Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εισαγγελική έρευνα για ξυλοδαρμό οπαδού της ΑΕΚ απο ΜΑΤ
  • [02] Μειώθηκε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός.
  • [03] Επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών ζητεί το ΔΝΤ
  • [04] Εκτακτη σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για Ιράκ.
  • [05] Γαλλία και Βέλγιο μπλοκάρουν τα σχέδια για Ιράκ
  • [06] Λήστεψαν εταιρία διανομής εφημερίδων και τράπεζα
  • [07] Εκτροπές στην κυκλοφορία στην Εθνική Κορίνθου Τριπόλεως Καλαμάτας
  • [08] Ληστές πυροβόλησαν 44χρονη.

  • [01] Εισαγγελική έρευνα για ξυλοδαρμό οπαδού της ΑΕΚ απο ΜΑΤ

    10/02/2003 14:27:02

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τον ξυλοδαρμό, χθες το απόγευμα, νεαρού φιλάθλου της ΑΕΚ, απο άνδρες των ΜΑΤ, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σωτήρης Μπάγιας.

    Ο κ. Μπάγιας ανέθεσε την διενέργεια της έρευνας στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Αθανάσιο Ψαράκη, με την εντολή να διαπιστώσει αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων.

    Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο θέμα εξέφρασε την κατηγορηματική καταδίκη του για το επεισόδιο και εξέφρασε την ελπίδα οτι η έρευνα που διεξάγεται θα αποδώσει ευθύνες σε όσους συμπεριφέρθηκαν με τέτοια βαρβαρότητα.

    [02] Μειώθηκε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός.

    10/02/2003 13:42:32

    Σημαντική πτώση παρουσίασε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στο 3,1% από 3,4% το Δεκέμβριο.

    Η μείωση του πληθωρισμού οφείλεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στις ακόλουθες μεταβολές των τιμών τον Ιανουάριο του 2003 σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2002:

    Στη μείωση κατά 9,5% των τιμών των ειδών ένδυσης και υπόδησης λόγω των χειμερινών εκπτώσεων και κατά 2,2% των τιμών στα διαρκή αγαθά και στα είδη οικοκυριού και στις υπηρεσίες.

    Το ίδιο διάστημα αύξηση κατά 1,1% παρουσίασαν οι τιμές στα είδη διατροφής και στα μη αλκοολούχα ποτά, 1,2% οι τιμές στις υπηρεσίες στέγασης (ενοίκια κατοικιών, κατά 0,6%).

    Στις τιμές των υπηρεσιών υγείας, κατά 1,5%, στις τιμές των υπηρεσιών μεταφορών (κυρίως λόγω αύξησης της τιμής της βενζίνης, κατά 1,5%) των τιμών στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών κατά 0,3% των τιμών στα ξενοδοχεία και στα καφέ-εστιατόρια.

    Ο μέσος δείκτης δωδεκαμήνου Φεβρουάριος 2002-Ιανουάριος 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο παρουσίασε αύξηση 3,5%.

    [03] Επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών ζητεί το ΔΝΤ

    10/02/2003 13:42:21

    Την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και να μειωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πόρισμα που παρέδωσε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη ύστερα από την εξέταση της ελληνικής οικονομίας που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες του οργανισμού το τελευταίο 15νθήμερο.

    Παράλληλα στο πόρισμα αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει κάνει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και του παρέδωσε το πόρισμα.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μειώθηκε σημαντικά τα 2002, ενώ για το 2003 ο στόχος είναι να μειωθεί κατά τέσσερις έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο παίζει ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε μια περίοδο που ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες παρουσιάζουν ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης ακόμη και κάτω του 1%.

    Ο υπουργός Οικονομιας τόνισε ότι η οικονομική πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση είναι και θα εξακολουθήσει να είναι ισορροπημένη χωρίς ακρότητες και απότομες δημοσιονομικές προσαρμογές αλλά με αίσθημα ευθύνης έτσι ώστε και η ανάπτυξη να διασφαλίζεται και η απασχόληση να προωθείται και οι διαρθρωτικές αλλαγές να προχωρούν.

    Αναφερόμενος στην πορεία του πληθωρισμού ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε αισθητά τον Ιανουάριο παρά τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, εξέφρασε όμως την ανησυχία του για τις αρνητικές συνέπειες τις οποίες θα έχει μια ενδεχόμενη ανάφλεξη του πολέμου στο Ιράκ στην ελληνική οικονομία αλλά και στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

    Οπως ανέφερε κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το κόστος παραγωγής.

    Το γεγονός πάντως ότι μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο δημιουργεί μια καλύτερη θέση άμυνας για την ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    [04] Εκτακτη σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για Ιράκ.

    10/02/2003 13:06:32

    Εκτακτη σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσεχή εβδομάδα και αφού προηγηθεί άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών των "15" αποφάσισε η ελληνική προεδρία της Ένωσης προκειμένου να εξετασθεί η κρίση στο Ιρακ.

    Τη σχετική απόφαση έλαβε ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος είχε συσκεψη με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    [Φώτο-515560]

    [05] Γαλλία και Βέλγιο μπλοκάρουν τα σχέδια για Ιράκ

    10/02/2003 12:16:31

    Εμπλοκή προκλήθηκε στις προσπάθειες των ΗΠΑ να προωθήσουν τα σχέδιά τους στο θέμα του Ιράκ, μετά το βέτο που άσκησαν, στο πλαίσιο συνεδρίασης του ΝΑΤΟ, η Γαλλία και το Βέλγιο στο αμερικανικό αίτημα για την ενίσχυση της άμυνας της Τουρκίας ενόψει πολεμικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ.

    Μετά την εξέλικη αυτή, το ΝΑΤΟ συγκάλεσε απο τις 11.30 το πρωί έκτακτη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των 19 χωρών μελών του στις Βρυξέλλες. Δεν υπάρχει πληροφορία για το αν η Γερμανία εξέφρασε επίσης αντιρρήσεις.

    Η Γαλλία και το Βέλγιο, θεωρούν ότι οι πολεμικές προετοιμασίες, ακόμη και υπό τη μορφή της αμυντικής θωράκισης της Τουρκίας, θα υπονομεύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της ιρακινής κρίσης.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άρνησης στην προσφορά για επιπλέον αμυντική θωράκιση της Τουρκίας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ντόναλντ Ράμσφελντ, έκανε λόγο για ντροπή. Με σημερινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι υποστήριξε το φημολογούμενο γαλλο-γερμανικό σχέδιο για τη διευθέτηση της ιρακινής κρίσης θεωρώντας ότι «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Στο μεταξύ κρίσιμες συνομιλίες γιά την ειρηνική διευθέτηση της ιρακινής κρίσης πραγματοποιούνται σήμερα στο Παρίσι ανάμεσα στο Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Στη συνάντηση Σιράκ-Πούτιν συζητείται το πώς θα πειστεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπούς να μην επιτεθεί στη Βαγδάτη, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν επίσης τη γαλλογερμανική πρόταση για την ενίσχυση των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ και την αποστολή κυανοκράνων στο Ιράκ. Ο Πούτιν συναντήθηκε χθες στο Βερολίνο με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι το Ιράκ θα αφοπλιστεί ειρηνικά.

    Στο μεταξύ, αποχώρησαν το πρωί απο τη Βαγδάτη, οι επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλίξ και Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ολοκληρώνοντας την 36ωρη αποστολή τους κατά την οποία-σύμφωνα με τις δηλώσεις τους- υπήρξε «πρόοδος στον τομέα της συνεργασίας του Ιράκ για τον αφοπλισμό του.

    [Φώτο-544017]

    [06] Λήστεψαν εταιρία διανομής εφημερίδων και τράπεζα

    10/02/2003 11:59:33

    Δύο ληστείες σημειώθηκαν το πρωί στην Αθήνα, η μία σε βάρος εταιρίας διανομής εφημερίδων και η άλλη σε υποκατάστημα της Alpha Bank.

    Η πρώτη ληστεία έγινε στις 10.40, στο πρακτορείο εφημερίδων "Αργος", στην οδό Ελευθ. Βενιζέλου 45, στο Νέο Ηράκλειο, όταν δύο ένοπλοι ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και αφού απέσπασαν άγνωστο χρηματικό ποσό, διέφυγαν με μοτοσυκλέτα τύπου Εντούρο.

    Η δεύτερη ληστεία έγινε στις 11.20, στο υποκατάστημα της Alpha Bank, στο Αιγάλεω, στην Ιερά οδό 275, όταν δύο ένοπλοι, ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους και αφού απέσπασαν απο τρία ταμία άγνωστο χρηματικό ποσό εξαφανίστηκαν.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες διέφυγαν με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού που ήταν σταθμευμένη έξω απο την τράπεζα.

    Απο την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και στις δύο ληστείες, αλλά μέχρι στιγμής παραμένουν άκαρπες.

    [07] Εκτροπές στην κυκλοφορία στην Εθνική Κορίνθου Τριπόλεως Καλαμάτας

    10/02/2003 11:59:26

    Από παρακαμπτήριους δρόμους διεξάγεται η κίνηση στην εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως στο σημείο που σημειώθηκε η καθίζηση μεταξύ της διασταύρωσης της Νεμέας και του κόμβου Στέρνας (Αργους).

    Συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιούν από χθες γεωτρήσεις προκειμένου να εκτιμηθεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο παράπλευρος δρόμος που έχει κατασκευαστεί μετά το 1998, οπότε είχαν παρουσιαστεί τα πρώτα προβλήματα από τις ενεργές κατολισθήσεις.

    Παράγοντες του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι το πρόβλημα με τα υπόγεια νερά που προκαλούν τις κατολισθήσεις, διαπιστώθηκε μετά το 1991 οπότε δόθηκε στην κυκλοφορία η νέα εθνική οδός Κορίνθου - Τριπόλεως. Διευκρίνιζαν επίσης οτι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο σημείο στη χάραξη του δρόμου το οποίο δεν ήταν πολύ εύκολο να αποφευχθεί εξαρχής.

    Σημειώνεται ότι η κατασκευή της νέας εθνικής οδού Κορίνθου - Τριπόλεως είχε ξεκινήσει στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και είχε δοθεί στην κυκλοφορία το 1991.

    Το άλλο τμήμα της εθνικής οδού Τριπόλεως - Καλαμάτας στα Παραδείσια που επίσης υπέστη πρόσφατα καθίζηση είχε δοθεί στην κυκλοφορία το Φεβρουάριο του 2000. Το πρόβλημα και εκεί προκλήθηκε εξαιτίας των υπογείων υδάτων και όπως λένε οι μηχανικοί κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να κατασκευασθούν αποστραγγιστικές σήραγγες όπως έγινε στη Μαλακάσα.

    Και στο σημείο αυτό η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού.

    [Φώτο-545291]

    [08] Ληστές πυροβόλησαν 44χρονη.

    10/02/2003 11:14:19

    Θύμα αιματηρής ληστείας έπεσε 44χρονη μέσα στο σπίτι της όταν εισέβαλαν σ' αυτό τρεις ληστές.

    Στο σπίτι, που βρίσκεται στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, εκτός από την 44χρονη βρίσκονταν και η 30χρονη κόρη της και οι ληστές αφού απέσπασαν τα χρυσαφικά τους φεύγοντας πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο πόδι την 44χρονη Γεωργία Παπαδοπούλου.

    Σύμφωνα με την αστυνομία δύο από τους ένοπλους ληστές μπήκαν στο σπίτι και ακινητοποίησαν τις γυναίκες, ενώ ο συνεργός τους έμεινε στην είσοδο του σπιτιού.

    Οι δράστες πήραν από τις γυναίκες 5 χρυσές αλυσίδες, αλλά η 44χρονη επιχείρησε να καλέσει σε βοήθεια με αποτέλεσμα να δεχθεί μια σφαίρα στο πόδι.

    Διακομίστηκε στο νοσοκομείο ''Γ. Παπανικολάου'', όπου τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 February 2003 - 12:30:21 UTC