Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-01-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος: Ο ντε Σότο καθυστερεί την επιστροφή του
  • [02] Πρωτοχρονιάτικο λαχείο: Στη Μυτιλήνη ο υπερτυχερός
  • [03] Ντενκτάς: Αντίθεση στο σχέδιο Ανάν
  • [04] Πρωτοδικείο Αθηνών: Παράνομα τα πανωτόκια των τραπεζών
  • [05] Αλλαγή φρουράς στο Δήμο Αθηναίων

  • [01] Κύπρος: Ο ντε Σότο καθυστερεί την επιστροφή του

    01/01/2003 19:57:42

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Μιχάλης Παπαπέτρου, ανακοίνωσε ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο θα καθυστερήσει την άφιξη του στην Κύπρο, για έξι τουλάχιστον ημέρες.

    Ο κ. ντε Σότο ενημέρωσε από το Περού, όπου βρίσκεται, τον πρόεδρο Κληρίδη ότι θα έρθει στην Κύπρο στις 13 Ιανουαρίου, αφού επισκεφθεί πρώτα τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγκυρα και την Αθήνα, για επαφές σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, που επικρατούν στην ελληνική κυπριακή πλευρά, δεν αναμένεται η Αγκυρα να διαφοροποιήσει δραματικά τη στάση της, έως τις 28 Φεβρουαρίου.

    [Φώτο-522803]

    [02] Πρωτοχρονιάτικο λαχείο: Στη Μυτιλήνη ο υπερτυχερός

    01/01/2003 19:47:43

    Ο 65χρονος αγρότης Νίκος Τσεσμετζής από τη Συκαμνιά της βόρειας Λέσβου είναι ο υπερτυχερός του πρωτοχρονιάτικου λαχείου που με μια πλήρη σειρά αξίας 25 ευρώ κέρδισε 10 εκατομμύρια ευρώ, κάτι περισσότερο από 3,4 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Η υπερτυχερή πεντάδα του Πρωτοχρονιάτικου λαχείου πουλήθηκε ολόκληρη στον κ. Νίκο Τσεσμετζή από το πρακτορείο του Στρατή Δήμου κοντά στη Μητρόπολη της Μυτιλήνης. Το τυχερό νούμερο που κερδίζει πέντε εκατομμύρια ευρώ (1,7 δις περίπου) είναι το 55284. Οι υπόλοιποι αριθμοί της πεντάδας 55281, 55282, 55283 και 55285 κερδίζουν από 1,25 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας.

    Ο κ. Τσεσμετζής ο οποίος έχει σοβαρότατα προβλήματα υγείας είναι πατέρας τριών κοριτσιών. Δυο από αυτές είναι παντρεμένες με τους συνιδιοκτήτες μιας ταβέρνας στη Σκάλα Συκαμνιάς και η τρίτη είναι ανύμφευτη, νοσηλεύτρια σε ιδιωτικό ιατρείο της Αθήνας. Από τις δυο πρώτες κόρες του έχει έξι εγγόνια.

    [03] Ντενκτάς: Αντίθεση στο σχέδιο Ανάν

    01/01/2003 17:23:52

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του αναφέρει ότι τα έγγραφα του Κόφι Ανάν «οδηγούν τον τουρκοκυπριακό λαό στην εγκατάλειψη πολλών από τα δικαιώματα, που απολαμβάνει σήμερα.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς προσθέτει πως καταβάλλονται προσπάθειες να βελτιωθούν όσα προνοούν τα έγγραφα Ανάν και υποστήριξε πως δεν δόθηκε αρκετός χρόνος για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Του έλεγαν μόνο, είπε, να τα υπογράψει.

    Ο Ντενκτάς κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να μη αποδεχθούν υπηκοότητα της κυπριακής κυβέρνησης, γιατί, όπως είπε, θα γίνουν μειονότητα.

    [Φώτο-194293]

    [04] Πρωτοδικείο Αθηνών: Παράνομα τα πανωτόκια των τραπεζών

    01/01/2003 17:16:08

    Το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε την υπ αριθμ. 5467/2002 σημαντική απόφασή του (τακτική διαδικασία), που αφορά τα τραπεζικά πανωτόκια.

    Ειδικότερα, η εν λόγω απόφαση έκρινε ότι, ακόμα και αν ο δανειολήπτης υπέγραψε σύμβαση δανείου με Τράπεζα που περιλαμβάνει όρο ο οποίος να επιτρέπει τον ανατοκισμό των τόκων από την ημέρα καθυστερήσεως ανά τρίμηνο, ο όρος αυτός είναι άκυρος. Η δε αξίωση της Τράπεζας που στηρίζεται στον όρο αυτό είναι άκυρη γιατί η Τράπεζα με τον τρόπο αυτό λαμβάνει εισοδήματα δυσανάλογα των παροχών της.

    Οι δανειολήπτες οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια υποστήριζαν ότι η προσβαλλόμενη επιταγή (σ.σ. για την ανακοπή της οποίας προσέφυγαν οι δανειολήπτες στην Δικαιοσύνη) έχει υπολογισθεί με ανατοκισμό των τόκων από την ημέρα της καθυστερήσεως, με αποτέλεσμα το οφειλόμενο ποσόν να έχει ανέλθει στο επιτασσόμενο προς πληρωμή και ότι η συμπεριφορά αυτή της Τράπεζας υπερβαίνει τα όρια που ορίζουν, η καλή πίστη και ο οικονομικός και κοινωνικός σκοπός του δικαιώματός της να εισπράξει την έντοκη απαίτησή της, αφού έτσι εισπράττει οικονομικά ωφελήματα δυσανάλογα προς την παροχή.

    Ο λόγος αυτός που προβλήθηκε από τους δανειολήπτες κρίθηκε νόμιμος από το δικαστήριο, καθώς θεμελιώνεται στο άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα.

    Στην συνέχεια, η δικαστική απόφαση έκρινε τα εξής: «Στην σύμβαση συνομολογήθηκε όρος που επιτρέπει τον ανατοκισμό των τόκων από την ημέρα της καθυστερήσεως ανά τρίμηνο, όπως συνομολογεί η καθής Τράπεζα. Δυνάμει του όρου αυτού ανήλθε το οφειλόμενο ποσό στο αναφερόμενο στην προσβαλλόμενη επιταγή. Προσκρούει, όμως, η συμπεριφορά αυτή στην διάταξη του άρθρου 281 Αστικού Κώδικα και συνεπώς είναι άκυρη η προσβαλλόμενη επιταγή, αφού με τον τρόπο αυτό η καθής λαμβάνει ωφελήματα δυσανάλογα των παροχών της. Η κρίση του παρόντος δικαστηρίου περί της καταχρηστικότητας του ανατοκισμού ενισχύεται από την πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 30 παρ. 4 εδ. Β΄ του ν. 2789/2002, σύμφωνα με την οποία πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να μην αρχίσουν ή να μην συνεχίσουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι 31.10.2000 (ήδη 31.12.2001 σύμφωνα με το άρθρο 42 ν. 2912/2001) για απαιτήσεις που προέρχονται από συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων, κατά τους ειδικότερα αναφερόμενους όρους.

    Κατόπιν αυτών, ο όρος της δανειακής σύμβασης που επιτρέπει τον ανά τρίμηνο ανατοκισμό των τόκων είναι άκυρος ως καταχρηστικός, ακόμη και όταν συνομολογήθηκε από τον πιστούχο κατά την υπογραφή της δανειοληπτικής συμβάσεως, ενώ η κατ΄ εφαρμογή αυτού αναβίβαση της οφειλής από τις Τράπεζες, προσκρούει στη διάταξη του άρθρου 281 Α.Κ., αφού με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες λαμβάνουν ωφελήματα δυσανάλογα των παροχών τους.

    Τέλος, το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση των δανειοληπτών (ανακοπή) ως βάσιμη και ακύρωσε την σχετική επιταγή προς πληρωμή που είχε εκδώσει η Τράπεζα σε διαταγή των δανειοληπτών.

    [05] Αλλαγή φρουράς στο Δήμο Αθηναίων

    01/01/2003 17:06:55

    Το τρίπτυχο: Συνεργασία, δημιουργία, διεκδίκηση, καθόρισε ως προτεραιότητα της δημαρχιακής θητείας της η νέα δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Δήμου, που έγινε στο δημαρχιακό μέγαρο.

    Μετά και την τυπική παράδοση των καθηκόντων του, τις αναμνηστικές φωτογραφίες με τη νέα δήμαρχο και την οικογένειά της και τις καθιερωμένες δηλώσεις, ο κ. Αβραμόπουλος αποχώρησε του κτιρίου με τις θερμότερες ευχές όλων.

    Η κ. Μπακογιάννη αφού εξέφρασε τη συγκίνησή της για την ατμόσφαιρα της ανάληψης των νέων καθηκόντων της, επισήμανε ότι η Ο.Δ.Α. με τη νέα Δημοτική Αρχή εισέρχεται σε νέα φάση. "Η Αθήνα", πρόσθεσε "δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει χρόνο. Εχει ανάγκη από πολύ δουλειά. Δουλειά με σχέδιο, ευαισθησία, αγάπη και αποτεσματικότητα γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να βελτιωθεί".

    [Φώτο-529571]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 January 2003 - 21:30:11 UTC