Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΑΒ: Αναστολή νυχτερινών πτήσεων
  • [02] Πτώση ελικοπτέρου ΕΚΑΒ: Συνεχίζονται οι έρευνες
  • [03] Πειραιάς: Απαγόρευση απόπλου
  • [04] ΔΝΤ: Πρόοδος αλλά και κίνδυνοι
  • [05] Εκβιασμοί: Συμπληρωματική κατάθεση Σαλιαρέλη
  • [06] Συνάντηση Σημίτη με Στεφανή.
  • [07] Ν.Γκαργκάνας:Προβληματισμός για τις επιπτώσεις ενός πολέμου
  • [08] Ολοκληρώνεται η ανάκριση για υπόθεση Κόκκαλη

  • [01] ΕΚΑΒ: Αναστολή νυχτερινών πτήσεων

    11/02/2003 19:41:40

    Την προσωρινή αναστολή των νυχτερινών πτήσεων των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά το νέο ατύχημα, το τρίτο κατά σειρά σε τρία χρόνια, που σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ ανοιχτά της Ικαρίας.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, κατόπιν συνεννοήσεως με τον υπουργό Υγείας Κώστα Στεφανή, ζήτησε από το ΕΚΑΒ να εφαρμόσει τις συστάσεις της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων και να αναστείλει προσωρινά τις νυχτερινές πτήσεις, μέχρι να αναλάβει εξειδικευμένος διεθνής οργανισμός σε θέματα ασφαλείας πτήσεων την επιχειρησιακή και τεχνική αξιολόγηση του πτητικού του έργου.

    Εξάλλου, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε τον κ. Βερελή για όλες τις λεπτομέρειες της μοιραίας πτήσης του ελικοπτέρου, από τη στιγμή που απογειώθηκε από τη Μυτιλήνη, μέχρι την τελευταία επικοινωνία του πιλότου με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Ικαρίας.

    Σε ανακοίνωση της ΥΠΑ υπενθυμίζεται ότι η πτητική εκμετάλλευση και η τεχνική υποστήριξη των πτητικών μέσων του ΕΚΑΒ έχει από το καλοκαίρι του 2000 ανατεθεί, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, στους ιταλικούς φορείς HELITALIA και TASS, αντίστοιχα, οι οποίοι διαθέτουν όλες τις προβλεπόμενες από τη διεθνή και κυρίως την ευρωπαϊκή νομοθεσία άδειες.

    Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι άδειες αυτές έχουν χορηγηθεί από την ιταλική ΥΠΑ, η οποία, βάσει της διεθνούς νομοθεσίας, διατηρεί το δικαίωμα και την υποχρέωση να εποπτεύει συστηματικά τη λειτουργία των δύο εταιρειών. Επιπλέον, η ελληνική ΥΠΑ, μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις και διαδικασίες, ανέλαβε έναν επικουρικό εποπτικό ρόλο, με αποτέλεσμα ήδη από το φθινόπωρο του 2002 να μετέχει στην ανελλιπή εφαρμογή ενός προγράμματος κοινών ελέγχων των δύο εταιρειών.

    Σε ό,τι αφορά το πλήρωμα του συγκεκριμένου ελικοπτέρου, ο λεπτομερής έλεγχος των αρχείων της ελληνικής ΥΠΑ κατέδειξε ότι οι ιπτάμενοι χειριστές είχαν σε ισχύ όλα τα προβλεπόμενα πτυχία και τις άδειες Πολιτικής Αεροπορίας. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο είχε υποστεί τους προβλεπόμενους ελέγχους Πτητικής Ικανότητας και αρχείων επιμελούς συντηρήσεως μόλις τον Δεκέμβριο του 2002, οπότε και ανανεώθηκε αρμοδίως το εκδιδόμενο από την ΥΠΑ Πιστοποιητικό Πτητικής Ικανότητάς του.

    [02] Πτώση ελικοπτέρου ΕΚΑΒ: Συνεχίζονται οι έρευνες

    11/02/2003 19:33:34

    Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της περιοχής ''Νύφι'' και ''Σκάφη'' της Ικαρίας για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που αγνοείται από χθες το βράδυ.

    Το ελικόπτερο, με τετραμελές πλήρωμα, που ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη για να μεταφέρει από την Ικαρία, την 70χρονη Ολυμπία Κωτσάκη που έπαθε γαστρορραγία, στο νοσοκομείο της Σάμου, κατέπεσε τρία ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του αεροδρομίου της Ικαρίας.

    Το πρωί, μετά από ολονύκτιες έρευνες βρέθηκαν κομμάτια από έλικες και μια αντλία στην περιοχή ''Νύφι''.

    Στην Ικαρία οι δύτες που έφτασαν επιχείρησαν έρευνα στην υποθαλάσσια περιοχή, χωρίς όμως να εντοπίσουν κάποια ίχνη από την άτρακτο του ελικοπτέρου. Τα παραπλέοντα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμεναρχείου, της γραμμής και των ιδιωτών χτενίζουν την περιοχή από ''Φάρο μέχρι Σκάφη'' μήπως εντοπίσουν με τα μηχανήματά τους κάποιο στίγμα του ελικοπτέρου.

    Η 70χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε τα ξημερώματα με πλωτό σκάφος στο νοσοκομείο της Σάμου όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Φανερά συντετριμμένη δήλωσε ότι προτιμούσε να χαθεί η ίδια παρά τόσα παλικάρια.

    Οι κακές καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν τις εργασίες των ερευνών, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η άτρακτος βρίσκεται σε μεγάλο βάθος.

    [Φώτο-546025]

    [03] Πειραιάς: Απαγόρευση απόπλου

    11/02/2003 19:07:07

    Απαγορεύθηκε ο απόπλους από το λιμάνι του Πειραιά όλων των επιβατηγών πλοίων, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που πρόκειται να επικρατήσουν στα πελάγη.

    [04] ΔΝΤ: Πρόοδος αλλά και κίνδυνοι

    11/02/2003 18:27:36

    Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, ενώ το 2002 σημειώθηκε πρόοδος στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών σε ό,τι αφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διαφάνεια.

    Παρόλα αυτά "έχουν αρχίσει να διαφαίνονται κίνδυνοι στη διατηρησιμότητα της σημερινής οικονομικής μεγέθυνσης. Η δημοσιονομική εξυγίανση έχει επιβραδυνθεί, τη στιγμή που το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει διευρυνθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα μεταξύ των βιομηχανικών χωρών, αυξάνοντας τον εξωτερικό δανεισμό".

    Αυτά διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πόρισμά του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το οποίο παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης. Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι "το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών απέχει ακόμα από την ολοκλήρωσή του". Γι αυτό και το ΔΝΤ συνιστά την επιτάχυνση των διαρθρωτικων και δημοσιονομικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία. Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνεται, υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστεί η ανάπτυξη.

    Στο πόρισμα του διεθνούς οργανισμού επισημαίνονται επίσης οι κίνδυνοι αναθεώρησης προς τα κάτω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που προβλέπεται να παρουσιάσει η ελληνική οικονομία την επόμενη διετία. Αυτοί αφορούν στον ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ που θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο της τιμής του πετρελαίου και σε πιέσεις στον πληθωρισμό που είναι ήδη υψηλός, στην πτώση του τουρισμού και στην πιθανή περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ που θα επιφέρει επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα.

    Στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ, μεταξύ άλλων, συνιστά:

    -Τη μείωση των δαπανών για προσλήψεις και την εξοικονόμηση πόρων μισθοδοσίας μέσα από ανακατανομές προσωπικού στο Δημόσιο και την εφαρμογή του θεσμού της μερικής απασχόλησης.

    -Να υπάρξει νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα. Η μεταρρύθμιση -παρά τα οφέλη της- δεν κατάφερε να περιορίσει τη μακροπρόθεσμα ραγδαία αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών. Σύμφωνα με τις προβολές του ΔΝΤ οι ήδη υψηλές ως ποσοστό του ΑΕΠ συνταξιοδοτικές δαπάνες σχεδόν θα διπλασιαστούν κατά τις επόμενες δεκαετίες (''μακράν η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών της ΕΕ'', αναφέρει το ΔΝΤ και σημειώνει ότι ''κάτι τέτοιο δεν είναι βιώσιμο'').

    [Φώτο-460213]

    [05] Εκβιασμοί: Συμπληρωματική κατάθεση Σαλιαρέλη

    11/02/2003 18:07:10

    Συμπληρωματική κατάθεση στον εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που ερευνά την υπόθεση των εκβιασμών έδωσε ο επιχειρηματίας κ. Αργύρης Σαλιαρέλης. Οπως είναι γνωστό, ο κ. Σαλιαρέλης έχει υποστηρίξει με δηλώσεις του ότι εκβιάστηκε από το Γρηγόρη Μιχαλόπουλο πριν από λίγα χρόνια με αφορμή συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον τηλεοπτικό σταθμό ''Τηλετώρα''.

    Ο εισαγγελέας έλαβε σήμερα κατάθεση και από το δημοσιογράφο κ. Γιώργο Μασσαβέτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δημοσιογράφος κλήθηκε καθώς φέρεται να διαθέτει στοιχεία σχετικά με την υπόθεση Βρανόπουλου.

    [Φώτο-537462]

    [06] Συνάντηση Σημίτη με Στεφανή.

    11/02/2003 15:00:04

    Ουδέποτε ετέθη θέμα παραίτησής μου απάντησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η συνάντηση αυτή έγινε κάτω από τη σκιά της νέας πτώσης ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ και όπως ήταν φυσικό συζητήθηκε και αυτό το θέμα.

    Ωστόσο η συνάντηση του κ. Στεφανή με τον πρωθυπουργό ήταν προγραμματισμένη εδώ και μέρες στο πλαίσιο των συναντήσεων που γίνονται ενόψει του Υπουργικού Συμβουλίου στο οποίο θα συζητηθούν διεξοδικά όλα τα θέματα που αφορούν την Υγεία και την Πρόνοια.

    Ο κ. Στεφανής ερωτηθείς κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου και για την πολιτική που ακολουθείται στον τομέα των αεροδιακομιδών άφησε να εννοηθεί ότι το σύστημα που ισχύει σήμερα θα επανεξεταστεί από την αρχή και άμεσα θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικώς ο κ. Στεφανής δεν θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη που γίνονται αύριο, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί αν η απουσία του έχει σχέση με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή ή με τα όσα συμβαίνουν στο ΕΚΑΒ.

    [07] Ν.Γκαργκάνας:Προβληματισμός για τις επιπτώσεις ενός πολέμου

    11/02/2003 14:46:30

    Εκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη είχε το μεσημέρι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, μετά τη συνάντηση, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία ο ενδεχόμενος πόλεμος στο Ιράκ.

    Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το 2003 θα σημειωθεί ελαφρά υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης. Επιπλέον εκφράστηκε η ανησυχία για τις επιπτώσεις στον τουρισμό, ο οποίος συνεισφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

    Αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου ο κ. Γκαργκάνας ανέφερε ότι, σύμφωνα με σενάρια διεθνών οργανισμών, η ανώτατη τιμή που μπορεί να φθάσει η τιμή του βαρελιού είναι τα 40 δολάρια.

    Οσον αφορά την υποχώρηση του εγχώριου πληθωρισμού τον Ιανουάριο, ο κ. Γκαργκάνας την απέδωσε εν μέρει στα περσινά υψηλά επίπεδα στα οποία είχε διαμορφωθεί ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή. Υπογράμμισε δε τη σημαντική συμβολή των διαρθρωτικών αλλαγών στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό στην απελευθέρωση των αγορών.

    [Φώτο-546058]

    [08] Ολοκληρώνεται η ανάκριση για υπόθεση Κόκκαλη

    11/02/2003 14:46:21

    Το ενδεχόμενο να ζητήσει στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κ. Σωκράτη Κόκκαλη στο εξωτερικό μελετά σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέταρτος ειδικός ανακριτής κ. Γιώργος Πουρνάρας που διενεργεί την κύρια ανάκριση για την υπόθεση της κατασκοπείας σε βάρος του επιχειρηματία.

    Στο ανακριτικό γραφείο βρίσκονται πλέον μεταφρασμένα όλα τα ξενόγλωσσα κείμενα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και φθάνουν τις 2.000 σελίδες.

    Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων και σύντομα η ανάκριση θα περατωθεί.

    Στο μεταξύ δεν αποκλείεται σύμφωνα με δικαστικές πηγές να συμπεριληφθούν στη δικογραφία και τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν υπηρεσίες που φέρεται να προσέφερε ο κ. Κόκκαλης στη μυστικη υπηρεσία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κόκκαλης αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κατασκοπείας, της απάτης, της υπεξαίρεσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας.

    Η δίωξη είχε ασκηθεί πριν περίπου ένα χρόνο από τον εισαγγελέα πρωτοδικών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο και καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ Πάνου Καμμένου, σύμφωνα με τα οποία ο επιχειρηματίας επί σειρά ετών λειτουργούσε ως πράκτορας της Στάζι.

    [Φώτο-511149]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 February 2003 - 21:31:34 UTC