Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Λευκωσία μελετά το νέο σχέδιο Αναν
  • [02] Ανησυχία της κυβέρνησης για ανατιμήσεις στην αγορά
  • [03] Κανονικά τα δρομολόγια για Κρήτη
  • [04] Παρενόχληση C-130 από τουρκικά F-16
  • [05] Προβλέψεις αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν για Κυπριακό.

  • [01] Η Λευκωσία μελετά το νέο σχέδιο Αναν

    10/12/2002 22:23:58

    Συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδι στη Λευκωσία, η έκτακτη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου, με αντικείμενο τη μελέτη του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν, το οποίο επέδωσε στις δύο πλευρές το μεσημέρι ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο. Ο κ.Αναν περιμένει αύριο απάντηση από τις δύο πλευρές, τις οποίες καλεί για συνομιλίες στην Κοπεγχάγη, την Πέμπτη. Ο Ραούφ Ντενκτάς στο πρώτο του σχόλιο, δήλωσε οτι το σχέδιο είναι ίδιο με το παλιό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν το αποδέχεται. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η είδηση, οτι αύριο ενδέχεται να μεταβεί στην Αγκυρα για να εισαχθεί εκ νέου στο νοσοκομείο.

    [02] Ανησυχία της κυβέρνησης για ανατιμήσεις στην αγορά

    10/12/2002 22:20:51

    Ανησυχία προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι ανατιμήσεις στην αγορά, κυρίως στα οπωροκηπευτικά, εξαιτίας και της καταστροφής πολλών καλλιεργιών από τον παγετό. Ηδη, στη κεντρική αγορά του Ρέντη παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής των οπωροκηπευτικών, οι οποίες φθάνουν ακόμα και το 40%. Το πρωί, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου, επισκέφθηκε την κεντρική αγορά στου Ρέντη και προανήγγειλε ενίσχυση των εισαγωγών, καθώς και εντατικοποίηση των ελέγχων.

    [03] Κανονικά τα δρομολόγια για Κρήτη

    10/12/2002 19:35:44

    Κανονικά εκτελούνται από τις 18:00 τα δρομολόγια των ΕΓ/ΟΓ πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για τα νησιά του νοτιοδυτικού Αιγαίου και την Κρήτη.

    [04] Παρενόχληση C-130 από τουρκικά F-16

    10/12/2002 18:42:42

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δυο τουρκικά F-16 παρενόχλησαν σήμερα ελληνικό C-130 που επέστρεφε από την Κύπρο στην Ελευσίνα, στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου.

    Σύμφωνα με τίς ίδιες πληροφορίες, η παρενόχληση έγινε στις 15.10 σε εναέριο χώρο ελεγχόμενο από την ΥΠΑ σε ύψος 20.000 ποδών και σε απόσταση 7 μιλίων ανατολικά από τις ακτές της Νάξου. Τα δυο τουρκικά F-16 πέρασαν σε απόσταση μόλις 500 ποδών από το ελληνικό αεροσκάφος.

    Αμεσως ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν, αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη και η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα δέκα σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν σε ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του βορείου και κεντρικού Αιγαίου.

    Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν άμεσα από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

    Σημειώνεται ότι τα τουρκικά αεροσκάφη επανέλαβαν τη δραστηριότητά τους στο Αιγαίο για πρώτη φορά μετά από πέντε ημέρες ηρεμίας, αποχή που είχε την αιτία της στην εορτή του Ραμαζανιού.

    [05] Προβλέψεις αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν για Κυπριακό.

    10/12/2002 14:37:57

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν προνοεί όπως το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των προσφύγων στις υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχές ολοκληρωθεί σε 15 χρόνια αντί σε 20 όπως προνοούσε το αρχικό σχέδιο. Προνοεί επίσης επιστροφή του 28% των προσφύγων αντί 33% του αρχικού σχεδίου.

    Αλλες αλλαγές στο αναθεωρημένο σχέδιο είναι:

    Προβλέπεται μορατόριουμ με βάση το οποίο τα πρώτα τέσσερα χρόνια οι πρόσφυγες θα δικαιούνται μόνο τρεις διανυκτερεύσεις στα κατεχόμενα.

    Από τα 4 έως τα 9 χρόνια θα μπορεί να επιστρέψει το 8% των προσφύγων, από τα 9 έως 15 χρόνια το 18% και μετά τα 15 χρόνια το 28%.

    Οσον αφορά τη συμπροεδρία το αναθεωρημένο σχέδιο προνοεί ότι θα αλλάξει στα δυόμισι χρόνια αντί στα τρία, όπως προέβλεπε το προηγούμενο. Ωστόσο, το Μάιο του 2003 τα συστατικά κράτη μπορούν, αν θέλουν, να αλλάξουν τον πρόεδρο τους.

    Οσον αφορά τα ελληνικά και τουρκικά στρατεύματα, Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούν να διατηρούν από δυόμισι έως επτάμισι χιλιάδες αντί 1000 έως 9999.

    Για τους εποίκους προνοείται όπως όσοι έχουν κλείσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους και έχουν συνάψει γάμο με τουρκοκύπριους μπορούν να παραμείνουν.

    Μπορούν επίσης να παραμείνουν άλλες 35,5 χιλιάδες.

    Προσφέρονται αποζημιώσεις για όσους θέλουν να αποχωρήσουν.

    Παραμένουν αναλλοίωτα τα θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων, την εκτελεστική εξουσία, τις βουλές και τα δικαστήρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 December 2002 - 21:30:12 UTC