Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποχωρούν οι Ισραηλινοί από δύο παλαιστινιακές πόλεις, αλλά εισβάλλουν
  • [02] Φόβοι για το πετρέλαιο
  • [03] Ακαρπη η συνάντηση των βαμβακοπαραγωγών με την ηγεσία του υπουργείου
  • [04] Νέα άνοδο του πληθωρισμού το Μάρτιο
  • [05] Σλοβακία - Επίσκεψη προέδρου Δημοκρατίας
  • [06] Στόχος ληστών, δύο τράπεζες στη Θεσσαλονίκη.
  • [07] Μέση Ανατολή-Επίσκεψη Πάουελ
  • [08] Πρόεδρος Δημοκρατίας για Μεσανατολικό
  • [09] Συνάντηση υπουργού Γεωργίας-Αγροτών
  • [10] Βουλή-Νομοσχέδιο ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [11] Υπουργός Εθνικής Αμυνας-ΗΠΑ
  • [12] Τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού

  • [01] Αποχωρούν οι Ισραηλινοί από δύο παλαιστινιακές πόλεις, αλλά εισβάλλουν σε άλλες.

    09/04/2002 13:45:18

    Σε μία κίνηση αναδίπλωσης, το Ισραήλ προχώρησε σήμερα σε απόσυρση των δυνάμεών του απο τις πόλεις Τουλκαρέμ και Καλκίλια, στα βόρεια της Δυτικής Οχθης.

    Την ίδια ώρα πάντως ο ισραηλινός στρατός, εισέβαλε τα ξημερώματα στην κοινότητα Ντόρα της Χεβρώνα και στην πόλη Ράφα της Γάζας, με αποτέλεσμα δύο Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους.

    Ως ''μία αρχή'' χαρακτήρισε την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων απο τις δύο πόλεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς, ενόψει και της άφιξης στην περιοχή, του επικεφαλής του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Κάιρο.

    Εξάλλου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν αποφάσισε σήμερα να επιτρέψει σε 4 ανώτερα στελέχη των Παλαιστινίων να συναντηθούν με το Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει περικυκλωμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

    Στο μεταξύ η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, αναφέρει σήμερα οτι ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες χαρακτήρισε ως ''σφαγή'' την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι.

    [02] Φόβοι για το πετρέλαιο

    09/04/2002 13:45:10

    Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξε σήμερα, οτι δεν υπάρχει απειλή για τον εφοδιασμό της Παγκόσμιας Αγοράς με πετρελαίο, μετά τη χθεσινή απόφαση του Ιράκ να προχωρήσει σε πλήρη αναστολή των εξαγωγών ''μαύρου χρυσού'' για 30 ημέρες, με αφορμή την κρίση στο Μεσανατολικό.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς εξέφρασε φόβους οτι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην αμερικανική οικονομία και δήλωσε έτοιμος να εξετάσει σειρά άλλων ''επιλογών''. Πάντως στην αμερικανική αγορά σήμερα, η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε αισθητά, κατα 40 σέντς το βαρέλι, μετά την έναρξη αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων απο παλαιστινιακές πόλεις. Οι ανησυχίες της αγοράς επικεντρώνονται τώρα σε ενδεχομένο μποϋκοτάζ πωλήσεων αργού πετρελαίου, απο τη Λιβύη και το Ιράν.

    Στο μεταξύ η Ισπανία, που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατα το τρέχον εξάμηνο, ανακοίνωσε χθές οτι πιθανόν να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των 15, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο εμπορικών κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ, αν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις.

    [03] Ακαρπη η συνάντηση των βαμβακοπαραγωγών με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας

    09/04/2002 13:45:00

    Ακαρπη έληξε η συνάντηση που είχαν εως τις πρωινές ώρες, η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με εκπροσώπους των βαμβακοπαραγωγών, οι οποίοι ζητούν να επιδοτηθεί το σύνολο της παραγωγής τους.

    Ο κ.Δρυς, πρότεινε τη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία μέχρι τις 15 Μαΐου θα εξετάσει όλα τα δεδομένα της παραγωγής βαμβακιού, προκειμένου να καθοριστεί η τελική τιμή του προϊόντος.

    Οι συντονιστικές επιτροπές των βαμβακοπαραγωγών συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να αποφασίσουν για περαιτέρω κινητοποιήσεις, αφού η συνάντησή τους με τον κ.Δρυ έληξε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

    Στο μεταξύ, οι αγρότες στη Θεσσαλία και τη βόρεια Ελλάδα συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων, με αποτέλεσμα να γίνεται μετ`εμποδίων η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο εθνικό δίκτυο. Αγρότες έχουν στήσει μπλόκα στη εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο Αερινό και την Κεφάλωση Αλμυρού. Αγρότες του νομού Πέλλας μεταβαίνουν στη γέφυρα του Αξιού όπου θα εγκαταστήσουν το νέο τους μπλόκο αποκλείοντας την εθνική οδό που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Εδεσσα και τη Βέροια. Εξάλλου, αγρότες του νομού Ημαθίας, προχώρησαν λίγο πριν το μεσημέρι σε κλείσιμο του δρόμου Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στο ύψος του χωριού Κλειδί. Τέλος, μπλόκα έχουν στηθεί από τους αγρότες και στους νομούς της Θεσσαλίας. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών.

    [04] Νέα άνοδο του πληθωρισμού το Μάρτιο

    09/04/2002 13:44:50

    Στο 4% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή το μήνα Μάρτιο από 3,4% που ήταν το Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,5%.

    Η άνοδος αυτή του πληθωρισμού αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των καυσίμων καθώς η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί λόγω της κρίσης στο Μεσανατολικό.

    Εξάλλου η μεταβολή σε δωδεκάμηνη βάση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (ο οποίος χρησιμοποιείται για διεθνείς συγκρίσεις) έφθασε το 4,4%.

    [05] Σλοβακία - Επίσκεψη προέδρου Δημοκρατίας

    09/04/2002 13:44:43

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος συναντήθηκε το πρωί στην Μπρατισλάβα με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Μίκουλας Ντζουρίντα και συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, καθώς και τα μείζονα διεθνή ζητήματα, με αιχμή τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    Στη συνέχεια ο κ.Στεφανόπουλος χαιρέτισε τις εργασίες οικονομικού φόρουμ, Ελλήνων και Σλοβάκων επιχειρηματιών, και τόνισε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια διεύρυνσης στον τομέα αυτό. Στο ίδιο φόρουμ μίλησε και ο πρόεδρος της Σλοβακίας Ρούντολφ Σούστερ ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έχουν συσταθεί 15 κοινές επιχειρήσεις, και πρόσθεσε ότι η Μπρατισλάβα επιθυμεί ροή ελληνικών κεφαλαίων για επενδύσεις στη Σλοβακία.

    [06] Στόχος ληστών, δύο τράπεζες στη Θεσσαλονίκη.

    09/04/2002 13:44:36

    Δύο ληστείες με διαφορά δέκα λεπτών σημειώθηκαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη σε υποκαταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας. Η πρώτη έγινε σε υποκατάστημα της Εμπορικής στη Σταυρούπολη και ο δράστης, μάλλον αλλοδαπός, αφού ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους αφαίρεσε 6.400 ευρώ από τα ταμεία και εξαφανίστηκε πεζός. Λίγο αργότερα δύο νεαροί που φορούσαν κράνη μπήκαν στο υποκατάστημα της Εμπορικής, στους Αμπελόκηπους και αφαίρεσαν από τα ταμεία 29.000 ευρώ και εξαφανίστηκαν.

    [07] Μέση Ανατολή-Επίσκεψη Πάουελ

    09/04/2002 07:49:15

    Ο ισραηλινός στρατός άρχισε τα ξημερώματα να υποχωρεί απο τις παλαιστινιακές πόλεις Καλκίλια και Τουλκάρεν της Δυτικής Οχθης, όπως ανακοινώθηκε απο την ισραηλινή κρατική ραδιοφωνία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, δήλωσε απο την Καζαμπλάνκα οτι η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων απο τις δυο παλαιστινιακές πόλεις, όπως υποσχέθηκε η ισραηλινή κυβέρνηση, είναι ''ενθαρρυντική, αλλά όχι αρκετή''.

    [08] Πρόεδρος Δημοκρατίας για Μεσανατολικό

    09/04/2002 07:49:09

    Δραματική έκκληση προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία εις βάρος του παλαιστινιακού λαού απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, σε δηλώσεις του στη Μπρατισλάβα, μετά τις συνομιλίες που είχε με το Σλοβάκο ομόλογό του, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Σλοβακία.

    [09] Συνάντηση υπουργού Γεωργίας-Αγροτών

    09/04/2002 07:49:03

    Δεν υπήρξε αποτέλεσμα κατά την πολύωρη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ ο υπουργός Γεωργίας με αντιπροσωπεία των αγροτών απο τα μπλόκα, που διεκδικούν επιδοτήσεις στη συνολική παραγωγή του βαμβακιού.

    [10] Βουλή-Νομοσχέδιο ΥΠΕΧΩΔΕ

    09/04/2002 07:48:56

    Το καλοκαίρι αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο προβλέπει αλλαγές, προς το αυστηρότερο, στους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης.

    [11] Υπουργός Εθνικής Αμυνας-ΗΠΑ

    09/04/2002 07:48:48

    Την αντίθεση της Ελλάδας στην υιοθέτηση του ''εξωθεσμικού'' κειμένου στο οποίο συμφώνησαν η Τουρκία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ για τη λειτουργία της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας ανάπτυξης, μετέφερε ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας στον Αμερικανό ομόλογό του, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες στο Πεντάγωνο.

    [12] Τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού

    09/04/2002 01:11:59

    Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και η επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης θα αποτελέσουν τους στόχους της κυβέρνησης για την επόμενη διετία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την εκλογική νίκη του 2000. Ο κ. Σημίτης, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2004 με τον ίδιο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και υπενθύμισε ότι έχει εκλεγεί δύο φορές στην θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και άλλες δύο φορές στην πρωθυπουργία. Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η πολυδιαφημισμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου εξελίχθηκε σε απολογία για τη δραματική υστέρηση του ίδιου και της κυβέρνησής του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 April 2002 - 11:30:24 UTC