Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-12-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: Αισιοδοξία για την ένταξη
  • [02] Σημαντικές συναντήσεις στην Κοπεγχάγη για Κυπριακό-Τουρκία.

  • [01] Σημίτης: Αισιοδοξία για την ένταξη

    12/12/2002 18:54:56

    Αισιοδοξία για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, απαισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής στην Κοπεγχάγη.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα προσήλθε στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης με τρεις στόχους: την ένταξη της Κύπρου, την επίλυση του Κυπριακού και τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων.

    Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός δεν προκύπτει από πουθενά ότι μπορεί να τεθεί οποιοσδήποτε όρος για την ένταξη της Κύπρου. Ακόμα και η διατύπωση ευχής για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος δεν θα τεθεί ως όρος, καθώς η απόφαση για την ένταξη θα προϋπάρξει των συμπερασμάτων της Συνόδου, είπε.

    Στις συναντήσεις του με τον κ. Ερντογάν και τον κ. Γκιούλ ο έλληνας πρωθυπουργός τους τόνισε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων στην περιοχή και η ομαλή ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προϋποθέτει την επίλυση εκκρεμών προβλημάτων, όπως είναι το Κυπριακό.

    [Φώτο-523915]

    [02] Σημαντικές συναντήσεις στην Κοπεγχάγη για Κυπριακό-Τουρκία.

    12/12/2002 14:36:11

    Περισσότερο από μιάμισυ ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχε το μεσημέρι στην Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση, η Ελλάδα έχει θετική τοποθέτηση για την ανάπτυξη των ευρωτουρκικών σχέσεων καθώς πιστεύει ότι η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας θα ισχυροποιήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη νοτιανατολική Ευρώπη.

    Ο κ.Σημίτης είπε ότι τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του πως τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα για την πλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και ότι γιαυτό το λόγο η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της μπορεί να γίνει το 2004. Είπε επίσης ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία και ανέφερε πως η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ και μετά η Ιταλία, δύο χώρες που συμφωνούν για το 2004.

    Για το Κυπριακό, είπε οτι τόνισε στον κ.Γκιούλ πως πρέπει να λυθεί το πρόβλημα καθώς με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει θετική επίδραση και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας χαρακτήρισε αποδοτική και πολύ ειλικρινή τη συνάντηση και τόνισε ότι για την πλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης η χώρα του έχει κάνει σοβαρά βήματα. Σήμερα η ΕΕ, είπε,δεν μπορεί να μας πει ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στα κριτήρια γιατί τα πληρούμε και είμαστε σε θέση να πάρουμε μια ευνοϊκη ημερομηνία. Είπε τέλος ότι η μη λύση του κυπριακού δεν θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ως λύση.

    Ο κ.Γκιούλ πρόκειται να έχει κρίσιμη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στην Κοπεγχάγη, οι Τούρκοι ηγέτες θέλουν να πείσουν τη Γαλλία και τη Γερμανία να επισπεύσουν για περίπου έξι μήνες το χρονοδιάγραμμα που έχουν προτείνει στην ΕΕ, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί η τριμερής αυτή συνάντηση. Η τουρκική ηγεσία αναμένεται πάντως να συναντηθεί το απόγευμα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και αργότερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Στο μεταξύ με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη συναντήθηκε το πρωί στην Κοπεγχάγη ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ο κ.ντε Σότο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία για το Κυπριακό και ότι θα υπογράψουν αυτό που τους πρότεινε ο κ.Ανάν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 December 2002 - 21:30:14 UTC