Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιεράπετρα: Προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [02] Καρδίτσα: Προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [03] Στα κατεχόμενα ο Γιακίς
  • [04] Απαγόρευση απόπλου
  • [05] Αγγελοπούλου: Ανθρωπιστική διάσταση Ολυμπιακών Αγώνων
  • [06] ΝΑΤΟϊκό λιμάνι στη Ν.Πέραμο Καβάλας-Αντιδράσεις.

  • [01] Ιεράπετρα: Προβλήματα από την κακοκαιρία

    26/01/2003 22:20:53

    Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν αργά το απόγευμα στην περιοχή της Ιεράπετρας. Πολλά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για να παρέμβει.

    Στην περιοχή Κουτσουνάρι κινδύνευσαν οδηγοί λόγω της υπερχείλισης χειμάρρου που χάρη όμως στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής απεγκλωβίστηκαν.

    Προβλήματα επίσης παρουσιάσθηκαν στις περιοχές Φέρμα, Αγίου Ανδρέα και Αγίου Ιωάννη καθώς και μέσα στην πόλη της Ιεράπετρας όπου πλημμύρισαν καταστήματα και σπίτια ενώ σε πολλές περιοχές οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ορμητικά ποτάμια.

    Τέλος λόγω της κακοκαιρίας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές θερμοκήπια και καλλιέργειες.

    [02] Καρδίτσα: Προβλήματα από την κακοκαιρία

    26/01/2003 21:30:56

    "Ελεγχόμενη" χαρακτηρίζει την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα τις πρώτες βραδινές ώρες ο νόμος Καρδίτσας ο νομάρχης της περιοχής, Β. Αναγνωστόπουλος, τονίζοντας πως μέχρι τώρα αποφεύχθηκε το χειρότερο, λέγοντας πως δεν σημειώθηκαν υπερχειλίσεις των κύριων ποταμών που διασχίζουν το νομό Καρδίτσας, οπότε και τα αποτελέσματα, όπως προσθέτει, θα ήταν σαφώς χειρότερα για χιλιάδες κατοίκους χωριών του πεδινού τμήματος.

    Ο κ.Αναγνωστόπουλος αναφερόμενος στις καταστροφές που ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει με γυμνό μάτι σε καλλιέργειες, επισημαίνει πως αυτές είναι τεράστιες, αλλά εκείνο που προέχει για το επόμενο 24ωρο, όπως διευκρινίζει, είναι η κατάσταση να παραμείνει ελεγχόμενη, και κυρίως να πέσει η στάθμη των ποταμών που κατά το παρελθόν είχαν μετατρέψει σε απέραντη λίμνη χιλιάδες στρέμματα οικισμών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

    Όσον αφορά τις καταστροφές αυτές καταγράφονται στους Δήμους Παμίσσου, Σελανών, Αρνης, και Παλαμά, όπου τα νερά ''έπνιξαν'' και τις κατοικίες των παραπάνω περιοχών.

    Πάντως ο νομάρχης Καρδίτσας ξεκαθάρισε πως αυτές οι πλημμύρες δεν οφείλονται στην υπερχείλιση κάποιου ποταμού, αλλά στο γεγονός ότι σημειώθηκε αναστροφή των τοπικών νερών, δηλαδή, όπως ο ίδιος εξηγεί, νερό των περιοχών αυτών δεν ήταν εφικτό να απελευθερωθεί και να διοχετευθεί σε γειτονικούς ποταμούς. Ωστόσο τα συνεργεία της νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό τις ενισχυτικές παρεμβάσεις σε αναχώματα ποταμών, ενώ θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος τη μείωση της βροχόπτωσης σταδιακά τις τελευταίες ώρες.

    Σε ετοιμότητα πάντως βρίσκονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καρδίτσας όπου χθες περιφερειακά σημεία της πόλης πλημμύρισαν από τις έντονες βροχοπτώσεις.

    Όσον αφορά το νομό Τρικάλων μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Τρικάλων όλες οι υπηρεσίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές σε καλλιέργειες των περιοχών Φαρκαδόνας.

    [03] Στα κατεχόμενα ο Γιακίς

    26/01/2003 20:38:19

    Στα κατεχόμενα της Κύπρου έφθασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς, ο οποίος θα συναντηθεί με το Ραούφ Ντενκτάς. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν φαίνεται πάντως, να εγκαταλείπει τη θέση του ενώ κάλεσε την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της στο Κυπριακό και αν συμφωνεί με το σχέδιο Ανάν, να τον αντικαταστήσει. Ο Ντενκτάς, είπε πως θα ζητήσει απο τον κ. Γιακίς να του εξηγήσει κατά πόσον έχει αλλάξει η Αγκυρα την πολιτική της στο Κυπριακό. Στο μεταξύ, στη Λευκωσία βρίσκεται ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, για ένα νέο κύκλο επαφών, ενώ θα συναντηθεί και με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει και το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

    [Φώτο-520959]

    [04] Απαγόρευση απόπλου

    26/01/2003 20:25:10

    Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν απαγορεύθηκε ο απόπλους από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας όλων των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων για τα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    Από τη 15:15 σήμερα άρχισαν να εκτελούνται τα δρομολόγια των Ε/Γ-Ο/Γ στο πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου.

    [05] Αγγελοπούλου: Ανθρωπιστική διάσταση Ολυμπιακών Αγώνων

    26/01/2003 17:25:45

    Σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο την ανθρωπιστική διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, συμφώνησε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου με τον Αντολφ Ογκι ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, στο Νταβός, στο πλαίσιο του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που διεξάγεται με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

    Η κα Αγγελοπούλου και ο κ. Ογκι (έχει διατελέσει δύο φορές πρόεδρος της Ελβετίας) συμφώνησαν, στο πλαίσιο των δράσεων της Ουνέσκο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να συμμετάσχουν παιδιά απ΄όλο τον κόσμο στη Λαμπαδηδρομία. Επίσης, παιδιά απ όλες τις γωνιές του πλανήτη, θα μπορέσουν να έρθουν το καλοκαίρι του 2004 και να απολαύσουν από κοντά τους Αγώνες.

    Η κα Αγγελοπούλου, συμφώνησε με τον πρόεδρο της ανθρωπιστικής οργάνωσης "Ολυμπιακή Βοήθεια" και χρυσό Ολυμπιονίκη, Γιόχαν Κος, να διεξαχθεί διάσκεψη με στόχο να ενισχυθεί η συμμετοχή των αθλητών απ όλες τις χώρες, ενώ από τον Επίτροπο και πανίσχυρο παράγοντα του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στερν η κα Αγγελοπούλου εξασφάλισε τη δέσμευση του αμερικανού αξιωματούχου προκειμένου το 2004 να έρθουν στην Αθήνα τα μεγαλύτερα και πιο λαμπρά αστέρια της ''Ντριμ Τιμ'', προκειμένου οι φίλοι του μπάσκετ να απολαύσουν τους καλύτερους του κόσμου.

    [Φώτο-536953]

    [06] ΝΑΤΟϊκό λιμάνι στη Ν.Πέραμο Καβάλας-Αντιδράσεις.

    26/01/2003 16:36:19

    Μεγάλο λιμάνι αποφάσισε,σύμφωνα με πληροφορίες, να δημιουργήσει η Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) στον όρμο των Ελευθερών της Νέας Περάμου Καβάλας. Στις 19 Φεβρουαρίου γίνεται η δημοπράτηση όλων των φάσεων του έργου και ο προϋπολογισμός του αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 δισ. δρχ. με σημερινές τιμές.

    Οι λιμενικές εγκαταστάσεις θα γίνουν παράπλευρα με το υπάρχον σήμερα εμπορικό λιμάνι των Ελευθερών, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν προβλήτες ανοιχτά της θάλασσας. Η μελέτη, η δημοπράτηση και η υλοποίηση των κατασκευών θα γίνουν από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΝΑΤΟ μέσω του υπουργείου εθνικής Αμυνας.

    Η επιλογή της περιοχής έγινε επειδή η θάλασσα στο σημείο αυτό έχει μεγάλα βυθίσματα που ξεκινούν από τα δέκα περίπου μέτρα, μέτριους κυματισμούς, ο κόλπος των Ελευθερών θεωρείται ''κλειστός'', ενώ το λιμάνι στο σημείο που θα κατασκευαστεί θα βρίσκεται πολύ κοντά στην οδό Εγνατία, μέσω της οποίας δημιουργούνται οδικές προσβάσεις προς τη Βαλκανική.

    Η απόφαση για το λιμενικό αυτό έργο πάρθηκε, ερήμην των αρμόδιων αρχών και των Ελευθερών και της Καβάλας, όπως υποστήριξαν εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, ενώ ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του, αγνοούσε μέχρι τελευταία το θέμα.

    Εκπρόσωποι της Νέας Περάμου και ευρύτερα του δήμου Ελευθερών Παγγαίου, εκφράζουν φόβους πως με τις εγκαταστάσεις αυτές θα αλλάξει το σημερινό τοπίο της περιοχής και θα είναι δύσκολο μέχρι και ακατόρθωτο να εκτελεστούν έργα τουριστικής υποδομής στο άμεσο μέλλον.

    Στο μεταξύ, ενημερωτικού χαρακτήρα συνάντηση με το δήμαρχο Ελευθερών Χαρ. Χρυσανίδη, το διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας ΑΕ Δημ. Ψιστάκη και εκπροσώπους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, είχε ο νομάρχης Θεόδωρος Καλλιοντζής με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων στη Νέα Πέραμο Παγγαίου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

    Ο κ. Καλλιοντζής μετά το τέλος της συνάντησης κατέστησε σαφές πως ''ουδέποτε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ή το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας ενημέρωσε με οποιονδήποτε τρόπο, είτε γραπτώς, είτε προφορικώς, είτε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας, είτε τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας, ούτε βεβαίως το νομάρχη, σχετικά με την πρόθεση για την κατασκευή και λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων.

    Θα πρέπει να τονιστεί δε, πως γι'αυτού του είδους τα έργα, δηλαδή για κατασκευές που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας, οι φορείς υλοποίησής τους εξαιρούνται από την υποχρέωση να καταθέσουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καβάλας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 January 2003 - 21:30:13 UTC