Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπανδρέου-Ντε Σότο
  • [02] Συνέδριο Εκονομίστ - Εγχώριος τραπεζικός τομέας - Καρατζάς.
  • [03] Ολυμπιακοί Αγώνες-Διυπουργική Επιτροπή.
  • [04] Εθνική Τράπεζα - ΠΓΔΜ - Δραστηριότητες.
  • [05] Συνάντηση Καραμανλή με νομάρχες β' γύρου
  • [06] Πρωτόπαπας για δημοτικές εκλογές-ΝΔ.
  • [07] Συσκέψεις υπουργών για τον προϋπολογισμό του 2003.
  • [08] Επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
  • [09] Επεισόδιο με ελληνική φρεγάτα στον Περσικό.

  • [01] Συνάντηση Παπανδρέου-Ντε Σότο

    22/10/2002 23:15:29

    Μακρά συνάντηση διάρκειας μιάμιση περίπου ώρας είχε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στο ξενοδοχείο ''Σοφιτέλ'' στο αεροδρόμιο των Σπάτων.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρούσα φάση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι είμαστε πολύ κοντά μέχρι την τελική ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, και κάνοντας λόγο για ένα ''μικρό παράθυρο που μένει ανοιχτό μέχρι την Κοπεγχάγη''.

    Ερωτηθείς εάν η ασθένεια του Ντενκτάς περιπλέκει τις προσπάθειες διευθέτησης, ο κ. ντε Σότο εμφανίστηκε συγκρατημένος, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουν χαθεί οι ελπίδες, ενώ στο ερώτημα εάν τίθεται θέμα αντικατάστασης του κ. Ντενκτάς παρέπεμψε στους Τουρκοκυπρίους και παράλληλα πρόσθεσε ότι προσεύχεται για την ταχεία ανάρρωσή του.

    [02] Συνέδριο Εκονομίστ - Εγχώριος τραπεζικός τομέας - Καρατζάς.

    22/10/2002 19:25:00

    Μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στο νέο περιβάλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και της απελευθέρωσης των αγορών, πέρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς από το βήμα του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου του Εκόνομιστ που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    ''Βλέπουμε σε περιβάλλον απελευθέρωσης να βελτιώνεται η ανταγωνιστική ισχύς των τραπεζών ελληνικών συμφερόντων. Οι αλλοδαπές τράπεζες δεν έχουν πλέον ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα στην εξόχως ανταγωνιστική αγορά των μεγάλων επιχειρήσεων. Η ένταξη μας στην ΟΝΕ τους έχει αποστερήσει τα σημαντικότατα έσοδα treasury που απολάμβαναν στο παρελθόν. Αλλά και στην λιανική τραπεζική η αέναη επένδυση σε προϊόντα και πλατφόρμες διάθεσης αυτών των προϊόντων από την πλευρά των εγχώριων τραπεζών έχει περιορίσει τις δυνατότητες επικερδούς ανάπτυξης τους'' ανέφερε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.

    Ο κ.Καρατζάς αναφέρθηκε εκτενώς στην σύγκλιση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με το ευρωπαϊκό τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Ουσιαστική σύγκλιση λοιπόν από την πλευρά παροχής τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και από την πλευρά του αποδέκτη αυτών. Αλλά είναι ίσως η μοίρα των μεγάλων μεταβολών, όσο πιο εκτενείς και ριζικές είναι τόσο περισσότερο δεδομένες να θεωρούνται-ακριβώς γιατί το αυτονόητο της ανώτερης αποτελεσματικότητας τους τείνει να καταργεί από την μνήμα μας την προηγούμενη κατάσταση".

    Αναφερόμενος στις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα ο κ.Καρατζάς εστίασε την προσοχή του στην αναδιάρθρωση των τραπεζικών δικτύων καταστημάτων, στις νέες μηχανογραφικές και τεχνολογικές εφαρμογές και στην σημασία της κατάρτισης του τραπεζικού στελέχους.

    Ο διοικητής της Εθνικής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην ευρύτερη περιφέρεια της βαλκανικής. "Η οικονομία μας, με δεδομένη τη στρατηγική επιλογή της πολιτείας, όσον αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και σε συνδυασμό με ην ευρύτερη θεσμική και κανονιστική μας επάρκεια, έχει επιτρέψει στο τραπεζικό μας σύστημα να αποκτήσει την αδιαμφισβήτητα πρωτοκαθεδρία στην περιοχή μας" είπε ο Θ.Καρατζάς.

    [03] Ολυμπιακοί Αγώνες-Διυπουργική Επιτροπή.

    22/10/2002 17:45:33

    Την περαιτέρω επιτάχυνση της Ολυμπιακής προετοιμασίας ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς, κατά τη σημερινή, συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, καθώς τα χρονοδιαγράμματα των έργων πιέζουν ασφυκτικά. Τόνισε δε ότι πρέπει να παρακαμφθούν όπου μπορεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και εν ανάγκη να λαμβάνονται αποφάσεις σε επίπεδο υπουργών. Πάντως, ο κ.Σημίτης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως με την επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΟΕ στις αρχές Νοεμβρίου θα αναδειχθεί η πρόοδος της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, γεγονός στο οποίο η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος. Εξάλλου, κατ΄ιδίαν συνάντηση με την κα Αγγελοπούλου, είχε νωρίτερα ο κ.Σημίτης, τον οποίο ενημέρωσε για θέματα της αρμοδιότητάς της, καθώς και για το ταξίδι της στο Παρίσι και τη συνάντησή της με τον Σιράκ.

    [04] Εθνική Τράπεζα - ΠΓΔΜ - Δραστηριότητες.

    22/10/2002 17:43:00

    Ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Απόστολος Ταμβακάκης και ο γενικός διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων Αγις Λεώπουλος, συναντήθηκαν σήμερα στα Σκόπια με τον Branko Crvenkovski, ο οποίος αναμένεται να ορκισθεί σύντομα πρωθυπουργός της χώρας, και με τον Petar Goshev, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει την Αντιπροεδρία της Κυβερνήσεως και το υπουργείο Οικονομικών.

    Συζητήθηκαν θέματα τα οποία αφορούν την πορεία της οικονομίας της ΠΓΔΜ. Συζητήθηκε επίσης η παρουσία της εκεί θυγατρικής τράπεζας της Εθνικής, της Stopanska Banka που αποτελεί την μεγαλύτερη τράπεζα στην γείτονα χώρα και ειδικότερα θέματα σχετικά με την ανάπτυξη και προσφορά από αυτήν νέων τραπεζικών προϊόντων. Η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της τοπικής κεφαλαιαγοράς αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης.

    Στόχος της διοίκησης της Εθνικής είναι καταστεί η τράπεζα ισχυρή περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιφέρεια της Βαλκανικής και της ΝΑ Ευρώπης, παράλληλα με την ενίσχυση της παρουσίας της στα μεγάλα

    διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα.

    Ο Όμιλος της Εθνικής δραστηριοποιείται διεθνώς σε 18 χώρες όπου ελέγχει επτά τράπεζες και οκτώ εταιρίες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    [05] Συνάντηση Καραμανλή με νομάρχες β' γύρου

    22/10/2002 14:42:45

    Συνάντηση με τους εκλεγμένους νομάρχες στο δεύτερο γύρο, που υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία, είχε το μεσημέρι στη Ρηγίλλης ο Κώστας Καραμανλής. Το παρόν έδωσαν 16 απο τους 17 που εξελέγησαν την Κυριακή και απουσίαζε λόγω ασθενείας ο νομάρχης Κιλκίς.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι πολίτες με την ψήφο τους δικαίωσαν τις στρατηγικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας και το άνοιγμα στην κοινωνία και σε όλους τους πολίτες.

    Υπογράμμισε επίσης ότι το κόμμα του εκφράζει έναν νέο κοινωνικό πολιτισμό, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει σήμερα ως Αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση όλους τους εκλεγμένους νομάρχες και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι οι πολίτες επέλεξαν ανθρώπους με ήθος και έστρεψαν την πλάτη τους στις φωνές και τις κραυγές μισαλοδοξίας και διχασμού.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι δεν μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο με τους πολίτες στην γωνία και την αυτοδιοίκηση στο περιθώριο, σημειώνοντας ότι το κόμμα του εργάζεται για μία κοινωνία συμμετοχής και συνοχής. Τώρα είναι η ώρα, κατέληξε ο κ. Καραμανλής, να δώσουμε τη μάχη για τα υπαρκτά προβλήματα της περιφέρειας και ολόκληρης της χώρας.

    Αύριο θα συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, όπου αναμένεται πολλά στελέχη να ασκήσουν κριτική στις επιλογές της Ρηγίλλης.

    Κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σημειώνουν ότι το κόμμα πρέπει να διδαχθεί απο τα λάθη που έγιναν, ώστε να δώσει με καλύτερους όρους τη μάχη των εθνικών εκλογών.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητοστάκης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤΕΝΑ τόνισε ότι δεν ρωτήθηκε για την επιλογή του κ. Τζανετάκου, αλλά σημείωσε ότι ούτως ή άλλως ο ίδιος δεν μετέχει στις κομματικές διαδικασίες, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να γίνει επιλογή διαφορετικού προσώπου.

    Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να πάει καλύτερα στην αναμέτρηση αυτή, σημειώνοντας ότι δεν κατάφερε καίριο πολιτικό πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να δημιουργηθούν ραγδαίες εξελίξεις, όπως είχε γίνει πριν ενάμισυ χρόνο στην Πορτογαλία.

    Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, ενώ ανέφερε ότι αν είχαν γίνει άλλες επιλογές, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερα κέρδη, όπως για παράδειγμα στο Ηράκλειο της Κρήτης, αν δεν είχε επιλέξει μία στενά κομματική υποψηφιότητα.

    Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για προπαγανδιστικό τέχνασμα του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τα περί ακροδεξιάς, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα ούτε τέτοια βάση, ενώ τόνισε ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει απο την άκρα δεξιά.

    Ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα μέσα που χρησιμοποίησε στον προεκλογικό αγώνα και έκανε λόγο για πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ απο τα διαπλεκόμενα, που, όπως είπε, στηρίζουν την κυβέρνηση.

    Ο κ. Μητσοτάκης τέλος ζήτησε να γίνουν οι εθνικές εκλογές μετά την ελληνική προεδρία, αφενός γιατί υπάρχει η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αλλά και γιατί, όπως είπε, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, που δεν μπορεί να τα επιλύσει η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, αφού δεν προχωρά σε διαρθρωτικές αλλαγές.

    [06] Πρωτόπαπας για δημοτικές εκλογές-ΝΔ.

    22/10/2002 14:42:35

    Την αναφορά του κ.Ρουσόπουλου χθες στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής περί ''δυσαρμονίας'' κυβέρνησης και εκλογικού σώματος κλήθηκε να σχολιάσει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    ''Η δήλωση αυτή αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις που είχε η ΝΔ προ των εκλογών'' τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως ''το αποτέλεσμα των εκλογών διέψευσε πανηγυρικά τη ΝΔ και ο πολιτικός της στόχος απέτυχε παταγωδώς.

    Η ΝΔ έχει απογοητευθεί και δημιουργεί μια επίπλαστη εικόνα νίκης''.

    Ο κ.Πρωτόπαπας σημειώνοντας επίσης πως το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τον ΣΥΝ σε ορισμένες περιοχές κέρδισε περίπου 23 νομαρχίες, μεταξύ των οποίων και την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς που αφορά 3 εκατομμύρια πολίτες και για την οποία στις 22/10/98 ο Κώστας Καραμανλής είχε πει πως ''πρέπει να υπογραμμίσω τη μεγάλη σημασία της νίκης μας ειδικά στην υπερνομαρχία Αθηνών''.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως ''είναι σαφές ότι υπάρχει απόλυτη σταθερότητα στις δυνάμεις μας και θα αναλύσουμε τις ψήφους κατά περιοχή ώστε να βελτιώσουμε και να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο''. Ως προς τη δήλωση τέλος του κ.Καραμανλή πως η ΝΔ νίκησε στις δημοτικές εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως πανομοιότυπες δηλώσεις είχε κάνει και το '98 και στις ευρωεκλογές του '99 και διαψεύστηκε από τα αποτελέσματα.

    ''Βλέπουμε το έργο να επαναλαμβάνεται και είμαι βέβαιος ότι θα διαψευστεί και πάλι ο κ.Καραμανλής το 2004 με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ''.

    [07] Συσκέψεις υπουργών για τον προϋπολογισμό του 2003.

    22/10/2002 14:42:26

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη έχουν σήμερα ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος για την οριστικοποίηση των προϋπολογισμών των υπουργείων τους του 2003.

    Παράλληλα, ξεκινά σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2003.

    Η εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου.

    Μέχρι τότε, ο κ.Χριστοδουλάκης θα έχει συναντήσεις και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι δαπάνες των υπουργείων τους για το επόμενο έτος.

    Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται ρυθμος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 4,1% το 2003.

    Ωστόσο, δεδομένων των επιπτώσεων που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική επιβάρυνση αλλά και του ενδεχομένου να υπάρξει πόλεμος στο Ιράκ το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού οικονομικής μεγένθυνσης.

    Το ακριβές ποσοστό θα οριστικοποιηθεί στο επόμενο διάστημα εφόσον ληφθούν υπόψη και οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2003.

    [08] Επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

    22/10/2002 14:42:18

    Σε διάστημα 30 ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης στις εφορίες θα πραγματοποιείται η επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

    Με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δίνει πληροφορίες σε εφορίες για την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις επιστροφές αυτές, λόγω των ελέγχων που διεξάγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για τον εντοπισμό των περιπτώσεων παράνομων επιστροφών ΦΠΑ.

    Στην εγκύκλιο του υφυπουργού Α.Φωτιάδη ορίζεται ότι για όσες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ εκκρεμούν στις εφορίες μέχρι 30 Αυγούστου η επιστροφή του φόρου θα γίνει αμέσως.

    Για τις υπόλοιπες αιτήσεις που θα βρίσκονται σε εκκρεμότητα η επιστροφή του ΦΠΑ θα γίνεται μέσα σε διάστημα 30 ημερών από την υποβολή της αίτησης και αφού προηγουμένως διενεργηθει ένας προσωρινός έλεγχος.

    Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης ότι στην περίπτωση που μέσα στο διάστημα των 30 ημερών δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή του προσωρινού ελέγχου τότε, η επιστροφή του ΦΠΑ θα γίνεται κανονικά και στη συνέχεια θα πραγματοποιείται ο έλεγχος.

    Στην εγκύκλιο υποδεικνύεται ακόμα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις να κάνουν χρήση του ειδικού δελτίου απαλλαγής από το φόρο των εισροών τους. Δηλαδή, να ακολουθούν τη διαδικασία επιστροφής μόνο για το υπερβάλον όριο του ΦΠΑ καθώς το υπόλοιπο καλύπτεται από την απαλλαγή.

    [09] Επεισόδιο με ελληνική φρεγάτα στον Περσικό.

    22/10/2002 14:36:22

    Επεισόδιο με ελληνικό πλοίο που περιπολούσε στον Περσικό κόλπο, σημειώθηκε προχθες το βράδυ. Οπως επιβεβαίωσε το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας η φρεγάτα «Αδρίας περιπολούσε σε τμήμα ευθύνης της στην περιοχή της Αραβικής θάλασσας, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Active Endeavour όταν το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, εντόπισε άγνωστο μικρό ταχύπλοο, σε κοντινή απόσταση. Ερρίφθησαν προειδοποιητικές βολές εναντίον του, με πυροβόλα "Μπράουνινγκ" και το άγνωστο ταχύπλοο άλλαξε κατεύθυνση και απομακρύνθηκε. Το υπουργείο δεν χαρακτηρίζει το περιστατικό ως απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας εναντίον του ελληνικού πολεμικού σκάφους. Η φρεγάτα "Αδρίας" αναχώρησε στις 23 Αυγούστου απο τη βάση της στη Σαλαμίνα και παραμένει στη ζώνη ευθύνης της κανονικά συμμετέχοντας στην επιχείρηση αυτή για τέσσερις μήνες. Το γεγονός έγινε γνωστό σήμερα απο τον επικεφαλής του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος επισήμανε οτι πέντε ιαπωνικά σκάφη βρίσκονταν σε απόσταση 20 μιλίων απο την ελληνική φρεγάτα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 October 2002 - 20:30:20 UTC