

    Με την τοποθέτηση των κατηγορουμένων επί του κατηγορητηρίου συνεχίστηκε το μεσημέρι η δίκη των φερόμενων ως μελών της 17Ν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος χαρακτήρισε το κατηγορητήριο φθηνή αμερικανοβρετανική κατασκευή, η οποία έχει υπογραφεί, όπως είπε, από χουντικούς εισαγγελείς και πρώην χωροφύλακες. Κάθεται, είπε, στο εδώλιο, γιατί το θέλουν οι Αμερικανοί και η κυβέρνηση και επειδή αγωνίστηκε κατά της χούντας και έβαλε βόμβα μέσα στην αμερικανική πρεσβεία την ίδια περίοδο. Αρνήθηκε το κατηγορητήριο και τόνισε ότι θέλουν να δικάσουν την υπόθεση ως κοινό έγκλημα. Θα συνεχίσει ανέφερε, να είναι με ψηλά το κεφάλι, έτσι όπως έζησε.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται και δήλωσε οτι αυτή η δίκη είναι εκτάκτων μέτρων, ειδικών ποινών και πολιτική.

    Ο Σάββας Ξηρός που του δόθηκε ο λόγος, ζήτησε να αναγνωστεί δήλωσή του κάτι που έκανε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Στη δήλωσή του ο Σάββας Ξηρός αναφέρει μεταξύ άλλων, οτι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο μη δίκαιο, παράνομο και προκατειλημμένο για να δικάσει. Ανέφερε ότι οι ομολογίες του, πάρθηκαν κάτω από συνθήκες ψυχολογικής βίας με παροχή ψυχοφαρμάκων, όταν παρέμεινε για 40 μέρες κρατούμενος και πρόσθεσε οτι θα απαντήσει μόνο σε ερωτήσεις που αφορούν το πολιτικό μέρος των ενεργειών της οργάνωσης. Τονίζει επίσης οτι δεν πρόκειται να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων που του προσφέρθηκαν αφειδώς και δελεαστικά αλλά και ούτε θα κάνει έφεση στην όποια απόφαση.

    Απο την πλευρά του ο Χριστόδουλος Ξηρός αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε οτι επιφυλάσσεται να απαντήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

    Ο Βασίλης Τζωρτζάτος δήλωσε οτι υπήρξε περιφερειακό μέλος της οργάνωσης μέχρι το 1992, αρνήθηκε τις κατηγορίες και το περιεχόμενο των ομολογιών του, που, όπως τόνισε, ήταν αποτέλεσμα ψυχολογικής βίας και ψυχοτρόπων φαρμάκων.

    Ο Πάτροκλος Τσελέντης, δεν αποδέχθηκε τις κατηγορίες ως προς τη συμμετοχή του σε βάρος του Ρόμπερτ Τσάντ και τη ληστεία στο σούπερ μάρκετ ''Μαρινόπουλος''. Τόνισε οτι υπήρξε μέλος της οργάνωσης από το 1983 έως το 1988.

    Επίσης ο Διονύσης Γεωργιάδης αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενω ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, τόνισε οτι δεν ήταν ποτέ μέλος της ''17Ν'' και οτι διώκεται για την αντιδικτατορική δράση του.

    Τις κατηγορίες αρνήθηκαν επίσης ο Κώστας Καρατσόλης και η Αγγελική Σωτηροπούλου και Βασίλης Ξηρός, ενω οι Ηρακλής Κωστάρης, Παύλος Σερίφης, Ανέστης Παπαναστασίου και Νίκος Παπαναστασίου, δήλωσαν οτι δεν έχουν καμμία σχέση με την οργάνωση.

    Ο Θωμάς Σερίφης, αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά όχι στο σύνολό τους, ενω ο Κώστας Τέλιος, αποδέχθηκε μόνο τη φυσική παρουσία του, στις ενέργειες σε βάρος του Κώστα Ανδρουλιδάκη, του Γιάννη Παλαιοκρασσά και της ληστείας στην τράπεζα στα Πατήσια.

    Τις ομολογίες του επικαλέστηκε και επαναβεβαίωσε ο Σωτήρης Κονδύλης, ενω ο Γιάννης Σερίφης δήλωσε οτι δικάζεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, για τις οποίες όπως είπε διώκεται τα τελευταία 35 χρόνια.

    [Φώτο-556374]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 March 2003 - 21:30:15 UTC