Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/12/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ικανοποίηση πρωθυπουργού για την απόφαση των "15" στο Ελσίνκι.
- Στην Αγκυρα μεταβαίνει απόψε ο Σολάνα για επαφές με την κυβέρνηση.
- Δηλώσεις Κ.Καραμανλή για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
- Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και σήμερα σε πολλά λύκεια της χώρας.
- Μετά τις γιορτές θα ρυθμιστεί το θέμα των 20.000 συμβασιούχων.
- Δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Μ.Τριανταφυλλόπουλου.
- Εκκλησιαστικά κειμήλια κατασχέθηκαν απ'τις αρχές στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ικανοποίηση πρωθυπουργού για την απόφαση των "15" στο Ελσίνκι.

Σημαντικό βήμα για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του πριν λίγο από το Ελσίνκι, την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, στην οποία έγιναν δεκτά τα τρία αιτήματα της χώρας για την υποψηφιότητα της Τουρκίας ως υποψήφιας προς υπό ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σημίτης υποστήριξε οτι με τη στάση μας αποδείξαμε οτι ξέρουμε να ακολουθήσουμε ένα δρόμο ο οποίος ξεπερνά τις όποιες αντιπαλότητες, στα πλαίσια όμως των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Τονίσαμε, είπε, οτι η θέση μας είναι όχι στην "εικονική" υποψηφιότητα, αλλά "ναι" σε μία πραγματική υποψηφιότητα όπου υπάρχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η απόφαση του Συμβουλίου, συνέχισε, είναι αποτέλεσμα σκληρής, μακρόχρονης και επίπονης δουλειάς, εξαίροντας μάλιστα την εργασία του υπουργού και υφυπουργού Εξωτερικών. Αυτό αποτελεί και απάντηση σε όσους έκαναν λόγο για διπλωματία των σεισμών. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση να γίνει δεκτή και από την τουρκική κυβέρνηση. Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της Συνόδου, εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμος να μεταβεί στο Ελσίνκι, φέρεται ο τούρκος πρωθυπουργός.

Στην Αγκυρα μεταβαίνει απόψε ο Σολάνα για επαφές με την κυβέρνηση.

Στην Αγκυρα μεταβαίνουν απόψε ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, και ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, προκειμένου να ενημερώσουν και να πείσουν την τουρκική κυβέρνηση για την απόφαση του Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να γίνει καμιά συζήτηση επί του κειμένου της απόφασης με στόχο την αλλαγή του. Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν οτι η στάση της Τουρκίας είναι κατ'αρχήν αρνητική και στα τρία σημεία της απόφασης που την αφορούν.

Δηλώσεις Κ.Καραμανλή για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Θετικά χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία συμμετείχε στο Ελσίνκι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Καραμανλής είπε πως ενώ το κλίμα στην αρχή δεν ήταν ευνοϊκό μετά τις επισημάνσεις του, οι αποστάσεις αμβλύνθηκαν και φθάσαμε στη δήλωση Μαρτένς όπου για πρώτη φορά γίνεται και πάλι αναφορά στους όρους του Λουξεμβούργου, προκειμένου να χαρακτηριστεί η Τουρκία υποψήφια προς ένταξη χώρα και αυτό, τόνισε, ήταν μια μεγάλη επιτυχία.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και σήμερα σε πολλά λύκεια της χώρας.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και σήμερα σε πολλά λύκεια της χώρας, μεταξύ μαθητών και αστυνομικών δυνάμεων. Στη Ρόδο συγκεκριμένα η αστυνομία συνέλαβε οκτώ μαθητές στα τρία ενιαία υπό κατάληψη λύκεια. Μετά τις σχετικές συστάσεις οι μαθητές αφέθηκαν λίγο αργότερα ελεύθεροι. Στη θεσσαλονίκη, τα περισσότερα λύκεια λειτουργούν κανονικά, αντίθετα κινητοποιήσεις φαίνεται οτι αρχίσουν οι μαθητές των ΤΕΕ. Εντονα κυκλοφοριακά προβλήματα δημιουργήθηκαν το πρωί στην Αθήνα, όταν οι μαθητές απέκλεισαν για λίγη ώρα κεντρικούς δρόμους.

Μετά τις γιορτές θα ρυθμιστεί το θέμα των 20.000 συμβασιούχων.

Μετά τις γιορτές θα ρυθμιστεί τελικά το θέμα των περίπου 20.000 συμβασιούχων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θέμα που συζητήθηκε σε διακομματική σύσκεψη υπό την υπουργό Εσωτερικών. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε πως οι όποιες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων να γίνουν όχι μόνο με βάση το χρόνο συνεχούς υπηρεσίας των συμβασιούχων, αλλά να λαμβάνονται υπόψη και οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, μετά από κρίση των αρμοδίων φορέων. Αλλη μία συμφωνία, στην οποία εμμένει η κυβέρνηση είναι οτι οι μονιμοποιήσεις δεν θα καταστρατηγούν το γνωστό νόμο Πεπονή.

Δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Μ.Τριανταφυλλόπουλου.

Δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ασκήθηκε τελικά από τον αρμόδιο εισαγγελέα Ποινικής Αγωγής Αθηνών. Η δίωξη ασκήθηκε ύστερα από τη μήνυση που κατέθεσε προ ημερών ο μουσικοσυνθέτης - τραγουδιστής Στέφανος Κορκολής, και αφορά τα όσα σε βάρος του συκοφαντικά είπε και παρουσίασε στην εκπομπή του "Κίτρινος Τύπος" ο δημοσιογράφος, με την προβολή της γνωστής βιντεοκασέτας που εμφανίζει τον τραγουδιστή σε ερωτικές περιπτύξεις.

Εκκλησιαστικά κειμήλια κατασχέθηκαν απ'τις αρχές στη Θεσσαλονίκη.

Εκκλησιαστικά κειμήλια που πιθανότατα προέρχονται από ορθόδοξα χριστιανικά μοναστήρια του Κοσυφοπεδίου και εκλάπησαν μετά την εκδίωξη των Σέρβων από σπείρες που λυμαίνονται πλέον την περιοχή αυτή, κατασχέθηκαν στην Θεσσαλονίκη από τις αστυνομικές αρχές. Πρόκειται για δύο εικόνες του 18ου αιώνα και έξι τυπογραφικές πλάκες, σλαβικής τεχνοτροπίας, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, υπάρχουν μόνο σε σλαβικά μοναστήρια της Σερβίας και του Κοσυφοπεδίου. Στην κατοχή της σπείρας βρέθηκαν ακόμα 17 ευαγγέλια του 19ου αιώνα, δυο μεταλλικοί εκκλησιαστικοί σταυροί, έξι νομίσματα παλαιοχριστιανικής εποχής.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπροστά στην πρόκληση να αγωνιστεί στη "Μεγάλη Κυρία" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ο Μιχάλης Κασάπης, καθώς η Γιουβέντους έκανε επίσημη πρόταση για την απόκτησή του, δίνοντας 1,5 δις δρχ στην ΑΕΚ. Μέχρι στιγμής, η διοίκηση της Ενωσης δεν έχει απαντήσει στην πρόταση της ιταλικής ομάδας, αλλά θα θεωρηθεί έκπληξη να προτιμηθεί άλλη πρόταση για την απόκτηση του Ελληνα διεθνή. Επίσης, πολύ κοντά στην απόκτηση του Γκρέταρσον βρίσκεται και η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία δίνει 150 εκατομμύρια, αλλά η ΑΕΚ θέλει 250 εκατομμύρια για να τον παραχωρήσει.

Ατυχος στάθηκε ο Παναθηναϊκός, αφού στον αγώνα με την Κορούνια έχασε, εκτός από την πρόκριση και δύο βασικά στελέχη του. Πιο σοβαρό το πλήγμα που δέχθηκε ο Καρλ Χάιντς Φλίπσεν, που έπαθε ρήξη πρόσθιου χιαστού στο δεξί γόνατο και θα χειρουργηθεί, την προσεχή εβδομάδα στη Γερμανία, από τους γιατρούς που τον είχε εγχειρίσει και στο άλλο γόνατο, ενώ θα μείνει εκτός δράσης για 3-4 μήνες. Εξάλλου ο Πέρσι Ολιβάρες, θα υποβληθεί αύριο σε μαγνητική τομογραφία στο γόνατο.

Ο Ηρακλής θα δώσει σε ουδέτερο γήπεδο το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με τον "συμπολίτη" του Αρη, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής ημέρας. Κι αυτό γιατί ο αθλητικός δικαστής επέβαλε αποκλεισμό μιας αγωνιστικής στην έδρα του "γηραιού", λόγω των επεισοδίων που προκάλεσαν οι οπαδοί του στον αγώνα με τον Ολυμπιακό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 328,83 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 534,21, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 321,93, ελβετικό φράγκο προς 209,04, τη λίρα Κύπρου προς 578,95, δολάριο Καναδά προς 223,15, δολάριο Αυστραλίας 208,91, το γερμανικό μάρκο προς 170,79, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,25, γαλλικό φράγκο προς 50,92, και το ευρώ προς 334,03 δραχμές.

Δυναμική ανάκαμψη παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων συνεδριάσεων, με το δείκτη να ξεπερνά και πάλι το φράγμα των 5.400 μονάδων. Ο όγκος των συναλλαγών, αν και βελτιωμένος από την προηγούμενη συνεδρίαση, κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα. Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι μετοχές όλων των κλάδων, ενώ στο ανώτατο όριο διακύμανσης του 8% έκλεισαν 29 μετοχές. Αρχικά, το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε "ισχυρά χαρτιά" των τραπεζών και της Βιομηχανίας για να επεκταθεί στη συνέχεια και στους υπόλοιπους κλάδους. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, στην ανάκαμψη της αγοράς βοήθησαν και τα καλά νέα από το Ελσίνκι και τώρα η Σοφοκλέους στρέφει το βλέμμα της προς την Τράπεζα της Ελλάδας, αναμένοντας πτώση των επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.418,32 μονάδες, έναντι 5.289,45 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας άνοδο 128,87 μονάδων ή σε ποσοστό 2,44%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, προβλέπονται αύριο σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί μέχρι πολύ ισχυροί και πιθανόν στα πελάγη θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 6 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 17 και στα νησιά του Αιγαίου 11 με 20 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους ισχυρές, νότιους ανέμους και θερμοκρασία 12 με 17 και 8 με 12 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 10 December 1999 - 20:00:36 UTC