Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-01-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Σημίτη στις ΗΠΑ-Τηλεφωνική επικοινωνία με Τσέινι.
  • [02] Στο 3% ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου.
  • [03] Παράταση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το Ευρώ.
  • [04] Σημαντικές αλλαγές στο στρατό ξηράς.
  • [05] Επίσκεψη Καραμανλή στην Εύβοια.
  • [06] Κίνητρα του υπουργείου Οικονομικών σε φορολογούμενους.
  • [07] Βουλή-Νομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας.

  • [01] Επίσκεψη Σημίτη στις ΗΠΑ-Τηλεφωνική επικοινωνία με Τσέινι.

    10/01/2002 21:19:24

    Σε περίπου τρεις ώρες, συναντάται στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, όπου αναμένεται να συζητηθούν το κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της ασφάλειας και οι διεθνείς εξελίξεις. Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέινι, καθώς για λόγους ασφαλείας, απουσιάζει από την πρωτεύουσα. Είχε όμως 15λεπτη τηλεφωνική συνομιλία μαζί του, στην διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν το Κυπριακό και η πορεία του νέου γύρου διαπραγματεύσεων Κληρίδη - Ντενκτάς, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπου ο κ. Τσέινι ευχαρίστησε τον κ. Σημίτη για το ρόλο της Ελλάδας, η οποία συμβάλλει στη σταθεροποίηση της περιοχής, το θέμα της τρομοκρατίας και η συμμετοχή της Ελλάδας στην προσπάθεια για την καταπολέμησή της σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2002 και του 2004. Σε ότι αφορά

    την εσωτερική τρομοκρατία και το θέμα της "17 Νοέμβρη" ο κ. Τσέινι εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή να υπάρξουν αποτελέσματα από τη συνεργασία των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε και την ευχή να βρεθεί λύση στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας.

    [02] Στο 3% ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου.

    10/01/2002 21:19:18

    Στο 3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον περασμένο Δεκέμβριο, από 2,4% που ήταν το Νοέμβριο. Αυτό ανακοινώθηκε το μεσημέρι από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο ενδέχεται να φθάσει και το 3,5%. Στο μεταξύ, χρηματικά πρόστιμα, με ταυτόχρονη παραπομπή στον εισαγγελέα, επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε επιχειρήσεις εστιατορίων και πάρκινγκ για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις που έκαναν, με αφορμή την κυκλοφορία του ευρώ. Επίσης παραπέμφθηκαν στην επιτροπή ανταγωνισμού σειρά αρτοποιίων, επειδή αύξησαν κατά 13% την τιμή του ψωμιού. Στην δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης τα ονόματα τεσσάρων μεγάλων βιομηχανιών, οι οποίες παραπέμπονται στον εισαγγελέα, λόγω της μή τήρησης των προβλεπόμενων αυξήσεων, μετά την έλευση του ευρώ. Πρόκειται για τις εταιρίες Ξιφίας ΑΕ, Nestle Ελλάς ΑΕ, Coca Cola Τρία Εψιλον και Pepsico HBH.

    [03] Παράταση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το Ευρώ.

    10/01/2002 21:19:11

    Παράταση, έως το τέλος Ιανουαρίου, παρέχεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την προσαρμογή των ταμειακών μηχανών σε ευρώ. Αυτό αποφάσισε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για το ευρώ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Χριστουδουλάκη. Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία του ευρώ επισημάνθηκε ότι ήδη έχει αποσυρθεί το 29,4% της συνολικής κυκλοφορίας των δραχμών, και ότι κυκλοφορούν ευρώ αξίας 2,3 δισ. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένα υποκαταστήματα τραπεζών, σημειώνεται έλλειψη κερμάτων μικρής αξίας του ενός, των δύο και των πέντε λεπτών.

    [04] Σημαντικές αλλαγές στο στρατό ξηράς.

    10/01/2002 21:19:05

    Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο Στρατό Ξηράς, σύμφωνα με τη μελέτη αναδιοργάνωσής του που ανακοινώθηκε σήμερα από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Γεώργιο Αντωνακόπουλο. Με τη νέα δομή δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, περιορίζονται σημαντικά οι ενεργές μονάδες στις περιοχές Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, εκτός από τις μονάδες Προκαλύψεως και μιας μονάδας επιπέδου τάγματος στην περιοχή της Φλώρινας. Επίσης απενεργοποιούνται οι ενεργές μονάδες στην περιοχή της Κρήτης. Σύμφωνα με την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση για την αποδέσμευση του Στρατού Ξηράς από την προκάλυψη, θα απαιτηθεί η πρόσληψη από την Ελληνική Αστυνομία 3.500 συνοριοφυλάκων

    [05] Επίσκεψη Καραμανλή στην Εύβοια.

    10/01/2002 21:18:58

    Επίσκεψη στις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία περιοχές στην Εύβοια, πραγματοποίησε το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον νομάρχη και πληγέντες αγρότες, τονίζοντας οτι τα προβλήματα στο νομό είναι πολύ μεγάλα. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες που υπήρχαν και υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε να αποζημιωθούν σύντομα οι πληγέντες. Τους καταυλισμούς σεισμοπλήκτων στα Νέα Λιόσια, επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος δεσμεύθηκε οτι η κυβέρνηση θα κάνει οτι είναι δυνατόν για την ανακούφιση των πληγέντων. Επίσης, ο υφυπουργός Γεωργίας, Φώτης Χατζημιχάλης, περιοδεύει σήμερα σε πληγείσες περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

    [06] Κίνητρα του υπουργείου Οικονομικών σε φορολογούμενους.

    10/01/2002 21:18:50

    Κίνητρα στους φορολογούμενους που θα υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις νωρίτερα από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες, καθώς και στους φορολογούμενους που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσω του Ιντερνετ, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη, με τα στελέχη του υπουργείου, σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθούν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν γρήγορα τις δηλώσεις τους ή να τις υποβάλλουν ηλεκτρονικά και έτσι να διευκολυνθεί η υποβολή των δηλώσεων τους επόμενους μήνες.

    [07] Βουλή-Νομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας.

    10/01/2002 21:18:43

    Ενεκρίθη κατά πλειοψηφία, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με μια μικρή αναδίπλωση εκ μέρους του υπουργού, στην τροπολογία που αφορούσε τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αλλά και σε τροπολογία που αφορά τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Με τη νέα διατύπωση, ο σχολάρχης δύναται να επιτύχει την απόλυση ενός εκπαιδευτικού με σύμβαση αορίστου χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι θα την εγκρίνει τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από πάρεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, εκπρόσωπο της ΟΙΕΛΕ και εκπρόσωπο της Ένωσης των ιδιοκτητών σχολείων, χωρίς την δευτεροβάθμια προσφυγή σε υπηρεσιακό συμβούλιο, στο οποίο δεν εκπροσωπούνταν οι ιδιοκτήτες δευτεροβάθμια κρίση την οποία προέβλεπε η αρχική ρύθμιση. Για ωμή παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας στην λειτουργία της αγοράς, έκαναν λόγο οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 January 2002 - 21:30:30 UTC