Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικός εκπρόσωπος για τουρκικό σκάφος στα Ιμια
  • [02] Δραματικές ώρες για τους ομήρους στη Μόσχα
  • [03] 17Ν-Παραιτήθηκε ο συνήγορος του Δ. Γεωργιάδη
  • [04] Διαπραγματεύσεις ρωσικών αρχών με ενόπλους

  • [01] Κυβερνητικός εκπρόσωπος για τουρκικό σκάφος στα Ιμια

    24/10/2002 14:23:00

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε σημερινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας λέγοντας όντως εντοπίστηκε φουσκωτό της τουρκικής ακτοφυλακής που πλησίασε στα Ιμια, στις 18 του μήνα.

    Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την απομάκρυνσή του η οποία και έγινε χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο. Τέτοιου είδους επεισόδια συμβαίνουν κατά καιρούς, είπε ο κ. Πρωτόπαπας που ερωτηθείς αν έχει ματαιωθεί η ελληνοκυπριακή άσκηση ''Νικηφόρος-Τοξότης'' απάντησε οτι δεν υπάρχει κάτι οριστικό προς ανακοίνωση.

    [02] Δραματικές ώρες για τους ομήρους στη Μόσχα

    24/10/2002 14:06:09

    Συνεχίζεται το θρίλερ της ομηρίας περίπου 700 ατόμων απο ένοπλους Τσετσένους αυτονομιστές, σε θέατρο της Μόσχας, το οποίο έχει περικυκλωθεί απο ισχυρές δυνάμεις της ρωσικής αστυνομίας.

    Οι ένοπλοι, που ζητούν να διαπραγματευτούν με εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού και της οργάνωσης ''Γιατροί Χωρίς Σύνορα'', απειλούν με εκτελέσεις ομήρων, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους να σταματήσει μέσα σε επτά ημέρες η ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην Τσετσενία. Παράλληλα προειδοποιούν οτι θα ανατινάξουν το κτίριο, στην περίπτωση που επέμβουν οι ρωσικές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο του Κρεμλίνου οι δράστες αρνούνται να απελευθερώσουν τους αλλοδαπούς, ενω λίγο πριν το μεσημέρι οι ένοπλοι άφησαν ελεύθερα 5 άτομα, ανάμεσά τους 3 παιδιά μία γυναίκα και έναν αλλοδαπό.

    Ο δήμαρχος της Μόσχας εκτίμησε οτι υπάρχουν εντός του κτιρίου 65 αλλοδαποί απο 18 χώρες, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία οι αλλοδαποί όμηροι είναι 30. Μέλη του FBI βρίσκονται έξω από το θέατρο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

    Κατά την εισβολή των ανταρτών περίπου 100 άτομα κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ οι δράστες απελεθέρωσαν 15 παιδιά.

    Το πρωί σημειώθηκε έκρηξη μικρής ισχύος μέσα από το θέατρο. Οι αντάρτες δήλωσαν οτι προκλήθηκε απο χειροβομβίδα, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ο Τσετσένος πρώην πρόεδρος της ρωσικής βουλής Ρουσλάν Χασμπουλάτοφ, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο κτίριο και διαπραγματεύεται μαζί τους, δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές είναι έτοιμες να εγγυηθούν την ασφαλή μεταφορά σε μιά τρίτη χώρα των Τσετσένων ενόπλων.

    [03] 17Ν-Παραιτήθηκε ο συνήγορος του Δ. Γεωργιάδη

    24/10/2002 13:19:17

    Παραιτήθηκε απο συνήγορος υπεράσπισης του Διονύση Γεωργιάδη, που κατηγορείται για τη συμμετοχή του στη ''17 Νοέμβρη'' ο δικηγόρος κ. Αλέξανδρος Καραμανώλης. Σε δηλώσεις του ο κ. Καραμανώλης άφησε να διαφανεί ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση του μέχρι πρότινος εντολέα του να συμπλεύσει υπερασπιστικά με συγκατηγορούμενούς του.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Διονύσης Γεωργιάδης στη συμπληρωματική απολογία που έδωσε στον ανακριτή κ. Ζερβομπεάκο φέρεται να αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, να αναίρεσε προηγούμενους ισχυρισμούς του, ταυτιζόμενος με την γραμμή των αδελφών Ξηρού.

    [04] Διαπραγματεύσεις ρωσικών αρχών με ενόπλους

    24/10/2002 12:09:40

    Οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τους Τσετσένους αυτονομιστές που έχουν καταλάβει θέατρο στη Μόσχα και κρατούν εκατοντάδες ομήρους. Με αντιπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού και της οργάνωσης "Γιατροί χωρίς Σύνορα" ζήτησαν να διαπραγματευθούν οι Τσετσένοι αυτονομιστές που έχουν καταλάβει θέατρο της Μόσχας και κρατούν ομήρους περίπου 700 ανθρώπους,μετέδωσε το πρακτορείο Ria-Novosti. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ,την πληροφορία αυτή μετέφερε η όμηρος Μαρία Τσκολνίκοβα.

    Στο μεταξύ οι περίπου 20 αλλοδαποί που βρίσκονται μεταξύ των εκατοντάδων ομήρων των Τσετσένων ενόπλων σε θέατρο της Μόσχας, πρόκειται να παραδοθούν σε διπλωμάτες και να απελευθερωθούν,δήλωσε ο αυστριακός πρεσβευτής στη ρωσική πρωτεύουσα. Μεταξύ των ομήρων είναι Βρετανοι,Γερμανοί,Αυστριακοί,

    Αυστραλοί και Αμερικανοί,τόνισε ο πρεσβευτής και πρόσθεσε ότι δεν έχει στη διάθεσή του ακριβή στοιχεία. Οι δράστες απειλούν πως θα σκοτώσουν τους ομήρους εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους- να σταματήσουν μέσα σε επτά ημέρες οι εχθροπραξίες στην Τσετσενία και να τερματιστεί η ρωσική στρατιωτική εκστρατεία.

    Το πρωί σημειώθηκε μία έκρηξη μικρής ισχύος μέσα από το θέατρο , όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι που βρίσκονται κοντά στο κτίριο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί τι προκάλεσε την έκρηξη. Ισχυρές δυνάμεις της ρωσικής αστυνομίας έχουν περικυκώσει το θέατρο ,αλλά δεν φαίνεται προς το παρόν να ετοιμάζονται για επέμβαση. Ο Τσετσένος πρώην πρόεδρος της ρωσικής βουλής Ρουσλάν Χασμπουλάτοφ δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές είναι έτοιμες να εγγυηθούν την ασφαλή μεταφορά σε μιά τρίτη χώρα των Τσετσένων ενόπλων ,μετέδωσε το πρακτορείο Ιτάρ Τας. Σύμβουλος της ομάδας των ενόπλων δήλωσε πως κανένας όμηρος δεν έχει τραυματισθεί, αλλά η ομάδα θα αρχίσει να σκοτώνει ομήρους εάν δεν ληφθούν σοβαρά υπ όψιν τα αιτήματά τους. Απείλησε μάλιστα ότι οι ένοπλοι θ ανατινάξουν το θέατρο εάν η αστυνομία επιχειρήσει να εισβάλει στο κτίριο. Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε πως θα επέμβει η αστυνομία μόνον αν οι απαγωγείς επιτεθούν κατά των ομήρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 October 2002 - 11:30:11 UTC