Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραδόθηκε η αίτηση της Κροατίας για ένταξή της στην ΕΕ
  • [02] Κατάσχεση περιουσίας κατηγορουμένων 17Ν.
  • [03] Παραμένουν τα προβλήματα απο τις χιονοπτώσεις
  • [04] Οικονομική βοήθεια για καταστροφές απο κακοκαιρία
  • [05] Σύσκεψη υπο τον πρωθυπουργό για τις καταστροφές απο την κακοκαιρία
  • [06] Δυστύχημα με άρμα.

  • [01] Παραδόθηκε η αίτηση της Κροατίας για ένταξή της στην ΕΕ

    21/02/2003 14:08:09

    Την αίτηση της Κροατίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρέδωσε σήμερα το μεσημέρι στον προεδρεύοντα της Ευρωπαικής Ενωσης κ. Κώστα Σημίτη ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ιβιτσα Ράτσαν.

    Ο κ.Σημίτης τόνισε πως η αίτηση αποτελεί ένα βήμα για τα Βαλκάνια καθώς η Κροατία είναι η πρώτη χώρα των δυτικών Βαλκανίων που υποβάλει τέτοιο αίτημα.

    "Είμαι ευτυχής που αυτό γίνεται επι Ελληνικής Προεδρίας καθώς αποτελεί βασική αρχή για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή. Εχουμε μάλιστα καταβάλει έντονες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση".

    Κατά τη συνάντηση των δυο ανδρών συζητήθηκε το θέμα του Ιράκ και σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους Ευρωπαίους και πως δεν συμφωνεί με τον όρο παλαιά και νέα Ευρώπη.

    Πάντως ο κ. Σημίτης τόνισε πως σε περίπτωση που γίνει πόλεμος κάτι το οποίο απεύχεται λογικά θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

    Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε οτι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επαφές σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ με τον Ρομάνο Πρόντι, το Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι στις συζητήσεις έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων.

    [02] Κατάσχεση περιουσίας κατηγορουμένων 17Ν.

    21/02/2003 13:46:14

    Τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας κατηγορουμένων για τη συμμετοχή τους στη «17 Νοέμβρη μέχρι του ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ διατάσσει με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το Πρωτοδικείο έκανε εν μέρει δεκτή προσφυγή των ΕΛΤΑ που συζητήθηκε το περασμένο Δεκέμβριο, με την οποία ζητούσαν την κατάσχεση των περιουσιών των κατηγορουμένων στην υπόθεση της «17 Νοέμβρη, πλην της Αγγελικής Σωτηροπούλου, προκειμένου να διασφαλίσουν απαίτησή τους για ζημιά ύψους 850 εκατ. δραχμών, που υπέστησαν απο ληστείες της οργάνωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του Δικαστηρίου, που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη, αφορά τους Σάββα, Χριστόδουλο και Βασίλη Ξηρό, Δημήτρη Κουφοντίνα, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Θεολόγο Ψαραδέλη, Βασίλη Τζωρτζάτο, Ηρακλή Κωστάρη και Κώστα Καρατσώλη.

    [03] Παραμένουν τα προβλήματα απο τις χιονοπτώσεις

    21/02/2003 12:31:07

    Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κακοκαιρία ενώ από το πρωί χιονίζει στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια όπου το πρωί κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εννέα δήμου του νομού.

    Χιόνια έπεφταν το πρωί και στα βόρεια προάστεια της Αθήνας, ενώ με απόφαση του νομάρχη ανατολικής Αττικής δεν λειτουργούν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε είκοσι δήμους και κοινότητες. Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των περιοχών αυτών. Αλυσίδες χρειάζονται και τα αυτοκίνητα που κινούνται στην Πάρνηθα και την Πεντέλη.

    Δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα λόγω των χιονοπτώσεων. Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί σε αρκετά σημεία και το οδικό δίκτυο των περιοχών αυτών. Μεγάλες καταστροφές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία και στην Κρήτη όπου συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις.

    Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε ότι το πρωί διατέθηκε ελικόπτερο τύπου Σινούκ για τη μεταφορά χιλίων λίτρων πετρελαίου στη νήσο Γαύδο για τις ανάγκες του σταθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

    [Φώτο-542118]

    [04] Οικονομική βοήθεια για καταστροφές απο κακοκαιρία

    21/02/2003 12:28:55

    Στα εξακόσια εκατομύρια ευρώ ανέρχονται οι ζημιές από την παρατεταμένη κακοκαιρία.

    Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης αμέσως μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Ο κ.Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων ενώ το ποσό των αποζημιώσεων αποδεσμεύεται με απόφαση του πρωθυπουργού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι το ποσό αυτό θα διατεθεί για την αποκατάταση του οδικού δικτύου που υπέστη καταστροφές, για τους αγρότες και για όσους υπέστησαν ζημιές τα σπίτια ή τα καταστήματά τους.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα συμβάλουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν για την αποκατάσταση των ζημιών. Τόνισε ότι σήμερα αποπλέουν αρματαγωγά από την Κω και τη Ρόδο τα οποία θα μεταφέρουν μηχανήματα οδοποιΐας σε νησιά των Κυκλάδων όπου έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές το οδικό δίκτυο.

    Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς ανακοίνωσε ότι μέχρι χθες είχε καταγραφεί το σύνολο των ζημιών από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να καταβληθούν και οι σχετικές αποζημιώσεις στους αγρότες. Πρόσθεσε ότι χθες στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας αποφασίστηκε να καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες.

    Τέλος ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι η αποκατάσταση των ζημιών θα είναι άμεση και θα ισχύσει η διαδικασία που εφαρμόζεται στις άλλες φυσικές καταστροφές με το άμεσο βοήθημα και τα άτοκα δάνεια. Αναφερόμενος στα προβλήματα σε νησιά του Κυκλάδων είπε ότι θα ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

    Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομίας ζήτησε ήδη τη συνδρομή από το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει ανησυχία για άνοδο του πληθωρισμού λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στα οπωροκηπευτικά.

    [Φώτο-550379]

    [05] Σύσκεψη υπο τον πρωθυπουργό για τις καταστροφές απο την κακοκαιρία

    21/02/2003 11:48:18

    Συνεδριάζει σήμερα η διυπουργική επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την αντιμετώπιση των προβλήματων που δημιούργησε η κακοκαιρία.

    Οι ζημιές από την παρατεταμένη κακοκαιρία σε γεωργικές καλλιέργειες κτηνοτροφία και υποδομές εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομίας ότι ανέρχονται στα 800 εκατομμύρια ευρώ.

    Το υπουργείο Οικονομίας ζήτησε ήδη τη συνδρομή από το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ.

    Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει ανησυχία για άνοδο του πληθωρισμού λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στα οπωροκηπευτικά.

    Στο μεταξύ το ποσό των 8 δις. δρχ. διεκδικεί η Περιφέρεια Κρήτης για την αποκατάσταση των ζημιών απο την κακοκαιρία κυρίως στο οδικό δίκτυο μετά την αποτίμηση που έκαναν οι ΤΥΔΚ των τεσσάρων νομών σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης.

    Παράλληλα την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους ΟΤΑ του Ν. Ηρακλείου για αντιμετώπιση ζημιών λόγω των μεγάλων φυσικών καταστροφών εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκανδαλίδη, ο Δήμαρχος Ι. Κουράκης ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ.

    [06] Δυστύχημα με άρμα.

    21/02/2003 11:18:02

    Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωί ένας λοχίας εθελοντής πενταετούς υποχρέωσης κατά τη διάρκεια συντήρησης αρμάτων σε υπόστεγο μονάδας της Ορεστιάδας.

    Πρόκειται για το Νικόλαο Νικολάου του Σιδέρη, 25 ετών, ο οποίος βρικόταν ανάμεσα σε δύο άρματα οταν ενδεχομένως απο αδέξιο χειρισμό ενός εκ των οδηγών των αρμάτων τραυματίστηκε θανάσιμα.

    Ο άτυχος λοχίας άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

    Διενεργείται προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος όπως και νεκροψία-νεκροτομή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 February 2003 - 12:30:35 UTC